Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Αιγαίο, άγονη ή ξεχασμένη γραμμή…


...γόνιμη όμως για τους ακτοπλόους

“Όταν είσαι κάτοικος άγονης γραμμής,
συμβιβάζεσαι με τα λίγα..”

Μυρωδιές από θυμάρι και ρίγανη.
Χρώματα καθαρά: βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου, κατάλευκο από ασβεστωμένες πεζούλες, κόκκινο της φωτιάς το λιόγερμα.
‘Ήχοι κρυστάλλινοι: ο παφλασμός στην πλώρη, ο κοχλασμός της θάλασσας που κρύβεται στα βότσαλα, το επίμονο τραγούδι των τζιτζικιών.
Η άγονη γραμμή είναι μια από τις πιο γόνιμες εμπειρίες για έναν ταξιδιώτη.
Μόνο που πρέπει ν’ αφήνεις πίσω το διαβατήριο του τουρίστα.

Στην άγονη ο τουρίστας ταλαιπωρείται.
Ο ταξιδιώτης αποζημιώνεται.


Άγονη γραμμή. 28 νησιά. Κάτοικοι…. Θεωρητικά, πρακτικά, ιστορικά, πνευματικά, στρατηγικά, γεωπολιτικά, για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου με τις προδιαγραφές και τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη, θα μιλούσαμε για τα α.. πετράδια του στέμματος και τους φρουρούς της διατήρησής τους σε περίοπτη θέση.

Όμως εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε γέλασε. Πατρίδα του εξοστρακισμού. Πατρίδα των ξύλινων τειχών. Πατρίδα της διασημότερης ήττας-νίκης στην ιστορία που έμαθε τα πάντα, δίδαξε τα πάντα, έκανε το τίποτα, και διδάχθηκε το τίποτα αν υποθέσουμε στον 21ο αιώνα ότι αδυνατεί να μεταφράσει σε καθημερινή ζωή και όχι τυραννία τον στίχο: «τιμή σ’ αυτούς που όρισαν στην ζωή τους να φυλάνε Θερμοπύλες».

Το σημερινό τεύχος είναι κατά τη γνώμη μας ιστορικό με την εξής σαρκαστική έννοια: Αν κάποτε μετά από δέκα χιλιάδες χρόνια ένας άλλος εξωγήινος πολιτισμός ήθελε να μελετήσει την Ελλάδα των ημερών μας, θα αρκούσε να το διαβάσει, να κατανοήσει τι είναι για εμάς όλους η άγονη γραμμή και κυρίως η άγνοιά της για να μπορέσει με τη σειρά του να κατανοήσει έναν άλλον στίχο: «όπου κι αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει».
Κι όμως. Ανάμεσα στον Κάλβο και στον Σεφέρη, θα διαβάσετε εδώ ποια είναι αυτά τα πετράδια του στέμματος των θαλασσών μας και ποιες είναι εκείνες οι πολιτικές αποφάσεις που δεν εξηγούν πώς δεν τα εξαφανίσαμε μόνοι μας από τον χάρτη (Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Κίμωλος, Κουφονήσια, , Σίκινος, Σχοινούσσα, Φολέγανδρος, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Νίσυρος, Σαρία, Σύμη, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Χάλκη, Κάσος, Mαράθι, Ψαρά, Φούρνοι).

Ένα σχολείο στους Αρκιούς το κρατάνε τρία αδέλφια και το πέμπτο στην κοιλιά της μάνας τους. Ο τοκετός εδώ ισοδυναμεί με θάνατο του σχολείου. Γιατί ως να μεγαλώσει το μικρό και να μεγαλώσει το νεογέννητο, τα τρία που είναι μαθητές θα έχουν φύγει.
Σ΄ άλλο νησί για να πας θες 18 ώρες από τον Πειραιά, λες και η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη όσο η απόσταση Αθήνα-Χονγκ Κονγκ. Πώς να γεφυρώσεις την Ασία στο Αιγαίο, Πειραιάς-Χάλκη;

Άγονη γραμμή. Το θησαυροφυλάκιο της ξεφτιλοναυτιλίας, των εφοπλιστών, των επιδοτήσεων. Η πιο ακριβή φιλανθρωπία που γνώρισαν ποτέ θάλασσες φιλόξενες και συνάμα ανυπεράσπιστες σε αφιλόξενες πολιτείες θεωρητικώς ανήκουσες.

Σ’ αυτό το τεύχος η προσέγγιση της άγονης γραμμής δεν είναι, -απαγορεύεται να είναι- τουριστική. Είναι απλώς αυτοκριτική διαπίστωση πως η Ελλάδα δεν ξέρει τι έχει και ας καμώνεται πως με τις φανφάρες, τις μεγαλοστομίες και τις πανάκριβες αφίσες του ταξικού τουρισμού είναι ένας παράδεισος με οικοδεσπότες κατοίκους μιας πανέμορφης διοικητικής, οικονομικής, υγειονομικής, εκπαιδευτικής, κοινωνικής, πολιτικής κόλασης.

Αν είχαμε τσίπα και την ικανότητα και τη βούληση να σκεφτούμε εντός των συνόρων μας, θα διαθέταμε τόσα χρήματα και όλα τα μέσα γι’ αυτά τα νησιά και πάλι θα υπολειπόμασταν των εξόδων διατήρησης μονάδων στο Αφγανιστάν και περιπολιών στα ανοιχτά της Σομαλίας.
Άγονη γραμμή. Προσπαθούμε εδώ να πούμε όλα εκείνα που χρειάζονται για να μη βρεθεί κανείς ποτέ από οποιαδήποτε θέση σ’ αυτόν τον τόπο να πει πως τα νησιά της άγονης γραμμής, για να επιζήσουν, χρειάζονται στρατηγικό επενδυτή, ιδιωτικό κεφάλαιο, χορηγούς και εν τέλει ένα ιστορικό ξεπούλημα.

Καλό καλοκαίρι και καλές τύψεις και καλό πνιγμό σε όσους το διανοήθηκαν ή το απεργάζονται.

συντάκτης : Λιάνα Κανέλλη

Συνέχεια...

Μήπως το Φθινόπωρο πάμε για εκλογές;


Δεν λύνονται με νομοσχέδια και αποσπασματικά
τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας.


Παίζει «δυνατά» ο Άρης σε πολλά επίπεδα…

Την ψήφιση σχεδίου νόμου που θα ενισχύει τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά των ΤΕΙ, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας από την Καβάλα, όπου μετέβη για τη λήξη των εργασιών της 3ης Συνόδου των προέδρων και αντιπροέδρων των ΤΕΙ.

‘Όπως είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, "με το νομοσχέδιο εισάγεται ο θεσμός των ερευνητικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ, ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των ΤΕΙ, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους προέδρους των Ιδρυμάτων να ασκούν έλεγχο νομιμότητας στους διορισμούς του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα Πανεπιστήμια."

Επιπλέον, εξισώνεται ο χρόνος σπουδών με εκείνον στα πανεπιστήμια και πλέον το εξάμηνο διαρκεί 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.

Τέλος, προβλέπεται η συνεργασία τμημάτων ΤΕΙ και πανεπιστημίων σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, εφόσον συναφθεί προγραμματική σύμβαση, σε εθελοντική βάση.

Πέραν της περαιτέρω ενδυνάμωσης των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το σχέδιο νόμου πετυχαίνει:

1. Την εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου των ΤΕΙ με τα ισχύοντα για τα πανεπιστήμια, με στόχο την περαιτέρω καταξίωσή τους

2. Την ουσιαστική ολοκλήρωση της ανωτατοποίησής τους

3. Την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους προβλημάτων

4. Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον, παρέχοντας στους σπουδαστές τους σπουδές υψηλής ποιότητας με κύρος και αξιοπιστία.

Συνέχεια...

Παρασκευάστε μόνοι σας Οικολογικά Φυτοφάρμακα


Επειδή έχουμε την εντύπωση ότι αρκετοί ικανοποίησαν την οικολογική τους συνείδηση και εξάντλησαν το οικολογικό τους καθήκον….ψηφίζοντας «ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ»…τους λέμε ότι αυτό δεν είναι καθόλου αρκετό.

Τους προτείνουμε λοιπόν, έστω δοκιμαστικά, να εφαρμόσουν στη βεράντα ή στον κήπο τους κάποιο από τα πραγματικά οικολογικά φυτοφάρμακα που προτείνει η "ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ".

Αν νομίζουν ότι οι ίδιοι έχουν πάθει…ανοσία από την υπέρμετρη χρήση «δηλητήριων», δεν ισχύει το ίδιο και για τα παιδιά τους…

Βασικό σπρέι σαπουνιού

1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή 4 κουταλάκια γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
2κουταλάκια γλυκού οινόπνευμα.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε κάθε εβδομάδα όταν χρειαστεί.
Είναι κυρίως δραστικό στα έντομα με μαλακό κέλυφος όπως τα ακάρεα, οι θρύπες, οι αφίδες (μελίγκρες) και οι λευκές μύγες. Το σαπούνι εισχωρεί στην μεμβράνη του σώματος και κάνει το έντομο να ξεραθεί.

Σπρέι λεμονιού

Καθαρίστε τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι και βράστε τη για 10 λεπτά. Κρυώστετο και ψεκάστε με αυτό. Η Limonene είναι η δραστική ουσία.

Σπρέι αλευριού

2-4 κουτάλια σούπας αλεύρι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε όταν χρειαστεί.
Η σκόνη του αλευριού γίνεται μια κολλώδες ουσία, που δουλεύει σαν μια κολλώδες παγίδα για τα έντομα ή το έντομο την τρώει και ενεργεί στα πεπτικά τους μέρη.


Σπρέι κρεμμυδιού

Στην παραδοσιακή γεωργία, χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της άμυνας των φυτών, ως μυκητοκτόνο και ως εντομοκτόνο, ιδιαίτερα εναντίον αφίδων και ακαρέων. Χρησιμοποιούνται 350 γρ. ψιλοκομμένων βολβών σε 10 λίτρα νερό όπου παραμένουν για 24 ώρες, το μίγμα μετά βράζεται σε χαμηλή φωτιά για 20 έως 30 λεπτά, φιλτράρεται και με αυτό ψεκάζονται τα φυτά που έχουν πρόβλημα.

Απωθητικά σπρέι

Γενικής χρήσης σπρέι σκόρδου-καυτής πιπεριάς.

6 σκελίδες σκόρδου
1 κρεμμύδι
1-2 κουτάλια σούπας τριμμένης κόκκινης καυτής πιπεριάς
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι
1 κιλό νερό
Βάλτε τα συστατικά με λίγο νερό σε ένα μπλέντερ και χτυπήσετε μέχρι να λιώσουν
Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό και αφήστε τα σε ένα δοχείο για 24 ώρες
Μετά σουρώστε το και ψεκάστε.

Ξύδι

Χρησιμοποιήστε ξύδι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της σκωρίασης, του μελανού σημείου και της μυκητίασης (περονόσπορου).

Αναμείξτε 1 κουταλιά φυσικό ξύδι σε 1 λίτρο νερό
Ψεκάστε με το διάλυμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει άμεσο φως.
Επαναλάβετε μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί.

Μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) – Μυκητοκτόνο

Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία μυκήτων των φυτών.
Ανακατέψτε 1 κουταλιά σούπας και 1 κουταλιά φυτικό λάδι σε ένα 4 λίτρα νερό.
Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρό ή εντομοκτόνο σαπούνι στο μίγμα για να βοηθήσει να εξαπλωθεί πιο ομοιόμορφα στα φύλλα.
Ψεκάστε τα μολυσμένα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των κάτω φύλλων.
Το όξινο ανθρακικό κάλιο επίσης αντιμετωπίζει μύκητες και δεν προσθέτει άλατα (νατρίου) στο έδαφος.

Γάλα

Το γάλα είναι ένα πολύ καλό όπλο για τους μύκητες και τους ιούς των φυτών. Για την πρόληψη των μυκήτων, πασπαλίζουμε 2 κουταλιές γάλα σε σκόνη στο έδαφος γύρω από τα φυτά μας νωρίς στην περίοδο πριν εμφανιστούν οι ασθένειες. Αν δείτε μύκητες στα φύλλα της τομάτας, των τριανταφυλλιών, ή άλλων φυτών, ψεκάστε με αραιωμένο μείγμα γάλακτος (1 μέρος γάλα με 1 μέρος νερό) άμεσα στα μολυσμένα φύλλα. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το γάλα που έχει ξινίσει.

Σημείωση:

Τα εντομοκτόνα όπως τα βοτανικά και τα οικιακά σπρέι, σαπούνια, και λάδια δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται κάτω από οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

■ Στην βροχή
■ Όταν φυσάει
■ Σε έντονη ηλιοφάνεια
■ Στην μέση ζέστων, ξηρών ημερών
■ Όταν αναμιγνύεται με μη συμβατά υλικά

■ Σε ανοιχτά λουλούδια, όταν είναι παρούσες οι μέλισσες
■ Όταν το φυτό υποφέρει από υγρασία (υπερβολική ή πολύ λίγη)
■ Όταν το φύλλο είναι υγρό με δροσιά

Συνέχεια...

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Ο Άρης άδειασε το… Λυκουρέντζο του…


Ενώ ο υφυπουργός και καθ’ ύλην αρμόδιος, είχε τοποθετηθεί αρνητικά στο θέμα της Στέλλας….

ΣΕ ΕΜΜΕΣΗ στήριξη της δασκάλας και πρώην διευθύντριας του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Γκράβας Στέλλας Πρωτονοταρίου, η οποία διώκεται ποινικά επειδή οργάνωσε μαθήματα μητρικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές, προχώρησε χθες ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος κάλεσε την εκπαιδευτικό στο γραφείο του και παρότι αρνήθηκε να τοποθετηθεί ευθέως στην υπόθεση καθώς η δίκη της εκκρεμεί, αναγνώρισε ότι η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τη διαπολιτισμική εκπαίδευση.

«Έχουμε χρέος ως Πολιτεία και ως κοινωνία να ενισχύσουμε τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Και είναι δική μας ευθύνη να αντιλαμβανόμαστε εγκαίρως τις προκλήσεις που έρχονται, ώστε να τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά», είπε χαρακτηριστικά.

Blog: Το καλό πρέπει να λέγεται.

Συνέχεια...

Της αυθαιρεσίας το… κάγκελο..

Έλεγχοι από τη Νομαρχία Πειραιά
για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων
των ταξιδιωτών


Με σημαντικές παραβάσεις κυρίως υγειονομικές και δευτερευόντως αγορανομικές και κτηνιατρικές διαπιστώθηκε να ταξιδεύουν τα 7 από τα 20 πλοία της ακτοπλοΐας που έχουν ελεγχθεί προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον τηρούν τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

αναλυτικά οι παραβάσεις ανά πλοίο:

1. Ε/Γ - Ο/Γ ΔΙΑΓΟΡΑΣ : Τρία κυλικεία του πλοίου λειτουργούσαν χωρίς άδεια

2. Ε/Γ - Δ/Ρ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ : Ένα κυλικείο του πλοίου λειτουργούσε χωρίς άδεια

3. Ε/Γ - Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ : Δύο κυλικεία του πλοίου λειτουργούσαν χωρίς άδεια

4. Ε/Γ - Ο/Γ ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ : Ένα κυλικείο του πλοίου στο κατάστρωμα 8
λειτουργούσε χωρίς άδεια

5. Ε/Γ - Ο/Γ BLUE STAR 2 : 1 κυλικείο στο κατάστρωμα 8, 3 κυλικεία και 2
εστιατόρια στο κατάστρωμα 7 του πλοίου λειτουργούσαν χωρίς άδεια

6. Ε/Γ - Ο/Γ ΜΥΤΙΛΗΝΗ : Τα δύο κυλικεία, το open bar και το εστιατόριο-self service του πλοίου λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Στο ίδιο πλοίο έγινε κατάσχεση 63 κιλών παγωτού ως ακατάλληλα για κατανάλωση καθώς στερούνταν ενδείξεων, ενώ επίσης δεν υπήρχαν φάκελοι διαμαρτυρίας παράβαση για την οποία διώκεται ποινικά.

7. Ε/Γ - Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ (έλεγχος εν πλω) : Στο κυλικείο του στο deck 6 του πλοίου, αν και είχαν δεν έδιναν το νερό των 500 ml αλλά προωθούσαν αυτό των 750ml που είναι κατά 0,20 € ακριβότερο. Έγιναν υποδείξεις για τη βελτίωση τωνσυνθηκών υγειονομικής λειτουργίας που σημειώθηκαν στο βιβλίο αστυιατρικώνεπιθεωρήσεων και θα ακολουθήσει επανέλεγχος για να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης.

Τέλος υποδείξεις για τη βελτίωση των συνθηκών υγειονομικής λειτουργίας έγιναν στα πλοία BLUE STAR ITHAKI και ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ και θα ακολουθήσει επανέλεγχος για να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης.

Εν τω μεταξύ με το σύνθημα "Διακοπές με εισιτήριο την ενημέρωση" ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 3 Ιουλίου η μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία της Νομαρχίας Πειραιά και των ενώσεων καταναλωτών ΚΕΠΚΑ και ΙΝΚΑ για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών.

Από νωρίς το πρωί παρουσία του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα κλιμάκια της Νομαρχίας Πειραιά διένειμαν στο μεγάλο λιμάνι τον ενημερωτικό οδηγό που εκδόθηκε με στόχο να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα αναζητήσουν οι ταξιδιώτες, από την αρχή έως το τέλος των διακοπών τους μαζί με ενημερωτικά φυλλάδια για τη Νέα Γρίπη. Τόσο οι έλεγχοι όσο και η ενημερωτική καμπάνια της Νομαρχίας Πειραιά θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συνέχεια...

Όσο υπάρχουν μέλισσες …

“όταν οι μέλισσες θα εξαφανιστούν, ο άνθρωπος θα πεθάνει στα αμέσως επόμενα τέσσερα χρόνια από την εξαφάνισή τους.”

Τα λόγια αυτά αποδίδονται στον Albert Einstein

Είτε πρόκειται για αστικό μύθο, είτε για μια πραγματική δήλωση του μεγάλου επιστήμονα, σήμερα οι μέλισσες σε όλη την έκταση του πλανήτη φαίνεται να πεθαίνουν.

Χωρίς τις μέλισσες θα πάψουν σύντομα να υπάρχουν κι άλλα είδη που στήριζαν μέχρι σήμερα την επιβίωση τους σ’ αυτές.

Εδώ δεν έχουμε λοιπόν να κάνουμε απλά με άλλο ένα οικολογικό ζήτημα, αλλά με μία ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και πολιτισμική καταστροφή.

Έχουν αναφερθεί τέσσερις πιθανές αιτίες που ίσως σχετίζονται με τον θάνατο των μελισσών:
• Τα υβριδικά, γενετικά μεταλλαγμένα φυτά που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια

• Η πιθανότητα ότι οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται για τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να εμποδίζουν τις μέλισσες να εντοπίσουν τις κυψέλες τους

• Η πιθανότητα ύπαρξης ενός ιού

• Η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο ζωύφιο που να μολύνει τις μέλισσες

Υπάρχουν για παράδειγμα 130.000 φυτά για την επικονίαση των οποίων οι μέλισσες είναι απαραίτητες. Από μια κυψέλη μπορούν να επισκεφτούν εκατομμύρια άνθη σε μια περιοχή 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτό στη διάρκεια μόνο μιας ημέρας.
Αναφορές που προέρχονται από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές: οι μέλισσες αρχίζουν να εξαφανίζονται. Σε κάποιες περιοχές παραπάνω από το 40% των κυψελών είναι πλέον άδειες. Στην Ισπανία εκατοντάδες χιλιάδες αποικίες έχουν χαθεί, στην Πολωνία το ποσοστό απώλειας των μελισσών υπερβαίνει το 40%, ενώ ανάλογα προβλήματα αναφέρονται και από την Ελλάδα, τη Σουηδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Αυτό αποτελεί πρόβλημα γιατί δίχως τις μέλισσες που γονιμοποιούν τα φυτά η συνέχεια βασικών συνθηκών για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής απειλείται. Οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό μας με τροφή. Αλλά που βρίσκονται οι μέλισσες που λείπουν; Κανείς δε φαίνεται να γνωρίζει.


Μέλισσες που είναι άρρωστες συνήθως δεν επιστρέφουν στην κυψέλη. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια φυσική συμπεριφορά που έχει σχεδιαστεί για να προστατέψει την κυψέλη από την παραπέρα μόλυνση ή θα μπορούσε ακόμα να συμβαίνει επειδή οι άρρωστες μέλισσες δεν μπορούν να βρουν το δρόμο για να γυρίσουν πίσω.

Άλλες αναφορές είναι εξίσου τρομακτικές. Επιστήμονες αναφέρουν ότι οι μέλισσες και άλλα έντομα συνήθως αφήνουν τις εγκαταλειμμένες κυψέλες άθικτες. Κοντινοί πληθυσμοί από μέλισσες ή παράσιτα θα κυρίευαν φυσιολογικά μια τέτοια κυψέλη για να εκμεταλλευτούν τις προμήθειες μελιού και γύρης από τις μέλισσες που πέθαναν για κάποιους λόγους, όπως το υπερβολικό κρύο του χειμώνα. Η αποφυγή όμως που δείχνουν οι μέλισσες και τα παράσιτα για τις άδειες κυψέλες μοιάζει σα να υπάρχει κάτι τοξικό στην αποικία που απομακρύνει όποιον πλησιάσει.

αξίζει να ενημερωθείτε

http://www.tetradio.gr/html/modules/pico3/index.php?content_id=4

http://ameno1.blogspot.com/2007/07/sos.html

http://nefelikas.wordpress.com/2008/04/18/no-money-no-honey/


http://ophioussa.blogspot.com/2009/06/2_29.html



Συνέχεια...

Ζούμε στον αστερισμό των σκανδάλων. Ποιό έχει σειρά ;



«… για να ξεχαστεί ένα σκάνδαλο,
δώσε στη δημοσιότητα ένα μεγαλύτερο…»
Ανδρέας Παπανδρέου

Συνέχεια...

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

“89” Η συγκυβέρνηση, η κάθαρση και τα επακόλουθα…


Είκοσι χρόνια πριν.
Σοβαρά σκάνδαλα μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην πολιτική ζωή της χώρας, με κορυφαία την υπόθεση Κοσκωτά. Τον Ιούνιο του '89 οι εκλογές δεν δίνουν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Αν διεξαχθούν νέες εκλογές, τα σκάνδαλα θα παραγραφούν. Κάπως έτσι η δεξιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σχηματίζει κυβέρνηση με τη σκληροπυρηνική αριστερά του Χαρίλαου Φλωράκη.
Οι πολιτικές συνθήκες της εποχής

Συνοδευόμενο από τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών και του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού (που είχε βαφτιστεί ελληνικό για περισσότερες επιδοτήσεις από την ΕΕ), το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον νεαρό τραπεζίτη Κοσκωτά, ιδιοκτήτη της Τράπεζας Κρήτης και μέσων ενημέρωσης, άρχισε να ξεδιπλώνεται από τα μέσα του 1988.

Στις 19 Οκτωβρίου του ασκείται ποινική δίωξη για κατάχρηση δισεκατομμυρίων δραχμών. Αντιπολίτευση και Τύπος ασκούν δριμεία κριτική, στο επίκεντρο της οποίας τοποθετείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου και υπουργός Δικαιοσύνης, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας - κατηγορείται ότι εμπόδιζε τον έλεγχο στην Τράπεζα Κρήτης. Καταγγελίες έκαναν λόγο ακόμη και για δωροδοκία του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κοσκωτά.

Υπό τη σκιά των περίφημων «πάμπερς» (τα κουτιά από τις πάνες μέσα στα οποία οι υπάλληλοι του Κοσκωτά φέρονταν να βάζουν τα χρήματα των δωροδοκιών), το ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται να προκηρύξει εκλογές στις 18 Ιουνίου του 1989. Η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με διαφορά πέντε μονάδων από το ΠΑΣΟΚ (Ν.Δ. 44,25% με 145 έδρες, ΠΑΣΟΚ 39,15% με 125 έδρες, Συνασπισμός 13,12% με 28 έδρες). Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί η ψήφιση εκλογικού νόμου από το ΠΑΣΟΚ - κοντά στην απλή αναλογική - προκειμένου να αποτραπεί η αυτοδυναμία της ΝΔ.

Ιστορική ευκαιρία ή παγίδα;

Ο Συνασπισμός, μια εκλογική συμμαχία του ΚΚΕ (Χαρίλαος Φλωράκης) και της ΕΑΡ (Ελληνική Αριστερά - Λεωνίδας Κύρκος) είναι ρυθμιστής των εξελίξεων αντιμετωπίζοντας συγχρόνως και ένα δίλημμα: αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και προκηρυχθούν νέες εκλογές οι πολιτικές ευθύνες για τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τη χώρα παραγράφονται.

Στην τελική απόφαση των ηγετών της αριστεράς θα βαρύνει ένας ηθικός παράγοντας (η ανάγκη κάθαρσης) αλλά και ένας πολιτικός υπολογισμός: ότι το ΠΑΣΟΚ, που περνάει τότε σοβαρή εσωτερική κρίση, θα διαλυθεί με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του Συνασπισμού. Έτσι θα αποδεχθούν τελικά τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ του - «αποστάτη» - Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μία εξέλιξη η οποία προκαλεί αίσθηση όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς.

Δύο στελέχη του ΣΥΝ, ο Φώτης Κουβέλης και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια στην ιδιόμορφη κυβέρνηση υπό τον Τζανή Τζαννετάκη που συμφωνείται ότι θα έχει περιορισμένη θητεία - 3 μήνες - και μόνο δύο αρμοδιότητες: αφενός τη δρομολόγηση ποινικής διαλεύκανσης των σκανδάλων, αφετέρου την προετοιμασία αδιάβλητων εκλογών βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του στις 4 Ιουλίου, ανέφερε πως η συγκυβέρνηση «ήταν η μόνη δυνατή λύση που θα μπορούσε να επιτευχθεί για να προωθήσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την πολιτική της κάθαρσης, τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, την περιστολή της κομματικοποίησης [στο δημόσιο] και της κρατικής καταστολής, το άνοιγμα της ραδιοτηλεόρασης ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε αδιάβλητες εκλογές». Όμως, η κρισιμότερη απόφαση που καλείται να πάρει η ιδιότυπη κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο: ο πρώην πρωθυπουργός τελικά παραπέμπεται, προκαλώντας τη συσπείρωση των μελών του ΠΑΣΟΚ που αισθάνονται ότι ολόκληρο το κόμμα τους βρίσκεται υπό διωγμό από τη «βρώμικη συμμαχία» ΝΔ και αριστεράς.

Το εγχείρημα καταρρίπτεται

Η κυβέρνηση Τζαννετάκη παραιτείται στις 7 Οκτωβρίου 1989. Στις εκλογές, ένα μήνα αργότερα, 5 Νοεμβρίου, προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα: Ν.Δ. 46,19% (+1,94) και 148 έδρες, ΠΑΣΟΚ 40,67% (+1,52) και 128 έδρες, ΣΥΝ 10,97% (-2,15) και 21 έδρες. Ο ΣΥΝ χάνει 120.000 ψηφοφόρους, αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ που αποδεικνύεται σκληρό καρύδι, αυξάνοντας τα ποσοστά του. Το σχέδιο «ροκανίσματος» του ΠΑΣΟΚ καταρρέει και η Αριστερά εισέρχεται σε περίοδο κρίσης.

Για ακόμη μια φορά δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε στη λύση της «οικουμενικής» κυβέρνησης, υπό τον οικονομολόγο Ξενοφώντα Ζολώτα. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός συνεργάζονται στο όνομα της διαφύλαξης των θεσμών. Ύστερα από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 8 Απριλίου του 1990 επαναλαμβάνονται βουλευτικές εκλογές. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη - με 151 έδρες - αποτελεί γεγονός (Ν.Δ. 46,88% (+0,69) και 150 έδρες, ΠΑΣΟΚ 38,61% και 123 έδρες, Συνασπισμός 10,28% και 19 έδρες, «Ανεξάρτητοι» μονοεδρικών (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) 1,02% και 4 έδρες (2 προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ και 2 στο ΣΥΝ), Οικολόγοι Εναλλακτικοί 0,77% και 1 έδρα, Εμπιστοσύνη και Πεπρωμένο 0,70% και 2 έδρες, ΔΗΑΝΑ 0,67% και 1 έδρα (προσχώρησε στη ΝΔ).

Η Αριστερά του 1989 κατηγορείται ακόμη και σήμερα ότι τελικά προετοίμασε τη μελλοντική νίκη της ΝΔ. Η συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα ήταν ένα από τα θέματα που προκάλεσαν τη διάσπαση στους κόλπους του ΚΚΕ το 1991, ύστερα από την προσχώρηση ενός διόλου ευκαταφρόνητου αριθμού στελεχών του ΚΚΕ στο Συνασπισμό (αποχωρούν 15 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και δεκάδες στελέχη).

Βασίλης Κωστούλας Ομάδα TVXS

Συνέχεια...

SOS και από τον… Αμίτη.

Το χειμώνα όλοι αγωνιούσαν για την έκβαση της τουριστικής κίνησης στη Νάξο.
Προφανώς εννοούσαν την … εισπρακτική κίνηση.
Δεν εξηγείται διαφορετικά το φαινόμενο να περιμένουν τους τουρίστες και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να καθαρίσουν τις βρωμιές τους..

Συνέχεια...

“Χρυσός” στους Μεσογειακούς ο Γαλατσιώτης Παναγιώτης Γκιώνης…

“ Κουρσάρος “ της Μεσογείου
αναδείχτηκε ο Γαλατσιώτης οδοντίατρος
και πιστός φίλος της Νάξου
Παναγιώτης Γκιώνης.

Κατέκτησε το ΧΡΥΣΟ μετάλλιο στους Μεσογειακούς αγώνες στο αγώνισμα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πιγκ- πογκ) νικώντας στον τελικό τον Κροάτη Αντρέι Γκάσινα με 4-1 σετ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Παναγιώτης Γκιώνης (38ος στην παγκόσμια κατάταξη) ξεκίνησε καθιερώθηκε και αναδείχτηκε από την ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ.

Ενημερωθείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ

Συνέχεια...

ΠΑΣΟΚ Γαλατσίου… και πάσης Ελλάδος… όλε..


Καλώς τους και ας… άργησαν

Άρχισαν σιγά – σιγά να φανερώνονται ορισμένες “κινήσεις” και να εκδηλώνονται οι γνωστές τάσεις, που αφορούν τις Δημοτικές Εκλογές στο Δήμο Γαλατσίου.

Τα πρώτα δείγματα του … αναβρασμού, προέρχονται από πού αλλού, από το καζάνι που βράζει, δηλαδή το … πολυμετοχικό ΠΑΣΟΚ Γαλατσίου.

Μια πρώτη ολοφάνερη διαπίστωση είναι ότι, κάθε “πολιτική” τους κίνηση, είναι τόσο ενδεδειγμένη, ώστε να ισχυροποιεί και να εξασφαλίζει την επόμενη τετραετία στον … Κ. Κυριάκο Τσίρο και τη Νέα Δημοκρατία!

Με την Θεία έμπνευση πως, ότι κυκλοφορεί, έρπει, πετάει, περπατάει ή κολυμπάει στο Γαλάτσι, είναι … ΠΑΣΟΚ (!) και με τη βεβαιότητα ότι, όλοι αυτοί δεν έχουν άλλη ένια από το να καμαρώσουν τον Πάγκαλο, τη Μιλένα, τον Πρωτόπαπα και τα άλλα παιδιά να έχουν αποκατασταθεί και να έχουν ξεπεράσει τη στέρηση του υπουργικού σύνδρομου, ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία έγκαιρα, αποφασιστικά και για το… γούρι, πάντα από τα γνωστά στέκια όπως το “brown cafe” το “internet cafe” την “oz” την “sun rise” την “monjo” και από τα γνωστά … καφενεία.

Ακολουθούν την δοκιμασμένη πριν τέσσερα χρόνια και αποδοτική συνταγή που λέει:
Ο ένας σκάβει το λάκκο του άλλου και όλοι μαζί του… Θόδωρου (!)
Το σημαντικότερο είναι ότι αραιά και που, συνέρχονται και τα τοπικά κομματικά όργανα.

Εκεί γίνεται η … σύνθεση των τάσεων και συναποφασίζουν όπως απαιτούν οι .. δημοκρατικές διαδικασίες, αυτοί που πριν μερικές ώρες σφάζονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, σαν ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ παρατάξεις.

Αν με πρώτη άποψη είναι δύσκολη η πολιτική εξήγηση του φαινομένου, στην ουσία είναι απλή.

Τους ενώνει ο διακαής πόθος, το όραμα, να ξανακάνουν γιούρια στον ταμπλά με τα κουλούρια..

Δεν είναι γνήσια τέκνα της ανάγκης και της οργής.

Είναι γνήσια τέκνα του κ. Παπαδιονυσίου που ποτέ δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την μικροκομματική αντίληψη για το χωριό Γαλάτσι και να αντιληφθούν τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
Επίσημη υποψηφιότητα μέχρι τώρα έχει θέσει ο κ. Ηλίας Μιμιγιάννης.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν όχι απλά διατεθειμένους, αλλά αποφασισμένους ( να επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος) τους κυρίους:
Γιάννη Σιδερή ( Λυκειάρχη) και
Νίκο Μαγκανάρη ( Εκπαιδευτικό-Συνδικαλιστή)

Ο κατάλογος που παραμένει ορθάνοικτος συμπληρώνεται από:

Την κ. Δήμητρα Πολυκρέτη, την κ. Έλενα Ζέρβα και τον κ. Γιώργο Καπέλη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέρα με τη μέρα δομείται, όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε, αρραγής αγωνιστική ενότητα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να οδηγήσουν τον κ. Τσίρο και τη Νέα Δημοκρατία… περπατώντας σε μια εύκολη νίκη.



Συνέχεια...

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Αφού είναι "γαλάζιες" ... τι περιμένατε...




Συνέχεια...

Το Βυζαντινό "πάρκο" της Τραγαίας


Από την εφημερίδα ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Συνέχεια...

"... εγώ πάντως θα σεβαστώ το απαγορευτικό..."


Η φωτογραφία
δεν μας εκφράζει,
αλλά την βάζουμε τυπικά,
έτσι για να είμαστε σύμφωνοι με το πνεύμα
της υπερβολής…

«… και καθιστός και όρθιος, ήχανα το (γ)κόσμο.
Εζβούριζενε η κεφαλή μου και δε με φτάνανε μια χουφχιά χάπια την ημέρα.
Μου ‘πενε λοιπό η παθολόγος να κοιτάξω και τη (μ)πίεση τω μαθιώ μπας και σταματήσει ευτό το βουητό και η σκοτοδίνη.
Ήπηρα λοιπό με το ζόρι τηλέφωνο να κλείσω ραντεβού με οφθαρμίατρο στο ΙΚΑ και μούπανε για τσι 7 Αυγούστου και στα τρία πιο κοντινά ΙΚΑ, του Γαλατσίου, τση Νέας Ιωνίας και του Περισσού.

Μα τότε κοπέλα μου τση λέω, ή θα κοντεύγω να σαραντήσω, ή θα ‘μαι κάτω.

Δεν (η)ξέρω αν το (γ)κατάλαβαινε αλλά θέλω να καταλήξω στο (ν)τζιάρο.
Άμα μπορείτε να τονε ελαττώσετε καλό του εαυτού σας θα κάμετε. Μη (γ)κοιτάζετε τα απαγορευτικά. Ευτοί κάπου αποβλέπουνε και πάντως δε νοιάζουντενε (γ)ια μας.

Εγώ πάντως όταν έρχουντενε τα εγγόνια μου στο σπίτι μας, βγαίνω στο μπαρκόνι και φουμάρω. Και τώρα θα σεβαστώ το απαγορευτικό.
Άμα όμως με αξιώσει ο Θεός και πάω κάτω, θα φουμάρω στο (γ)καφενέ σα (ν)το Μοσχάνθη που πρώτα εμπρόβαινενε το καπνοθέι στα ψαλίδια τση Πάρου και τη (ν)άλλη μέρα εμπρόβαινενε η παπόρα…»

Blog: μεταφέραμε όσο καλύτερα και αυθεντικότερα μπορούσαμε την αφήγηση.

Και εμείς θα σεβαστούμε το … απαγορευτικό

Συνέχεια...

Ένας μήνας είναι, θα ... περάσει...

Συνέχεια...

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

«ρακίντζισε» κανονικά το … ΒΙΟΒΟΘΡΟ…


Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακινζή, Αρεοπαγίτη ε.τ.

Η έκθεση, έστω και αρνητικά, κάνει
τον Απόλλωνα ευρύτερα γνωστό….


Για ποιο θέμα; Μα ποιο άλλο, για τον ΒΙΟΚΑ.
Αναφέρεται στηνεπίσκεψη στον Απόλλωνα, στις 30 Σεπτεμβρίου, ειδικού κλιμακίου επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επίσκεψη βέβαια όχι τουριστική….

Νεότερα από το… μέτωπο.

Η συντήρηση του ΒΙΟΚΑ, όπως πληροφορούμαστε, προχωρεί, πιο οργανωμένα και προσεκτικά από πριν, και το αρμόδιο τεχνικό γραφείο Ζερβού λέει ότι ο βιολογικός δουλεύει...ρολόι. Ελπίζουμε...αδιάβροχο. Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, η λειτουργία του θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά από το Χαλκί! Να τα δούμε όλα αυτά και να μην τα πιστέψουμε.

Για το ΘΕΜΑ του ΝΕΟΥ ΒΙΟΚΑ.

Η εταιρεία "Αριάδνη" ετοιμάζει τον σχετικό φάκελο, σε συνεργασία με τεχνικό γραφείο και η ανάθεση εκπόνησης της μελέτης θα αποφασιστεί σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο. Ελπίζουμε να γίνει σύντομα.
Οι διαδικασίες καθυστερούν και πρέπει να "μαγγανιστούν" ΟΛΟΙ, γιατί τα προγράμματα...μπουκώνουν και δεν θα περιμένουν εμάς.
Το πρόβλημα του ΒΙΟΚΑ του Απόλλωνα αλλά και άλλων περιοχών της Νάξου είναι ΚΟΡΥΦΑΙΟ, ΕΠΕΙΓΟΝ, έπρεπε να είχε λυθεί ΧΘΕΣ.



Συνέχεια...

Τελευταία μέρα...τελευταίο τσιγάρο;


«Τα τσιγάρα είναι υπέροχα» και… «το κάπνισμα είναι προσευχή», «το πάθος των έντιμων ανθρώπων» – Θα συνεχίσουμε να καπνίζουμε vivendo pericolosamente, «παρέα» με το Σαρτρ, τη Μελίνα, τον Καμί, το Γκόρπα, τον Καρούζο, το Βάρναλη κι αμέτρητους άλλους…

Fumeρ rest prier (το κάπνισμα είναι προσευχή), έλεγαν οι καπνιστές του ρομαντικού Παρισιού στην αυγή του 20ου αιώνα. Το τσιγάρο, ανάμεσα στον δείκτη και στον μέσο, κάνει το χέρι πιο εύγλωττο, το στόμα λαλίστερο, το μυαλό διαυγέστερο. Ο καπνός είναι υπαινιγμός– μπορεί να του προσδώσει κανείς όποιο περιεχόμενο προκρίνει. Κι ύστερα, ό,τι και να έχει κανείς να καταλογίσει στο κάπνισμα, σίγουρα δεν μπορεί να το καταδικάσει ως στερημένου νοήματος- αφού, με τα λόγια του ίδιου του Ντεριντά, είναι μια δραστηριότητα που «σηματοδοτεί τη σημασία». Το κάπνισμα είναι καταβροχθιστικό πάθος, θα επέμειναν οι θεριακλήδες επίγονοί τους, φέρνοντας στο μυαλό τους τα πούρα της Κολέτ, τις πίπες του Σιμενόν, τα κίτρινα δάχτυλα του Σαρτρ…
Ο Σπένσερ τον ανακήρυσσε τον καπνό θεϊκό. Και λίγο αργότερα, ο Μολιέρος έβαζε στο στόμα του ήρωά του τη φράση: «Είναι το πάθος των έντιμων ανθρώπων, και όποιος ζει χωρίς καπνό δεν αξίζει να ζει…». Έστω κι αν με καπνό- λένε οι δυνάστες γιατροί- ζει κανείς λιγότερο. Κι έτσι μας κόβουν το τσιγάρο…Κι όλοι εμείς που συνηθίσαμε να γράφουμε και να διαβάζουμε με τη γόπα να σιγοκαίει στο τασάκι ή να αναθρώσκει από τα μισόκλειστα χείλη τσούζοντας τα βλέφαρά μας νιώθουμε τώρα διωκόμενοι…

Μ’ αρέσει ο τρόπος που υπερασπίστηκε κάποτε τον καπνό ο Ζολά, αν και στερημένος επί 12ετία την «υπέρτατη απόλαυση»: «Είδα μεγάλους συγγραφείς να καπνίζουν πολύ και η διάνοιά τους να διατηρεί την υπέροχή της διαύγεια», έγραψε. «Αν η ιδιοφυϊα είναι μια νεύρωση, γιατί να θέλουμε να τη θεραπεύσουμε; Η τελειότητα είναι τόσο πληκτική , ώστε μετανιώνω συχνά που «διορθώθηκα» εγκαταλείποντας τον καπνό».
Κι είναι στ’ αλήθεια πληκτική η υγιεινιστική αντιμετώπιση της ζωής…Εξάλλου, η γοητεία του τσιγάρου έγκειται εν πολλοίς στο ότι «ενδίδουμε σ’ αυτό οικειοθελώς, σε αναζήτηση της απόλαυσης, ακόμη κι αν- ή ίσως ακριβώς επειδή- αυτή η απόλαυση είναι άρρηκτα δεμένη με την υπόσχεση της διακινδύνευσης», καθώς έγραψαν οι συγγραφείς μιας μνημειώδους ιστορίας του καπνού Σ. Γκίλμαν και Ζ. Τσαν.
Δεν ξέρω αν έχει εκπνεύσει εντελώς σήμερα το παμπάλαιο, συναρπαστικό αίτημα του «vivere pericolosamente=ζην επικινδύνως» – έστω κι αν το κάπνισμα είναι η πλέον ασφαλής εκδοχή του. Υπήρξε πάντως συστατικό στοιχείο της κουλτούρας μας. Ακόμη κι αν τα αμερικανικά ταχυδρομεία απάλειψαν το τσιγάρο από τα γραμματόσημα που απεικονίζουν τον μπλουζίστα Ρόμπερτ Τζόνσον ή τον εμβληματικό ζωγράφο Τζάκσον Πόλοκ, ακόμα κι αν οι Γάλλοι ακολούθησαν ασμένως, αποσπώντας τη γόπα από τα δάχτυλα του Καμί, τα δαχτυλίδια του καπνού θα συνεχίσουν να θολώνουν γλυκά κάθε χειρονομία που ομνύει στη θεατρικότητα, να συνοδεύουν κάθε πνευματικό σκίρτημα. Αρκεί να θυμηθούμε το δίχτυ της σαγήνης που υφαίνει με κάθε της ρουφηξιά η υπέροχη Τζιν Σίμπεργκ στο αριστούργημα του Τριφό «Με κομένη την ανάσα» ή η δική μας Μελίνα Μερκούρη στη «Στέλλα» του Κακογιάννη.
Είτε το θεωρούμε «υπέροχο» (όπως ο Ρίτσαρντ Κλάιν στην ελεγεία του “Τα τσιγάρα είναι υπέροχα”) είτε καταστροφικό, χωρίς το κάπνισμα ο 20ος αιώνας δεν θα ήταν αυτός που υπήρξε. Τι μπορεί να το αντικαταστήσει; Πώς μπορεί η κοινοτοπία της καλής υγείας να ανταγωνιστεί «μια κομμένη ανάσα»;


Με πούρα, μες στους καπνούς, και η επανάσταση...
«Cigarettes and coffee, man – that’s the combination»= καφές και τσιγάρο, αυτός είναι συνδυασμός.
Υπάρχουν κι άλλοι υπέροχοι συνδυασμοί. Τσιγάρο και ποτό. Και λογοτεχνία. Και μουσική. Όσα συνιστούν τη μυθολογία του καπνού και ειδικά εκείνο το κομμάτι της που συνδέεται με την τέχνη και τους καλλιτέχνες, με τη νύχτα, με τα μπαρ, με τα σκυλάδικα, με τη μικρή ένδειξη «παραβατικότητας», με το πάθος, με τον ερωτικό αισθησιασμό και τα επινίκιά του, με τους χωρισμούς, με μια ελάχιστη «αυτοχειρία», που υποδηλώνει ότι η ζωή μου είναι δική μου κι αν γουστάρω της βάζω φωτιά και την καπνίζω.
Και όσοι, παρά τις απαγορεύσεις, παραμένουν φανατικοί καπνιστές θα συνεχίσουν να φουμέρνουν ακούγοντας λίγο Γκένσμπουργκ ή και όσους άλλους προσεύχονταν σε έναν Θεό καπνιστή-χαβανέζικων. Υπάρχει κι ο εγχώριος ύμνος του Ακη Πάνου, «Η ζωή μου όλη είναι ένα τσιγάρο». Ή και το άλλο, το καλύτερο τραγούδι που είπε ποτέ ο Φίλιππος Νικολάου: «Στο άδειο μου πακέτο απόψε μπήκες, δεν ξέρω τι ζητάς και αν το βρήκες, αχ να ‘σουνα τσιγάρο τελευταίο, γουλιά γουλιά μαζί σου να τα λέω» ή ακόμα του Μάλαμα «τσιγάρο ατέλειωτο βαρύ η μοναξιά μου…» ή του Λοΐζου «να ‘χαμε τώρα δυο τσιγάρα και δύο για μετά». Και πάμε στα ρεμπέτικα, και ρωτάω όλους τους άκαπνους: «Θα υπήρχε ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ τραγούδι δίχως τους καπνούς, τους τεκέδες, τους λουλάδες, τα τσιγαριλίκια; Μάλλον όχι. Οι άνθρωποι έτσι «φτιάχνονταν κι έγραφαν μεγάλα τραγούδια.


Θα ‘ρθουν άραγε εποχές που η συνήθεια θα περιγράφεται ως μέρος μιας περίεργης ηθογραφίας, για την οποία πολλοί θα απορούν ή και θα εξίστανται, όπως συμβαίνει τώρα με τα «χασικλίδικα», κι εποχές που οι έρωτες, οι χωρισμοί και οι μοναξιές θα βρίσκουν άλλους έμμετρους συντρόφους, άλλες μονάδες μέτρησης του χρόνου και του βάθους απ’ το τσιγαράκι; Κι εποχές που θα παίζονται τα λαϊκά σε κατακάθαρη ατμόσφαιρα και που τα περίπτερα θα ξενυχτούν μόνο για τις εφημερίδες της Κυριακής και που κι αυτές θα διαβάζονται χωρίς τσιγάρο; Και τότε πού θα πάνε στα άφιλτρα του Καρούζου και ποιος θα ανάβει στον Γκόρπα («νύχτα στρωμένη τσιγάρα λέξεις») ένα τσιγάρο και πού θα σημειώνει στίχους ο Βρεττάκος αν δεν υπάρχουν πακέτα και πώς θα μοιάζει η υπόγεια ταβέρνα του Βάρναλη χωρίς «καπνούς και βρισιές»;
http://itzikas.wordpress.com/

Συνέχεια...

Ονειρεύομαι ένα σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά


Στέλλα Πρωτονοταρίου:
Συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε προκειμένου να βοηθήσει τους αλλόγλωσσους μαθητές της να ξεπεράσουν τα μορφωτικά τους προβλήματα προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας.

Παρά την παύση της από τη διεύθυνση του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και την ποινική της δίωξη, η κ. Στέλλα Πρωτονοτάριου είναι αισιόδοξη για τη δικαίωσή της και εξακολουθεί να ονειρεύεται ένα σχολείο της αποδοχής, που θα προσφέρει αξίες και θα καταπολεμά την προκατάληψη, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πώς νιώσατε με την απόφαση της απομάκρυνσής σας;

Όταν διακόπτονται πρωτοβουλίες ολοκληρωμένες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, πρωτοβουλίες που έχουν διαρκέσει σχεδόν μία δεκαετία και έχουν μάλιστα αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα, δεν μπορεί παρά να νιώσει κανείς ματαίωση.

Σας είχαν προειδοποιήσει;

Στη διαδικασία της συνέντευξηςκατά την κρίση των διευθυντώνφάνηκε η πρόθεση της διοίκησης να με απομακρύνει από το σχολείο. Η αποδοκιμασία ήταν εμφανής στις ερωτήσεις για τη στάση μου απέναντι στους μετανάστες μαθητές και το δικαίωμα όλων των παιδιών να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή.

Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που συνέβη αυτό;

Προκατάληψη και άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας. Η πολυπολιτισμική μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας οδηγεί εκ των πραγμάτων στην αναγκαιότητα της εφαρμογής μιας διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Αισιοδοξείτε πως στο τέλος θα δικαιωθείτε;

Δικαίωση είναι να βλέπεις χαρούμενα παιδιά να συμμετέχουν δημιουργικά στη ζωή του σχολείου. Δικαίωση είναι η αποδοχή του έργου του σχολείου από την πλειονότητα του εκπαιδευτικού κόσμου, από πανεπιστημιακούς, κοινωνικούς φορείς, απλούς πολίτες που εκδηλώνουν τη συμπαράσταση και την υποστήριξή τους.

Οι συνάδελφοί σας σάς στηρίζουν;

Το έργο του 132ου στηρίχτηκε ακριβώς στη συλλογικότητα και την ευθύνη των εκπαιδευτικών του. Η στήριξη που εισπράττω είναι συγκινητική.

Δύσκολο σχολείο η Γκράβα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα...

Τσιμέντο, διπλοβάρδια για δημοτικά και νηπιαγωγεία, έλλειψη υποδομών, μεγάλη ετερογένεια του μαθητικού πληθυσμού, αδυναμία διαχείρισης των προβλημάτων που συνεπάγεται φαινόμενα προκαταλήψεων και ξενοφοβίας, κρούσματα επιθετικότητας, δυσκολία επαφής και επικοινωνίας σχολείου- γονιών. Είναι ένα συγκρότημα 22 σχολείων με πολλές ιδιαιτερότητες.

Έχετε παλαιότερα αναπτύξει παρόμοιες δράσεις;

Με μία έννοια ναι. Σχεδόν πάντα προσπαθούσα σε συνεργασία συνήθως με συναδέλφους να προσεγγίσω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα ενδιαφέροντα, τις εμπειρίες, τις ανάγκες των μαθητών μου. Ποτέ όμως δεν είχε αναπτυχθεί μια συνολική «πολιτική» σχολείου.

Πότε αποφασίσατε να πάρετε πρωτοβουλίες;

Με το που ανέλαβα τη διεύθυνση του σχολείου, τα σύνθετα προβλήματα επέβαλαν την άμεση αντιμετώπισή τους, πάντα σε συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων. Υπήρξαν αντιδράσεις;
Αντέδρασαν κάποιοι γονείς και εκπαιδευτικοί γειτονικών σχολείων που αγνοούσαν τι ακριβώς συνέβαινε.

Πόσο κρίσιμο για την εξέλιξη του παιδιού είναι να μάθει και ο γονιός τη γλώσσα;

Πολύ. Βοηθά την ένταξη του παιδιού αλλά και τη βελτίωση της επίδοσής του στα μαθήματα.

Οι γονείς έδειξαν ενδιαφέρον;
Όλες οι δράσεις είχαν την υποστήριξη και την ενεργητική συμμετοχή της πλειονότητας των γονέων.

Τι εισπράξατε από την ανταπόκρισή τους;

Τα αποτελέσματα ήταν εμφανή στη σχολική κοινότητα. Τα θετικά συναισθήματα που εισπράτταμε μας ανατροφοδοτούσαν για τη συνέχιση και την επέκταση αρκετών πρωτοβουλιών, αλλά και το ξεκίνημα νέων.

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα βοηθά τους αλλόγλωσσους;

Ευνοϊκές διατάξεις και θεσμοί συχνά υπολειτουργούν ή καταργούνται. Τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών (Ελλήνων και αλλοδαπών). Ποιες αλλαγές απαιτούνται;
Ουσιαστική διαπολιτισμική εκπαίδευση. Να ασχοληθεί λίγο το υπουργείο με το πετυχημένο δεκαετές παράδειγμα του 132ου και να το αξιοποιήσει.

Βλέπετε πολιτική βούληση;

Μεγάλα λόγια, λίγα έργα... Από πού πηγάζει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία στα σχολεία;
Από την ανασφάλεια των Ελλήνων γονιών, την οποία τροφοδοτεί τελικά όχι η ανομοιογένεια των μαθητών, αλλά η έλλειψη των αναγκαίων μέτρων και υποδομών που θα διασφαλίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού απέναντι σε φαινόμενα ξενοφοβίας;

Η καθημερινή δουλειά στην τάξη που θα στηρίζεται στα επιστημονικά παιδαγωγικά δεδομένα και στα ανθρωπιστικά ιδεώδη.

Ποια συμβουλή δίνετε στους μαθητές σας;

Να αγαπάς τους ανθρώπους, τον εαυτό σου και τη ζωή και να προσπαθείς να την κάνεις καλύτερη. Να θυμάσαι πάντα να μπαίνεις στη θέση του άλλου.
Πώς νιώθετε όταν ένας μαθητής εγκαταλείπει την προσπάθεια;

Κανένα παιδί δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια όταν υπάρχει ενθάρρυνση, σεβασμός στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του, και πραγματικό ενδιαφέρον συνολικά για το παιδί, και όχι μόνο για το μαθησιακό κομμάτι.

Τι ονειρεύεστε για το αύριο της Παιδείας;

Ένα σχολείο της αποδοχής, της χαράς και της δημιουργικότητας που θα προσφέρει αξίες, γνώσεις και δεξιότητες. Ένα σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από θρησκεία, χρώμα, καταγωγή και θα καταπολεμά την προκατάληψη, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 30 Ιουνίου 2009


Συνέχεια...

Ωδή στο… σέρτικο…



...μέσα στον καπνό να εξαφανιστώ
συνέπειες να μη φοβάμαι…

Μία και… καμία!
Όμως μέχρι αύριο το βράδυ τέτοια ώρα, έχει ο .. Θεός, διότι ως γνωστόν, εδώ είναι Βαλκάνια..
Αλήθεια, εκείνο το βουκολικό: "του Έλληνα ο τράχηλος…" σας είναι εύκαιρο γιατί δεν το έχω πρόχειρο;

Συνέχεια...

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ευτυχία, θάνατος, δόξα


…κατά συνέπεια, η ευτυχία δεν συνίσταται στο τι πιστεύεις εσύ (μετά θάνατον, μάλιστα, δεν πιστεύεις απολύτως τίποτα), αλλά στο τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα. Τι θυμούνται δηλαδή από σένα όταν έχεις εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο. Είναι αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν «δόξα».

Και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλη αυτή την υστερία γύρω από την ευτυχία που παρατηρείται σε κοινωνίες όπως η αμερικανική. Κακώς συνδέουμε την ευτυχία με τον εαυτό μας: θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να προσπαθούμε να ζούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μας αναγνωρίσουν οι άλλοι την ευτυχία όταν πεθάνουμε.

Εξίσου κακώς προσπαθούμε να απαντήσουμε στο αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή συνδέοντάς την με τον εαυτό μας. Μετά θάνατον ζωή υπάρχει, αλλά για τους άλλους, τους λιγοστούς που αγαπήσαμε και τους πολλούς που δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε. Ακόμη κι ο Σωκράτης, όταν του έθεσαν στη δίκη του αυτό το ερώτημα, απάντησε ότι μόνο ο Θεός γνωρίζει την απάντηση.

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για κάποιον που δεν πιστεύει καν στον Θεό. Τι του μένει; Το ευ ζην- όσο περνάει από το χέρι του φυσικά.

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο http://www.diastaseis.blogspot.com/

Συνέχεια...

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

“Αντισταθείτε” στους… σεμνούς και ταπεινούς…


από το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Συνέχεια...

Ξυπνήστε ρεεεεεε……

Νομίζαμε ότι τα έχουμε δει όλα.
Έλειπε όμως το κερασάκι από την τούρτα…

Χρησιμοποιούν αδέσποτες γάτες και σκύλους ως ζωντανά δολώματα για καρχαρίες και φάλαινες!

Τα σουβλίζουν στην κυριολεξία σε τεράστια αγκίστρια και τα σέρνουν πίσω από τα πλοία μες στο νερό ως ζωντανά δολώματα !!!!
Όλα αυτά τα τερατώδη συμβαίνουν στον Ινδικό ωκεανό.
Για τα εξωφρενικά αυτά δρώμενα δεν … ίδρωσαν οι οικολόγοι!

Ευαισθητοποιήθηκαν όμως νέοι άνθρωποι, και από την Ελλάδα, που μας ενημέρωσαν και προσπαθούν να μαζέψουν υπογραφές μέσω του face book και να πιέσουν τη Γαλλική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την απάνθρωπη πρακτική στη ελεγχόμενη Νήσο Ρεϊνιόν

Περισσότερα ΕΔΩ

Συνέχεια...

Αυτοί που πρωτοστατούν για φίμωση των BLOGS


Γράψαμε για τη δήθεν μυστική συνάντηση στη Νάξο Καραμανλή Ομπάμα,για να ανα
δείξουμε το μέγεθος της παραπληροφόρησης και της κατευθυνόμενης από το κράτος δημοσιογραφίας με πρωτοπόρο το ΒΗΜΑ.
Πατήστε ΕΔΩ
Σήμερα παρουσιάζουμε την άποψη από την επίσκεψη του Ομπάμα όπως θα την παρουσίαζε το ΒΗΜΑ.

Και να φανταστεί κανείς ότι το ΒΗΜΑ πρωτοστάτησε στο να ελεγχθούν
τα BLOGS !!!! Προφανώς για να ασκούν ανεξέλεγκτα τη στρατευμένη παραπληροφόρησή τους.

Συνέχεια...

ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ .........ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ !!!!!!




Σταματάνε αστυνομικοί κάποιο αμάξι στην εθνική οδό:

Αστυνομικός:
-Κύριε, πρόσεξα ότι φοράτε ζώνη ασφαλείας. Η τροχαία δεν τιμωρεί μόνο
τους παραβάτες αλλά επιβραβεύει και τους νόμιμους. Για αυτό να ξέρετε
ότι είστε ο τυχερός που κερδίζει ένα εκατομμύριο δραχμές, επειδή φορούσατε ζώνη
ασφαλείας. Τι έχετε να πείτε; Τι θα κάνετε με τα λεφτά σας;

Οδηγός:
-Ξέρετε, τώρα που έχω λεφτά, λέω να δώσω επιτέλους για να πάρω το δίπλωμα.

Πετάγεται η γυναίκα που καθόταν δίπλα του:
-Μην τον ακούτε! Όταν είναι μεθυσμένος όλο τέτοιες μ*λ*κίες λεέι!

Λέει και ο τύπος που καθόταν στο πίσω κάθισμα:
-Και το έλεγα εγώ. Με κλεμμένο αμάξι δεν πρόκειται να πάμε μακρυά.

Ακούγεται τότε και μια φωνή από τον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου:
-Τι έγινε; Τα περάσαμε τα σύνορα τελικά;

Συνέχεια...