Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

BLOGS:Η ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

….Συμπερασματικά...κάναμε θιασάρχες της internetικης μας καθημερινότητας,τους θλιβερους κομπάρσους της δημοσιογραφιας,οι οποίοι ανοίγοντας κατά καιρούς τα παραμάγαζά τους στο net, πιστεύουν πως είναι οι Θεοί και πως όλος ο κόσμος κρέμεται από τα παπάρια τους και τις ψηφιακές τους ανούσιες αρθογραφίες.Τα μάτια σας ανοιχτά λοιπόν, στις ελεύθερες και ανεξάρτητες φωνές του διαδικτύου, οι οποίες δεν συνεργάζονται με κανέναν νταβατζή των ΜΜΕ, ούτε αποσκοπούν με τα κείμενα τους σε κάποιο προσωπικό όφελος των συντακτών.


Τα Blogs, είναι η ψηφιακή μορφή της εκκλησιάς του Δήμου και ο καθένας μπορεί να λέει ελευθέρα ότι θέλει. Και αυτή είναι η ουσία τους ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, καθώς επίσης και η ελευθερία της έκφρασης. Όταν οι πολίτες καταλάβουν το τι δύναμη έχουν στα χεριά τους με την δημιουργία ενός blog,τοτε ίσως να καταφέρουμε να αλλάξουμε πολλά εκεί έξω.Εξάλλου οι επαναστάσεις του μέλλοντος, θα σχεδιαστούν, θα προετοιμαστούν και θα αρχίσουν από εδώ μέσα...όσο ουτοπικό και αν ακούγεται αυτό για κάποιους...Σίγουρα όμως δεν ακούγεται ουτοπικό για τους Κυβερνόντες μας σε όλα τα επίπεδα.Τα μάτια σας ανοιχτά λοιπόν και ενεργοποιήστε την κριτική σας σκέψη.
http://ymagblog.blogspot.com/2009/04/blogs_29.html

Συνέχεια...

Το ‘απέραντο γαλάζιο’ δεν καταπίνει άλλο την…


Αποκαλυπτικά στοιχεία στην ετήσια έκθεση
του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Ένα ευρύ κύκλωμα διαφθοράς στις πολεοδομίες, κυρίως των Κυκλάδων,στο οποίο εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες, έρχεται στο φως.

Αφορμή υπήρξε η διασταύρωση των στοιχείων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» στην οποία προέβη ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής και από τα οποία προκύπτει ότι προϊστάμενος πολεοδομικού γραφείου της περιοχής έχει προβεί σε αγορά αγροτεμαχίου, για το οποίο η σχετική δαπάνη δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά του.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Δ. ΝΟΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΒΗΜΑ 28/5/09)

Συνέχεια...

Πάμε Νάξο…


Η Άννυ Μητροπούλου, Διευθύντρια Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS αναφέρει στο kykladesnews 9+1 λόγους που ψηφίζει Νάξο, δαγκωτό:

1. Για τη ρακή με το χταποδάκι στα κάρβουνα που με καλωσορίζει στο λιμάνι, μόλις στα 100 βήματα από το πλοίο
2. Για τη συνάντηση με το ηλιοβασίλεμα στη διαδρομή προς Απόλλωνα
3. Για την «ροκ» εκδοχή της Ανάστασης στην Απείρανθο
4. Για τις αμμοθίνες και τα κέδρο-δάση που αγαπώ να συναντώ στις Κυκλάδες
5. Για τους δεκάδες μοναχικούς όρμους στα βορειοανατολικά του νησιού, ξεχνιέσαι κάτω από τ’ αλμυρίκια ...
6. Για τα τολμηρά αγριοκάτσικα που σου την πέφτουν στις στροφές.. αποπνέουν μια ελευθερία (και κάνουν πεντανόστιμο μπάτουδο)
7. Για τα κρυφά μονοπάτια που περιμένουν τους φυσιολάτρες επισκέπτες
8. Για τη διπλή προσωπικότητα του νησιού, ταυτόχρονα κοσμική και «απόκοσμη»
9. Για την αυθεντικότητα των Αξιωτών (ειδικά στα ορεινά) με το …αγύριστο κεφάλι.
10. Για το απόλυτο «αρσενικό» που καμιά γυναίκα (ούτε άντρας!) δεν μπορεί να του αντισταθεί, το …τοπικό τυρί

Από το kykladesnews.gr

Blog: αφιερωμένο εξαιρετικά στον «Ακαταλληλότερο» της Δρυμαλίας.

Συνέχεια...

Πυροβολείτε άφοβα τον πιανίστα. Είναι δικός μας, τον υιοθετήσαμε…


Φίλοι διαχειριστές,
Στην πρώτη σας ανάρτηση, τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008, γράφατε:

“Το διαδίκτυο δεν είναι απλά μια εξελιγμένη τεχνολογία. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ατομικά και δημοκρατικά όπλα του ανθρώπου στη λήψη και αποστολή πληροφοριών.
Η συμμετοχή και η γνώση αποτελούν τα μεγαλύτερα ποιοτικά στοιχεία της δημοκρατίας. Αποδυναμώνει το οπλοστάσιο των κάθε μορφής εξουσιών που είναι η επιβολή της κυρίαρχης γνώσης και έτσι απελευθερώνεται η σκέψη για να καταστεί ο άνθρωπος από αντικείμενο και υποτακτικός δέκτης σε πρωταγωνιστή και δημιουργό."

Συμφωνώ απόλυτα και νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω την άποψή μου, πνίγοντας τον θυμό μου και επιστρατεύοντας την όποια πολιτική μου κρίση..


Τον κ. Γιάννη Μπαρδάνη δεν τον γνωρίζω και δεν θέλω να τον γνωρίσω.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο είναι ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ της Δρυμαλίας.
Της πανέμορφης Δρυμαλίας, με τους τίμιους, εργατικούς, δημιουργικούς, δημοκρατικούς και ωραίους κατοίκους.

Αυτό το παραδέχονται όλοι, είναι κανόνας.
Όμως για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας, απαραίτητη είναι η εξαίρεση.

Ε, λοιπόν ο κ. Γιάννης Μπαρδάνης είναι η εξαίρεση.

Συνέχεια...

Γκαλοπατζήδες της πλάκας …μόλις τέλειωσαν


Εμείς δεν πρόκειται να σταθούμε στα ποσοστά των κομμάτων που προβλέπουν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων. Θα σχολιάσουμε όμως τη σκοπιμότητα των εταιριών.
Αφού έκαναν το παν για να κρατήσουν ψηλά και σε ανταγωνιστικό επίπεδο τον, κατά δήλωσή του, κουρασμένο πρωθυπουργό, την τελευταία μέρα περιέργως συμπίπτουν οι προβλέψεις όλων των εταιριών, σε τελείως διαφορετικά ποσοστά από εκείνα δημοσίευαν το προηγούμενο διάστημα.
Φυσικά έπρεπε να θυμίσουν την επιστημονική τους επάρκεια αλλά και να ανοίξουν την πόρτα ..του αύριο..
Όπως βλέπετε ..και την πίττα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο..

ΥΓ. Γνωρίζετε πως δεν ασχοληθήκαμε με καμιά δημοσκόπηση σ όλη την προεκλογική περίοδο.

Συνέχεια...

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

τελικά δεν βρωμάει μόνο ο ΒΟΘΡΟΣ...




Η τριμελής επιτροπή, που ήταν… διμελής, είχε μία μόνο επιλογή…

Συνέχεια...

ΘΕΟ έχουνε. Ιερό και όσιο έχουνε; Απορρίφτηκε η προσφυγή…..

Σας είχαμε προϊδεάσει.
Σήμερα που όλοι ασχολούνται με το περιβάλλον,

αυτοί θα ασχοληθούν με τα ..σκ___ ;

Απλά, λιτά και ανερυθρίαστα, δικαίωσαν το τυπικόν (!!!) του κ. Κόκκινου και των συμπαρομαρτούντων .

Πιάσατε πάτο κύριοι.
Πιο πάτο, δεν γίνεται…

Συνέχεια...

Λέτε να εκδοθεί σήμερα- χρονιάρα μέρα- η απόφαση για τον ψευτο-ΒΙΟΚΑ;…


Στο προτεκτοράτο του Δήμου Δρυμαλίας
και σε ακτίνα αρκετών μιλίων,
γίνονται
Σόδομα και Γόμορρα..

και επειδή είναι φρέσκα, δύσκολα παραγράφονται…

Μήπως κάποιος Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης, για αρχή, πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, γιατί το παρασκήνιο οργιάζει και δεν θα αργήσουμε να συμπεριληφθούμε στον μακρύ κατάλογο των σκανδάλων;

Αν έχετε γερά νεύρα και υπομονή … απολαύστε τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μπαρδάνη live !


Συνέχεια...

Στο παγκόσμιο συνέδριο για το νερό και την υγεία στη Νάξο…


…οι επιστήμονες ζήτησαν αυστηρότερα όρια για τους ρύπους στο πόσιμο νερό...

Αυστηρότερα όρια για τους ρύπους και τα βαρέα μέταλλα στο πόσιμο νερό και νέα κοινοτική οδηγία, ζήτησαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου για το νερό και την υγεία που πραγματοποιείται στη Νάξο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Όπως ανέφεραν, αρκετά από τα βαρέα μέταλλα όπως είναι το Αρσενικό και το Χρώμιο, προκαλούν σοβαρές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία ακόμα και στις μικρότερες δυνατές συγκεντρώσεις.

Έλληνες επιστήμονες ανέφεραν ότι δεν διεξάγεται συστηματικός έλεγχος στα δίκτυα ύδρευσης αρκετών περιοχών της χώρας και γίνεται σε πολλές περιπτώσεις υπερβολική χρήση χλωρίου για απολύμανση.

Επίσης δεν έχουν γίνει έλεγχοι σε κολυμβητήρια αν και η νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει να λαμβάνονται δείγματα από τις νομαρχίες κάθε δεκαπέντε ημέρες.

Συνέχεια...

Παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον σήμερα. Ε και;…


Εγώ σήμερα
θα αφήσω απότιστες τις γλάστρες
στο μπαλκόνι μου,
γιατί δεν ανέχομαι να συμμετέχω
στο θίασο των φαρισαίων,
που 364 μέρες καταστρέφουν
και μία ζητούν άφεση αμαρτιών…

Συνέχεια...

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Απολαύστε τη μαγεία των αριθμών

111.111.111 x 111.111.111 = 12.345.678.987.654.321

Συνέχεια...

Αλμυρά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια


Ακριβότερα απ' ό,τι στις γιορτές του Πάσχα, αλλά προσιτά σε περισσότερα βαλάντια είναι τα εισιτήρια στις ακτοπλοϊκές γραμμές προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Εξαίρεση και πάλι νησιά της «άγονης γραμμής», προς τα οποία επιδοτούμενες μάλιστα εταιρείες δεν βρίσκουν πλοίο να δρομολογήσουν επικαλούμενες «οικονομικές δυσχέρειες», με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς τακτική σύνδεση με τον Πειραιά κατακαλόκαιρο.

Επίσημα καμία ακτοπλοϊκή εταιρεία απ' όσες αποφάσισαν αυξήσεις των ναυλολογίων τους από 1η Ιουλίου δεν τις ανακοίνωσαν, αυξήσεις που κυμαίνονται από 6 ευρώ για τα συμβατικά πλοία έως και 26 ευρώ για τα ταχύπλοα.

Από τις μεγάλες ακτοπλοϊκές, Attica Group (Blue Star Ferries και Super Fast Ferries), ΑΝΕΚ, Hellenic SeaWays και Minoan Lines προσφέρουν ειδικές εκπτωτικές παροχές (έως και δωρεάν μεταφορά αυτοκινήτου) αν το εισιτήριο εκδοθεί «αλερετούρ».
Επίσης εκπτώσεις έως και 23% στη χρήση καμπινών για οικογένειες (BSF), ενώ η HSW υιοθέτησε τα αεροπορικά σλόγκαν «χαμηλή επιβατική κίνηση, χαμηλές τιμές» και «υψηλή επιβατική κίνηση, υψηλότερη τιμή».

Ετσι, ένα άτομο αλερετούρ για την Πάρο από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη με το υπερταχύπλοο Highspeed 5 στην οικονομική θέση θα πληρώσει 87 ευρώ και 97 ευρώ για τις υπόλοιπες ημέρες.

Για τα συμβατικά αλλά σύγχρονα επιβατηγά-οχηματαγωγά της η BSF διαθέτει 170.000 εισιτήρια. Προς τις γραμμές των Κυκλάδων κοστίζουν 10 ευρώ και 20 ευρώ για τα Δωδεκάνησα, ενώ η ΑΝΕΚ προσφέρει οικογενειακές εκπτώσεις έως και 40%, καθώς και τη δωρεάν μεταφορά αυτοκινήτων, και μοτοσικλετών για εισιτήρια αλερετούρ.

Εισιτήρια με μειωμένες τιμές διαθέτει και η Aegean Speed Lines για μετακινήσεις με τα ταχύπλοα πλοία της που συνδέουν καθημερινά τον Πειραιά με τα νησιά των δυτικών Κυκλάδων, τη Σύρο, την Τήνο, την Ιο και τη Σαντορίνη.

Τετραμελής οικογένεια χωρίς ΙΧ θα πληρώσει με το «Speed Ranner» για τη Σίφνο 243 ευρώ και για τη Σύρο 237 ευρώ, ενώ οικογένεια με 2 παιδιά (έως 10 ετών) και το αυτοκίνητό τους με το «Highspeed 5» θα χρειαστεί για την Πάρο αλερετούρ και στην οικονομική θέση 424 ευρώ. Δηλαδή, 25 ευρώ περισσότερα απ' ό,τι το Πάσχα, αλλά 75 ευρώ λιγότερα από το καλοκαίρι του 2008.

Εκπληξη προκαλεί η απάθεια που επιδεικνύουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΕΝΑΝΠ στις αυξήσεις του ναυλολογίου των ακτοπλοϊκών πλοίων, ενώ η όποια παρέμβασή τους περιορίζεται στα επιδοτούμενα πλοία των «άγονων» γραμμών.

Στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών αποδίδουν ξανά τις αυξήσεις των ναυλολογίων στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου (τον Απρίλιο ήταν στα 45 δολάρια το βαρέλι και σήμερα στα 68 δολάρια), ενώ για τα προβλήματα στη σύνδεση των νησιών των «άγονων» γραμμών από επιδοτούμενες εταιρείες επισημαίνουν ότι «ποτέ η πολιτεία δεν έχει σχεδιάσει σωστά το επιδοτούμενο ακτοπλοϊκό σύστημα» και ότι δεν είναι τυχαία η απουσία ξένων εταιρειών στις ελληνικές θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Για την κίνηση στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου εκτιμούν ότι θα είναι καλή και πως τις όποιες επιπτώσεις της κρίσης θα πληρώσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λόγω περιορισμού των διανυκτερεύσεων.

Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ(Ελευθεροτυπία, 4 Ιουνίου)

Συνέχεια...

Όταν ο δρόμος είναι αδιέξοδος…

Ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που ανέβηκε στο YouTube και φέρει τη σφραγίδα του βραβευμένου Εβραίου σκηνοθέτη Γιόνι Γκούντμαν (Βαλς με τον Μπασίρ) έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στο Ισραήλ.
Ο λόγος είναι ότι το 90 δευτερολέπτων φιλμάκι ευελπιστεί να περιγράψει την περιορισμένη ζωή των κατοίκων της Γάζας.

Το φιλμ, που ονομάζεται «Κλειστή Ζώνη» περιγράφει την προσπάθεια ενός παιδιού που ζει στη Λωρίδα της Γάζας, να κυνηγήσει ένα πουλί η οποία είναι μάταιη καθώς ο δρόμος κλείνει συνεχώς μπροστά του..

Συνέχεια...

Από πού είπαμε ξεκίνησε ο πολιτισμός;

“καμιά ζωή δεν είναι λαθραία..”
Φήμες που οργιάζουν εδώ και μήνες, και δεν έχουν διαψευστεί, αναφέρουν ότι, ανήλικες πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Ανηλίκων στην Αγιάσο της Λέσβου, απασχολούνται σε αγροτικές δουλειές με μεροκάματα πείνας…

...«μαύρη εργασία» και «βάρβαρη εκμετάλλευση» των ανηλίκων προσφύγων, αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που συζητούνται έντονα στην κοινωνία της Αγιάσου, το ίδιο το ίδρυμα εμφανίζεται να «ενθαρρύνει» τους ανηλίκους να πιάσουν δουλειά!

Διαβάστε περισσότερα από την ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Συνέχεια...

Η άγνοια των πολλών είναι η δύναμη των λίγων…


Σε τρεις μέρες τέτοια ώρα, η μαμή θα ετοιμάζει τα σύνεργα για να ξεγεννήσει τη… χοντρή…

Σε τέσσερεις μέρες, σχεδόν όλοι θα πανηγυρίζουν γιατί δεν … έχασαν πολύ…

Σε πέντε μέρες, όταν θα έχει κατακάτσει ο κουρνιαχτός, θα διαπιστώσουμε ότι είμαστε μία από τα ίδια και … χειρότερα…

Θυμάστε τον Αστραχάν;
Ένα κουτσό άλογο;
Έχει σταματήσει να τρέχει εδώ και χρόνια, αλλά από συνήθεια οι αλογομούρηδες τον ποντάρουν … ακόμα …

Συνέχεια...

Μαθήματα μακροβιότητας από την Ικαρία


Τα τελευταία 150-200 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου ακολούθησε έναν έντονο ρυθμό αύξησης, τόσο στον αναπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η συνεχής άνοδος του προσδόκιμου επιβίωσης θεωρείται ένα σπουδαίο επίτευγμα του σύγχρονου κόσμου, καθώς είναι ένα φαινόμενο που αποδίδεται στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, αλλά, κυρίως, στη συνεχή πρόοδο των επιστημών υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), οι ηλικιωμένοι (>65 ετών) αντιπροσωπεύουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 24% μέχρι το 2020. Πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι η επιμήκυνση της ζωής δεν συνδέεται πάντα με την επιμήκυνση της διάρκειας επιβίωσης με ικανοποιητική ποιότητα ζωής. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εκτιμώνται ως η κυριότερη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας. Η ΠΟΥ εκτιμά ότι το 30% των συνολικών θανάτων προκύπτουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η καρδιαγγειακή νόσος προκαλεί σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων (42%) και κοστίζει 169 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Ομοίως, οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν επηρεάσει και τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Για παράδειγμα, στην Ινδία και την Κίνα, η καρδιαγγειακή νόσος πλήττει περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι σε όλες τις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες του κόσμου μαζί. Οι συνήθειες του τρόπου ζωής φαίνεται να κατέχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου. Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων. Οπως μάλιστα δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο. Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις συγκλίνουν στον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ικαρίας, που δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων. Φαίνεται ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μεσογειακού τύπου διατροφής σε συνδυασμό με την ορεσίβια ζωή και τη χαλιναγώγηση του στρες έχουν σημαντικό ρόλο, χωρίς όμως οι ακριβείς μηχανισμοί να έχουν διευκρινιστεί. Στο πλαίσιο των παραπάνω επιδημιολογικών παρατηρήσεων, η Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ξεκινά μια μελέτη καταγραφής των κλινικών και παρακλινικών χαρακτηριστικών, καθώς και των συνηθειών τρόπου ζωής των κατοίκων της νήσου Ικαρίας μέσης και προχωρημένης ηλικίας. Στόχος της μελέτης, πέραν της πλήρους ιατρικής εξέτασης, είναι και η εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου των μεσήλικων και ηλικιωμένων κατοίκων σε προοπτική παρακολούθησης 10ετίας. Για τον λόγο αυτό, ομάδα εκπαιδευμένων ιατρών καρδιολόγων και παθολόγων θα επισκεφθούν την Ικαρία από τις αρχές του Ιουνίου, όπου θα προσφέρουν πλήρη παθολογική και καρδιολογική εξέταση, συμπεριλαμβανομένου υπερηχοκαρδιογραφήματος, ηλεκτροκαρδιογραφήματος και βιοχημικού ελέγχου για την καλύτερη αποτίμηση της κατάστασης υγείας των μόνιμων κατοίκων της νήσου. Ως εκ τούτου, αν γίνει εφικτός ο καθορισμός του τρόπου με τον οποίο μπορούν οι συνήθειες του τρόπου ζωής να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε πληθυσμούς μεσηλίκων και ηλικιωμένων, θα αποκτήσουμε ένα εργαλείο για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τους υπάρχοντες πόρους περίθαλψης, ιδιαίτερα στους κατοίκους απομονωμένων νησιωτικών περιοχών, όπως η Ικαρία. Ισως έτσι αποδειχθεί ότι η παρουσία μακροβιότητας δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, όπως εικάζουν κάποιοι των κατοίκων, αλλά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας υιοθέτησης ενός εναλλακτικού τρόπου και θεώρησης ζωής.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ, καθηγητής Καρδιολογίας, διευθυντής Α' Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο» ΓΝΑ, προέδρου Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.


Συνέχεια...

Αντώναρος ο…λαλίστατος


Τον Αντώναρο τον ξέραμε σαν ένα κυβερνητικό εκπρόσωπο που χρησιμοποιούσε πέντε με έξι λέξεις στο λεξιλόγιο του.
<<..Έχω απαντήσει…άλλη ερώτηση…έχει τοποθετηθεί η κυβέρνηση…δεν απαντώ…>>
Τις τελευταίες μέρες τον βλέπουμε να μην κλείνει το στόμα του. Λαλίστατος..
Θα είναι κρίμα να τον χάσουμε…..

Συνέχεια...

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Προσοχή... σ' αυτούς που θα 'ρθουν να σου πουν....

Συνέχεια...

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα στο συνέδριο της Νάξου


Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Τρίτης μελέτη ελλήνων επιστημόνων και έρευνες για την ποιότητα του νερού σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Κρήτη και νησιά των Κυκλάδων


Επίσης θα παρουσιαστούν μελέτες για νέους τρόπους επεξεργασίας και απολύμανσης του νερού.

Σημαντικά στοιχεία για τη νόσο των λεγεωνάριων παρουσίασαν επιστήμονες από τη Γενεύη, στο παγκόσμιο συνέδριο για το νερό και την υγεία που πραγματοποιείται στη Νάξο.
Όπως ανέφεραν οι πολίτες εισπνέουν τα μολυσμένα σταγονίδια από υδρόψυκτα κλιματιστικά μηχανήματα, ντους, σιντριβάνια και κολυμβητήρια.

Ο άνθρωπος μπορεί να προσβληθεί από πνευμονία βαριάς μορφής που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο.

Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη από το 1987 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 8 χιλιάδες περιστατικά, ενώ στην Ελλάδα 440.


Από τον ΣΚΑ’Ι’.gr

Συνέχεια...

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ:Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ

Δημοσιεύουμε μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τη Βυζαντινή μουσική και τη σχέση της με την Ελληνική.
Καμμία σχέση με την αρχαία Ελληνική Μουσική
Διάφοροι οπαδοί του Ελληνοχριστιανικού ιδεολογήματος στην προσπάθειά τους να «αποδείξουν», ότι το Βυζάντιο αποτέλεσε δήθεν ομαλή και φυσική συνέχεια του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού υποστηρίζουν, ότι η Βυζαντινή μουσική αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Ελληνικής μουσικής. Τούτο είναι τελείως ανακριβές· η Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική είναι η Εβραϊκή λειτουργική μουσική με μεταφρασμένους ή παραφρασμένους τους στίχους της στην Ελληνική. Ελάχιστες τυχόν ομοιότητες της Βυζαντινής με την Ελληνική μουσική δεν οφείλονται σε εξέλιξη της Βυζαντινής από την Ελληνική, αλλά σε -κατ’ ανάγκην- αντιγραφές και δάνεια είτε της Βυζαντινής απ’ ευθείας, είτε της Εβραϊκής -απ’ όπου προέρχεται η Βυζαντινή- από την κατά πολύ αρχαιότερη, τεχνικότερη, επιστημονική και πλούσια αρχαία Ελληνική μουσική παράδοση.

Η Μουσική Επιστήμη στην αρχαία Ελλάδα
Χαρακτηριστικά της αρχαίας Ελληνικής μουσικής είναι ο πλούτος των μέτρων, των τρόπων (κλιμάκων ή αρμονιών) και η ποικιλία των μουσικών οργάνων. Από τα έγχορδα ξεχωρίζουν η διονυσιακή βάρβιτος, η τετράχορδη ομηρική φόρμιγξ, η επτάχορδη απολλώνια λύρα, η κιθάρα, η πανδουρίς και η πολύχορδη άρπα. Από τα πνευστά το κέρας, ο διπλός αυλός, η σάλπιγξ και η επτακάλαμος σύριγξ. Στα κρουστά καταλέγονται τα κύμβαλα, το σείστρο, ο απλός και σύνθετος κώδων, τα κρόταλα και το τύμπανο. Οι τρόποι που χρησιμοποιούνταν κυρίως ήταν οι: δώριος, φρύγιος, λυδικός, μιξολυδικός, αιολικός υποδώριος, ιωνικός υποφρυγικός και υπολυδικός. Πλέον αυτών χρησιμοποιούνταν και συνδυασμοί τους, όπως ο λυδικός-αιολικός, ο μικτός φρυγικός-λυδικός και πολλοί άλλοι.


oι Μυτιληναίοι, λέγει ο Αιλιανός («Ποικίλη Ιστορία», Ζ΄6), όταν έγιναν θαλασσοκράτορες, εις όσους επαναστατούσαν επέβαλλαν ως τιμωρία να μήν διδάσκονται τα παιδιά τους μουσική, «επειδή θεώρησαν, ότι απ’ όλες τις τιμωρίες η βαρυτέρα είναι να ζει κανείς χωρίς μουσική». Η μουσική αποτελούσε το βασικότατο μάθημα στην εκπαίδευση όλων των αρχαιοελληνικών πόλεων – κρατών, ο δε Πλάτων και άλλοι κορυφαίοι φιλόσοφοι αφιερώνουν πολλές σελίδες των έργων τους, για να καταδείξουν την τεράστια επίδραση της μουσικής στη διαμόρφωση της νοημοσύνης, του ψυχισμού και γενικώς του χαρακτήρα του ανθρώπου. Όλοι οι μεγάλοι Έλληνες διανοητές γνώριζαν τη μουσική. Η μουσική ήταν κλάδος των μαθηματικών· η Αρμονική, όπως ονομαζόταν, αναζητούσε μουσικούς «τρόπους» και μουσικούς «νόμους» για την ηχητική έκφραση της αρμονίας του Σύμπαντος από την Τέχνη. Μέθοδοι μουσικοθεραπείας εφαρμόζονταν στα Ασκληπιεία και Αμφιαράεια.



Η μελωδία απαιτεί μια μόνη μουσική γραμμή, η οποία τραγουδιέται απ’ όλους μαζί ομόφωνα και ομότονα, είναι δηλαδή μονοφωνική. Αντίθετα η αρμονία απαιτεί πολλές μουσικές γραμμές, οι οποίες συνηχούνται (ακούγονται ταυτόχρονα) από δύο φωνές (διφωνία) ή από τρείς (τριφωνία) κ.ο.κ. είναι δηλαδή πολυφωνική. Η Εβραϊκή και η Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική είναι μονοφωνικές ενώ η κλασσική Ευρωπαϊκή πολυφωνική. Στις εικονιζόμενες παραστάσεις φαίνεται, ότι και οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν -αντίθετα με ότι διδάσκεται- την πολυφωνία. Στην αριστερή αγγειογραφία του στ΄ αιώνα π.Χ. εικονίζονται αυλητής και αοιδός. Στην δεξιά αγγειογραφία του ε΄ αι. π.Χ. εικονίζεται ομάδα μουσικών με τρία όργανα (από αριστερά προς τα δεξιά: ζεύγος αυλών, άρπα και λύρα). Σε πολλές παραστάσεις αρχαίων αγγείων με έγχορδα (κιθάρα, λύρα κ.τ.λ.) εικονίζονται οι μουσικοί να κτυπούν με τα δάκτυλα του αριστερού χεριού τις χορδές και με το δεξί χέρι να τις κτυπούν συγχρόνως όλες (συνήχηση φθόγγων).


Η Μουσική θεραπαινίδα της Θεοκρατίας
Στους Εβραίους η αντίληψη για τη μουσική ήταν τελείως διαφορετική, καθ’ ότι συνδεδεμένη με τα εξ αποκαλύψεως προστάγματα του Θεού (Γιαχβέ), προέκυψε κατ’ εντολήν αυτού προς τον Μωυσή, προκειμένου να τον δοξάζουν οι υιοί του Ισραήλ: «Και νυν γράψατε τα ρήματα της ωδής ταύτης και διδάξατε αυτήν εις τους υιούς Ισραήλ και εμβαλείτε συτήν εις το στόμα αυτών, ίνα γένηταί μοι η ωδή αύτη κατά πρόσωπον μαρτυρούσα εν υιοίς Ισραήλ». («Δευτερονόμιον», λα΄ 19). Ο Μωυσής είναι ο -κατ’ εντολήν Γιαχβέ- πρώτος ρυθμιστής και οργανωτής της λατρείας δια της μουσικής («Αριθμοί», ι΄ 1-10). Δεύτερος θεωρείται ο Δαβίδ, ο οποίος, με την εισαγωγή του θεσμού των ψαλτωδών, την ποίηση των ψαλμών και τη χρήση μουσικών οργάνων ποίκιλε -σύμφωνα με την Εβραϊκή παράδοση- τη λατρεία: «Έταξε κατά πρόσωπον της κιβωτού διαθήκης Κυρίου εκ των Λευιτών λειτουργούντας, αναφωνούντας και εξομολογείσθαι και αινείν Κύριον τον Θεόν Ισραήλ· Ασάφ ο ηγούμενος και δευτερεύων αυτού Ζαχαρίας, έπειτα Ιεϊήλ και Σεμιραμώθ και Ιεχιήλ και Ματαθίαν και Ελιάβ και Βεναϊάν και Ωβήδ-Εδώμ». («Α΄ Παραλειπομένων», ιστ΄ 4-6).

Στην «Παλαιά Διαθήκη» διακρίνονται τα εξής υμνητικά είδη:

· Οι ωδές, οι οποίες είναι πολλές, αλλά στη χριστιανική λατρεία χρησιμοποιούνται οκτώ απ’ αυτές. (Δύο, που αποδίδονται στον Μωυσή, μία της προφήτισσας Άννας, του Αββακούμ, του Ησαΐα, του Ιωνά, του Αζαρία και μία των τριών Εβραίων παίδων).

· Οι ψαλμοί, οι οποίοι αποδίδονται κυρίως στον Δαβίδ, ψάλλονταν από τους ιερείς, ενώ οι πιστοί συνήθως συμμετείχαν επαναλαμβάνοντας τις καταλήξεις των στίχων. Οι ψαλμοί αναλόγως του περιεχομένου διαιρούνται σε δοξολογικούς, παρακλήσεως, ευχαριστίας, βασιλικούς, υμνητικούς (της Σιών), διδακτικούς κι εορταστικούς.



Οι Πατέρες της Εκκλησίας κι άλλοι χριστιανοί απολογητές εκθειάζουν την αξία των ψαλμών και υπογραμμίζουν την καθοδήγηση των ψαλμωδών από το Θεό μέσω του Αγίου Πνεύματος. [«Επειδή γαρ είδε το Πνεύμα το Άγιον δυσάγωγον προς αρετήν το γένος των ανθρώπων και δια το προς ηδονήν επιρρεπές του ορθού βίου καταμελούντας ημάς, τι ποιεί; Το της μελωδίας τερπνόν τοις δόγμασιν εγκατέμιξεν, ίνα τω προσηνεί και λείω της ακοής το εκ των λόγων ωφέλιμον λανθανόντως υποδεξώμεθα». (Μ. Βασιλείου, «Εις τον Α΄ ψαλμόν», ΒΕΠΕΣ 52, 1121-26. PG 29, 212 B). Το Άγιον Πνεύμα «πάντας φωτίζει προς την του Θεού κατανόησιν, εμπνεί τοις προφήταις». (Μ. Βασιλείου, «Περί πίστεως»,3.ΒΕΠΕΣ 54,15437-38. ΡG 31,469C). «Δια τούτο τους ψαλμούς ημίν ήσεν ο μακάριος εκείνος (ο Δαβίδ), μάλλον δε η του Πνεύματος χάρις». (Ι Χρυσοστόμου, «Ομιλία εις τον ΜΑ΄ψαλμόν 5.PG 55,163). «Ηνίκα τοίνυν εσκίρτα το Πνεύμα επι τινα των αρχόντων των ψαλτωδών, οι λοιποί ησυχίαν ήγον παρεστώτες και υπακούοντες συμφώνως το ψάλλοντι, “Aλληλούια”». (Ευσεβίου Καισαρείας, «Ερμηνεία εις τους ψαλμούς», ΒΕΠΕΣ 21,1631-34(PG 23,73B).]

Η κεντρική λειτουργική θέση των ψαλμών στην «Παλαιά Διαθήκη» διατηρήθηκε αναλλοίωτη και στη χριστιανική λατρεία. «Πάντες γαρ αυτόν (τον Δαβίδ) αντί μύρου δια στόματος φέρομεν. Εν Εκκλησία παννυχίδες και πρώτος και μέσος και τελευταίος ο Δαβίδ (δηλαδή οι ψαλμοί του)· εν τοις σκηνώμασι των νεκρών προπομπαί και πρώτος και τελευταίος ο Δαβίδ· εν ταις οικίαις των παρθένων ιστουργίαι, και πρώτος και μέσος και τελευταίος ο Δαβίδ». (Ι. Χρυσοστόμου, «Περί μετανοίας και ανάγνωσμα του Δαβίδ περί της του Ουρίου», PG 64,12).

· Οι ύμνοι· όρος διάχυτος στα κείμενα της «Παλαιάς Διαθήκης» με ασαφή συχνά όρια με τις ωδές και τους ψαλμούς. Η συγγραφή και η εκτέλεση των ύμνων είχε ανατεθεί σε ειδική τάξη του λαού και του ιερατείου: στους προφήτες με τις ομάδες των ψαλμωδών και στο ιερατείο των Λευιτών («Α΄ Παραλειπομένων», ιστ΄ 4-6, «Αριθμοί», α΄ 47-54).


Στο «Ψαλτήριον» περιέχονται πολλοί ανθελληνικοί ψαλμοί, που ψάλλουν οι ιερείς στους ναούς της σημερινής Ελλάδας. Στις φωτογραφίες εικονίζονται το εξώφυλλό του και η πρώτη σελίδα του. (Διαβάστε και κατεβάστε δωρεάν: «Τα υβριστικά κατά των Ελλήνων επίσημα κείμενα της Ορθοδοξίας».)

Νομαδικοί λαοί δεν ήταν σε θέση να αναπτύξουν τη Μουσική Επιστήμη, ούτε καν η μουσική σημειογραφία δεν είχε αναπτυχθεί, ένα είδος της οποίας -τη νευματική γραφή- χρησιμοποίησαν οι Εβραίοι μετά τον 9° αιώνα μ.Χ..

Αυτό, που βασικά ξεχωρίζει τη Σημιτική από την Ευρωπαϊκή μουσική είναι η ιδιαίτερη προτίμησή της πρός το χρωματικό στοιχείο. Χρωματικές κλίμακες λέγονται αυτές που χρησιμοποιούν πολλά χρωματικά ημιτόνια, δηλαδή τα ημιτόνια εκείνα που σχηματίζονται μεταξύ ομωνύμων φθόγγων, που διαφέρουν μεταξύ τους κατά σημείο αλλοίωσης (π.χ. ντο - ντο #). Με απλά λόγια το χρωματικό ύφος παράγεται όταν παίζονται εναλλάξ άσπρο-μαύρο τα πλήκτρα στο πιάνο.

Η ανάπτυξη της Εβραϊκής λειτουργικής μουσικής στηρίχθηκε στη χρησιμοποίηση ενός μέρους των αρχαίων Ελληνικών κλιμάκων και κυρίως του Δώριου τρόπου. Η Ιουδαϊκή θρησκεία είχε κατ’ αρχήν επιτρέψει στους Εβραίους τη χρήση μουσικών οργάνων στη λατρεία, όταν όμως οι λατρευτικές αυτές υποχωρήσεις δεν έφεραν τους αναμενόμενους καρπούς, όπως διευκρινίζει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος («Εισαγωγή εις τον ΡΛS΄ ψαλμό», PG 55,405), το Εβραϊκό ιερατείο εφάρμοσε την αποδοτική μέθοδο της στέρησης. Η βαβυλώνειος αιχμαλωσία στέρησε από τους Εβραίους τις λατρευτικές τους δυνατότητες. Τα μουσικά όργανα του ναού παρέμεναν κρεμασμένα στις ιτιές των ποταμών Βαβυλώνος («Ψαλμός ΡΛΖ΄», 2) και φούντωναν τη νοσταλγία της λατρείας στο ναό του Σολομώντος, αφού στον ξένο τόπο ήταν απαγορευμένη η χρήση των ψαλμωδιών και των οργάνων του ναού. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τις Εβραϊκές-χριστιανικές πηγές, η λατρευτική εβραϊκή μουσική -από τη βαβυλώνειο αιχμαλωσία και μετά- ήταν ανόργανη.


Τα λόγια και τα νοήματα της Βυζαντινής μουσικής είναι διαποτισμένα από έντονη ανθελληνικότητα κι εξυμνούν την «μωρίαν» και την «πλάνην» των Ελλήνων. Επί πλέον, αρκετά χριστιανικά έθιμα έχουν Εβραϊκή προέλευση. Τα Ελληνόπουλα κάθε χρόνο την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων λέγοντας τα κάλαντα υμνολογούν Εβραϊκά χωριά, τόπους κ.λ.π. («εν Βηθλεέμ τη πόλει», «κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό» κ.τ.λ.) χρησιμοποιώντας το τρίγωνο, παραδοσιακό Εβραϊκό μουσικό όργανο. (Παραπλεύρως εικονίζεται το παραδοσιακό εβραϊκό τρίγωνο. Πηγή: Κάρλ Νέφ, "Ιστορία της μουσικής").

Η Εβραϊκή «Βυζαντινή» Μουσική
Την ίδια ώρα που ο μεσσιανισμός των Ιουδαίων ξεψυχούσε με την καταστροφή της Ιερουσαλήμ, στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, στη Ρώμη, ο οικουμενικός – ιδεαλιστικός μεσσιανισμός διά του χριστιανισμού έμπαινε στο προσκήνιο της ιστορίας, «ίνα νικών νικήση». Ο χριστιανισμός διαδίδονταν από Εβραίους σε Εβραίους μέσω των συναγωγών της διασποράς (βλ. «Πράξεις»). Οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες αποτελούνταν από Ιουδαίους («Πράξεις», κα΄ 21).

Οι τέσσερις πρώτοι αιώνες -ως την κτίση της Κωνσταντινούπολης- οριοθετούν την πρώτη περίοδο για τη χριστιανική λατρευτική μουσική. Οι χριστιανοί της πρωτοχριστιανικής περιόδου περιόδου συνέχισαν να έχουν λατρευτική επαφή με τη συναγωγή. Έτσι διαμορφώθηκε ο τύπος της χριστιανικής λατρείας, επάνω στους παραδοσιακούς θεσμούς της συναγωγής. Ο νόμος, οι προφήτες, οι ψαλμοί, οι βιβλικές ωδές και οι ύμνοι ήταν τα κύρια και ουσιώδη στοιχεία της εξελισσόμενης χριστιανικής λατρείας.

Η δημιουργία κι η εξέλιξη της Βυζαντινής μουσικής έχει άμεση σχέση με τη δημιουργία κι εξέλιξη του χριστιανισμού, ο οποίος αναπτύχθηκε και εκτράφηκε στο άμεσο υπέδαφος του Ιουδαϊσμού κι όχι του Ελληνισμού. Οι ύμνοι και οι ψαλμοί, που χρησιμοποίησαν τους πρώτους αιώνες οι χριστιανοί για τις λειτουργικές τους ανάγκες ήταν παρμένοι από την εβραϊκή θρησκευτική μουσική· το βιβλίο των ψαλμών του Δαβίδ και η ψαλμωδία χρησίμευσαν ως πρότυπα της ακολουθίας. Η πρωτοχριστιανική εκκλησία δεν είχε λόγο να αναπτύξη ούτε νέα λειτουργική γραμματεία, ούτε νέα λειτουργική υμνογραφία.

Οι πρώτοι εκκλησιαστικοί ύμνοι ψάλλονταν συνήθως απ' όλους μαζί. Υπήρχε όμως κι ένας άλλος τρόπος, ο καθ' υπακοήν, όπου τον ύμνο τον έψελνε ένας ψάλτης, ενώ το πλήθος τραγουδούσε μαζί του μόνο το τέλος, τα ακροτελεύτια, όπως λέγονταν. Η μουσική αυτή ήταν βέβαια μονοφωνική και -κατά την Εβραϊκή παράδοση- δεν χρησιμοποιούσε καθόλου μουσικά όργανα, δείχνοντας έτσι παράλληλα και την αντίθεση της στην ενόργανη Ελληνική μουσική. Η χρήση της οργανικής μουσικής στη λατρεία απαγορεύτηκε και με αποστολικές διατάξεις, ενώ σφοδρή πολεμική τής έκαναν κι οι Πατέρες της Εκκλησίας με προεξάρχοντα τον Ιωάννη Χρυσόστομο.

«Σιωωών»... (Από τη λειτουργία).
Πολλοί από τους ύμνους των πρώτων αιώνων, δηλαδή οι Εβραϊκής εκκλησιαστικής μουσικής ύμνοι διατηρήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, έφτασαν ατόφυοι ως τις μέρες μας και ψάλλονται ακόμη και σήμερα στους χριστιανικούς ναούς. Σε διάφορα χριστιανικά βιβλία, όπως στο επίσημο βιβλίο του Ο.Ε.Δ.Β. «Η μουσική μέσα από την ιστορία της» της Β΄ Γυμνασίου έχουν καταγραφεί αναλυτικά οι ύμνοι αυτοί, οι οποίοι είναι:

Οι ψαλμοί του Δαβίδ στην αρχή κάθε ακολουθίας.
Ο «εσπερινός ύμνος» του πρεσβύτερου Συμεών («νυν απολύεις τον δούλο σου, Δέσποτα.»).
Η εωθινή δοξολογία («Δόξα εν υψίστοις Θεώ»).
Το ευκτήριο άσμα «Κύριε ελέησον», που εκφωνούσαν οι πιστοί κατά τις «αιτήσεις» του διακόνου στη θεία λειτουργία.
Ο «επινίκιος ύμνος» («Άγιος, άγιος άγιος Κύριος Σαβαώθ») που περιέχεται, σύμφωνα με τις αποστολικές διατάξεις, μεταξύ των ασμάτων της λειτουργίας.
Το αινετικό άσμα: «Σε υμνούμεν, σε ευλογούμεν, σοι ευχαριστούμεν Κύριε».
Η ευχαριστήριος ωδή: «Δόξα σοι, Κύριε, δόξα σοι», πριν και μετά την ανάγνωση του ευαγγελίου.
Ο «εισοδικός ύμνος» («Δεύτε προσκυνήσωμεν και προσπέσωμεν Χριστώ»).
Ο «επιλύχνιος ύμνος» («Φως ιλαρόν»).
Το «σιγησάτω πάσα σαρξ», που αρχικά ψαλλόταν στη θεία λειτουργία του αδελφόθεου Ιάκωβου· αντικαταστάθηκε αργότερα από τον «χειρουβικό ύμνο» και σήμερα ψάλλεται το Μεγάλο Σάββατο.
Το «Αλληλούια» (Εβραϊκή λέξη, που σημαίνει «δόξα στον Γιαχβέ». Εβραϊκή επίσης λέξη είναι και το «Αμήν», το οποίο σημαίνει «ας γίνει» κι επαναλαμβάνεται πολλές φορές κατά την Εβραϊκή λειτουργία στις συναγωγές, όπως ακριβώς και κατά την χριστιανική λειτουργία στους ναούς).
Η μικρή δοξολογία: «Δόξα πατρί και υιώ και αγίω πνεύματι».

Πέραν αυτών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αναφερόμενος στην «Ωδή των τριών Εβραίων παίδων» βεβαιώνει την ύπαρξή της στη λειτουργική ζωή της εκκλησίας και την πίστη του, ότι η ωδή θα άδεται και στο μέλλον σε όλη την οικουμένη («Ότι τον εαυτόν μή αδικούντα», παρ. 16, ΕΠΕ 31,55618, PG 52,477). Η ωδή αυτή ψάλλεται στις μέρες μας στον εσπερινό του Μ. Σαββάτου αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμη φορά τη διαχρονική παρουσία του Εβραϊκού πνεύματος στο Χριστιανισμό.

Ο Μ. Αθανάσιος στη δ΄ εορταστική επιστολή του αναφέρει, ότι το Μ. Σάββατο στη λειτουργία περιλαμβάνονταν οι περικοπές από την «Έξοδο» ιγ΄ 20, ιδ΄ 32 και ιε΄ 1-19). Ο Κύριλλος Ιεροσολύμων στην ιη΄ κατηχητική ομιλία του αναφέρει για την ίδια μέρα την περικοπή «Ησαΐα», ξ΄ 1-16.


Ο διωγμός της Ελληνικής Μουσικής στο Βυζάντιο
Με πρόφαση τον αγώνα κατά της ειδωλολατρίας ο χριστιανισμός χρησιμοποιήθηκε ως κίνημα κατά της Ελληνικής Τέχνης και του Πολιτισμού, της Γλυπτικής, της Αρχιτεκτονικής, της Φιλοσοφίας κ.λ.π.. Με την πάροδο του χρόνου οι οπαδοί του νέου δόγματος «δεν ηρκούντο να απαιτώσι την ελευθερίαν της συνειδήσεως, αλλ’ εξ υπερβολής ζήλου προανήγγελλον εις τους ετεροδόξους την προσεχή των ειδώλων καταστροφήν, τα οποία και παρόντων εκείνων πολυειδώς περιεφρόνουν και εξηυτέλιζον». (Κ. Παπαρρηγοπούλου, Ιστορία Ελλ. Έθνους, βιβλίο ένατο, σελ. 26, εκδόσεις «Γαλαξίας»).


Ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της προσπάθειας των Ελλήνων για συνέχιση της παράδοσής τους -παρά τις διώξεις που υφίσταντο από τους χριστιανούς- είναι η διατήρηση του ομηρικού ρυθμού στο σημερινό ρυθμό του συρτού καλαματιανού (7/8). Η αρχαία Ελληνική μουσική υπάρχει ζωντανή στη νεοελληνική δημοτική κι όχι στην ανθελληνική εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική. (Πηγή: «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», «Εκδοτική Αθηνών»).

Η μουσική που καλλιεργήθηκε τους βυζαντινούς χρόνους ήταν δύο ειδών: η εκκλησιαστική κι η κοσμική. Την Βυζαντινή θρησκευτική μουσική ανέπτυξε και καλλιεργούσε η πολιτικοθρησκευτική εξουσία με τους πληβείους της.

Σαφώς και υπήρχε όμως παράλληλα και Ελληνική μουσική, η οποία ήταν το δημοτικό λεγόμενο τραγούδι, το οποίο συνέχιζε και καλλιεργούσε ο λαός. Τον Διόνυσο λάτρευε στα κατάβαθα της ψυχής του ο λαός, οι «παγανιστές». Οι πολιτικοθρησκευτικές εξουσίες και τα όργανά τους λάτρευαν –και λατρεύουν- τον Γιαχβέ. Γι’ αυτό και οι πρώτοι διατήρησαν άθικτη την Ελληνική μουσική, ενώ οι δεύτεροι συνέχισαν την εβραϊκή μουσική παράδοση της γιαχβεδολατρείας. Ο προστάτης της Παιδείας του σύγχρονου κράτους των ρωμιών, Ιωάννης Χρυσόστομος και οι άλλοι Πατέρες της Εκκλησίας κήρυξαν διωγμό κατά της Ελληνικής μουσικής. Ζητούσαν από τους χριστιανούς να ξεγράψουν οριστικά κάθε λαϊκό τραγούδι τους. Οι αγωγιάτες να μην τραγουδούν πάνω στο κάρο τους ούτε οι κοπέλες στον αργαλειό τους ούτε οι μανάδες νανουρίζοντας τα παιδιά τους.

Τα λείψανα αυτά της αρχαίας Ελληνικής ζωής έπρεπε να τα αντικαταστήσουν με ψαλμούς από την Παλαιά Διαθήκη. Τι περιείχε όμως η Παλαιά Διαθήκη; «Και εξεγειρώ τα τέκνα σου, Σιών, επί των τέκνων των Ελλήνων και ψηλαφήσω σε ως ρομφαία μαχητού. Και Κύριος έσται επ’ αυτούς και εξελεύσεται ως αστραπή βολής» («Ζαχαρίας, θ΄ 13-15). Η περικοπή αυτή ψάλλεται ακόμη και σήμερα στους χριστιανικούς ναούς της Ελλάδος, ειδικά την Μ. Εβδομάδα. (Βλ. «Εβραϊκό Πεσάχ - Χριστιανικό Πάσχα».)
Η Ελληνική μουσική καταδιώχθηκε και με αποφάσεις οικουμενικών συνόδων:

«Ότι ου δεί χριστιανούς εις γάμους απερχομένους βαλλίζειν ή ορχείσθαι, αλλά σεμνώς δειπνείν ή αριστάν, ως πρέπει χριστιανοίς». (53ος κανών της εν Λαοδικεία ιεράς συνόδου, 364 μ.Χ.).
«Ότι ου δεί ιερατικούς ή κληρικούς, αλλ’ ουδέ λαϊκούς, εκ συμβολής συμπόσια επιτελείν». (55ος κανών της ίδιας συνόδου).

Εκτός από τους ψαλμούς και τις βιβλικές ωδές, αφού ο χριστιανισμός έγινε τον δ΄ αι. μ.Χ. επίσημη θρησκεία, άρχισαν να δημιουργούνται νέοι ύμνοι, πάντα όμως στο ίδιο πνεύμα (στίχων - μουσικής). Οι σπουδαιότεροι υμνογράφοι τον δ΄ και ε΄ αιώνα είναι οι τρείς ιεράρχες, ο Εφραίμ ο Σύρος, ο Μ. Αθανάσιος, ο Κύριλλος Ιεροσολύμων κ.ά.. Από τον στ΄ έως τον ι΄ αιώνα η Βυζαντινή λειτουργική μουσική γνωρίζει την μεγάλη της ακμή, σταθερά προσανατολισμένη πάντα στις αρχέγονες Εβραϊκές της ρίζες. Όλη η χριστιανική υμνογραφία διακρίνεται για το ανθελληνικό της πνεύμα:

Τα κοντάκια του Ρωμανού του Μελωδού πλημμυρίζουν από ανθελληνικό μένος. Στον ύμνο «εις Πεντηκοστήν», που επίσης ψάλλεται στους ελληνορθόδοξους ναούς ακόμα και σήμερα αναφέρεται: «Τι φυσώσιν και βαμβεύουσιν οι Έλληνες; Τι φαντάζονται προς Άρατον τον τρισκατάρατον; Τι πλανώνται προς Πλάτωνα; Τι Δημοσθένην στέργουσιν τον ασθενή; Τι μη νοούσιν Όμηρον, όνειρον αργόν; Τι Πυθαγόραν θρυλλούσι τον δικαίως φιμωθέντα;» (οικ. ιζ΄).
«Χαίρε η των Αθηναίων τας πλοκάς διασπώσα. Χαίρε η φιλοσόφους ασόφους δεικνύουσα». («Ακάθιστος Ύμνος»). (Βλ. «Τα υβριστικά κατά των Ελλήνων επίσημα κείμενα της Ορθοδοξίας»). http://freeinquiry.gr/webfiles/prod.php?id=21

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιληφθεί ο αναγνώστης, ότι η Εβραϊκή και η Βυζαντινή μουσική είναι ακριβώς ίδιες με μόνη διαφορά τη γλώσσα είναι να ακούσει Εβραϊκή λειτουργία σε συναγωγή ή Εβραϊκή λειτουργική μουσική σε μουσική βιβλιοθήκη Εβραϊκού Μουσείου ή από σχετικό δίσκο. Άλλος τρόπος είναι μέσω Διαδικτύου, όπου υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες –κυρίως στην Αγγλική γλώσσα- από τις οποίες «κατεβαίνουν» εύκολα σχετικοί ύμνοι. Ένα δείγμα αυθεντικής Εβραϊκής λειτουργικής μουσικής μπορείτε να ακούσετε πατώντας το βελάκι στην παραπάνω εικόνα.

Μεγάλη μορφή της Βυζαντινής μουσικής θεωρείται ο Ιωάννης Δαμασκηνός (676-756 μ.Χ.), θεολόγος και υμνογράφος, ο οποίος προέρχεται από τη μονή αγίου Σάββα της Βηθλεέμ. Το σπουδαιότερο έργο του είναι η «Οκτώηχος», που τον απασχόλησε ολόκληρη σχεδόν τη ζωή του. Στην «Οκτώηχο» περιέλαβε και ταξινόμησε όλα τα λειτουργικά μέλη, που ήταν σύμφωνα με τα χριστιανικά δόγματα και το αυστηρό πνεύμα της Βυζαντινής μουσικής, ενώ απέκλεισε όσα θύμιζαν έστω και λίγο την αρχαία Ελληνική μουσική.
Το χαμηλό πολιτιστικό επίπεδο των βυζαντινών δεν τους επέτρεπε να ελπίζουν, ότι θα ήσαν σε θέση να δημιουργήσουν δική τους μουσική, ούτε είχαν λόγο άλλωστε· η απλή Εβραϊκή εκκλησιαστική μουσική, που παρέλαβαν και συνέχισαν ήταν ό,τι ακριβώς χρειάζονταν, τόσο από πλευράς δογματικής, όσο και από τεχνικής. Τις περισσότερες από τις κλίμακες, που χρησιμοποίησαν, τις είχε ήδη «δανεισθεί» παλαιότερα η Εβραϊκή από την Ελληνική μουσική. Δικές τους κλίμακες οι βυζαντινοί δέν δημιούργησαν, απλά χρησιμοποίησαν ορισμένες από τις Ελληνικές -αυτές που βρήκαν- όχι όμως από αγάπη προς τον Ελληνικό Πολιτισμό, όπως διατείνονται οι ελληνορθόδοξοι προπαγανδιστές, ο οποίος εξ άλλου βρισκόταν υπό διωγμό, αλλά εξ ανάγκης.
Οι χριστιανοί υμνογράφοι στη χιλιόχρονη Bυζαντινή Iστορία δεν δημιούργησαν κάτι νέο στη μουσική· πήραν ό,τι βρήκαν έτοιμο από την αρχαία Ελληνική. Η απέχθειά τους όμως, για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό ήταν τόση, ώστε, ενώ πήραν τις νότες ατόφυες μαζί με την παρασήμανσή τους, τους αλλοίωσαν τα ονόματα προσθέτοντας ένα ή δύο γράμματα πρίν ή μετά. Έτσι, ο μητροπολίτης Χρύσανθος καθιέρωσε τον ιθ΄ αι. μ.Χ. την μετατροπή του Α σε ΠΑ, του Β σε ΒΟΥ κ.τ.λ..

Oι βυζαντινοί άλλαξαν τις ονομασίες στις κλίμακες. Έτσι ο Δώριος τρόπος μετονομάστηκε σε ήχο πρώτο, ο Λύδιος σε ήχο δεύτερο, ο Φρύγιος σε ήχο τρίτο, ο Μιξολύδιος σε ήχο τέταρτο, ο Υποδώριος ή Παλαιός Αιολικός σε ήχο πλάγιο του πρώτου, ο Υπολύδιος σε ήχο πλάγιο του δευτέρου, ο Ιωνικός (Υποφρύγιος) σε ήχο βαρύ. Τους πολλούς άλλους ακόμα τρόπους, που χρησιμοποιούνταν στην Ελληνική μουσική τους απέρριψαν, όπως τους είχε απορρίψει ήδη και η Εβραϊκή μουσική ως μη αρμόζοντες στα «σεμνά» και «ιερά» αισθήματα.

Η αρχαία Ελληνική μουσική με πολυμορφία ειδών (παιάνες, διθυράμβους, νόμους, εγκώμια κ.λ.π.) ήταν πολυφωνική, διέθετε πλήθος οργάνων, με ποικιλία ρυθμών και κλιμάκων και μπορούσε να συνοδευτεί από χορό. Δεν νοείται Ελληνική μουσική χωρίς ρυθμό και χορό. Η Εβραϊκή και η Βυζαντινή εκκλησιαστικές μουσικές, που προέκυψαν εξ αποκαλύψεως κατ’ εντολή του Γιαχβέ και για χάρη του είναι μονοφωνικές, ανόργανες, χρησιμοποιούν πολύ λιγότερες κλίμακες κι είναι κατ’ εξοχήν αχόρευτες. Λόγω του φόβου της υποκίνησης του «ορχηστρικού ενστίκτου» του ποιμνίου εφαρμόστηκε η λύση του λεγόμενου «ίσου». Αυτός που κρατάει το «ίσο» έχει δεύτερο ρόλο, συνοδεύει την κύρια φωνή και ψάλλει συνήθως μιά οκτάβα χαμηλότερα κρατώντας επίμονα (ίσα) τον φθόγγο, που αποτελεί τη βάση του ήχου. Ο μόνος χορός, που κράτησαν οι Βυζαντινοί είναι ο χορός του Ησαΐα, ο οποίος μόνον χορός δεν είναι· πρόκειται για παραλλαγή του Εβραϊκού εθίμου της περιφοράς της νύφης γύρο από τον γαμπρό κατά τη διάρκεια της τελετής του Εβραϊκού γάμου.

* * *
Κληρονόμος της αρχαίας Ελληνικής μουσικής δέν είναι η μονότονη Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, αλλά το με πλήθος ρυθμών κι οργάνων δημοτικό τραγούδι. Όση σχέση έχει το «αρχή σοφίας φόβος Κυρίου» του ιουδαιοχριστιανισμού με το «αρχή βλακείας φόβος θεού» του Επίκουρου, τόση σχέση έχει κι η Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική με την αρχαιοελληνική. Οι ρίζες του συνόλου της χριστιανικής παράδοσης -κι όχι μόνον της Βυζαντινής μουσικής- στην Ιουδαία πρέπει να αναζητηθούν κι όχι στην Ελλάδα.

Γιάννης Λάζαρης
(Ερασιτέχνης μπασίστας)
http://freeinquiry.gr/webfiles/pro.php?id=694


Συνέχεια...

Τι άλλο πρέπει να δούμε για να ξυπνήσουμε από τη χειμερία νάρκη μας..

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ: "…έκλεισα την Βουλή διότι έτσι γίνεται κάθε χρόνο και δεν υπήρχε καμιά εκκρεμότητα σκανδάλου" !

ΤΥΠΟΣ: "…συνελήφθη και ανακρίνεται στην Ασφάλεια για συνέργεια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η 22χρονη κόρη του Χρ. Καραβέλλα. Έχει εκδοθεί ένταλμα και σε βάρος δυο άλλων από τα τέσσερα παιδιά του…"

Δείτε τουλάχιστον το video…

Συνέχεια...

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Πόσιμο νερό από μονάδα αφαλάτωσης

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η σύγχρονη μονάδα αφαλάτωσης στην Ηρακλειά.

Η σύγχρονη μονάδα αφαλάτωσης στο νησί Ηρακλειά των Κυκλάδων παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο για την ποιότητα του νερού και την υγεία, που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Νάξο.

Η μονάδα αφαλάτωσης έχει τη δυνατότητα να παράγει πόσιμο νερό από τη θάλασσα και χρησιμοποιεί ενέργεια από ανεμογεννήτριες.

Όπως επισήμαναν, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα ασθενειών εξαιτίας της μικροβιολογικής ρύπανσης που παρατηρείται στους υπόγειους και επιφανειακούς υδάτινους πόρους.

Στο συνέδριο μετέχουν επιστήμονες από 52 χώρες του πλανήτη και θα παρουσιαστούν έρευνες για τις επιπτώσεις από την κακή ποιότητα του πόσιμου νερού στην υγεία, τα προβλήματα από τη λειψυδρία και τη σπατάλη, τι γίνεται με τα δίκτυα στις πόλεις και πως μπορεί να γίνει ανακύκλωση.

Η επιστημονική, κοινωνική και πολιτική σημασία του Συνεδρίου ενισχύεται σημαντικά από το γεγονός ότι επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ο τόπος συνάντησης κορυφαίων επιστημόνων σε μια συζήτηση για την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας που καθορίζει την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η ειδική συνεδρία που θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης και αφορά τα προβλήματα με το νερό στον ελλαδικό χώρο.

Σε αυτή θα παρουσιαστούν και τα προγράμματα του ΣΚΑΪ για το νερό όπως για παράδειγμα η χάρτα για τη διαχείριση που είχαμε παρουσιάσει πέρσι, τα θέματα του Ασωπού και τι γίνεται με τα επιφανειακά νερά σε λίμνες και ποτάμια.

Από τον ΣΚΑ’Ι’.gr

Συνέχεια...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αριάδνη Α.Ε.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΑΞΟΥ
Κεραμί, 843 02 ΧΑΛΚΕΙΟ,
Τηλ.22850-31757
Fax 22850-31758
e-mail: ariadnax@nax.forthnet.gr
www.ariadne-eud-naxos.gr



To Eυρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Europe Dire ct Naxos
σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων (Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)
& τα Δημοτικά Σχολεία της Νάξου
συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

και καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο
the 15th International Symposium on Health-Related Water Microbiology
σας προσκαλούν στην Έκθεση:
" ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"
ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΑΞΟΥ

στο Πνευματικό Κέντρο Καθολικής Μητρόπολης, στο Κάστρο της Νάξου,
4-10 Ιουνίου 2009
Ώρες έκθεσης: 4 –6 Ιουνίου: 12 μμ -7 μμ, 7-10 Ιουνίου: 10 πμ - 2 μμ
Για το Europe Direct Νάξος
Η Πρόεδρος του Δ.Σ..
Κατερίνα Κύνθια Πρωτονοταρίου -Ζευγώλη

Συνέχεια...

Σαν σήμερα….

κυκλοφόρησε ίσως το κορυφαίο άλμπουμ της ροκ μουσικής…

Συνέχεια...

Απόπειρα χειραγώγησης του περιβάλλοντος στην Ελλάδα…


Το Αρχιπέλαγος παίρνει θέση

Έπειτα από πολλά χρόνια παρατεταμένης σιωπής, από περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς (χωρίς τη δική μας εξαίρεση) και ΜΜΕ για το οικολογικό πανηγύρι που έχει στηθεί στην Ελλάδα, στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών και των αμέτρητων περιβαλλοντικών προβλημάτων, το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α, παίρνει θέση.

Ο τρόπος που χειραγωγούνται τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ελλάδα αποτελεί ένα τεράστιο θέμα, που παραμένει για χρόνια στο σκοτάδι.

Ένα σκοτάδι, το οποίο συνιστά καταφύγιο ελιτίστικης και λομπίστικης ζωής, όπου συναντάται η αφρόκρεμα του «επιχειρείν» του τόπου με τους «επίσημους» φρουρούς του περιβάλλοντος στη χώρα μας, για τη νομή της πίτας με πρόσχημα την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των συμπολιτών μας.

Συγκεκριμένα γεγονότα τον τελευταίο χρόνο έχουν δείξει ότι στη θέση μεγάλων εταιρειών, που θίχτηκαν από την ξεκάθαρη στάση του Αρχιπελάγους σε περιβαλλοντικά ζητήματα, έχουν μπει πλέον οι αποδέκτες των χορηγιών τους.

Ό, τι δεν κατάφεραν με εξώδικα, ανάλογου τύπου δικαιϊκές απειλές και εκφοβισμούς, ευελπιστούν να πετύχουν μέσω των πολυδιαφημιζόμενων περιβαλλοντικών οργανώσεων που, ως δούρειοι ίπποι επιδιώκουν να πνίξουν κάθε φωνή που εκφράζει μία ουσιαστική θέση στα περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας

Οι υποψίες μας πλέον απέκτησαν και τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν τη συντονισμένη προσπάθεια αυτών των οργανώσεων να πλήξουν το Αρχιπέλαγος, μία Οργάνωση που στέκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, βρίσκεται χειμώνα – καλοκαίρι στο πεδίο, τις περισσότερες φορές υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, και επιδιώκει με επιστημονική εργασία και στοχευμένες δράσεις την ουσιαστική προστασία των οικοσυστημάτων.

Όμως, εκτός από το Αρχιπέλαγος, πλήττονται κινήσεις πολιτών, καθώς και άλλοι περιφερειακοί περιβαλλοντικοί φορείς που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν σημαντικά τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Γινόμαστε λοιπόν, οι ενοχλητικοί της υπόθεσης και αποφασίζουμε να μιλήσουμε για τα «golden boys» της οικολογίας στην Ελλάδα, για το αδιάκοπο αλισβερίσι τους με κάθε λογής επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα επιβαρύνουν το περιβάλλον, καθώς και για το σύστημα που συντηρεί αυτή τη σχέση.

Ενός συστήματος, που τα τελευταία χρόνια ενισχύει τα θεμέλια του με το χτίσιμο ενός πράσινου εταιρικού προφίλ, το οποίο και αποτελεί την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλες τις περιβαλλοντικές ζημίες που προκαλεί η παραγωγή και κατανάλωση των προϊόντων συγκεκριμένων, φερόμενων ως «πράσινων», επιχειρήσεων και πολυεθνικών.

Ενός συστήματος, που επιχειρεί να απομονώσει οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, που δεν συμμετέχουν σε αυτή την κερδοφόρο σχέση ή που αντιτίθενται σε αυτήν.

Ενός συστήματος, που στο σκοτάδι λασπολογεί και στο φως επιλέγει τη σιωπή, φορώντας το όμορφο περιβαλλοντικό του κοστούμι.

Ενός συστήματος που κακοδιαχειρίζεται τεράστια ποσά από ευρωπαϊκά κι εθνικά προγράμματα, χωρίς να έχει φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ενός συστήματος που δραστηριοποιείται επί της ουσίας μόνο όταν το επιτάσσουν λόγοι προβολής και όταν δεν θίγονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα των χορηγών.

Ενός συστήματος, που το στηρίζουν και μικρότερες αστικές περιβαλλοντικές οργανώσεις - «δορυφόροι», για λόγους που επιτάσσει το χορηγικό πακέτο, αλλά και επειδή είναι απολύτως απαραίτητοι για να διατηρηθεί ο αδιάτρητος χαρακτήρας του.

Ενός συστήματος που επιλέγει τη σιωπή, όταν η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και όταν αγνοούνται ή ακόμα περισσότερο τρομοκρατούνται τοπικές κοινωνίες, οι οποίες τόλμησαν να απαιτήσουν σεβασμό για το περιβάλλον του τόπου τους και να διαφυλάξουν την επιβίωση αυτών και των παιδιών τους.

Σε ένα τέτοιο σύστημα, που καθημερινά γιγαντώνεται και προλειαίνει το έδαφος για τις μεγάλες συμφωνίες σε έργα τεράστιας σημασίας, με θύμα για άλλη μια φορά το περιβάλλον, το Αρχιπέλαγος στέκεται απέναντι και επιζητά την κάθαρση του τοπίου.

Σε αυτό το κοπάδι, επιλέγουμε να είμαστε το μαύρο πρόβατο.
Σε αυτή τη σιωπή, απαντάμε με θόρυβο.

Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, τα συμφέροντα των εταιρειών αυτών και των περιβαλλοντικών μαριονεττών τους είναι και θα συνεχίσουν να είναι αποκλίνοντα με τις πραγματικές ανάγκες του περιβάλλοντος.

Για όσους πιστεύουν ότι η σκέψη τους είναι η φωνή μας, τους καλούμε σε κοινή πορεία.
Για όσους θίχτηκαν από τα λόγια μας, έπεται και συνέχεια…


Για το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α, Η ερευνητική & επιστημονική ομάδα


Συνέχεια...

Καλό μήνα, καλή ψήφο και καλή δύναμη…


… γιατί τα δύσκολα έρχονται…

Χθες ήταν η παγκόσμια ημέρα
κατά του καπνίσματος
και οι απανταχού υστερικοί είχαν πάρτι…

Το χορό τραβούσε το επίσημο κράτος με αντικαπνονόμους.
Δεν καταλάβαμε όμως το ρεφρέν.
Ας δώσει λοιπόν πρώτο το καλό παράδειγμα στην εφαρμογή των νόμων που βλάπτουν πολύ σοβαρά την υγεία μας και θα ακολουθήσουμε σαν στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα.


Εμείς περιμέναμε να… τελειώσουν όπως η Πετρούλα και όχι για μια μέρα, έτσι για το τυπικόν, αλλά για όσο χρειαστεί, θα κάνουμε την προσπάθειά μας.. .

Να περάσουν βέβαια οι ευρωεκλογές..
Να αρχίσουμε δίαιτα για να μην πάρουμε κιλά..
Να αγοράσουμε κομπολόι για να απασχολούμε τα χέρια μας…
Όπως βλέπετε θέλει τον χρόνο του.

Όμως, θα υποστούμε όλες αυτές τις θυσίες, όχι για άλλο λόγο.
Για τη φουκαριάρα… την υγεία σας.
Ναι. Για εσάς τους παθητικούς.
Τους γενικά και σε όλα παθητικούς…

Συνέχεια...

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Με ψύχραιμο μάτι:DEBATE, Το Βήμα και οι νταβατζήδες της πολιτικής


Γίναμε μάρτυρες για άλλη μια φορά της γελοιότητας και απαξίωσης του πολιτικού διαλόγου. Εννοείται το θέμα ήταν οι Ευρωεκλογές.
Αφού οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων ερωτήθηκαν για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής και φυσικά όχι για την Ευρώπη, φθάσαμε και στο απαράδεκτο να ερωτάται η Παπαρήγα για τα οικονομικά του Κόμματος της και ο Αλαβάνος για το πόσες θέσεις στάθμευσης έχει το κόμμα του !!!!
Και το πιο απίθανο και προκλητικό είδαμε την άλλη μέρα στο Βήμα που αποφάνθηκε πρώτος ο Καραμανλής.

Στις 20:10 ξεκίνησε το debate και στις 20:18, το ΒΗΜΑ και η Kappa Research είχαν αποφανθεί! Νικητής ο Καραμανλής!
Εννοείται πως το DEBATE ολοκληρώθηκε γύρω στις 10:30 !!!!
Θέλετε ακόμα, όπως απολογείται το Βήμα, η έρευνα για 1000 περίπου ερωτηθέντες να ολοκληρώθηκε στις 10:45 ;
Προφανώς δεν αλλάζει την ουσία της δημοσιογραφικής καφρίλας.
Αυτοί είναι οι χουλιγκάνοι και νταβατζήδες της πολιτικής.

Συνέχεια...

Χάσαμε το κορμί πατριώτη....


Τριάντα τρία κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων
υπέβαλαν αιτήσεις στον Άρειο Πάγο και θα συμμετάσχουν
στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.


Νέα Δημοκρατία
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ)
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ)
Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ)
Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (ΠΑ.Μ.ΜΕ.)
Δράση
Ένωση Κεντρώων
Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή
Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.)
Κόμμα Φιλελευθέρων
Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι
Οικολόγοι Ελλάδας - Κ. Παπανικόλας - Πολιτική Κάθαρση
Οικολόγοι Πράσινοι
Οικολόγοι Εναλλακτικοί
Οικολόγοι Ζωόφιλοι Ελλάδας
ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές)
Πολιτικό Ελληνοευρωπαϊκό Φιλοζωικό Κίνημα
Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών
Το Κόμμα του Υπεύθυνου Πολίτη
Φιλελεύθερη Συμμαχία
Κοινωνία, Δημοκρατικοί
Λευκό
Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο
Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.)
Πατριωτικό Ανθρωπιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΝΑ.Κ.)
Κόμμα Νέων
Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.)
Ελληνική Ενότητα (ΕΛ.ΕΝ.)
Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας.

Συνέχεια...