Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Στην Ολλανδία διδάσκουν τα παιδάκια πώς να γίνουν καλοί καταναλωτές. Εδώ ποιος θα διδάξει τους ενήλικες;


Λοιπόν, διάßασε ένα στοιχείο: Η Ελλάδα είναι η Νο1 αγορά πολυτελώνπροϊόντων στον κόσµο. Στον Κόσµο. Στη Γη. Νούµερο ένα. Numero Uno. Δεν τολέω εγώ, private έρευνα της Nielsen το λέει για λογαριασµό µεγάλης εταιρίας.Είµαστε Νο1 σε κατά κεφαλήν κατανάλωση Porsche Cayenne, Νο2 στην κατανάλωσηLa Prairie, στην πρώτη πεντάδα σε όλες (όλες) τις µεγάλες και διάσηµεςµάρκες. Παγκοσµίως.Παράλληλα, όπως προφανώς ξέρεις, η Ελλάδα δεν είναι η Νο1 χώρα στον κόσµοσε κατά κεφαλήν εισόδηµα. Δεν είναι ούτε Νο2. Ούτε καν στην πρώτη εικοσάδα.Είναι κάπου στο Νο26-Νο28, ανάλογα µε το ποια λίστα διαßάζεις.Το συµπέρασµα είναι προφανές: Είµαστε µικροµεσαίοι και ψωνίζουµε σανµεγιστάνες. Δεύτερο συµπέρασµα (ίδιο µε το πρώτο, µε άλλα λόγια):Είµαστε αδαείς και ελαφρώς µπουρτζόßλαχοι, που ξοδεύουµε λεφτά που δενέχουµε για να πάρουµε ρούχα που έχουνε απάνω το logo του brand φαρδύ-πλατύ.
Κάθε φορά που ßλέπεις τη γραµµατέα να σουλατσάρει µε τσάντα 1500 ευρώ καιπαπούτσια των 500, η απορία δεν έχει να κάνει µόνο µε την πηγή των χρηµάτων,αλλά και µε την πλήρη άγνοια της γραµµατέως για την αξία του χρήµατος. Είναιαλήθεια ότι ως λαός δυσκολευόµαστε λίγο µε το concept, καθώς ιστορικά κουßαλάµε υπερßολικά πολλά κόµπλεξ, έχουµε ζήσει φτώχιες µεγάλες µέχρι σχετικά πολύ πρόσφατα, κι αυτό έχει περάσει µε ßλαßερές συνέπειες στηνψυχοσύνθεση των παππούδων και των µπαµπάδων µας και, µοιραία, και σε µας.Όλο αυτό το κιµπάρικο το Ελληνικό το στυλ, το "τα 'χω και τα πετάω, κι ανδεν τα 'χω, πάλι τα πετάω για να µοιάζει ότι τα 'χω", είναι ένα ψυχικόσύµπλεγµα µε συγκεκριµένες ιστορικές καταßολές.Αλλά πρέπει να φταίει και κάτι άλλο, δεν µπορεί. Κι άλλες χώρες έχουνπεράσει φτώχια, γιατί είµαστε εµείς οι πρώτοι στον κόσµο, οι χειρότεροι, οιπιο γκάου καταναλωτές της Γης;
Σύµφωνα µε τη Nielsen, πουθενά στον κόσµο δεν γίνονται αυτά, ούτε στοΝτουµπάι, ούτε στις Μόσχες, ούτε στα Λονδίνα. Πουθενά. Μόνο εδώ είναι τοφαινόµενο τόσο έντονο. Είναι, οµολογουµένως, περίεργο. Και στους καιρούς που ζούµε, είναι και τροµερά επικίνδυνο. Την ώρα που η ίδια η χώρα κινδυνεύει µε πτώχευση (δεν είναι αστείο), µια πιο υπεύθυνη καταναλωτική συµπεριφορά θα ήταν αυτονόητη -αλλά πού ξέραµε ποτέ το µέτρο για να το έχουµε στην καταναλωτική συµπεριφορά; Στην Ολλανδία (Νο11 πλουσιότερη χώρα), όπου ως γνωστόν οι άνθρωποι είναι φρικτά τσιγκούνηδες, είχαν µια καλή ιδέα: Ένα µάθηµα/σεµινάριο πουδιδάσκεται σε παιδάκια, ώστε να µάθουν να καταναλώνουν και να µηνεπηρεάζονται από τις διαφηµίσεις. Κάτι παρόµοιο δεν θα ήταν και πολύ αποτελεσµατικό στην Ελλάδα, ßέßαια, όπου οι γονείς είναι η καταλυτική επιρροή στο θέµα. Τα δικά µας τα παιδάκια µαθαίνουν µια χαρά να σπαταλάνε ασύστολα (καθώς η οικονοµία καταρρέει), αλλά τουλάχιστον οι διαδηλώσεις τους είναι οι πιο στυλιστικά άψογες στην ιστορία των µαζικών αγώνων -και έχουνκάνει και δώδεκα χρόνια θρησκευτικά στο σχολείο.

Συνέχεια...

Ο ωκεανός της Πίνδου...


Δημιουργήθηκε πριν από 200.000.000 χρόνια από εκρήξεις βουνών που ήταν ηφαίστεια...Έναν ολόκληρο ωκεανό, αυτόν της Πίνδου, που πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια σκέπαζε μεγάλο μέρος της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, δημιούργησαν με τις αλλεπάλληλες εκρήξεις τους τέσσερα... βουνά της χώρας μας που τότε ήταν υποθαλάσσια ηφαίστεια.Ήταν μια περίοδος όπου η ξηρά είχε τελείως διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Οι ήπειροι και οι ωκεανοί δεν είχαν αρχίσει ακόμη να σχηματίζονται και ολόκληρη σχεδόν η ξηρά ήταν ενωμένη σε μια υπέρ ήπειρο την Παγγαία που βρεχόταν από τον ωκεανό της Τηθύος. Το κομμάτι της Γης πάνω στο οποίο...βρισκόταν η Ελλάδα είχε επίσης διαφορετική μορφή και ένα μεγάλο κομμάτι θάλασσας, ο λεγόμενος ωκεανός της Πίνδου, εκτεινόταν στην περιοχή από τη σημερινή Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβία μέχρι νότια στη Ναύπακτο και τη Λαμία.

Στον βυθό αυτού του ωκεανού, που σταδιακά εξαφανίστηκε, βρίσκονταν τα σημερινά βουνά του Κόζιακα, της Όθρυος, της Οίτης και του Καλλιδρόμου. Εκείνη την εποχή όμως δεν ήταν ακριβώς βουνά, αλλά υποθαλάσσια ηφαίστεια και έμοιαζαν περισσότερο με ρήγματα που είχαν στις παρυφές τους κρατήρες.Μεγάλες εκρήξεις«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα συγκεκριμένα βουνά βρίσκονταν πριν από εκατομμύρια χρόνια στον βυθό της θάλασσας, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι με τις μεγάλες εκρήξεις που προκάλεσαν εκείνη την εποχή συνέβαλαν στη δημιουργία του ωκεανού της Πίνδου», λέει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασίλης Τσικούρας, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Χατζηπαναγιώτου και άλλους ειδικούς εξέτασαν τα πετρώματα που αποτελούν τα τέσσερα αυτά βουνά.Λαμβάνοντας δείγματα των πετρωμάτων και πραγματοποιώντας μια σειρά από αναλύσεις, διαπίστωσαν ότι τα βουνά αποτελούνταν από μαγματικά πετρώματα τα οποία είχαν ξεπηδήσει από τη Γη, όταν βρίσκονταν στον πυθμένα της θάλασσας. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας πολωτικό μικροσκόπιο- το οποίο απομονώνει τα συστατικά στοιχεία του πετρώματος, επιτρέποντας την καλύτερη παρατήρηση των χαρακτηριστικών τους- διαπίστωσαν ότι στην Όθρυ, τον Κόζιακα, την Οίτη και το Καλλίδρομο, υπήρχαν υπολείμματα από το στερεοποιημένο μανδύα της Γης ο οποίος την ώρα των εκρήξεων βρήκε διέξοδο και ξεπήδηξε μέσα από τα ηφαίστεια και διασκορπίστηκε στον πυθμένα του ωκεανού της Πίνδου.Πολλές φορές η λάβα που έβγαινε από το εσωτερικό της Γης στον πυθμένα είχε τη μορφή φυσαλίδων και όταν ερχόταν σε επαφή με το νερό του ωκεανού, πάγωνε αμέσως δημιουργώντας ένα αποστρογγυλωμένο κέλυφος. Έτσι έπαιρνε τη μορφή μαξιλαριού και αυτοί οι σχηματισμοί που λέγονται μαξιλαροειδείς λάβες είναι ακόμη και σήμερα ορατοί στα τέσσερα βουνά, μαρτυρώντας από πρώτο χέρι το «εκρηκτικό» παρελθόν τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Στέφανος Κρίκκης TA ΝΕΑ

Συνέχεια...

ΠΩΣ ΠΕΘΑΝΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Πυθαγόρας 500 π.Χ. ετών 80: εξορία από πείνα.
Μιλτιάδης 489 π.Χ. ετών 65: φυλακή.
Αριστείδης 468 π.Χ. ετών 72: εξορία από πείνα.
Θεμιστοκλής 461 π.Χ. ετών 66: εξορία.
Αισχύλος 456 π.Χ. ετών 69: εξορία.
Περικλής 429 π.Χ. ετών 66: παραιτήθηκε κατηγορούμενος.
Φειδίας 429 π.Χ. ετών 66: φυλακή.
Αναξαγόρας 428 π.Χ. ετών 72: εξορία.
Ηρόδοτος 429 π.Χ. ετών 59: εξορία.
Ικτίνος 420 π.Χ. ετών: εξορία.
Σοφοκλής 406 π.Χ. ετών 90: εξορία από πείνα.
Ευριπίδης 406 π.Χ. ετών 74: εξορία.
Αλκιβιάδης 404 π.Χ. ετών 48: εξορία.
Σωκράτης 399 π.Χ. ετών 71: ήπιε το κώνειο.
Θουκυδίδης 396 π.Χ. ετών 64: εξορία.
Αριστοφάνης 385 π.Χ. ετών 61: εξορία από πείνα.
Πλάτων 347 π.Χ. ετών 80: εξορία..
Ισοκράτης 338 π.Χ. ετών 99: εξορία.
Δημοσθένης 322 π.Χ. ετών 62: ήπιε δηλητήριο

Συνέχεια...

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΑΡΙΣΤΕΡΑ…δεν μάθαμε να κουβεντιάζουμε όμορφα κι απλά.


Όπου υπάρχουν πολλές αλήθειες δεν υπάρχει καμιά αλήθεια.
Όπου υπάρχουν πολλές θρησκείες δεν υπάρχει καμιά θρησκεία.
Όταν υπάρχουν πολλά αριστερά κόμματα δεν υπάρχει αριστερά.

Το ζητούμενο στις σημερινές συνθήκες είναι να προσδιοριστεί η έννοια και το περιεχόμενο της αριστεράς, γιατί κατά δήλωση ή εκ κληρονομιάς στην πολιτική δεν δημιουργούνται αξίες.

Το βέβαιο είναι πως δεν είναι τόσο εύκολο να προσδιορίσει κάποιος το περιεχόμενο μιας αριστεράς στις σημερινές συνθήκες, δεδομένου πως κανείς δεν κουβεντιάζει με τον άλλο. Γιορτάζουμε το Ρίτσο αλλά φροντίζουμε να τον απαξιώνουμε αφού…δεν μάθαμε να κουβεντιάζουμε όμορφα κι απλά.
Λογική συνέπεια είναι να μην υπάρχει διάλογος και με την κοινωνία.

Η αριστερά ή θα δρα και θα αναπαράγεται με τις δυνάμεις της εργασίας ή θα λειτουργεί έξω απ αυτές και πολλές φορές και ενάντιά τους, στο όνομα μιας πολιτικής φαντασίωσης που χάνεται ανάμεσα στα τσιτάτα και τις κοινωνικές ανάγκες, στην ιδεολογική καθαρότητα και σε πρακτικές πολιτικού απομονωτισμού και σε μια ρητορική πρωτοπορία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες.

Άραγε οι βασικές πολιτικο-οικονομικές ιδέες του προηγούμενου αιώνα χάθηκαν στις συμπαγείς αντιθέσεις της ιστορίας;

Το μέλλον πρέπει και θα έχει τη σφραγίδα της αριστεράς κι αυτό είναι κοινωνική νομοτέλεια.
Όμως για ποια αριστερά μιλάμε……


Στέφανος Ροδινός
srodinos@gmail.com

Συνέχεια...

Για το μαύρο τους το χάλι φταίνε τα .. καρτοκινητά…

ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ "ΚΑΤΙ",
ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ;;;
ΕΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ SMARTPHONE,
ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕΣΩ WIFI ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΛΗΣΗ ΜΕ SKYPE
ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ...ΤΟΤΕ ΠΩΣ Η ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΤΛ,
ΠΩΣ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΩΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ,
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΚΛΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ;;;
ΣΥΝΕΠΩΣ, ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
ΠΡΕΖΑ TV

Συνέχεια...

Όλα έχουν ένα όριο…


Μακριά από εμάς ο πουριτανισμός
και όλα τα εις ...μος, εκτός από … μερικά..


Όμως κάπως μας ξενέρωσε το πρωτοσέλιδο της «ΜΑΣΚΑΣ»,
το οποίο δεν δημοσιεύουμε…


Από την δημιουργική καλλιτεχνική σύνθεση
μέχρι τη χυδαιότητα,
είναι μεγάλη η απόσταση και αρνούμαστε να τη διανύσουμε…

Συνέχεια...

Αγωνία τέλος...



ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες
από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2009.


Πίνακες και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία ΕΔΩ

Συνέχεια...

η αρχή του τέλους ή...



Το πείραμα απέτυχε
αλλά ανοίγει το δρόμο για γόνιμο προβληματισμό και διάλογο στο χώρο της αριστεράς…



“…Οι τυχάρπαστες πολιτικές συνεργασίες που τον μόνο σκοπό έχουν την εκλογική επιβίωση ενός πολιτικού σχεδιασμού έχουν και το ανάλογο αποτέλεσμα.
Αυτό που βιώνει τώρα ο Συνασπισμός…”

Από το «ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ»

Συνέχεια...

Μαθηματικά: Είναι έμφυτα στον εγκέφαλό μας;



Μαθαίνουμε το 99% των μαθηματικών μέσω της εκπαίδευσης. Όμως η πιο ουσιαστική ικανότητα, η «αίσθηση των αριθμών», υπάρχει ήδη από τη βρεφική ηλικία.
«Ο Θεός δημιούργησε τους ακέραιους αριθμούς, οι υπόλοιποι είναι δημιούργημα του ανθρώπου».
Αυτό υποστήριζε το 1800 ο Γερμανός μαθηματικός Λέοποντ Κρόνεκερ. Διαμαρτυρόταν γιατί τα μαθηματικά είχαν γίνει πολύ αφηρημένα, και ήθελε να επανεκτιμήσει την πιο ουσιαστική έννοιά τους, την έννοια του αριθμού.Σήμερα οι νευροεπιστήμες φαίνονται να τον δικαιώνουν, καθώς πολλά πειράματα αποδεικνύουν ότι η «αίσθηση των αριθμών», δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε με άμεσο τρόπο την ιδιότητα του πολυάριθμου (για μικρές ποσότητες), είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιους επιστήμονες, ίσως ακόμα και ο οικουμενικός χαρακτήρας των μαθηματικών γεννήθηκε από αυτό, από τη δομή του εγκέφαλου, που μας αναγκάζει να συλλογιζόμαστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Δύσπιστα πουλιά
Η αίσθηση των αριθμών υπάρχει και στα ζώα. Ένα αρπακτικό αντιλαμβάνεται πολύ καλά αν η λεία του είναι μόνη, σε ζευγάρι ή σε κοπάδι. Ο Αυστριακός ηθολόγος Κόνραντ Λόρεντζ (1903-1989) το απέδειξε με σαφήνεια. Ο Λόρεντζ κρυβόταν σε μια καλύβα, για να παρατηρήσει τις καλιακούδες, όμως εκείνες αντιλαμβάνονταν την άφιξή του και πετούσαν μακριά. Τότε ο Λόρεντζ επέστρεφε με ένα φίλο, που έμενε για λίγο μαζί του και μετά έβγαινε από την καλύβα: όμως οι καλιακούδες δεν ξεγελιούνταν, καθώς γνώριζαν ότι ένα άτομο παρέμενε μέσα στην καλύβα. Ο Λόρεντς δοκίμασε με 2 και 3 άτομα, μετά με 4, αλλά χωρίς επιτυχία. Στο τέλος, πήγε στην καλύβα με άλλα 5 άτομα: όταν αυτοί έφυγαν, επιτέλους οι καλιακούδες άρχισαν να ξανάρχονται. Ο Λόρεντζ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα πουλιά διέκριναν το 5 από το 4 αλλά όχι το 6 από το 5.
Αριθμοί ή προσανατολισμός;Οι καλιακούδες, λοιπόν, ήταν σαν να μετρούν «1, 2, 3, 4... πολλοί». Περιέργως, στην Αμαζονία υπάρχουν φυλές που κάνουν κάτι παρόμοιο. Οι Μουντουρούκου, για παράδειγμα, μετρούν μέχρι το 4 και για μεγαλύτερες ποσότητες χρησιμοποιούν τη λέξη «πολλοί». Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι οι διανοητικές ικανότητές τους είναι κατώτερες από τις δικές μας, απλώς ότι έχουν προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον όπου περίπλοκες ικανότητες υπολογισμού δεν προσφέρουν κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα στην καθημερινή ζωή. Σύμφωνα με τον Γάλλο γλωσσολόγο Πιέρ Πίκα που τους μελέτησε, οι Μουντουρούκου θα αρνούνταν να μάθουν να μετρούν, γιατί η εκμάθηση αυτής της ικανότητας θα σήμαινε την αποποίηση μιας άλλης (όπως την ικανότητα προσανατολισμού) που είναι απαραίτητη για την επιβίωση στο δάσος.
Πόσες καραμέλες...Από τις έρευνες προκύπτει πράγματι ότι οι Μουντουρούκου γνωρίζουν την έννοια του σημείου, της γραμμής, της παραλληλίας, της απόστασης και της γωνίας. Διακρίνουν με προσεγγιστικό τρόπο την ποσότητα, όμως δεν καταφέρνουν να μετρήσουν ακριβώς. Ως προς αυτό μοιάζουν αρκετά με τα παιδιά 6-7 ετών. Τα πειράματα δείχνουν ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, παρ’ όλο που δε γνωρίζουν ακόμα να μετρούν καλά, συχνά απαντούν με ακρίβεια σε ερωτήσεις του είδους: «Αν έχεις 27 καραμέλες και σου δώσω άλλες 26, θα έχεις περισσότερες από 38;».Ακόμα και τα βρέφη λίγων μηνών φαίνεται πως διαθέτουν την αίσθηση των αριθμών. Αν κοιτούν ένα κουτί όπου, για παράδειγμα, τοποθετούνται στην αρχή 5 αντικείμενα και στη συνέχεια άλλα 5, περιμένουν να βρουν μέσα 10. Αν κάποιος τους κρύψει τα μισά, τα μωρά κοιτούν ενοχλημένα, γιατί παρατηρούν την αντίφαση.
Η γεωγραφία του εγκέφαλουΓια να ρίξουν φως στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στους αριθμούς και τις ποσότητες, ο Αντρέας Νίντερ και ο Ερλ Μίλερ μελέτησαν τους μακάκους στο ΜΙΤ της Βοστόνης (ΗΠΑ). Συνέδεσαν ηλεκτρόδια στους εγκεφάλους τους (σε περιοχές που αντιστοιχούν στον μετωπιαίο και διαβρεγματικό φλοιό των ανθρώπων) και τους έβαλαν μπροστά σε μια οθόνη. Οι πίθηκοι έπρεπε να κοιτάξουν δύο διπλανές εικόνες, που περιείχαν ένα συγκεκριμένο αριθμό από μπαλίτσες, και να βρουν τις διαφορές. Είχαν εκπαιδευτεί να τραβούν ένα μοχλό κάθε φορά που οι δύο εικόνες περιείχαν τον ίδιο αριθμό από μπαλίτσες.
Κάθε αριθμός έχει το νευρώνα τουΚατά τη διάρκεια της άσκησης, οι συνδεδεμένες περιοχές ενεργοποιούνταν. Και, επιπλέον, κάποιοι νευρώνες αντιδρούσαν στην παρουσία 3 μπαλών, άλλοι στην παρουσία 4... Υπάρχουν, λοιπόν, νευρώνες που ευθύνονται για την αναγνώριση των επιμέρους αριθμών, τουλάχιστον για μικρούς αριθμούς.
Η Μανουέλα Πιάτσα, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο, και ο Στάνισλας Ντεχάιν, καθηγητής στο Κολέζ Ντε Φρανς του Παρισιού, πραγματοποίησαν παρόμοιες μελέτες στον άνθρωπο. Με τη μαγνητική τομογραφία, είδαν ότι και στο δικό μας εγκέφαλο ενεργοποιείται μια συγκεκριμένη περιοχή, οι διαβρεγματικές αύλακες και των δύο ημισφαιρίων. Αυτό θα ήταν, λοιπόν, το πιο παλιό, το αρχέγονο σημείο όπου εδράζεται η εγγενής αίσθηση των αριθμών. Οι επιστήμονες είδαν ότι η ίδια περιοχή ενεργοποιείται όχι μόνο μπροστά σε μπαλάκια (όπως στους πιθήκους) αλλά και σε σύμβολά, όπως το 7 ή το 4. Η αίσθηση των αριθμών, λοιπόν, είναι εγγενής και εκδηλώνεται σε μια συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή, στην οποία συνδέονται άλλοι νευρώνες κατά τη διάρκεια των σταδίων της μάθησης.
Μια ανθρώπινη γνώσηΓια τον προϊστορικό άνθρωπο, η πρώτη μορφή μάθησης αυτής της αίσθησης ήταν η μέτρηση. Η μέτρηση είναι διαφορετικό πράγμα από την αίσθηση των αριθμών, γιατί υπερβαίνει την άμεση αντίληψη. Οι πρόγονοί μας άρχισαν να μετρούν πριν από 30.000 χρόνια, όπως υπαινίσσονται τα χαραγμένα οστά που βρέθηκαν στην Τσεχοσλοβακία και στο Κονγκό. Δε γνωρίζουμε ποιο ήταν το επόμενο βήμα. Όμως φαίνεται ότι τα μαθηματικά γεννήθηκαν πριν από τη γραφή. Όλες οι γραπτές μαρτυρίες που έχουμε μιλούν για ήδη «γεννημένα» μαθηματικά. Έπειτα αυτή η γνώση έγινε όλο και πιο αφηρημένη... μέχρι που σήμερα δεν αρκούν οι ικανότητες υπολογισμού, για να θεωρείται κάποιος καλός μαθηματικός.
Όμως, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μυστήριο: γιατί τα μαθηματικά είναι οικουμενικά; Και γιατί μπορούν να περιγράφουν τόσο καλά τον κόσμο; Προφανώς γιατί ο εγκέφαλός μας έχει εξελιχτεί με βάση τον εξωτερικό κόσμο οπότε και ο μαθηματικός πολιτισμός μας (προϊόν του εγκέφαλου) εξελίχτηκε, για να ανταποκρίνεται στο φυσικό κόσμο.
«Εμείς δημιουργήσαμε τα μαθηματικά, είναι προϊόν του μυαλού μας, του σώματός μας», υπογραμμίζει ο Τζορτζ Λακόφ, γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ (ΗΠΑ). «Τα άλλα έμβια όντα θα μπορούσαν να έχουν μια τελείως διαφορετική γνώση των μαθηματικών, αν υποθέσουμε ότι διαθέτουν
http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=411244

Συνέχεια...

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Τι είναι τελικά εμπόρευμα;


«Η εργασία είναι δικαίωμα, αλλά επίσης είναι και μία ανάγκη για όλους τους ανθρώπους. Είναι δηλαδή το προϊόν, το εμπόρευμα όλων μας. Γιατί χάρις σ' αυτό το προϊόν ζούμε.
Είμαστε ακριβώς σαν τους εμπόρους, μοιάζουμε με τους πωλητές. Πουλάμε την εργασία μας, πουλάμε το χρόνο μας. Ο,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε. Το χρόνο της ζωής μας. Την ίδια τη ζωή μας. Είμαστε έμποροι της ζωής μας», γράφει ο Ζοέλ Πομερά στο θεατρικό «Les marchands»
(«Οι Εμποροι»), που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία π.Κ. (προ Κρίσης), αλλά είναι απόλυτα ταυτισμένο με το εδώ και το σήμερα.
Με το σήμερα που τα «κανόνια» των επιχειρήσεων τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια εκατομμυρίων εργαζομένων -μόνο στην Ευρωζώνη χάθηκαν στο πρώτο τρίμηνο 1,22 εκατ. θέσεις εργασίας- που η ανεργία μεταφράζεται σε αριθμούς κι όχι σε ανθρώπινα πλάσματα που ζουν, αναπνέουν και πονούν, που καμιά προσδοκία δεν ικανοποιείται ή μάλλον μόνο ψευδαισθήσεις συντηρούνται ό,τι κι αν πουλάς.
Κάποτε ακόμη κι αν χαρίζεις, όπως οι περίπου χίλιοι υπάλληλοι του βρετανικού αερομεταφορέα «British Airways», που μετά τις ζημίες 220 εκατ. στερλινών το Μάιο, αποδέχτηκαν στο πλαίσιο του «Επιχειρηματικού Σχεδίου Ανταπόκρισης» να εργαστούν δωρεάν τον Ιούλιο.
Κάποτε ακόμη κι αν επιδεικνύεις ευελιξία για ν' αγοράσεις ένα κομμάτι ασφάλειας, όπως υπόσχεται η flexicurity, «νονά» της οποίας θεωρείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κάποτε ακόμη κι όταν πουλάς άλλους, όπως στο νέο ριάλιτι «Κάποιος πρέπει να φύγει», που θα προβληθεί σύντομα στις ΗΠΑ, και, για να μην απολυθεί κάποιος, πρέπει να δώσει μάχη στην αρένα για να χάσει τη δουλειά του ένας συνάδελφός του. Για να κρατήσεις τη θέση σου στην πληγείσα από την οικονομική κρίση επιχείρηση, πρέπει να γίνεις το «καρφί».
Ανελέητες μάχες στο σύγχρονο Κολοσσαίο, με το κοινό (μελλοντικούς απολυμένους) παγιδευμένο στον πληθωρισμό «φυσικών» συμβιβασμών, παραχωρήσεων στον κυνισμό, βαρβαρότητας και «τρομοκρατικής» δράσης, και τους πολιτικούς να καταγράφουν ό,τι γίνεται στη σκηνή, όπως στους «Εμπόρους».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ - Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 18 Ιουνίου 2009

Συνέχεια...

Οι Κυκλάδες βουλιάζουν!


Ενωμένη η Παροναξία
Έρευνες στη Ρήνεια απέδειξαν ότι
πριν από 20.000 χρόνια τα νησιά ήταν ενωμένα

Στα κρυστάλλινα νερά της αινιγματικής Ρήνειας,
του νησιού που κάποτε ήταν η νεκρόπολη της Δήλου,
βρέθηκε η αρχή του μονοπατιού που οδηγεί σε ένα από τα πολλά μυστήρια του Αιγαίου:
την αργή μέχρι σήμερα βύθιση των Κυκλάδων.

Η Δήλος, η Ρήνεια και η Μύκονος ήταν ένα από τα τελευταία ενιαία κομμάτια ξηράς ενός τεράστιου νησιού που δέσποζε κάποτε στο Κεντρικό Αιγαίο.
Πριν από περίπου 10.000 χρόνια, η θάλασσα που εισχωρούσε διαρκώς στην ξηρά διαχώρισε τις ακτογραμμές των τριών νησιών, σχηματίζοντας σιγά σιγά την εικόνα που αντικρίζουμε σήμερα στον χάρτη. Λίγο πιο νότια, η ενωμένη Παροναξία, είχε και αυτή την ίδια μοίρα. Η θάλασσα τη σκέπασε αφήνοντας να ξεπροβάλουν τα δύο νησιά. Ο καιρός κύλησε, οι μνήμες σβήστηκαν, ώσπου το καλοκαίρι του 2002 μια ομάδα ειδικών πλησιάζει με ένα μικρό βαρκάκι την πανέμορφη παραλία της Στενής, στη Ρήνεια.

Ο Κοσμάς Παυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, φορά τη μάσκα του και μαζί με τους συνεργάτες του καταδύονται στα γαλαζοπράσινα νερά, όπου βλέπουν να ξεπροβάλει από τον πυθμένα μια ρωμαϊκή δέστρα πλοίου.

«Ήταν μόλις ενάμισι μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και μας επιβεβαίωσε όλα τα δεδομένα που είχαμε συγκεντρώσει από την αρχή της έρευνάς μας. Ο πυθμένας ήταν κάποτε στεριά. Και μάλιστα στο πρόσφατο, γεωλογικά, παρελθόν». Σε μικρή απόσταση από τη δέστρα, διάσπαρτα λιγοστά απομεινάρια πρόδιδαν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας εδώ και αρκετές χιλιετίες. «Σκεφτείτε, πριν από 2.500 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου 2,5 μέτρα χαμηλότερα». Με την εμπειρία που έχει στη γεωλογική εξέταση του πυθμένα, ο Κοσμάς Παυλόπουλος μπορεί να καταλάβει τις πληροφορίες που κρύβει ο βυθός.

Στο εργαστήριο

Η υποβρύχια εξερεύνηση συνεχίζεται και όταν μεσημεριάζει, η ομάδα από το Χαροκόπειο μαζί με την επιστημονική ομάδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής μεταφέρουν στις αποσκευές τους μικροσκοπικά δείγματα από τύρφες, οργανικά υλικά και ψηφιδοπαγείς αιγιαλούς (beach-rocks, μακρόστενα συνήθως βράχια που σχηματίζονται στις παραλίες μερικά μέτρα από το σημείο όπου σκάει το κύμα) για να τα αναλύσουν στο εργαστήριο.
Εκεί, βρίσκεται για τον ίδιο λόγο ένας μεγάλος αριθμός δειγμάτων που συγκεντρώθηκαν από άλλα Κυκλαδονήσια και από παράκτιες περιοχές της χώρας. Πρέπει να συγκριθούν, ώστε οι επιστήμονες να καταλάβουν τι συμβαίνει κάτω από τις Κυκλάδες και «βυθίζονται» γρηγορότερα.

Μπροστά σε μια στοίβα χαρτιών με μετρήσεις και αποτελέσματα από την ανάλυση σεισμικών τομών, βυθομετρίας, γεωμορφολογίας πυθμένων, ραδιοχρονολογήσεων και εξελιγμένων τεχνικών ανάλυσης, ο δρ γεωλόγος Βασίλης Καψιμάλης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας στο ΕΛΚΕΘΕ, δείχνει ικανοποιημένος, καθώς έγινε ένα ακόμη βήμα για να επιβεβαιωθεί η θεωρία του για την πιθανότητα ύπαρξης προϊστορικών καταποντισμένων οικισμών και αρχαιολογικών καταλοίπων.

Το μυστήριο του Αιγαίου

«Υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από τις Κυκλάδες που δεν έχει σχέση με τον ρυθμό ανόδου της θαλάσσιας στάθμης», λέει στα «ΝΕΑ». «Οι Κυκλάδες κάθονται πάνω σε ένα πλατό, ένα ύβωμα, με βάθος που δεν ξεπερνά τα 200 μέτρα, που χωρίζει το Βόρειο από το Νότιο Αιγαίο. Από τη μία πλευρά του πλατό, στο Βόρειο Αιγαίο, ο πυθμένας φθάνει μέχρι τα 1.500 μέτρα βάθος, ενώ από τη νότια πλευρά, ο πυθμένας είναι ακόμα πιο βαθύς φθάνοντας τα 2.500 μέτρα βάθος. Είναι αλήθεια ότι πριν από 20.000 χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν 120 με 130 μέτρα χαμηλότερα απ΄ ό,τι είναι σήμερα, τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούσαν ένα ενιαίο, τεράστιο νησί που είχε μήκος 160 χιλιόμετρα και πλάτος 70 χιλιόμετρα», λένε στα «ΝΕΑ» οι δύο επιστήμονες.

«Τα Κυκλαδονήσια βυθίζονται μισό χιλιοστό κάθε χρόνο»

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την ανοδική τάση της θάλασσας - η οποία είναι αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου κλιματικού φαινομένου που επηρέασε λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο την Ανατολική Μεσόγειο- υπάρχουν ενδείξεις ότι το πλατό των Κυκλάδων βυθίζεται πιο γρήγορα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς το κυκλαδικό σύμπλεγμα είναι ουσιαστικά τεκτονικά ανενεργό εδώ και περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια, χωρίς ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα. Αυτή εντοπίζεται περιμετρικά του πλατό, όπως για παράδειγμα στη νότια πλευρά όπου σχηματίζεται το ηφαιστειακό τόξο».
Τι συμβαίνει λοιπόν;
Ο κ. Κοσμάς Παυλόπουλος εξηγεί: «Υπάρχει ενδεχομένως σε αρκετά χιλιόμετρα βάθος στη λιθόσφαιρα μαγματικό υλικό το οποίο προκαλεί στο υπερκείμενο πλατό ένα είδος παραμόρφωσης. Δηλαδή το κάνει κατά περιόδους να ανυψωθεί ή να κατέλθει χωρίς να το κατακερματίσει. Τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από πολλές περιοχές του Αιγαίου μάς οδηγούν στην εκτίμηση ότι τουλάχιστον τα τελευταία 6.000 χρόνια, το ύβωμα πάνω στο οποίο βρίσκονται τα Κυκλαδονήσια υποχωρεί προς τα κάτω με ρυθμό μισό χιλιοστό κάθε χρόνο περίπου».

Στέφανος Κρίκκης-ΤΑ ΝΕΑ, 18 Ιουνίου 2009


Συνέχεια...

Σέχτα κι άστα...

Συνέχεια...

τόσες συμπτώσεις και τόσες σφαίρες….


Μόνο αν επιστρατεύσουμε την απλή λογική, ίσως μπορέσουμε να δώσουμε μερικές απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που εγείρονται με αφορμή την δολοφονία του υπαρχιφύλακα Αντώνη-Νεκτάριου Σάββα.

Τελικά ποιόν εξυπηρετεί η επαίσχυντη αυτή πράξη;

Είχαμε γράψει…
Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2009

Δεν υπάρχουν σφαίρες δημοκρατικές,
οι σφαίρες σκοτώνουν τη Δημοκρατία


Οι μεμονωμένοι αυτόκλητοι εκτελεστές σωτήρες, απ όπου κι αν προέρχονται, είναι εχθροί της Δημοκρατίας

Οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από συλλογικότητα και αγωνιστική δράση για κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Ιστορικά έχει αποδειχθεί πως οι αυτόκλητοι εκτελεστές με τις ενέργειές τους ανοίγουν και στρώνουν το δρόμο στον αυταρχισμό.
Ας μη ξεχνάμε πως στις μεμονωμένες δράσεις χωράνε χίλιες- δύο προβοκάτσιες.
Γι αυτό κανένας δεν πρέπει να παραμείνει απαθής και αδιάφορος μπροστά σε τέτοια φαινόμενα.

Σφαίρες, αίμα και τρομοκρατία είναι μονόδρομος
για το θάνατο της Δημοκρατίας.

Συνέχεια...

Οι ειδήσεις σε τίτλους…

Γύρω – γύρω όλοι στη μέση ο Γιάννης .. Μανώλης..

Και καθιστός και όρθιος το ίδιο μ----- είσαι…

Ένας είν’ ο αρχηγός, ο κυρίαρχος ΛΑ.Ο.Σ …

Μετά τον στρατηγό άνεμο και τον υποστράτηγο Σόμπολο, το.. χάος…

Εδώ ο κόσμος καίγεται και στο Μαξίμου παίζουν .. Play station…

Τ’ άκουσες Αλέκο;

Μόνο 30 τα κρούσματα της νέας γρίπης Η1Ν1 στην χώρα μας…


Κηδεύεται σήμερα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Γαλανάδο της Νάξου ο «άτυχος» υπαστυνόμος Νεκτάριος Σάββας, ετών 41, πατέρας ενός παιδιού…

Συνέχεια...

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ναξιώτης ο αστυνομικός που δολοφονήθηκε…

Ο Ναξιώτης(από το χωριό Γαλανάδο) αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Νεκτάριος Σάββας, 41 χρόνων, δολοφονήθηκε σήμερα το πρωί με μπαράζ πυροβολισμών μέσα στο αυτοκίνητό του, ενώ φρουρούσε βασική μάρτυρα της υπόθεσης του ΕΛΑ που βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας.
Είναι η πρώτη φορά που μέλος της Αντιτρομοκρατικής πέφτει θύμα επίθεσης.

Στο Κέντρο Υγείας Νάξου έχουν μεταφερθεί οι γονείς του νεκρού αστυνομικού, μετά το σοκ που υπέστησαν από την αναγγελία της δολοφονίας του γιου τους.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 06:20, στη συμβολή των οδών Πορφύρα και Δημητρακοπούλου 2, στο άλσος της οδού Δρακοπούλου στα Άνω Πατήσια της Αθήνας.

Ο αστυνομικός, που ήταν πατέρας ενός παιδιού, φέρεται να έχει βληθεί με 15 -20 σφαίρες διαφορετικού διαμετρήματος, κάτι που υποδεικνύει περισσότερους από έναν δράστες.

Τη μάρτυρα μέχρι πρότινος φρουρούσε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ωστόσο το τελευταίο διάστημα η φύλαξή της αναβαθμίστηκε, περνώντας στην Αντιτρομοκρατική, η οποία φρουρούσε με βάρδιες επί 24ώρου βάσεως.

Ο αστυνομικός φρουρούσε το σπίτι της Σοφίας Κυριακίδου, πρώην συζύγου του καταδικασμένου για την υπόθεση ΕΛΑ πρώην κοινοτάρχη Κιμώλου Αγγελέτου Κανά και βασικής μάρτυρα καττηγορίας. Ο Αγγελέτος Κανάς που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 25 χρόνια κάθειρξη ως μέλος της οργάνωσης ΕΛΑ αρνείται όλες τις κατηγορίες και αποδίδει την εμπλοκή του στον ΕΛΑ στην Κυριακίδου, και στην διαμάχη που έχει μαζί της εδώ και χρόνια. Έκανε επίσης αίτηση αποφυλάκισης -η οποία έγινε δεκτή- και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η Κυριακίδου πήρε πίσω τις αρχικές καταθέσεις της, ισχυριζόμενη πως δεν γνωρίζει εάν ο Κανάς συμμετείχε στις επιχειρήσεις του ΕΛΑ.

Άρα δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά για τους στόχους και τις σκοπιμότητες της επίθεσης. Δεν μιλάμε δηλαδή για μάρτυρα που με την κατάθεσή της θα «έκαιγε» κάποιον κατηγορούμενο και η εκτέλεσή της θα απέτρεπε την καταδίκη του. Αλλά για μάρτυρα που είχε ήδη καταθέσει δημοσίως, παρουσία όλων των ΜΜΕ, σε μια δίκη οι κατηγορούμενοι της οποίας κυκλοφορούν ήδη όλοι ελεύθεροι και έχει υποβαθμιστεί .

Σημειώνουμε ότι Διοικητής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας(Αντιτρομοκρατικής) είναι ο ταξίαρχος Σωτήρης Χωριανόπουλος, Κωμιακίτης, ικανός κατά γενική ομολογία αξιωματικός.

Συνέχεια...

Αποκλειστικό: Το νέο γήπεδο του ΠΑΟ


Έτοιμο σύντομα θα είναι το νέο γήπεδο του παναθηναϊκού που θα χτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ναι εύκολη η κατάκτηση του πολυπόθητου πρωταθλήματος.

Συνέχεια...

μαύρο φίδι που τους έφαγε….

Στο συνονθύλευμα των λεγόμενων «οικολόγων» υπάρχει μια ομάδα συμπλεγματικών, που παραβιάζοντας κάθε έννοια φυσικού νόμου, θέλουν να αποκαταστήσουν τη φυσική ισορροπία κατά το δοκούν, σκορπίζοντας φίδια και όχι μόνο, όπου βρουν, εκτός από την αυλή τους…

Η Νάξος είναι ένας αγαπημένος και πρόσφορος τόπος για τη δραστηριότητά τους και η εποχή είναι κατάλληλη.

Τα μάτια σας λοιπόν 114…

Συνέχεια...

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Δεν ψηφίσαμε “οικολόγους” γιατί πραγματικά νοιαζόμαστε…

Ίνες πλαστικού στις παραλίες
απειλούν την υγεία μας

Μια καινούργια μορφή ρύπανσης
ακόμα και σε ακατοίκητες περιοχές


Βλέπουμε μια παραλία επιφανειακά καθαρή, στην πραγματικότητα όμως μπορεί η αμμουδιά να είναι γεμάτη με μικροσκοπικές ίνες πλαστικού!

Πρόκειται για μια αόρατη και ύπουλη ρύπανση, αποτέλεσμα της μακρόχρονης υπερκατανάλωσης πλαστικού και της ανεξέλεγκτης ρίψης του σε παραλίες, θάλασσες και χωματερές.
Η ανάγκη εγρήγορσης και συνειδητοποίησης πρώτα απ' όλα της πολιτείας, αλλά και των πολιτών, έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο.

Πρόκειται για ανησυχητική αποκάλυψη έρευνας, που διεξήγαγε αφιλοκερδώς η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος», Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας του Αιγαίου, που εδρεύει στην Ικαρία. Ερευνητές της οργάνωσης και εθελοντές συγκέντρωσαν δείγματα από 110 παραλίες των ελληνικών ακτών του Αιγαίου, ενώ τώρα λαμβάνουν δείγματα και από τα τουρκικά παράλια.

Ανησυχητικά δείγματα

«Από τα δείγματα διαχωρίζονται μέσα από τα ιζήματα τα μικροσκοπικά πλαστικά, τα οποία στη συνέχεια αναλύονται για τον καθορισμό του τύπου τους. Πραγματικά ανησυχήσαμε, αφού όλες οι παραλίες που ελέγχθηκαν περιέχουν άλλες σε μικρό και άλλες σε πολύ μεγάλο βαθμό μικροσκοπικές ίνες πλαστικού», είπε στην «Κ» η κ. Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος και υπεύθυνη επιστημονικής έρευνας στο «Αρχιπέλαγος».

Τα πλαστικά σκουπίδια, κάτω από την επίδραση του ήλιου και του αλατιού, διασπώνται σε μικροσκοπικές ίνες (αόρατες με γυμνό οφθαλμό), πολύ πιο γρήγορα απ' όσο υπολογίζαμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος του πλαστικού εξαϋλώνεται. Το πρόβλημα δεν είναι οπτικό... «Τα μικροπλαστικά εναποτίθενται σε παραλιακά ιζήματα όπου πιστεύεται ότι συσσωρεύονται και αποτελούν μία αυξανόμενη απειλή για την υγεία ανθρώπων και οικοσυστημάτων.

Η διασπορά τους είναι τόσο μεγάλη που θεωρείται πλέον ότι όλα τα ψάρια ή όλοι οι οργανισμοί που τρέφονται με ψάρια (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου), περιέχουν σε κάποιο βαθμό μικροπλαστικές ίνες στον σωματικό τους ιστό», τονίζει η κ. Μήλιου.

«Πρόκειται για μια καινούργια μορφή ρύπανσης. Χρειάζεται μελέτη των επιπτώσεων στην υγεία και τη βιοποικιλότητα. Εμείς συνεχίζουμε την έρευνα για να βρούμε τις συγκεντρώσεις μικροϊνών πλαστικού, όχι πλέον μόνο σε παραλίες, αλλά και στο πλαγκτόν (λαμβάνουμε δείγματα από την επιφάνεια της θάλασσας), σε βαθύτατα ιζήματα, αλλά και σε ζωντανούς οργανισμούς», συμπληρώνει η κ. Μήλιου.

Πραγματικά εντυπωσιακή είναι η διασπορά της μικροσκοπικής ρύπανσης ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες παραλίες. «Ήταν πραγματικά σοκαριστικό να βλέπεις ακατοίκητες παραλίες στην Ικαρία ή στη Ρόδο να περιέχουν περισσότερες μικροΐνες από πολυσύχναστες ακτές της Αττικής», σημειώνει ο κ. Ρίτσαρντ Στάντεργουικ, ερευνητής του «Αρχιπελάγους». «Δεν πρόκειται για ρύπανση που προκαλείται ανά περιοχή. Μεγάλο ρόλο στη διασπορά των σκουπιδιών παίζουν τα θαλάσσια ρεύματα», υπογραμμίζει ο κ. Στάντεργουικ.
«Η Χαλκιδική είχε τα μικρότερα επίπεδα μικροπλαστικών απ' όλες τις περιοχές που εξετάσαμε, γεγονός που οφείλεται στα ρεύματα».

Ποιες είναι οι πηγές της ρύπανσης;

Σύμφωνα με τους ερευνητές του «Αρχιπελάγους» πέρα από την ασυνείδητη ρίψη πλαστικών από τους μεμονωμένους πολίτες, μεγάλη ευθύνη φέρουν οι χωματερές, πολλά από τα απορρίμματά των οποίων κατευθύνονται στη θάλασσα ή στις παραλίες. «Ακόμα και οι μισοοργανωμένοι χώροι ταφής έχουν πρόβλημα, καθώς οι άνεμοι διασκορπίζουν τα σκουπίδια», τονίζει η κ. Μήλιου.

Γι' αυτό ο καθαρισμός των παραλιών δεν μπορεί να γίνεται μόνο λίγο πριν από το καλοκαίρι, αλλά όλο τον χρόνο. Απαιτούνται όμως πιο ριζικές λύσεις. Η απαγόρευση της χρήσης πλαστικών τσαντών και συσκευασιών στην Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει γίνει σε πολλές άλλες χώρες, υποστηρίζεται από το «Αρχιπέλαγος». «Ακόμα και η Ζανζιβάρη έχει προχωρήσει», σημειώνει η κ. Μήλιου με νόημα...

Του Γιάννη Eλαφρού, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13 Ιουνίου.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Έχουμε όλοι ευθύνη...

Του Βασίλη Kουρουτού, βιολόγου, εργαζόμενου στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Β. Σποράδων.

H εποχή που προσποιούμασταν ότι δεν γνωρίζουμε το πόσο βλαβερά είναι για το περιβάλλον τα μικρά σκουπίδια, που αφήνουμε στις παραλίες, έχει πια περάσει.
Όταν πετάμε ένα πλαστικό μπουκάλι στη θάλασσα, όταν αφήνουμε μια πλαστική σακούλα στην παραλία, όταν θάβουμε μια γόπα μέσα στην άμμο, όταν πετάμε τα σκουπίδια μας στη χωματερή σε μια ρεματιά, δημιουργούμε απειλές για την ιχθυοπανίδα και τη βιοποικιλότητα των θαλασσών.
Τα πολύ μικρά πλαστικά ξεγελούν τα ψάρια και τα θαλάσσια ζώα, που τα συγχέουν με την τροφή τους. Μια διαφανής πλαστική σακούλα μοιάζει μέσα στο νερό με τσούχτρα, τον αγαπημένο μεζέ της θαλάσσιας χελώνας.
Όταν όμως καταπιούν μια τέτοια σακούλα, φράζεται το πεπτικό τους σύστημα ή πνίγονται. Πολλές φώκιες γεμίζουν το στομάχι τους με σκουπίδια, νομίζουν ότι έχουν χορτάσει και τελικά πεθαίνουν από ασιτία!
Το 75% των σκουπιδιών «αναψυχής» που βρίσκονται σκορπισμένα στις ακτές της Μεσογείου είναι πλαστικά. Ήρθε η ώρα μιας άλλης στάσης ευθύνης. Δεν είναι δύσκολο για τον καθένα μας να μαζέψουμε τα σκουπίδια. Ή ακόμα καλύτερα, να μην δημιουργήσουμε. Μια μικρή προσπάθεια θα φέρει μεγάλο όφελος.

Χωματερές ο βυθός των ελληνικών θαλασσών

Απέραντη χωματερή τείνει να γίνει ο βυθός των ελληνικών θαλασσών, καθώς οι συγκεντρώσεις σκουπιδιών σε πολλές περιπτώσεις έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Όταν ερευνητές του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισαν να μελετήσουν τα αντικείμενα που «ψαρεύουν» οι μηχανότρατες από τον πυθμένα διαφόρων περιοχών ανακάλυψαν μια «θάλασσα πλαστικού» μέσα στον βυθό

Όσον αφορά τη σύνθεση των σκουπιδιών, το πλαστικό κυριαρχεί με 56%, ενώ υψηλές συγκεντρώσεις έχουν τα μεταλλικά (17%) και τα γυάλινα (10%) υλικά. Οι συσκευασίες ποτών και αναψυκτικών αποτελούν το 32% των σκουπιδιών, τα απορρίμματα γενικής συσκευασίας το 28% και οι συσκευασίες τροφίμων το 21%, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Παπαθεοδώρου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όσο για τις πύλες εισόδου των σκουπιδιών μέσα στη θάλασσα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το 69% εισχωρεί από την παράκτια χερσαία απόρριψη. Πρόκειται κυρίως για απορρίμματα αναψυχής, οικιακής και αγροτικής χρήσης. Τα σκουπίδια εισέρχονται στη θάλασσα είτε από τα ποτάμια και τους χειμάρρους ή απευθείας από τις παραλίες, όπου τα αφήνει ο κόσμος. Από τη στεριά προέρχεται το 83% έως 93% των σκουπιδιών θαλάσσιων περιοχών που συνορεύουν με παράλια.

Μέσω της απόρριψης από πλοία πέφτει το 26% των σκουπιδιών που καταλήγουν στον βυθό και αφορά κυρίως μπουκάλια ποτών (μεταλλικά ή πλαστικά). Τα απορρίμματα αυτά τα ρίχνουν στο νερό άμεσα ασυνείδητοι ταξιδιώτες ή πέφτουν στη θάλασσα λόγω κακής διαχείρισης (γεμάτοι κάδοι, ακαθάριστα καταστρώματα κ.λπ.). Μια τρίτη κατηγορία είναι τα αλιευτικά κατάλοιπα (5%), που αποτελούνται κυρίως από καουτσούκ, νάιλον και σχοινιά.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13 ΙΟΥΝΊΟΥ

Συνέχεια...

Σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Νάξο, αλλά δεν έχουν ανακαλυφτεί από τους “αυτόχθονες - ιθαγενείς”…

Κάθε χρόνο στον Πύργο Μπαζαίου γίνονται πολιτιστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις ποιότητας που αποτελούν πόλο έλξης, αναφοράς και διαφήμισης του νησιού.
Τα γεγονότα αυτά δεν αναφέρονται στον τοπικό πολιτισμό, τον οποίο υπηρετούν, με επιτυχία ή όχι, οι εθιμικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις συλλογικών φορέων της Νάξου και των Ναξιωτών της Αθήνας.
Φέρνουν σε επικοινωνία σημαντικά έργα και δημιουργούς του ανθρώπινου πνεύματος ανά τους αιώνες με ένα απαιτητικό Ναξιακό κοινό και επισκέπτες της Νάξου.

Οι εκδηλώσεις του Πύργου Μπαζαίου
είναι πλέον πολιτιστικός θεσμός για το νησί.

Συνέχεια...

Άραγε, γιατί οι “δικοί” μας βιάστηκαν να φυτέψουν τα παλούκια;


Από την εφημερίδα ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Συνέχεια...

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Άτυχε κ. Μαρκογιαννάκη. Δεν έβρεξε!!!


Συνέχεια...

Αύριο γίνεται η δίκη της Στέλλας Πρωτονοταρίου

Απέναντι στην αδράνεια και αδιαφορία αρκετών Ναξιώτικων φορέων ας δούμε το μήνυμα του παιδαγωγικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου για συμπαράσταση στη Στέλλα.

Συνέχεια...

Ίδρυμα μείζονος ή ελάσσονος Ελληνισμού;

"Σκοπός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, το Ίδρυμα ασχολείται με τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο "Μείζονα Ελληνισμό". είναι να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και την ελληνική παράδοση, να κάνει συνειδητή την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού και να προβάλει τη συμβολή του στην εξέλιξη του πολιτισμού, έτσι ώστε το παρελθόν να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος και να εμπνευστεί και πάλι η σύγχρονη σκέψη από το ελληνικό πνεύμα.

Πώς όμως μπορούν να επιτευχθούν όλα αυτά όταν δίνονται λαθεμένες πληροφορίες ή υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις ή δεν υπάρχει ενημέρωση των στοιχείων; Αρκεί να διαβάσετε τον παραπάνω σύνδεσμο που αφορά τη Νάξο. Εκεί θα δείτε π. χ. ότι η Απείρανθος είναι ακόμη κοινότητα, ότι εκδίδεται εφημερίδα με το όνομα ΝΑΞΟΣ και πολλά άλλα ανακριβή στοιχεία..

Συνέχεια...

Καταλάβατε πως λείπει ο Μάνος;


Σαν σήμερα, 15 Ιουνίου 1994, έφυγε ο Μάνος Χατζιδάκις και θα μας βλέπει από το αγαπημένο του αστέρι, τον Σείριο, ένα από τα πιο φωτεινά στον αχανή ουράνιο χώρο. Όλοι ξέρουν τη μουσική του και τα τραγούδια του, αρκετοί την προσφορά του στη διάσωση του ρεμπέτικου τραγουδιού με πρωταρχικό όργανο το μπουζούκι και ελάχιστοι ότι όταν έπαιρνε το λόγο στη παρέα του "Μαγεμένου αυλού", τον άκουγαν με εκτίμηση και θαυμασμό πνευματικά και καλλιτεχνικά μεγαθήρια, όπως ο Ελύτης, ο Τσαρούχης, ο Μινωτής, ο Χορν, ακόμη και ο γκουρού του Γκάτσος...

Από το blog press-gr

Συνέχεια...

Οι Έλληνες έχουν ανάγκη τον Λαζόπουλο τον Αριστοφανικό και όχι τον Καραμανλικό


Ο Λαζόπουλος ομολογημένα συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους καλλιτέχνες, πρώτος στη σάτιρα, δυστυχώς όμως από το 2004 κατέθεσε την καλλιτεχνική του ταυτότητα και την ιστορία του στον Καραμανλή. Δικαίωμά του θα πει κανείς.

Θα είναι κρίμα όμως για την τέχνη και για τον ίδιο να απαξιωθεί παράλληλα με την πολιτική απαξίωση του Καραμανλή.

Οι Έλληνες έχουν ανάγκη τον Λαζόπουλο τον Αριστοφανικό και όχι τον Καραμανλικό, που:

- Θα σατιρίζει την κάθε εξουσία και όχι μόνο και αποκλειστικά την αντιπολίτευση.
- Δεν θα είναι στρατευμένος σε ένα Κόμμα.
- Δεν θα διολισθαίνει σε ρατσιστικές θέσεις κατά των αντιπάλων της εξουσίας προκειμένου να την υπηρετεί τυφλά.

Συνέχεια...

Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας για αρχάριους


ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ: Έχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη μία στον γείτονά σου.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα.
ΦΑΣΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα.
ΝΑΖΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας.
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις 2, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις ένα ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.
ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3.
ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις COWKEMON και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.
ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. Την τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.
ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις.
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές.
http://mpougada.pblogs.gr/2009/06/470642.html

Συνέχεια...