Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Το να είσαι καθολικός, «περνάει» ευκολότερα από μουσουλμάνος ή άθεος


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαρία Νταλιάνη και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη ο βουλευτής Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης δηλώνει ότι θα ήθελε να είναι
πράξη ελεύθερη για τον καθένα η ορκωμοσία των βουλευτών
.


Ο Παπαμανώλης είναι ο δεύτερος καθολικός βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων, αφού ο πρώτος ήταν ένας εξάδελφος του παππού του στις αρχές του περασμένου αιώνα!
Τονίζει ότι ένας καθολικός «περνάει» ευκολότερα απ΄ ό,τι π.χ. ένας μουσουλμάνος, παρ΄ ότι σε κοινωνίες όπως των Κυκλάδων, όπου υπάρχουν μεικτές οικογένειες, η συμβίωση είναι απόλυτα αρμονική.


Ας γνωρίσουμε λοιπόν το νέο Βουλευτή.

Η πρώτη εντύπωση από τη Βουλή;

Δέος!


Πώς αντιμετώπισαν οι «παλιοί» τα «πρωτάκια»;
Φιλικά, δημιουργώντας ένα άνετο και οικείο περιβάλλον.

Μια στιγμή που δεν θα ξεχάσετε από την ορκωμοσία;

Κάθε φορά που καλούμαι να ορκιστώ στο Ευαγγέλιο για την πατρίδα και το Σύνταγμά μας είναι μια ξεχωριστή στιγμή για μένα.

Ο πρώτος καθολικός στο θρήσκευμα βουλευτής πώς αντιμετώπισε τη στιγμή του θρησκευτικού όρκου;

Δεν είμαι ο πρώτος καθολικός στο θρήσκευμα βουλευτής. Στις αρχές του περασμένου αιώνα υπήρξε άλλος καθολικός βουλευτής, και μάλιστα από την οικογένειά μας- ήταν εξάδελφος του παππού μου, λεγόταν Γεώργιος Μαραγκός. Όσον αφορά την ορκωμοσία, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Δεν ορκίστηκα για πρώτη φορά, λόγω της ενασχόλησής μου με τα κοινά στον Νομό Κυκλάδων. Εξάλλου στο ίδιο Ευαγγέλιο πιστεύουμε καθολικοί και ορθόδοξοι, και στον ίδιο Θεό, ως Ομοούσια και Αδιαίρετη Τριάδα.

Πολλοί ζητούν την κατάργηση του όρκου, εσείς;

Δεν επιθυμώ την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, αλλά θα προτιμούσα να είναι μία πράξη ελεύθερη για τον καθένα. Εξάλλου δεν είναι χριστιανοί όλοι οι βουλευτές. Μπορεί να έχουν λάβει το μυστήριο του βαπτίσματος, αλλά έπειτα να έχουν αποκηρύξει την πίστη τους στον Τριαδικό Θεό. Επομένως τι νόημα έχει να ορκίζονται σε κάτι ή σε Κάποιον στον οποίο δεν πιστεύουν ούτε ότι υπάρχει; Το να υποχρεώνεις κάποιον να κάνει κάτι ενάντια στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις είναι αντίθετο στο Σύνταγμα.

Σύρος και Τήνος έχουν μεγάλο ποσοστό καθολικών. Έπαιξε ρόλο στην εκλογή σας;

Αν κάποιοι επέλεξαν να με ψηφίσουν μόνο για το θρήσκευμά μου, τους ευχαριστώ πολύ αλλά ελπίζω να τους έπεισα και για τα πολιτικά επιχειρήματα του Κινήματός μας και για την πολύχρονη προσφορά μου στις Κυκλάδες.

Το θρήσκευμα ενώνει ή διχάζει;


Στις Κυκλάδες, όπου το καθολικό στοιχείο είναι υπολογίσιμο, καθολικοί και ορθόδοξοι ζούμε αρμονικά. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά αφού μεγάλο ποσοστό οικογενειών συμπεριλαμβάνουν μέλη και από τα δύο δόγματα.



Προσλήψεις μεταναστών στην ΕΛ.ΑΣ., εσείς τι λέτε;

Θετικό, η πορεία θα δείξει αν θα πρέπει να επεκταθεί ή και να διορθωθεί σε κάποιες παραμέτρους του.

Η Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε για έναρξη διαθρησκευτικού διαλόγου.

Κατά την άποψή μου, δεν είναι αρμοδιότητα της κάθε κυβέρνησης και της πολιτείας να προωθεί διαθρησκευτικούς διαλόγους. Καλό είναι η ελληνική πολιτεία να σέβεται τη δομή κάθε θρησκείας και κάθε θρησκεύματος με πνεύμα ανεξιθρησκίας όπως επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας μας, τα υπόλοιπα ας τα αφήσει στους υπευθύνους των θρησκειών και των θρησκευμάτων να τα αντιμετωπίσουν.



Το να είσαι καθολικός «περνάει» ευκολότερα από μουσουλμάνος, ινδουιστής ή άθεος;

Γνωρίζω ότι από μια επιστημονική έρευνα που έκανε η Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, δύο χρόνια τώρα, η απάντηση ήταν θετική. Ο Έλληνας ορθόδοξος ξεχωρίζει τον αλλόδοξο από τον αλλόθρησκο. Επομένως «περνάει» ευκολότερα. Θυμάμαι το πρόβλημα της ορκωμοσίας των στρατιωτών. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα όταν οι καθολικοί στρατιώτες ορκίζονταν με τους ορθοδόξους. Ενώ δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα όταν τους έβαζαν να ορκιστούν με τους άθεους ή με τους μουσουλμάνους.



Γράφτηκε στον Τύπο ότι ήδη έχουν μαζευτεί «χαρτάκια για προσλήψεις». Εσείς έχετε;

Ούτε είχα ούτε έχω τέτοια χαρτάκια, τα μόνα χαρτάκια που έχω είναι της καταγραφής των προβλημάτων των νησιών μας.

Ποια νησιά χρειάζονται το συντομότερο βοήθεια στον τομέα της υγείας;

Η κατάσταση της υγείας στα νησιά μας είναι δραματική- από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου μέχρι το τελευταίο Περιφερειακό Ιατρείο οι ελλείψεις είναι τραγικές.

Κάτι που σας σόκαρε κατά την προεκλογική εκστρατεία; Με σόκαρε θετικά η αγάπη του κόσμου. Μια αγάπη που την εκδήλωναν τόσο διάχυτα και που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπήρχε σε τόσο μεγάλο βαθμό στο πρόσωπό μου.

Υπάρχουν αποκομμένα ακτοπλοϊκώς νησιά στις Κυκλάδες;
Αποκομμένα δεν θα μπορούσα να το πω, αλλά πολλά δεν έχουν τον αριθμό των προσεγγίσεων των πλοίων που χρειάζεται.

Να διατηρηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση;
Πιστεύω πως πρέπει να διατηρηθεί, αλλά με περιορισμούς τόσο του εμβαδού όσο και του συνολικού ύψους της οικοδομής.

Η οικονομία των νησιών τι μέτρα χρειάζεται;
Ρευστότητα στους πολίτες και επιχειρηματικές επενδύσεις σε βιοτεχνία και τουρισμό.

Ένα «έγκλημα» στον τουρισμό ήταν...
... ακριβά ναύλα στις ακτοπλοϊκές γραμμές.

Τρεις προτεραιότητες για τις Κυκλάδες:
Υγεία- διακομιδή ασθενών, τουρισμός- ακτοπλοΐα, παιδεία.

Γιατί επιθυμήσατε να εκλεγείτε βουλευτής;
Το ενδιαφέρον μου για την επίλυση των προβλημάτων τόσο των πολιτών όσο και των νησιών αυτού του μαγευτικού συμπλέγματος ήταν, είναι και θα είναι προσωπικός μου στόχος.

Τι αυτοκίνητο οδηγείτε;

Ένα Νissan Νote.

Συνέχεια...

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Διπλασιασμός του ελλείμματος στο εννεάμηνο

Στα 23,019 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το εννεάμηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2009, έναντι στόχου 12,691 δισ. ευρώ που προβλέπει το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με αυτά, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το εννεάμηνο ανήλθαν σε 35,214 δισ. ευρώ έναντι ετήσιας πρόβλεψης 59,287 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 51,822 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 66,878 δισ. Ευρώ.

Συνέχεια...

Φόρο στις διεθνείς συναλλαγές πρότεινε στην Ε.Ε. ο Γ. Παπανδρέου


Μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στα διεθνή δρώμενα «με πρωτοβουλίες και δυναμισμό» έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου. Εκτίμησε ότι η χώρα θα αποκτήσει νέα αξιοπιστία, που θα έχει θετικές επιπτώσεις και σε οικονομικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η Κομισιόν υποδέχτηκε θετικά πρότασή του για υιοθέτηση του φόρου Τόμπιν, επί των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, με στόχο τη χρηματοδότηση της «πράσινης ανάπτυξης».

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η πρόταση, την οποία υποστήριξαν επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου των "27" ηγετών.
Όπως τόνισε, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αφορά στη σύνδεση της οικονομικής κρίσης με την κλιματική κρίση, ώστε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα να εξελιχθούν σε ευκαιρία.

Δεδομένου ότι η μετάβαση σε ένα πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο είναι δαπανηρή, πρότεινε την αξιολόγηση και στη συνέχεια χρησιμοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως ο φόρος Τόμπιν, αλλά και ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα και τα "πράσινα" ομόλογα.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι προωθεί από κοινού με τον Γκόρντον Μπράουν πρόταση για τη χάραξη στρατηγικής στον τομέα της εργασίας, η οποία θα εξεταστεί επίσης από την Κομισιόν, εν όψει της Συνόδου του Δεκεμβρίου.
.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=97012

Συνέχεια...

Η «αξιοκρατία»


Η κυβέρνηση καταδικάζοντας σε μαζική ανεργία τους εργαζόμενους με stage στο δημόσιο, προβάλλει ως επιχείρημα για την ενέργειά της την «αξιοκρατία» που δήθεν δεν υπήρχε, ενώ το εγχείρημά της εντάσσεται καθαρά στη μείωση των ελλειμμάτων και στην επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, όπως προκύπτει και από τη συζήτηση προσαρμογής της ευρωενωσιακής οδηγίας για τους ενοικιαζόμενους.


Κάλπικο επιχείρημα η «αξιοκρατία» αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας.
Είναι σαν να υπάρχουν 100 θέσεις εργασίας σε έναν τομέα, να τις διεκδικούν 1.000 εργαζόμενοι και να αποφαίνονται διάφορα κονκλάβια για τους 100 καλύτερους. Οι άλλοι στον Καιάδα της ανεργίας. Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αξιοκρατία, θέλει να επιβάλει εργασιακό μεσαίωνα παντού ως μόνιμο καθεστώς. Απαίτηση, η μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε χτες για τους εργαζόμενους με stage, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τους συμβασιούχους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας»:

«Η ανεργία δεν απαντιέται με αυτό το ψεύτικο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θέλει την αξιοκρατία. Οταν οι θέσεις εργασίας που καθορίζει η κυβέρνηση είναι πολύ λιγότερες από τους χιλιάδες ανέργους, δεν μπορεί να μιλάει για αξιοκρατία. Να πει την αλήθεια η κυβέρνηση. Με πρόσχημα την αξιοκρατία, θέλει να βοηθήσει να περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας και να γίνει πολύ ευρύτερος και μονιμότερος. Εμείς ζητάμε μόνιμη δουλειά για όλους».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 30.10.09

Συνέχεια...

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Θα γίνει και ξεκαθάρισμα λογαριασμών;


Δραστηριότητα του Βουλευτή Κυκλάδων
του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παναγιώτη Ρήγα

Ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παναγιώτης Ρήγας θα επισκεφθεί τη Νάξο το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 01 Νοεμβρίου, με σκοπό να συνομιλήσει με τους κατοίκους των Δημοτικών Διαμερισμάτων και της Χώρας της Νάξου, αφενός για να τους ευχαριστήσει για τη στήριξή τους στο πρόσωπό του και αφετέρου για να κουβεντιάσει μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, με στόχο την επίλυσή τους.
Πιο αναλυτικά, ο Βουλευτής θα ακολουθήσει το παρακάτω πρόγραμμα:

Σάββατο 31/10/2009

Πρωί: Χώρα Νάξου

16.30 Εγγαρές
17.00 Γαλήνη
17.30 Μέλανες
18.30 Ποταμιά
19.30 Γαλανάδο
20.00 Γλινάδο
20.30 Άγιος Αρσένιος
21.00 Αγία Άννα


Κυριακή 01/11/2009

Πρωί: Εκκλησία Κορώνου

12.00 Κωμιακή
13.00 Κεραμωτή
14.00 Απείρανθος
18.00 Φιλότι
19.00 Χαλκί
19.30 Δαμαριώνας
20.30 Σαγκρί
21.30 Βίβλος

Συνέχεια...

Για να μην ξεχνιόμαστε…

Συνέχεια...

Αριστερά ακούς;

Το αίμα κυλάει…
και η ακροδεξιά γλείφεται…

Όσο η Αριστερά μένει στις φραστικές καταδίκες υποσκάπτει το πρόσωπό της. Αν κάποιοι θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να πρωτοστατήσουν σε μία τεράστια κινητοποίηση των πολιτών κατά της τρομοκρατίας είναι οι δυνάμεις της Αριστεράς από τον Σύριζα μέχρι όλες τις εξωκοινοβουλευτικές ομάδες & κόμματα.

Αλλιώς, αφήνουμε την αυτονόητη αγανάκτηση και την αυτονόητη οργή κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου στην άθλια και χυδαία εκμετάλλευση του ΛΑ.Ο.Σ και των ακροδεξιών γκάγκστερ.

Τώρα κιόλας, αυτή τη στιγμή πρέπει να βρεθεί το ελάχιστο απαιτούμενο πολιτικό θάρρος να εγκαταλειφθούν τα στερεότυπα και να διοργανωθεί ενωτική μαζική κινητοποίηση με τριπλό αποδέκτη:

1.Την κυβέρνηση, γιατί η κοινωνία δεν θα ανεχτεί παραβίαση των πολιτικών της ελευθεριών στο όνομα της τρομοκρατίας.

2.Την τρομοκρατία, γιατί η κοινωνία όσο απέναντι είναι στην ένστολη τρομοκρατία άλλο τόσο απέναντι είναι στους προβοκάτορες και σκοτεινούς κουμπουροφόρους που δρουν τάχα στο όνομά της.

3. Την ακροδεξιά και ρατσιστική συμμορία εντός και εκτός Βουλής που αποζητά αφορμές για περισσότερη αστυνομοκρατία, για συντεταγμένη ξενοφοβία και κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς την οποιαδήποτε τάση εκδημοκρατισμού της αστυνομίας –ακόμα και την πλέον διστακτική- ως δήθεν χάδι στην τρομοκρατία.

Προσωπικά, ως Πολίτης και ψηφοφόρος της Αριστεράς, απαιτώ αυτή τη στιγμή μια ευφάνταστη κινητοποίηση που μόνο εξ Αριστερών μπορεί να έρθει με μήνυμα και στόχο την απομόνωση κάθε τρομοκρατίας.

Γιατί, η τρομοκρατία,
είτε δήθεν επαναστατική είτε Κρατική
είναι πάντα το διπλό πρόσωπο του Ιανού ή αν θέλετε,
τα δύο χέρια του αυταρχισμού και της καταστολής
που πλένουν το πρόσωπο της ανωμαλίας.


Του Γιώργου Πήττα.
από το TVXS.gr


Συνέχεια...

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Ουδείς κίνδυνος από τον Α.Μ.Κ.Α. για την... σωτηρία των ψυχών!

Ευτυχώς! «Ουδείς κίνδυνος προκύπτει δια την σωτηρίαν των ψυχών» εξ αιτίας της χρήσης του Α.Μ.Κ.Α.. Αυτό αποφάνθηκαν οι δεσπότες κατά την τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οπότε συζητήθηκε το κρίσιμο και ακανθώδες για την ελληνική κοινωνία αυτό ζήτημα, το οποίο είχε μελετήσει πρωτύτερα ειδική Συνοδική Επιτροπή.



Στο από 23 Οκτωβρίου 2009 Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου διαβάζουμε: «Αναφορικά με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεδέχθη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, σύμφωνα με την οποία “ο αριθμός Α.Μ.Κ.Α. είναι απλώς εις επί πλέον χρηστικός αριθμός και από όλα τα μέχρι τούδε στοιχεία ουδείς κίνδυνος προκύπτει δια την σωτηρίαν των ψυχών. Εις πάσαν περίπτωσιν η Εκκλησία γρηγορεί”».



Συνεχώς μας εκπλήσσει δυσάρεστα η βαθύτατα μεσαιωνική σκέψη του Αρχιεπίσκοπου, αλλά και ολόκληρης της γρηγορούσας για τον Α.Μ.Κ.Α. Εκκλησίας, η οποία -δυστυχώς- χειραγωγεί ένα μεγάλο μέρος του λαού και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο.

http://freeinquiry.gr/webfiles/

Συνέχεια...

Λαζόπουλος: Ο σημαιοφόρος του διανοητικού ιησουϊτισμού


Ζούμε, ίσως, την πιο βάρβαρη εποχή της ιστορίας:
Μια εποχή όπου η αλήθεια αποτελεί «έγκλημα εσχάτης προδοσίας» και δέχεται, από τους καθεστωτικούς μηχανισμούς, μια ολοκληρωτική, «παγκοσμιοποιημένη» και άγρια επίθεση.
Ζούμε ένα παγκόσμιο καθεστώς όπου η ανανδρία, η υποταγή και η ρουφιανιά έχουν αναχθεί σε υπέρτατες αρετές.Το μόνο «θάρρος» που δεν ατιμάζει, σήμερα, είναι το να εγκρίνεις και να υποστηρίζεις όλα τα ψέματα, τις υπερβασίες και τις ανομίες της πλανητικής Τάξης Πραγμάτων. Το να χορεύεις, σαν πίθηκος, μπροστά στους ισχυρούς του χρήματος και στον «νταβά» σου: Όπως οι τηλεοπτικοί πίθηκοι και γελωτοποιοί…
Σε αυτούς τους πιθήκους και γελωτοποιούς του θεάματος έχει αναταθεί ο ρόλος των διανοητών Ιησουϊτών, για να μας διδάξουν ότι:

Η «δημοκρατία» είναι η αυθαιρεσία, η «ελευθερία» είναι να λες ψέματα και ο «στοχασμός» είναι η προπαγάνδα των αφεντικών και τα ιδεολογήματα των παγκοσμιοποιητών.
Αυτοί οι προφήτες του θεάματος πληρώνονται με πακτωλούς χρημάτων και με ποικίλα «δώρα», από ποικίλους μηχανισμούς της εξουσίας. Το «κασέ» τους είναι ανάλογο με την «ειδίκευση» που έχουν στην πώληση των ψεμάτων και του εαυτού τους και κυρίως στην πώληση της αποβλακωτικής αποχαύνωσης και παραπληροφόρησης…
Σημαιοφόρος σε αυτό το «είδος» του διανοητικού ιησουϊτισμού είναι ο Λάκης Λαζόπουλος.
Αυτός έχει το ταλέντο να πουλάει την προπαγάνδα των «νταβάδων» του, την απουσία ιδεών και τον εαυτό του με ένα γυαλιστερό περικάλυμμα: Τις σατιρικές ικανότητές του (ομολογουμένως) και τα «αριστερά» χρώματα.
Έτσι το «ταλέντο» του τον βοηθάει να πουλάει, σε ένα μαζικό αποχαυνωμένο κοινό προοδευτικούληδων του καναπέ και «αριστερών» χαζοχαρούμενων, την απουσία ιδεών σαν «στοχασμό», την προπαγάνδα των «νταβάδων» του σαν «αριστερή σκέψη», τη βεβήλωση των πάντων σαν «Επανάσταση», τις βάρβαρες αυθαιρεσίες του σαν «ελεύθερη άποψη», την εξουσιαστική του αυθάδεια σαν «δημοκρατία», το φαιό ψεύδος του σαν «αλήθεια» και τον εαυτό του σαν σύγχρονο Αριστοφάνη…
Ο Λαζόπουλος αποτελεί από τις πιο μοχθηρές γκριμάτσες της νεοαταξικής προπαγάνδας, από τους πιο δόλιους και γλοιώδεις «λακέδες» των ηγεμόνων του χρήματος και των μονοπωλίων της εξουσίας. Ο μοχθηρός και δόλιος ρόλος του υπερτερεί των άλλων επειδή αυτός διαθέτει ταλέντο: τη σατιρική ικανότητα να καυτηριάζει επιλεκτικά τα κακώς κείμενα και έτσι, υποκριτικά, πιο εύκολα και ύπουλα, να σφετερίζεται και να εμπορεύεται τις αριστερές ιδέες και τις αγωνιστικές παραδόσεις…
Με αυτά τα μεγάλα του προσόντα εκτελεί τις υπηρεσίες που του έχουν ανατεθεί.
Μόνο που οι μάσκες του ψεύδους και της απάτης, πέφτουν όλο και περισσότερο όταν οξύνονται τα κοινωνικά γεγονότα. Το ίδιο κατεδαφίζονται και τα κλισέ της προπαγάνδας που πλασάρει σε κάθε εκπομπή του, κλισέ με τα οποία βομβαρδίζεται εδώ και πολλά χρόνια η ελληνική κοινωνία.
Γιατί είναι σκανδαλώδης πρόκληση ο Λαζόπουλος, ο ακριβοπληρωμένος και ο «μύστης» του θηριώδους τηλεθεάματος της αγοράς και του χρήματος, να μας μιλάει για το «ρατσισμό» της ελληνικής κοινωνίας και να στιγματίζει τον ελληνικό λαό σαν «ρατσιστή».
Ποιοι; Ο Λαζόπουλος και τα αφεντικά του; Οι Τράπεζες, τα χρηματιστηριακά Ιδρύματα και όλες οι δομές του ιμπεριαλισμού που επιδοτούν τον «αντιρατσισμό» και τους διατεταγμένους υπηρέτες τους, τύπου Λαζόπουλου;
Μα τόσο ηλίθιο περνάνε τον ελληνικό λαό;
Φαίνεται, πως πιστεύουν όλοι αυτοί οι «διατεταγμένοι» υπηρέτες ότι απευθύνονται σε ηλίθιους υπηκόους. Ταυτίζουν τον ελληνικό λαό με τους χαζοχαρούενους χειροκροτητές των στούντιο;
Η ζωή, κύριε Λαζόπουλε, δεν είναι τα ανεκδοτάκια των μικροαστικών μορμολύκειων που σε χειροκροτούν…
Συγγραφέας: Δάφνη


http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2009/10/blog-post_9813.html

Συνέχεια...

Η Αυτής Μεγαλειότης η Μετριότητα…

… που έχει εξελιχτεί σε χρόνια ανεπάρκεια, βγήκε τόσο λαβωμένη από τις μικροκομματικές ίντριγκες, ελέω εκλογών, που είναι θεωρητικά αδύνατο να σταθεί στα πόδια της…

Πρακτικά βέβαια, μέχρι τις Δημοτικές εκλογές και μπροστά στην αίγλη της «καρέκλας», πολλά μπορεί να συμβούν, μιας και αδυνατίζει επιλεκτικά η … μνήμη και καταλαγιάζουν τα πάθη…

Γεγονός πάντως είναι ότι δεν έχει τελειωμό ο αιφνιδιασμός των μνηστήρων της Τοπικής εξουσίας από τις επικείμενες Διοικητικές μεταβολές.

Μερικοί πόνταραν στα ένσημα άλλης μιας τετραετίας, άλλοι ήλπιζαν για ένα δημιουργικό αυτοδιοικητικό…ξεκίνημα, όμως ήλθαν όλα ανάποδα.

Ο ενιαίος Δήμος προϋποθέτει νέες στρατηγικές αλλά και υπέρβαση της μετριότητας.
Ειδικά αυτή η τελευταία είναι ο κοινός παρονομαστής της υπάρχουσας κατάστασης για αυτό ακριβώς το λόγο δεν έχει εκδηλωθεί από τώρα επίσημο ενδιαφέρον.

Το πιο σίγουρο όμως είναι ότι περιμένουν να ανοίξουν το χορό της διεκδίκησης τα ΝΕΑ ονόματα (τα οποία σε μεγάλο βαθμό τα γνωρίζουμε), και για τα οποία δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κόβουμε και τις φλέβες μας…

Συνέχεια...

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Η παρέλαση σύντροφοι φραπέλληνες τελείωσε…


…φωτογραφίες ωραίες βγάλατε,
το πατριωτικό σας καθήκον λίγο πολύ το κάνατε,
ας μάθετε και κάτι που έπρεπε να μας έχουν μάθει στο σχολείο, έστω μετά το… «Πάτερ ημών..»

Ο Όρκος των Ταγμάτων Ασφαλείας

«Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον,
ότι θα υπακούω απολύτως ΕΙΣ ΤΑΣ ΔΙΑΤΑΓΑΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ.

Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθεισομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου.

Γνωρίζω καλώς, ότι διά μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ».

Ο Όρκος των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

«Εγώ, παιδί του λαού της Ελλάδας και μαχητής του ΔΣΕ, ορκίζομαι να πολεμήσω με το όπλο στο χέρι, να χύσω το αίμα μου και να δώσω και την ίδια μου τη ζωή για να διώξω απ' τα χώματα της πατρίδας μου και τον τελευταίο ξένο καταχτητή.

Για να εξαφανίσω κάθε ίχνος φασισμού.
Για να εξασφαλίσω και να υπερασπίσω την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μου.
Για να εξασφαλίσω και να υπερασπίσω τη δημοκρατία, την τιμή, την εργασία, την περιουσία και την πρόοδο του λαού μου.

Ορκίζομαι να 'μαι καλός, γενναίος και πειθαρχικός στρατιώτης, να εχτελώ όλες τις διαταγές των ανωτέρων μου, να τηρώ όλες τις διατάξεις του κανονισμού και να κρατώ τα μυστικά του ΔΣΕ.

Ορκίζομαι να 'μαι υπόδειγμα καλής συμπεριφοράς προς το λαό, φορέας και εμψυχωτής στη λαϊκή ενότητα και συμφιλίωση και να αποφεύγω κάθε πράξη που θα με εκθέτει και θα με ατιμάζει, σαν άτομο και σαν μαχητή.

Ιδανικό μου έχω τη λεύτερη και ισχυρή δημοκρατική Ελλάδα και την πρόοδο και ευημερία του λαού. Και στην υπηρεσία του ιδανικού μου θέτω το όπλο μου και τη ζωή μου.

Αν ποτέ φανώ επίορκος και από κακή πρόθεση παραβώ τον όρκο μου ας πέσει πάνω μου αμείλικτο το τιμωρό χέρι της πατρίδας και το μίσος και η καταφρόνια του λαού μου».

Ο Όρκος των ανταρτών του ΕΛΑΣ

«Εγώ, παιδί του Ελληνικού Λαού,
ορκίζομαι ν' αγωνιστώ πιστά στις τάξεις του ΕΛΑΣ
για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας,
για τις ελευθερίες του Λαού μας, κι ακόμα,
να είμαι πιστός και άγρυπνος φρουρός προστασίας στην περιουσία και το βιος του αγρότη.

Δέχομαι προκαταβολικά και την ποινή του θανάτου αν ατιμάσω την ιδιότητά μου ως πολεμιστής του Έθνους και του Λαού και
υπόσχομαι να δοξάσω και να τιμήσω το όπλο που κρατώ και
να μην το παραδώσω εάν δεν ξεσκλαβωθεί η Πατρίδα μου
και δεν γίνει ο Λαός νοικοκύρης στον τόπο του».

«Τελικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ




Συνέχεια...

Τα δικά μας ΟΧΙ

Κάθε γενιά πρέπει να λέει το δικό της ΟΧΙ



Επειδή ο στείρος πατριωτισμός, που συνήθως καλλιεργείται από απόλεμους, γίνεται στο τέλος αποκρουστικός στο βαθμό που αποκαλύπτεται η σκοπιμότητα.

Επειδή άλλωστε σε κανένα εθνικιστικό λογύδριο δεν θα αναφερθεί τίποτα για τους κατακτητές, από τους οποίους όχι μόνο δεν πήραμε αποζημιώσεις αλλά αντίθετα τους έχουμε παραχωρήσει σήμερα σημαντικό εθνικό πλούτο της χώρας μας.

Επειδή ο ξεφτισμένος πατριωτισμός καταλήγει στον εθνικισμό και δεν μπορεί να εξαντλείται στον κάθε Ψωμιάδη, Άνθιμο, Παπαθεμελή , Καρατζαφέρη κλπ

Η κάθε γενιά πρέπει να δίνει
το δικό της περιεχόμενο στις εθνικές επετείους.

Το σημερινό ΟΧΙ μας θα μπορούσε είναι:

- ΟΧΙ στο κράτος δυνάστη του Πολίτη

- ΟΧΙ στην υποβαθμισμένη υγεία και παιδεία


- ΟΧΙ στην αναξιοκρατία και στη δικτατορία της μετριότητας

- ΟΧΙ στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος

- ΟΧΙ στην περιθωριοποίηση των νέων

- ΟΧΙ στην ανοχή – συνενοχή

- ΟΧΙ στο “καθήκον” και στο “πρέπει”

- ΟΧΙ στα δοτά πρότυπα και στις light αξίες

- ΟΧΙ στη συρρίκνωση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων

- ΟΧΙ στην απάθεια που μεθοδικά καλλιεργείται για να γίνει ο Πολίτης ευάλωτος και υποτακτικός

Συνέχεια...

Τρομοκρατικό χτύπημα απόψε


Το έχουμε γράψει πολλές φορές καθαρά και με έντονο τρόπο.

Η τρομοκρατία και η τυφλή βία δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία και την πρόοδο.

Επειδή δεν ζούμε σε ακραίες συνθήκες, τέτοιου είδους ενέργειες λειτουργούν τελικά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και ανοίγουν το δρόμο για κοινωνική αποδοχή για ακόμα πιο αυταρχική εξουσία.

Οι εκτελεστές είτε είναι αφελείς είτε προβοκάτορες, δεν έχει σημασία, το αποτέλεσμα είναι ίδιο.

Καταδικάζουμε.

Συνέχεια...

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Επέζησα στην κόλαση του Αουσβιτς



Η Βάσω Σταματίου εξιστορεί τη μαύρη καθημερινότητα και τη ζωή χωρίς όνειρα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκφράζει το παράπονό της γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν της έδωσε σύνταξη Εθνικής Αντίστασης
«Στο Αουσβιτς δεν είχαμε περιθώριο ούτε να ονειρευτούμε
. Οι αγαπημένοι μας, η πατρίδα δεν περνούσαν από το μυαλό μας ούτε στον ύπνο.

Ενα πράγμα μόνο κυριαρχούσε. Αν αύριο θα είμαστε ζωντανές. Αν αύριο κάποια από εμάς θα ήταν τυχερή και μέσα στο ζουμί που μας έδιναν για σούπα θα βρίσκαμε ένα κομμάτι πατάτα. Μέσα στο κεφάλι μου αντηχούσε διαρκώς το schnell-schnell (γρήγορα, γρήγορα) που διέταζαν οι Γερμανοί στρατιώτες στη διάρκεια της καταναγκαστικής εργασίας».
Η κα Βάσω Σταματίου είναι ένας μαντατοφόρος από την κόλαση. Είναι η τελευταία ίσως Ελληνίδα χριστιανή που βρίσκεται σήμερα ζωντανή αφού πέρασε από το κολαστήριο του Αουσβιτς Μπιρκενάου, άλλων δύο στρατοπέδων συγκέντρωσης, το Ράβενσμπρικ και το Μάγκντεμπουργ και κατάφερε τελικά να επιζήσει.

Για το καθένα από αυτά τα κολαστήρια η Βάσω Σταματίου δεν ήταν μια όμορφη νέα κοπέλα από την Αριδαία με όνειρα για τη ζωή. Ηταν μόνο ο αριθμός 82224, χαραγμένος για πάντα πάνω στη σάρκα του χεριού της.

Η σύλληψη
Το 1944, ήταν πρωτοετής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μια Επονίτισσα, που τη συνέλαβε στο σπίτι της η Γκεστάπο τρεις μέρες μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διασταύρωση Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Φυλακίζεται στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και από εκεί μεταφέρεται με άλλες είκοσι δύο (22) κρατούμενες στις φυλακές Μπάνιτσε του Βελιγραδίου.


Κι από εκεί, τρεις μήνες μετά, στο Αουσβιτς Μπιρκενάου. «Δεν είχαμε ιδέα πού μας πήγαν. Δεν είχαμε ακούσει τίποτα για το Αουσβιτς. Οταν φτάσαμε, αντικρίσαμε μόνο σκελετωμένους ανθρώπους. Οι καμινάδες καίγανε συνέχεια. Είπαμε: μάλλον μας φέρανε για να περιθάλψουμε αυτούς τους δυστυχείς και τουλάχιστον θα φάμε ψωμάκι αφού δουλεύουν οι φούρνοι. Επειτα από λίγο καταλάβαμε...».


Κοιτάζω μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία της κας Σταματίου. Είναι μια νεαρή καλλονή με καστανόξανθα σπαστά μαλλιά που πέφτουν μέχρι τους ώμους.
«Τα ωραία μου μαλλιά ήταν δυστυχώς η αφορμή για την πρώτη ταπείνωση. Δεν τους έφτανε που μου τα έκοψαν. Ηταν και ο τρόπος. Μια έκοβαν από εδώ, μια από την άλλη. Ααρμπα. Με περιγελούσαν. Διασκέδαζαν να με κάνουν άσχημη. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Το καλωσόρισμα...».


Υτερα ήρθε το νούμερο στο χέρι. Το σημάδι στον ώμο. Κόκκινο για τις πολιτικές κρατούμενες. Μαύρο για τις Τσιγγάνες και τις πόρνες, κίτρινο για τις Εβραίες. Και από την πρώτη μέρα αγγαρεία. «Σκάψιμο. Συνέχεια σκάψιμο. Δεν ξέραμε γιατί σκάβαμε. Κι από πάνω μας έπεφταν οι στάχτες από τα κρεματόρια. Κι αυτή η απαίσια μυρωδιά από καμένη ανθρώπινη σάρκα στα ρουθούνια. Και δουλειά. Δουλειά και ξύλο.


Ξύλο αν σήκωνες έστω το κεφάλι. Ξύλο αν προσπαθούσες να ισιώσεις τη μέση σου, ξύλο αν έριχνες μια ματιά στον φρουρό, διπλό ξύλο από τις κρατούμενες που έπαιζαν τον ρόλο του επιτηρητή. Οι Πολωνέζες έδερναν περισσότερο. Και τα τεράστια σκυλιά τους τα είχαν έτσι εκπαιδευμένα που αν κάποια από εμάς σταματούσε το σκάψιμο να ανασάνει, να ξεμουδιάσει, γάβγιζαν, οπότε πάλι βούρδουλας και το σνελ να ηχεί μέσα στο κεφάλι μας σαν από ηχείο...».
Δεν αντάλλασσαν κουβέντα ούτε το βράδυ, αφού το μόνο που σκέφτονταν ήταν να κοιμηθούν για αντέξουν την επομένη.


«Λέγαμε ότι ήμασταν και «τυχερές» γιατί ήμασταν ζωντανές. Πολλούς Εβραίους μόλις φτάνανε τους πήγαιναν κατευθείαν στα κρεματόρια. Οσοι γλίτωσαν είναι που δεν πρόλαβαν να τους κάψουν και άντεξαν την πείνα και την καταναγκαστική εργασία. Αλλους τους έθαβαν σε μεγάλες τάφρους. Με βάλανε και μένα κάποιες μέρες στο κουβάλημα νεκρών, άνθρωποι δεν θα έλεγες ότι ήταν, ό,τι είχε απομείνει από αυτούς. Και ύπνος χωρίς όνειρα, ένα κενό μες στο κεφάλι».

Η κα Σταματίου χρειάστηκε έξι μήνες για να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της Γερμανίας. Επέστρεψε μάλιστα από εκεί που άρχισε το ταξίδι στη φρίκη. Στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.
«Τον πρώτο καιρό δεν μιλούσα ούτε στην οικογένειά μου για τα στρατόπεδα. Εκρυβα το νούμερο στο χέρι. Αλλοι το έβγαζαν με εγχειρήσεις. Ηταν ντροπή, ένα στίγμα. Ηρθε και ο εμφύλιος, ξανά κυνηγητά, η Ασφάλεια συνέχεια πίσω μας...»
Εφυγε στην Ιταλία. Στο Μιλάνο σπούδασε Καλές Τέχνες, Ενδυματολογία και Σκηνογραφία. Επέστρεψε και δούλεψε μάλιστα στη Λυρική Σκηνή. Υστερα η ζωή την πήγε στη Ερέτρια και τα τελευταία εφτά χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη με σύνταξη 317 ευρώ του ΟΓΑ.


«Δεν άξιζα μάλλον να πάρω σύνταξη Εθνικής Αντίστασης. Ετσι έκρινε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν είχα, λένε, επαρκή στοιχεία. Τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού για τη ζωή μου στα στρατόπεδα, το νούμερο στο χέρι, δεν φτάνουν. Ευχαριστώ πολύ την πατρίδα...».
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Οργή για όσους δεν αναγνωρίζουν τη φρίκη

Στα 84 χρόνια της, ευσταλής και αεικίνητη, σήμερα «δεν έχω μίσος για τους Γερμανούς, είναι δυστυχισμένος όποιος ζει με το μίσος μέσα του», αλλά θυμώνει πολύ «με αυτούς που αρνούνται ότι συνέβη όλη αυτή φρίκη», οργίζεται με όσους λένε «καλά έκανε ο Χίτλερ». Το 1996 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τη συγκλονιστική περιγραφή όσων έζησε υπό τον τίτλο «Βαρούμ: Μια Ελληνίδα στο Αουσβιτς».

Και ετοιμάζεται τώρα να επισκεφθεί το Αουσβιτς πρώτη φορά μετά τόσα χρόνια. Γιατί θα πάει; «Δεν ξέρω» απαντά, αλλά τα μάτια της τρεμοπαίζουν καθώς φαίνεται να επιστρέφει στο απερίγραπτο, το ανείπωτο της φρίκης που παραμένει αμετάφραστο σε λέξεις και το σηκώνει μόνη της.
Απόστολος Λυκεσάς

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=12128&subid=2&pubid=7542915

Συνέχεια...

ΜΕΣΙΣΤΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ…

Καλημέρα θλίψη, όπως θα έλεγε η Φρανσουάζ Σαγκάν.

Αύριο εδώ στη Νάξο η μαθητική παρέλαση θα είναι ανόρεκτη, χωλή.
Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς χαμόγελα και αστεία.

Δεν είναι πολλές μέρες που χάθηκε άδικα ο 13χρονος Παναγιώτης Ματζάκος, στο παιχνίδι μιας ξέγνοιαστης μαθητικής εκδρομής.

Αύριο θα παρελάσει μόνο η Γ΄ Γυμνασίου και αυτή με μεσίστια τη σημαία της καρδιάς της.
Πώς να γιορτάσεις ενώ πενθείς;

Το μαθητικό 15μελές εξέδωσε ψήφισμα και εκφράζει την αμφιβολία του για το αν προβληματίστηκαν από το τραγικό γεγονός «αυτοί που εκπροσωπούν τους θεσμούς».
Ποιους θεσμούς; Όταν οι άνθρωποι που είναι εντεταλμένοι για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών και την προστασία και διάπλαση ευαίσθητων ζωών και ψυχών δείχνουν τέτοια εγκληματική αδιαφορία, απερισκεψία και ολιγωρία;


Την Πέμπτη συγκαλεί και ο Σύλλογος Γονέων έκτακτη γενική συνέλευση.
Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των διοικητικών και δικαστικών ερευνών. Θα περιμένουμε τις κυρώσεις. Και ελπίζουμε να μην αργήσουν…

Σήμερα ο ήχος της σιωπής, συντροφεύει τη νοερή παρέλαση του Παναγιώτη

Συνέχεια...

30 χρόνια απο το Νόμπελ στον Ο.Ελύτη

30 χρόνια έκλεισαν αυτές τις μέρες από την απονομή του Νόμπελ λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.

Στο Άξιον Εστί, δανειζόμενος τα μέρη της βυζαντινής Εκκλησιαστικής έκφρασης- ψαλμός-ωδή- ανάγνωσμα- και τη λαϊκή γραφή του Μακρυγιάννη, αναπλάθει την πορεία του κόσμου αφηγούμενος το μαρτυρολόγιο του νεώτερου ελληνισμού, με επίκεντρο το Αλβανικό έπος, την Κατοχή, την Απελευθέρωση.





Συνέχεια...

Πώς κατανέμονται οι αρμοδιότητες σε 12 υπουργεία


Στο υπουργείο Υποδομών
η Γενική Γραμματεία Αιγαίου
και Νησιωτικής Πολιτικής

Ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε 12 από τα 16 υπουργεία της νέας κυβέρνησης γίνεται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία.

Στο σχέδιο Π.Δ. προβλέπεται η ανακατανομή αρμοδιοτήτων στα εξής υπουργεία:

1) Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
2) Οικονομικών,
3) Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,
4) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
5) Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
6) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
7) Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,

8) Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

9) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

10) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

11) Προστασίας του Πολίτη και

12) Πολιτισμού και Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Εσωτερικών μεταφέρονται στον πρωθυπουργό οι Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Παραμένουν, όμως, στο υπουργείο Εσωτερικών η διεύθυνση εποπτείας ΜΜΕ, εκτός της εποπτείας του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και των κρατικών ΜΜΕ που μεταφέρεται στο υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο μεταφέρεται και η εποπτεία του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου. Ακόμη, στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η εποπτεία του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων.

Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Εσωτερικών μεταφέρονται:

-Στο υπουργείο Υποδομών η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

-Στο υπουργείο Δικαιοσύνης η Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων.

-Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ).

Επίσης, υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας αποτελούν πλέον:

-Η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης.

-Οι ειδικές Γραμματείες:

1) Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, 2) Ψηφιακού Σχεδιασμού.

-Η Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής.

-Η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.

-Η Διεύθυνση Παλλαϊκής Άμυνας - Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης.

-Το γραφείο Νομικών θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.

-Το Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

-Το Γραφείο Επιθεώρησης.

-Το Γραφείο Οικονομικού Συμβούλου στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στους Διεθνείς Οργανισμούς (Γενεύη).

-Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, όπως και διάφορα κέντρα οικονομικού ενδιαφέροντος (Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων κ.λπ.).

-Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής.

-Η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων.

-Η Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών.

-Η Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ακόμα, στο υπουργείο Οικονομίας μεταφέρονται, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, που συγχωνεύεται με υπηρεσίες του τέως υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και η Διεύθυνση Ναυσιπλοΐας.

Στην εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών υπάγονται η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Παράλληλα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος μεταφέρονται από το υπουργείο Οικονομίας οι αρμοδιότητες:

1) της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) της ειδικής Γραμματείας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, 3) της ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Εφαρμογής.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος μεταφέρονται στο υπουργείο Υποδομών οι Γενικές Γραμματείες Δημοσίων Έργων και Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Εργων.

Επίσης, στο υπουργείο Υποδομών μεταφέρεται από το υπουργείο Παιδείας, η εποπτεία του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, από το υπουργείο Εργασίας ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας από το υπουργείο Υγείας η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων και από το υπουργείο Δικαιοσύνης η «Θέμις Κατασκευαστική».

Στο υπουργείο Παιδείας μεταφέρονται, από το υπουργείο Οικονομίας, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του τέως υπουργείου Ανάπτυξης και οι εντασσόμενες στη Γενική Γραμματεία διά Βίου Μάθησης αρμοδιότητες, όπως είναι η εποπτεία του Εθνικού Συστήματος Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και η αρμοδιότητα εισήγησης σχεδιασμού και εκτέλεσης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

Επίσης, στο υπουργείο Παιδείας μεταφέρονται από το υπουργείο Εργασίας οι εντασσόμενες στη Γενική Γραμματεία διά Βίου Μάθησης αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων και η εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.


Συνέχεια...

1935-1945: Τα πέτρινα χρόνια


μέσα από τα αρχεία του Συλλόγου Κορωνίδας


Είναι η περίοδος προ της Μεταξικής δικτατορίας, της Κατοχής και της απελευθέρωσης.



Συνέχεια...

Ας ξεμπερδεύουμε με τις ψευδαισθήσεις


Οι μαθητικές παρελάσεις είναι κατάλοιπο άλλων εποχών (περίοδος δικτατορίας του Μεταξά, 1936-41) και η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που οργανώνει μαθητικές παρελάσεις στρατιωτικής έμπνευσης.

Το «ΟΧΙ» δεν ειπώθηκε άπαξ... είναι ευκαιρία να ξανακουστεί και για την παρωδία των παρελάσεων και για πολλά άλλα πατροπαράδοτα κατάλοιπα..

Υπάρχουν άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι για να καλλιεργηθεί η ιστορική μνήμη και να βοηθηθούν οι μαθητές να εμβαθύνουν στην ανάλυση και στο νόημα των ιστορικών γεγονότων.

Το μήνυμα της ελευθερίας και της ειρήνης δεν περνά από τους δρόμους του φολκλόρ και του μιλιταρισμού…

Συνέχεια...

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

«Ποιος δεν θέλει την ιστορική μνήμη;»


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


Με αφορμή την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή βαθιά» για τον Εμφύλιο, ο Μίκης Θεοδωράκης θυμάται όσα ένωναν και χώρισαν τις δύο πλευρές Η Ελλάδα απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 1944.

Με τις Συμφωνίες στον Λίβανο σχηματίσθηκε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, που λίγο μετά την αποχώρηση των Γερμανών ήρθε στην Αθήνα. Ο λαός μας, που ήδη γιόρταζε τη νεογέννητη Ελευθερία του, την υποδέχθηκε με ενθουσιασμό, όπως με την ίδια συγκίνηση και χαρά χειροκροτούσε και ζητωκραύγαζε τα πρώτα αγγλικά στρατεύματα, καθώς προχωρούσαν στη Λεωφόρο Συγγρού.

Μια νέα ηλιόλουστη εποχή πιστεύαμε όλοι ότι ξεκινούσε για την πατρίδα μας, που θα την ξαναχτίζαμε όλοι μαζί ενωμένοι. Ώσπου οι Άγγλοι άρχισαν λίγο λίγο να ροκανίζουνε τις Συμφωνίες και να μας οδηγούν στην εμφύλια διαίρεση.

Όποιος λέει ότι την αρχή την κάνανε οι Εαμίτες με τα Δεκεμβριανά, γιατί τάχα θέλανε να κατακτήσουν την Αθήνα, είναι είτε άσχετοι με τα γεγονότα είτε φανατικοί προβοκάτορες, διαστρεβλωτές της Ιστορίας και όργανα της αγγλικής πολιτικής που από τότε πέταξε το προσωπείο της και έδειξε καθαρά ότι δεν ήθελε μόνο απλά να μας βάλει στη γωνία της εθνικής ζωής αλλά να μας εξοντώσει όλους, άντρες και γυναίκες του ΕΑΜ, μέχρις ενός.

Πρώτον, γιατί έτσι κι αλλιώς στην Αθήνα και στον Πειραιά κυριαρχούσε το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ. Το μόνο που κατείχαν οι Άγγλοι και η Κυβέρνηση ήταν το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Δεύτερον, γιατί το ΕΑΜ δεν είχε ούτε πολιτική ούτε σχέδιο ούτε καν πρόθεση για κατάληψη της εξουσίας.

Και τρίτον αν είχε και ήθελε να χτυπήσει τα ανεπαρκή για την περίσταση αγγλικά στρατεύματα, τότε γιατί δεν επέτρεψε στον τακτικό στρατό του μόνιμου ΕΛΑΣ να μπει στην Αθήνα και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση μέσα σε δυο-τρεις μέρες το πολύ, παρά άφησε τον εφεδρικό ΕΛΑΣ της Αθήνας «με τα παιδάκια και τα λιανοντούφεκα», όπως είπε ο Σαράφης, να γίνουν εύκολη λεία, με χιλιάδες θύματα μπροστά σ΄ έναν σύγχρονο στρατό με αεροπλάνα και τανκς, που εν τούτοις άντεξαν σ΄ αυτή την άνιση μάχη επί 33 ολόκληρα μερόνυχτα;
Όποιος έζησε τα γεγονότα απ΄ την αρχή ώς το τέλος όπως εγώ, μπορεί να αποδείξει με στοιχεία ατράνταχτα την αλήθεια των όσων λέω. Κι αν ξέφυγα από τον θάνατο, αυτό οφείλεται μόνο στην τύχη. Αλλά αν δεν με θανάτωσαν, μου κάνανε τόσο κακό στο σώμα και στην ψυχή, που είναι σαν να με σκότωσαν.

Την ίδια τύχη με μένα είχαν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες στα βουνά, στις συνοικίες, στις φυλακές, στις εξορίες, στα ξερονήσια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Το σχέδιο του Τσώρτσιλ εφαρμόστηκε κατά γράμμα από τον Δεκέμβρη του 1944, όταν διέταξε τους στρατηγούς και τους στρατιώτες της Αυτού Μεγαλειότητος «Φερθείτε σαν να βρίσκεστε σε εχθρική χώρα». Και ποιος ήταν ο εχθρός; Εμείς οι Έλληνες μέλη του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ είτε απλά συμπαθούντες, που τότε ξεπερνούσαμε τα 2 εκατομμύρια ψυχές και μόλις βγήκαμε από τον σκληρό αγώνα που κάναμε κατά των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους.
Και φτάνω στον Δημοκρατικό Στρατό και τις μάχες στα βουνά με αντίπαλο τον Εθνικό Στρατό. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες και ιδεολογικοπολιτικές αναλύσεις, θα προσπαθήσω να δω την ψυχολογία του ενός και του άλλου. Από απόψεως ηλικίας στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήσαν όλοι έφηβοι-παιδιά.

Πάντως το γεγονός είναι ένα: Ότι οι πρώτοι εξαναγκάστηκαν να πάρουν τα βουνά μπροστά στο όργιο των διώξεων (ειδικά στην ύπαιθρο), που είχαν αναλάβει 150 περίπου συμμορίες συνεργατών, ταγματαλητών και ληστών του κοινού ποινικού δικαίου με την άμεση καθοδήγηση των Άγγλων.

Μπαίνανε στα χωριά, καίγανε τα σπίτια, σφάζανε τους άντρες, βιάζανε τις γυναίκες κι αυτό καθημερινά από το 1945 ώς το 1946, ώσπου όσοι κατόρθωσαν να ξεφύγουν, παίρνανε τα βουνά. Όταν έγιναν πολλοί και οργανώθηκαν, δημιούργησαν τέλος τον Δημοκρατικό Στρατό. Τότε οι Εγγλέζοι, πάντοτε με μια χούφτα Έλληνες πολιτικούς, άρχισαν να επιστρατεύουν χωρίς να ρωτούν τι πιστεύει ο ένας και τι σκέφτεται ο άλλος.

Όμως όταν μπεις σε Λόχους, Τάγματα και Συντάγματα με την κατάλληλη εκπαίδευση μεταβάλλεσαι σε Νούμερο. Και τελικά κάνεις ό,τι σου πουν. Και τους είπαν: Τώρα θα πάτε στα βουνά να σκοτώσετε τα αδέλφια σας. Φυσικά δεν χρησιμοποίησαν ακριβώς τη λέξη «αδέλφια», αλλά άλλες περισσότερο εύηχες και αποτελεσματικές: Προδότες, κατσαπλιάδες, Βούλγαρους, όργανα των ξένων και εχθρούς της Πατρίδας. Όσοι ζήσανε στα Τάγματα Μακρονήσου ξέρουν ακριβώς τις μεθόδους με τις οποίες ένας «Βούλγαρος» μεταβάλλεται σε Έλληνα έτοιμο να κατασπαράξει τους προδότες.
Τελικά, τι ήσαν όλοι αυτοί παρά θύματα; Θύματα του φόβου οι μεν, θύματα της πλύσης εγκεφάλου οι δε. Όμως δεν έπαψαν και οι μεν και οι δε να είναι στο βάθος αθώα παιδιά, Έλληνες αναγκασμένοι να σκοτώνουν Έλληνες. Αδελφός τον Αδελφό!

Αν ξέφυγα από τον θάνατο, αυτό οφείλεται μόνο στην τύχη. Αλλά αν δεν με θανάτωσαν, μου κάνανε τόσο κακό στο σώμα και στην ψυχή, που είναι σαν να με σκότωσαν

Το κλάμα του βασανιστή
Εμένα, στο Πρώτο Τάγμα Μακρονήσου, ένας θηριώδης στραγγαλιστής μού ξερίζωσε το πόδι, γιατί του είπαν πως είμαι «Βούλγαρος». Με πήγαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο κι όταν γύρισα, κυκλοφορούσα με πατερίτσες. Κάποιο απόγευμα καθυστέρησα να γυρίσω στη σκηνή μου όταν σάλπισε το σιωπητήριο και με πιάσανε για να με χτυπήσουν. Επικεφαλής ήταν ο στραγγαλιστής μου, που πρόλαβαν να τον κάνουν «Έλληνα». Μου λέει: «Θα μείνεις κουτσός;». Εγώ δεν φοβήθηκα και με θάρρος του είπα «Φυσικά όχι», μήπως και θυμώσει. Τότε αυτός γυρίζει στους άλλους και τους διατάζει να μας αφήσουν μόνους. Με ρωτά «Θέλεις να σε κεράσω ένα γιαούρτι;». Μπήκαμε στη μεγάλη σκηνή των βασανιστών και καθήσαμε σε μια γωνία.
Με κοίταζε καλά-καλά και δεν μιλούσε. Τέλος φτάσανε τα γιαούρτια. Πριν προλάβω όμως να φάω μια κουταλιά, τον είδα ξαφνικά να αναστενάζει, να λέει «Δεν μπορώ άλλο» και να κλαίει.
Πήγα και τον αγκάλιασα λέγοντάς του «Μην κάνεις έτσι. Κάποτε θα περάσει...».
Σας διηγήθηκα μια ακραία περίπτωση που την έζησα για να δείξω ότι αυτή η πλύση εγκεφάλου, που δεν κατασκευάζει μόνο φανατικούς στρατιώτες αλλά και θηριώδεις βασανιστές, δεν ήταν ικανή να καταστρέψει τον άνθρωπο που έκλεινε ο καθείς μέσα του.
Γι΄ αυτό κι εγώ στα 1962, στο τέλος του «Νεκρού Αδελφού», βγάζω όλους τους σκοτωμένουςζωντανούς εχθρούς πιασμένους χέρι-χέρι να τραγουδούν «Ενωθείτε βράχια-βράχια, Ενωθείτε χέρια-χέρια», μιας και πιστεύω ακράδαντα ότι οι Έλληνες παραμείναμε στη συντριπτική μας πλειοψηφία ενωμένοι.

Πάντοτε. Από τα 1940 έως σήμερα. Και όλα τα σύνορα που βάζουν κατά καιρούς ανάμεσά μας είναι φτιαχτά. Είναι πονηρά, δηλητηριώδη και κακόβουλα και εξυπηρετούν ξένους σκοπούς, ξένα συμφέροντα εχθρικά, εναντίον όλων των Ελλήνων, όλου του Λαού και της Πατρίδας. Δεν είχαν τίποτα να μοιράσουν
Με άλλα λόγια, κάτω από την επιφάνεια των ιδεολογικών και των πολιτικών σκοπιμοτήτων υπήρχε η μάζα των αθώων παιδιών, τυλιγμένων στα γρανάζια του χειρότερου πολέμου, του Εμφυλίου, αναγκασμένων να σκοτώσουν για να μην σκοτωθούν, μιας και στην πραγματικότητα δεν είχαν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους. Ούτε ταξικό μίσος ούτε καν μίσος, μιας και οι πιο πολλοί ζούσαν στα ίδια περίπου χωριά, στην ίδια μίζερη ζωή και όλοι κι απ΄ τις δυο πλευρές ονειρεύονταν μια καλύτερη ζωή με ειρήνη, ομόνοια, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή για τον ίδιο λαό, τον ελληνικό.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4542948

Συνέχεια...

Στα πεταχτά…


Απόψε στις 10.10’ και στην εκπομπή του Γιάννη Πολίτη «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» θα δούμε μεταξύ των καλεσμένων και το Γιάννη Βρούτση…

Πρώτος ο κ.Στέφανος Ανδρής, δεύτερη η δ. Κατερίνα Καραμπίνη, δεν εκλέχτηκε η κ. Σία Κρητικού στις χτεσινές εκλογές του Συλλόγου Κορωνίδας.

Έντονες βροχοπτώσεις από χτες και στη Νάξο. Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώθηκε το κλασικό «μια βροχή μας σώζει»..

Η ευρωζώνη οικονομικά ανακάμπτει.
Εμείς; Βρισκόμαστε ακριβώς κάτω από την ευρωζώνη...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ σε όσους και όσες γιορτάζουν.

Συνέχεια...

κ. Μπαμπινιώτη. Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια.


Και όταν λέμε αποδέσμευση του Λυκείου από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, εννοούμε ότι δεν θα υπάρχει ΚΑΜΙΑ σχέση εξάρτησης.

Έσπευσε λοιπόν ο κ. Μπαμπινιώτης να καταθέσει μέσω συνέντευξης το «ειδικό βάρος» του ονόματός του για να προκαταλάβει και να δώσει υπόσταση σε ένα διαβλητό, σύνθετο και άτοπο αλγόριθμο που θα λύσει δήθεν, το πρόβλημα και θα αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αν το έκανε για να σταθμίσει τις αντιδράσεις, είναι έξυπνη κίνηση.
Αν το έκανε για να ξεκινήσουν οι καταλήψεις, είναι ακόμα πιο έξυπνη.
Αν το έκανε επειδή αυτά που λέει τα πιστεύει, τότε κάποιος πρέπει να τον πάρει απ’ το χεράκι, να τον κάνει μια βόλτα μέχρι τη ΓΚΡΑΒΑ μήπως αφουγκραστεί τους παλμούς της πραγματικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που προφανώς δεν φτάνουν μέχρι το ηχομονωμένο γραφείο του…

Επιλέξαμε την «παρεξηγημένη» ΓΚΡΑΒΑ, γιατί πιστεύουμε ότι προσφέρει πολύ περισσότερα από τα λεγόμενα «καλά σχολεία».

Τέλος τοποθετηθήκαμε άμεσα και τόσο απόλυτα, στην απαράδεκτη πρόταση του κ. καθηγητή, πριν προφτάσουν οι συντεχνίες, τα κυκλώματα και οι αποκομμένοι από την εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα να δημιουργήσουν κλίμα και τις προϋποθέσεις για μια νέα, πολύ χειρότερη δοκιμασία για τους νέους μας.

ενημερωθείτε για την πρόταση Μπαμπινιώτη ΕΔΩ

Συνέχεια...

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

28η Οκτωβρίου: Είναι μια πάρα πολύ σπουδαία μέρα άμα πέφτει Δευτέρα…


Έκθεση: «Η 28η Οκτωβρίου»


Η 28η Οκτωβρίου, είναι μια πάρα πολύ σπουδαία μέρα. Η 27η Οκτωβρίου και η 29η Οκτωβρίου δεν λένε και πάρα πολλά πράγματα. Η 26η Οκτωβρίου κάτι λέει, άμα σε λένε Δημήτρη.


Ο Δημήτρης Καλπακλής, που τον λένε Δημήτρη και πάει δευτέρα, χαίρεται πάρα πολύ που τον λένε Δημήτρη, γιατί γιορτάζει και παίρνει πάρα πολλά παιχνίδια και είναι πάρα πολύ τυχερός.


Ενώ άμα σε λένε Νεκτάριο, δεν είσαι και πολύ τυχερός, γιατί κανένας δεν ξέρει πότε γιορτάζουν οι Νεκτάριοι. Κάποτε όμως πρέπει να γιορτάζουν οι Νεκτάριοι, γιατί ένα παιδί που το λένε Νεκτάριο, μου είπε ότι κάποτε γιορτάζουν ακόμα και οι Νεκτάριοι, αλλά επειδή κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν ξέρει πότε γιορτάζουν οι Νεκτάριοι, αυτό το παιδί είναι πολύ στεναχωρημένο και τρέχουν οι μύξες του.




Η 28η Οκτωβρίου είναι μια πάρα πολύ σπουδαία μέρα άμα πέφτει Δευτέρα, γιατί έχουμε τριήμερο και πάμε εκδρομή στο χωριό του μπαμπά μου, εκτός αν δεν πάμε, γιατί η μαμά μου δεν χωνεύει τη μαμά του μπαμπά μου, ενώ χωνεύει πάρα πολύ τη δική της μαμά, που δεν την χωνεύει ο μπαμπάς μου, οπότε μπορεί να μείνουμε σπίτι.

Εμείς τα παιδιά, είμαστε πάρα πολύ περήφανα που έχουμε την 28η Οκτωβρίου. Γιατί πριν γίνει η 28η Οκτωβρίου, είχανε να γιορτάζουνε μόνο την 25η Μαρτίου. Την 28η Οκτωβρίου πηγαίνανε κανονικά στο σχολείο, γιατί δεν υπήρχεη 28η Οκτωβρίου. Δηλαδή υπήρχε η 28η Οκτωβρίου, αλλά κανένας δεν το έκανε θέμα, γιατί δεν είχανε μπεί οι Γερμανοί.

Έπρεπε πρώτα να μπούν οι Γερμανοί, και μετά να γίνει μια μέρα προκοπής. Εγώ είμαι πολύ περήφανη Ελληνοπούλα. Νιώθω ένα ρίγος, και μόλις το είπα στη μαμά μου, μου έβαλε θερμόμετρο και είχα 37,4 και μου έδωσε σιρόπι και μου πέρασε το ρίγος. Η γιαγιά μου νιώθει ένα ρίγος από μόνη της, γιατί εκείνη την έζησε την 28η Οκτωβρίου και πρέπει να την πέρασε πάρα πολύ ωραία.
Η δασκάλα μας, μας είπε ότι την 28η Οκτωβρίου ήρθε ο πρέσβης στο σπίτι του Ιωάννη Μεταξά, νύχτα, χωρίς να τηλεφωνήσει πρώτα, και τον ρώτησε αν μπορούν να πάρουν την Ελλάδα και να την έχουνε για δικιά τους σε όλη τους τη ζωή. Και ο Ιωάννης Μεταξάς τσατίστηκε που τον ξυπνήσανε, και είπε ΟΧΙ. Κι αυτό το ΟΧΙ, το είπε πολύ ηρωϊκά, γι’αυτό κι εμείς το λέμε το «ηρωϊκό ΟΧΙ».

Και μετά τους πολεμήσαμε τους Ιταλούς. Και μετά πέρασε η 28η Οκτωβρίου, και μπήκανε άλλοι είναι άσχετοι και διώξαμε τους Ιταλούς και μπήκανε οι Τούρκοι. Όχι λάθος, μπήκανε οι Γερμανοί. Και η γιαγιά μου έκλεισε τα μπαντζούρια, για να μη τους βλέπει. Και όλοι οι Γερμανοί ήτανε χάλια, αλλά ο πιο χάλια απ’όλους, ήτανε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Αυτός, ήτανε από μάνα Πατρινιά και πατέρα Γερμανό και το μικρό του όνομα ήτανε «Παλαιών» και δεν ξέρω πότε γιορτάζει, ούτε αν του φέρνουν δώρα. Και μετά περάσανε τα χρόνια, και οι Γερμανοί δεν θυμάμαι πώς έφυγαν, ή τους διώξαμε ή μας βαρέθηκαν.

Και τότε όλοι οι Έλληνες βγήκανε έξω και φιλιόντουσαν. Και τώρα από τη χαρά μας, βγάζουμε την Ελληνική σημαία στο μπαλκόνι. Εμείς όμως, δεν βγάζουμε σημαία, γιατί όταν μετακομίσαμε την χάσαμε. Αυτά και ελπίζω να μην ξανάρθουν οι Γερμανοί. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!


http://www.gelio.gr/jokes.php?id=284

Συνέχεια...

Για πολλούς αποδέκτες…

“ όταν βλέπει κανείς το τέρας
και δεν τρομάζει,
σημαίνει ότι έχει αρχίσει
να του μοιάζει….”

«Μάνος»




Συνέχεια...


Nαι, έτσι είναι η Ελλάδα και μας αρέσει!!!



Ένας Έλληνας πεθαίνει και φτάνει στη ρεσεψιόν της Κόλασης και ο υπάλληλος του ανακοινώνει ότι επειδή είναι υπήκοος χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορεί να διαλέξει μία από τις κολάσεις των χωρών-μελών.
Σκέφτεται λίγο και αποφασίζει να πάει στη Γερμανική. Οργανωμένη χώρα σου λέει, τόσα χρόνια στην Ελλάδα τί κατάλαβα, μου βγάλανε το λάδι. Τουλάχιστον, ας πάρω μυρωδιά του τί σημαίνει Ευρώπη, έστω και στην κόλαση.
Φτάνει λοιπόν μπροστά στην πύλη της γερμανικής κολάσεως. Μαύρο μάρμαρο, καλογυαλισμένο, σιδερένια πύλη και ψηλά γράφει με μεγάλα γράμματα ΚΟΛΑΣΗ στα γερμανικά. Χτυπάει.... Του ανοίγει ένας άψογα ντυμένος υπάλληλος και τον ρωτά τι θέλει.
-Να δω, του απαντά εκείνος πώς είναι.

- Ούτε να το σκέφτεστε, του απαντά ο υπάλληλος! Όλη την ημέρα μας δέρνουνε με κάτι τεράστια μαστίγια και το βράδυ μας βάζουνε σε κάτι τεράστια βαρέλια γεμάτα σκατά!! Φρίκη! Φρίκη!
Όπου φύγει-φύγει ο ρωμιός...... Δοκιμάζει τις υπόλοιπες κολάσεις, τα ίδια. Έτσι, απογοητευμένος, καταφεύγει στην έσχατη λύση, την ελληνική κόλαση!
Φτάνει λοιπόν έξω από την πύλη. Μία πύλη εγκαταλειμμένη, βρώμικη όπου στο ψηλότερο σημείο της υπάρχει με μεγάλα φωσφορίζοντα γράμματα η λέξη ΚΟΛΑΣΗ. Το Κ και το Λ φυσικά δεν ανάβουν. Έτσι η επιγραφή γράφει:
-Ο-ΑΣΗ.
-Ελληνική ανοργανωσιά....μουρμουρίζει...
Όσο πλησιάζει, ακούει κάτι περίεργους θορύβους...... Μοιάζουν με μουσική. Πλησιάζει περισσότερο. Η μουσική πλέον ακούγεται ολοκάθαρα. Μπουζούκια, μπαγλαμάδες κλπ. Χτυπάει... Του ανοίγει ένας τύπος κρατώντας μία μπουκάλα στο χέρι, εντελώς φέσι και τον ρωτά τι θέλει.
- Ήρθα να δω πώς είναι του λεει και βάζει το κεφάλι του μέσα...
Τραπέζια, κάπνα, κάτι γκόμενες χορεύουν πάνω στα τραπέζια, τσιφτετέλια, νταούλια..... Γενικώς, μπάχαλο.
Τρελαίνεται ο τύπος.... τί γίνεται εδώ, ρωτά. - Άσε φίλε, χάλια του λεει ο μεθυσμένος. Η κατάσταση είναι δραματική εδώ πέρα. Μας δέρνουν όλη μέρα με κάτι τεράστια μαστίγια και το βράδυ μας βάζουν σε κάτι τεράστια βαρέλια με σκατά. - Πλάκα μου κάνεις, ρωτά ο πεθαμένος. Εδώ πίνετε και γλεντάτε...... - Εεε, ξέρεις πώς είναι εδώ στην Ελλάδα . Τη μία δεν έχουμε σκατά, την άλλη χαλάνε τα μαστίγια......

Συνέχεια...

ΚΥΡιε ελέησον...

Συνέχεια...