Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Τα δικά μας ΟΧΙ

Κάθε γενιά πρέπει να λέει το δικό της ΟΧΙ



Επειδή ο στείρος πατριωτισμός, που συνήθως καλλιεργείται από απόλεμους, γίνεται στο τέλος αποκρουστικός στο βαθμό που αποκαλύπτεται η σκοπιμότητα.

Επειδή άλλωστε σε κανένα εθνικιστικό λογύδριο δεν θα αναφερθεί τίποτα για τους κατακτητές, από τους οποίους όχι μόνο δεν πήραμε αποζημιώσεις αλλά αντίθετα τους έχουμε παραχωρήσει σήμερα σημαντικό εθνικό πλούτο της χώρας μας.

Επειδή ο ξεφτισμένος πατριωτισμός καταλήγει στον εθνικισμό και δεν μπορεί να εξαντλείται στον κάθε Ψωμιάδη, Άνθιμο, Παπαθεμελή , Καρατζαφέρη κλπ

Η κάθε γενιά πρέπει να δίνει
το δικό της περιεχόμενο στις εθνικές επετείους.

Το σημερινό ΟΧΙ μας θα μπορούσε είναι:

- ΟΧΙ στο κράτος δυνάστη του Πολίτη

- ΟΧΙ στην υποβαθμισμένη υγεία και παιδεία


- ΟΧΙ στην αναξιοκρατία και στη δικτατορία της μετριότητας

- ΟΧΙ στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος

- ΟΧΙ στην περιθωριοποίηση των νέων

- ΟΧΙ στην ανοχή – συνενοχή

- ΟΧΙ στο “καθήκον” και στο “πρέπει”

- ΟΧΙ στα δοτά πρότυπα και στις light αξίες

- ΟΧΙ στη συρρίκνωση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων

- ΟΧΙ στην απάθεια που μεθοδικά καλλιεργείται για να γίνει ο Πολίτης ευάλωτος και υποτακτικός

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΣΙΤΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΑΝΙΔΕΟΥΣ "ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ" ΟΠΩΣ Ο ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Αφού δεν έχεις ύπνο, δεν πας για... ψάρεμα;

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΩ, ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΧΑΝΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΜΟΛΙΣ ΤΣΙΜΠΗΣΕ ΕΝΑΣ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΠΛΗΓΩΣΕ ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ

Ανώνυμος είπε...

Για τις μαθητικές παρελάσεις


Αν ανανεώνονταν οι τρόποι διδασκαλίας, θα είχαν βρεθεί και εναλλακτικές λύσεις για τη γιορτή ιστορικών γεγονότων, έτσι ώστε και η ΜΝΗΜΗ και η ΓΝΩΣΗ να ικανοποιούνται. Γιατί σήμερα οι σχολικές παρελάσεις είναι ένα είδος πασαρέλας(με τα θήλεα των μεγάλων τάξεων να ανάβουν φωτιές) και πολλοί μαθητές και μαθήτριες να αγνοούν στοιχειώδη ιστορικά γεγονότα.
Πώς θα μπορούσε να γιορτάζονται αυτές οι επέτειοι:
-με την πραγματοποίηση ερευνών από ομάδες μαθητών, με τη βοήθεια του διαδικτύου, για τη συγκέντρωση και παρουσίαση στοιχείων της ιστορικής εποχής. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΒΑΡΕΤΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ.
-με ζωγραφική παράσταση γεγονότων και προσώπων από μαθητές που έχουν ταλέντο και ενδιαφέρον.
-με τη συγγραφή κάποιου θεατρικού μονόπρακτου, που θα σκηνοθετούσαν, θα σκηνογραφούσαν και θα ερμήνευαν οι ίδιοι.
Αυτές είναι ενδεικτικά κάποιες ιδέες, που συνδυάζουν τη χαρά της δημιουργίας με την ενημέρωση για την ιστορία με τρόπο ζωντανό.

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ (1899-1944)
Θρυλική μορφή της Αντίστασης. Μητέρα επτά παιδιών, έβαλε πάνω από την οικογένεια της την Πατρίδα, και δημιούργησε την θρυλική οργάνωση «Μπουμπουλίνα».

ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ. Όταν τη συνέλαβαν οι Γερμανοί, συνέλαβαν και τέσσερα από τα παιδιά της, μετά από κατάθεση του συνεργάτη της Ριζόπουλου. Όταν οι Γερμανοί την απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τα παιδιά της τους απάντησε ότι δεν ήταν δικά της παιδιά αλλά της Ελλάδας.
Την τουφεκίσανε ένα μήνα πριν την απελευθέρωση.

Από το "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ"

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΘΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ "ΟΧΙ" ΣΑΣ. ΓΙΑ ΤΑ "ΝΑΙ"?

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ


Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση ξεκινά άμεσα η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με τη συγκρότηση και της Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξή της, έτσι ώστε οι δημοτικές εκλογές του 2010 να διενεργηθούν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Ως βάση συζήτησης για τους νέους δήμους που θα προκύψουν από τον «Καποδίστρια 2», για τις μητροπολιτικές λειτουργίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και για τις νέες περιφέρειες, όπως έγινε γνωστό μετά τη... συνάντηση του κ. Ραγκούση με τον συνταγματολόγο κ. Δ. Τσάτσο, θα είναι η μελέτη που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μεταρρύθμιση μάλιστα αναμένεται να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2010, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών να διαψεύσει και τα σενάρια που ήθελαν παράταση της θητείας των δημάρχων προκειμένου να ολοκληρωθεί ο «Καποδίστριας 2». Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία έχει υιοθετήσει και η ΚΕΔΚΕ, από τον «Καποδίστρια 2» θα προκύψουν 350- 380 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα. Ο «Καποδίστριας 2» δεν θα περιοριστεί μόνο στην επαρχία, αλλά θα επεκταθεί και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από τις μητροπολιτικές λειτουργίες. Οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν θα ταυτίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις με τις υφιστάμενες επαρχίες, ενώ κάθε νησί θα είναι ένας δήμος. Η αποδοχή της πρότασης του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμάται ότι θα κάμψει και τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενες. Και αυτό γιατί πολλές Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων έχουν ταχθεί υπέρ των νέων διοικητικών ορίων των δήμων που προτείνονται από τη μελέτη του ΙΤΑ, ενώ ένα σημαντικό βάρος της μεταρρύθμισης αναμένεται να το σηκώσει και η ίδια η ΚΕΔΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ο πρώτος σχολιαστής Ε Γ Ρ Α Ψ Ε. Συμφωνώ απόλυτα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Και οι διαχειριστές λένε πολλά....μα πάρα πολλά λόγια. Μόνο λόγια. Η φτώχεια φαίνεται από τον μετρητή επισκέψεων που γυρίζει με κάθε ανανέωση και από αναρτήσεις του τύπου "κάναμε 500 αναρτήσεις - είμαστε φοβεροί" ή "κλείσαμε 100 ημέρες λειτουργίας" (αλήθεια ο Παπαντρέου τις 100 ημέρες από εσάς τις ξεπατίκωσε". Η φτώχεια φαίνεται και από άλλα πολλά. Να θυμηθούμε τη λούμπα με το Γιακουμή; Ε, Ν-Νάξιε; Κατά τα άλλα δεν αντιλέγω. Πολύ ωραίο το κείμενό σας. Παραμένει όμως κείμενο και όχι στάση ζωής. Ξαναδιαβάστε το.