Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Φόρο στις διεθνείς συναλλαγές πρότεινε στην Ε.Ε. ο Γ. Παπανδρέου


Μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στα διεθνή δρώμενα «με πρωτοβουλίες και δυναμισμό» έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου. Εκτίμησε ότι η χώρα θα αποκτήσει νέα αξιοπιστία, που θα έχει θετικές επιπτώσεις και σε οικονομικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η Κομισιόν υποδέχτηκε θετικά πρότασή του για υιοθέτηση του φόρου Τόμπιν, επί των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, με στόχο τη χρηματοδότηση της «πράσινης ανάπτυξης».

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η πρόταση, την οποία υποστήριξαν επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου των "27" ηγετών.
Όπως τόνισε, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αφορά στη σύνδεση της οικονομικής κρίσης με την κλιματική κρίση, ώστε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα να εξελιχθούν σε ευκαιρία.

Δεδομένου ότι η μετάβαση σε ένα πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο είναι δαπανηρή, πρότεινε την αξιολόγηση και στη συνέχεια χρησιμοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως ο φόρος Τόμπιν, αλλά και ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα και τα "πράσινα" ομόλογα.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι προωθεί από κοινού με τον Γκόρντον Μπράουν πρόταση για τη χάραξη στρατηγικής στον τομέα της εργασίας, η οποία θα εξεταστεί επίσης από την Κομισιόν, εν όψει της Συνόδου του Δεκεμβρίου.
.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=97012

Δεν υπάρχουν σχόλια: