Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Το να είσαι καθολικός, «περνάει» ευκολότερα από μουσουλμάνος ή άθεος


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαρία Νταλιάνη και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη ο βουλευτής Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης δηλώνει ότι θα ήθελε να είναι
πράξη ελεύθερη για τον καθένα η ορκωμοσία των βουλευτών
.


Ο Παπαμανώλης είναι ο δεύτερος καθολικός βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων, αφού ο πρώτος ήταν ένας εξάδελφος του παππού του στις αρχές του περασμένου αιώνα!
Τονίζει ότι ένας καθολικός «περνάει» ευκολότερα απ΄ ό,τι π.χ. ένας μουσουλμάνος, παρ΄ ότι σε κοινωνίες όπως των Κυκλάδων, όπου υπάρχουν μεικτές οικογένειες, η συμβίωση είναι απόλυτα αρμονική.


Ας γνωρίσουμε λοιπόν το νέο Βουλευτή.

Η πρώτη εντύπωση από τη Βουλή;

Δέος!


Πώς αντιμετώπισαν οι «παλιοί» τα «πρωτάκια»;
Φιλικά, δημιουργώντας ένα άνετο και οικείο περιβάλλον.

Μια στιγμή που δεν θα ξεχάσετε από την ορκωμοσία;

Κάθε φορά που καλούμαι να ορκιστώ στο Ευαγγέλιο για την πατρίδα και το Σύνταγμά μας είναι μια ξεχωριστή στιγμή για μένα.

Ο πρώτος καθολικός στο θρήσκευμα βουλευτής πώς αντιμετώπισε τη στιγμή του θρησκευτικού όρκου;

Δεν είμαι ο πρώτος καθολικός στο θρήσκευμα βουλευτής. Στις αρχές του περασμένου αιώνα υπήρξε άλλος καθολικός βουλευτής, και μάλιστα από την οικογένειά μας- ήταν εξάδελφος του παππού μου, λεγόταν Γεώργιος Μαραγκός. Όσον αφορά την ορκωμοσία, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Δεν ορκίστηκα για πρώτη φορά, λόγω της ενασχόλησής μου με τα κοινά στον Νομό Κυκλάδων. Εξάλλου στο ίδιο Ευαγγέλιο πιστεύουμε καθολικοί και ορθόδοξοι, και στον ίδιο Θεό, ως Ομοούσια και Αδιαίρετη Τριάδα.

Πολλοί ζητούν την κατάργηση του όρκου, εσείς;

Δεν επιθυμώ την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, αλλά θα προτιμούσα να είναι μία πράξη ελεύθερη για τον καθένα. Εξάλλου δεν είναι χριστιανοί όλοι οι βουλευτές. Μπορεί να έχουν λάβει το μυστήριο του βαπτίσματος, αλλά έπειτα να έχουν αποκηρύξει την πίστη τους στον Τριαδικό Θεό. Επομένως τι νόημα έχει να ορκίζονται σε κάτι ή σε Κάποιον στον οποίο δεν πιστεύουν ούτε ότι υπάρχει; Το να υποχρεώνεις κάποιον να κάνει κάτι ενάντια στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις είναι αντίθετο στο Σύνταγμα.

Σύρος και Τήνος έχουν μεγάλο ποσοστό καθολικών. Έπαιξε ρόλο στην εκλογή σας;

Αν κάποιοι επέλεξαν να με ψηφίσουν μόνο για το θρήσκευμά μου, τους ευχαριστώ πολύ αλλά ελπίζω να τους έπεισα και για τα πολιτικά επιχειρήματα του Κινήματός μας και για την πολύχρονη προσφορά μου στις Κυκλάδες.

Το θρήσκευμα ενώνει ή διχάζει;


Στις Κυκλάδες, όπου το καθολικό στοιχείο είναι υπολογίσιμο, καθολικοί και ορθόδοξοι ζούμε αρμονικά. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά αφού μεγάλο ποσοστό οικογενειών συμπεριλαμβάνουν μέλη και από τα δύο δόγματα.



Προσλήψεις μεταναστών στην ΕΛ.ΑΣ., εσείς τι λέτε;

Θετικό, η πορεία θα δείξει αν θα πρέπει να επεκταθεί ή και να διορθωθεί σε κάποιες παραμέτρους του.

Η Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε για έναρξη διαθρησκευτικού διαλόγου.

Κατά την άποψή μου, δεν είναι αρμοδιότητα της κάθε κυβέρνησης και της πολιτείας να προωθεί διαθρησκευτικούς διαλόγους. Καλό είναι η ελληνική πολιτεία να σέβεται τη δομή κάθε θρησκείας και κάθε θρησκεύματος με πνεύμα ανεξιθρησκίας όπως επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας μας, τα υπόλοιπα ας τα αφήσει στους υπευθύνους των θρησκειών και των θρησκευμάτων να τα αντιμετωπίσουν.



Το να είσαι καθολικός «περνάει» ευκολότερα από μουσουλμάνος, ινδουιστής ή άθεος;

Γνωρίζω ότι από μια επιστημονική έρευνα που έκανε η Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, δύο χρόνια τώρα, η απάντηση ήταν θετική. Ο Έλληνας ορθόδοξος ξεχωρίζει τον αλλόδοξο από τον αλλόθρησκο. Επομένως «περνάει» ευκολότερα. Θυμάμαι το πρόβλημα της ορκωμοσίας των στρατιωτών. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα όταν οι καθολικοί στρατιώτες ορκίζονταν με τους ορθοδόξους. Ενώ δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα όταν τους έβαζαν να ορκιστούν με τους άθεους ή με τους μουσουλμάνους.



Γράφτηκε στον Τύπο ότι ήδη έχουν μαζευτεί «χαρτάκια για προσλήψεις». Εσείς έχετε;

Ούτε είχα ούτε έχω τέτοια χαρτάκια, τα μόνα χαρτάκια που έχω είναι της καταγραφής των προβλημάτων των νησιών μας.

Ποια νησιά χρειάζονται το συντομότερο βοήθεια στον τομέα της υγείας;

Η κατάσταση της υγείας στα νησιά μας είναι δραματική- από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου μέχρι το τελευταίο Περιφερειακό Ιατρείο οι ελλείψεις είναι τραγικές.

Κάτι που σας σόκαρε κατά την προεκλογική εκστρατεία; Με σόκαρε θετικά η αγάπη του κόσμου. Μια αγάπη που την εκδήλωναν τόσο διάχυτα και που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπήρχε σε τόσο μεγάλο βαθμό στο πρόσωπό μου.

Υπάρχουν αποκομμένα ακτοπλοϊκώς νησιά στις Κυκλάδες;
Αποκομμένα δεν θα μπορούσα να το πω, αλλά πολλά δεν έχουν τον αριθμό των προσεγγίσεων των πλοίων που χρειάζεται.

Να διατηρηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση;
Πιστεύω πως πρέπει να διατηρηθεί, αλλά με περιορισμούς τόσο του εμβαδού όσο και του συνολικού ύψους της οικοδομής.

Η οικονομία των νησιών τι μέτρα χρειάζεται;
Ρευστότητα στους πολίτες και επιχειρηματικές επενδύσεις σε βιοτεχνία και τουρισμό.

Ένα «έγκλημα» στον τουρισμό ήταν...
... ακριβά ναύλα στις ακτοπλοϊκές γραμμές.

Τρεις προτεραιότητες για τις Κυκλάδες:
Υγεία- διακομιδή ασθενών, τουρισμός- ακτοπλοΐα, παιδεία.

Γιατί επιθυμήσατε να εκλεγείτε βουλευτής;
Το ενδιαφέρον μου για την επίλυση των προβλημάτων τόσο των πολιτών όσο και των νησιών αυτού του μαγευτικού συμπλέγματος ήταν, είναι και θα είναι προσωπικός μου στόχος.

Τι αυτοκίνητο οδηγείτε;

Ένα Νissan Νote.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας συγχαίρω. Τα δημοσιεύετε όλα και για όλους, αυτά τουλάχιστον που μαθαίνετε ή διαβάζετε. Αυτή την εντύπωση μου δίνετε. Σας διαβάζω από το καλοκαίρι, δεν έχω γράψει ποτέ κάτι αλλά θέλω να σας προτείνω να σχολιάζετε και κάποια πράγματα που γράφει ο τύπος στις Κυκλάδες. Με ενδιαφέρει και μου αρέσει η άποψή σας και ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο.
Παίζετε σωστά τον ρόλο σας!!
Συνεχίστε να δούμε τι θα καταλάβετε!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΚΑΠΙΡΗ ΕΧΑΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ανώνυμος είπε...

ΔΡΥΟΣ ΠΕΣΟΥΣΗΣ ΠΑΣ ΑΝΗΡ ΞΥΛΕΥΕΤΑΙ