Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Τρισέ εσείς…Σισέ εμείς..



Προσπαθούν να μας πείσουν ότι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση.

Δε μας ξέρουν καλά.

Ο θεός της Ελλάδας είναι πάντα παρών και δίπλα μας να μας βοηθά ( εννοείται δεν βοηθά ποτέ άλλους λαούς ).

Άλλωστε για ποιο μέλλον συζητάμε; Δος ημίν σήμερον…

Αν στριμωχτούμε οικονομικά παραπάνω διαθέτουμε και το «πλάνο Β» που προβλέπει λιτανείες, όχι φυσικά για τη βροχή αλλά για να βρέξει χρήμα.

Όλα μπορεί να τα κάνουμε εκτός από πολιτική.

Κουτόφραγκοι Ευρωπαίοι..Τρισέ εσείς…Σισέ εμείς…

Συνέχεια...

Σαββατόβραδο απόψε…

... κάπου η νοσταλγία, κάπου τα σκυλονησιώτικα των λεωφορείων, κάπου το κρύο που συνειρμικά μας θυμίζει ότι αργεί πολύ το … καλοκαίρι, θυμηθήκαμε ένα μεγάλο τραγουδοποιό.
Το Γιώργο Μπίλη
«όλα θα τα παρατήσω και θα πάω πάλι κάτω..»

Συνέχεια...

Αγροτικό: Το παληό, το καινούριο και οι μηχανισμοί




Κάτι νέο φαίνεται γεννιέται στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Το επερχόμενο τέλος των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων διαμορφώνει και νέα δεδομένα στο αγροτικό κίνημα.

Νέες δυνάμεις και ειδικότερα νέοι αγρότες διαμορφώνουν νέα αγωνιστική ατζέντα με στρατηγική προοπτική απέναντι στη μονοδιάστατη επιδοματική διεκδίκηση που μέχρι σήμερα κυριαρχούσε.

Στην σημερινή φάση συνυπάρχουν στους δρόμους και οι δυο πολιτικές κι αυτό απεικονίζεται σαν οργανωτική πολυδιάσπαση.

Δεν είναι όμως οργανωτικό το πρόβλημα, στην ουσία φαίνεται να είναι η σύγκρουση ανάμεσα στο παληό, που αναπαράγει τα αδιέξοδα και το νέο που ζητά τους όρους και την προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης της γεωργίας.
Δεν είναι τυχαίο πως το νέο το εκφράζουν με αυτοοργάνωση νέοι αγρότες.

Πάντα το μέλλον διαμορφώνεται από τη σύγκρουση και σύνθεση ανάμεσα στο παληό και στο νέο πλην όμως δε σημαίνει πως η έκβαση είναι πάντα θετική.

Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες.

Οι πολιτικοί φορείς και η ίδια η κοινωνία θα δοκιμαστούν και γι αυτό τα αγωνιστικά μέσα και η μορφή τους, στο βαθμό που δεν είναι μελετημένα, πολλές φορές μπορεί να κυριαρχήσουν σε βάρος του πραγματικού προβλήματος.

Ήδη μέχρι στιγμής φαίνεται πως τα μέσα ενημέρωσης διαμορφώνουν την ατζέντα και όχι οι ίδιοι οι αγρότες. Κυρίαρχο πρόβλημα αναδείχθηκε πλέον η μορφή του αγώνα και το αγροτικό ζήτημα περνά σιγά-σιγά σε δεύτερη μοίρα.

Οι αγρότες και ο αγώνας τους μετατρέπονται σε δημοσιογραφική τροφή στην πρωϊνή και βραδινή ζώνη αιχμής των καναλιών, οι ηγέτες τους αναδεικνύονται σχεδιασμένα σε εφήμερους και εύκολα αναλώσιμους Σταρ, για να καταστούν στο τέλος αδύναμοι και χωρίς κοινωνική αποδοχή.

Τα συμπεράσματα από τους προηγούμενους και τωρινούς αγώνες πρέπει να τα βγάλουν οι ίδιοι οι αγρότες, πράγμα που δεν έχει γίνει χρόνια τώρα μην τυχόν και αμφισβητηθούν οι παραταξιακές ηγεμονίες και οι τηλεοπτικοί Σταρ ηγέτες.

Το αγροτικό ζήτημα όμως αφορά εξ ίσου τους ίδιους τους αγρότες και όλη την κοινωνία.

Είναι εθνικό ζήτημα και είναι κρίμα να αφεθεί στους μηχανισμούς της κάθε κομματικής και κρατικής εξουσίας και πάνω απ όλα στους καναλάρχες.

Στέφανος Ροδινός
srodinos@gmail.com

Συνέχεια...

Ο αγώνας της ΣΤΕΛΛΑΣ δικαιώθηκε..

Γράφαμε πριν από τη δίκη.
Εμείς φανταζόμαστε τον Πρόεδρο του δικαστηρίου να διαβάζει όρθιος την απόφαση, η οποία θα θέλαμε να καταλήγει κάπως έτσι:

“… Αγαπητή Στέλλα,
Όλοι εμείς που είμαστε αποφασισμένοι να μην μπούμε στο τούνελ του σκοταδισμού, αποφασίσαμε ομόφωνα:
Επιστρατεύεσαι αυτή τη στιγμή και απαιτούμε να συνεχίσεις και να ολοκληρώσεις το έργο που ξεκίνησες…”

Ο εισαγγελέας είπε μεταξύ άλλων...

"Δυστυχώς καλούμαι να υποστηρίξω ένα κατηγορητήριο το οποίο δεν υποστηρίζεται από πραγματικά περιστατικά. Δεν διακρίνω την ελάχιστη ένδειξη μη νομιμότητας της πράξης των δύο κατηγορουμένων. Σε βάρος του προσωπικού της χρόνου ξεκίνησε μια δραστηριότητα για τα παιδιά. Αν κάποιος διαχωρίζει τα παιδιά σε ελληνόπουλα και αλβανόπουλα είναι προσωπικό του πρόβλημα".

Η Δικαιοσύνη σήμερα αθώωσε πανηγυρικά τις δασκάλες Στέλλα Πρωτονοταρίου και Ντενάντα Καρκάλο και παράλληλα έδωσε το δικό της μάθημα στους σκοταδιστές και ρατσιστές με τον Εισαγγελέα να τονίζει ότι τόσο στη κ. Πρωτονοταρίου όσο και στους συνεργάτες της θα πρέπει να δοθούν εύσημα για την κοινωνική προσφορά τους.

Kατά τη διάρκεια της μαρτυρικής του κατάθεσης, ο Εμαννουήλ Γιουτλάκης, νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου και βασικός μάρτυρας κατηγορίας «έδειξε» ως υπεύθυνο τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας επί θητείας Ευρυπίδη Στυλιανίδη.
Ομολόγησε ότι είχε «άνωθεν πολιτικές εντολές» να διατηρήσει αυτή την σκληροπυρηνική στάση και ότι δεχόταν απειλές να χάσει τη θέση του αν δεν ακολουθούσε αυτή τη γραμμή. Ειδικότερα, «έδειξε» τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Πλατή, ως υπεύθυνο για τις «εντολές».

Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

«Η δικαίωση της Στέλλας Πρωτονοτάριου, μιας Δασκάλας με κεφαλαίο Δ είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ, μια και η συζήτηση για την ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών σε αυτή τη διαδικασία είναι καταλυτικός και η πολιτεία σήμερα είναι κοντά του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνέχεια...

Ο χαρτοπόλεμος του Γιάννη Βρούτση …

… έχει αρχίσει πολύ πριν τις απόκριες.
Τελικά η αντιπολίτευση είναι τέχνη και μερικοί δεν εννοούν να τη μάθουν…

«ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ»

«ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ»

«Η φτώχεια μας αφορά όλους»

«ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΩΝ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ»

Διαβάστε όλες τις ανακοινώσεις του κ. Βρούτση

«ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ»

Δυσάρεστα μας εξέπληξε ο νέος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Β Μπακουμάτσος, αφού πριν καλά-καλά αναλάβει και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση τα νέα του καθήκοντα, ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε, ότι την τελευταία πενταετία υπήρξε «στασιμότητα, οπισθοδρόμηση και μηδενικό έργο» τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια του Ν. Αιγαίου.

Ο κ. Περιφερειάρχης αποτελεί κορυφαίο θεσμικό παράγοντα της Πολιτείας και οφείλει, εκτός από το να προβαίνει σε γενικόλογες και αφηγηματικού χαρακτήρα διαπιστώσεις, να ενημερώνεται πλήρως για όλα τα θέματα της περιοχής ευθύνης του. Πραγματικότητα, που δυστυχώς φαίνεται να αγνοεί, όταν υποστηρίζει με τόση θέρμη ότι τόσο σε επίπεδο περιφερειακής ανάπτυξης, όσο και νησιωτικής πολιτικής βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Ελπίζουμε ο νέος Περιφερειάρχης να αντιληφθεί σύντομα ότι δεν είναι πλέον «κομματάρχης» του ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου, καθώς και ότι ο νέος του ρόλος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Πράγμα που σημαίνει ότι οφείλει να ανοίγει δρόμους ελπίδας και να δίνει λύσεις μέσα από υπεύθυνες και αποφασιστικές πολιτικές, που απορρέουν απ’ το χρέος του θεσμικού του ρόλου.

Η νησιωτική πολιτική, την οποία διατείνεται ότι είναι τόσο έτοιμος να εφαρμόσει, απαιτεί ειδικές γνώσεις και εμπειρία, που αντικειμενικά δεν προκύπτουν από το βιογραφικό του. Υπενθυμίζεται, μάλιστα ότι κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης έχει παραδεχτεί δημοσίως στα ΜΜΕ ότι “οι νέοι Περιφερειάρχες δεν γνωρίζουν τίποτα για το ΕΣΠΑ”.

Αντί, λοιπόν, να μηδενίζει και να διχάζει τους Κυκλαδίτες με τις δηλώσεις του, θα προτιμούσαμε να ασχοληθεί με τις σημαντικές εκκρεμότητες, που συσσωρεύθηκαν στην Περιφέρεια από την ανεύθυνη τακτική της Κυβέρνησης να αφήσει επί δύο ολόκληρους μήνες χωρίς Περιφερειάρχη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Άμεσα, μάλιστα, να επιταχύνει την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη στα νησιά από την προηγουμένη κυβέρνηση.

Οι νησιώτες είμαστε εργατικοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Θα βοηθήσουμε τον κ. Περιφερειάρχη στην αποστολή του, όπως επίσης θα τον κρίνουμε και θα τον αξιολογήσουμε για το έργο του. Περιμένουμε, όμως, περισσότερη σοβαρότητα από τον ίδιο. Συγκεκριμένες δράσεις για την ταχύτερη υλοποίηση έργων και προγραμμάτων στα νησιά μας, μεγαλύτερη απορρόφηση των σχετικών πόρων, οπωσδήποτε καλή συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, επισκέψεις στα νησιά και αρκετή δουλειά.

«ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ»


Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την αιφνιδιαστική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Αιφνιδιάζει, ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, έχοντας προαποφασίσει αύξηση εισφορών και μάλιστα δια της πλέον επίσημης οδού, δηλαδή με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακυρώνει τη δέσμευση που ανέλαβε δημόσια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχει καταγεγραμμένη η μοναδική συγκεκριμένη απόφαση για αύξηση εισφορών κατά 1% στον ΟΓΑ, με στόχο να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση, από 2,6% στο 2% του ΑΕΠ.

Ανατρέπει όσα υποστήριζαν ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Λοβέρδος, ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης και το ΠΑΣΟΚ, όταν διαβεβαίωναν ότι “δεν αυξάνονται οι εισφορές, δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δε μειώνονται οι συντάξεις”.

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας αναφέρει :

«Οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κλάδο της υγειονομικής ασφάλισης του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης των αγροτών (ΟΓΑ) - κυρίως μια αύξηση κατά 1% του αντίστοιχου ποσοστού εισφοράς - είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση των πιστώσεων από τον προϋπολογισμό σε αυτό το ταμείο από το 2,6% του ΑΕΠ το 2010 σε 2,0% του ΑΕΠ το 2012».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει μια πρόσθετη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους αγρότες της τάξης του 1,47 δισ. ευρώ, ως το 2012. Τόσα είναι τα χρήματα που αναλογούν στο 0,6% της μειωμένης κρατικής συμμετοχής στον ΟΓΑ, που θα εξισορροπηθεί με αύξηση εισφορών.
Δύο πράγματα είναι άμεσα αντιληπτά:

1. Την ώρα που οι αγρότες διεκδικούν βελτίωση εισοδήματος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τους αφαιρεί 1,47 δισ. ευρώ.
2. Η επιβάρυνση αυτή, έρχεται χωρίς να εξασφαλίζεται ότι θα συνοδεύεται από μέτρα και δράσεις που θα βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας για τους Έλληνες αγρότες.

Η “ντε φάκτο”, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για 830.000 ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, έρχεται μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και καμία συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Γίνεται αντιληπτό ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, χρησιμοποιεί, παρά αξιοποιεί, το διάλογο για τις αλλαγές που απαιτούνται. Με αποσπασματικές και εισπρακτικές λογικές, όμως, δεν αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης με την ευκαιρία της εναρκτήριας εκδήλωσης για το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Υιοθετούμε και στηρίζουμε το κεντρικό μήνυμα του έτους “Η φτώχεια μας αφορά όλους, μας επηρεάζει όλους και για την καταπολέμησή της πρέπει να δράσουμε όλοι”.

Όμως, η εξαγγελία της κυβέρνησης για την κατάργηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (ΕΤΑΚΣ), ο περιορισμός των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κατά 200.000 δικαιούχους φέτος, η συρρίκνωση των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και κυρίως, η παντελής έλλειψη δράσεων του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης (κύριο εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας), αντιστρατεύονται το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Έτους.

Κυρίως, όμως, στερούν από τη χώρα και τους πολίτες της, ευκαιρίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Ευρωπαϊκό Έτος καταπολέμησης της φτώχειας, ιδίως μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, δίνει την ευκαιρία να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων».


«ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΩΝ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ»

Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των κατακομβών της Μήλου ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γ. Βρούτσης με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων, μετέφερε την αγωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των θεσμικών φορέων και των κατοίκων του νησιού, υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι οι κατακόμβες της Μήλου αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής της πορείας.

«Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη ενέργεια», τόνισε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. χρηματοδότησε τη λειτουργία των κατακομβών, προσβλέποντας τόσο στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, όσο και στην ανάπτυξη του τουρισμού και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται, ότι για την πραγματοποίηση του ανωτέρω εγχειρήματος σημαντική υπήρξε και η συμβολή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κκ Δωρόθεου Β΄, ο οποίος με εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ονόμασε τη Μήλο ΙΕΡΑ ΝΗΣΟ.

Το κλείσιμο των κατακομβών λαμβάνει χώρα από τον περασμένο Οκτώβρη με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Παράλληλα, τα αλλεπάλληλα διαβήματα των τοπικών παραγόντων του νησιού προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν φαίνεται να έχουν βρει μέχρι σήμερα ανταπόκριση και κατανόηση.

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί χρέος κάθε ευνομούμενης πολιτείας και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, καθώς η άσκηση της πολιτικής για τον πολιτισμό και τον τουρισμό δεν μπορεί να γίνεται μόνο σε επίπεδο διακήρυξης προθέσεων.


Συνέχεια...

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Μια μικρή αναβολή

Η προγραμματισμένη για το
Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010
ημερίδα με θέμα:
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Αιολικά Πάρκα
αναβάλλεται, λόγω καιρικών συνθηκών,
για την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010
στις 5 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Κωμιακής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ ΝΑΞΟΥ

Συνέχεια...

Αντίθετος με τον «Καλλικράτη» ο Μανώλης Γλέζος…

Την άποψη ότι ο «Καλλικράτης» αποσκοπεί στην επαναθεμελίωση όχι της αυτοδιοίκησης αλλά του κράτους εξέφρασε ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος τοποθετήθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Σημείωσε ακόμη ότι αυτή είναι μια πολύ δύσκολη καμπή για την αυτοδιοίκηση, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα περί διαβούλευσης επί του σχεδίου.

«Και αν οι πολίτες πουν όχι, τι θα κάνει;» σημείωσε με νόημα.
Τέλος, ο Μ. Γλέζος αναφέρθηκε στις 89 μαρτυρικές πόλεις, ολοκαυτώματα του ελληνικού λαού στη ναζιστική βαρβαρότητα, που κινδυνεύουν να καταργηθούν.
«Αν αποφασίσαμε να δολοφονήσουμε την αυτοδιοίκηση, δεν έχουμε δικαίωμα να δολοφονήσουμε την ιστορία του ελληνικού λαού που καταμαρτυρείται με αυτές τις μαρτυρικές πόλεις και εμείς σήμερα τις αγνοούμε» τόνισε.

Συνέχεια...

Κόκκινη κάρτα στο Δήμαρχο Νάξου…

Προκλητική και πολιτικά απαράδεκτη η στάση του Δημάρχου Νάξου κ. Νίκου Μαράκη στο θέμα της … μπαζο-μεταφοράς

Δικαίωμα του να θέλει να υπερασπιστεί το φίλο και υποστηρικτή του, πρόεδρο του ΚΤΕΛ Νάξου, αλλά να υπεραμυνθεί και να δικαιολογήσει μια κάκιστη και παράτυπη «πρωτοβουλία» και να εξωραΐσει το … ΚΤΕΛ ΝΑΞΟΥ μέσω τηλεόρασης, ξεπερνάει νομίζουμε τα λογικά όρια…

Ο άνθρωπος που θέλει να γίνει Δήμαρχος όλων των Ναξιωτών έχει υποχρέωση να γνωρίζει, και σίγουρα γνωρίζει, την πραγματική κατάσταση που επικρατεί και όχι να ευλογεί και να ευνοεί τη διαιώνιση της αυθαιρεσίας…

Αλήθεια με την επώνυμη καταγγελία της κ. Κορρέ, έχει ασχοληθεί κάποια αρχή;

Συνέχεια...

Β.Ι.Λένιν : “έφυγε” σαν χτες …




Στις 21 Ιανουαρίου 1924,
η καρδιά του ηγέτη
της παγκόσμιας εργατικής τάξης,
έπαψε να κτυπά…


Διαβάστε περισσότερα από το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Συνέχεια...

Η αλληλεγγύη και η ευθύνη


Πολλοί φίλοι μας ζητούν να πάρουμε θέση
για τη δίωξη (; ) του Naxios.

Είναι προφανές πως για την ουσία του αδικήματος(;) δεν έχουμε στοιχεία και άρα δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε.

Αφήσαμε το χρόνο να κυλίσει για να ισορροπήσει κάπως το συναίσθημα, η λογική ο αιφνιδιασμός και η αγανάκτηση… Μήπως υπάρξει και κάποια ανακοίνωση ή κάποια έγκυρη πληροφορία για το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός. Το απόλυτο σκότος!

Σε υποθέσεις, συνειρμούς και σε ασφαλίτικες λογικές και διαδικασίες
το ξέρετε πολύ καλά, δεν συμμετέχουμε…

Τονίζουμε ότι πάντα υπήρξε σεβασμός στη διαφορετικότητα
τόσο από εμάς όσο και από τον ίδιο τον Naxio.


Για το ποιοι είμαστε ή τι δεν είμαστε έχουμε πολλές φορές τοποθετηθεί καθώς και για τον πρωτοποριακό ρόλο των Blogs στην ηλεκτρονική επικοινωνία και ενημέρωση.

Δεν θα σιωπήσουμε και τώρα και δηλώνουμε καθαρά:

- Καμιά ανοχή αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης άποψης.
- Παράλληλα όμως καμιά ανοχή σε περιπτώσεις ποινικής παραβατικότητας που θα ασκείται στο όνομα της ελεύθερης έκφρασης.

Συνολικά η θέση μας είναι και αλληλεγγύη αλλά και στάση ευθύνης.



Συνέχεια...

Στη μεγαλύτερη κρίση …με τη μεγαλύτερη διάσπαση


Ο τίτλος κανονικά έπρεπε να είναι , στη μεγαλύτερη κρίση με τη μεγαλύτερη ενότητα.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να το πούμε γιατί όπως σε πολλά φαινόμενα λειτουργούμε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω.

Απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που πλήττει εργάτες και αγρότες, αντί να αντιπαραθέτουμε τη μεγαλύτερη αγωνιστική ενότητα, αντιπαραθέτουμε τη μεγαλύτερη διάσπαση.

- Οι εργαζόμενοι μέσα από μια στείρα παραταξιοποίηση δουν σε πλήρη
διάσπαση. Το κεφάλαιο και το σύστημα παραμένει στο απυρόβλητο και εχθρός αναδεικνύεται κυρίαρχα η αντίπαλη παράταξη.

- Οι αγρότες εμφανίζονται διασπασμένοι με αποτέλεσμα κάθε μπλοκ να προβάλει τα δικά του αιτήματα.

Φταίει το κακό το ριζικό μας ή το ξερό κεφάλι μας;

Συνέχεια...

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Θα μας κυβερνήσουν οι… Γερμανοί;


Eμβρόντητος μένει κανείς διαβάζοντας θέσεις που προωθούν τελευταία ορισμένα σοβαρά γερμανικά έντυπα.

Παίρνοντας αφορμή από την οικονομική κατάσταση της Eλλάδας και γενικεύοντας όλο και συχνότερα εσχάτως με τρόπο που να συμπεριλαμβάνει και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες της ευρωζώνης (Iταλία, Iσπανία, Πορτογαλία), προπαγανδίζουν χωρίς περιστροφές την… κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας αυτών των κρατών-μελών της EE στον οικονομικό τομέα!

Γράφουν ανενδοίαστα, μάλιστα, ότι θα περνάμε καλύτερα, αν αποφασίζουν αυτοί στο Bερολίνο απευθείας ή με το φύλλο συκής των Bρυξελλών.
«Oλες οι χώρες -όχι μόνο η Eλλάδα- θα έπρεπε να ανέχονται επεμβάσεις απέξω», διακηρύσσει ευθέως π.χ. η εφημερίδα «Nτι Tσάιτ», η οποία μάλιστα πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα της Γερμανίας, που βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση. Πού να κυβερνούσε κιόλας το SPD, το «αδελφό» κόμμα του ΠAΣOK!

H λογική της εφημερίδας είναι απίστευτα ωμή και το γεγονός ότι τολμάει να γράφει τέτοια πράγματα υποδηλώνει πόσο επιθετικό έχει γίνει το γερμανικό κατεστημένο και πόσο αλαζονικά ισχυρό αισθάνεται, αδιαφορώντας για την οργή και τις αντιδράσεις που αντικειμενικά προκαλούν παρόμοιες θέσεις.

«Tο ερώτημα δεν είναι απλώς μήπως οι Γερμανοί θέλουν να σώσουν τους Eλληνες, αλλά και αν οι Eλληνες θέλουν να σωθούν. Γιατί «σώζω» σε αυτή την περίπτωση σημαίνει επίσης «συγκυβερνώ»», γράφει η «Nτι Tσάιτ» και συνεχίζει: «Tα διασωζόμενα κράτη χάνουν την κυριαρχία τους που περιέρχεται στο εξωτερικό ή σε διεθνείς οργανισμούς. Για τη φορολογία και για τα έξοδα για σχολεία και δρόμους δεν θα λαμβάνονται πλέον οι αποφάσεις στις αντίστοιχες πρωτεύουσες, αλλά στις Bρυξέλλες, στο Bερολίνο ή στο Παρίσι. Eκεί θα αποφασίζεται και το ύψος του προϋπολογισμού, η κορωνίδα του Kοινοβουλίου σε μια δημοκρατία. Φρίκη για κάθε αρχηγό κυβέρνησης, ταμπού για κάθε έθνος. Πολλοί οικονομολόγοι, όμως, υποστηρίζουν ακριβώς αυτό».

Kαθόλου δεν φαίνεται να διαφωνεί η «Nτι Tσάιτ» με την άποψη αυτή. Tο αντίθετο: «Πραγματικά, πολλές χώρες θα βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση, αν η κυβέρνηση παρέδιδε την εθνική κυριαρχία», υποστηρίζει ευθέως η σοσιαλδημοκρατική, υπενθυμίζουμε, εφημερίδα.

Oλες οι γερμανικές αναλύσεις καταλήγουν τελικά στο ότι η βαθύτερη αιτία της κακοδαιμονίας των χωρών της Mεσογείου είναι ότι οι κυβερνήσεις τους έδωσαν στους εργαζόμενους αυξήσεις μισθών… μεγαλύτερες ποσοστιαία από εκείνες που έδωσαν οι γερμανικές κυβερνήσεις!

«Στις νότιες χώρες οι μισθοί ανέβηκαν ισχυρότερα από όσο στη Γερμανία», γράφει με εμφανή φρίκη η συντηρητική «Φράνκφουρτερ Aλγκεμάινε», παρουσιάζοντας μελέτη της γερμανικής τράπεζας Kομέρτσμπανκ – της δεύτερης σε μέγεθος ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας που η κυβέρνηση της έδωσε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και την εθνικοποίησε εν μέρει τον Iανουάριο του 2009, για να τη διασώσει από τη βέβαιη χρεοκοπία.

«Tελευταία, κυβερνήσεις χωρών-μελών της EE φοβούνται να προχωρήσουν ακόμη και σε περιορισμένες περικοπές μισθών», γράφει με απέχθεια και η «Nτι Tσάιτ», για να μας πληροφορήσει ότι ακριβώς «γι’ αυτό η Kομισιόν υποστηρίζει μια στενότερη ακριβή προσαρμογή των εθνικών οικονομικών πολιτικών… Oλες οι χώρες θα έπρεπε να συντονίζουν τους φόρους, τους μισθούς και τις κρατικές δαπάνες».

Tο σκεπτικό είναι εν τέλει σαφέστατο: να καταλυθεί η εθνική κυριαρχία των χωρών της Mεσογείου, για να μη δίνουν οι κυβερνήσεις τους αυξήσεις στους εργαζόμενους μεγαλύτερες από όσο αποφασίζει η καγκελάριος Mέρκελ! Aπό πού αντλούν το θράσος να γράφουν τέτοια πράγματα;

Eίναι εκπληκτικό, δε, ότι η «Nτι Tσάιτ» υποστηρίζει αυτή την πολιτική, παρόλο που στο ίδιο άρθρο της ομολογεί ότι ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Πράσινων εκδιώχθηκε από το εκλογικό σώμα, γιατί με την αντεργατική «Aτζέντα 2010» του πρώην καγκελάριου Σρέντερ, «παρόλο που η οικονομία κάλπαζε, οι πολίτες είχαν λιγότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους». Tι να πει κανείς.


H Eνιαία Eυρώπη δεν είναι Pάιχ


Oι γερμανικές θεωρίες περί κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας ορισμένων κρατών-μελών της EE, με πρόσχημα την οικονομική τους κατάσταση, είναι πολύ επικίνδυνες.

Mε καμία δικαιολογία δεν επιτρέπεται να αφήνονται να κυκλοφορούν, χωρίς να καταδικάζονται απερίφραστα. Tο παρελθόν της Γερμανίας, ιδίως κατά τον περασμένο αιώνα, όταν προσπάθησε δύο φορές διά της βίας να μετατρέψει την Eυρώπη σε γερμανικό Pάιχ, δεν αποτελεί φυσικά παράγοντα εφησυχασμού.

Yποτίθεται ότι η EE αποτελεί χώρο συνεργασίας ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών και λαών, όχι στρατόπεδο με Γερμανούς αξιωματικούς που δίνουν εντολές και με Eυρωπαίους φαντάρους που τις εκτελούν.


Του Γιώργου Δελαστίκ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=9600869

Συνέχεια...

Να στήσουμε τα δικά μας μπλόκα


Στην άγνοια

Στο φανατισμό

Στην αδιαφορία και επανάπαυση

Στην αναξιοκρατία

Στην απολίτικη ουδετερότητα

Συνέχεια...

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ήταν ο ΝΑΧΙΟS


Συνέχεια...

Αναζητείται blogger για εκβιασμό μετά από καταγγελία του υπουργού Γ.Ραγκούση


Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται διαχειριστής blog στην Νάξο, για εκβιασμό κατά του υπουργού Γ.Ραγκούση!

H δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και ένας εισαγγελέας μπήκαν στο σπίτι του Βασίλη Γ. και κατέσχεσαν υπολογιστές και όλα τα πειστήρια του αδικήματος που φέρεται να έκανε ο αναζητούμενος blogger. Και πάμε στην ουσία.
Ρε παιδιά δεν το παίζουμε ξύπνιοι αλλά δεν γίνεται επί 15 ημέρες να έχεις μια φωτογραφία ενός υπουργού και να λες ιδού ο Πλαστογράφος και ότι σε 1-2 ημέρες θα κάνουμε αποκαλύψεις που θα ταρακουνήσουν όλη την Ελλάδα.
Πέρασαν όχι δύο αλλά και 15 ημέρες και ακόμα δεν αποκαλύφθηκε τίποτα! Όμως η ανάρτηση παραμένει δεξιά και κατηγορεί σαν πλαστογράφο έναν υπουργό. Ούτε τον ξέρουμε τον Ραγκούση και ούτε θα τον μάθουμε ποτέ. Αλλά ...
δεν υπάρχει ασυλία στα blogs να γράφουμε ότι θέλουμε
. Και εμείς βάζουμε την φωτογραφία του Γ.Κουρή και λέμε για το σκάνδαλο με τα τιμολόγια. Με μια διαφορά.

Ότι ζητάμε να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Αν αθωωθεί θα του πούμε μαγκιά του. Εδώ λοιπόν ο Γ.Ραγκούσης δεν έχει κατηγορηθεί ΠΟΤΕ για την πλαστογραφία που γράφουν και μάλιστα έχει γίνει προκαταρκτική επί Ν.Δ και η υπόθεση δεν είχε καμία βάση(σύμφωνα με την δικαιοσύνη) και μπήκε στο αρχείο.
Χαλάει η μανέστρα στα blogs με τέτοια πράγματα και όταν μάλιστα ο κάθε Ραγκούσης σε προειδοποιεί και σου λέει βγάλε ότι θέλεις αλλά με στοιχεία και εσύ δεν βάζεις κάτι που να στοιχειοθετεί αδίκημα ή κατηγορία!
Τελικά έκανε την καταγγελία ο υπουργός και αναζητείται ο blogger που τα στοιχεία και οι αναρτήσεις βρέθηκαν στο σπίτι του.Ε, δεν έχουμε και στην ασυλία να μην μας κυνηγάει κανένας όταν μάλιστα μας έχει προειδοποιήσει και δεν δείχνουμε κατανόηση όταν ΔΕΝ υπάρχει θέμα.
http://troktiko.blogspot.com/2010/01/blogger.html

Συνέχεια...

Ψάχνετε για δουλειά;

Συνέχεια...

Οι αγρότες της Νάξου έχουν τον… Καπούνη τους

Συνέχεια...

Τελικά είναι για τα μπάζα…

Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι παρατρεχάμενοι κόβουν ακόμα πίτες…
Παρεμπιπτόντως το Σάββατο κόβει την πίτα της η ΟΝΑΣ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου και την Κυριακή ο Σύλλογος Απολλωνιατών!!! (πάντα χέρι-χέρι)

ΟΜΩΣ:

Σε δύο μέρες γίνεται η δίκη της Ναξιώτισσας δασκάλας Στέλλας Πρωτονοταρίου…
Πριν δύο μέρες «τσουβάλιασαν» παιδιά χειρότερα από πρόβατα…
Πριν λίγο καιρό είχαμε το τραγικό περιστατικό του Παναγιωτάκη..

Σε όλα ΜΟΥΓΚΑ !!!

Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ξυπνήσουν οι προεστοί;
Η ένοχη σιωπή τους και η α-πολιτική στάση τους, είναι βαθειά πολιτική, συντηρητική και επικίνδυνη..

Εμείς ερμηνεύουμε το αποτέλεσμα της στάσης τους που στην ουσία σημαίνει «Άρον –Άρον, σταύρωσον αυτούς…»

Συνέχεια...

Ο δικός μας…Καλαβρύτων Αμβρόσιος


Ας το δηλώσουμε καθαρά, πολιτική δεν γίνεται χωρίς τον ηγέτη Αμβρόσιο.

Λέγαμε κι εμείς που είναι ο δικός μας άνθρωπος να τοποθετηθεί για το θέμα της παραχώρησης της ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες. Εμείς το ποίμνιο νοιώθαμε ένα απέραντο πολιτικό κενό για το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Βγήκε λοιπόν χθες και μίλησε και φυσικά ησυχάσαμε.

…η σιωπή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου πλημμυρίζει με ανησυχία τις ψυχές πολλών, μεταξύ των οποίων και τη δική μας¨...

…η απόφαση αυτή δυναμιτίζει την εθνική μας συνοχή και την καθαρότητα της φυλής μας...


Για την υπόθεση Τσενάι, του μαθητή που αρίστευσε και απασχόλησε το πανελλήνιο επειδή δεν του επετράπη να κρατήσει την ελληνική σημαία, αποκαλύπτει το σατανικό σχέδιο των Αλβανών.


…«Πληροφορούμαι ότι το παιδί αυτό σήμερα πραγματοποιεί σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ότι η αλβανική προπαγάνδα τον προορίζει ως αρχηγό πολιτικού σχηματισμού (δηλαδή κόμματος) στην Ελλάδα που θα υποστηρίζει τα αλβανικά συμφέροντα. Αν συμβεί αυτό θα τον λουσθούμε”.


Σώσον Αμβρόσιε τον λαό σου, μπες στη Βουλή και ανέλαβε τα υπουργεία εξωτερικών και παιδείας, άντε και άμυνας...

Συνέχεια...

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Το νέο α-πολιτικό μοντέλο


Ένα μοντέλο μεταπολιτικής, που έντεχνα καλλιεργήθηκε την τελευταία δεκαετία, απαξίωσε τα πιο ικανά στελέχη της Νάξου από τις κοινωνικές δράσεις.


Έτσι τοπικοί φορείς και Σύλλογοι εμφανίζονται απονευρωμένοι, άμαζοι και κατώτεροι των αναγκών και κατ επέκταση αποξενωμένοι από τους νέους.


Το νέο πολιτικό μοντέλο της α-πολιτικής συμπεριφοράς οικοδομήθηκε στον ευτελισμό της πολιτικής και κοινωνικής δράσης, στην απαξίωση της ιστορίας και προσώπων που ιστορικά πρωτοστάτησαν και στην ισοπέδωση κάθε δημιουργικής προοδευτικής πρωτοβουλίας.


Η ανάδειξη του πολιτισμού μας και η προώθηση των τοπικών και κοινωνικών προβλημάτων, υποκαταστάθηκαν μονοδιάστατα από τους ετήσιους χορούς με γυφτο-νησιώτικα τραγούδια και την άχρωμη, ουδέτερη και πληκτική κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας.


Ένας ιδιότυπος χαριεντισμός ανάμεσα σε Διοικήσεις τοπικών Συλλόγων και φορέων με κάθε λογής παράγοντες, μακριά από την κοινωνία, συνθέτουν όχι μόνο το χαζοχαρούμενο προφίλ των α-πολίτικων νεοπαραγόντων αλλά και το νέο κατεστημένο.


Είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο, πραχτικές α-πολίτικες, άχρωμες και δήθεν ουδέτερες είναι οι πλέον συντηρητικές και επικίνδυνες πολιτικές.

Συνέχεια...

Πόσο βαθειά είναι ο… πάτος;

Με αφορμή το περιστατικό της «Χίλια Βρύσης»
νομίζουμε ότι η πολύ διαβούλευση είναι περιττή.
Τα φαινόμενα αυθαιρεσίας στη Νάξο είναι κανόνας.
Το ζητούμενο είναι η… εξαίρεση!

Ας πάρει ένα μικρό μάθημα ο κ. πρόεδρος του ΚΤΕΛ από έναν «απολίτιστο» που σέβεται ακόμα και τα ζώα…

Συνέχεια...

Επενδυτικά συμφέροντα ;

κάτι μας θυμίζουν...


Να είμαστε ΟΛΟΙ εκεί και ...διαβασμένοι!

Συνέχεια...

Υπάρχει νέα εθνική ταυτότητα;



Επιλέξαμε από TO BHMA της Κυριακής 17 Ιανουαρίου 2010 επίκαιρες αναφορές για ένα ζήτημα που στην Ελλάδα το αντιμετωπίζουμε μάλλον με επιφανειακή προσέγγιση και κύρια με λογικές κομματικού ετεροπροσδιορισμού.

…«η Ελλάδα είναι η πρώτη ανατολική χώρα στην ιστορία που επιχείρησε να γίνει δυτική»…
Αν και η ανάγκη είναι πρόδηλη, στην Ελλάδα η συζήτηση για την ταυτότητα δεν άνοιξε ακόμη, όπως λ.χ. συνέβη στη Γαλλία. Ποια είναι η νέα ελληνική ταυτότητα; Πώς επηρεάζεται από τις ευρύτατες μεταβολές;
Πώς τη σφραγίζει η σημερινή παραγωγική γενιά και πώς θα την παραδώσει;

Εκείνο που επικράτησε ως ελληνική ταυτότητα από το 1960 και άντεξε ως τις μέρες μας δεν λειτουργεί πλέον με επάρκεια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εurostat, σήμερα ζουν στη χώρα μας πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες. Το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα δώσει την ελληνική εθνικότητα σε περισσότερους από 250.000 μετανάστες, ενώ, το πιο σημαντικό, είναι ότι θα μετατρέψει το ευρωπαϊκού τύπου «δίκαιο του αίματος» σε αμερικανικού τύπου «δίκαιο του εδάφους», αφού τα παιδιά των μεταναστών που θα γεννιούνται στην Ελλάδα θα λαμβάνουν αυτόματα την ελληνική εθνικότητα.

Το ζήτημα είναι τώρα πολύ πιο πολύπλοκο απ΄ ό,τι 20 ή 10 χρόνια πριν και λαμβάνει διαστάσεις πολυεθνικότητας που θυμίζουν περισσότερο τον 19ο παρά τον 20ό αιώνα, ενώ στις διαδικασίες ενσωμάτωσης ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος των θρησκειών.
Πέρα όμως από το μείζον θέμα της απόδοσης ελληνικής εθνικότητας σε μετανάστες, υπάρχουν και άλλες πολύ σημαντικές διαστάσεις της διαμόρφωσης της ελληνικής ταυτότητας.
Λ.χ., κατά τον Στέλιο Ράμφο «η Ελλάδα είναι η πρώτη ανατολική χώρα στην ιστορία που επιχείρησε να γίνει δυτική» και το γεγονός αυτό, μαζί με βάρη των μετεμφυλιακών χρόνων, έχει δημιουργήσει τεράστιες «ψυχικές εκκρεμότητες» οι οποίες προκαλούν ακόμη στρεβλώσεις.
Ταυτόχρονα, η αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα βρίσκει τη χώρα σε συνθήκες αβεβαιότητας που όμοιά της δεν έχει βιώσει εδώ και πολύ καιρό. Σταθερές με τις οποίες ο τόπος πορεύτηκε επί δεκαετίες έχουν ανατραπεί. Εν τω μεταξύ, στη σκέψη ή στην τέχνη πολύ δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πει ότι γεννιούνται νέα ρεύματα και τάσεις που δείχνουν διεξόδους και κατευθύνσεις σε οτιδήποτε, ενώ νέα ιδεολογία δεν παράγεται. Ωστόσο η συζήτηση για την ελληνική ταυτότητα υπήρξε από την πρώτη στιγμή κατ΄ εξοχήν πνευματική.
Οι ρίζες της φτάνουν ως τον Ομηρο, ενώ στον Θουκυδίδη και στον Ισοκράτη παίρνει πλέον ξεκάθαρη μορφή:
Ελληνες είναι εκείνοι που μετέχουν στην ελληνική γλώσσα και Παιδεία και που οργανώνουν τις πόλεις τους με ελληνικούς θεσμούς.
Με τον Μέγα Αλέξανδρο, η ελληνικότητα γίνεται οικουμενική. Στους βυζαντινούς χρόνους νέο κυρίαρχο στοιχείο της συζήτησης καθίσταται ο χριστιανισμός. Κατά την Επανάσταση του 1821 τη σφραγίζει ο νεοκλασικισμός του Αδαμάντιου Κοραή, ώσπου το 1835 ο Φαλμεράγερ αποφάσισε ότι οι νέοι Ελληνες... ουδεμία σχέση έχουν με τους αρχαίους.
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος τον ανασκευάζει. Στον 20ό αιώνα την επανακαθορίζει η Γενιά του ΄30.
Ο Μεταξάς γελοιοποιεί την ελληνικότητα, όπως αργότερα και ο Παπαδόπουλος- εν τω μεταξύ, είχε μεσολαβήσει ένας Εμφύλιος...
Τελικά, η δεκαετία του 1960 πετυχαίνει μια ιστορική συναίρεση: μέσα από το τραγούδι και το κοινωνικό πλάτος που αυτό προσφέρει και με πρωτοπόρο τον Μίκη Θεοδωράκη ο Επιτάφιος του Ρίτσου τραγουδιέται δίπλα δίπλα στο Αξιον Εστι του Ελύτη και στο Μυθιστόρημα του Σεφέρη από εκατομμύρια λαού και έτσι μια νέα πιο νέα συνθετική εκδοχή της ελληνικότητας, χωρίς να συζητείται πια τόσο πολύ, γίνεται ξαφνικά έννοια φυσική και αυτονόητη.
Είναι ένα κίνημα που απλώνεται παντού: στην ποίηση, στη μουσική, στη λογοτεχνία, στη σκέψη, στη ζωγραφική, στην αρχιτεκτονική, στον κινηματογράφο...

ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π.ΜΑΛΟΥΧΟΥ


Ποιοι πραγματικά είμαστε

ΤΟΥ ΤΙΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ


Η συζήτηση και οι συνακόλουθες αντιπαραθέσεις για την ελληνική ταυτότητα κρατούν, όπως ξέρουμε, από δω και πάρα πολλά χρόνια.

Ομως η με ιδιαίτερη ένταση επαναφορά τους γίνεται κάθε που εμφανίζεται μια οξεία, και πολλαπλή, κρίση σ΄ αυτόν τον τόπο. Οπότε οι αντίπαλες θεωρητικές προσεγγίσεις, δηλαδή κατ΄ ουσίαν οι αντίπαλες πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές δυνάμεις τις οποίες εκφράζουν, δίνουν τη διαφορετική τους απάντηση.

Οι συντηρητικές δυνάμεις δίνουν την αναχρονιστική τους απάντηση, οι προοδευτικές την εκσυγχρονιστική, και, από μιαν εποχή κι έπειτα, οι επαναστατικές τη δική τους ανατρεπτική απάντηση. Οι συντηρητικές απαντήσεις γρήγορα κρυσταλλώθηκαν σε στερεότυπα που η αμφισβήτησή τους χαρακτηρίστηκε από τους εκφραστές τους ως βαρύτατο, ακόμα και αντεθνικό, παράπτωμα, ενώ η διαιώνισή τους εξασφαλίστηκε με την καθιέρωση ενός πλέγματος φόβων και ενοχών, όπως θαυμάσια το έδειξε η Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου στο ύστατο βιβλίο της Οι φόβοι ενός αιώνα (2007). Ωστόσο με τον καιρό παγιώθηκαν σε αντίδρομα, αλλά αντίστοιχα, στερεότυπα και οι άλλες απαντήσεις, κυρίως οι επαναστατικές, ή οι λεγόμενες επαναστατικές. Και αυτές δημιούργησαν ένα άλλο πλέγμα φόβων και ενοχών για όποιον έθιγε τις απόλυτες βεβαιότητές τους, και αυτών η αμφισβήτηση χαρακτηρίστηκε από τις δυνάμεις που ιερατικά τις εξέφραζαν ως βαρύτατο παράπτωμα, και μάλιστα αντεπαναστατικό. Ετσι, κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα της ταυτότητας, ξεκινώντας από ιστορικό, πολιτικό ή ακόμα και υπαρξιακό, καταλήγει να γίνεται ιδεολογικό, με την έννοια που έδινε στην ιδεολογία ο νεαρός Μαρξ, δηλαδή όχι την κατανόηση της πραγματικότητας, αλλά την προβολή στην πραγματικότητα των προϋπαρχουσών ιδεών μας γι΄ αυτήν, τελικά την κίβδηλη συνείδηση.

Γι΄ αυτό και νομίζω πως εκείνο που έχει σπουδαιότητα δεν είναι το τι ιδέα έχουμε για το ποιοι είμαστε αλλά το να είμαστε. Και δεν μπορούμε να είμαστε παρά μόνο αν παράγουμε πράγματα που να έχουν ταυτόχρονα αξία χρήσης και αξία ανταλλακτική, και μαζί να δημιουργούμε έργα που όμως αυτά να έχουν περισσότερο αξία χρήσης και λιγότερο αξία ανταλλακτική και εμπορευματική.

Γίνεται όμως σήμερα αυτό; Ή μπορεί να γίνει; Δεν είμαι βέβαια αυτός που θα καταστρώσει σχετικά προγράμματα, που θα προτείνει συνταγολόγια ή έστω που θα διατυπώσει ευχολόγια. Πάντως στον βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει πιστεύω πως έναν καίριο ρόλο έχει να παίξει ο λόγος, στις πολλαπλές εκφράσεις του, την ιστορική, τη φιλοσοφική, τη δοκιμιακή, την ποιητική, την πεζογραφική, τη θεατρική. Αλλιώς, όσο η κρίση συνεχίζεται, ή οξύνεται, τόσο το κενό που δημιουργείται θα καλύπτεται από έναν ασυγκράτητο και αχόρταγο καταναλωτισμό, συχνά καλυμμένο με το ένδυμα των συντεχνιακών διεκδικήσεων, και μαζί από μιαν εξίσου ασυγκράτητη και αχόρταγη ηδονιστική ψυχαγωγία, καλυμμένη με το ένδυμα της καλλιτεχνικής ή ακόμα και της λογοτεχνικής δημιουργίας. Και τόσο περισσότερο θα βολευόμαστε σ΄ έναν κόσμο όχι απλώς άρτου και θεαμάτων, αλλά αμβροσίας και show business, εξιδανικευμένου από κάθε λογής εικόνες περί της σπουδαίας και μοναδικής στον κόσμο ταυτότητάς μας.
Ο κ. Τίτος Πατρίκιος είναι ποιητής.


Η ελληνικότητα κινδυνεύει από εμάς


ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ


«Ερωτόκριτος και Αρετούσα» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, του ζωγράφου που εξέφρασε αυθεντικά την ελληνικότητα
Κάθε κάποια χρόνια, δεν μπορώ να προσδιορίσω πόσα ακριβώς, συμβαίνουν αλλαγές στην ταυτότητα ενός τόπου. Ομως, συνήθως, οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν σε βάθος την ουσία της ταυτότητας.

Ετσι και οι αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, είτε ενδογενώς στην Ελλάδα, είτε εκείνες που είναι αποτέλεσμα εξωτερικών μεταβολών, δεν επηρεάζουν την ουσία της ελληνικής ταυτότητας, όσο κι αν τώρα που τις βιώνουμε μπορεί να μας φαίνεται αλλιώς.

Οι αρχαίοι Ελληνες φορούσαν χιτώνες, οι αγωνιστές του ΄21 φουστανέλες, εμείς, σήμερα, φοράμε παντελόνια ευρωπαϊκού τύπου, αλλά δεν αλλάζουμε. Και δεν αλλάζουμε, επειδή ζούμε κάτω από το ίδιο φως, στο ίδιο κλίμα, αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, χαιρόμαστε την ίδια φύση, κάνουμε τις ίδιες χειρονομίες.

Τελικά, η ελληνικότητα γεννιέται κυρίως από τον τόπο που ζούμε και καθορίζεται από αυτόν και από τη γλώσσα, και γι΄ αυτό αργά ή γρήγορα θα ενταχθούν σε αυτή την ελληνικότητα κι όσοι ξένοι έρχονται να ζήσουν σε αυτόν τον τόπο. Πολλοί, που αγνοούν εντελώς την καθοριστική σημασία όλων αυτών, πιστεύουν αντίθετα ότι η ελληνικότητα βρίσκεται στην παράδοση που απειλείται από τις αλλαγές.

Τους διαφεύγει ότι και η ίδια η παράδοση κα θορίζεται από τον τόπο και από το φως του. Αλλά, κυρίως, κάνουν το μεγάλο λάθος να ταυτίζουν τη διατήρηση της ελληνικότητας με τη μίμηση του παρελθόντος.

Κι αυτό είναι ένα έγκλημα, που γεννά τέρατα. Η μίμηση του παρελθόντος, του αρχαίου, του βυζαντινού ή όποιου άλλου, είναι κάτι κακό και επικίνδυνο που κλείνει τη σκέψη μας, μας στερεί κάθε δυνατότητα να ανανεώσουμε κι εμείς την ελληνική ταυτότητα και να την παραδώσουμε ανανεωμένη στους επόμενους. Το παρελθόν μάς βοηθά όταν μαθαίνουμε από αυτό, όχι όταν το αντιγράφουμε. Το ίδιο κακό γίνεται κι όταν αντιγράφουμε ξένα στοιχεία, όπως έκαναν οι έλληνες ζωγράφοι του 19ου αιώνα που πήγαν στο Μόναχο. Ζωγράφιζαν ελληνικά θέματα, αλλά σαν Γερμανοί. Αλλά το γερμανικό φως, ή μάλλον η γερμανική καταχνιά, που έμαθε τους Γερμανούς να φτιάχνουν αριστουργήματα, δεν έχει καμιά σχέση με το φως της Ελλάδας.

Το ίδιο κι οι σκιές. Και, ξαφνικά, ανάμεσα στους γερμανοσπουδαγμένους «λόγιους» έλληνες ζωγράφους, από το πουθενά, ξεπετάχτηκε ένας Θεόφιλος, ένας ξυπόλυτος με μια λερή φουστανέλα, που εξέφρασε την αληθινή ελληνικότητα όσο κανένας άλλος... Εγώ, δουλεύοντας πάνω στη σκληρή αντίθεση της σκιάς και του φωτός του ελληνικού, συνεχίζω ακριβώς αυτή την παράδοση με νέο τρόπο. Κι έτσι σε όλον τον κόσμο άνθρωποι μου λένε ότι νιώθουν μέσα από τα έργα μου τη συνέχεια με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, χωρίς να ξέρουν το γιατί... Σήμερα, την ελληνικότητα τη βλέπω ακόμα και στα αυθαίρετα. Στα σπίτια που χτίζονταν μέσα σε ένα βράδυ όπως όπως, με ό,τι ταπεινά υλικά υπήρχαν διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή. Αντίθετα, δεν τη βλέπω καθόλου σε τερατώδη κτίρια στη Μύκονο ή σε άλλα νησιά, που μπορεί να κρατούν το λευκό χρώμα ή την πέτρα, αλλά που οι διαστάσεις, οι αναλογίες και οι όγκοι τους δεν έχουν καμιά σχέση με την αληθινή αρχιτεκτονική εκείνης της γης και την προσβάλλουν. Το Αιγαίο, που τώρα όλοι μιλούν γι΄ αυτό, δεν το ξέραμε, ο Ελύτης μάς το ΄μαθε, αλλά δεν το καταλάβαμε. Ελληνικότητα δεν είναι να πηγαίνεις και να αντιγράφεις το παρελθόν σου. Ελληνικότητα είναι να μαθαίνεις από όλα αυτά, να τα κουβαλάς μέσα σου και να τα ξέρεις, αλλά, όπως ο Οδυσσέας, να κάνεις αυτό που αυτός εδώ ο τόπος σού ζητά. Να παίρνεις το ελληνικό και να το κάνεις παγκόσμιο. Εγώ τουλάχιστον αυτό προσπάθησα να κάνω όλα αυτά τα χρόνια. Και το είδα να γίνεται. Η αρχή της Οδύσσειας είναι η ελληνικότητα. Και γι΄ αυτό δεν κινδυνεύει από όλες τις αλλαγές. Αν κινδυνεύει η ελληνικότητα, κινδυνεύει μόνο από εμάς τους ίδιους...
Ο κ. Αλέκος Φασιανός είναι ζωγράφος.

Συνέχεια...

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΚΡΑΥΓΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΛΙΑ ΒΡΥΣΗ

• ΧΙΛΙΑ τα προβλήματα στη ΒΡΥΣΗ της γνώσης


Η Χίλια Βρύση είναι ένας απομακρυσμένος οικισμός της Κωμιακής, στη Νάξο.


Τα παιδιά μεταφέρονται στη Χώρα για να παρακολουθήσουν το σχολείο τους.
Ποια μεταχείριση όμως τους επιφυλάσσει η πολιτεία;

Μια μάνα, η Δέσποινα Κορρέ, καταγγέλλει ένα τελευταίο περιστατικό, που έγινε την Παρασκευή και δείχνει την ταλαιπωρία και τα βάσανα των μαθητών και των γονιών τους αλλά και την ανισότητα εκπαιδευτικών ευκαιριών για τις δυσπρόσιτες περιοχές, που έπρεπε να έχουν ειδική μεταχείριση.

Η παιδεία ήταν και είναι ταξική.
Αυτό τονίζεται και από το περιστατικό που καταγγέλλεται, με αποδέκτες τον Προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον Έπαρχο Νάξου, τον Πρόεδρο του τοπικού ΚΤΕΛ και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων.

Το Σάββατο δημοσιεύτηκε σε αυτό το blog από ανώνυμο blogger το εξής σχόλιο:
«Χθες Παρασκευή μαθητές μεταφέρθηκαν και δεν ήταν η πρώτη φορά από τη Χώρα μέχρι τις Εγγαρές με το λεωφορείο και μετά μεταβιβάστηκαν σε Ι.Χ. για να πάνε Χίλια Βρύση και Κάμπο. Και η αποκορύφωση; Δεν χωρούσαν όλα μέσα στο αυτοκίνητο και δύο από αυτά βολεύτηκαν στο πορτ παγκάζ!
Σαν τσουβάλια!
Ο οδηγός και των δύο οχημάτων δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ!
Ελλάς το μεγαλείο σου!».

Συνέχεια...

ΑΙΓΑΙΟ: Το πέλαγος της ιστορίας και του πολιτισμού…

« ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΣ ΜΠΑΛΛΟΣ »
Από ένα εραστή της έρευνας, τον κ. Σταύρο Σπηλιάκο.









Συνέχεια...

στο Δανακό και θέλουν και μπορούν…

Με αιχμή του δόρατος τη ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
ο Σύλλογος Δανακιωτών δείχνει έμπρακτα
την αγάπη και το ενδιαφέρον του για το Δανακό.



Περιηγηθείτε στην ηλεκτρονική σελίδα του Συλλόγου ΕΔΩ

Διαβάστε την εφημερίδα «Δανακιώτικα νέα»
Τεύχος: /1. /2. /3. /4.

Συνέχεια...

Μεθαύριο είναι… Τσικνοπέμπτη


• Η λιτανεία της βασιλόπιτας έχει ξεκινήσει και θα φθάσει- πρώτα ο θεός των δημόσιων σχέσεων- μέχρι το άγιον Πάσχα…

• Αυτό το Σαββατοκύριακο έσπασε κάθε ρεκόρ: Απεραθίτες, Τριποδιώτες και Κωμιακίτες προχθές, Δαμαριωνίτες, Μελανίτες, Κεραμιώτες, Κορωνιδιάτες χθές. Συγγνώμη αν μου διαφεύγει καμιά εκδήλωση, παρόλο που έχω καλό πληροφοριοδότη. Γιατί όμως τους έχει πιάσει εφέτος τέτοια φούρια; Λέτε να φοβούνται μήπως τις πίτες τις …κόψουν (δηλαδή τις καταργήσουν) ο Παπακωνσταντίνου και ο Μπαρόζο;

• Μπα, δεν νομίζω. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να φορολογήσουν το φλουρί…

• Συμπάσχω πάντως με όσους είναι υποχρεωμένοι(;) να περιπλανώνται από πίτα σε πίτα για να ανανεώνουν τη δημόσια παρουσία τους σε ένα κοινό που δεν είναι πάντα το αναμενόμενο. Δεν μπορώ όμως να τους αποτρέψω από την εκπλήρωση του καθήκοντος, όπως αυτοί το εννοούν...

• Στους Κωμιακίτες έμαθα ότι ήταν και ο Μαν. Γλέζος…

• Ο Μαράκης έχει πάρει σβάρνα τις τελετές κοπής της βασιλόπιτας των ναξιώτικων συλλόγων της Αθήνας. Όπως μου λένε παρών δήλωνε και ο Μαν. Μαργαρίτης, συνοδεύοντας τον τομεάρχη Βρούτση. Ποιος κατόπιν τούτου μπορεί να αμφισβητήσει το δίδυμο των προσεχών δημοτικών εκλογών, που αρχίζει να διαμορφώνεται;

• Το ερώτημα είναι: ποιος θα είναι ο «Καλλικράτης» του Δήμου Ναξίων;

• Τώρα αν μεταξύ ενός κομματιού νόστιμης πλην χολιστερινούχου πίτας και του πατροπαράδοτου γλεντιού μεσολαβήσει και ένας δεκάρικος υποσχέσεων και παχιών λόγων, ε, αυτό να το εντάξετε στα ήθη και έθιμα της λαϊκής και πολιτικής μας κουλτούρας, που δεν μπορεί καμιά Ένωση και κανένας Τρισέ να μας ξεριζώσει…

• Προσοχή όμως γιατί το νέο κύμα της νέας γρίπης χτυπά τις πόρτες και των συλλόγων και των ξενοδοχείων που θυσιάζονται οι βασιλόπιτες. Δε λογαριάζει η αθεόφοβη ούτε την ανάγκη σύσφιγξης των δεσμών και των σχέσεων σε μια μελαγχολική εποχή που η συλλογικότητα κλυδωνίζεται...

• Όταν μάλιστα σε αυτές τις λαο-συνάξεις ο ενικός ψίθυρος γίνεται πληθυντικός, όπως θα έλεγε ο Μάρκος Μέσκος, από τις σημαντικότερες μεταπολεμικές ποιητικές φωνές της Θεσσαλονίκης.

• Έγραψα για τη νέα γρίπη-όπως λέμε νέα δημοκρατία;- και θυμήθηκα τον καιρό που την τρέφει. Χειμώνιασε αργά και κατά λάθος. Τα μποφόρ είναι πολλά, εδώ σαρταίνουν στην παραλία, «κατέναντι του αγρίως μαινομένου πελάγους», κατά τον Παπαδιαμάντη και ο αέρας λυσσομανά.

• Κάπου διάβασα ότι οι αρκούδες στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν ξύπνιες και δραστήριες, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε λήθαργο από τα τέλη Οκτωβρίου. Και εδώ το ίδιο συμβαίνει.

• Επίσης, οι καλλιέργειες έχουν απορρυθμιστεί εντελώς. Ροδακινιές, δαμασκηνιές και αχλαδιές έχουν ήδη ανθίσει σε πολλές περιοχές. Οι προσβολές στα λάχανα από βακτήρια και «εισαγόμενα» έντομα αυξήθηκαν Γενάρη μήνα. Εδώ έχει απορρυθμιστεί η κοινωνία και τα μυαλά των ανθρώπων, η φύση θα έμενε πίσω;

• Το Σάββατο έγραψε το ΒΗΜΑ (ΒΗΜΑτοδότης) ότι « ο κ. Ι. Μανώλης εξακολουθεί να ασχολείται με τα συνδικαλιστικά και τα νεοδημοκρατικά παρ΄ ότι εκτός Βουλής. Μου λένε ότι η πολυπραγμοσύνη του κ. Μανώλη στο πεδίο των συνδικαλιστών έχει ενοχλήσει τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Ι. Βρούτση. Δεν είναι όλα αυτά μια απόδειξη ότι η χώρα διαθέτει αστείρευτες δυνάμεις;». Είμαστε δίπλα στο Γιάννη μας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά.

• Ποιος δεν έχει διαβάσει τις «Δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζον Ριντ; Τώρα βιώσαμε τις εκατό μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα. Και έχουμε δρόμο μπροστά μας…

• Πώς το είπε ο Γιώργος; Ορθοπεταλιά… Και όποιος δεν ξέρει ποδήλατο; Κλάφτα Χαράλαμπε…

• Εγώ «Παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για το αδύνατο», που τραγουδά ο Μακεδόνας.

• Κατά τα άλλα, αν η μισή μου καρδιά είναι εδώ πέρα, η άλλη μισή στην Αϊτή βρίσκεται.

Συνέχεια...

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Δύσκολες εποχές για κοτζαμπάσηδες και προεστούς…


Στο χέρσο και κακοτράχαλο πολιτικό χωράφι της Νάξου, εκτός από ζιζάνια, αρχίζουν σιγά-σιγά να φυτρώνουν και οι πρώτοι … μεταλλαγμένοι Δημοτικοί σχηματισμοί.
Το τοπίο βέβαια σε μερικούς μήνες θα είναι εντελώς διαφορετικό και ως προς τις συνθήκες, αλλά πολύ περισσότερο ως προς τα... πρόσωπα (!)

Τώρα απλά διαγκωνίζονται
οι ακαταλληλότεροι με τους … ακαταλληλότατους.


Όταν με το καλό ολοκληρώσουν τον κύκλο των διαβουλεύσεων για τη γεύση της … βασιλόπιτας, και σε κατανυκτική ατμόσφαιρα λόγω μεγαλοβδόμαδας, ίσως βρουν χρόνο να ασχοληθούν με το χρόνιο και ακανθώδες (!) θέμα των σκουπιδιών … αλλά και με πιο δύσκολα.

Για τα σκουπίδια, όλο και κάποιος ρυάκας θα βρεθεί, άρα λύση υπάρχει…

Όμως δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα, όταν κλιθούν να πάρουν όχι γενική και αόριστη πολιτική θέση, αλλά συγκεκριμένη, σαφή και τεκμηριωμένη σε θέματα που πιστεύουμε ότι τα γνωρίζουν μόνο από φωτογραφίες…

Ένα από αυτά είναι η "Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής". Δηλαδή αν συναινέσουν άνευ όρων, προϋποθέσεων και αρχών, στη μετατροπή της Νάξου σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο…

Υπάρχουν δείγματα γραφής όπως η περίπτωση της Κορώνου που μας τρομάζουν και μας προϊδεάζουν για ακόμα χειρότερες αίολες αποφάσεις..
Υπάρχει επίσης «υπερβολικός ζήλος» και σημαντικό «επιχειρηματικό ενδιαφέρον» για αυτού του συγκεκριμένου είδους την «πράσινη ανάπτυξη»


Με απλά λόγια , υπάρχουν ισχυρά «κίνητρα» και εξ ίσου ισχυρό «οικολογικό» άλλοθι..

Ίσως προβληματιστούν οι επίδοξοι κοτζαμπάσηδες και αρχίσουν να το ξανασκέφτονται, αν κάποιος έχει το θάρρος να προτείνει σαν ιδανικό τόπο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών τη… Στελίδα!




Συνέχεια...

Ο ΚΥΡ στη μεγαλειώδη παρέλαση…

Συνέχεια...