Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Αγροτικό: Το παληό, το καινούριο και οι μηχανισμοί




Κάτι νέο φαίνεται γεννιέται στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Το επερχόμενο τέλος των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων διαμορφώνει και νέα δεδομένα στο αγροτικό κίνημα.

Νέες δυνάμεις και ειδικότερα νέοι αγρότες διαμορφώνουν νέα αγωνιστική ατζέντα με στρατηγική προοπτική απέναντι στη μονοδιάστατη επιδοματική διεκδίκηση που μέχρι σήμερα κυριαρχούσε.

Στην σημερινή φάση συνυπάρχουν στους δρόμους και οι δυο πολιτικές κι αυτό απεικονίζεται σαν οργανωτική πολυδιάσπαση.

Δεν είναι όμως οργανωτικό το πρόβλημα, στην ουσία φαίνεται να είναι η σύγκρουση ανάμεσα στο παληό, που αναπαράγει τα αδιέξοδα και το νέο που ζητά τους όρους και την προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης της γεωργίας.
Δεν είναι τυχαίο πως το νέο το εκφράζουν με αυτοοργάνωση νέοι αγρότες.

Πάντα το μέλλον διαμορφώνεται από τη σύγκρουση και σύνθεση ανάμεσα στο παληό και στο νέο πλην όμως δε σημαίνει πως η έκβαση είναι πάντα θετική.

Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες.

Οι πολιτικοί φορείς και η ίδια η κοινωνία θα δοκιμαστούν και γι αυτό τα αγωνιστικά μέσα και η μορφή τους, στο βαθμό που δεν είναι μελετημένα, πολλές φορές μπορεί να κυριαρχήσουν σε βάρος του πραγματικού προβλήματος.

Ήδη μέχρι στιγμής φαίνεται πως τα μέσα ενημέρωσης διαμορφώνουν την ατζέντα και όχι οι ίδιοι οι αγρότες. Κυρίαρχο πρόβλημα αναδείχθηκε πλέον η μορφή του αγώνα και το αγροτικό ζήτημα περνά σιγά-σιγά σε δεύτερη μοίρα.

Οι αγρότες και ο αγώνας τους μετατρέπονται σε δημοσιογραφική τροφή στην πρωϊνή και βραδινή ζώνη αιχμής των καναλιών, οι ηγέτες τους αναδεικνύονται σχεδιασμένα σε εφήμερους και εύκολα αναλώσιμους Σταρ, για να καταστούν στο τέλος αδύναμοι και χωρίς κοινωνική αποδοχή.

Τα συμπεράσματα από τους προηγούμενους και τωρινούς αγώνες πρέπει να τα βγάλουν οι ίδιοι οι αγρότες, πράγμα που δεν έχει γίνει χρόνια τώρα μην τυχόν και αμφισβητηθούν οι παραταξιακές ηγεμονίες και οι τηλεοπτικοί Σταρ ηγέτες.

Το αγροτικό ζήτημα όμως αφορά εξ ίσου τους ίδιους τους αγρότες και όλη την κοινωνία.

Είναι εθνικό ζήτημα και είναι κρίμα να αφεθεί στους μηχανισμούς της κάθε κομματικής και κρατικής εξουσίας και πάνω απ όλα στους καναλάρχες.

Στέφανος Ροδινός
srodinos@gmail.com

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον κάνεις λάθος, απλό είναι το πράγμα, το ΚΚΕ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ΠΑΜΕ αγροτών και προκαλεί τους αποκλεισμιούς δρόμων κάθε χρόνο.
Το ίδιο δεν έκανε και με τους μαθητές την εποχή των καταλήψεων; Στήνει κάποια συντονιστκά όργαν τα οποία δήθεν εκπροσωπούν τους μαθητές, τους αγρότες κ.α.
Και επειδή οι αγρότες βλέπουν τι γίνεται γι αυτό δεν έχει περπατήσει η προσπάθεια διάσπασης τβν αγροτικών οργανώσεων από το ΚΚΕ..

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ το προσπαθεί χρόνια. Ο Μπούτας προσπαθεί να αναλάβει το συντονισμό δηλαδή να τους καπελώσει. Αν το πετύχει κλάφτα Χαράλαμπε για τους αγρότες.
Τη Δευτέρα θα τα παίξει όλα με συμβολικές κινήσεις και στ αρχ…του οι αγρότες.
Αν οι αγρότες δεν τσιμπίσουν κάτι μπορεί να γίνει.
Πάρε τον περισυνό Δεκέμβρη, πάρε κάθε κινητοποίηση, ο ρόλος του ΚΚΕ είναι να διαλύει κάθε αγώνα που δεν τον ελέγχει και προπάνπως να μην υπάρχει ποτέ ενότητα για να μπορεί να παίζει τα μικροκομματικά του παιχνίδια για να είναι ο συνομιλητής με το σύστημα. Έχει κι άλλα κρυφά να διαπραγματευτεί.
Παρα λίγο να το ξεχάσω, ο Γλέζος πήρε θέση ή αυτό δεν αφορά ταπεράθου;

Ανώνυμος είπε...

Ενώ το κείμενο της ανάρτησης προσπαθεί να θέσει, αλλού σωστά αλλού όχι, σε πολιτική βάση το αγροτικό ζήτημα στη χώρα μας σήμερα, οι σχολιασμοί θέλουν να το στρέψουν αλλού.
Πρεπει να ξέρετε οτι τα αγροτικά εισοδήματα είναι περίπου 5% του ΑΕΠ και οι αγρότες αποκλειστικής απασχόλησης δεν είναι παραπάνω από το 5% του συνόλου.
ΑΥΤΟ είναι πλέον το ποσοστό του ΑΕΠ που παράγεται εκτός αστικών κέντρων, αποκλειστικά από αγροτικές εργασίες. Έχει διαπιστωθεί ήδη από το 2004, αλλά κανένας πολιτικός δεν το έχει πει ακόμα καθαρά. Είναι ελάχιστοι πλέον οι αγρότες που περιμένουν να ζήσουν μόνον από καλλιέργειες ή κτηνοτροφία. Οι περισσότεροι κάτοικοι της υπαίθρου συνδυάζουν το αγροτικό εισόδημα με εισόδημα από τον τουρισμό, από τις υπεραξίες που δημιουργούνται από την πώληση της αγροτικής γης, από περιβαλλοντικά έργα, από την απασχόληση στο δημόσιο τομέα των υπηρεσιών, από τις οικοδομικές εργασίες για την κατασκευή κατοικιών, ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων βιλών και δωματίων, και συναφείς εργασίες, από αγροτουριστικές μονάδες και γενικά από τον αναπτυσσόμενο τριτογενή τομέα. Στον πρωτογενή τομέα απασχολούνται κυρίως μετανάστες πρώτης γενιάς. Στη Νάξο δεν βλέπετε τι γίνεται;
Η λύση είναι η ίδρυση επιχειρηματικών μονάδων από κατοίκους της υπαίθρου, οι οποίοι θα προσπαθήσουν με την άμεση παρουσία τους στην αγορά να αυξήσουν το εισόδημά τους. Με εμπορικές, μεταποιητικές, συσκευαστικές και μεταφορικές εργασίες. Οι οποίες θα συνοδεύονται με ενέργειες μάρκετινγκ και παροχής υπηρεσιών. Οι αγρότες που βλέπουμε στα μπλόκα είναι αγρότες του περασμένου αιώνα. Και είναι καμένα χαρτιά. Κακομαθημένοι στις επιδοτήσεις, που τώρα έγιναν 65 χρονών και τους έμεινε η σύνταξη του ΟΓΑ για την οποία δεν πλήρωσαν ποτέ εισφορές. Η επόμενη γενιά είναι πιο καλά καταρτισμένη, έχει κάνει πιο οργανωμένες προσπάθειες, έχουν σπάσει τα μούτρα τους στις τράπεζες, αλλά δεν έχουν καταφέρει να παράγουν τρόφιμα που να καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας ούτε να απολαύσουν τις τιμές που τους αξίζουν. Περιμένουν λοιπόν κι αυτοί να αποσπάσουν ένα μέρος του εισοδήματός τους από επιδοτήσεις, ζημιές και τιμές της αγοράς.

Ανώνυμος είπε...

Τι ζητούν σήμερα οι αγρότες; Ζητούν την καταβολή όσων επιδοτήσεων έχουν καθυστερήσει. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν δοθεί. Αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται στη μη καταβολή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά στη μη ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροτικών γαιών, επειδή το έργο ήταν πολύπλοκο μια και κάποιοι αγρότες είχαν δηλώσει πολύ περισσότερες γαίες απ’ ό,τι διέθεταν για να παίρνουν μεγαλύτερη επιδότηση, που δεν εδικαιούντο.
Το άλλο αίτημα, που πρέπει να απαντηθεί έχει να κάνει με τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος πέραν των επιδοτήσεων. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι σήμερα πολλοί αγρότες μπορεί να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Όπως άλλωστε η πλειοψηφία των Ελλήνων, που δεν κλείνουν τους δρόμους. Η στήριξη με επιπλέον ενίσχυση από το Δημόσιο όμως και αντικοινοτική είναι, με αποτέλεσμα όπως συνέβη προσφάτως να κινδυνεύει με επιβολή προστίμου, αλλά και παράλογη. Ζητούν εγγύηση κατώτατου εισοδήματος, εφόσον δεν απορροφάται η καλλιέργειά τους. Με την ίδια λογική κάθε έμπορος που δεν απορροφάται το προϊόν του θα έπρεπε να ζητά κρατική ενίσχυση. Αντί να οδηγείται στη χρεοκοπία και στην ανεργία, όπως συμβαίνει κατά κόρον σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Μηπως αυτα που λες τα εκανε και τα κανει το ΠΑΣΟΚ; Για καλο σκεψου το.....Αν κρινουμε και απο τους προεδρους της ΓΣΕΕ διαχρονικα, που μονο τα δικαιωματα των εργατων δεν εκπροσωπουν...

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι ένα, όπως πριν από 35ετία το έχει θέσει πρώην βουλευτής κυκλάδων (που δικαιώθηκε πρόσφατα για τα προπατορικά αμαρτήματα)
Ξεριζώστε τα όλα και φυτέψτε ρίγανη, δυόσμο, και φλασκομηλιά αυτά θέλουν οι ευρωπαίοι.
Όλα τα άλλα θα έχουν την τύχη των αμπελιών, της πατάτας και της ελιάς.

Πολύ μπροστά ο άνθρωπος από την εποχή του....
Για να πάμε πιο μπροστά και να συμβάλουμε στην οικονομία λέω να φυτεύουμε και διάφορα άλλα μαγικά φυτά όπως μελισόχορτο ή κουτόχορτο

Οι αγρότες ζητάνε αυτά που γίνανε δομημένα ομόλογα, μετοχές σε χρηματιστήρια, βίλες και ακριβά αυτοκίνητα, δεξιώσεις και υποβρύχια που γέρνουνε.

Και επειδή το ζωνάρι σφίγει βλέπουμε αυτά που θέλουν να βλέπουμε τα ΜΜΕ
Αμα σφίξει και άλλο το ζωνάρι οι καναπεδάτοι τι θα κάνουν?
Κουτόχορτο και πάλι κουτόχορτο.

Ανώνυμος είπε...

Αμμάν πια με τα μπλόκα των αγροτών που δεν έχουν δουλειές αυτή την περίοδο και κλείνουν τους δρόμους. Άντε γιατί παράγινε το κακό και οι αγρότες δεν έχουν καταλάβει ότι βρισκόμαστε στα όρια της χρεωκοπίας.