Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ …ΓΟΥΡΝΑ


Η εκλογική, προεκλογική
και μετεκλογική διαδικασία
είχε πάντοτε
και τη λαογραφική όψη της.


Αυτήν προσπάθησε να ερευνήσει ο λαογράφος(και επ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης σήμερα) Μανόλης Σέργης στο βιβλίο του «Λαογραφικά των εκλογών(1920-1981) από ένα ναξιώτικο χωριό», το Γλυνάδο.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1998.(Κάθε ναξιώτικο χωριό έχει την εκλογική του παράδοση, κοινές αναφορές και ιδιαιτερότητες, που μπορείτε να μας τις θυμίσετε ή να τις αποκαλύψετε).

Σχετικά με τις παροιμίες που έχουν αφορμή τις εκλογές, παρατηρεί ότι όλες εκείνες που κορφολόγησε έχουν σχέση με τη μεταπήδηση από κόμμα σε κόμμα (διακομματικές ροές ψηφοφόρων θα έλεγαν οι σημερινοί δημοσκόποι) και η απόσταση έργων και λόγων των πολιτικών, συμπεριφορές και νοοτροπίες που υπάρχουν και σήμερα, χωρίς να είναι φορτισμένες όσο παλιότερα με ηθική απαξία.

«Τέτοιες φράσεις είναι- γράφει ο Σέργης

«όπου γέρνει η μπελάτζα, κλίνει ευτός πάντα»,
«απ΄ όπου φυσά ο αέρας υρίζει»,
«ευτός είναι ανεμοδούρα»,
«ευτοί είναι κούνιες»,
«ευτός είναι τσι γούρνας» κ. ά..

«Γούρνα» είναι γενικά στο χωριό οποιαδήποτε κοιλότητα, μέσα στην οποία μπορούν να φάνε π.χ. ή να πιουν ζώα.. Εδώ υπονοείται σαφέστατα η γούρνα του χοίρου και σημαίνει μεταφορικά «τα προσωπικά οφέλη»

(Για τη γούρνα ο Νικηφόρος Μανδηλαράς έγραφε ότι πολιτικά χρησιμοποιούσε ο ναξιακός λαός αυτή τη λέξη για να τονίσει τη ρεμούλα της ασυδοσίας.
«Οι ενδιαιτώμενοι εις την γούρνα με την παμφάγον λαιμαργίαν των γνωστών τετραπόδων, επέδειξαν πλήρη περιφρόνησιν και εξοργιστικήν αναλγησίαν προς τον πεινώντα λαόν, τον οποίον μετά μανίας ελεηλάτησαν»)

«Η στάση αυτή-συνεχίζει ο Σέργης-να «φιλούνε κατουρημένες ποδιές» δεν συμβιβάζεται με ανθρώπους που «είναι βαφτισμένοι στο κόμμα», με ανθρώπους που είναι «ποτισμένοι στο κόμμα», αφού γι’ αυτούς(σε ορισμένη τουλάχιστο περίοδο της πολιτικής ζωής του χωριού) αφορισμοί του τύπου «το κόμμα είναι θρησκεία», «το κόμμα τόχω θρησκεία», «θα το δώκω δαγκωτό» χαρακτήριζαν την «πολιτική σκέψη» τους…

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παροιμιακή φράση αξίζει να σχολιαστεί…Είναι η φράση «η κάρπη είναι κάρπικη», που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων το τελικό αποτέλεσμα που θα βγεί απ’ αυτήν.(Σ.Σ. Σήμερα κάτι παραπάνω ξέρουμε, με τη… βοήθεια πάνω από 30 εταιρειών έρευνας της κοινής γνώμης).
Τον ίδιο «αγνωστικισμό» εξέφραζαν με το δίστιχο:

Πρώτη φορά συνάντησα τέτοιο κουτί ρημάδι
«όχι» να ρίχνεις το πρωί και «ναι» νάναι το βράδυ,

το οποίο μάλλον είναι εμπνευσμένο από πανελλήνιο αντίστοιχο, ως λαϊκό «ποιητικό αποτέλεσμα» για την πολιτική πρακτική της «αλήστου μνήμης» επταετούς δικτατορίας του 1967.

Πάντως αξίζει να εντοπίζουμε εκτός από τη θυμοσοφική της αξία και τη λαϊκή επινόηση της παρετυμολογίας της προηγούμενης φράσης από το επίθετο «κάρπικος». Λέγεται «κάρπη» επειδή μ’ αυτήν μπορείς να ξεγελάσεις, να κάνεις μ’ αυτήν «κάρπικη» κάθε σου υπόσχεση».


Συνέχεια...

στο όριο αυτοί, στα όριά μας κι εμείς...

Συνέχεια...

καλορίζικο


πολλά αλλάζουν εκεί στα «ορεινά» και πραγματικά το χαιρόμαστε…

http://politistikosdrymaliasnaxou.blogspot.com/

Συνέχεια...

Ένας σοβαρός καπιταλισμός στην Ελλάδα της μιζέριας θα φαντάζει ως ανατροπή και επανάσταση!!!


Κυρίαρχο πρόβλημα την προεκλογική περίοδο αναδείχθηκε η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν είναι τόσο απλή η επίλυσή του όσο αρχικά φαίνεται.

Δεν μπορεί να γίνει μόνο με διοικητικά μέτρα, παράλληλα προϋποθέτει διαζύγιο με τις ασκούμενες μέχρι σήμερα πολιτικές.

Ο λόγος είναι ότι προαπαιτείται φορολογική συνείδηση και η οποία δεν υπάρχει για τον απλό λόγο ότι ο πολίτης δεν βλέπει που πάνε οι εισφορές του και κατ επέκταση γιατί να αποχτήσει τέτοια συνείδηση. Και στο κάτω-κάτω έχει δίκιο.

Επομένως η επίλυσή του είναι βαθειά πολιτική και προϋποθέτει:

-Κοινωνική δικαιοσύνη
-Διαφάνεια στη διαχείριση των δαπανών
-Αξιοκρατία σε όλο το δημόσιο
-Αισιοδοξία και προοπτική για τους νέους
-Φανερούς και μετρήσιμους στόχους για το που πάμε
-Με λίγα λόγια όραμα για όλους


Όλα αυτά όμως συνθέτουν μια άλλη λειτουργία του συστήματος.
Όταν λοιπόν παταχθεί η φοροδιαφυγή θα σημαίνει πως άλλαξε το πολιτικό σύστημα που οικοδομήθηκε από την απελευθέρωση και ελάχιστα είχε βελτιωθεί ποιοτικά μέχρι σήμερα.

Θα σημαίνει πως περάσαμε, από το σύστημα των διαπλεκόμενων των κουμπάρων και του κράτους λάφυρο, στη λειτουργία για πρώτη φορά ενός σοβαρού καπιταλισμού.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, απέναντι στη μίζερη πολιτική αυτό θα φαντάζει ανατροπή και επανάσταση!!!


Στέφανος Ροδινός
srodinos@gmail.com

Συνέχεια...

Κι εμείς ψηφίζουμε


Κατεβήκαμε κι εμείς να ψηφίσουμε και από σήμερα είμαστε στη Νάξο.
Θα βρούμε ελπίζουμε την ευκαιρία και κάποιο PC να κάνουμε αναρτήσεις. Όποιος όμως έχει κάτι ενδιαφέρον μπορεί να το στείλει στο e-mail του Blog και κάτι θα γίνει.

Ευχόμαστε επιτυχία στους υποψήφιους και καλό ψήφο στους πολίτες.

Συνέχεια...

Να φύγετε κύριε, να πάτε αλλού…

Συνέχεια...

Μία και καμία…


Κάπου εδώ η σεμνή τελετή παίρνει τέλος.

Ως προς το τελετουργικό βέβαια, γιατί τίποτα
ή σχεδόν τίποτα δεν θα αλλάξει…

Όσοι μας “διάβασαν” σωστά θα διαπίστωσαν ότι
“δεν υψώσαμε από νάιλον σημαία πλαστική…”
απλά κρατήσαμε .. μικρό καλάθι.

Άντε ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ.

Συνέχεια...

513 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ


Ο αριθμός εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους των Κυκλάδων είναι 121.892.


513 περισσότεροι από τις εκλογές του 2007(0,42% αύξηση).


Το ποσοστό των γυναικών είναι 50,9%, ενώ οι νέοι εκλογείς είναι 2756.



Αξίζει να σημειώσουμε ότι 17.904 των εγγεγραμμένων είναι 18-29 ετών και 39.105 πάνω από 66 ετών.

Συνέχεια...

Το πολιτικό ταξίδι του Γιάννη Πρωτονοτάριου στις Κυκλάδες

“Περιδιαβαίνοντας τα κυκλαδονήσια 3 βδομάδες τώρα, διαπιστώνει κανείς πόσο αναντικατάστατη είναι η απ' ευθείας συζήτηση με τον κόσμο.

Η έγκυρη ενημέρωση, η ζωντανή αντιπαράθεση, που τόσο πολύ απουσιάζουν στις τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες, αναδεικνύονται σε σημαντικό στοιχείο της Δημοκρατίας.


Πάρα πολλοί συμπατριώτες μου στις Κυκλάδες ελάχιστα γνωρίζουν για τη δράση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα προβλήματά τους.

Μου δόθηκε η ευκαιρία λοιπόν να τους ενημερώσω για τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στα προβλήματα των εργαζομένων του Νεωρίου στη Σύρο. Για τις επανειλημμένες αναφορές του στη Βουλή για το συγκοινωνιακό πρόβλημα ιδιαίτερα των μικρών νησιών.

Για την προβολή από το ΣΥΡΙΖΑ της αναγκαιότητας ανέλκυσης του Sea Diamond. Για τα κέντρα υγείας που υπολειτουργούν, για τους ΧΥΤΑ που λείπουν, για το χωροταξικό που όλο εξαγγέλλεται και όλο αναβάλλεται.

Οι Κυκλαδίτες κατανοούν έτσι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδιάκοπα στο πλευρό τους σε κάθε διεκδίκηση της λύσης των προβλημάτων τους. Γι' αυτό όλο και περισσότεροι από αυτούς είναι διατεθειμένοι να τον στηρίξουν σ' αυτές τις εκλογές και να συμβάλουν κι αυτοί στην ισχυρή παρουσία του στη νέα Βουλή.”

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ, Καθηγητής στο ΕΜΠ και υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ
(Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2 Οκτωβρίου)

Συνέχεια...

Tη Δευτέρα αυτό το φαινόμενο θα έχει… εκλείψει


Για κάθε ενδεχόμενο, αποστηθίστε το τραγουδάκι, γιατί ίσως, δηλαδή μάλλον σίγουρα θα χρειαστεί να το … τραγουδήσετε…

Συνέχεια...

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Αρκετά αμφίρροπος εμφανίζεται ο συσχετισμός δυνάμεων στις Κυκλάδες, όπου η συντηρητική πολιτική παράδοση του παρελθόντος ανατράπηκε για πρώτη φορά το 1981 και έκτοτε τα δύο μεγάλα κόμματα (ανάλογα με τη συγκυρία) κατακτούν εναλλάξ την πρώτη θέση στον νομό, με ένα ελαφρύ διαχρονικά προβάδισμα της Ν.Δ., αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις από νησί σε νησί.
Με βάση πάντως τον νέο εκλογικό νόμο, το τοπικό αποτέλεσμα και μόνο θα καθορίσει την κατανομή των τριών εδρών, με το πρώτο κόμμα να αποσπά τις δύο
Η κατάτμηση της περιοχής του Αιγαίου σε πέντε ολιγοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, καθώς και οι ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου, καθιστούν σχετικά προβλέψιμη την κατανομή των εδρών σε Λέσβο και Χίο, αλλά τελείως αβέβαιη στις υπόλοιπες τρεις: στις Κυκλάδες και τη Σάμο θα εξαρτηθεί από το ποιο κόμμα θα αναδειχτεί τοπικά πρώτο, ενώ στα Δωδεκάνησα μια πτώση της Ν.Δ. αισθητά κάτω από το όριο του 40% είναι ενδεχόμενο να μετατρέψει το σημερινό 3-2 υπέρ της Ν.Δ. σε 4-1 υπέρ του ΠΑΣΟΚ.


Στόχος του ΠΑΣΟΚ η ανατροπή


Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε ένα από τα χειρότερα ποσοστά του στην αναμέτρηση του 2007, με αποτέλεσμα η κατανομή των εδρών να παραμείνει 2-1 υπέρ της Ν.Δ. Το κλίμα σε αυτές τις εκλογές δείχνει πως αυτή η εικόνα μπορεί να αναστραφεί.


Ν.Δ. Μετά την απόφαση της βουλευτού Άριας Μανούσου-Μηνοπούλου (2η με 8.743 σταυρούς) να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα, το «παρών» στο ψηφοδέλτιο δίνουν ο έτερος βουλευτής Γιάννης Βρούτσης (1ος με 9.825) και ο παλαιός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σταμάτης Μαύρος (4ος με 6.554).

Νέα πρόσωπα είναι ο Κωνσταντίνος Απέργης, δημοτικός σύμβουλος Ερμούπολης, ο Χρήστος Καφτηράνης , εκπαιδευτικός και στέλεχος της Ν.Δ. στις Κυκλάδες, και η Αργυρώ Φίλη-Πετροπούλου , πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων στην Ελλάδα.


ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής και πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ρήγας (1ος με 14.896 σταυρούς) και ο πρώτος επιλαχών Γερμανός Καπίρης (2ος με 5.772) κατέρχονται και αυτή τη φορά. Στις λοιπές θέσεις βρίσκονται η νομαρχιακή σύμβουλος και αναπληρώτρια γραμματέας της Ν.Ε. Σοφία Θεολογίτου, ο αντινομάρχης Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης και η νομαρχιακή σύμβουλος από την Άνδρο Δέσποινα Τούντα.


ΚΚΕ. Με τους υποψηφίους του 2007 συμμετέχει και φέτος το ΚΚΕ. Στο ψηφοδέλτιο είναι ξανά ο Βαγγέλης Σιγάλας (1ος με 1.146 σταυρούς), η Ευδοκία Ψαρρά (2η με 1.004), ο Μάκης Πρωτόπαππας (3ος με 502), ο Κώστας Ροκονίδας (4ος με 407) και ο Χάρης Ζεπάτος (5ος με 403).



ΣΥΡΙΖΑ. Μόνον ο πρώτος σε σταυρούς νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Συρμαλένιος από τη Μήλο (1.182 σταυροί) μετέχει εκ νέου, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι είναι ο αρχιτέκτονας Μανώλης Ισιγώνης, η ελεύθερη επαγγελματία Γιούλα Μπίρμπα, ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πρωτονοτάριος και ο δικαστικός επιμελητής Παύλος Χρυσαφίδης. ΛΑΟΣ. Την επιλογή του στο πρόσωπο του Ευστράτιου Ευστράτιου και του Γιάννη Μπουλμέτη επιβεβαίωσε ο ΛΑΟΣ, που εμφανίζει το ψηφοδέλτιό του αυτή τη φορά με νέους υποψηφίους τους Νίκο Αλυφαντή, Βαρβάρα Βρούστη και Δημήτρη Γαβαλά.


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Οι τρεις πρώτοι σε σταυρούς των προηγούμενων εκλογών είναι ξανά υποψήφιοι, οι Πόπη Παρασκευοπούλου, Στέλιος Ευριπιώτης και Πέτρος Νικολαΐδης . Νέος υποψήφιος: ο Φραντζέσκος Καλλιβρούσης.


ΤΑ ΝΕΑ, Ανάλυση: Ηλίας Νικολακόπουλος - Ρεπορτάζ: Νικολέττα Μουτούση

Συνέχεια...

Εκλογο-λαογραφικά Κυκλάδων

Ενδιαφέρουσα και επίκαιρη η έρευνα του kykladesnews για τα λαογραφικά των Κυκλάδων


Δωροδοκίες ψηφοφόρων με μπακαλιάρο, σαρδέλες και κρασί, αγοραία πλειοδοσία στην Ερμούπολη για τις ψήφους Μυκονίων εργατών, τα σφάγια που διέθεταν στους ψηφοφόρους που στήριζαν τους εκλεκτούς τους οι τσελιγκάδες, οι συμπλοκές των αντιμαχόμενων πλευρών, οι μάχες της σκηνοθεσίας, ο ρόλος των κλακαδόρων και των χασομέρηδων, η κάλπη με τα σφαιρίδια, οι περιπαικτικές ρίμες.


Οι εκλογές άλλοτε, μέσα από εφημερίδες, λαογραφικά κείμενα και ιστορικά ντοκουμέντα με πολλά στοιχεία που έμειναν απαράλλαχτα έως τις μέρες μας.
«Υπόθεσε, φίλε, ότι σ' εκυρίευσε και σε έξαφνα η φιλοδοξία του Γιαννάκου του Χαρτουλάριου, ότι επεθύμησες να γίνης δήμαρχος, βουλευτής, διά να υπηρετήσης το έθνος. Διά να επιθυμήσης τούτο, σημείωσε, πρέπει να είσαι χορτάτος. Η φιλοδοξία είναι η νόσος των χορτάτων, η λαιμαργία είναι των πεινασμένων το νόσημα».


«Χαλασοχώρηδες»


Οι εκλογές όπως τις περιγράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στους «Χαλασοχώρηδες». Η ψυχολογία των ψηφοφόρων και των υποψηφίων σε εποχές που καθημερινά προβλήματα βασάνιζαν περισσότερο τους πολίτες.


«Την ημέρα της εκλογής πώς απαιτείς να υπάγη άνθρωπος, όστις θα ψαύη την κοιλίαν του ως έγχορδον όργανον, άνθρωπος, όστις δεν θα έχη την δύναμιν να ίσταται και να βαδίζη, πώς απαιτείς τοιούτος άνθρωπος να υπάγη να ψηφοφορήση εις την κάλπην σου, και να σου δώση μάλιστα λευκήν ψήφον; Φυσικόν είναι, αφού θα λάβη τον κόπον προς χάριν σου, να του δώσης τουλάχιστον να φάγη δι' εκείνην την ημέραν».

Όσο για τη δωροδοκία: «Εάν δεν του δώσης χρήματα», συνεχίζει ο Σκιαθίτης διηγηματογράφος, «θα του προσφέρης γεύμα. 'Η θα του στείλης κατ' οίκον βακαλιάρον και σαρδέλλες και οίνον. Δωροδοκία και τούτο. Εάν δεν σπεύσης εγκαίρως συ, θα σε προλάβη ο αντίπαλός σου, όστις θα φορή τον κόθρονον της φιλανθρωπίας αμφιδεξιώτερον».

Χρηματιστήριο!

Οι καταγραφές για τη συμπεριφορά του απλού ψηφοφόρου, αλλά και των οργανωμένων οπαδών κομμάτων και ομάδων επιβεβαιώνουν όσα στοχαστικά και σαρκαστικά περιγράφει ο Παπαδιαμάντης.

Πιο ωμή είναι η είδηση σε εφημερίδα της Άνδρου του 1883:

«Εν τη αγορά Ερμουπόλεως ενηργήθη πεισματώδης πλειοδοσία επί των ψήφων Μυκονίων εργατών δημοτών Μυκόνου. Την πρωΐαν της Τρίτης ήρξατο το άνοιγμα με δραχμάς 150 η ψήφος, έκλεισε δε το εσπέρας με δραχμάς 250. Η αγοραπωλησία των ψήφων δεν διέφερεν των εν τοις χρηματιστηρίοις αγοραπωλησιών των χρεογράφων. Τοσαύτη υπήρχε ζήτησις».

Στην Άνδρο, επίσης, στην ίδια εφημερίδα του 1879 διαβάζουμε: «Ο αλιεύς κ. Β. μεταβάς εις Α. κατά την ημέραν των εκλογών είδε τους υπό τον εκεί μεταβάντα ενωμοτάρχην κ. Σκεπ. τρεις στρατιώτας να διώκωσι διά τουφεκισμών 35 εκλογείς πορευομένους ίνα ψηφίσωσιν, ενώ έτεροι οπλοφόροι υπό τον Σ. Κ. ενεδρεύοντες εις υψηλάς θέσεις διά λιθοβολισμών διεσκόρπισαν πλείστους όσους πορευομένους επίσης, όπως δώσωσι την ψήφον των».

«Εις το περιτύλιγμα»

«Εγκύπτοντας "εις βαθείαν των πραγμάτων μελέτην"», μας είπε η Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «είδα τα περί εκλογών παλαιά και νέα, ελάχιστα διαφέροντα, ενδεχομένως εις το περιτύλιγμα, πιο συμπαθητικά και ανθρώπινα. Έτσι σταχυολογώ κάποια: Στον Αστακό Ξηρομέρου, αν, κάποιος τσέλιγκας ενδιαφερόταν για κάποιον υποψήφιο βουλευτή ή δήμαρχο κατέβαινε την ημέρα της ψηφοφορίας από το πρωί με τον ακόλουθό του, που του κρατούσε το άλογο και 2-3 ακόμη παρακολουθούσαν τους ψηφοφόρους του.

Επιπλέον διέθετε πολλά σφάγια για τους ψηφοφόρους του. Μαγείρευαν φαγητά και πήγαιναν οι ψηφοφόροι και έτρωγαν. Αυτό όμως συνέβαινε κι αλλού, έτσι το παρακάτω δίστιχο από τη Νάξο εκφράζει κοροϊδευτικά εις βάρος του χαμένου υποψηφίου τη λύπη του για όσα ξόδεψε:

Κρίμας τα χάσικα ψωμιά και τις βρωμοσαρδέλλες που τάιζεν ο Μενταρές τσοι φίλοι του τις λέρες.

Κι ακόμη:

Μπουρμπούλια, μη ξοδεύεσαι μη χάνεις τα λεφτά σου,

Και δήμαρχος δε γίνεσαι θα χάσεις τα μυαλά σου.

Θα στα φάει ο Ζάχος ούλα και θα μείνεις μι τ' Μουρφούλα (γυναίκα του)».

«Συμπλοκαί»

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο των εκλογών ήταν και οι συμπλοκές. Ειδήσεις όπως η παρακάτω στην εφημερίδα «Πανθεσσαλική» του Βόλου (1907). «Πρώτη η Πορταριά έδωκε το σύνθημα των εκλογικών συμπλοκών. Την Πορταριά εμιμήθη ο Λαύκος και μετά τον Λαύκον εις τα Τρίκκερι απειλούνται συμπλοκαί μεταξύ των αντιμαχομένων μερίδων καθώς τηλεγραφεί ο δήμαρχος Αιαντίου κ. Νάστος. Εις τα Τρίκκερι η τάξις διεσαλεύθη. Ο εκλογικός φανατισμός και το κομματικόν πάθος εξήφθη επί τοσούτον, ώστε απειλούνται τραγικαί σκηναί. Αστυνομία είναι ανεπαρκής να προλάβη τας ενδεχομένας συμπλοκάς».

Όσο για τις θορυβώδεις και εντυπωσιακές σκηνοθεσίες μεταξύ των άλλων επιστρατεύονταν διάφοροι χασομέρηδες, κουτσαβάκηδες, φωνακλάδες που τους χρησιμοποιούσαν στις συγκεντρώσεις, στις διαδηλώσεις και τις περιοδείες τους για να φωνάζουν «Ζήτω» στον αρχηγό ή τους υποψήφιους και να γιουχαΐζουν τον αντίπαλο.

Αυτούς τους διάλεγαν να έχουν φωνή διαπεραστική, περνώντας τους εξετάσεις και όσους προσλάμβαναν τους πλήρωναν. Από τότε βγήκε η έκφραση «Αυτός δεν κάνει ούτε για ζήτω», προκειμένου να χαρακτηρίσει τον εντελώς άχρηστο άνθρωπο που δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτή τη δουλειά.

Στο Βόλο, το κόμμα του Καρτάλη και του Τοπάλη διεκδικούσαν και τα δύο τις ψήφους στη Μακρινίτσα. Έτρεχε άφθονο χρήμα και οι κάτοικοι χωρίζονταν σε δύο στρατόπεδα. Οι οπαδοί του Τοπάλη φώναζαν:

Το κορδόνι θα το σφίξω

Τον Καρτάλη θα τον πνίξω ή

Τοπαλάκη, Τοπαλάκη

Και ψωμί και αλατάκι.

Και των δύο κομμάτων οι οπαδοί φώναζαν με δυνατές φωνές «Κα-τρά-λα-ρος! Το-πά-λα-ρος!»

Το σφαιρίδιο

«Το δικαίωμα ασκούσαν με το σφαιρίδιο», συνεχίζει η Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη. «Ήταν μια μπαλίτσα μολυβένια σε μέγεθος ρεβιθιού, που έριχνε ο ψηφοφόρος στην κάλπη, ορθογώνιο τενεκεδένιο δοχείο χωρισμένο εσωτερικά σε δύο χώρους. Στην πρόσοψη του ενός χώρου έγραφε ΝΑΙ με λευκό χρώμα και τη φωτογραφία του υποψηφίου και στο άλλο με μαύρο χρώμα ΟΧΙ. Στο επάνω μέρος του κουτιού υπήρχε χοάνη που επικοινωνούσε και με τα δύο μέρη.

Ο ψηφοφόρος έβαζε το χέρι και έριχνε με τρόπο το σφαιρίδιο στο λευκό ή το μαύρο. Κατά τη διαλογή το μέτρημα των σφαιριδίων γινόταν με άβακα, τετράγωνη ξύλινη επίπεδη πλάκα με 50 ή 100 θήκες-κοιλότητες που αντιστοιχούσαν στα σφαιρίδια. Γέμιζαν τις κοιλότητες με τα σφαιρίδια και γινόταν η άθροιση. Ακολουθούσαν τα σατιρικά τραγούδια και οι ρίμες:

Φόλα φόλα, καραβιόλα, και μεγάλη καραμπόλα την επήραμε τη φόλα, με τα νούμερά της όλα».

Στο Πήλιο «Παλιά, όταν έβγινι δήμαρχος στ' Τσαγκαράδα γίνονταν εκλογές μι σφαιρίδια. Κάθι υποψήφιος είχε και τη γκάλπη τ'. Η κάλπ' ήταν χουρισμέν' απού μέσα. Στη μια μιριά τα μαύρα σ'ν άλλ' τ' άσπρα. Τα μαύρα ήταν άκυρα. Οποιους ψήφιζε έβαζε το χέρ' μέσα κι έρριχνι του σφαιρίδιου στου μαύρου ή στ' άσπρου. Για αυτό λέγαν τουν μαύρισα.

Άμα δεν έβγαινε κάποιος χτυπούσαν ντενεκέδες έξω από το σπίτι τ'. Οι κερδισμένοι πήγαιναν με νταούλια και ζουρνάδες στους δρόμους και γλεντούσαν. Φτιάχναν και σάτιρες για τους μαυρισμένους. Το κρίμα νά 'χη ο γιατρός, και τ' άδικο ο Κότας, πού 'θελαν για πρόεδρο τσοπάνηδες κι αγρότας.

Αν με ρωτάτε να σας πω την ολομέλεια ούλη π' αφήσανε τα γίδια και πήγαν για συμβούλοι».

«Πού να ξέρω;»

Συνέχεια...

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ;

Έπεσε από τα σύννεφα όταν «κόπηκε»
από τις λίστες υποψηφίων βουλευτών,
αλλά φαίνεται προσγειώνεται πολύ ομαλά…


Μεταξύ φήμης και είδησης πλανάται τις τελευταίες ώρες στη Νάξο η πληροφορία ότι ο Γιώργος Ανωμερίτης θα αναλάβει Διοικητής της ΑΤΕ, αν το ΠΑΣΟΚ σχηματίσει κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Συνέχεια...

Ο λαός δεν ξεχνά, ή … μήπως ξεχνά;


Πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε όλη τη διάρκεια
της προεκλογικής περιόδου έλαμψε ο
«πολιτικός πολιτισμός».

Λίγες λεκτικές αψιμαχίες, λίγες σχετικά αφίσες, πολύ πράσινη ανάπτυξη και γενικά το ενδιαφέρον και η αγωνία μεταφέρθηκε στις … εταιρείες στοιχημάτων!

Σκάνδαλα; ποια σκάνδαλα.

Περασμένα ξεχασμένα.
Τη Δευτέρα ανοίγουμε καινούρια σελίδα.

Σήμερα και κατ’ αποκλειστικότητα σας φανερώνουμε τους κρυφούς άσους που θα ρίξουν οι δύο μονομάχοι στη μάχη.
Αν είστε ακόμη αναποφάσιστοι κάντε «κλικ» στη φωτογραφία. Μεγαλώνει μαζί με τις απορίες μας…

Συνέχεια...

Υπέρ της συνεργασίας του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ τάσσεται ο Λεωνίδας Κύρκος


Θέση υπέρ της συνεργασίας της Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΝ Λεωνίδας Κύρκος, λίγα 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι «η ιστορία δεν θα δικαιολογήσει ούτε δισταγμούς, ούτε αντιδράσεις».

«Φτάσαμε σε κρίσιμο σημείο. Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να ανοίξει ένας δρόμος προς τη συνάντηση των δύο μεγάλων προοδευτικών ρευμάτων της ελληνικής πολιτικής ζωής, ας ενθαρρύνουν τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται σε αυτήν την κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Κύρκος στο Mega.

«Τα πράγματα είναι ωριμότερα από όσο ποτέ άλλοτε. Η ιστορία δεν θα δικαιολογήσει ούτε δισταγμούς, ούτε αντιδράσεις. Για άλλη μία φορά το πρόταγμα είναι: Τόλμη, περισσότερη τόλμη» κατέληξε το ιστορικό στέλεχος της ελληνικής Αριστεράς.

Ο κ. Λεωνίδας Κύρκος είχε εκφράσει πολύ προ της προκήρυξης των εκλογών την άποψη ότι «υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση ριζοσπαστικής αλλαγής, ανάμεσα κυρίως σε δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ)».

Ήταν εξάλλου ανάμεσα σε εκείνους που είχαν εκφράσει τη γνώμη ότι «το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο τέλος του» και ότι ο ΣΥΝ έπρεπε να αποχωρήσει από το συμμαχικό σχήμα.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1059371&lngDtrID=244

Συνέχεια...

Αυτό είναι το μήνυμα της Νάξου;


…Θα πραγματοποιήσ(η) !!!! έτσι όλα τα προβλήματα;

Συνέχεια...

και… ανασφάλιστος;

Συνέχεια...

O ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες


Κάλεσμα στους Κυκλαδίτες να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυναν οι υποψήφιοι του σχήματος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Επιμελητήριο του νομού.

"Στις Κυκλάδες όλα αυτά τα χρόνια, αγωνιστήκαμε μέσα από τη Βουλή, την Ευρωβουλή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση για όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα των νησιών μας", υπενθύμισε ο Νίκος Συρμαλένιος, καλώντας του πολίτες "χωρίς ταλαντεύσεις να εμπιστευθούν, να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, για μαχητική αντιπολίτευση στα σκληρά μέτρα που έρχονται, για αριστερά δυναμικών πρωτοβουλιών και εναλλακτικών προτάσεων, για να δυναμώσει η φωνή των κινημάτων μέσα στη Βουλή".

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του Μανώλη Ισιγώνη, ενώ ο Παύλος Χρυσαφίδης, αναφερόμενος στα προβλήματα των Κυκλάδων, μεταξύ άλλων, ζήτησε:


-Αμεσα λύση στα προβλήματα της υγείας. Αγώνας εναντία στην υποστελέχωση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και του ανεπαρκούς εξοπλισμού. Αγώνας μαζί με το προσωπικό του χώρου υγείας ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους και να πληρώνονται έγκαιρα τα δεδουλευμένα τους. Μόνιμη πίεση για πλήρως στελεχωμένη βάση του ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες.


-Αμεση προτεραιότητα στην παιδεία. Σχολικές αίθουσες επαρκείς και ασφαλείς. Στελέχωση όλων των κενών με εκπαιδευτικούς που θα είναι πράγματι στη θέση τους.


ΧΥΤΑ σε όλα τα νησιά. Η ανακύκλωση, όπως επιτυχώς άρχισε να εφαρμόζεται στη Σύρο, Πάρο και αλλού, να βελτιωθεί και να επεκταθεί σε όλα τα νησιά.


-Τα λιμάνια να πάψουν να είναι επικίνδυνα για τα πλοία, όπως επανειλημμένως επισημαίνει σε εκθέσεις της η Ένωση Πλοιάρχων.


-Άμεση ανέλκυση του Sea Diamond. Είναι εγκληματική κάθε ημέρα καθυστέρησης για την ανέλκυση του.

Λύση στο πολεοδομικό της Ερμούπολης, βάσει του νόμου και του συντάγματος και όχι με χαριστικές ρουσφετολογικές διατάξεις που θα διατηρήσουν τα προβλήματα.


-Η σύνδεση των νησιών μας μεταξύ τους να γίνεται με κριτήρια εξυπηρέτησης όλων των νησιωτών και όχι όπως βολεύει τους ακτοπλόους. Δωρεάν εισιτήρια για τους μόνιμους κατοίκους στα επιδοτούμενα αδρά από το κράτος πλοία. Καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου στις άλλες γραμμές.


Στη συνέντευξη τύπου, απέστειλαν χαιρετισμούς οι υποψήφιοι βουλευτές Κυκλάδων, Γιούλα Μπίρμπα και Γιάννης Πρωτονοτάριος, καθώς επίσης και η Δέσποινα Νάζου, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2007.

Συνέχεια...

ΟΙ «ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ» ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ;

Το κύριο σχόλιο της χθεσινής

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
τα λέει όλα με λακωνικό τρόπο.

Με τίτλο «Διαπλοκή και εξουσία» σημειώνει:

«Μερικές φορές η κοινωνία αντιλαμβάνεται πράγματα πολύ πριν τα αντιληφθεί το πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Κλασικό παράδειγμα το πόσο πολιτικά θανατηφόρα μπορεί να καταστεί η στήριξη της διαπλοκής σε ορισμένους πολιτικούς.

Ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη παντοδύναμος πρωθυπουργός έχοντας απέναντί του όλα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της χώρας. Η δημοφιλία της κυβέρνησής του άρχισε να μειώνεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από την ώρα που κορυφαίοι υπουργοί του «αγκαλιάσθηκαν» σφιχτά και προστατευτικά από τη δημοσιογραφία του επιχειρηματικού συμφέροντος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε πανηγυρικά όταν στηρίχθηκε από το ίδιο σύστημα το 2004, αλλά κέρδισε και επιβίωσε στη μείζονα εσωκομματικά μάχη όταν το ίδιο σύστημα θέλησε να τον ξεγράψει.

Τα δύο αυτά παραδείγματα, και πολλά άλλα ήσσονος σημασίας, θα μπορούσαν να έχουν μέγιστη εκπαιδευτική σημασία για τους εκούσιους ή και ακούσιους «πελάτες».

Συνέχεια...

Τελικά εμείς θα ψηφίσουμε ή τα… κανάλια;

Ο Γιάννης Παπαγιάννης ανακοίνωσε απόψε
το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πεντακομματική Βουλή,
αυτοδύναμη κυβέρνηση,
καθαρή διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο.

Δεν είπε όμως ποιο κόμμα θα είναι πρώτο.

Το έτερο εξαπτέρυγο ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Καψαμπέλης, ανακήρυξε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και αύριο το βράδυ θα μοιράσει και υπουργεία.

Δικαιολογημένα θα ρωτήσετε γιατί αυτή μας η αναφορά.

Το γράφουμε γιατί παράλληλα με το «αποκαλυπτικό δελτίο» υπήρχε το ματς του Παναθηναϊκού, το σήριαλ « η πολυκατοικία» και 5 στις 10 τηλεοράσεις έπαιζαν… Παπαγιάννη.

Εντάξει, οι Βάζελοι … δεν είναι αντίπαλος (αν και τελικά… νίκησαν),
αλλά μήπως πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε;

Συνέχεια...

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

φήμες...

Συνέχεια...

ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΠΝΕΥΣΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Ένα διήμερο με μουσικές και προβολές ταινιών
στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων
Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Οι Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών έχουν καθιερωθεί πλέον ως ένας επιτυχημένος πολιτιστικός θεσμός, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.

Ξεκίνησαν το 2002 στην Κέα και συνεχίστηκαν σε ετήσια βάση, κάθε φορά και σε διαφορετικό νησί των Κυκλάδων.

Η φετινή 8η Παγκυκλαδική Συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου στην Κέα και στη Σέριφο, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί λόγω των εκλογών. Έτσι, πολλοί από τους οργανοπαίκτες και τους πιστούς ακροατές του ήχου των λαϊκών πνευστών θα συναντηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο (10 και 11/10) στην Αθήνα για ένα διήμερο αφιέρωμα με μουσικές και προβολές ταινιών-ντοκυμαντέρ.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 7:30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) θα γίνει η πρώτη προβολή της ταινίας «Τα λαϊκά πνευστά του Αιγαίου», ένα ντοκυμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου με την επιστημονική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα. Είναι μια παραγωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων που παρακολουθεί και καταγράφει, μέσα από τις μουσικές συναντήσεις, τους οργανοπαίκτες που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά (τσαμπούνα και σουραύλι) στις Κυκλάδες, τη Σάμο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Τα όργανα αυτά έχουν μακραίωνη παρουσία στο χώρο του Αιγαίου ήδη από την προϊστορική εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού και θεωρείται ότι αποτελούν τη μήτρα της παραδοσιακής νησιωτικής μουσικής. Παρ’ όλ’ αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της επικράτησης του βιολιού και του μοντέρνου «νησιώτικου» ρεπερτορίου.

Έτσι, οι «Μουσικές Συναντήσεις» επιδιώκουν να φέρουν σε επικοινωνία τους, συχνά αγνοημένους, οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση και συνέχιση της παράδοσής τους.

Μετά την προβολή της ταινίας, ο ήχος της τσαμπούνας θα δώσει τον τόνο για ένα μικρό νησιώτικο γλέντι στο αίθριο του μουσείου Μπενάκη.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στις 12:00, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη (Διογένους 1, Πλατεία Αέρηδων, Πλάκα) θα γίνει η πρώτη προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους: «Τα Χοιροσφάγια της Μυκόνου», και «Η τσαμπούνα στην Άνδρο»«Οι κουδουνάτοι στη Νάξο». Σε σκηνοθεσία του Πάνου Καρκανεβάτου με την επιστημονική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, τα ντοκυμαντέρ αυτά προέρχονται από επιτόπιες έρευνες και καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν στις Κυκλάδες στο περιθώριο των Συναντήσεων Λαϊκών Πνευστών. Η παραγωγή των ταινιών έγινε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων.
Μετά την προβολή, θ’ ακολουθήσειμικρό γλέντι στον κήπο του Μουσείου.

Συνέχεια...

Από τα “κουκιά” και τον “εξοστρακισμό”, στην… ψηφιακή ψήφο


Στην αρχαία Αθήνα η ανάδειξη των βουλευτών επί Σόλωνα γινόταν με εκλογή, ενώ, μετά τις μεταρρυθμίσεις του πολιτεύματος από τον Κλεισθένη, με κλήρωση.
Ως κλήροι χρησιμο-
ποιούνταν λευκοί και μαύροι κύαμοι (κουκιά), οπότε ο υποψήφιος, αν το κουκί ήταν άσπρο, είχε κάθε λόγο να χαίρεται, αλλιώς τα έβαφε «μαύρα». Από κει προέρχεται και η φράση «κουκιά μετρημένα».


Επίσης, σε ψηφοφορίες για τους εκτοπισμούς πολιτών –τους γνωστούς οστρακισμούς ή εξοστρακισμούς– χρησιμοποιούσαν ως ψηφοδέλτια όστρακα, δηλαδή τεμάχια ή θραύσματα πήλινων αγγείων, πάνω στα οποία κάθε πολίτης χάραζε το όνομα εκείνου που θεωρούσε ότι έπρεπε να εξοριστεί.

Στη νεότερη Ελλάδα από το 1864 μέχρι το 1926 οι ψηφοφόροι ψήφιζαν στις βουλευτικές εκλογές με το σύστημα των σφαιριδίων. Έριχναν δηλαδή σε σιδερένιες κάλπες που ήταν χωρισμένες σε δύο μέρη (ΝΑΙ και ΟΧΙ) μεταλλικά σφαιρίδια, είτε προς την πλευρά του ΝΑΙ είτε προς την πλευρά του ΟΧΙ. Από κει προήλθε και η φράση «καλό βόλι». Χάρτινα ψηφοδέλτια χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1912 στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, ενώ σε βουλευτικές εκλογές χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1920, στη Θράκη και στο μέτωπο της Μικράς Ασίας.

Σε λίγα χρόνια, αφού διασφαλιστεί η μυστικότητα και μοναδικότητα της ψήφου, ίσως έχουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Έτσι τα σημερινά εκλογικά ήθη και έθιμα θα γίνουν παρελθόν. Οι πολιτικές νοοτροπίες και συμπεριφορές θα είναι αντικείμενο της λαογραφίας και των κοινωνικών επιστημών και η…μαγεία και μυσταγωγία της εκλογικής διαδικασίας θα αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά.

Συνέχεια...

Θα “επανιδρύσουν” λένε το… "ναυάγιο"…


Είναι πλέον φανερό ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ λειτουργεί σαν «ρεμπέτ ασκέρι». Άτακτα εγκαταλείπουν το σκάφος, κάτω από το βάρος των ευθυνών, της ανικανότητάς τους και όχι μόνο…

Από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ, βρήκε ελεύθερο γήπεδο και ξανοίχτηκε επικίνδυνα. Ξέχασε πολύ γρήγορα ότι στα 20 χρόνια που κυβερνούσε, έπαιζε χωρίς αντίπαλο και το μόνο που κατάφερνε ήταν να βάζει αυτογκόλ…

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σήμερα υποσχέθηκε
«επανάσταση στο κράτος».

Ακούσαμε για «ασυμβίβαστο ανάμεσα στο κράτος και το κόμμα, για ανάδειξη «των άριστων και όχι των αρεστών», για τον αποκλεισμό κάθε πρόθεσης για ρεβανσισμούς, τη δημιουργία νέου υπουργείου Περιβάλλοντος, την αυτονόμηση ή συγχώνευση άλλων όπως των Οικονομικών, προστασίας του πολίτη, Υποδομών….»

Ακούσαμε ότι λεφτά υπάρχουν και το νερό θα μπει στ’ αυλάκι σε 100 μέρες…

Επειδή πιστεύουμε ότι ο κ. Πάγκαλος, η κ. Παπανδρέου…. όπως και ο κ. Μαρκογιαννάκης δύσκολα αλλάζουν, όχι απλώς επιφυλασσόμαστε, τρέμουμε στην ιδέα ότι γρήγορα θα έρθει η στιγμή που θα κληθούμε να πληρώσουμε τα σπασμένα…

Συνέχεια...

Ανθρωποθυσίες στην “πολιτισμένη” Ευρώπη, στο βωμό του κέρδους

Ένας ακόμη υπάλληλος του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού France Telecom -ο 24ος τους τελευταίους 18 μήνες-αυτοκτόνησε, πηδώντας από γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο στο Ανεσί της Γαλλίας.
Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο 50χρονος άφησε σημείωμα, στο οποίο ανέφερε ότι οδηγήθηκε στην αυτοκτονία από το κλίμα που επικρατεί στην εταιρεία του.

Το 60% των εργαζομένων προσελήφθη όταν η εταιρεία ήταν ακόμη δημόσια.
Όμως όταν το 2004 ιδιωτικοποιήθηκε, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ξαφνικά σ' ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, με μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες, με εξοντωτικά ωράρια εργασίας, διαρκείς μετακινήσεις από...πόστο σε πόστο, αλλά και με την διαρκή αίσθηση πως είναι αναλώσιμοι και μπορεί ανά πάσα στιγμή να απολυθούν.

Κι εμείς πιστοί και γνήσιοι ευρωπαϊστές τους ακολουθούμε και εφαρμόζουμε τις προσταγές τους κατά γράμμα…

Συνέχεια...

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Τουλάχιστον να μη … “σταυρώσουμε” λάθος πρόσωπα…


Η πολιτική είναι το παν αλλά τα πρόσωπα την υλοποιούν

Ανάμεσα στους πολλούς υποψήφιους, αξίζει να προσέξουμε υποψήφιους που έχουν καταξιωθεί στους κοινωνικούς αγώνες.

Τονίζουμε, προέχει η πολιτική αλλά μην ξεχνούμε ότι τα κίνητρα να προσχωρήσει κανείς στην … αίρεση των Βατοπεδινών, είναι πολλά…

Με αυτά τα κριτήρια νομίζουμε ότι δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητοι οι:

Γιώργος Κουτρουμάνης (ΠΑΣΟΚ, Β Αθήνας)

Δημήτρης Στρατούλης (ΣΥΡΙΖΑ, Β Αθήνας)
Σοφία Ανδριοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ, Β Αθήνας)

Γιώργος Μαυρίκος (ΚΚΕ, Β Αθήνας)
Γιάννης Πάσουλας (ΚΚΕ, Α Αθήνας)

Φραγκίσκος Κουνάνης (Οικολόγοι Πράσινοι Β Αθήνας)

Συνέχεια...

Τέτοιο μπάχαλο δεν έχει ξαναγίνει











Έχουμε μια Κυβέρνηση που έχει χάσει κάθε έλεγχο και φαίνεται να εγκαταλείπει την εξουσία άρον-άρον…

Κανένας δεν γνωρίζει τι εισπράττουμε, τι δαπανούμε, τι χρωστάμε…

Ούτε στο τελευταίο μπακάλικο με το μπακαλοτέφτερο δεν συμβαίνουν αυτά !!!

Συνέχεια...

163 χρόνια εκλογές


Το «μυθιστόρημα» των αναμετρήσεων που σημάδεψαν τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Ιντριγκες, ανατροπές, θρίαμβοι, τραγωδίες. 81 πρωθυπουργοί και απίθανα ρεκόρ. Η κάλπη έχει τη δική της ιστορία...


Πατήστε ΕΔΩ

Συνέχεια...

Μια πρωτοποριακή ιδέα για την…

Συνέχεια...

Ψάρεψαν λαγοκέφαλο στην Σαντορίνη

Ένας ακόμα λαγοκέφαλος έπεσε στα δίχτυα ψαράδων στην περιοχή του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο ψάρι που δεν θα πρέπει όχι μόνο να το φάει κάποιος αλλά ούτε να το ακουμπήσει.

Ονομάζεται Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus όπως είναι κανονικά η επιστημονική του ονομασία.

Το ψάρι αυτό παράγει μια τοξίνη που προκαλεί ακόμη και θάνατο για όποιον το καταναλώσει. Το 2003 έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στις θάλασσες των Δωδεκανήσων, αλλά σήμερα ζει σε όλο το Αιγαίο πέλαγος.
Σαν ψάρι είναι άγνωστο σε πολλούς ψαράδες και ιδιαίτερα στους ερασιτέχνες.

Περισσότερα στο kykladespress

Συνέχεια...

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ζαγορίτης καλεί σε «μαύρισμα» όσων ενόχλησαν!

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ,
ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΘΕΜΑ
«ΚΑΘΑΡΩΝ»
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ


Ηταν που ήταν στραβό το (προεκλογικό) κλήμα για τη Ν.Δ., προέκυψε και θέμα «μη καθαρών» ψηφοδελτίων και μάλιστα με παρέμβαση του ίδιου του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη, μόλις έξι μέρες πριν από τις εκλογές

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

«Μαυρίστε όσους δυσαρέστησαν τους νεοδημοκράτες» είπε ο Λ. Ζαγορίτης, ανάβοντας νέες φωτιές στη Ρηγίλλης

Στην προσπάθειά του να πείσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους από προσωπικές συμπεριφορές να επιστρέψουν στη Ν.Δ., τους κάλεσε να μην τιμωρήσουν την παράταξη αλλά να μαυρίσουν όσα από τα στελέχη ενόχλησαν και συνεχίζουν να είναι στα ψηφοδέλτια.

Δεν κόπηκαν όλοι
Η θέση του αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Σε μια στιγμή που η συσπείρωση είναι το μεγάλο ζητούμενο, ο Κώστας Καραμανλής σε όλες τις συνεντεύξεις του επιχειρούσε να στείλει το μήνυμα ότι η αυτοκάθαρση επετεύχθη, δεν υπήρξαν ποινικές ευθύνες και αυτοί που μπήκαν στα ψηφοδέλτια κρίθηκαν με βάση τη συνολική τους διαδρομή, ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. δήλωσε ότι δεν κόπηκαν τελικά όλοι όσοι έπρεπε και αυτούς που δεν έκοψε το κόμμα ας τους μαυρίσουν οι ψηφοφόροι.

Το ίδιο ζήτησε ο υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθήνας Γεράσιμος Γιακουμάτος, ενώ οι Βύρων Πολύδωρας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησαν κριτική στον Ζαγορίτη, υποστηρίζοντας ότι η αυτοκάθαρση προχώρησε και δεν είναι ώρα να καλεί τους ψηφοφόρους να μαυρίσουν βουλευτές.

Οι Μπασιάκος και Κοντός, που είναι εκ των Βατοπεδινών αλλά συμπεριλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια, δεν έκαναν κάποια δήλωση. Εκτός έμειναν ο Δούκας, ο Παυλίδης και ο Τσιτουρίδης που κάλεσε τον Καραμανλή να του εξηγήσει γιατί δεν τον συμπεριέλαβε όταν κρίθηκε στις προηγούμενες εκλογές και επανεξελέγη.

Στη Ρηγίλλης βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Καμιά πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί που θα μπορούσε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις πριν από την απαγόρευση (αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ με διαφορά - μπετόν 5-6 μονάδων), ενώ άρχισαν τα γαλάζια «παπαγαλάκια» να μιλάνε για ανατροπές τα τελευταία 24ωρα. Ο στόχος είναι σαφής: επιχειρούν να τονώσουν το ηθικό των νεοδημοκρατών διασπείροντας τέτοιες φήμες και επειδή μπορούν να κρύβονται πίσω από την απαγόρευση για τη δημοσίευση των δημοσκοπήσεων που πέρασε καλοκαιριάτικα ο Παυλόπουλος.
Το ποτάμι όμως δεν γυρίζει πίσω, όπως φαίνεται, και αυτό οφείλεται στη λάθος στρατηγική που ακολουθείται είτε σε κεντρικό είτε σε προσωπικό επίπεδο, των ίδιων των κορυφαίων της Ν.Δ.

«Πάρα το γεγονός ότι υπήρξαν λάθη, καθυστερήσεις, παραλείψεις, για το ότι υπήρξαν προσωπικές συμπεριφορές που δυσαρέστησαν τους νεοδημοκράτες δεν φταίει η παράταξη», δήλωσε ο Λ. Ζαγορίτης (στον «9,89»). «Να μαυρίσουν εκείνους που είχαν αυτές τις προσωπικές συμπεριφορές, όσους είναι στα ψηφοδέλτια». «Ενόχλησαν την παράταξη, να τους μαυρίσουν», είπε και ο Μ. Γιακουμάτος (στον «Αλφα»).

Αντιδράσεις
«Προς Θεού, δεν μπορούμε να πούμε ότι όταν έχεις επτά-οκτώ, νομίζω, οι οποίοι ή αποκλείονται ή παραιτούνται και δεν μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, αυτό είναι δευτερεύον ή έλασσον ζήτημα», δήλωσε (στον «City») ο Βύρων Πολύδωρας. «Οχι, αυτό είναι πολύ σοβαρό και το εννοώ ως αυτοκάθαρση», τόνισε.

«Θεωρώ ότι η Ν.Δ. έκανε την αυτοκάθαρσή της και πορευόμαστε ζητώντας από τους πολίτες να μας δώσουν για 3η φορά την εντολή για να πάμε πιο ψηλά, πιο καθαρά και πιο υπεύθυνα», δήλωσε και η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. «Οι πολίτες κρίνουν τον καθέναν από το έργο και τη συμπεριφορά του».

Αιχμηρός ήταν και ο Κ. Μητσοτάκης. «Εγώ δεν θα ενθάρρυνα ποτέ τους πολίτες να ψηφίσουν αρνητικά», είπε (στον «9,89»).


Συνέχεια...

Υπεραιωνόβιος ο δικομματισμός




Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές, καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά στην πολιτική ιστορία μας. Αίφνης, ο δικομματισμός, λέξη που χρησιμοποιείται πολύ στο σύγχρονο πολιτικό λεξιλόγιο και περιβάλλον, δεν είναι κάτι καινούριο στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα.


Ο δικομματισμός στην Ελλάδα εμφανίστηκε κατ’ ουσίαν το 19ο αιώνα, με την αντιπαράθεση Νεοτερικού κόμματος (Τρικούπης) και Εθνικού (Δεληγιάννης).


Το πρώτο «συνταγματικό» κόμμα που ιδρύθηκε ήταν το «Νεοτερικό» του Τρικούπη. Οι αντίπαλοι συσπειρώθηκαν γύρω από το κόμμα του Αλέξανδρου Kουμουνδούρου, μετά το θάνατο του οποίου (1883) ο Θεόδωρος Δεληγιάννης το μετονόμασε σε «Eθνικόν Κόμμα» (1885).

Ο «αντι-τρικουπισμός» έκανε την πρώτη σημαντική εμφάνιση στο δημόσιο βίο της χώρας στις 6 Φεβρουαρίου του 1885 υπό την ηγεσία του Θ. Δεληγιάννη, όταν η κυβέρνηση Τρικούπη ανατράπηκε στη βουλή με ψήφους 108 έναντι 104. Τότε η Αθήνα μετατράπηκε σε «Μενίδι πανηγυρίζον και μεθύσκον».


Τα δύο αυτά κόμματα, το «Νεοτερικό» (Τρικούπης) και το «Εθνικό» (Δεληγιάννης), ηγεμόνευαν και εναλλάσσονταν στην εξουσία επί 15 χρόνια. Την περίοδο της Μεταπολίτευσης το δικομματικό σύστημα λειτούργησε με μεγάλη αποτελεσματικότητα.


Τα δύο κόμματα που ιδρύθηκαν το 1974 και κυριαρχούν έκτοτε στην πολιτική σκηνή, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, εναλλάσσονται στην εξουσία όλη αυτή την περίοδο, με εξαίρεση την Οικουμενική Κυβέρνηση το 1989.


Η εναλλαγή στην εξουσία δύο ισχυρών κομμάτων φαίνεται να εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, όμως ο δικομματισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί πανάκεια για όλες τις δυσλειτουργίες του κοινοβουλευτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Συνέχεια...

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ


Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπέγραψε απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα "Θησέας" έργων 1,2 δισ. Ευρώ για το νομό Κυκλάδων.
Μεταξύ αυτών είναι και η αποκατάσταση-ανάδειξη νερόμυλου στην Κωμιακή, στην περιοχή Δεσκάκη. Το ποσό που εγκρίθηκε ανέρχεται σε 65.000 ευρώ.(ΕΞΠΡΕΣ, 26 Σεπτεμβρίου).

Το έργο αυτό είχε ενταχθεί σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα επί Δημαρχίας Τζουάννη, αλλά τα λεφτά, ως συνήθως, χάθηκαν και γέλαγε κάθε πικραμένος για τη συνεργασία με άλλα κράτη σε αυτό το πρόγραμμα. Η φήμη μας ξεπέρασε τα σύνορα με τις διαμάχες Τζουάννη-Μπαρδάνη για το ποιος φταίει.

Γι’ αυτό σκέψου πριν σταυρώσεις…

Συνέχεια...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σιγουριά για το μέλλον σου…

Συνέχεια...

Αποκλειστικό! Το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών του ΠΑΣΟΚ



Στην τέταρτη στήλη
αναλύονται με κάθε λεπτομέρεια,
οι πηγές εσόδων
και οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων…

Εκκρεμεί που και πως θα διοχετευθεί

το πλεονάζον υπόλοιπο…


Συνέχεια...

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Προεκλογική δραστηριότητα του υπ. Βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτη Ρήγα


Ο υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παναγιώτης Ρήγας θα επισκεφθεί τη Νάξο την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου και θα συναντηθεί με τους κατοίκους των χωριών και των οικισμών του νησιού.

Πιο αναλυτικά, ο Βουλευτής θα ακολουθήσει το παρακάτω πρόγραμμα:

Πρωί:

08.30 Τυροκομείο
09.00 Βίβλος
11.00 Άγιος Προκόπιος - Αγία Άννα – Μάραγκας - Πλάκα

Απόγευμα:

17.00 Κορωνίδα
18.30 Κόρωνος
20.00 Απείρανθος
21.00 Φιλώτι
22.00 Χαλκί
22.30 Δαμαριώνας

Συνέχεια...

Τσικαλαριό…Δε λες κουβέντα

Πρέπει να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις.

Ο Γιάννης Βρούτσης κάλεσε τους υποψήφιους βουλευτές του στις Κυκλάδες να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε ερωτήματα ανάμεσα στα οποία :
Υποστηρίζουν την κατασκευή του φράγματος του Τσικαλαριού στη Νάξο; Ένα έργο το οποίο έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση προϋπολογισμού 37,5 εκ ευρώ και θα λύσει οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης του νησιού.

Ο Γερμάνος Καπίρης υπογράμμισε, ότι για το περιβόητο φράγμα Τσικαλαριού οι μελέτες έγιναν το 1998, το έργο εντάχθηκε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο και απεντάχθηκε το 2004 από τη ΝΔ, για να το ανασύρει προεκλογικά, προκειμένου να το αξιοποιήσει εκλογικά.

Συνέχεια...

"ΚΟΚΚΙΝΟΣ" ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΒΡΟΥΤΣΗ


Την περασμένη Πέμπτη μίλησε στην Αθήνα ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.(ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ΣΕΛ 10). Παρών και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, όχι για πρώτη φορά (φωτό από fimotro).

Το ερώτημα είναι: τι ρόλο παίζει ένας κυβερνητικός παράγοντας που δεν μπορεί καν, σύμφωνα με το νόμο, να είναι υποψήφιος;

Επιτρέπεται να συνοδεύει προεκλογικά τον υποψήφιο κυβερνητικό βουλευτή και να τον αβαντάρει με την παρουσία του;

Δεν είναι Περιφερειάρχης όλου του λαού της Περιφέρειας;

Και αν ήθελε στα ίσια να πολιτευτεί γιατί δεν παραιτούνταν εγκαίρως; Είναι εικόνα αυτή κυβερνητικού λειτουργού που μεταβάλλεται σε κομματάρχη και κολαούζο κυβερνητικού βουλευτή;

Συνέχεια...

Επιτέλους !!! δουλεύει (και μας δουλεύει) η κρατική μηχανή!!!

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ
ΠΕΡΓΚΟΛΑ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΟ!


Αλήθεια,
ΠΟΣΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ;

Όπως μας καταγγέλλουν ΤΩΡΑ από την Κόρωνο Νάξου, συνεργείο της Πολεοδομίας με την Αστυνομία κατεδαφίζουν την πέργκολα του καφενείου του Κώστα Κουφόπουλου.
Το καφενείο ήταν κλειστό και το συνεργείο, που το έφεραν από την Αθήνα ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΌΜΕΝΟΙ(!) έκανε…ριφιφί από το πίσω μέρος και κατάστρεψε, αντί να ξεβιδώσει, την πέργκολα.(Χειμώνας έρχεται, μπορεί να χρειαστούν τα ξύλα κάποιοι για τις ξυλόσομπες).

Το περιστατικό έχει προκαλέσει αίσθηση στο χωριό γιατί ο ιδιοκτήτης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης για τη νομιμότητα της πέργκολας και η υπόθεση θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Δε θα μπορούσαν να περιμένουν, αφού η αντιδικία με ένα γείτονα του καφενείου διαρκεί πολλά χρόνια;

Η κατεδάφιση γίνεται με έγγραφο του Επάρχου Βασίλη Κορρέ.
Και κάτι τελευταίο. Ποιος έφερε το συνεργείο κατεδάφισης από την Αθήνα, πόσο κόστισε και ποιος το πλήρωσε;

Συνέχεια...

Ο Γερμάνος Καπίρης στο Γαλάτσι


Μεγάλη και ενθουσιώδη πολιτική συγκέντρωση πραγματοποίησε την Παρασκευή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ γιατρός Γερμανός Καπίρης.

Αναφέρθηκε στα κύρια προβλήματα της Νάξου: στο Νοσοκομείο, την Ακτοπλοΐα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το Υδρευτικό-Αρδευτικό(με ειδική επισήμανση για το φράγμα Τσικαλαριού), την Γεωργία και την Πράσινη Ανάπτυξη(με έμφαση στην ταυτοποίηση των προϊόντων μας), τον τουρισμό.

Για το Νοσοκομείο τόνισε ότι δεν έχει γίνει ούτε ΕΝΑΣ νέος διορισμός ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ λείπει από τον εξοπλισμό του πολύτιμο και αναγκαίο ιατρικό μηχάνημα, αξίας 300.000 ευρώ.

Περιέγραψε τη μη ικανοποιητική οργάνωση και κατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών, κάτι που έχει δυσμενή αντίκτυπο και στο τουριστικό προϊόν. Υπογράμμισε, επίσης, ότι για το περιβόητο φράγμα Τσικαλαριού οι μελέτες έγιναν το 1998, το έργο εντάχθηκε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο και απεντάχθηκε το 2004 από τη ΝΔ, για να το ανασύρει προεκλογικά, προκειμένου να το αξιοποιήσει εκλογικά.

Ο Καπίρης, με την παρουσία και τον πολιτικό του λόγο, έδειξε, σύμφωνα με τους παριστάμενους, ότι βάσιμα απαιτεί την εμπιστοσύνη και την ψήφο των Ναξιωτών. Αφουγκράζεται και τον πολιτικό(εκτός από τον φυσικό) σφυγμό και την ανάσα του κόσμου-όπως μας είπαν- και είναι έτοιμος και εξοπλισμένος πολιτικά να βοηθήσει τη Νάξο να αποκτήσει νέο βηματισμό και νέα πνοή.

Συνέχεια...

Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα…


Το Βατοπέδι τους άνοιξε τα μάτια και τώρα, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το ξεπούλημα να γίνεται με όλους τους τύπους…

Από τον Κυριακάτικο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Συνέχεια...

Τζακ Λανγκ: Με θλίβει ότι ο πολιτισμός δεν μπαίνει στον πολιτικό διάλογο


«Με θλίβει το γεγονός ότι στη δημόσια πολιτική συζήτηση τα ζητήματα της κουλτούρας και της εκπαίδευσης δεν βρίσκονται σε πρώτο πλάνο ή ότι οι περισσότεροι πολιτικοί βλέπουν τα πόστα του πολιτισμού μόνο ως ένα ενδιάμεσο βήμα στην καριέρα τους»
Η Ελλάδα είναι σημαντική για την Ευρώπη. Αν το φως λάμψει εδώ, θα δημιουργηθεί κλίμα και σε άλλες χώρες.


Και επισημαίνει ότι «πρέπει να περάσουμε ξανά ένα μήνυμα ηθικό και ανθρωπιστικό». «Ξέρετε- συνεχίζει- «μιλάμε πολύ για οικονομία. Αλλά η επιστημονική έρευνα, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, είναι σήμερα επίσης οικονομία. Κάθε χώρα έχει ανάγκη από τον ενθουσιασμό και την ουτοπία.

Ολόκληρη η συνέντευξή του
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4538374&ct=4

Συνέχεια...

Η επέτειος του ΕΑΜ

Σαν χθες 27 Σεπτεμβρίου το 1941 ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).
Το ΕΑΜ, ήταν γέννημα ιστορικής ανάγκης, σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις που περνούσε ο τόπος και ο λαός, κατά την περίοδο της φασιστικής γερμανικής κατοχής.



.Ηρθε να αναλάβει, να οργανώσει, να συνειδητοποιήσει, να δραστηριοποιήσει και να κατευθύνει τις αυθόρμητες εκδηλώσεις αντίστασης του λαού ενάντια στους κατακτητές.
Είναι πράξη που θα μείνει ως μια από τις σπουδαιότερες, στη νεότερη ιστορία του τόπου. Η πρωτοβουλία της ίδρυσης του ΕΑΜ, ανήκει στο ΚΚΕ, που στάθηκε ο εγκέφαλος και η ραχοκοκαλιά του παλλαϊκού αυτού συναγερμού.

Η ίδρυση του ΕΑΜ


Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 σε μια μικρή οικία, λίγο πιο πάνω από το τέρμα της οδού Ιπποκράτους, οι τέσσερις αντιπρόσωποι συναντήθηκαν μυστικά και υπέγραψαν το Ιδρυτικό της οργάνωσης. Οι υπογράψαντες το Ιδρυτικό ήταν οι:

Λευτέρης Αποστόλου
ΚΚΕ
Χρήστος Χωμενίδης
Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας
Ηλίας Τσιριμώκος
Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας
Απόστολος Βογιατζής
Αγροτικού κόμματος Ελλάδας


Όπως αναφέρεται στο Ιδρυτικό, σκοπός του ΕΑΜ ήταν «...η απελευθέρωση του Έθνους από τον ξένο ζυγό...» και «...η κατοχύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του...». Στο Ιδρυτικό επίσης αναφερόταν ότι «...το ΕΑΜ θα ασχοληθεί με την διατήρηση ακμαίου του απελευθερωτικού πνεύματος του ελληνικού λαού [...] με την εξασφάλιση κατά το δυνατόν μιάς συνεργασίας με τους άλλους λαούς οι οποίοι αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του Άξονος...».

Επίσης, μέσα από το Ιδρυτικό, οι ηγέτες του ΕΑΜ δήλωναν ότι «Εις το ΕΑΜ γίνεται ισοτίμως δεκτόν παν άλλο κόμμα ή Οργάνωση που δέχεται τας αρχάς του παρόντος Ιδρυτικού, ως και να εργασθεί διά την επιτυχίαν των σκοπών του ΕΑΜ...».
Το σχόλιό μας
Στις σημερινές συνθήκες ποια είναι η πολιτική συμμαχιών της Αριστεράς;Θα επανέλθουμε μετά τις εκλογές

Συνέχεια...

Σε «Παναγιά η Βοήθεια» Μετονόμασαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας !

Αναβιώνει ο χριστιανικός Μεσαίωνας;
Νομίζετε πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι μόνο τα οικονομικά και κοινωνικά που κυριαρχούν στην προεκλογική περίοδο;
Υπάρχουν άλλα σαν κι αυτό, που στην ουσία μας οδηγούν στο μεσαίωνα και που δυστυχώς η ανάγκη της ψήφου των χριστιανών οδηγεί σε μια γενικευμένη σιωπή,ανοχή και πνευματική νάρκωση.

Συνέχεια...