Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Αρκετά αμφίρροπος εμφανίζεται ο συσχετισμός δυνάμεων στις Κυκλάδες, όπου η συντηρητική πολιτική παράδοση του παρελθόντος ανατράπηκε για πρώτη φορά το 1981 και έκτοτε τα δύο μεγάλα κόμματα (ανάλογα με τη συγκυρία) κατακτούν εναλλάξ την πρώτη θέση στον νομό, με ένα ελαφρύ διαχρονικά προβάδισμα της Ν.Δ., αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις από νησί σε νησί.
Με βάση πάντως τον νέο εκλογικό νόμο, το τοπικό αποτέλεσμα και μόνο θα καθορίσει την κατανομή των τριών εδρών, με το πρώτο κόμμα να αποσπά τις δύο
Η κατάτμηση της περιοχής του Αιγαίου σε πέντε ολιγοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, καθώς και οι ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου, καθιστούν σχετικά προβλέψιμη την κατανομή των εδρών σε Λέσβο και Χίο, αλλά τελείως αβέβαιη στις υπόλοιπες τρεις: στις Κυκλάδες και τη Σάμο θα εξαρτηθεί από το ποιο κόμμα θα αναδειχτεί τοπικά πρώτο, ενώ στα Δωδεκάνησα μια πτώση της Ν.Δ. αισθητά κάτω από το όριο του 40% είναι ενδεχόμενο να μετατρέψει το σημερινό 3-2 υπέρ της Ν.Δ. σε 4-1 υπέρ του ΠΑΣΟΚ.


Στόχος του ΠΑΣΟΚ η ανατροπή


Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε ένα από τα χειρότερα ποσοστά του στην αναμέτρηση του 2007, με αποτέλεσμα η κατανομή των εδρών να παραμείνει 2-1 υπέρ της Ν.Δ. Το κλίμα σε αυτές τις εκλογές δείχνει πως αυτή η εικόνα μπορεί να αναστραφεί.


Ν.Δ. Μετά την απόφαση της βουλευτού Άριας Μανούσου-Μηνοπούλου (2η με 8.743 σταυρούς) να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα, το «παρών» στο ψηφοδέλτιο δίνουν ο έτερος βουλευτής Γιάννης Βρούτσης (1ος με 9.825) και ο παλαιός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σταμάτης Μαύρος (4ος με 6.554).

Νέα πρόσωπα είναι ο Κωνσταντίνος Απέργης, δημοτικός σύμβουλος Ερμούπολης, ο Χρήστος Καφτηράνης , εκπαιδευτικός και στέλεχος της Ν.Δ. στις Κυκλάδες, και η Αργυρώ Φίλη-Πετροπούλου , πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων στην Ελλάδα.


ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής και πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ρήγας (1ος με 14.896 σταυρούς) και ο πρώτος επιλαχών Γερμανός Καπίρης (2ος με 5.772) κατέρχονται και αυτή τη φορά. Στις λοιπές θέσεις βρίσκονται η νομαρχιακή σύμβουλος και αναπληρώτρια γραμματέας της Ν.Ε. Σοφία Θεολογίτου, ο αντινομάρχης Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης και η νομαρχιακή σύμβουλος από την Άνδρο Δέσποινα Τούντα.


ΚΚΕ. Με τους υποψηφίους του 2007 συμμετέχει και φέτος το ΚΚΕ. Στο ψηφοδέλτιο είναι ξανά ο Βαγγέλης Σιγάλας (1ος με 1.146 σταυρούς), η Ευδοκία Ψαρρά (2η με 1.004), ο Μάκης Πρωτόπαππας (3ος με 502), ο Κώστας Ροκονίδας (4ος με 407) και ο Χάρης Ζεπάτος (5ος με 403).



ΣΥΡΙΖΑ. Μόνον ο πρώτος σε σταυρούς νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Συρμαλένιος από τη Μήλο (1.182 σταυροί) μετέχει εκ νέου, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι είναι ο αρχιτέκτονας Μανώλης Ισιγώνης, η ελεύθερη επαγγελματία Γιούλα Μπίρμπα, ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πρωτονοτάριος και ο δικαστικός επιμελητής Παύλος Χρυσαφίδης. ΛΑΟΣ. Την επιλογή του στο πρόσωπο του Ευστράτιου Ευστράτιου και του Γιάννη Μπουλμέτη επιβεβαίωσε ο ΛΑΟΣ, που εμφανίζει το ψηφοδέλτιό του αυτή τη φορά με νέους υποψηφίους τους Νίκο Αλυφαντή, Βαρβάρα Βρούστη και Δημήτρη Γαβαλά.


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Οι τρεις πρώτοι σε σταυρούς των προηγούμενων εκλογών είναι ξανά υποψήφιοι, οι Πόπη Παρασκευοπούλου, Στέλιος Ευριπιώτης και Πέτρος Νικολαΐδης . Νέος υποψήφιος: ο Φραντζέσκος Καλλιβρούσης.


ΤΑ ΝΕΑ, Ανάλυση: Ηλίας Νικολακόπουλος - Ρεπορτάζ: Νικολέττα Μουτούση

Δεν υπάρχουν σχόλια: