Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Σε μερικούς περισσεύει η ευαισθησία …

Συνέχεια...

Ο Σπύρος, εμείς και οι προβληματισμοί


Στη χθεσινή μας ανάρτηση ο Γολγοθάς του Σπύρου ... δόθηκε η ευκαιρία σε μερικούς φίλους σχολιαστές να ξαναθέσουν το ερώτημα αν είμαστε αριστεροί, κρυφοδεξιοί ή…

Έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές και δε νομίζω να χρειάζεται να επανέλθουμε αναλυτικά.
Απλά είμαστε ο εαυτός μας με τις αδυναμίες, τις αντιφάσεις, τις διαφωνίες και το χιούμορ μας, πλήρως πολιτικοποιημένοι, που πάνω απ όλα θεωρούμε πρόοδο το να μπορούμε να αμφισβητούμε ακόμα και τις «κεκτημένες» γνώσεις μας.

Πάνω απ΄όλα όμως δεν είμαστε ούτε κρυφό… ούτε πολύ περισσότερο αντι…, καταθέτουμε ειλικρινείς προβληματισμούς।

Παίρνω λοιπόν αφορμή από ένα σχολιαστή για να θίξω ένα θεωρητικό και πολιτικό ζήτημα, που βέβαια δεν εξαντλείται εδώ και πρέπει μόνιμα να υπάρχει ένας διαρκής προβληματισμός.

Γράφει λοιπόν ανάμεσα στα άλλα:

«…Η δικαιολογία ότι ο λόγος, τα επιχειρήματα και η τακτική της αριστεράς δεν έχουν καταφέρει να πείσουν, δεν είναι ισχυρή.Δηλαδή χρειάζεται κάποιος να σου πει ότι τη σύνταξή σου την έκλεψαν; Το δικαίωμά σου στην υγεία, στη μόρφωση και στην εργασία, στο έκλεψαν; Η αβεβαιότητα όχι για το αύριο αλλά για το σήμερα, έχει κηδεμόνες με ονοματεπώνυμο;»

Έχεις δίκηο σύντροφε, δε χρειάζεται να σου τα πουν άλλοι, πλην όμως, θα συμπλήρωνα πως, κι αν στα πουν δε σημαίνει πως είναι και Αριστεροί.

Τα ίδια θα σου πει η κάθε αντιπολίτευση κι αυτό σημαίνει πως είναι όλοι Αριστεροί;
Άλλωστε ακόμα και ο Παπανδρέου δεν το κρύβει, αλλά τι σημαίνει αυτό;

Για μένα, η στείρα περιγραφή προβλημάτων εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποτελέσει τη βάση για να φυτρώνει το πολιτικό ζιζάνιο του λαϊκισμού. Και τότε θα διερωτόμαστε πως λένε τα ίδια όλοι, από τον Άνθιμο και τον Καρατζαφέρη μέχρι τον Τσίπρα και την Παπαρήγα.


Για να θεωρείται αριστερή μια πολιτική, απαιτείται λοιπόν και κάτι άλλο, πέραν από τα συλλυπητήρια για τον πόνο του εργάτη.

Απαιτείται, όραμα για την άλλη κοινωνία που πρέπει να οικοδομήσουμε και αντίστοιχη πολιτική που θα διαμορφώνει την αναγκαία στρατηγική και τους επί μέρους στόχους.

Έχουμε λοιπόν όραμα και πολιτικές, ξέρουμε τι θέλουμε να αλλάξουμε ή να γκρεμίσουμε και τι θα βάλουμε στη θέση τους;

Συνέχεια...

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα …

***Άλλαξε διοίκηση το ΚΤΕΛ Νάξου. Να ελπίσουμε σε καλύτερη διαχείριση της συγκοινωνίας στο νησί;

***Για κίνδυνο διχασμού του εκλογικού σώματος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο o μηχανικός Νίκος Πρωτονοτάριος, σε περίπτωση που κατέβουν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια ο Νίκος Μαράκης και ο Θανάσης Γρυλλάκης. Μιλώντας πριν λίγες μέρες στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων" κάλεσε και τις δύο πλευρές να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους…

***"Μπαμπούσκα του ΠΑΣΟΚ" χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ο πρώην Γ.Γ. της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος, εκφράζοντας τις σοβαρές αμφιβολίες του για το μέλλον του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Δηλώνει ετοιμοπόλεμος και αποφασισμένος…

***Γίνανε εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία …

***Ο «Σπύρος» δημιούργησε όπως ήταν φυσικό και φίλους και εχθρούς. Διαβάστε και το «μπαρμπα-Μήτσο από τα Γρεβενά» και τα λέμε …

Καλό Σαββατοκύριακο.

Συνέχεια...

Συνεργάτες φαρμακοβιομηχανιών συνέταξαν τις οδηγίες του ΠΟΥ για τη γρίπη των χοίρων


Στενές οικονομικές σχέσεις με φαρμακοβιομηχανίες είχαν τρεις επιστήμονες που συνέταξαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αγορά εμβολίων κατά της γρίπης των χοίρων, σύμφωνα με έρευνα από δημοσιογραφική ομάδα και ιατρικό περιοδικό.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, οι επιστήμονες που συνέταξαν τις οδηγίες το 2004, είχαν στο παρελθόν, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, λάβει αμοιβές από τη Roche και τη GlaxoSmithKline। Πρόκειται για τον Φρεντ Χέιντεν, τον Άρνολντ Μόντο και τον Καρλ Νίκολσον.


Οι εταιρείες παρασκευάζουν τα εμβόλια Tamiflu και Relenza, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά της πανδημίας γρίπης. Υπολογίζεται ότι οι φαρμακοβιομηχανίες αποκόμισαν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έσπευσαν μαζικά να αγοράσουν εμβόλια.
Αν και οι ίδιοι είχαν δημοσιοποιήσει τις σχέσεις του, ο ΠΟΥ δεν το έπραξε προτείνοντας την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων. Ένας μάλιστα συγκαταλέγεται στους συντάκτες επιστημονικής εργασίας που υποστήριζε την αποτελεσματικότητα του Tamiflu.

Η Βρετανία δαπάνησε για αγορά φαρμακευτικού υλικού περί το ένα δισεκατομμύριο λίρες, με αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση να αρχίσει έρευνα για το κόστος που είχε η απόφαση στους φορολογούμενους.

Η έρευνα υπογράφεται από το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό και το έγκριτο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal


http://news.in.gr/world/article/?aid=1231047393

Συνέχεια...

ο Γολγοθάς του Σπύρου ...

Στα μέσα του 1970, μετά την επαναδημοκράτιση, είδα τον Σπύρο να σουλατσάρει από καφενείο σε καφενείο με δυο τρεις εφημερίδες στη μασχάλη. Όλες στο πρωτοσέλιδο είχαν τη φωτογραφία του "εθνάρχη" με τα ατάσθαλα φρύδια. Κοτλέ καμπάνα παντελόνι, πουκαμισάκι ξεκούμπωτο με την τρίχα βιτρίνα και τον παχύ σταυρό απ' τα βαφτίσια του.

Έλεγε ιστορίες στους θαμώνες για την εξορία που τον έστειλε η χούντα. 'Αυτοεξορισμένος' κι αυτός στη Σουηδία. Δεν ήταν κι άσχημα τελικά. Έλεγε και ξαναέλεγε την ιστορία για τα κορόιδα τους σουηδούς που του αγοράσανε αμάξι επειδή είχε κάνε δήλωση πως το δικό του κάηκε. Κρατική ασφάλεια, κοινωνικό κράτος εκεί. Ένα πλαστό χαρτί απώλειας και να σου ο λάζος με το καινούριο volvo.


Mε το volvo ήρθε στην Ελλάδα το 1976 και με την ιδιότητα του αντιστασιακού, αυτοεξόριστου, κατατρεγμένου αντιφρονούντα, κι αμέσως έπιασε δουλειά.
Ένας κολλητός του δούλευε στη νομαρχία... τμήμα πολεοδομίας. Κάτι μαγειρέψανε με ένα οικόπεδο, κάτι άδειες πλαστογραφήσανε και με μια αντιπαροχή βρέθηκε με δυο τρία διαμερίσματα στην κατοχή του. Νοίκιασε τα τρία σε φοιτητές της σχολής που άνοιξε στην πόλη και κάαααθονταν.
Τώρα είχε χρόνο να σώσει τους συμπολίτες του από την κατάρα της αντιπαροχής που τσιμέντωσε τα πάντα.

Στις αρχές του 1980 το... σχέδιο των κυβερνόντων πήγαινε καλά. Μαζέψανε όλο τον πληθυσμό στις πόλεις, τον ένα πάνω στον άλλο. Φθηνά εργατικά χέρια. Το Σπύρο τον συνάντησα τότε πάλι στην Αθήνα. Δεν κρατούσε πια 'δεξιές' εφημερίδες αλλά κάτι αφίσες με τον πράσινο ήλιο. Μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές ο μεσιέ με το ζιβάγκο και η χώρα έμπαινε στη νέα εποχή. Ο Σπύρος ήταν πια πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου στα Πατήσια, αλλά και παράγοντας σε ποδοσφαιρική ομάδα. Έδωσε το Volvo και πήρε μια 318, Μπεμβέ με καθίσματα από δερματίνη, χαμηλωμένη. Τα λεφτά έρχονταν μόνα τους από τότε που οργανώθηκε στο κόμμα

Τον χώσανε οι κολλητοί σε κάτι επιτροπές, και ρούφαγε το μερίδιό του από τα πακέτα που έρχονταν από την Ευρώπη. Ο "μεγάλος", ο Ανδρέας, δεν γούσταρε την Ευρώπη, αλλά μια χαρά τα πήγε μαζί τους τελικά. Το σύνθημα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο" ήταν καλή ατάκα για τα αντανακλαστικά του λαού, αλλά μέχρι εκεί. Ο Ανδρέας ήταν όσο Ευρωπαίος ήταν κι ο Κωνσταντίνος. Όσο ο λαός στην Ελλάδα είχε χούντα, αυτοί και οι κουστωδία τους ήταν 'εξορία'... όχι... όχι Μακρόνησο... πιο δύσκολη, στην ξενιτιά. Παρίσια, Στοκχόλμες, Τορόντα, Μανχάταν... όπου υπήρχαν αμερικάνικες και αγγλικές πρεσβείες, ακριβώς δίπλα κάνανε τα σπίτια τους.

Ο Ανδρέας λοιπόν έφερε λεφτά από την Ευρώπη με το σύνθημα 'αλλαγή'.
Πακέτα Ντελόρ. Λεφτά, πολλά λεφτά. Από αυτά τα λεφτά ο Σπύρος ζούσε καλά. Συνδικαλίζονταν στα πράσινα στέκια μαζεύοντας ψήφους για το κόμμα. Με το πακέτο μάλμπορο να εξέχει απ την κωλότσεπη, τα κλειδιά της μπέμπας σε ρόλο κομπολογιού, το μαλλί μπούκλα μπριγιαντομένο, έτρεχε από σύναξη σε σύναξη πρασινίζοντας τον τόπο. Τα βράδια συνήθως άφηνε στο σπίτι την κυρά, και πήγαινε να 'σηκώσει' το κοινωνικό του προφίλ με κολλητούς από κάτι υπουργεία.

Παραλιακή, σκυλάδικο, πρώτο τραπέζι, άσπρη κάλτσα, καφέ λουστρίνι εισαγωγής. ΛεΠά, Χριστοδουλόπουλος, ουίσκι και σαμπάνια μαζί, πιάτα και γαρίφαλα, γκόμενες να κωλοτρίβονται στις γραβάτες, τσιφτετέλια στην πίστα με το χέρι στον αέρα να μοστράρει το μακρύ νύχι του μικρού δακτύλου με το δαχτυλίδι. Παχύς χρυσός με πράσινη πέτρα πάνω. Ξημερώματα για πατσά στη Συγγρού, δίπλα στις πουτάνες.

Αρχές δεκαετίας του 1990. Ο γιος του Σπύρου μεγάλωσε και ήταν πια στο Λύκειο. Από το Γυμνάσιο όμως ήταν 'ενεργός' πολίτης. Πρόεδρος του 15μελούς που 'κατέβαινε' στις σχολικές εκλογές με το κόμμα. Το κόμμα ήταν παντού. Όχι στα νηπιαγωγεία ακόμα, αλλά από το γυμνάσιο μπορούσες να διαλέξεις το κοπάδι σου. Ο γιος ήταν άξιο τέκνο του Σπύρου. Είχε μάθει τα κόλπα πως να βγάζει λεφτά από τις μίζες στις εκδρομές στήνοντας την κατάσταση ανάμεσα στους λεοφωρτζήδες και τους καθηγητές. Όλοι κάτι βάζανε στην τσεπούλα κι όλοι μια χαρά.

Ο γιος είχε εξαντλήσει το όριο των απουσιών αλλά κανένα πρόβλημα, όλα με λίγο λάδωμα από τον μπαμπά κυλάνε καλύτερα. Ο διευθυντής του σχολείου άλλωστε είχε βλέψεις για προϊστάμενος δευτεροβάθμιας και χρειαζόταν πλάτες στο κόμμα. Ο Σπύρος είχε καημό ο γιος του να πάει στο Κολέγιο Αθηνών αλλά δεν του κάτσε. Ήταν σημαντικό να είσαι συμμαθητής με τον γόνο του εφοπλιστή, του εφημεριδά και του μεγαλέμπορου... αργότερα οι μπίζνες με ποιους θα γίνονταν άλλωστε... με άγνωστους; Με τους συμμαθητές φυσικά! Αλλά κι έτσι όλα τακτοποιήθηκαν.

Στις αρχές του 1990 ο γιος του Σπύρου αφού πήγε δυο χρόνια διακοπές στην Αμερική και γύρισε με πτυχίο μάρκετινγκ. Έμαθε απ' έξω όλα τα καφέ του Γιέιλ και τις μαζορέτες των αδελφάτων, αλλά τα αγγλικούλια του ήταν επιπέδου Ελεμένταρι, ίδια μ αυτά του Καραμανλή του νεωτέρου που κι αυτός στο Αμέρικα έφαγε τα νιάτα του σπουδάζοντας ...πρωθυπουργός.

Γύρισε στην Ελλάδα λοιπόν πτυχιούχος κι άνοιξε με κάτι μαγειρεμένες επιδοτήσεις διαφημιστική εταιρία, ξήγα του μπαμπά. Το μαγαζί πήγε καλά από την αρχή καθώς έπαιρνε 'αβέρτα' δημόσια έργα. Τουριστική προβολή Νομού τάδε 150.000, οργάνωση εκθέσεως Υπ. Τουρισμού 900.000, έντυπα Περιφέρειας 1.200.000, κονκάρδες για το Δήμο 500.000 ... ... και πάει λέγοντας.

Πουλούσε και μίντια στα κανάλια που γέμισαν τον τόπο... ελεύθερη τηλεόραση γαρ. Είχε κάνει κολλητούς μερικούς Νομάρχες και Δημάρχους και έπαιρνε τη δουλειά. Με διαγωνισμό πάντα. Διαφανέστατα. Ήξερε καλά πως αν δεν χώσεις μαύρα, δεν θα πάρεις τη δουλειά. Έτσι, ένας δούλευε, δέκα πληρώνονταν. Ένας έσκαβε (κι αυτός με stage επιδοτήσεις) και δέκα κονομάγανε. Η πιο κερδοφόρα δουλειά στην Ελλάδα έγινε ο αέρας.

Χρυσοπληρωμένοι αεριτζήδες, πετυχημένοι και κονομημένοι. Έτσι κι ο γιος του Σπύρου. Άλλαξε το φοιτητικό κόκκινο celica με το μπουρί από πίσω και πήρε μια καγιέν μαύρη. Την τούρμπο με φιμέ τζάμια επίσης. Αριθμός κυκλοφορίας ΑΜΡ-7777. Ήθελε να τον καταλαβαίνουν όλοι και ένας κολλητός στο συγκοινωνιών του έδωσε το νούμερο. Δεν ήθελε όμως να φαίνεται στην εφορία, γι αυτό και το καγιέν το 'έβαλε' στην οφ-σορ του που είχε έδρα την Κύπρο. Εταιρικό το αμάξι, όπως και η γκαρσονιέρα που αγόρασε για γαμηστρώνα στο Κολωνάκι κοντά στου Σημίτη για να τον χαιρετάνε οι μπάτσοι της φρουράς.

Στις γκόμενες που ξεμονάχιαζε εκεί έλεγε πως ήταν σύμβουλος του ΥΠ.ΠΟ, έτσι για φιγούρα. Ψέματα βεβαίως, δεν ήταν σύμβουλος, πελάτη τον είχε. Ο μπάρμπα Σπύρος ήταν περήφανος για το βλαστάρι του. Είχε βγει στη σύνταξη από τα πενήντα του "δουλεύοντας" το ΤΕΒΕ με πλαστά παραστατικά εργασίας από τη Σουηδία, αλλά έβγαζε χοντρά φράγκα από τότε που το κόμμα τον έβαλε σύμβουλο στο κρατικό κανάλι. Πολλά λεφτά! Και δεν πατούσε και το πόδι του εκεί. Από τη Μύκονο τηλεφωνικώς οι πολύτιμες συμβουλές του μέσα από την πισίνα ή το τζακούζι που φερε απ´ τη Σουηδία να του θυμίζει την ξενιτιά.

Έφερε και μια σάουνα αλλά την πήγε στο άλλο εξοχικό στην Αράχοβα. Από τη Μύκονο ερχόταν στην Αθήνα μόνο για τα συμβούλια με Υπουργούς, για να ζεσταθεί το κονέ. Έτσι κι αλλιώς με το σκάφος μια ώρα ήταν η Γλυφάδα από τη Μύκονο και τρως και καμιά αστακομακαρονάδα στο διάμεσο να διαπιστευτεί το στάτους. Και τα σκυλάδικα κοντά, λίγο αλλάξαν από το ηρωικό 80. Το κόλπο του χρηματιστηρίου τους άφησε πόλλλλλλλά κέρδη.

Ήταν μέσα στις κομπίνες που φούσκωναν ανύπαρκτες εταιρίες πιο γρήγορα κι από φαρίνα γιώτης. Όταν δόθηκε το σύνθημα, τα φράγκα μεταφέρθηκαν στην Ελβετία με τσουβάλια και είναι εκεί για τα γεράματα. Ο μπάρμπα Σπύρος έμαθε πως ο καλύτερος φίλος του στο πατρικό του δίπλα αυτοκτόνησε από την απόγνωση. Έχασε τα πάντα... ο Σημίτης που είχε ψηφίσει τον είχε διαβεβαιώσει πως το χρηματιστήριο θα τον κάνει πλούσιο και εκσυγχρονισμένο. Ο Σπύρος έστειλε στεφάνι μια που δεν μπόρεσε να πάει στην κηδεία, είχε επιτροπή.

Στα μέσα του 2000 μπήκε πατέρας και γιος στο μεγαλύτερο φαγοπότι όλων των εποχών. Αρμέγανε από παντού, ήταν πια κολλητοί με τους πάντες και διαχειρίζονταν μίζες και λάδια. Σι Φορ Άι, Αντίρρια, Ολυμπιακά Έργα, κατασκευές... ότι μπορεί και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Η Ολυμπιακή φλόγα έφερε πολύ χρήμα. Ο Σπύρος έχει ακόμα τη δάδα της φλόγας, την μετέφερε κι αυτός για 50 μέτρα ... αλλά οι φωτογραφίες βγήκαν 'καμένες' επειδή γυάλισε στον ήλιο το ολόχρυσο ρόλεξ και το δαχτυλίδι με την πράσινη πέτρα στο μικρό δάχτυλο με το μακρύ νύχι.

Κάπου σ' αυτή την εποχή έχασα τα ίχνη του Σπύρου και του γιου του. Είχα κι εγώ τα δικά μου προβλήματα επιβίωσης. Έμαθα πως αγόρασαν σπίτια στο Σαν Φραντζίσκο και στο Λονδίνο για τις δύσκολες ώρες. Μάλλον είχαν την πληροφορία πως η Ελλάδα θα γίνει επικίνδυνος τόπος για την κάστα τους και έφυγαν νωρίς. Όπως οι καλοί κλέφτες, μια καλή μπάζα κι εξαφανιζόλ.

Οι κολλητοί τους όμως είναι ακόμα εδώ, άπληστοι, αδίστακτοι, ψεύτες απέναντι σε εκατομμύρια φτωχών πια Ελλήνων. Στις αρχές του 2010 ο τελευταίος της δυναστείας Παπανδρέου αποφάσισε να ποντάρει σε λάθος άλογο, και να κερδίσει τις εκλογές πέφτοντας στην παγίδα που έστησε ο ελληνικός λαός. Σπύρος και γιος ΑΕ ίσως τη γλυτώσουνε. Ίσως αποφύγουν αυτό που δεν απέφυγαν οι Λουδοβίκοι του παρελθόντος.

Στην Ελλάδα μπορεί το 95% να κοιμάται νανουρισμένο από το σκυλάδικο, τους πληρωμένους τελάληδες της δημοσιογραφίας, και τη χαζομάρα του μεσημεριού.

Καλή σου τύχη Σπύρο. Χαιρετίσματα στο γιο και στην κυρά…


Συνέχεια...

άρχισαν τα ... όργανα

Σύγχυση στη Νέα Δημοκρατία από την εσωκομματική ψηφοφορία.
Στα δυο η Ρηγίλλης για τα χρίσματα.
«Θα πάμε στη Ντόρα» απειλούν οι θερμόαιμοι ΕΔΩ

Ξεκινά η κατάθεση υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ ΕΔΩ

Επιστροφή στο...42%. Είχαν βάση οι φήμες.
Δεν έφερε τροπολογία ο Γ. Ραγκούσης, αλλά..
Ανοιχτή η Κυβέρνηση για αλλαγές στο 50%+ 1 ΕΔΩ

Δωρεάν στους πολίτες το Αθλητικό Πάρκο του Αττικού Άλσους ΕΔΩ

Και για όσους ταξιδέψουν … βόρεια
Στα Γιάννενα αύριο οι θρυλικοί scorpions!!! ΕΔΩ

Συνέχεια...

Ωραία μέρα η χτεσινή …

Οι κακές ειδήσεις τρέχανε μόνες τους και έβγαιναν δεύτερες …

Ο καλός παλιός ελληνικός κινηματογράφος γέμισε τις τηλεοράσεις μας …

Αποτοξινωθήκαμε λίγο από τους πολιτικούς αναλυτές που για μια τοστιέρα SIEMENS κάνουν το μαύρο, άσπρο και τούμπαλιν …

Απολαύσαμε πολύ ωραία μουσική στο αυτοκίνητο …


Όλα ήταν όμορφα και τα συμπεράσματα τα βγάζαμε μόνοι μας. Επιτέλους συζητήσαμε με την αδέκαστη συνείδησή μας …

Αμόλυβδη: 1.598 ευρώ. Και τι έγινε ; 20 βάζαμε, 20 θα βάζουμε!

Πουλάνε λέει τα λιμάνια, τους δρόμους, τους σιδηροδρόμους, τους ταχυδρόμους …
Και πάλι, τι έγινε; Μήπως μέχρι τώρα δικά μας ήταν;

Κόβουν λέει από την 1η του Σεπτέμβρη από παντού το κάπνισμα …
Ε, ΟΧΙ ! Ως εδώ. Αυτό δε θα το ανεχτούμε. Ποτέ και για τίποτα. Αυτό είναι πραγματική βαρβαρότητα. Τι θέλετε δηλαδή; Με τους αναπτήρες που θα μας μείνουνε, να γίνουμε εμπρηστές;

Συνέχεια...

Κάπως έτσι λιγόστευε και η Παλαιστίνη …

Επίσημος Γερμανικός τουριστικός χάρτης, έκδοση 2010


Λέτε του χρόνου
να μη συμπεριλαμβάνεται στην Ελληνική επικράτεια και η … Νάξος;

Συνέχεια...

θα είμαστε όλοι εκεί !

Συνέχεια...

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Εκλογές Εμπορικού Συλλόγου Νάξου

Το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο σας καλεί να συμμετέχετε στις
ΕΚΛΟΓΕΣ την Κυριακή 6 Ιουνίου από της 9:00 το πρωί έως 6:00 το απόγευμα
Γιατί στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία ,και τις αλλαγές που θα επιφέρει σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο το σχέδιο Καλλικράτης,
η συσπείρωση και η ενεργεί συμμετοχή όλων των Επαγγελματιών της Νάξου και των μικρών Κυκλάδων στις συλλογικές διαδικασίες είναι πιο απαραίτητη από κάθε άλλη φορά.

Μόνο με μαζικότητα και συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε
τα προβλήματα του κλάδου μας και των νησιών μας

Συνέχεια...

… και την υπογραφή σου, μην τη βάζεις όπου λάχει

Τελικά το «μνημόνιο» αποδεικνύεται «συμβόλαιο θανάτου».

Παρ’ όλ’ αυτά …

Συνεπαρμένοι από τον άθλιο χορό του συμψηφισμού, πλειοδοτούν στο παζάρι της διαφθοράς, ξεπουλούν ακόμα και τα οικογενειακά κειμήλια και οδηγούν ένα ολόκληρο λαό στην εξαθλίωση και μια χώρα στην ταπείνωση …

Αν δεν το έχετε καταλάβει, είναι πολύ επικίνδυνοι!

Εμείς θα σας το υπενθυμίζουμε τακτικά και θα ήταν παράλειψή μας να μην ανεβάσουμε στη «βιτρίνα» το ποίημα « Αντισταθείτε » του Μιχάλη Κατσαρού που μας χάρισε φίλος σχολιαστής …

Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι
και λέει: καλά είμαι εδώ.

Αντισταθείτε σ' αυτόν που γύρισε πάλι στο σπίτι
και λέει: Δόξα σοι ο Θεός .

Αντισταθείτε
στον περσικό τάπητα των πολυκατοικιών
στον κοντό άνθρωπο του γραφείου
στην εταιρεία εισαγωγαί- εξαγωγαί
στην κρατική εκπαίδευση
στο φόρο
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χαιρετάει απ' την εξέδρα ώρες
ατέλειωτες τις παρελάσεις
σ' αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει
έντυπα αγίων λίβανον και σμύρναν
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

Αντισταθείτε πάλι σ' όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι
στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε
στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες
σ' όλα τ' ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε
πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι
σ' όλους που γράφουν λόγους για την εποχή
δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα
στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις
από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό
αρχηγό τους.

Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών και διαβατηρίων
στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη διπλωματία
στα εργοστάσια πολεμικών υλών
σ' αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια
στα θούρια
στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους
στους θεατές
στον άνεμο
σ' όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς
στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας

ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ
αντισταθείτε.

Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την Ελευθερία.


Συνέχεια...

«Ανατιμήστε τον Εθελοντισμό!»

Με θετική αντίδραση σε όσα μας ταλαιπωρούν, 60 εθελοντικοί οργανισμοί μαζί και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών με τους εκατοντάδες εθελοντές τους μας προσκαλούν για 9η συνεχή χρονιά σε μια ανοιχτή γιορτή για τον Εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά, το Σάββατο 5 Ιουνίου, από τις 10.00 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ., στον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου στο Θησείο.

Η Γιορτή Εθελοντισμού είναι ανοιχτή προς όλους! Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο των εθελοντικών οργανισμών, σε ανοιχτή έκθεση ενημερωτικού υλικού στον πεζόδρομο του Θησείου, που ξεκινά έξω από τον σταθμό του τρένου.

Θέατρο δρόμου, μουσικά δρώμενα, χοροί και δια δραστικά παιχνίδια θα γεμίσουν με ρυθμό και ενέργεια τη Γιορτή του Εθελοντισμού, η οποία θα κλείσει με τη συναυλία των Magic de Spell!

Οι ιδέες του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης αποδεικνύονται πλέον, ως απαραίτητο στοιχείο για μια κοινωνία ζωντανή, υγιή και εξελισσόμενη.

Συνέχεια...

Καταγγέλλω ως ανυπόστατα ψεύδη και συκοφαντίες ...


ΑΠΑΝΤΗΣΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΟΥΖΕΛΟΥ στο ΝΙΚΟ ΜΑΡΑΚΗ

Η μέχρι τώρα πολιτική μου πορεία βασίζεται στην αλήθεια, τη διαφάνεια το δημοκρατικό διάλογο και την εμμονή για εύρεση ουσιαστικών λύσεων σε τοπικά θέματα, αποφεύγοντας προσωπικές διενέξεις και αποπροσανατολιστικές κορώνες. Αντιθέτως, ο σε σύντομο χρονικό διάστημα αποχωρών δήμαρχος Νάξου, Νίκος Μαράκης, ουδέποτε έγινε ταγός τέτοιων αξιών πολιτικού βίου, αλλά αποπειράται να προσδώσει στο μειωμένο πολιτικό του ανάστημα, εκτοξεύοντας ψεύδη και ειρωνείες, που τελικά επιστρέφουν στον ίδιο.

Τα όσα ανέφερε για εμένα κατά τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυκλαδική» (31/05/2010, αρ. φ. 2260), προφανώς προκύπτουν υπό την επήρεια άγχους, ενώ παράλληλα γνωρίζει ότι ο λόγος του δεν δύναται να έχει καμία επιρροή. Εξάλλου, το συνονθύλευμα του λόγου του μόνο θυμηδία προς το πρόσωπό του μπορεί να επισύρει.

Καταγγέλλω ως ανυπόστατα ψεύδη και συκοφαντίες τα όσα αναφέρθηκαν για το πρόσωπό μου από τον απερχόμενο δήμαρχο και τον προκαλώ είτε να μιλήσει με αποδεικτικά στοιχεία, είτε να ανακαλέσει. Ειδάλλως, υποχρεούμαι για την αποκατάσταση της αλήθειας και του ονόματός μου να προσφύγω σε κάθε ένδικο μέσο. Γιατί η πολιτική ένδεια, που διακρίνει την εποχή μας, ευνοεί τα ψεύδη και την κομματική υποταγή, ενώ η αλήθεια μπορεί και πρέπει να στηρίζεται από τους ικανούς και τους πολιτικά ορθίους.

Πάντα θεωρώ ευκταίον το πολιτισμένο προεκλογικό κλίμα, αλλά και επιβεβλημένη τη σοβαρότητα και την ανάδειξη της αλήθειας. Όσο δε η αλλαγή προσώπων στο Δήμο υποφώσκει, τόσο ο κίνδυνος για προσωπικές επιθέσεις με ψευδείς αιτιάσεις από το δήμαρχο θα υποβόσκει.

Γιάννης Μαμουζέλος

Συνέχεια...

Τέλος εκπομπής


του Γιάνη Βαρουφάκη


Κάποια στιγμή θα την έγραφα την ιστορία. Αρκετοί με έχετε ρωτήσει γιατί στο μίνι βιογραφικό μου λέω ότι θεωρώ κατόρθωμά μου πως το 2006 η Αυστραλιανή κυβέρνηση πέρασε ειδική τροπολογία από την Ομοσπονδιακή Βουλή ώστε να εξαναγκαστεί το κρατικό ραδιόφωνο να καταργήσει εβδομαδιαία μου εκπομπή.


Ο τρόπος με τον οποίο σταμάτησε απότομα το βίντεο των ακτιβιστών την στιγμή της επίθεσης των κομάντο στα ανοικτά της Γάζας, με ώθησε να πω την ιστορία αυτή μια ώρα αρχύτερα. Θα καταλάβετε αμέσως γιατί.


Στην Αυστραλία πήγα το 1988, από την Αγγλία όπου ζούσα ως τότε। Το 1989 το κρατικό ραδιόφωνο SBS με προσκάλεσε να παρουσιάζω ένα δεκάλεπτο μονόλογο κάθε βδομάδα. Μου άρεσε η ιδέα και ξεκίνησα. Για την ακρίβεια αντέγραψα το στυλ εκπομπής και παρουσίασης του Alastair Cook, που για τριάντα χρόνια μετέδιδε για το ραδιόφωνο του BBC, από την Ουάσινγκτον, ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα το οποίο ονόμαζε Letter from America (και το οποίο άκουγα ανελλιπώς).

Το δικό μου βδομαδιάτικο δεκάλεπτο δεν κράτησε τριάντα χρόνια. Κράτησε «μόνο» δέκα επτά. Αυτές όμως οι 816 εκπομπές, επί παντός του επιστητού, ήταν το μοναδικό «ημερολόγιο» που έχω κρατήσει ποτέ.

Έγινε μέρος της καθημερινότητάς μου, αλλάζοντάς την, απαιτώντας μία ειδική μορφή πειθαρχίας για να μεταδίδω την εκπομπή κάθε εβδομάδα ακόμα και τηλεφωνικά από κάποιο χωράφι της Ταϋλάνδης, από κάποια βουνοκορφή στην Κρήτη (όπου είχε εξαιρετικό σήμα), από ένα απομονωμένο κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο δίπλα σε παραλία της Βόρειας Σκοτίας, και βέβαια από το σπίτι και το γραφείο μου σε πιο κανονικές στιγμές.

Ακόμα κι όταν επέστρεψα στην Ελλάδα (το 2000), η εκπομπή συνεχίστηκε. Προς το τέλος, είχε αρχίσει να με κουράζει. Σκεφτόμουν να σταματήσω αλλά η όλη διαδικασία είχε αποκτήσει μια δυναμική που δύσκολα θα διέκοπτα. Όμως, τα πράγματα ήρθαν έτσι που δεν χρειάστηκε να την διακόψω. Αν ήταν να σκαρφιστώ μόνος μου «ηρωικότερη» έξοδο θα μου ήταν αδύνατον να φανταστώ κάτι ανάλογο αυτού που συνέβη.

Για χρόνια, το δεκάλεπτό μου προκαλούσε κάποιους. Ιδίως υπερπατριώτες Έλληνες της Αυστραλίας. Οι θέσεις μου το 1991 για το Μακεδονικό είχαν εξοργίσει ορισμένους τόσο που αναγκάστηκα να αλλάξω τηλεφωνική γραμμή (για να σταματήσουν οι μεταμεσονύκτιες απειλές).


Ένα βράδυ μάλιστα κάποιοι «Μακεδονομάχοι» της νύχτας επιτέθηκαν στην εξώπορτά μου με αρκετά λίτρα γουρουνίσιου αίματος. (Την προέλευση του κόκκινου υγρού μου την εξήγησαν με γκραφίτι στο καπό του αυτοκινήτου μου.) Είδα και έπαθα να εξηγήσω στους Αυστραλούς αστυνομικούς τι είχε συμβεί.
Χρόνια μετά, το 2004, μία εκπομπή μου με θέμα το Σχέδιο Ανάν εξόργισε ελληνοκύπριο δικηγόρο της Μελβούρνης τόσο που ξεκίνησε δικαστική δίωξη εναντίον του σταθμού - δίωξη η οποία, βέβαια, απέτυχε. Ο εν λόγω δικηγόρος όμως φαίνεται ότι δεν το έβαλε κάτω. Μαγνητοφωνούσε την εκπομπή μου, την ανέλυε και περίμενε την ευκαιρία.



Την ευκαιρία του την έδωσε ένα δεκάλεπτο με θέμα το Τείχος του Αίσχους που έχτιζε τότε ο Σαρόν στην Παλαιστίνη. Σε κάθε εκπομπή μου επέλεγα την κάθε λέξη με περισσή προσοχή καθώς ήξερα ότι είχε ενοχλήσει πολλούς που με περίμεναν στην γωνία.

Ο ίδιος ο κρατικός σταθμός είχε θέσει στην διάθεσή μου δικηγόρο του για να ελέγχει τα λόγια μου πριν την αναμετάδοση κάθε δεκάλεπτου. Η επίμαχη εκπομπή βασίστηκε σε αποσπάσματα Ισραηλινών εφημερίδων, χωρίς την παραμικρή δική μου προσθήκη. Η καταδίκη του Τείχους δεν χρειαζόταν δικά μου σχόλια. Προέκυπτε από τα λεγόμενα των Ισραηλινών δημοσιογράφων και σχολιαστών σε εφημερίδες μαζικής κυκλοφορίας, όπως η Ha'aretz.

Ο κύπριος δικηγόρος θεώρησε ότι αυτή η εκπομπή θα ήταν μια καλή ευκαιρία να ενώσει τις δυνάμεις του με το Ισραηλινό λόμπυ της Αυστραλίας. Όπερ και έπραξε. Σε μερικές μέρες, όπως μου είπε ο διευθυντής του προγράμματος, εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών της Αυστραλίας (της ASIO, που είναι η αντίστοιχη ΚΥΠ ή CIA) επισκέφτηκε τον Πρόεδρο του SBS θέτοντας υπ' όψιν του αίτημα της Ισραηλινής Μοσάντ, αλλά και της δικής του «υπηρεσίας», για εξαίρεσή μου ως αντι-σημίτη και ως εν δυνάμει υποκινητή τρομοκρατικών ενεργειών!



Εκείνος υποσχέθηκε να ερευνήσει το θέμα. Έτσι ξεκίνησε συντεταγμένη διοικητική εξέταση με δικηγόρους, διευθυντές προγραμμάτων, δημοσιογράφους άλλων καναλιών, εκπροσώπους οργανώσεων κλπ. Το πόρισμα που βγήκε έκρινε ότι η εκπομπή μου ήταν απόλυτα θεμιτή, ότι δεν περιείχε ούτε ψήγμα αντισημιτισμού, ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να μεταφέρει απόψεις και προβληματισμούς που διακινούνταν εντός του Ισραήλ από καταξιωμένους Ισραηλινούς σχολιαστές και δημοσιογράφους κλπ. Το δια ταύτα του πορίσματος ήταν απλό: Δεν υπήρχε λόγος διακοπής της εκπομπής αλλά ούτε και έκδοσης συστάσεων προς τον υποφαινόμενο.

Έτσι, συνέχισα. Μέχρι που μερικούς μήνες μετά έμαθα ότι, σε ανύποπτο χρόνο, σχεδόν μες την νύχτα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του κ. Howard (που μαζί με τους αξιότιμους Bush και Blair είχαν φέρει δυο χρόνια πριν την δημοκρατία στο Ιράκ) πέρασε τροπολογία σε κάποιο νόμο περί ΜΜΕ με την οποία απαγορεύτηκε σε κάθε σταθμό (κρατικό και ιδιωτικό) η απασχόληση σχολιαστή σε εβδομαδιαία βάση (παρά μόνο αν έχει σύμβαση πλήρους ή μερικής απασχόλησης - κάτι που ως μόνιμος κάτοικος, πλέον, Ελλάδας δεν μπορούσα να έχω).


Έτσι, για να μην νομίζετε ότι οι φωτογραφικές διατάξεις και τροπολογίες είναι ελληνική πατέντα. Αν ζούσε ακόμα ο Alastair Cook του οποίου η εκπομπή αναμεταδίδονταν και στην Αυστραλία, θα είχε «κοπεί» κι αυτός. Όμως, εκείνος είχε μόλις αποδημήσει πλήρης ημερών και έτσι ο μοναδικός που πιάστηκε στα δίχτυα της τροπολογίας ήμουν εγώ.
Έτσι έκλεισε ο κύκλος των τακτικών άτακτων εκπομπών μου στο Αυστραλιανό ραδιόφωνο. Με τον πιο τιμητικό, για μένα, τρόπο, ο οποίος, μάλιστα, μου έδωσε και το τέλειο άλλοθι να σταματήσω χωρίς να έχω λιποτακτήσει.

Πέραν του προσωπικού, θεωρώ διαφωτιστικό το επεισοδιάκι εκείνο। Όταν συνειδητοποιεί κανείς πως ένας τόσο εντυπωσιακός μηχανισμός (λόμπυ, μυστικές υπηρεσίες, ειδικό νομοθέτημα στην Ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων) κινητοποιήθηκε για να σιγήσει μια φωνή που ελάχιστο πρόβλημα αποτελούσε στο Ισραήλ, είναι ίσως πιο εύκολο να κατανοήσει αυτά που έγιναν στα ανοικτά της Γάζας.

Συνέχεια...

Του καλοκαιριού τους «έρωτες», τους βλέπει το φθινόπωρο και γελά …

Εμείς πάντως σας τα είπαμε και αμαρτία ουκ έχομεν …

Νάξος : ανταπόκριση

Έντονο παρασκήνιο αναπτύχθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που μετέδωσε σήμερα το ΖΕΥΣ TV προκειμένου να τα "βρουν" οι κ.κ Μαράκης και Γρυλλάκης και να κατέβουν με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Νοέμβρη.

Μάλιστα για πρώτη φορά μετά την εκδήλωση του ενδιαφέροντος του Θανάση Γρυλλάκη να κατεβάσει συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές,επικοινώνησαν τηλεφωνικά οι δύο υποψήφιοι σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο παρατάξεις.

Το πρώτο τηλεφώνημα έπεσε προχθες το μεσημέρι-μετά από πιέσεις κοινών φίλων των δύο πλευρών-και συμφωνήθηκε συνάντηση ενώπιον τρίτου προσώπου η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ενώ μία ώρα αργότερα ο Θανάσης Γρυλλάκης και οι συνεργάτες του αποφάσισαν τη σημερινή ανακοίνωση του συνδυασμού τους στο ξενοδοχείο "Κορωνίς" ενημερώνοντας μάλιστα και τα ΜΜΕ.

Οι "διαμεσολαβητές" όμως δεν τα έβαλαν κάτω και συνέχισαν να ασκούν πιέσεις για να έρθουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές και πιο συγκεκριμένα να οπισθοχωρήσει η πλευρά του κ.Γρυλλάκη,με αποτέλεσμα να πέσει και δεύτερο τηλεφώνημα σήμερα το πρωί όπου ο Θανάσης Γρυλλάκης άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξεύρεσης λύσης για να κατέβει ενωμένο το τοπικό ΠΑΣΟΚ Νάξου στις εκλογές του Νοέμβρη.

Η νέα συνάντηση Μαράκη-Γρυλλάκη κλείστηκε για την Παρασκευή που θα επιστρέψει από την Αθήνα ο Δήμαρχος Νίκος Μαράκης, προκειμένου να έχει συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες για την προώθηση ζητημάτων της Νάξου.

Πάντως αυτό που σχολιάζουν κοινοί φίλοι και των δύο πλευρών ο Θανάσης Γρυλλάκης είναι θετικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον νυν Δήμαρχο, όμως κάποιοι στενοί του συνεργάτες είναι ριζικά αντίθετοι και μπαίνουν εμπόδιο στην πιθανή τους συνεργασία.

Όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις.

Να σημειωθεί πως και οι τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στη Νάξο αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία τις αμέσως επόμενες ημέρες να φέρουν κοντά τις δύο Δημοτικές παρατάξεις.


Συνέχεια...

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Δεν θα συμβιβαστούμε με την μετριότητα…


Ίσως αυτή τη στιγμή
μπαίνουν
οι τελευταίες πινελιές στη
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ
του Θανάση Γρυλλάκη…


Εμείς αποκλειστικά
σας την παρουσιάζουμε …


Συνέχεια...

Σήμερα στις 7 κληρώνει…

… αλλά δεν «κλειδώνει»!

Στη σκιά ενός έντονου παρασκηνίου που αναπτύχθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει το ΠΑΣΟΚ τον προικισμένο με τις λεγόμενες «Μικρές Κυκλάδες», ΔΗΜΟ ΝΑΞΟΥ, ο κ. Θανάσης Γρυλλάκης, με μια γενική αλλά καλοδιατυπωμένη διακήρυξη αρχών, ανακοινώνει σήμερα και επίσημα πλέον την υποψηφιότητά του.

Είναι δεδομένο ότι κάθε προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο «συγγενείς» παρατάξεις, ήταν μάταιη, απέβη άκαρπη, το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και ίσως μια φαινομενική προσέγγιση, λειτουργούσε περισσότερο αρνητικά, διότι ο κόσμος πλέον έχει ξεφύγει από το «μαντρί» και ψάχνει αιτίες και αφορμές να εκφράσει έμπρακτα την αντίδραση, την αντίθεση και την απαξίωσή του σε μεθοδεύσεις και καιροσκοπικούς πολιτικούς συμβιβασμούς.

Δεδομένο επίσης θεωρείται ότι το Νοέμβριο θα πάμε στις Δημοτικές εκλογές με … διαφορετικούς συνδυασμούς… !

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το ΠΑΣΟΚ για να διατηρήσει τα κεκτημένα (που προφανώς τα απέκτησε με … χρυσόβουλα), είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει.

Και στην αντίδρασή του αυτή, ίσως δεν είναι αρκετή η θυσία μιας απλής ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ …
Για να συνεπαρθεί το πλήθος, ίσως χρειαστεί να τρέξει στην πολιτική αρένα ζεστό αίμα.
Ζεστό αίμα από … ΤΑΥΡΟ!

Συνέχεια...

Η Ελένη Αρβελέρ διαλύει τους μύθους για την Αλωση


…«Ο Μωάμεθ έδωσε το πατριαρχικό αξίωμα στον Γεννάδιο Σχολάριο, ορίζοντάς τον αμέσως αρχηγό του Μιλιέτ, δηλαδή όλων των ορθοδόξων.

Κάπως έτσι ξέρουμε γιατί η Εκκλησία κράτησε όλα τα κτήματά της και η αυτοκρατορία τα έχασε», λέει δηκτικά η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Κάπως έτσι φτάσαμε και στα σημερινά βατοπεδινά βακούφια.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, σε αντίθεση με άλλες συμπεριφορές της πολιτείας, ότι όταν ο Μανουήλ Παλαιολόγος είναι στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής, δημεύει όλα τα κτήματα του Αθω. Και ότι ο Κομνηνός δημεύει όλη την εκκλησιαστική περιουσία για να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους». Την εποχή της Αλωσης, εξάλλου, υπήρχε έξαρση του μοναχισμού.

«Σε όλη τη διαμάχη των ανθενωτικών οι καλόγεροι στα μοναστήρια της Πόλης και του Αθω ήταν πρώτοι. Είναι πολλοί και δεν πολεμούν. Αντίθετα με τους δυτικούς μοναχούς που μπορούν να φέρουν όπλα, οι ορθόδοξοι δεν μπορούν», σημειώνει η ελληνίδα βυζαντινολόγος…

Για ολόκληρο το άρθρο Πατήστε εδώ

Συνέχεια...

Κ. Γκοντάρ, δυστυχώς αλλά όσα έδωσαν οι Θεοί, μπορούν να τα πάρουν πίσω




Ο πολιτισμός μας έχει χάσει τους δεσμούς του με το χρόνο. Το παρελθόν -που θέλουμε δεν θέλουμε, είναι η σημαντικότερη ζωοδότρια δύναμη του παρόντος αλλά και του μέλλοντος της Ελλάδος- μαζεύει σκόνη σε μουσεία που υπολειτουργούν, ασφυκτιά στη μέγγενη της πολιτικής διαφθοράς και της πολιτιστικής ερημοποίησης, του «ωχαδερφισμού» και της θρησκείας των χούλιγκαν.


Αν αληθεύει πως ο πολιτισμός εξαπλώνεται σαν τη φωτιά, από μία σπίθα σε μία πύρινη λαίλαπα, τότε στην Ελλάδα αυτό το… καντήλι έχει σβήσει. Το ζήτημα δεν είναι αν τύχουμε καταλάβει, αλλά το ότι δεν φαίνεται καν να μας ενδιαφέρει.


Ναι, η Ελλάδα έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στη Δύση και μακρινοί λαοί όπως, για παράδειγμα, οι Ιάπωνες, σπούδασαν το δυτικό πολιτισμό προκειμένου να να προστατέψουν το έθνος τους. Τώρα, εμείς οι Ελληνες σβήσαμε μόνοι μας τα… φώτα του σπιτιού μας και κλείνουμε τ’ αυτιά μάς ακόμα και στις λίγες φιλικές φωνές που υψώνονται σε υπεράσπιση μας.

Βγήκε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, που αρνήθηκε νά παραστεί στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Ελλάδα, και δήλωσε ότι η Δύση της χρωστάει τα πάντα.

Πότε όμως, αλήθεια, ήρθε τελευταία φορά στη χώρα μας ο Γκοντάρ για να δει από κοντά ποιους υπερασπίζεται; Να χαρεί βλέποντας τους απόγονους του Θεμιστοκλή και του Σοφοκλή (τους οποίους επικαλέστηκε); Στρογγυλοκαθισμένους με τις ώρες μπροστά στους φραπέδες των 5 ευρώ, να τους απασχολεί μόνο ποιο τζιπ θ’ αγοράσουν, ποιο διακοποδάνειο θα πάρουν, σε ποιο μπουζουκομάγαζο θα πάνε το βράδυ, μόνο και μόνο για να πουλήσουν….μούρη.

Κύριε Γκοντάρ, κάν’ τε μια βόλτα στη «γειτονιά» μας για να γνωρίσετε τη νεότερη ελληνική βερσιόν της έννοιας «πολιτισμός», της κουλτούρας του καναπέ και της λαμογιάς, της αυθαιρεσίας και της κακογουστιάς και μετά αναλογιστείτε, αν όλα αυτά σας σας θυμίζουν στο παραμικρό τις μεγάλες μορφές του πνεύματος που έχτισαν Παρθενώνες. Ελάτε να μας δείτε που προσκυνούμε μια τηλεόραση που απευθύνεται σε ασπόνδυλες μορφές ζωής, έναν ξενέρωτο κινηματογράφου-υπηρέτη» της φάρσας και του μίζερου μικροαστικού δράματος, ένα… μυρηκαστικό θέατρο που αναμασά ό,τι βρει στις αμέτρητες αυτοσχέδιες χωματερές της νεοελληνικής πράγματικότητας.

Ελάτε να σφίξετε το χέρι στις άνεργες γενιές των φροντιστηρίων, που αντιδρούν στο κατεστημένο λικνιζόμενες πάνω στα μπαρ της Μυκόνου και της Αράχοβας. Περάστε έξω από τις γκαλερί τέχνης που κλείνουν και ενημερωθείτε για ης εκκολαπτόμενες πορνοστάρ, οι οποίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον μιας χώρας που βυθίζεται στο χάος. Δείτε από κοντά πώς, ενώ οι περισσότερες κουλτούρες σέβονται τα γηρατειά, εμείς τους πετάμε με ένα ξεροκόμματο και αυτοί διαδηλώνουν για μην πεινάσουν.

Καλέ μας κύριε Γκοντάρ, όπως γνωρίζετε, ο άνθρωπος που προσπαθει για την επιβίωση του δεν έχει χρόνο για τον πολιτισμό. Συμφωνώ ότι αυτή η δικαιολογία δεν ίσχυε στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

Είχαμε τα χρήματα και το χρόνο, αλλά προτιμήσαμε να τα σπαταλήσουμε στις Αννούλες και τις Δέσποινες, τους Καρβέλες, τους Φοίβους, «Κτήνη» της κατανάλωσης, μάθαμε να πετάμε τα σκουπίδια της στο δρόμο και να ζηλεύουμε όσα αγαθά δεν χρειαζόμαστε, πάρτε ένα φραπέ σε πλαστικό ποτηράκι και πίνοντας τον περιδιαβείτε τα καμένα δάση μας, τους καταληστευμένους και παρατημένους αρχαιολογικούς χώρους μας, τα πανάκριβο νησιά της «αρπαχτής», της πλαστικής ξαπλώστρας και των μίζερων ενοικιαζόμενων δωματίων.

Χαρείτε την ευγένεια των ταξιτζήδων μας, την επαγγελματική ευσυνειδησία των υπαλλήλων του Δημοσίου, την ακεραιότητα και το ήθος των πολιτικών μας. Παρατηρείστε πώς φερόμαστε στους ξένους που ήρθαν για να ζήσουν εδώ, στο γείτονα μας, στους συντρόφους μας και μετά μιλήστε ξανά για τον Ευριπίδη και την «παρέα» του…

Εδώ, τους έχουμε ξεχάσει εμείς, εσείς, αλήθεια, πού τους θυμηθήκατε;

του Νικήτα Καραγίαννη
http://thenetwar.com/2010/05/k-gkontar-distichos-alla-osa-edosan-i-thei-boroun-na-ta-paroun-piso/

Συνέχεια...

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ξέρετε ότι δε ξέρετε τι γράφετε;

Ξέρετε ότι ο Μαμουζέλος το έχει δηλώσει ότι κατεβαίνει με το Μαργαρίτη και γι' αυτό τον έφτυσαν οι άλλοι "ενεργοί";

Ξέρετε ότι ο Γρυλλάκης δεν έχει καμιά επαφή ούτε θα συνεργαστεί με το Μαργαρίτη;(ούτε μία στο δις).

Ξέρετε ότι ο Δέτσης λέγεται Μανώλης και όχι Γιάννης;

Ξέρετε ότι ο Γιακουμής έχει πει εδώ και καιρό ότι κατεβαίνει με Μαράκη, κυκλοφορεί μαζί του και σκοπεύει να κατέβει Δήμαρχος την άλλη φορά;

Πού να τα ξέρετε, αφού γράφετε ότι σας στέλνουν, χωρίς ένα στοιχειώδη έλεγχο. Έτσι τα blogs έχουν καταντήσει αναξιόπιστα και γελοία.
Όπως Πάτε Αποτύχατε (δηλαδή ΟΠΑ)

(Κάνε ανάρτηση και αυτού του σχολίου, αν είσαι μάγκας)

Από αναγνώστη - σχολιαστή
Blog: τελικά είμαστε μάγκες ή δεν είμαστε;

Συνέχεια...

Μαζί δεν κάνουνε…και χώρια δε μπορούνε!


Ξέρετε ότι το περασμένο Σάββατο το βράδυ, έγινε συνάντηση του Μανώλη Μαργαρίτη, του Γιάννη Δρυμαλίτη και του Τοτόμη Πρωτονοτάριου με την συντονιστική επιτροπή των "Ενεργών Πολιτών", με θέμα συζήτησης την κάθοδο στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο;

Ξέρετε τις τελευταίες εξελίξεις που προτείνουν κάθοδο στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο του Γρυλλάκη, του Μαργαρίτη και των «Ενεργών Πολιτών»;

Ξέρετε ότι στον πάνω Δήμο ο Μπαρδάνης διέγραψε από την παράταξή του τον αντιδήμαρχο Μανώλη Δέτση και έμεινε μόνος, ταπί και ψύχραιμος;

Ξέρετε ότι ο άσσος στο μανίκι του Μαράκη δεν είναι ο Ιάκωβος Γιακουμής;

Αναγνώστης

Συνέχεια...

Προσευχή

Χριστέ μου,
Αν όπως λένε, γεννήθηκες, μεγάλωσες και δίδαξες σ’ αυτά τα μέρη, μάλλον λάθος τόπο διάλεξες…
Αν όπως λένε, είσαι εκείνος που «τα πανθ’ ορά» και αφού μπορείς , δε βάζεις το χέρι σου, κακώς! Πολύ κακώς!
Αν όπως λένε, κάποτε έρθει η ώρα να χωρίσεις τα πρόβατα από τα ερίφια, δεν θα υπάρχει ούτε δείγμα γιατί θα τα έχει φάει ο μαύρος λύκος.
Αν όπως λένε, είσαι Δίκαιος, γιατί Χριστέ μου έχασες τη μπάλα μέσα στην έδρα σου;…

Χριστέ μου,
Αν μπορείς, βάλε το χέρι σου όπως εκεί στο Ναό.
Θυμάσαι;
Πάρε Χριστέ μου το βούρδουλα ή και κάτι πιο σύγχρονο και γίνε όπως παλιά …
Αμήν”

Αναγνώστης

Blog: επειδή εμείς είναι δύσκολο να εισακουστούμε, προτρέπουμε όσους έχουν πρόσβαση σε επουράνια επίπεδα, να συμπεριλάβουν την προσευχή του φίλου αναγνώστη, στο ρεπερτόριό τους …

Συνέχεια...

«γαλάζια σημαία» πήραν…

421 ακτές και 9 μαρίνες

• 22 στις Κυκλάδες,
• 3 στη Νάξο

Από τη Νάξο βραβεύτηκαν οι ακτές Αγίας Άννας, Αγίου Προκοπίου και Αγίου Γεωργίου, όλες κοντά στη Χώρα.

(Το Βίντσι και ο Απόλλωνας, που κάποτε βραβευόταν, πώς… ξεχάστηκαν;)

Η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 41 χώρες, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος για την ποιότητα των ακτών.

Κριτήρια για την απονομή της "Γαλάζιας Σημαίας"

Όλες οι «γαλάζιες παραλίες»

Συνέχεια...

Οι αρεστοί, οι άριστοι και ο Αρίστος.

Κάθε είδηση έχει την αξία και τη σημασία της.

Επιλέξαμε να προσπεράσουμε μερικές, τοπικού ενδιαφέροντος, για να μη χάσουμε το δάσος.

Τελευταίες πληροφορίες από την πειρατεία:
Αφού οι ειρηνιστές επιβάτες του στόλου της ελευθερίας πέρασαν και από την ανακριτική δοκιμασία των αρχών του κράτους του Ισραήλ, επιστρέφουν σε λίγες ώρες με ειδική πτήση στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τιμούμε ΟΛΟΥΣ που συμμετείχαν στην αποστολή. Κάνουμε αυτή την ειδική αναφορά στον Αρίστο Παπαδοκωστόπουλο επειδή έκανε κάτι που εμείς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε…

*ο Αρίστος είναι γαμπρός του Εμμανουήλ Λιανή (Τρυφερομανώλη), δημοκράτη και αγωνιστή της ζωής από την Κωμιακή.



Ροή ειδήσεων:
Επέστρεψαν οι πρώτοι 6 στην Ελλάδα
Ανακοίνωση της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας
Μαρτυρίες από τον "Στόλο της Ελευθερίας" (1ο Μέρος)
Μαρτυρίες από τον "Στόλο της Ελευθερίας" (2o Μέρος)
Ελεύθεροι όλοι οι "αιχμάλωτοι" ακτιβιστές -Πλην Παλαιστινίων που παραμένουν με άγνωστες συνθήκες στις φυλακές
Συνέντευξη του Αρίστου στην εφημερίδα «ΔΡΟΜΟΣ»

Dromos_Free_Gaza_Aerodromio from Dromos on Vimeo.


πηγή: "ΔΡΟΜΟΣ"



Τα video είναι από το sibilla – σίβυλλα

Συνέχεια...

Ξεπούλησαν και την εκπαίδευση

Στο Μνημόνιο ξεπουλήματος του ελληνικού λαού, που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) και το οποίο είναι πια νόμος του κράτους (για να μην ξεχνιόμαστε), γίνεται ειδική μνεία και στην εκπαίδευση.

Εξευτελίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία οι ιμπεριαλιστές, την αναφέρουν ως «υπηρεσία» και τη βάζουν πλάι-πλάι με τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο.

Περισσότερα στο «ΚΟΝΤΡΑ»

Συνέχεια...

Γεια σου Αρίστο !!!

Στα χέρια των πειρατών δολοφόνων του κράτους του Ισραήλ, βρίσκεται ο αδελφός και φίλος, ο Γαλατσιώτης και εξ αγχιστείας Κωμιακίτης , Αρίστος Παπαδοκωστόπουλος που συμμετείχε στην ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα με το στόλο της ελευθερίας.


Κουράγιο σύντροφε…

Περισσότερα στο ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέχεια...

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Αυτοί είναι οι τρομοκράτες …


Το κράτος του Ισραήλ δολοφόνησε περισσότερους από 10 άοπλους επιβάτες του στόλου της ελευθερίας!


Συγκρατημένη και στα χαρτιά η αντίδραση– πλην ολίγων εξαιρέσεων - της Διεθνούς Κοινότητας…


Συνέχεια...

Opa, Ώπα, Όπα


Χαβαλές, τσιφτετέλι, ωχαδερφισμός

Έχει ο θεός για μας

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει

Περιμένουμε αιώνες το σωτήρα που κάποτε θα έρθει για να μας σώσει

Η πόλη θα ξαναγίνει δική μας, λες και ήταν ποτέ δική μας

Στον ίδιο κουβά spreads, Ζημενς, Βαζαίος, Αλκαίος, ΔΝΤ

Τσαμπουκάς, μαγκιά και πολιτικό αλσχάϊμερ

Βομβαρδισμοί της ατμόσφαιρας που τα θεωρούμε σύννεφα

Μολυσμένες τροφές που λέμε δε μας αφορούν

Αλληλεγγύη που φτάνει μέχρι τη μάνα μας

Πολιτική συνείδηση που λειτουργεί με όρους Βυζαντίου

Αυτή η Ελλάδα ξενύχτησε για να γευτεί μια επιτυχία στην Eurovision, που δεν πρόκειται να ξενυχτίσει ποτέ για κάτι πιο ουσιαστικό και ωφέλιμο.

Αλήθεια πως γράφεται το Opa, Ώπα ή Όπα.

Συνέχεια...

Η πατρίς ευγνωμονούσα …


Σαν χτες στις 30 Μαΐου το 1941 ο Μανόλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, κατέβασαν από την Ακρόπολη την σημαία με τη Σβάστικα.

Η πατρίς ευγνωμονούσα αποδίδει τις … δέουσες τιμές .

Συνέχεια...

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Πνίγηκε στη θαλάσσια περιοχή Αγίας Άννας Νάξου, 79χρονη αλλοδαπή

Χωρίς τις αισθήσεις της, ανασύρθηκε, από τη θαλάσσια περιοχή Αγίας Άννας , 79χρονη αλλοδαπή, η οποία μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νάξου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ενώ η σορός θα παραδοθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, για νεκροψία - νεκροτομία.
Από το troktiko

Συνέχεια...

Και τα … ισιώνει και τα … καλουπώνει!

Βαρεθήκαμε και σιχαθήκαμε τους «δήθεν», τους «ψευτο-καθωσπρέπει», τους στεγνούς και ανέραστους «χλιμίντζουρες» και όλους εκείνους που έχουν μπει ακάλεστοι στη ζωή μας…

Έχουμε ανάγκη και ψάχνουμε
το αυθόρμητο, το αυθεντικό το ανθρώπινο…


Αυτό που βιώνουν κάθε Τετάρτη οι Κωμιακίτες στου «Βλαχοέργη» …
Αυτό το μοναδικό και ανεπανάληπτο που δημιουργούν όπου και όποτε βρεθούν από το τίποτα …
Αυτό που πριν πολλά χρόνια υπήρχε και μεταξύ των μελλών των Συλλόγων…



Το video και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θα τα βρείτε
στο ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΝΑΞΟΥ, του φίλου Γιάννη Πρεβενιού.

Συνέχεια...

ΚΥΡ: συζήτηση με τον «κουρασμένο» …

… και συγνώμη που σας τον θυμίσαμε.

Συνέχεια...

Μακαρία η οδός…

…που οδηγεί στην «ελεγχόμενη» πτώχευση (!)

…μέχρι να προλάβουν οι τράπεζες να ξεφορτωθούν τα Ελληνικά «σαπάκια».

Και αν συνεχίσουμε να ζούμε ως Έθνος … «χρυσόψαρων» με κοντή μνήμη και ιστορικό επιβαρυμένο από χρόνιο πολιτικό αλτσχάιμερ, τότε, καλά κάνουν και ασελγούν στο πτώμα μας ...

Όσο συνεχίζουμε να ανεχόμαστε και να εμπιστευόμαστε να λύσουν το πρόβλημα, αυτούς που ευθύνονται για το πολιτικοοικονομικό μας κατάντημα, πολύ καλά κάνουν και μας κρατούν με σωληνάκια στη ζωή...

Όσο δεν έχουμε το πολιτικό θάρρος να αντιδράσουμε στα μνημόνια και στα … χρυσόβουλα που υπογράφτηκαν και ψηφίστηκαν τους τελευταίους έξι μήνες και καταδικάζουν ερήμην γενεές δεκατέσσερις , θα δούμε όλα τα επεισόδια του σεναρίου και τον κακό δράκο στο φινάλε να δίνει ως από μηχανής Θεός ηρωική διέξοδο στο αδιέξοδό μας.

Θυμάστε τι λέμε για τους προπονητές που μας φέρνουν οι πρόεδροι;

Θα προφτάσουν να κάνουν παρέλαση;

Πάρτε λοιπόν τα μέτρα σας, κάντε το κουμάντο σας, μαζέψτε τα ξανοίγματά σας γιατί είναι θέμα χρόνου. Απλά περιμένουν , πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωση-παραδοχή , να έχουν διευθετηθεί και κάποια σημαντικά πρακτικά ζητήματα, που αφορούν όχι μόνο τα έξοδα της... εξόδιας ακολουθίας, αλλά πολύ περισσότερο τη διαχείριση της κληρονομιάς του μακαρίτη…

Μέσα στη βδομάδα αρχίζουν οι … αποκρατικοποιήσεις!
Πρέπει να γίνει με νομιμοφάνεια η εκποίηση σε ότι έχει απομείνει από τα περιουσιακά του στοιχεία…

Εν τω μεταξύ μας δίνεται λίγη παράταση ζωής, για να προλάβουν να ξεφορτώσουν και κανένα “σκουπίδι” (ελληνικά ομόλογα) οι γερμανικές τράπεζες…

Είναι λοιπόν αποφασισμένο. Η Ελλάδα, να οδηγηθεί σε μια “ελεγχόμενη πτώχευση”, αφού πρώτα θα έχει χάσει τα βασικά της δικαιώματα, όπως η ψήφος και το μερίδιο σε προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης, αφού δηλαδή θα έχουν μοιραστεί τα ιμάτιά της.
Μετά ή θα αποπεμφθεί από το ευρώ, είτε θα παραμείνει στην ευρωζώνη ως κράτος-μέλος δεύτερης κατηγορίας, χωρίς δικαίωμα συναποφάσεων σε κρίσιμα ζητήματα και με βασικά εθνικά της δικαιώματα να έχουν κατατεθεί μόνιμα στο ταμείο παρακαταθηκών των Ευρωπαίων φίλων και εταίρων μας …


Συνέχεια...