Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Πόσιμο νερό από μονάδα αφαλάτωσης

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η σύγχρονη μονάδα αφαλάτωσης στην Ηρακλειά.

Η σύγχρονη μονάδα αφαλάτωσης στο νησί Ηρακλειά των Κυκλάδων παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο για την ποιότητα του νερού και την υγεία, που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Νάξο.

Η μονάδα αφαλάτωσης έχει τη δυνατότητα να παράγει πόσιμο νερό από τη θάλασσα και χρησιμοποιεί ενέργεια από ανεμογεννήτριες.

Όπως επισήμαναν, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα ασθενειών εξαιτίας της μικροβιολογικής ρύπανσης που παρατηρείται στους υπόγειους και επιφανειακούς υδάτινους πόρους.

Στο συνέδριο μετέχουν επιστήμονες από 52 χώρες του πλανήτη και θα παρουσιαστούν έρευνες για τις επιπτώσεις από την κακή ποιότητα του πόσιμου νερού στην υγεία, τα προβλήματα από τη λειψυδρία και τη σπατάλη, τι γίνεται με τα δίκτυα στις πόλεις και πως μπορεί να γίνει ανακύκλωση.

Η επιστημονική, κοινωνική και πολιτική σημασία του Συνεδρίου ενισχύεται σημαντικά από το γεγονός ότι επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ο τόπος συνάντησης κορυφαίων επιστημόνων σε μια συζήτηση για την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας που καθορίζει την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η ειδική συνεδρία που θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης και αφορά τα προβλήματα με το νερό στον ελλαδικό χώρο.

Σε αυτή θα παρουσιαστούν και τα προγράμματα του ΣΚΑΪ για το νερό όπως για παράδειγμα η χάρτα για τη διαχείριση που είχαμε παρουσιάσει πέρσι, τα θέματα του Ασωπού και τι γίνεται με τα επιφανειακά νερά σε λίμνες και ποτάμια.

Από τον ΣΚΑ’Ι’.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: