Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Μια ενδιαφέρουσα άποψη-απάντηση στον εφιάλτη (τους)

Πόλεμος πάει να ξεσπάσει ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος που θα συνέβαλε στην ανάπτυξη του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων του, σχετικά με την άποψη που εξέφρασαν φορείς και παράγοντες της Σαντορίνης και αφορούσε τη μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας στον Πειραιά.

Από το kykladespress.gr σας μεταφέρουμε:

Δεν είναι στις προθέσεις μας να ξεκινήσουμε μια στείρα αντιπαράθεση με την Συριανών συμφερόντων εφημερίδα « ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ». Και δεν είναι στις προθέσεις μας γιατί έχουμε και διαφορετικές αφετηρίες με αυτήν και άλλο τρόπο σκέψης.

Εμείς για παράδειγμα αγωνιστήκαμε να ιδρυθεί το Πρωτοδικείο στην Νάξο για να σταματήσει η ταλαιπωρία μας, όταν μας ανάγκαζαν να μετακομίζουμε στην κυριολεξία στην Ερμούπολη για μια εβδομάδα με ότι αυτό συνεπάγεται ,προκειμένου να διεκπεραιώσουμε μια δικαστική υπόθεσή μας. Εκείνοι τότε είχαν στηρίξει αυτούς που με μαύρες σημαίες είχαν βγει στους δρόμους για να προασπίσουν τα «κεκτημένα τους».

Εμείς στηρίξαμε την λειτουργία ενός νοσοκομείου στην Νάξο, στην Πάρο και στην Μήλο.
Αυτοί εξέφρασαν «τον προβληματισμό τους» για την διάσπαση του συστήματος υγείας στο Νομό.

Εμείς αγωνιστήκαμε να λειτουργήσουν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και να σταματήσει η οικονομική αφαίμαξη των νησιών μας από το τότε Λιμενικό ταμείο Σύρου που πετούσε «κοκαλάκια» στα νησιά μόνο για να καθαρίσουν τα λιμάνια τους ,ενώ ταυτόχρονα έπεφταν εκατοντάδες εκατομμύρια στην Σύρο για να αλλάξουν πλάκες στην Πλατεία, και να κατασκευαστεί ύδρευση και αποχέτευση στην Ερμούπολη,
Εκείνοι πάλι είχαν αντιταχθεί στην προσπάθεια για να μην χαθεί το «κεκτημένο».

Εμείς
σταθήκαμε αρωγοί στην προσπάθεια της Πάρου να αποκτήσει όπως και η Σαντορίνη Υγειονομικό αεροσκάφος ενώ εκείνοι φώναζαν μια ζωή για το ΕΚΑΒ Αιγαίου που θα είχε την έδρα του στην Ερμούπολη, για να μας υποβάλουν σε μια ακόμα ταλαιπωρία.

Εμείς
γράφουμε εδώ και χρόνια ότι πρέπει να σταματήσει αυτό το κακόγουστο αστείο με τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείο της Σύρου ως Νομαρχιακό αφού δεν καλύπτει τις ανάγκες του Νομού.

Εσείς βάζετε σκοπίμως παύλες δίπλα στην ονομασία των νέων νοσοκομείων που κατασκευάζονται στα νησιά.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες για την διαφορετική προσέγγιση με την Συριανή εφημερίδα που έχουμε στα προβλήματα του Νομού.

Όμως ο στόχος μας ο δικός μας δεν είναι να προασπίσουμε «κεκτημένα» αλλά να αγωνιστούμε για να καλυτερεύσει η ζωή των κατοίκων σε κάθε νησί.

Για αυτό το λόγο προτρέψαμε τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει στην Διοικητική μεταρρύθμιση με γνώμονα όχι τα «κεκτημένα» αλλά την πρόοδο και την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου. Οι προσβλητικές σας αναφορές και τα περί «εφιάλτη» που θέλει την διάλυση του Νομού, μας αφήνουν εντελώς αδιάφορους.
Την ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια την άποψή σας.

Όμως αντιλαμβάνομαι την δύσκολη θέση σας και την αγωνία σας από το γεγονός ότι δεν βρίσκετε πλέον εύκολα υπερασπιστές των «κεκτημένων σας» σε άλλα νησιά.

Πρέπει να αντιληφθείτε ότι η εποχή της φιλοσοφίας « Ζω από την ταλαιπωρία σας εξ αιτίας των κεκτημένων» έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Σήμερα τα τείχη και οι προκαταλήψεις πέφτουν ,Η τεχνολογία μπήκε στη ζωή μας, τα νησιά μας έχουν πάρει το δρόμο τους.

Τώρα με τους ισχυρούς Δήμους που θα δημιουργηθούν με τον Καποδίστρια 2 τα νησιά μας θα μετατραπούν πλέον σε αυτόνομα διοικητικά κέντρα που δεν θα έχουν ούτε την ανάγκη αλλά κυρίως ούτε την συνδρομή καμιάς Πρωτεύουσας η έδρας Περιφέρειας για να λύνουν τα προβλήματά τους.

Δεν είμαστε λοιπόν εμείς «εφιάλτες» , ούτε την διάλυση του Νομού επιδιώκουμε. Κανείς δεν ζήτησε την μεταφορά της έδρας του Νομού, ούτε την διάσπασή του.
Εμείς αγωνιζόμαστε για να γίνει πιο εύκολη, πιο απλή η ζωή κάθε Κυκλαδίτη.

Να σταματήσει η ταλαιπωρία του, να αποφασίζει ο ίδιος για το αύριο στο νησί του.
Θα στηρίξουμε την νέα διοικητική μεταρρύθμιση εάν βάλει τέλος στα κεκτημένα όπου και αν οριστεί η έδρα της Περιφέρειας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Ραγκούσης δεν θα λάβει υπ όψιν του, όταν με το καλό φέρει τον νόμο για την διοικητική μεταρρύθμιση στη Βουλή ,ούτε τα «κεκτημένα» αλλά ούτε τις τοπικιστικές κραυγές και απειλές καθώς και τις μαύρες σημαίες που θα σηκώσουν για άλλη μια φορά ,οι τιμητές της ενότητας του Νομού, αλλά το συμφέρον κάθε νησιώτη και νησιώτισσας στο Αρχιπέλαγος.

Τέλος προτρέπουμε τους Κυκλαδίτες για να δουν μια καλύτερη μέρα πρέπει να κάνουν αυτό που έχει πει κάποτε ο Sam Edwin
« Αν θέλουμε μια μέρα να πετάμε ψηλά σαν αετοί πρέπει να κόψουμε την συνήθειά μας να τρέχουμε τριγύρω μαζί με τις γαλοπούλες»

Ο Εφιάλτης (σας)
Και για την υπογραφή
Παναγιώτης Μυτιληναίος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα νομίζω εστιάζεται κυρίως στο γεγονός πως εμείς οι Κυκλαδίτες δεν αποκτήσαμε ποτέ ταυτότητα νομού παρά μόνον νησιού. Έτσι, ενώ όλοι οι Πελοποννήσιοι νοιώθουν "πατριώτες" (Ο Μωριάς έχει 7 νομους) εμείς οι ναξιώτες δεν νοιώθουμε πατριώτες με τους Τζιώτες για παράδειγμα. Φαντάζομαι πως αυτό οφείλεται στην απομόνωση των νησιών μας μεταξύ τους, η απουσία όμως μίας κοινής συλλογικής ταυτότητας για όλους τους κυκλαδίτες είναι μία αρνητική εξέλιξη.
W