Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Η Ελληνίδα Κωνσταντίνα Κούνεβα!


Πρέπει να δει κανείς συνεντεύξεις όπως αυτή που παραχώρησε η Κωνσταντίνα Κούνεβα στο Σταύρο Θεοδωράκη, για να καταλάβει πόσο σοφή, (ναι, σοφή!) ήταν η ρήση του Ισοκράτους:

“Έλληνες εισίν οι της ημετέρας παιδεύσεως μετέχοντες”.

Όσοι ήταν τυχεροί κι είδαν τη συνέντευξη (ελπίζω το Mega να προγραμματίσει επανάληψή της) απόλαυσαν μια γυναίκα που η κάθε της λέξη ήταν εμποτισμένη με το Ελληνικό Ήθος, κι ας γεννήθηκε στη Βουλγαρία.


“Δεν είστε υπέρ του αξιώματος ότι η βία αντιμετωπίζεται με βία;” ρώτησε ο δημοσιογράφος, κι εκείνη, που παραλίγο να χάσει τη ζωή της από μιαν άνανδρη επίθεση, απάντησε σαν προσωκρατικός φιλόσοφος: “Δεν έχει νόημα αυτό”.

Κολακεύτηκε όταν ο Θεοδωράκης της είπε ότι πολλοί (όχι πάρα πολλοί…) βγήκαν στους δρόμους να την υποστηρίξουν, αλλά μόλις πρόσθεσε ότι “έγραφαν στους τοίχους συνθήματα για σας”, εκείνη απνευστί απάντησε “δεν συμφωνώ με αυτό. Αν κάτι δεν μπορείς να το φτιάξεις, δεν πρέπει να το χαλάς”, βγάζοντας από μέσα της έναν Καντ, που πιθανώς ποτέ δεν έτυχε να διαβάσει.

“Απέναντι στη βία πρέπει να αντιπαρατάξουμε τον Λόγο”, είπε ξεκάθαρα στον -μάλλον εμβρόντητο- Θεοδωράκη η Κωνσταντίνα Κούνεβα, σε ένα ασύνειδο αριστοτελικό κρεσέντο, για να καταλήξει σε λίγο: Οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύουν την κοινωνία, χωρίς κοινωνία δεν υπάρχουν άνθρωποι”!


Εξάλλου η Κούνεβα, αρνήθηκε να προσχωρήσει στο πιο προσοδοφόρο επάγγελμα της σύγχρονης Ελλάδας, αν και θα μπορούσε ήδη να είναι εξέχον στέλεχός του: αρνήθηκε ότι είναι αριστερή! Φαντάζομαι τον κλαυθμό και τον οδυρμό στα υπόγεια του Περισσού ή της Κουμουνδούρου, που δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν “παντιέρα ρόσα” τους έναν ύμνο της Κούνεβα στον Στάλιν, τον Τρότσκι, έστω τον Τσε βρε παιδί μου…
Αν ο Ισοκράτης είχε δίκιο, προχθές είδαμε στους δέκτες μας την Ελληνίδα Κωνσταντίνα Κούνεβα.-


http://tapragmata.gr/?p=578

Δεν υπάρχουν σχόλια: