Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Από την τηλεόραση στο ψυχιατρείο


Οι αδυσώπητοι όροι της αγοράς, η δύναμη του Μέσου, η θέληση των ανθρώπων που δεν μετρούν αντοχές, δυνάμεις, παρά βαδίζουν μόνο με γνώμονα το μέτρο της θεαματικότητας των εκπομπών τους, έκαναν πάλι το θαύμα τους.

Η είδηση ότι η Έφη Θώδη νοσηλεύεται από το Σάββατο το βράδυ σε ψυχιατρική πτέρυγα δημόσιου νοσοκομείου δεν ξάφνιασε κανένα νοήμονα άνθρωπο που παρακολουθεί εδώ και μήνες την αγωνιώδη προσπάθεια του λεγόμενου «Trash Star System» να το πετύχει! Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που η τηλεοπτική αρένα στέλνει στην απόγνωση, σε δρόμους δύσκολους και σκοτεινούς, αυτούς που δεν μπόρεσαν να αντέξουν τη δαιμονιώδη προβολή από τις τηλεοπτικές εκπομπές, οι παρουσιαστές των οποίων επιδιώκουν να σπάσουν τα όρια κάθε αντοχής ανθρώπων με μειωμένες αντιστάσεις. …

Η ιστορία είναι παλιά, αλλά πάντα η ίδια. Οι αδυσώπητοι όροι της αγοράς, η δύναμη του Μέσου, η θέληση των ανθρώπων που δεν μετρούν αντοχές, δυνάμεις, παρά βαδίζουν μόνο με γνώμονα το μέτρο της θεαματικότητας των εκπομπών τους, έκαναν πάλι το θαύμα τους. Μετέτρεψαν μια γνήσια λαϊκή γυναίκα, που έβγαζε το ψωμί της στα πανηγύρια των χωριών, σε ένα δυστυχισμένο πλάσμα, που κατέληξε να μαζεύει τα απομεινάρια της ζωής της σε ένα δημόσιο ψυχιατρείο.
Η περίπτωση της Εφης Θώδη δεν είναι η μοναδική. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Όσο υπάρχουν μεσημεριανές εκπομπές, διευθυντές ειδήσεων και παρουσιαστές τηλεόρασης, που νοιάζονται μόνο για τη διαπόμπευση των αδύναμων να αντιδράσουν ανθρώπων, μια Εφη Θώδη θα θυσιάζεται πάντα.
Τη διέσυραν μέχρι τελικής πτώσης… Την έντυσαν Κλεοπάτρα, να κάνει μπάνιο μέσα σε μπανιέρα γεμάτη με γάλα, την έβαλαν να κάνει ιππασία, την έντυσαν με ρούχα διάσημων μόδιστρων, την ξάπλωσαν με νεαρούς άνδρες σε κρεβατοκάμαρες, την έβαλαν να τριγυρνάει με ένα αρνί στην πασχαλινή αγορά, σε νυχτερινό μαγαζί στο Κολωνάκι ή να συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, τον οποίο υποδυόταν γνωστός μίμος της μικρής οθόνης, να δίνει τάχα λύσεις σε πολιτικά ζητήματα. …
Ακόμη και όταν σιγουρεύτηκαν ότι συνομιλούν με ένα «καμένο χαρτί», κανείς δεν έκανε πίσω. Όλα ανεξαιρέτως τα κανάλια που φιλοξενούν ανάλογες μεσημεριανές εκπομπές, άλλος λίγο άλλος πολύ, σηκώνουν το βάρος μιας ηθικής αυτουργίας στη σοβαρή διαταραχή της ψυχικής υγείας της Εφης Θώδη.
της Ντέπυ Γκολέμα
(http://www.e-tipos.com/newsitem?id=88128)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι διαχειριστές.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η ηλεκτρονική ενημέρωση για πολλούς τείνει να γίνει τρόπος ζωής. Πιστεύω ότι ο χρόνος ζωής των παραδοσιακών μέσων είναι περιορισμένος και τελικά το τελευταίο κάστρο που θα πέσει βέβαια και αυτό θα είναι οι αθλητικές εφημερίδες οι οποίες απευθύνονται σε ιδιόρρυθμο και ιδιόμορφο κοινό.
Η δυνατότητα που μας δίνει το διαδίκτυο για άμεση και πολύπλευρη ενημέρωση είναι κάτι το εξαιρετικό. Μπορούμε δηλαδή να δούμε την ίδια είδηση από διαφορετικές οπτικές γωνίες και το τελικό συμπέρασμα έγκειται στην δική μας κρίση που θα είναι ανάλογη με τις αρχές, τα κριτήρια και τη γενικότερη πολιτική μας θεώρηση.
Στην καθημερινή μου διαδικτυακή περιήγηση έχω εντάξει και το μπλόγκ Α- ΝΑΞΙΟΣ διότι εκτός από τη Ναξιακή καταγωγή μου διαπίστωσα ότι εκτός από την ενημέρωση για τα τοπικά θέματα, με βρίσκει σύμφωνο σε πολλά από αυτά και ο τρόπος προσέγγισης και ο εξαιρετικός σχολιασμός και η πολιτική βάση με την οποία γίνεται η προσέγγιση. Δεν σας κρύβω ότι αρκετές αναρτήσεις με τα συνοδευτικά σχόλια των επισκεπτών παρουσίασαν για εμένα τουλάχιστον τόσο ενδιαφέρον, που τα εκτύπωσα και τα διένειμα σε φίλους και συναδέλφους.
Αφορμή για την σημερινή μου παρέμβαση απετέλεσε το γεγονός ότι διαπίστωσα ένα άνοιγμα του μπλόγκ Α-ΝΑΞΙΟΣ, όχι απαραίτητα κακό, σε γενικότερα θέματα. Τα θέματα αυτά οι «εθισμένοι» χρήστες τα βρίσκουν όπου και αν κάνουν κλικ. Τα θέματα που αφορούν τη Νάξο είναι δύσκολο έως αδύνατο να βρούμε.
Προσωπικά μου αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν άποψη. Την οποιαδήποτε άποψη. Ακόμα περισσότερο εκτιμώ εκείνους που με επιχειρήματα, τεκμηριώνουν την άποψή τους και όχι με πολιτικούς συμψηφισμούς…
Δεν θα ήθελα με κανένα τρόπο να μπω στη χοάνη της ανακύκλωσης μιας προδιαγεγραμμένης και χωρίς πολιτική διέξοδο κατάστασης.
Επειδή όμως παρασύρθηκα και πλάτειασα αρκετά, ας επανέλθω στα ερωτήματα που με απασχολούν.
Θα τηρήσει το μπλογκ Α-ΝΑΞΙΟΣ την ίδια κριτική στάση στην πιθανολογούμενη αλλαγή της κυβερνητικής εξουσίας;
Θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα τοπικά προβλήματα, μικρά και μεγάλα, με την ίδια διάθεση και δυναμική με την οποία ξεκίνησε;
Θα πραγματοποιήσει το απαραίτητο άνοιγμα στην παράδοση και στον πολιτισμό μας για το οποίο μας έχετε προϊδεάσει;

Ευελπιστώ και μαζί με τη συμπάθειά μου, θα έχετε στο μέτρο του δυνατού τη στήριξή μου.
Μ.Ι.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι υπάρχει διαφοροποίηση και στη θεματολογία και στην πολιτική του blog, από τους περισσότερους διαχειριστές, αλλά παραμένει το πλέον αξιόπιστο από τα αντίστοιχα Ναξιακά.
Πάντως απόψεις όπως της κ. Γκολεμά αξίζει να τις αναμεταδίδει.