Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Έκτακτη εισφορά 5%-10% στα κέρδη 300 επιχειρήσεων, αύξηση ΕΤΑΚ στα ακριβά ακίνητα


Η έκτακτη εισφορά και η αύξηση του φόρου στα πολύ ακριβά ακίνητα θα χρηματοδοτήσουν το επίδομα αλληλεγγύης


Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη που σημείωσαν οι επιχειρήσεις το 2008, με συντελεστή 5% έως 10%, ανάλογα με το ύψος της κερδοφορίας τους, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, παράλληλα με την αύξηση του ΕΤΑΚ για τα ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 600000 ευρώ.


Με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τους δύο φόρους, θα χρηματοδοτηθεί η χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

Το σχέδιο νόμου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά «κοινωνικής ευθύνης», όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, θα αναρτηθεί το απόγευμα της Τρίτης στο Διαδίκτυο, θα τεθεί σε διαβούλευση και ενδέχεται να υποστεί τροποποιήσεις.

«Σε καμία κυβέρνηση δεν αρέσει να παίρνει έκτακτους φόρους, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.


Συγκεκριμένα, οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς διαμορφώνονται ως εξής:


1) 5% για τις επιχειρήσεις με κέρδη 5 έως 10 εκατ. ευρώ το 2008.


2) 7% για επιχειρήσεις με κέρδη 10 έως 25 εκατ. ευρώ και


3) 10% για επιχειρήσεις με κέρδη άνω των από 25 εκατ. ευρώ.


Την έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν συνολικά 305 επιχειρήσεις. Στις 140 ο φόρος θα είναι 5%, στις 85 7% και στις υπόλοιπες 80 10%.


Επίσης, αποφασίστηκε η αύξηση του συντελεστή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (2009) που θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 600.000 ευρώ.

Τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπολογίζονται στα 850 εκατ. ευρώ και από την αύξηση του ΕΤΑΚ στα 160 εκατ. ευρώ, ποσά με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

300 εκ. από τις μεγάλες επιχειρήσεις

1,3 δις (!!!) από το λαό με την έμμεση φορολογία.

Γ_ _ _ την καταπράσινη ανάπτυξη.

Ανώνυμος είπε...

Λίγη προσπάθεια ακόμα και θα πάρετε και κρατική διαφήμιση.

Ανώνυμος είπε...

κ. «ΠΟΛΙΤΗ»

Με απογοήτευσες.
Οι άλλοι διαχειριστές είτε κρατάνε τα προσχήματα, είτε κρατάνε τις απαραίτητες αποστάσεις, πάντως συνηθίσαμε μέσα από την οπτική τους γωνία, το σχόλιό τους, γενικά τον τρόπο που παρουσιάζουν μια είδηση, να βγάζουμε κι εμείς τα συμπεράσματά μας.
Άλλοτε συμφωνούμε άλλοτε όχι, πάντως εγώ προσωπικά εκτιμούσα την ΑΠΟΨΗ.

Δεν περίμενα να γίνετε κυβερνητικοί αναμεταδότες. Στο κάτω-κάτω ακριβώς έτσι θα τα μάθουμε και από την κρατική τηλεόραση και πολύ περισσότερο το διαδίκτυο δεν έχει ανάγκη από άλλο ένα πασοko-naxio.
Μας φτάνει και μας περισσεύει ο άλλος.