Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Κατάργηση της βάσης του 10 προτείνει η επιτροπή Μπαμπινιώτη


ΖΗΤΗΜΑ άμεσης κατάργησης της βάσης του δέκα ανοίγει η επιτροπή Μπαμπινιώτη, η οποία θα παραδώσει στις 20 Νοεμβρίου τις τελικές της προτάσεις για το νέο Λύκειο, το Εθνικό Απολυτήριο και τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, στην υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), όπως ονομάζεται επισήμως η επιτροπή, συμφώνησαν με πρόταση της ΓΣΕΕ για κατάργηση της βάσης του δέκα και θα τη συμπεριλάβουν στο τελικό πόρισμα.

Μάλιστα, η ΓΣΕΕ πρότεινε την εφαρμογή του μέτρου από τις επόμενες εξετάσεις, καθώς από το 2006 που εφαρμόστηκε με αποσπασματικό τρόπο, περισσότερες από 45.000 θέσεις έχουν μείνει κενές σε δεκάδες περιφερειακά Τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία έκτοτε απειλούνται με λουκέτο και υπολειτουργούν. Το νέο σύστημα Επίσης, τα περισσότερα μέλη του ΣΠΔΕ συγκλίνουν στη διαμόρφωση μιας πρότασης η οποία θα απομακρύνει τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα σε ορίζοντα πενταετίας, δηλαδή το νέο εξεταστικό σύστημα θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα τους μαθητές που θα εγγραφούν στην Α΄ Λυκείου τον Σεπτέμβριο του 2011.

Αυτό καθώς οι εκπαιδευτικοί και επιστήμονες του συμβουλίου εκτίμησαν ότι προκειμένου να εφαρμοστεί σωστά ένα νέο σύστημα που θα αναβαθμίζει το Λύκειο και θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου ο βαθμός του οποίου θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ- ΤΕΙ, πρέπει πριν αλλάξει το εξεταστικό σύστημα να αναβαθμιστεί το σχολείο από την πρώτη μέχρι την τελευταία βαθμίδα. Πρέπει δηλαδή να γραφτούν πρώτα νέα βιβλία, να διαμορφωθούν ενιαία πλαίσια σπουδών και νέα αναλυτικά προγράμματα, να επεκταθεί ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου, κ.λπ. και κατόπιν να αλλάξει το εξεταστικό.
Σχετικά με τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, οι περισσότεροι συμφωνούν στην ιδέα των περιφερειακών τεστ για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου και στις εξετάσεις έπειτα από την αποφοίτηση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, σε μαθήματα τη βαρύτητα των οποίων θα καθορίζουν τα πανεπιστήμια. Αξιοσημείωτη παράμετρος είναι ότι σύμφωνα με αρκετές προτάσεις, ο υποψήφιος θα δηλώνει στο Μηχανογραφικό τη Σχολή που επιθυμεί να φοιτήσει και όχι συγκεκριμένο Τμήμα όπως σήμερα.

Οι Σχολές των ΑΕΙ- ΤΕΙ θα καθορίσουν εκείνες τα κριτήρια (τη βαρύτητα) επί των βαθμών του Απολυτηρίου του Λυκείου, καθώς και την εσωτερική διαδικασία με την οποία αυτοί μεταγενέστερα θα κατανεμηθούν σε τμήματα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4544729&ct=1

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσωπάρχης του Παπανδρέου η συνήγορος του Χριστοφοράκου


Ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης τίθεται για την καθηγήτρια Γλυκερία Σιούτη, νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού. Στις 6 Οκτωβρίου, δυο μέρες μετά τις εκλογές, διορίστηκε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου με καθήκοντα προσωπάρχη. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" , που κάνει την αποκάλυψη, το 2007, την προσέλαβαν στη SIEMENS HELLAS για να εμποδίσει νομικά την έρευνα για τα μαύρα ταμεία και τις μίζες.
Η καθηγήτρια, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπηρέτησε πιστά και τη "γαλάζια" διακυβέρνηση.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει ακόμη ο ΜΠπαμπινιώτης;Μην ξεχάσω είναι και συμπέθερος Απολλωνιάτης!!!