Τρίτη, 6 Απριλίου 2010

Κίνδυνοι από τη μεταλλαγμένη Γερμανική πατάτα


Δεν αποκλείει να οδηγήσει η χρήση της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora σε αύξηση της αντίστασης σε αντιβιοτικά ευρείας χρήσεως, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη.


Συγκεκριμένα ο Επίτροπος Υγείας δεν απέκλεισε τη μεταφορά στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα του γονίδιου nptll που περιέχεται στην πατάτα Amflora και σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις αυξάνει την αντίσταση στα αντιβιοτικά.


Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή πρόσφατα ενέκρινε την καλλιέργεια αλλά και τη χρήση για την παραγωγή ζωοτρόφων της πατάτας Amflora, ο σπόρος της οποίας παρασκευάζεται από την γερμανική εταιρεία BASF.
Με αφορμή την απάντηση της Επιτροπής ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

«Η Επιτροπή με τη στάση της δημιουργεί υπόνοιες ότι δεν αποφασίζει με γνώμονα τη δημόσια υγεία και τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία. Δίνει την εικόνα ότι από τη στιγμή που και ευρωπαϊκές εταιρείες άρχισαν να παράγουν μεταλλαγμένα προϊόντα, προσπαθεί πάση θυσία να εγκρίνει την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.

Μάλιστα, απαντώντας ότι η απόφασή της στηρίζεται στις στατιστικά πιο πιθανές επιπτώσεις και όχι στις επιστημονικά βεβαιωμένες, δείχνει ότι πειραματίζεται με τη δημόσια υγεία για να προστατεύσει τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών διάθεσης ΓΤΟ».


Σχετικές αναρτήσεις μας

Η Ελλάδα θα επιμείνει να λέει «όχι» στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων

Αδειοδότηση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών σχεδιάζει η Κομισιόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: