Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

«Να γλεντάς δεν είναι κρίμα και να παίζεις με το κύμα...»

«Ο αιγαιοπελαγίτικος μπάλος,
υπό όρους χορολογικούς και λεξικολογικούς».


Έτσι τιτλοφορείται το βιβλίο του Σταύρου Σπηλιάκου, απόρροια πολύχρονης συστηματικής έρευνας, που παρουσιάζεται τη Δευτέρα στις 7.30 το βράδυ στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Κινιδαριωτών Νάξου «Ο Άγιος Γεώργιος» και τις εκδόσεις AD CARE Αναγνώστου-Σπανέλλη.

Αντίθετα με άλλους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, που σβήνουν στο πέρασμα του χρόνου ή κατόρθωσαν ν' αναβιώσουν μέσω χορευτικών συγκροτημάτων, ο μπάλος γνωρίζει ακόμη μεγαλύτερη δημοφιλία απ' ό,τι στο παρελθόν.
Έστω και με βίαιες αλλαγές, κατευθυνόμενες διαχρονικά από τη δισκογραφία, που απέχουν από τον πρωτόλειο μπάλο των νησιωτών μας. Έχοντας κατακτήσει υψηλή αποδοχή από τους νέους λόγω των γρήγορων εναλλαγών του ρυθμού, χορεύεται πλέον παντού, σε οικογενειακά γλέντια, σε πανηγύρια ηπειρωτικών περιοχών, σε λαϊκά κέντρα και μπαράκια.

Διαφορετικός κάθε φορά, ο μπάλος μπορεί να είναι παιχνιδιάρης, ερωτικός, επιθετικός.

Εδώ οι ρόλοι του άντρα και της γυναίκας είναι καθορισμένοι ή εναλλάσσονται. Οι μπάλοι εξάλλου είναι πολλοί και όχι μονάχα ένας. Ποίημα και ερωτικό συναπάντημα, ταυτόχρονα, ο αιγαιοπελαγίτικος μπάλος, που κυριαρχεί στα κυκλαδονήσια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, αποτελεί σήμα κατατεθέν της νησιωτικής κουλτούρας μας.

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι: Γεώργιος Δ. Φαράντος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Γιάννης Ζήκος, χορολόγος, λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ θα συντονίσει η μουσική παραγωγός Φεβρωνία Ρεβύνθη. Τιμητικά συμμετέχει η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: