Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Βυζαντινό πάρκο Τραγαίας Νάξου

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μίλητος» το βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη «Βυζαντινό πάρκο Τραγαίας Νάξου - Ένας νησιωτικός βυζαντινός θρησκευτικός Μυστράς στην Κεντρική Νάξo».
Το βιβλίο παρουσιάζει το σημαντικότερο κομμάτι της βυζαντινής Νάξου, του οποίου οι ναοί και οι τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 13ο αιώνα προκαλούν ιστορικό ενδιαφέρον και θαυμασμό.

Η Νάξος αποτελεί το μοναδικό νησί των Κυκλάδων, στο οποίο υπάρχουν 200 περίπου ναοί της βυζαντινής περιόδου με πλούσια εικονογραφική αποτύπωση όλων των βυζαντινών περιόδων. Τριάντα (30) περίπου από τους ναούς αυτούς βρίσκονται στην περιοχή της Τραγαίας και των χωριών, που την περιβάλουν, μέσα σε έναν ιστορικό ελαιώνα, από τον οποίο έλαβε τον τίτλο του και ο ορεινός Δήμος της Νάξου (Δρυμός Ελαίων = Δρυμαλία). Η περιοχή αυτή υπήρξε το οικονομικό και κοινωνικό κέντρο των βυζαντινών χρόνων, αφού λόγω των πειρατικών επιδρομών οι κάτοικοι της Νάξου εγκατέλειψαν παράκτιους οικισμούς.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΞΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Τι έχει κάνει για τη Νάξο;

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΝΑΞΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Είμαι και δεν ξέρω αλλά θέλω να μάθω. Πες μου και είμαι ανοιχτή να με πείσεις. Και μη μου πεις για τη βιβλιοθήκη Ανωμερίτη, αλλά για έργα ωφέλιμα για όλο το νησί. Περιμένω.