Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ο Γιάννης Βρούτσης για ....

… τον κοινωνικό τουρισμό

… τη φορολόγηση των ταξιτζήδων

… τις ανάγκες του Κ.Υ. της Μυκόνου

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Μείωση κατά 200.000 των Δικαιούχων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού
Ο Γ. Βρούτσης ζήτησε την τροποποίηση της απόφασης

Μεγάλο πλήγμα για την τουριστική οικονομία της χώρας με σοβαρές επιπτώσεις στις ευαίσθητες τοπικές οικονομίες των νησιών μας και αύξηση της ανεργίας αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει τους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 730.000 που ήταν το 2009 σε 550.000 για το 2010.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Γ. Βρούτσης και η Βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για την επιπόλαια και αψυχολόγητη αυτή απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με τους αρμόδιους θεσμικούς εκπροσώπους των ξενοδόχων αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων. Κυρίως, όμως χωρίς να εκτιμηθεί η πολύ κρίσιμη περίοδος που διανύει ο τουρισμός μας. Μια απόφαση που αναμένεται να επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα, ιδιαίτερα στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας και που ταυτόχρονα δείχνει την προχειρότητα με την οποία λειτουργεί η Κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βρούτσης, η περικοπή κατά περίπου 26% του αριθμού των δικαιούχων του εν λόγω προγράμματος για το έτος 2010, δεν αποστερεί μόνο από χιλιάδες χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, αλλά επιπλέον δεν συνοδεύεται και από συγκεκριμένα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη των μικρών ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων. Επιχειρήσεις, οι οποίες επωφελούνται κυρίως από το προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Ο κ. Βρούτσης καλεί την κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα την εν λόγω απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι η μείωση των δικαιούχων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε στο όνομα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, αλλά ούτε και της ανάγκης περιστολής των δημόσιων δαπανών, αφού το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού ουδεμία επιβάρυνση επιφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό. Και αυτό γιατί οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.



Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Ο τρόπος φορολόγησης των Ταξί που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στερείται φορολογικής αποτελεσματικότητας, ενώ το συνολικό ισοζύγιο κινδυνεύει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα

Ειδική αναφορά στις ανακοινώσεις περί φορολογικών ρυθμίσεων της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα για την περίπτωση των Ταξί, έκανε ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του ΕΦΚ.

Ειδικότερα υπογράμμισε ότι: «Oι στιγμές που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εθνική μας οικονομία. Η Κυβέρνηση πρέπει να μειώσει και την έπαρση και την αλαζονεία που επιδεικνύει. Ταυτόχρονα, όμως πρέπει να μειώσει και τον κομματικό πατριωτισμό που εμφανίζει στο σύνολό της, γιατί οι συγκυρίες απαιτούν συνεννόηση και ευθύνη.

Η Ν.Δ. έχει δώσει απτά δείγματα συνέπειας. Τώρα είναι η σειρά της Κυβέρνησης να περιορίσει όπου μπορεί, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Σήμερα, βρίσκεται σε απεργιακή κινητοποίηση ο κλάδος των Ταξί με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επικείμενη φορολογική αντιμετώπιση του κλάδου. Θέλω, λοιπόν, να αναφέρω ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις δεν πρέπει να εξαντλούνται, μόνο στη λογική ενιαίων κανόνων. Όπως, τώρα που εμφανίζεται με την πρόθεση της Κυβέρνησης να καθιερώσει το λογιστικό τρόπο στη φορολογία των Ταξί.

Αυτό που πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα είναι η φορολογική αποτελεσματικότητα.
Σήμερα, τα Ταξί αριθμούν περί τα 27.000. Η καθιέρωση του λογιστικού τρόπου φορολόγησης θα προκαλέσει:

• Αύξηση της γραφειοκρατίας τόσο για το Υπουργείο Οικονομικών όσο και για τα Ταξί, τα οποία πλέον μετατρέπονται σε επιχειρήσεις. Δημιουργείτε και επιβαρύνετε τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, με επιπλέον φόρτο εργασίας 27.000 νέων επιχειρήσεων.

• Η ένταξη τόσων χιλιάδων νέων επιχειρήσεων δημιουργεί ένα σημαντικό οικονομικό κόστος, που έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Χιλιάδες εργατοώρες από πλευράς επιτηδευματιών Ταξί, αναφορικά με τις νέες υποχρεώσεις που θα τους δημιουργηθούν στις ΔΟΥ.
2. Χιλιάδες εργατοώρες από πλευράς ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική και συνάμα αποτελεσματική διευθέτηση των 27.000 νέων επιχειρήσεων.
• Δημιουργείται και είναι υπολογίσιμο το κόστος ελέγχου – βεβαίωσης – είσπραξης του φόρου των Ταξί, σε σχέση με το συνολικό όφελος από το φορολογικό αποτέλεσμα του λογιστικού προσδιορισμού.
• Δημιουργείται νέο κόστος επιβάρυνσης - χρήση λογιστή - με επιπλέον δαπάνη για τους ιδιοκτήτες των Ταξί.

Την ίδια στιγμή τα Ταξί αποδίδουν σήμερα συγκεκριμένο φόρο, από τον οποίο με κανένα τρόπο δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Είναι απόλυτα συνεπείς προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Αποδίδουν ΦΠΑ με τεκμαρτό τρόπο. Καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού των εσόδων από τον ΕΦΚ.
Συμπερασματικά, λοιπόν, ο τεκμαρτός τρόπος με τον οποίο σήμερα φορολογούνται τα Ταξί είναι ο πιο ενδεδειγμένος. Βοηθάει και τους ίδιους, αλλά και τα δημόσια έσοδα. Πρέπει, όμως και τα Ταξί να συμβάλλουν όπως άλλωστε και όλες οι κοινωνικές ομάδες στην κοινή προσπάθεια που γίνεται σήμερα για να βγούμε από την κρίση.

Γι’ αυτό το μόνο που έχει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να προωθήσει το διάλογο με τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι κατά δήλωσή τους είναι διατεθειμένοι αλλά και πρέπει να αυξήσουν το φορολογητέο τεκμαρτό καθαρό κέρδος. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξει αφενός φορολογική επιβάρυνση για τα Ταξί και αφετέρου ωφέλεια χωρίς κόστος για τα δημόσια έσοδα και παράλληλα χωρίς επιβάρυνση του ελεγκτικού μηχανισμού. Θέλω να σας θυμίσω ότι σε πολύ πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με συνεργεία της ΥΠΕΕ, διαπίστωσε μετά από έρευνα σε ένα αρκετά μεγάλο δείγμα Ταξί, ότι σε ετήσια βάση τα ακαθάριστα έσοδα για ένα Ταξί είναι μεταξύ 50.000 έως 55.000 €. Δεν μιλάμε δηλαδή για επιχειρήσεις που μπορούν να αυξήσουν το τζίρο τους, αλλά για επιτηδευματίες που ο κύκλος εργασιών είναι συγκεκριμένος.

Επιπλέον, για την κάλυψη της ανάγκης συλλογής αποδείξεων να υποβάλλουν με ετήσια δήλωσή τους και ένα συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων από τις επαγγελματικές τους δαπάνες, ώστε να μην υπάρχει και φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ των δαπανών. Από όλα αυτά προκύπτει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει άμεσα τον τρόπο φορολόγησης στα Ταξί. Ο τεκμαρτός προσδιορισμός για τον κλάδο των Ταξί αποδεικνύεται αποδοτικός, αποτελεσματικός και δίκαιος για την φορολόγησή τους .

Εδώ λοιπόν απαιτείται να ξεκινήσει υπεύθυνος διάλογος και διαβούλευση με τους εργαζόμενους στα Ταξί για φορολόγηση δίκαιη γι` αυτούς και αποτελεσματική για τα δημόσια έσοδα.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Στο «κόκκινο» οι ανάγκες του Κ.Υ. Μυκόνου
Ο Γ. Βρούτσης ζήτησε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την κάλυψη των βασικών ελλείψεων

Την άμεση κάλυψη των βασικών ελλείψεων σε προσωπικό που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου (Κ.Υ.Μ), ζήτησε με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα το Κ.Υ.Μ. υπολειτουργεί, εξαιτίας των σημαντικών και συνάμα αδικαιολόγητων ελλείψεων που παρατηρούνται σε εξειδικευμένο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα την απαράδεκτη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε ένα από τα τουριστικότερα νησιά της χώρας. Εξέλιξη, που όπως χαρακτηριστικά τόνισε έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην τοπική κοινωνία, αφού η Μύκονος - ιδιαίτερα σε περιόδους τουριστικής αιχμής - υποδέχεται περίπου 1.000.000 επισκέπτες.

Η υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελούν αδιαμφισβήτητα κοινωνικά αγαθά, το οποία κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να προστατεύει και να παρέχει ισότιμα σε όλους τους πολίτες της, ειδικά μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής κατοχύρωσης της νησιωτικότητας (άρθρο 101), τόνισε ο κ. Βρούτσης, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την αδιαφορία και την προχειρότητα που επιδεικνύει (ακόμη και στα διαβήματα της Διεύθυνσης του Κ.Υ.) για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Ο κ. Βρούτσης καλεί την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να παρέμβει άμεσα και να δώσει λύση στο πρόβλημα, τονίζοντας ότι οι νησιώτες απαιτούν από την πολιτεία να ανταποκριθεί στις ελάχιστες υποχρεώσεις της και να παρέχει πιο αποτελεσματικές και περισσότερο αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας. Αντίληψη που δυστυχώς δεν φαίνεται να συμμερίζεται η κυβέρνηση, αν κρίνουμε από την αδιάφορη στάση που κρατά στο συγκεκριμένο θέμα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που κλείσανε το naxio εσείς γίνατε η φωνή(κυρίου) Βρούτση; Μωρέ μπράβο; Και ούτε ένα σχόλιο δεν κάνετε; Μωρέ μπράβο(δις).

Ανώνυμος είπε...

Αφού ξέρεις φίλε μου ότι ο Α-ΝΑΞΙΟΣ δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω.
Την έχω πατήσει κι εγώ με παρόμοια παρατήρηση.
Τα μάζεψε όλα και τα «έχωσε» τότε και στο Βρούτση για το υπερβάλλον όψιμο ενδιαφέρον του και στον Ανωμερίτη.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ? ΕΓΩ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΕΜΜΕΣΗ Η ΑΜEΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ' ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΑΣ ΥΦΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΚΟΝΤΑ .ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΩ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ/ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ/ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΜΕΝΑ BYE BYE.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ, ΛΕΕΙ, ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ; ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ.
Ή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ Ή ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ Ή ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΦΟΔΕΞΙΟΣ. ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΜΗΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ Ο ΝΑΞΙΟΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙw

Ανώνυμος είπε...

βΡΕ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ !ΚΑΠΟΤΕ ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΟΙΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.ΤΩΡΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ Ο ΝΑΞΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ.ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΡΕΣΕΙ ΜΠΑΡΜΠΑΛΑΜΠΡΟ ΞΑΝΑΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ .....ΠΑΡΟ.