Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Απλές σκέψεις για μερικά οικονομικά μεγέθη


Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2008 στηρίχτηκε στην κατανάλωση και κυρίως στην ιδιωτική, η οποία συνέβαλε κατά 2,3% στην αύξηση του Α.Ε.Π.(η δημόσια συνέβαλε 0,5%, οι επενδύσεις 0,3% και το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών συντέλεσε αρνητικά -1,25 στην ανάπτυξή του οπότε τα αθροίζουμε).

Aυτό σημαίνει (η αύξηση του ΑΕΠ λόγω κατανάλωσης) εσωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας η οποία λόγω υψηλού πληθωρισμού ο οποίος μειώνει το πραγματικό επιτόκιο καταθέσεων (πραγματικό= ονομαστικό/ ρυθμός πληθωρισμού)

Έτσι οι καταναλωτές επειδή δεν συμφέρει να έχουν λεφτά στην τράπεζα καταναλώνουν ακόμα περισσότερα υποβοηθούμενοι σε αυτό και με την πτώση των επιτοκίων δανεισμού.
Ο υψηλός πληθωρισμός επίσης καταδεικνύει την μειωμένη ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και άρα των προϊόντων μας στη διεθνή αγορά ( έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών το 2008 -14,1% έναντι -6% το 2003).

Tο θέμα είναι επίσης ότι έχουμε μια αντίφαση, τα προϊόντα που πωλούνται στην Ελλάδα τα ίδια Ελληνικά πωλούνται φθηνότερα στο εξωτερικό(στην πράξη εμείς επιδοτούμε τις εξαγωγές τους).

H παραγωγικότητα εργασίας των εργαζομένων ανέρχεται στο 102% των 27 αλλά ο μέσος όρος είναι 83% (όσο είναι και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων) επειδή υστερούμε στην παραγωγικότητα του κεφαλαίου η οποία είναι 70% που σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες μας είναι <<τεμπέληδες>>, και ότι η αμοιβή του κεφαλαίου υπερτερεί αυτής της μισθωτής εργασίας.
Mε πιο απλά λόγια και σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής ο πληθωρισμός στην Ελλάδα οφείλεται στο αυξημένο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων έναντι των υπολοίπων χωρών, βέβαια φταίνε και άλλοι παράγοντες όπως η μη ενθάρρυνση της καινοτομίας από το κράτος και μονοπωλιακές παρεκκλίσεις λόγω cartel.
Σημείωση.
Μας το ζήτησαν φίλοι και έκρινα πως μια απλή αποκωδικοποίηση μερικών κρίσιμων οικονομικών όρων και μεγεθών, είναι αναγκαία ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο όσο πρόχειρη κι αν είναι .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό άρθρο. Οι αριθμοί ΠΑΝΤΑ λένε την αλήθεια, αρκεί να ξέρει κανείς να τους διαβάσει..