Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

βουκολικόν...


Φίλος σχολιαστής σε χτεσινή ανάρτησή μας, τόνισε τις απόψεις του με πολλά ερωτηματικά, και μας γέμισε ερωτήματα…
Σας τις μεταφέρουμε αυτούσιες γιατί πιστεύουμε ότι περιέχουν και πολλές αλήθειες…

Φίλε
Ξέρεις ποιοι παίρνουν χιλιάδες euro (10.000, 15.000, 20.000 € σύνηθες ποσό) και κάθονται στο καφενείο ????
Ξέρεις ποιοι καταπατούν περιουσίες των άλλων και να μην δίνουν λόγο σε κανένα????
Ξέρεις ποιοι πουλάνε, σε θύματα καταναλωτές, κρέατα και γαλακτοκομικά αμφιβόλου ποιότητας και χωρίς κανένα υγειονομικό και φορολογικό έλεγχο ???
Ξέρεις ποιοι έχουν λεηλατήσει τον φυσικό πλούτο των νησιών ???
Ξέρεις ποιοι φρενάρουν την όποια πρόοδο????
Ξέρεις ποιοι οδηγούν χωρίς δίπλωμα οδήγησης ????
Ξέρεις ποιοι δεν πληρώνουν μία στο κράτος ????

Οι βοσκοί

Η σύγχρονη μάστιγα των νησιών

Οργή με κατακλύζει και πραγματικά λυπάμαι για το νησί.
Ήμουν τυχερός που το καλοκαίρι περπάτησα κάποια από τα βουνά μαζί με το γιό μου.

Ευχαριστώ για την ενημέρωση και λυπάμαι για το θέαμα που θα αντικρύσουμε.
Επιτέλους κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.

11 Ιανουαρίου 2010 11:39 μ. μ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπερβολες και κακοηθειες οι βοσκοι δηλαδη ευθυνονται για ολα τα προβληματα των νησιων!και δη της Ναξου! Το προβλημα της υπερβοσκησης δεν εχει να κανει με την απληστια και την ασυδωσια των κτηνοτροφων. Οταν επι δεκαετιες η Ε.Ε επιδοτουσε κατα κεφαλη ,αυτο με τη σειρα του δημιουργησε ενα υπερτροφικο παραγωγικο τομεα, καθιστωντας τους παραγωγους εξαρτημενους σε αμφιβολου ποιοτητας ζωοτροφες, που πουλουσαν και πουλουν προθυμα ιδιωτες και η Ενωση!. Για ρωτηστε να μαθετε ποσοι βοσκοι ειναι υπερχρεωμενοι και κατα συνεπεια υποχειρια της Ενωσης και των καθε κοπης κομματικων παραγοντισκων.. Στην Ναξο επιπλεον η τιμη με την οποια τα τυροκομεια της Ενωσης και του Κουφοπουλου αγοραζουν το γαλα απο τους παραγωγους παραμενει η ιδια χωρις καμμια αυξηση απο το 1995! ασε που πληρωνονται με 6μηνες επιταγες..Οσο για τα αμφιβολου ποιοτητας προιοντα τι να πω ας εμπιστευομαστε καλυτερα τα βιομηχανοποιημενα προιοντα με τις διοξινες τις ορμονες, τα ορυκτελαια κλπ.. Εμμεσα η αμεσα πανω απο 500 οικογενειες ασχολουνται και αντλουν καποιο μικροτερο η μεγαλυτερο εισοδημα απο την κτηνοτροφια, το να κατηγορουμε συλληβδην ολους τους βοσκους για οπισθοδρομηση και ασυνειδησια ειναι αναληθες και κοντοφθαλμο. Αυτα για τωρα θα επανελθω..

Ανώνυμος είπε...

Οι επιδοτήσεις στα αιγοπρόβατα δίνονται ( ή έπρεπε να δίνονται) όχι κατά κεφαλή ζώου αλλά κατά "επιλέξιμο ζώο". Επιλέξιμο θεωρείται το ζώο που θα γεννήσει και το (ή τα)παιδί του θα ξεπεράσουν την ηλικία των δύο μηνών.Αυτό λέει ο κανονισμός της ΕΟΚ. Εάν αυτό εφαρμοζόταν όλα αυτά τα χρόνια τα προβλήματα (υπερβόσκησης,τιμολόγια αγοράς αμνοεριφίων κλπ.)θα ήταν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Επίσης τα εκάστοτε κοινοτικά(ή δημοτικά) συμβούλια ευθύνονται αποκλειστικά για την υπερβόσκηση των κοινοτικών βοσκοτόπων, αφού ήταν υπευθυνα για τον αριθμό των ζώων που επέτρεπαν να βόσκουν μέσα σε αυτούς.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε 12/01 11π.μ.
ΑΝ ειναι υπερβολές ή κακοήθειες είναι άποψη σου, σεβαστή όχι όμως και αποδεκτή.
Ξέρεις
κάποιο μέρος στην Ελλάδα ή τον κόσμο (πλήν της Νάξου και κάποιων άλλων νησιών) που ΟΙ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΤΗΡΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΜΑΝΤΡΙΆ ????
Ξέρεις
πολλούς αυτοκινητόδρομους τουριστικής περιοχής να είναι γεμάτοι ταϊστρες αιγοπροβάτων??????
Ξέρεις
πολλούς ¨επαγγελματίες ¨ να μην έχουν κανένα κόστος παραγωγής???
Ξέρεις
ανά την επικράτεια 500 οικογένειες (που αναφέρεις)να εισπράτουν επιδοτήσεις ύψους 500 εκ. € (1,5δις δρχ το 2009)χωρίς να επενδύουν
ή να πληρώνουν μία????
Ξέρεις
αναπτυξιακά έργα,(Καλαντός) να είναι φουλ της Βουρβουλιά ????

Ξέρεις όμως καλά ότι η ποιότητα του εμπορεύματος είναι κακή (αμφιβόλου ποιότητας ζωοτροφές αναφέρεις) και οι συνθήκες υγιεινής απαράδεκτες (ιστοσελίδα Νομαρχίας Αθηνών)

όσο για την τιμή του γάλακτος μάλλον υψηλή είναι καθότι οι βοσκοί έχουν μηδενικό κόστος παραγωγής και της εμπορικής πολιτικής που ακολουθεί η Ενωση (!!!!) νομίζω ότι η διοίκηση της εκλέγεται και από βοσκούς (άς πρόσεχαν να μην ήταν υποχείρια όπως αναφέρεις)

Τέλος σημειώνω ότι οι βοσκοί, οι τόσο ευυπόλοιπτοι, οξυδερκείς, συνεπείς, καλοπροαίρετοι, ευπροσήγοροι δυστηχούν και κουράζονται τόσο που τα παιδιά τους στο γυμνάσιο θαυμάζουν τα κατορθώματά τους και με υπερηφάνεια δηλώνουν ότι θέλουν να φοιτήσουν στην
ΑΣΒΟΝ
(Ανωτάτη Σχολή Βοσκών Ορεινής Νάξου).



δυστηχώς η μάστιγα συνεχίζεται οι άνθρωποι έχουν κάνει επιστήμη την ανομία τους, και δηλητηριάζουν και την επόμενη γενιά.

Ευχαριστώ, για τον διάλογο αλλά είμαι ακόμα οργισμένος κοιτώντας τις καλοκαιρινές φωτογραφίες και αναπολώντας τους θορύβους των λαγκαδιών και τα αρώματα των φυτών και τι εξήγηση θα δώσω στο ερώτημα του γιού μου γιατί δεν κόψαμε θυμάρι αφού οι βοσκοί το καίνε????

Ανώνυμος είπε...

Φίλε καλά τα λές

Για τις ταϊστρες υπάρχει αστυνομία τουριστική και όχι μόνο, για τα μοναστήρια το βλέπουμε, για το κόστος παραγωγής όποιος έχει κάποι χωράφι συνεισφέρει εθελοντικά στην παραγωγική διαδικασία.
Αλλά η ΑΣΒΟΝ είναι η διατήρηση της παράδοσης.(σωστά ΄διατήρηση της ανομίας)
Το παιχνίδι είναι χαμένο ? Οχι και θα ξαναπάμε στα βουνά μας και θα ξαναφωτογραφίσουμε και θα προσέξουμε τα άλλα βουνά.
Οσο για τα προϊόντα πάσχα έρχεται ας ζητήσουμε όλοι αποδείξεις.......

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΒΟΝ (Ανωτάτη Σχολή Βοσκών Ορεινής Νάξου).
Μην ξεχνάμε και κάτι ακόμη. Τους ζωοκλέφτες εγκληματίες που συνεχίζουν ανενόχλητοι και απτόητοι το άγριο έργο τους, με την σιωπηρή ανοχή αρχών, παραγόντων, Συλλόγων, για να μην δυσφημιστεί το ....χωριό.
Και ο χορός καλά κρατεί:
"Δικές μας είναι οι αρχές και η αστυνομία
γι αυτό κι εμείς θα κάνουμε κάθε παρανομία". Το χόρευαν στον Πλάτανο στο Φιλώτι το 1980, αλλά και σήμερα ισχύει.
Και μην ξεχνάτε ότι Αντιδήμαρχος Δρυμαλίας είνα ιο Πρόεδρος των βοσκών Φιλωτίου.

Ανώνυμος είπε...

Σχόλιο από τον γράφοντα του πρώτου σχολίου:

Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπιστώνω μια απίστευτη εμπάθεια που αγγίζει τα όρια του ρατσισμού απέναντι σε μια κοινωνική ομάδα συλλήβδην. Χωρίς να υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν ασυνείδητοι βοσκοί, όπως υπάρχουν ασυνείδητοι σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, θεωρώ ότι τα ευφυολογήματα τύπου ΑΣΒΟΝ είναι προσβλητικά για όλους τους κτηνοτρόφους που μοχθούν μέσα σε αντίξοες συνθήκες να δώσουν τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Λυπάμαι πολύ που υιθετούνται από Ναξιώτες (γιατί υποθέτω ότι κατάγεστε από το νησί) τέτοιες συντηρητικές απόψεις σαν αυτές που εκφράζονται παραπάνω οι οποίες εμπεριέχουν όλη την ιδεολογία που απορρέει από τις πολιτικές ξεριζωμού και εξόντωσης της μέχρι τώρα παραδοσιακής κτηνοτροφίας προς όφελος των agrobussiness και των διατροφικών βιομηχανιών.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι αναβαθμίδες που σήμερα θαυμάζουμε και εκτιμούμε την οικολογική τους διάσταση αφού εμποδίζουν την διάβρωση και εμπλουτίζουν τον υδροφορέα, από κάτι τέτοιους υπανάπτυκτους αγρότες-βοσκούς χτίστηκαν. Σήμερα η εγκατάλειψή τους (παρόλο που είναι τόσο προσοδοφόρο το επάγγελμα του αγρότη όπως ισχυρίζεστε), έχει επιτείνει την ερημοποίηση και τη διάβρωση των βουνών μας.

Αν θεωρείτε ότι είναι τόσο επικερδής και εύκολος ο βιοπορισμός των αγροτών τότε να στείλετε τα παιδιά σας στην ΑΣΒΟΝ για να λύσουν το πρόβλημά τους στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης. Και μην τους πείτε ότι οι επιδοτήσεις θα κοπούν οσονούπω…
Και θα έπρεπε να ντρέπεστε να μιλάτε για την τιμή του γάλατος, ειδικά όταν όλοι γνωρίζουμε τι ψίχουλα παίρνει ο παραγωγός και τι υπερκέρδη βγάζουν τα καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών. Ή μήπως τα ξεχάσατε κιόλας τα πρόσφατα σκάνδαλα;

Πολύ οργή και μένος βλέπω για την υπερβόσκηση, που είναι πράγματι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο ωστόσο θεμελιώθηκε στο σύστημα των επιδοτήσεων, αλλά δεν βλέπω αντίστοιχη ευαισθησία για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, για τους βιολογικούς που δεν δουλεύουν, για την τσιμεντοποίηση των ακτών (αλλά βέβαια σας άρεσε το άχρηστο έργο του Καλαντού, ξέχασα, και σας ενόχλησαν οι βουρβουλιές,), για την τουριστική μονοκαλλιέργεια και την εκμετάλλευση των εργαζόμενων στον τουρισμό.

Αποσιωπάτε επίσης το αναντίρρητο γεγονός ότι χάρη στην ύπαρξη αυτών των τόσο μισητών σε σας βοσκών που –άκουσον, άκουσον- οδηγούν χωρίς δίπλωμα οδήγησης, υπάρχει ακόμα κάποια ζωή στα χωριά της ορεινής Νάξου τα οποία πλήττονται από την εγκατάλειψη…

Ένας μόνιμος κάτοικος του νησιού.

Υ.Γ. Όσο για τις ταϊστρες στο πλάι των δρόμων, αυτό σας μάρανε... Έλεος

mperd είπε...

καιλίγα λέτε! Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει στην πράξη. Δηλαδή συγκεκριμένα να σχηματίσουμε ομάδα και να ψάξουμε δικαστικά και διοικητικά το θέμα και όχι να περιμένουμε τις γνωστές Αρχές.
Το στρίβειν δια του ρατσισμού και του συμψηφισμού με άλλες πληγές και μάστιγες με ολίγην αναγνώριση του προφανούς, είναι παλιό, πολυφορεμένο και δεν πιάνει...