Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Ανεξάρτητα από τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς, πρέπει να υπάρξει ΕΝΑΣ Δήμος στη Νάξο;


Η επίλυση των μεγάλων διαδημοτικών προβλημάτων της Νάξου μπορεί να προωθηθεί με στενά τοπικιστικές αντιλήψεις και σκοπιμότητες;


- Χωροταξικό, Αναπτυξιακός σχεδιασμός
- Ενέργεια, Υδάτινοι πόροι, Περιβάλλον
- Υπηρεσίες, Υγεία, Παιδεία
- Υποδομές, Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Συγκοινωνίες

Είναι μερικά κεντρικά προβλήματα που δεν μπορεί να τα αφήνουμε στην τύχη τους ή σε δήθεν σωτήρες.

Έπρεπε να περιμένουμε από την κάθε κεντρική εξουσία να μας οργανώνει κατά καιρούς με δεκάδες κοινότητες, με δύο είτε με ένα δήμο που λέγεται ότι θα γίνει, ή αυτό έπρεπε να γίνεται μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο;


Θα πει κανείς και εύλογα ότι πιθανά οι τοπικισμοί και ιδιοτελή συμφέροντα θα υπερκαλύψουν τη λογική και τις καλές προθέσεις και τελικά θα αναιρεθεί η ουσία του διαλόγου.


Εμείς θα το ξεκινήσουμε και την ανάρτηση αυτή θα την κρατήσουμε στη δεξιά στήλη για να είναι ο διάλογος διαρκής και γιατί το πρόβλημα πάντα θα είναι επίκαιρο.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει άλλη λύση, ένας δήμος με υπηρεσίες και στο Χαλκί και ΚΕΠ σε όλα τα χωριά. Ένας δήμος με αναπτυξιακές προτεραιότητες, με αρμοδιότητες για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, με πολεοδομικές, αρχαιολογικές, περιβαλλοντικές υπηρεσίες.¨ενας δήμος βιόσιμος. Τα πάντα φυσικά εξαρτώνται και από τα πρόσωπα που θα τον διοικήσουν. Αν είναι κάποιοι σαν τους σημερινούς ή τους χτεσινούς, τότε ή ένας ή δυο ή τρεις ή 13 δεν αλλάζει τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΙΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΞΟ.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΙΚΑΝΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΗΜΩΝ ΕΧΕΙ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΗΔΗ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" ΕΙΧΕ ΠΡΟΚΥΨΕΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΥΡΥΤΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΡΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΤΟΝΙΖΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕ.
ΒΕΒΑΙΑ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Νο 1 ΕΙΧΕ ΣΑΝ "ΜΑΞΙΛΑΡΙ" ΕΝΑ ΙΚΑΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΩ Ο Νο 2 ΔΕΝ ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. ΕΤΣΙ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΥΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΛΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Εχθρός της προόδου ο άκρατος τοπικισμός

Επειδή έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται από την Ερμούπολη της Σύρου οι πρώτες φωνές αντίδρασης στο ενδεχόμενο να αλλάξει έδρα η περιφέρεια, καλό θα είναι ,όλοι αυτοί οι υπερασπιστές των συμφερόντων της Σύρου να κατάλάβουν ότι έχει περάσει η περίοδος που ίσχυε το «κερδίζω από την ταλαιπωρία σου». Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν στην Σύρο ότι δεν έχει καμιά απολύτως σημασία που έχει την έδρα του ένας θεσμός αλλά ποια είναι η προσφορά του θεσμού και εάν το έργο του καλύπτει τις ανάγκες των νησιών μας

Γιατί για παράδειγμα το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου που υποτίθεται ότι καλύπτει τις ανάγκες μας εάν λέμε,βρίσκονταν στην Αθήνα θα εξυπηρετούσε καλύτερα όλους τους Κυκλαδίτες αφού έτσι κι αλλιώς στην Αθήνα πάμε για να γίνουμε καλά. Αντίθετα το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου ,όχι μόνο δεν μας εξυπηρετεί ,αλλά παίρνει και τους γιατρούς από τα νησιά μας με την μέθοδο της απόσπασης και μένουν τα περιφερειακά μας ιατρεία χωρίς γιατρό, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες ηλικιωμένοι Κυκλαδίτες, αφού δεν έχουν την δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους κοντά στο σπίτι τους. Ο φόβος βέβαια της απώλειας των ψήφων της «αρχόντισσας» είναι γνωστό ότι αποθαρρύνει τους πολιτικούς μας να προχωρούν σε σύγχρονες μεταρρυθμίσεις ,με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι την διατήρηση των προνομίων κάθε περιοχής. Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών θα έχει να αντιμετωπίσει αυτή την τοπικιστική Θύελλα που έρχεται και ελπίζουμε να σταθεί όρθιος και να μην υποχωρήσει.
Και ας μην σπεύσουν κάποιοι να μας μιλήσουν και πάλι για την περιβόητη συνοχή του Νομού.
Ποια συνοχή; Ποιού Νομού;

Σε ποιόν Νομό για να πας στην πρωτεύουσα από μια πόλη του πρέπει προηγουμένως να πας σε άλλο Νομό;
Ας αφήσουν λοιπόν τις τοπικιστικές κορώνες και ας φυλάξουν τις μαύρες σημαίες που ετοιμάζουν οι φίλοι στην Σύρο.
Ας αντιληφθούν ότι και οι καιροί έχουν αλλάξει και οι Κυκλαδίτες

απο το kykladespress

Ανώνυμος είπε...

Όσο πλησιάζουμε προς το εγχείρημα του «Καποδίστρια 2», τόσο επιτακτικά αναδεικνύεται η ανάγκη διαλόγου και προβληματισμού. Και τούτο διότι με 300-350 δήμους, τα όρια των οποίων θα είναι ταυτισμένα με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, δημιουργεί την «υποψία» αν τελικά η κατάτμηση γίνει με κριτήρια αποκεντρωτικά- αυτοδιοικητικά ή καθαρά εκλογικά..

Παράλληλα πρέπει να μας προβληματίσει η δομή και η οργάνωση των νέων φορέων και στο τέλος πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα άτομα που θα ηγηθούν.
Τα άλλα σίγουρα θα τα αποφασίσουν χωρίς εμάς.
Τους Δημάρχους όμως θα τους εκλέξουμε εμείς…

Ανώνυμος είπε...

Το 2%(τέλη παρεπιδημούντων), που στέρησε από την ΤΑ η προηγούμενη κυβέρνηση, πρέπει να επανέλθει. Ο Ραγκούσης ήταν αντίθετος με την κατάργηση. Τώρα είναι ευκαιρία να το επιβεβαιώσει έμπρακτα. Όπως επίσης πρέπει να αποδοθούν στην αυτοδιοίκηση οι παρακρατούμενοι από το κεντρικό κράτος πόροι. Μόνο έτσι μπορεί να τραβήξει η συνένωση δήμων.
Ο Ραγκούσης πρέπει να κάνει δεκτό και το αίτημα της ΤΕΔΚ Κυκλάδων να επαναφερθεί το δικαίωμα να μπορουν οι δήμοι να συνάπτουν συμβάσεις καθαριότητας με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως γινόταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ανώνυμος είπε...

Βασική προϋπόθεση υλοποίησης του «Καποδίστρια 2» είναι η προώθηση οικονομικής μεταρρύθμισης. Και λύση για τις θεσμοθετημένες και τρέχουσες υποχρεώσεις της Κυβέρνησης προς την Αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα είναι η καταβολή της δεύτερης δόσης (Ιανουάριος του 2010) των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης, ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ραγκούσης ανέφερε ότι « οι Δήμοι πρέπει να υπαχθούν σε ό,τι αφορά τις δαπάνες τους, στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Δεν γνωρίζει ότι όλοι οι Δήμοι πάνω από 5.000 κατοίκους υπάγονται σ’ αυτόν τον έλεγχο εδώ και χρόνια και ότι με τη μείωσή τους σε 300 - 400 (Καποδίστριας 2) δεν θα υπάρχει Δήμος με μικρότερο πληθυσμό; Επομένως τι νέο θα νομοθετήσει;

Ανώνυμος είπε...

Την πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάγκη προώθησης της διοικητικής μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας, περιλαμβανομένης και της διοικητικής αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαναδιατύπωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και με αφορμή τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ομόφωνα επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι στηρίζει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, όπως έχει αποφασίσει στα τελευταία συνέδρια της Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα το Δ. Σ. εμμένει στους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται τόσο από το τελευταίο συνέδριο της Κυλλήνης, όσο και από τη μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ. Προϋποθέσεις που προβλέπουν την υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος αναδιάρθρωσης των δομών και των αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Διοίκησης, συνοδευόμενο από αντίστοιχο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης.

Η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε ότι θα συμμετέχει στο διάλογο που έχει ήδη δρομολογήσει το υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους της στις αντίστοιχες Επιτροπές, οι οποίες συστήνονται.

Παράλληλα όμως αναμένει από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους - σύμφωνα και με προφορική διαβεβαίωση του υπουργού Γ. Ραγκούση – την τελική πρότασή της για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, επί της οποίας θα τοποθετηθεί στο τακτικό συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί 18 - 20 Ιανουαρίου 2010 στην Αθήνα.



Σε ότι αφορά στα τρέχοντα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ ομόφωνα αποφαίνεται ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ούτε ένα ευρώ από τους θεσμοθετημένους πόρους των Δήμων.

Επίσης ομόφωνα ζητά την επαναφορά του τέλους παρεπιδημούντων (2%) ή τη μόνιμη αναπλήρωσή του με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να ανοίξει και ένας διάλογος σχετικά με το κομματικό χρίσμα, αλλά και με τα πρόσωπα που μέχρι τώρα διοίκησαν τους δυο δήμους μπορούν να σηκώσουν το βάρος διοίκησης όλης της Νάξου.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Πρέπει να ανοίξει και ένας διάλογος σχετικά με το κομματικό χρίσμα, αλλά και με τα πρόσωπα που μέχρι τώρα διοίκησαν τους δυο δήμους αν μπορούν να σηκώσουν το βάρος διοίκησης όλης της Νάξου.