Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Μήπως τελικά κάνουν πρακτική εξάσκηση στο πτώμα μας;

Η χρεωκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση είπε σε συνέντευξη του, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Όλι Ρεν


Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία, την οποία θα συνοδεύσει ή θα ακολουθήσει μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη διατυπώνει ο ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Σε νέο του σχόλιο που δημοσιεύεται στο blog των New York Times ο Αμερικανός νομπελίστας σημειώνει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να συγκρίνεται με την Lehman, η χρεοκοπία της οποίας προκάλεσε το ντόμινο της οικονομικής κρίσης του 2008. Η Ελλάδα "δεν είναι ούτε τόσο μεγάλη [όσο η Lehman Brothers] ούτε τόσο διασυνδεδεμένη για να προκαλέσει το 'πάγωμα' των διεθνών αγορών"

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.
ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ.
Γολγοθά μέτρων ύψους 21,4 δισ. ευρώ έχει να ανέβει η ελληνική οικονομία έως το 2014, καθώς από τα 30 δισ. ευρώ φόρων και περικοπών δαπανών για τα οποία δεσμεύθηκε έναντι της «τρόικας» (Ε.Ε. - ΕΚΤ- ΔΝΤ) έχουν νομοθετηθεί μέχρι σήμερα μέτρα ύψους 8,6 δισ. ευρώ. Στην ατζέντα κυβέρνησης και επιτηρητών της οικονομίας για την ερχόμενη τετραετία περιλαμβάνονται...


φόροι στα αυθαίρετα, μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%, εξίσωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με τις αγοραίες τιμές, επιβολή νέων πράσινων τελών αλλά και καθιέρωση ειδικών φόρων κατανάλωσης ακόμα και στα αναψυκτικά.

Μεγάλες ανατροπές έρχονται στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών με δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών, μετά τις οδικές μεταφορές όπου οι διαδικασίες απελευθέρωσης έχουν ήδη αρχίσει, ενώ περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου θα βγαίνουν στο σφυρί με στόχο έσοδα 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το 2011 έως και το 2014. Ολα τα παραπάνω μέτρακαι αρκετά ακόμα- περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης που αποτέλεσε το αντάλλαγμα μέτρων οικονομικής πολιτικής έναντι των επιτηρητών της ελληνικής οικονομίας για την παροχή δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Συνολικά το μνημόνιο περιλαμβάνει πρόσθετους φόρους 7,7 δισ. ευρώ, περικοπές δαπανών 11,450 δισ. ευρώ και «κρυφά» μέτρα- υπό την έννοια ότι δεν έχουν εξειδικευτεί ακόμα - 10,850 δισ. ευρώ έως και το 2014.

Επειτα από τρεις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, δύο αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, ριζικές αλλαγές στο φορολογικό με κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης, έκτακτες εισφορές σε επιχειρήσεις και έχοντες είτε μεγάλη ακίνητη περιουσία είτε πολυτελή σκάφη αναψυχής, οι φορολογικές παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα θα συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα βάζοντας τη δική τους πινελιά στον καμβά της ύφεσης που πλαισιώνει την ελληνική οικονομία. Με τα μέχρι σήμερα μέτρα η μέση τιμή αμόλυβδης έφτασε στα 1,58 ευρώ το λίτρο, στα αλκοολούχα ποτά οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 4 ευρώ η φιάλη, ενώ η τιμή των ακριβών τσιγάρων εκτιμάται πως θα φτάσει το καλοκαίρι τα 5 ευρώ το πακέτο (από τις τρεις αυξήσεις φόρων, στη λιανική έχει περάσει μέχρι στιγμής μόνο η μία).
ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

Οι φορο-δεσμεύσεις. Οι φορο-εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ. Οπως δεσμεύεται η κυβέρνηση στο μνημόνιο, το αργότερο έως τον Οκτώβριο:

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επιβολή φόρου στα αυθαίρετα. Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι απαιτούνται «κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων γης, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το 2011 έως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ το 2011». Εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων ανεβάζουν το πλήθος των αυθαίρετων κτισμάτων μόνο στην Αττική σε 1,5 εκατομμύριο (από αυτά 150.000 σε δασικές εκτάσεις), ενώ συνολικά 2,5 εκατομμύρια ακίνητα σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν καν οικοδομική άδεια.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ: Θα έχουν ενεργοποιηθεί τα τεκμήρια φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και αυξανόμενες αποδόσεις το 2012 και το 2013. Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο καθιερώθηκαν αυστηρά τεκμήρια για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα προσδιορίζεται το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι. Αν το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια, ο φόρος θα προσδιορίζεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Με τον τρόπο αυτόν, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αντλήσει επιπλέον έσοδα 400 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΦΠΑ: Θα έχει μεταφέρει προϊόντα και υπηρεσίες από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%. Στο μνημόνιο ορίζεται ότι η μεταφορά θα πρέπει να αφορά τουλάχιστον το 30% των προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα εμπίπτουν στον χαμηλό συντελεστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα με τον χαμηλό συντελεστή επιβαρύνονται τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, διαμονή σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και φάρμακα. Από τη μεταφορά αυτή θα προκύψουν επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ το 2011, ενώ το 2012 προγραμματίζεται και νέα ανάλογη κίνηση με πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ: Θα έχει προετοιμαστεί το έδαφος για την πρώτη δόση αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Η «τρόικα» έχει απαιτήσει διπλή αύξηση των αντικειμενικών ώστε να εξισωθούν με τις αγοραίες. Η εφαρμογή της πρώτης δόσης αυξήσεων αναμένεται το 2011 με προσδοκώμενα έσοδα 400 εκατ. ευρώ και η επόμενη το 2012 με έσοδα 200 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, σε ακραίες περιπτώσεις, αντικειμενικές και αγοραίες αξίας αποκλίνουν έως και κατά 200%, δείχνοντας και το μέγεθος των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν για σειρά από φόρους που συναρτώνται με τις αντικειμενικές.

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΦΟΡΟΣ: Καθ΄ οδόν βρίσκεται η επιβολή πράσινου φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με απόδοση 300 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ το 2012 σχεδιάζεται η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης και στα αναψυκτικά με προσδοκώμενα έσοδα 300 εκατ. ευρώ. Ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει πως αν παραστεί ανάγκη δεν θα υπάρξουν και νέες εκπλήξεις φόρων.

tanea
ΤΑΡΖΑΝΑΚΟΣ