Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τετάρτη 21 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου με σκοπό την ενημέρωση των μελών για τα θέματα που έχουν απασχολήσει το Δ.Σ το τελευταίο διάστημα, στα πλαίσια της προσπάθειας για πιο συλλογικές διαδικασίες που δυστυχώς η έλλειψη ανοιχτών δημόσιων χώρων δεν μας επιτρέπει να κάνουμε όσο συχνά θα θέλαμε.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν το επίκαιρο θέμα της κατασκευής ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου να συνυπογράψει την αίτηση ακύρωσης που θα καταθέσει Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλήνης και ο σύλλογος τω Εγγαρών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η κ. Εμμανουέλα Κουτάτζη, πρόεδρος του συλλόγου της Γαλήνης και γνώστης του ζητήματος, ενημέρωσε διεξοδικά τους παρευρισκόμενους τόσο για το ιστορικό της αδιαφανούς διαδικασίας επιλογής της θέσης όσο και για τους λόγους της ακαταλληλότητας της συγκεκριμένης θέσης, στους οποίους θα στηρίζεται και η προσφυγή.

Επιπλέον εξέφρασε την αγωνία των ανθρώπων της Γαλήνης ότι o ΧΥΤΑ, με την ανευθυνότητα με την οποία υλοποιούνται τα έργα στον τόπο, δεν θα είναι παρά ένας νέος ΧΑΔΑ (ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος) που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο μια ήδη υποβαθμισμένη περιοχή ενώ έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου και για τους κατοίκους της Χώρας που θα υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες μιας χωματερής σε βόρεια θέση και σε μικρή απόσταση από τα σπίτια τους αφού γνωρίζουμε ότι οι άνεμοι που επικρατούν, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, είναι οι βοριάδες.

Από την πλευρά των μελών της ΠΕΚΙΝ έγινε μία μικρή αναδρομή στις πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων (διαλογή, ανακύκλωση, λιπασματοποίηση), ως τη μόνη ενδεδειγμένη και μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση.

H Συνέλευση της ΠΕΚΙΝ αποφάσισε να οργανωθεί το επόμενο διάστημα μία ανοιχτή εκδήλωση που σκοπό θα έχει την ενημέρωση των πολιτών για το ζήτημα του ΧΥΤΑ αλλά και την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου της Γαλήνης που έχει επωμιστεί ένα μεγάλο οικονομικό βάρος.

Παράλληλα θα εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά το θέμα και θα πιέζει, με όποια μέσα διαθέτει, απαιτώντας να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και για να αντιμετωπιστεί επιτέλους από τους υπεύθυνους το πρόβλημα με την απαιτούμενη σοβαρότητα ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και χρήμα σε βάρος της υγείας του πληθυσμού της Νάξου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν αυτό της ανακύκλωσης που είναι άμεσα συνδεμένο με το πρώτο αφού η ανακύκλωση είναι η προϋπόθεση και το πρώτο βήμα για την δημιουργία ΧΥΤΥ στη Νάξο.
Θετική ήταν η παρέμβαση και η πληροφόρηση από εκπρόσωπο των εργαζόμενων του Δήμου στον τομέα της Καθαριότητας.

Από την πλευρά της η ΠΕΚΙΝ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις κινήσεις που έχει κάνει σχετικά με την ανακύκλωση:

Η ΠΕΚΙΝ έχει επισκεφθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον χώρο της ανακύκλωσης , έχει διαπιστώσει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το σημαντικό αυτό ζήτημα και έχει στα χέρια της φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποτυπώνουν το πρόβλημα.

Αυτό που κατά καιρούς έχουμε δει με τα ίδια μας τα μάτια είναι πακέτα χαρτιού έτοιμα για ανακύκλωση εκτεθειμένα στη βροχή και στη λάσπη, ανακυκλώσιμα υλικά σκορπισμένα γύρω από τον χώρο της ανακύκλωσης στις παρυφές του σκουπιδότοπου ενώ ένα και μοναδικό κοντέινερ το οποίο υποτίθεται ότι προορίζεται για τη συλλογή γυαλιού (δεν έχει μετακινηθεί τους τελευταίους μήνες) έχει καταλήξει να είναι ένας μεγάλος κάδος σκουπιδιών ανακατεμένων με γυαλιά.

Στην προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε στοιχεία για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την σύμβαση της εν λόγω εταιρίας με τον Δήμο Νάξου όσο και για την πορεία της ανακύκλωσης στη Νάξο, απευθυνθήκαμε στην Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, αλλά και στο Δήμο Νάξου.

Μετά από πολύ καιρό και αφού χρειάστηκε να παρέμβει η Εισαγγελία, πήραμε στα χέρια μας με εισαγγελική παραγγελία, την περίφημη σύμβαση.
Διαπιστώσαμε ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση, η Εταιρία παρέχει την υποδομή (όχημα και κάδους ανακύκλωσης) και αναλαμβάνει το κόστος μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών από το Σταθμό μεταφόρτωσης της Νάξου, στο Κέντρο Διαλογής της Εταιρίας, στον Ασπρόπυργο.

Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να συντηρεί την παρεχόμενη από την εταιρία υποδομή, να διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για την άρτια, αποτελεσματική και απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών συλλογής και είναι υπεύθυνος για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην οποία υποδομή συμπεριλαμβάνεται ράμπα φόρτωσης και χοάνη φορτοεκφόρτωσης που είναι απαραίτητα για την μεταφόρτωση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Σε ερώτηση μας, μετά από αίτηση, προς το Δήμο γιατί δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή των συγκεκριμένων υποδομών, μας απάντησε ότι δεν κρίθηκε απαραίτητο…
Μετά από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν τα συμπεράσματα της Συνέλευσης της ΠΕΚΙΝ για το θέμα της ανακύκλωσης ήταν τα εξής:

• Η ανακύκλωση δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από την πλευρά του Δήμου.
• Τα μόνα ανακυκλώσιμα υλικά που φεύγουν από τη Νάξο, σε αμφισβητούμενες ποσότητες, είναι χαρτί και πλαστικό σε συσκευασία πακέτων. Γυαλί δεν έχει φύγει ποτέ από τη Νάξο λόγω της έλλειψης της απαιτούμενης υποδομής.
• Οι πολίτες είναι πιο μπροστά και πιο ευαισθητοποιημένοι από το Δήμο στο θέμα αυτό (ιδιαίτερα τα νοικοκυριά) αφού από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν ένθερμα στο πρόγραμμα.
• Ο Εμπορικός κόσμος της Νάξου δεν έχει δείξει την ανάλογη ευαισθητοποίηση αφού το μεγαλύτερο μέρων των υλικών συσκευασίας που προέρχονται από τα εμπορικά καταστήματα (κυρίως ογκώδη χαρτόκουτα) καταλήγουν στους κοινούς κάδους.
• Ο Δήμος Δρυμαλίας εξακολουθεί να μένει έξω από το πρόγραμμα ανακύκλωσης.
• Η ενημέρωση των πολιτών από την πλευρά του Δήμου είναι ελλιπέστατη και οι απορίες που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλές.

H Συνέλευση της ΠΕΚΙΝ αποφάσισε να πιέσει το Δήμο, με όποια μέσα διαθέτει να πάρει σοβαρά το ρόλο του και να προκαλέσει μια ενημερωτική ημερίδα, όπου θα κληθεί ο Δήμος να ενημερώσει τους πολίτες και να απαντήσει στα ερωτηματικά και τις απορίες που εύλογα προκύπτουν.

Το επόμενο θέμα που συζητήθηκε είναι το θέμα της σχολής Ουρσουλινών, ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία της Νάξου.
Είναι γνωστό ότι η ΠΕΚΙΝ μαζί με άλλους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στη Νάξο έχει υποβάλει αίτηση προς τον Δήμαρχο Νάξο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Οργανισμό (Μάιος 2008 - αρ. πρωτ. 3394) με την οποία ζητούσε ενημέρωση για τις προθέσεις του Δήμου ως προς την χρήση και γενικά την αξιοποίηση του κτιρίου της Σχολής Ουρσουλινών.

Οι σύλλογοι που υπέγραψαν την αίτηση αυτή είναι:
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΑΞΟΥ
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΑΞΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΑΞΟΥ
ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΝΑΞΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Φιλίππας Φλώρακα

Απάντηση σε αυτή την αίτηση δεν πήραμε ποτέ, παρά την υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να απαντά σε εύλογο χρονικό διάστημα σε αιτήματα των Δημοτών.
Επανήλθαμε με δεύτερη αίτηση στις 13 Φεβρουαρίου 2009 (αρ. πρωτ. 1094), με την οποία ζητούσαμε να πληροφορηθούμε την τύχη της προηγούμενής μας αίτησης καθώς και το επίσημο αντίγραφο της σύμβασης παραχώρησης του κτιρίου της σχολής στο Δήμο από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.

Απάντηση δεν πήραμε ούτε στη δεύτερη μας αίτηση.
Το μόνο που καταφέραμε (και αυτό με εισαγγελική παραγγελία) είναι να πάρουμε στα χέρια μας την σύμβαση μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, που είναι και ο ιδιοκτήτης του ιστορικού κτιρίου και του Δήμου Νάξου. Σύμφωνα με την σύμβαση (άρθρο 13) η σχολή Ουρσουλινών μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για πολιτιστικό κέντρο.

Σε όλους μας είναι αισθητή η απουσία στην πόλη της Νάξου ενός χώρου κατάλληλου να φιλοξενήσει εκδηλώσεις, ενός χώρου που θα στεγάσει τις δραστηριότητες των συλλόγων, που θα δώσει την ευκαιρία στους νέους και τους έφηβους για δημιουργική απασχόληση, σχετική με τον πολιτισμό και τις τέχνες, ενός χώρου που θα βοηθήσει την συλλογικότητα μέσα από την ελεύθερη συμμετοχή, την αυθόρμητη επικοινωνία και την κοινή δράση.

Γεγονός επίσης είναι ότι οι δημοτικοί μας άρχοντες διαχειρίζονται την δημοτική περιουσία σας να είναι δική τους ιδιοκτησία.

Για το ζήτημα της σχολής Ουρσουλινών η συνέλευση της ΠΕΚΙΝ αποφάσισε να εξαντλήσει όλα τα ήπια μέσα και να απευθυνθεί για άλλη μία φορά στο Δήμο (είτε ζητώντας συνάντηση με τον δήμαρχο μαζί με αντιπροσώπους όλων των συλλόγων, είτε ζητώντας να συζητηθεί άμεσα το θέμα σε δημοτικό συμβούλιο.

Το ζήτημα των αιολικών πάρκων δεν συζητήθηκε διεξοδικά λόγω έλλειψης χρόνου. Ωστόσο αποφασίστηκε να επαναληφθεί αυτή τη φορά στη Χώρα, η ημερίδα που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2010 στην Κωμιακή και συνδιοργανώθηκε από την ΠΕΚΙΝ και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δρυμαλίας.

Ένα τελευταίο θέμα που συζητήθηκε στη συνέλευση ήταν η αίτηση της εταιρίας ΜΑΡΜΑΡΑ ΝΑΞΟΥ - ΑΦΟΙ Π.ΛΟΓΙΩΤΑΤΟΥ ΑΕΒΕ προς το Δήμο Δρυμαλίας, για εκμετάλλευση και της Ν.Α. πλευράς του βουνού.

Η ΠΕΚΙΝ δεσμεύτηκε να ασχοληθεί με το θέμα. Και επειδή η δική μας μνήμη λειτουργεί ακόμα, αναρωτιόμαστε τι απέγινε άραγε εκείνη η πρωτοποριακή μελέτη την οποία είχε αναθέσει η ΜΑΡΜΑΡΑ ΝΑΞΟΥ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την ανάπλαση του λατομείου της στον Κυνίδαρο Νάξου, η οποία «θα αξιοποιούσε την ιστορική κληρονομιά του νησιού» και η οποία είχε παρουσιαστεί στους κατοίκους της Νάξου σε ειδική εκδήλωση τον Σεπτέμβριο του 2002!

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νησί μας είναι πολλά και ένα από τα μεγαλύτερά είναι η (διαχρονική) επιμονή της δημοτικής αρχής να αγνοεί την αξία της γνώμης μας (της γνώμης των πολιτών) πάνω σε κρίσιμα θέματα και να υποτιμά συνεχώς τη νοημοσύνη μας.

Γνωρίζουμε ότι η συλλογική δράση είναι η μόνη μας διέξοδος για να αντιδράσουμε σ’ αυτή την πραγματικότητα και να πετύχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Θα δρομολογήσουμε την υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης ενώ θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας που θα αναλάβουν την στήριξη των θεμάτων.

Το Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: