Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009
Βουτιά στα άπατα…
Τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα είναι ενδεικτικά της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στην ακτοπλοΐα.
Φέτος τα δρομολόγια από όλα τα λιμάνια ήταν 33.098 λιγότερα από πέρυσι.
Οι επιβάτες ήταν κατά 704.050 λιγότεροι όπως και τα ΙΧ κατά 62.037.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο «αιμοδότης» κοινωνικός τουρισμός, φέτος προτίμησε στεριανές διαδρομές αφού τα εισιτήρια στα πλοία ήταν είδος εν ανεπαρκεία …
Πρέπει να χαλάσει η σούπα του εκλογομαγειρείου…
Τα δύο εκλογικά συστήματα ο «νόμος Σκανδαλίδη» όπου θα ισχύσει στον πρώτο γύρο και ο «νόμος Παυλόπουλου» που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση δεύτερου γύρου, βρίσκονται αυτές τις ώρες, κάτω από το μικροσκόπιο των δύο μονομάχων.
Κάποιοι εύχονται, ελπίζουν και επιδιώκουν να μην ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ το όριο του 3%.
Το μυστικό των δύο εκλογικών νόμων είναι ότι οι έδρες του πρώτου κόμματος εξαρτώνται εξίσου
α) από το ποσοστό που συγκεντρώνει και
β) από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν ξεπερνούν τον εκλογικό φραγμό του 3%.
Τίποτα άλλο δεν παίζει ρόλο. Όταν οι δύο προηγούμενοι παράγοντες είναι ίδιοι, το πρώτο κόμμα θα κερδίσει τις ίδιες έδρες είτε προηγείται με μία ψήφο διαφορά είτε με οποιαδήποτε άλλη διαφορά όσο μεγάλη κι αν είναι.
Αυτό είναι το κρίσιμο «μυστικό» των εκλογικών μας διατάξεων, που δεν αποκλείεται να συγκεντρώσουν την προσοχή στην εκλογική βραδιά της 4ης Οκτωβρίου.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Έκθετη η κυβέρνηση που είχε προαναγγείλει την έκδοσή του Χριστοφοράκου
Ιδιαίτερα εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να «αμνηστεύσει» ουσιαστικά τον κ. Μιχ. Χριστοφοράκο για τις μίζες της Ζίμενς, ακυρώνοντας την απόφαση για την έκδοσή του στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση είχε επενδύσει πριν από τις ευρωεκλογές στην έκδοσή του- την οποία μάλιστα είχε σπεύσει να προαναγγείλει αρκετές φορές- ενώ στερεότυπα τα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για αποκλειστικά «πράσινο σκάνδαλο». Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν παρενέβη - για παράδειγμα με παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- προκειμένου να υπάρξει δικαστική διερεύνηση και για την περίοδο 2004- 2007, παρά την ύπαρξη πληθώρας σχετικών στοιχείων.
Και στην «παράλειψη» αυτή- όπως έχουν γράψει σε πολλές περιπτώσεις τα «ΝΕΑ»- στηρίχθηκε η ακύρωση της έκδοσης από το γερμανικό δικαστήριο. Η παραμονή Χριστοφοράκου στη Γερμανία ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στο μεγάλο σκάνδαλο, καθώς είναι ο μόνος που έχει την πλήρη εικόνα για τις μίζες που δόθηκαν σε όλες τις περιόδους. Μάλιστα, από νομικούς κύκλους αμφισβητείται πλέον συνολικά η δυνατότητα ουσιαστικής εκδίκα σης των σχετικών αδικημάτων.
ΤΑ ΝΕΑ 5.9.09
Ποιος φοβάται το βαρκάρη…
Από φίλο αναγνώστη και τακτικό τροφοδότη του blog με ειδήσεις και φωτογραφικό υλικό πήραμε τη.. βάρκα, έτσι, ασχολίαστη.
Για λεζάντα λοιπόν σκεφτήκαμε διάφορα, όπως:
“ με βάρκα την ελπίδα… “
“ κάτσαμε τη βάρκα…”
“ και η βάρκα γύρισε μόνη…”
“ θα πάρω το βαρκάκι μου… “
Επειδή είμαστε τέσσερεις και είχαμε.. πέντε γνώμες,
ομόφωνα τελικά αποφασίσαμε να βάλουμε ένα… σωσίβιο!
Λέτε να χρειαστεί;
Θα βάλουμε “ προσάναμμα “ στα πολιτικά τζάκια;
Χρήστος Γιανναράς
Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση με… ονόματα και διευθύνσεις ΕΔΩ.
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009
ΣΥΡΙΖΑ: Μα τίποτα δεν καταλαβαίνουν;
Κάποιος σχολιαστής έγραψε διερωτώμενος αν η καπιταλιστική κρίση έχει μετεξελιχτεί σε κρίση της Αριστεράς. Βγείτε από το καβούκι των κομματικών ιερατείων και ακούστε την κοινωνία.
Τίποτα δεν καταλαβαίνετε;
Αλήθεια, ποιος είναι ο πολιτικός λόγος της κρίσης; Δεν μπορεί να πιστέψει εύκολα κανείς πως το πρόβλημα είναι Τσίπρας-Αλαβάνος.
Ο εξαπατηθείς εξάδελφος
Όλα, εκτός από τον μικρό Αντώνη. Εκείνος χαμογελούσε πλάγια και απαντούσε «ναι, αλλά εμένα ο παππούς μου έχει ιδρύσει το κολέγιο!». Ο Μιχάλης ήταν αναγκασμένος να αντιμετωπίζει επί 11 συναπτά έτη το υπερατού του Αντώνη, που ευτύχησε να γεννηθεί στην οικογένεια Δελτα - Μπενάκη. Και όπως όλοι γνωρίζουν, τα παιδικά τραύματα σπανίως επουλώνονται.
Πόσω μάλλον αν βρεθεί κάποιος να τα σκαλίσει. Σαράντα χρόνια μετά ο μικρός Αντώνης, που στο ενδιάμεσο είχε γίνει Αντώνης Σαμαράς, μπήκε ξανά σφήνα στη ζωή του μικρού Μιχάλη που είχε γίνει Μιχάλης Λιάπης. Την περασμένη Πέμπτη η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού έμοιαζε με αλλόκοτο deja vu για τους παλιούς τους συμμαθητές που τους έβλεπαν στις ειδήσεις.
Σαν να άκουγαν τον Μιχάλη να λέει «εμένα ο ξάδελφός μου είναι πρωθυπουργός» και τον Αντώνη να χαμογελάει πλάγια πριν πετάξει το θανατηφόρο «ναι, αλλά εμένα έκανε υπουργό Πολιτισμού στη θέση σου!».
«Ω ξάδελφε, πού είσαι;»
Παραφρασμένος ο τίτλος της ταινίας θα περιέγραφε με ακρίβεια το τρέχον επεισόδιο της ζωής του κ. Λιάπη. Μετά τα απανωτά χτυπήματα της Ζαχοπουλειάδας, την ηλεκτροπληξία της Siemens και την εκπαραθύρωση από το κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργικός εξάδελφος θα πρέπει να νοσταλγεί την εποχή που σταδιοδρόμησε ως πρωθυπουργικός ανιψιός.
Βλέπετε, ο Μιχάλης Λιάπης, ο γιος της Αντιγόνης, της αγαπημένης αδελφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πέρασε 14 σχεδόν χρόνια ως έμπιστος συνεργάτης του θείου του. Η αρχή έγινε στη Γαλλία: ο νεαρός κ. Λιάπης ήταν εκεί για σπουδές (ακόμη και τώρα αν του φωνάξετε «Michel!» θα γυρίσει...), μέχρι που μετακόμισε στη Μορμορανσί, για να συντροφεύει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Πλην όμως, ο κ. Λιάπης δεν πρέπει να ήταν και η πιο διασκεδαστική παρέα του κόσμου. Μάλλον έτσι εξηγείται αυτό που ο ίδιος είπε, πως «ο Καραμανλής, για να του κρατάω συντροφιά, με ανάγκασε κι έμαθα γκολφ!».
Εν πάση περιπτώσει, αν οι σπουδές στη Γαλλία τού άφησαν αυτό το «u» στην προφορά που συμπληρώνει ιδανικά την όλη παρουσία του, η ύπαρξη του Καραμανλή τού άφησε πολλά περισσότερα, αλλά όχι αυτό που ο ίδιος θα ήθελε.
Γιατί ο Μιχάλης Λιάπης ήταν το άτυχο από τα δύο ανίψια: ως γιος της αδελφής Αντιγόνης και όχι του αδελφού Αλέκου, κληρονόμησε την καραμανλική μύτη, τις καραμανλικές χειρονομίες, αλλά όχι το όνομα «Καραμανλής».
Κι έτσι αναγκαστικά βίωσε την αποφράδα ημέρα που από «ανιψιός» έγινε «ξάδελφος»: το 1996, και καθώς εργαζόταν στο επιτελείο του Γ. Σουφλιά, ήταν από τους τελευταίους που έμαθαν πως ο ξάδελφος Κώστας βάζει υποψηφιότητα για ηγέτης της παράταξης.
Από ανιψιός... ξάδελφος
Οταν πια ο Κώστας Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός, ο κ. Λιάπης θα πρέπει πλέον να συνειδητοποίησε πως είναι εφ’ όρου ζωής καταδικασμένος να προσδιορίζεται βάσει οικογενειακής συγγένειας.
Το οποίο αντελήφθησαν και οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, και μάλλον γι’ αυτό οι περισσότερες στιγμές του που διέσωσαν από τη λήθη είναι από τις λεγόμενες «χαριτωμένες».
Από τη θητεία του στο υπουργείο Μεταφορών, ας πούμε, ξεχωρίζει η ημέρα που ταξίδεψε με ένα βαγόνι του μετρό για να το εγκαινιάσει. Στο σταθμό βγήκε απ’ το βαγόνι εκστατικός: «Εχω ταξιδέψει σε κόκπιτ αεροπλάνου!», είπε στις κάμερες. «Εχω ταξιδέψει και σε γέφυρα πλοίου! Παντού έχω ταξιδέψει! Αλλά τέτοιο ταξίδι δεν έχω ξανακάνει!».
Βεβαίως, λίγο καιρό μετά έκανε εκείνο το αλησμόνητο ταξίδι με τον Μ. Χριστοφοράκο της Siemens στο Σάλτσμπουργκ το οποίο θα πρέπει να ξεπέρασε σε συγκινήσεις και εκπλήξεις ακόμη και το Μεταξουργείο - Αγιος Αντώνιος...
Διότι όπως και ο ίδιος γνωρίζει καλά, μετά το τέλος του ταξιδιού με τη Siemens στο τρένο της κυβέρνησης ήδη τον αντιμετώπιζαν ως λαθρεπιβάτη. Απλώς στον ανασχηματισμό της Πέμπτης, που τον κατέβασαν στην αποβάθα της εξουσίας, διαπίστωσε πως το οικογενειακό εισιτήριο στο όνομα «Καραμανλής» είχε τελικώς ημερομηνία λήξεως.
Της Μαρίλης Mαργωμένου, kathimerini.gr
Να ίνονταν οι εκλογές δυο-τρεις φορές το χρόνο…
και που δήθεν ανησυχούν για τις δαπάνες των εκλογών που ανέρχονται σε 300-400 εκατ. Ευρώ !!!
Βρε ηλίθιοι όσες και νάναι οι δαπάνες αυτές τονώνουν την Αγορά και πολύ περισσότερο μένουν στην Ελλάδα.
Μιας και η Κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί την εγχώρια αγορά, ας υπάρξει ρευστότητα τουλάχιστον μέσω των εκλογικών δαπανών.
Και στο κάτω-κάτω της γραφής από πότε οι ανώτερες κοινοβουλευτικές δημοκρατικές διαδικασίες αξιολογούνται ταμιακά;
Ας γίνονταν οι εκλογές δυο-τρεις φορές το χρόνο και θα σούλεγα πως τονώνεται η Αγορά και ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Να μας πει τι θα … ψηφίσει
πρέπει να βρίσκεται σε άλλη διάσταση!
Πρέπει η λογική και το συναίσθημα να έδωσαν μεγάλη μάχη.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό το έργο τέχνης.
Αφού πήρε μια τόσο μεγάλη απόφαση,
και αν ευκαιρεί, ας φωτίσει κι εμάς,
μήπως και πιάσει η ψήφος μας τόπο…
Ψάξτε στο χρονοντούλαπό σας….
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009
Για να κάνει τα ίδια;
ΕΜΕΙΝΑΝ άφωνοι οι πολίτες, όταν άκουσαν τους λόγους που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, για να δικαιολογήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Αφού είπε με δραματικό ύφος ότι η επόμενη διετία θα είναι «πολύ δύσκολη και καθοριστική για το μέλλον» και «εάν δεν δράσουμε άμεσα, οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι», έθεσε τρεις στόχους για την έξοδο από την κρίση: α) διαρθρωτικές αλλαγές, β) πάταξη της φοροδιαφυγής, γ) περιορισμό των δημοσίων εξόδων με νοικοκύρεμα του κράτους.
ΤΩΡΑ ΜΟΛΙΣ, στον έκτο χρόνο που κυβερνά τη χώρα, ο κ. Καραμανλής ανακάλυψε την αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα σ' αυτούς τους στόχους και να ληφθούν μέτρα; Χρειάζεται, είπε, νωπή εντολή για να προχωρήσει σε αλλαγές και σε σκληρά μέτρα.
ΕΙΧΕ ο κ. Καραμανλής νωπή εντολή το 2004, όταν υποσχόταν επανίδρυση και νοικοκύρεμα του κράτους και δεσμευόταν προσωπικά για διαρθρωτικές αλλαγές. Εφτασε στο 2007 και δεν έκανε τίποτε, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο χειρότερο η Οικονομία, με την αύξηση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Φτάσαμε με την άστοχη οικονομική πολιτική σε κοινοτική επιτήρηση και ο κ. Καραμανλής δεν τόλμησε τις αλλαγές που εξήγγειλε τώρα.
ΔΕΝ ΤΙΣ ΤΟΛΜΗΣΕ ούτε και το 2007, όταν είχε πάλι νωπή λαϊκή εντολή, την οποία πήρε για να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2008. Δεν τον εμπόδιζε τότε τίποτε απολύτως να πάρει αποφάσεις και να εφαρμόσει σκληρά μέτρα, όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει τώρα, αφού έφτασε σε δραματικό αδιέξοδο.
ΜΠΟΡΟΥΣΕ, όμως, και τώρα, αντί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, να προχωρήσει στα μέτρα τα οποία θεωρεί σωτήρια και ας ερχόταν να σταματήσει την εφαρμογή τους ο κ. Παπανδρέου, προκαλώντας εκλογές τον Μάρτιο.
ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα ,δεν δικαιολογεί την αναποφασιστικότητα του πρωθυπουργού. Μπορούσε να προχωρήσει στο πρόγραμμά του -αν είχει βέβαια- και να αγνοήσει κάθε συζήτηση και πρόκληση για πρόωρες εκλογές, τις οποίες ο κ. Παπανδρέου από τον περασμένο Μάρτιο ζητούσε να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
ΣΥΡΘΗΚΕ, όμως, ο κ. Καραμανλής στον δρόμο προς τις πρόωρες εκλογές, όπως φάνηκε από τις παροχές και τους διορισμούς που κάνει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα, που δεν αντιστρέφεται, διότι είναι έντονη η λαϊκή δυσαρέσκεια.
ΒΡΕΘΗΚΕ ο κ. Καραμανλής σε αδιέξοδο. Αποφάσισε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές για να γλιτώσει τα χειρότερα, που έρχονται ως συνέπεια της κυβερνητικής αδράνειας, της αναποφασιστικότητας και της αναποτελεσματικής πολιτικής του. Δεν ελπίζει, βεβαίως, να κερδίσει τις εκλογές. Προσδοκά απλώς να μην πετύχει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτήν την περίπτωση, όμως, θα έχουμε νέα προσφυγή στις κάλπες, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει το δώρο των 50 εδρών του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου και ο κ. Καραμανλής θα είναι διπλά και ανεπανόρθωτα χαμένος.
Ελευθεροτυπία
O Καραμανλής εξήγγειλε επιτέλους τις εκλογές, κλείνοντας έναν κύκλο χαμένων ευκαιριών
Επιτέλους ο κ. Καραμανλής πήρε τη σωστή απόφαση. Προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Ηταν η ενδεδειγμένη λύση για την οικονομία, όπως επανειλημμένα επισημάναμε τον τελευταίο καιρό από αυτήν τη στήλη.
Σωστές και οι πρωθυπουργικές διαπιστώσεις για τις σπατάλες του Δημοσίου, τη φοροδιαφυγή και την ανάγκη βαθιών μεταρρυθμίσεων.
Είναι τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Ομως, δεν πρόκειται για καινούργιες διαπιστώσεις. Η Νέα Δημοκρατία από την προεκλογική περίοδο του 2004 είχε μιλήσει για μείωση της σπατάλης κατά 10 δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά δυστυχώς όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά διόγκωσε ακόμα περισσότερο τις σπατάλες
Βλέπετε όταν πολιτική της επιλογή ήταν η γαλάζια έφοδος στο κράτος και το βόλεμα των «γαλάζιων» παιδιών, ούτε εξοικονόμηση πόρων μπορούσε να κάνει, ούτε να επανιδρύσει το κράτος όπως με επίταση υποσχέθηκε.
Χθες ο πρωθυπουργός με την προκήρυξη των εκλογών έκλεισε τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών που κράτησε πεντέμισι χρόνια.
Σήμερα ανοίγει μία νέα προοπτική και τα ζητούμενα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης και προπαντός οι μεγάλες δομικές αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία παραγωγική, ανταγωνιστική και αποδοτική, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η κοινωνική της διάσταση. Το αντίθετο μάλιστα.
Γιατί αν κάτι ακόμα διδάσκει η παρούσα κρίση είναι ότι εκεί που υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος οι συνέπειες και η σφοδρότητα των προβλημάτων περιορίζονται. Το έδειξε το σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μελέτης και από πούρους καπιταλιστές.
Δεν ξέρουμε αν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι αυτό είναι ικανό να αντιμετωπίσει την κρίση και ταυτοχρόνως να μεταρρυθμίσει την οικονομία, ενισχύοντας και το κοινωνικό πρόσωπο του οικονομικού μοντέλου. Θα εξαρτηθεί από το σχέδιο, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει και προπαντός από το αν έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με συμφέροντα που προτιμούν τη χώρα στο παρελθόν. Εκείνο που διαπιστώσαμε πάντως, ακούγοντας χθες τον πρωθυπουργό, είναι πως η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Την αδράνεια πεντέμισι χρόνων και την αδυναμία να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της.
Θανάσης Λυρτσογιάννης, ΕΘΝΟΣ
ΜΗΝΥΜΑ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ.
« ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.
ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΥΘYΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ».
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την χώρα, είπαμε την αλήθεια στους πολίτες για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αναγνωρίζοντας με γενναιότητα λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος. Επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο, το δρόμο της ευθύνης, το δρόμο που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η Οικονομία είναι σήμερα η πιο επείγουσα εθνική υπόθεση. Οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης δεν αντιμετωπίζονται με όμορφα και μεγάλα λόγια. Απαιτούν γενναίες και πολλές φορές όχι ανώδυνες αποφάσεις.
Ο Κώστας Καραμανλής, όπως όφειλε ως πραγματικός ηγέτης, ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών για να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα σε συγκεκριμένες δράσεις και δύσκολες αποφάσεις για την οικονομία. Δεν δίστασε μπροστά στην ανεύθυνη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι το Φεβρουάριο με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα ήταν καταστροφική για την οικονομία και τον τόπο.
Ήρθε η ώρα του πολίτη. Οι Κυκλαδίτισες και οι Κυκλαδίτες έχουν την ωριμότητα και την υπευθυνότητα να κρίνουν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά και το καλό του τόπου μας. Ήρθε η ώρα να επιλέξουν ποιος είναι πιο αξιόπιστος και ικανός για να αντιμετωπίσει τα πραγματικά τους προβλήματα.
Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε την μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια ανάπτυξης των Κυκλάδων που ξεκινήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ξέρω τα προβλήματα στο δρόμο για το μέλλον των Κυκλάδων. Μαζί θα τα αντιμετωπίσουμε. Μαζί πηγαίνουμε τις Κυκλάδες μπροστά. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα.
Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει στις Κυκλάδες .Ένα έργο που αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα της πολιτικής μας συνέπειας και αξιοπιστίας. Ένα έργο που με κάνει να πιστεύω ότι οι Κυκλαδίτισες και οι Κυκλαδίτες θα το αναγνωρίσουν και θα
συσπειρωθούν για μία ακόμη φορά κοντά μας, ώστε όλοι μαζί να δώσουμε και αυτή τη μάχη που θα είναι νικηφόρα για το καλό των Κυκλάδων ! Για το καλό της Ελλάδας !
Και σε αυτή τη μάχη δηλώνω παρόν ,στην πρώτη γραμμή του αγώνα δίπλα ΣΑΣ.
Σμυρίγλι: Ας βρεθεί ένας υπεύθυνος να δώσει μία απάντηση
Το 2004 η εταιρία μας δημιούργησε αποθηκευτικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή του Ρότερνταμ, Ολλανδίας με σκοπό την προώθηση μαγνησίας και άλλων βιομηχανικών ορυκτών όπως η σμύριδα. Προσπαθήσαμε τότε να έρθουμε σε επαφή με το Δήμο για τηv προμήθεια 5.000 τόνων σμύριδας από τη Νάξο, που παρεμπιπτόντως προμηθευόμαστε από τη Τουρκία, έως και σήμερα!
Οχι μόνο δεν βρήκαμε άκρη αλλά χάσαμε και τα εισιτήρια τα οποία είχαμε εκδόσει.
Το 2007 εξαγοράσαμε έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς βιομηχανικών ορυκτών στη περιοχή του Schiedam, Ολλανδίας. Η εταιρία Van Mannekus & Co. BV (www.mannekus.com) προμηθεύεται σε ετήσια βάση περίπου 7.000 τόνους ακατέργαστης σμύριδας από τη Τουρκία την οποία επεξεργάζεται και στη συνέχεια πωλεί κυρίως για τη παραγωγή λειαντικών τροχών.
Προσπαθήσαμε και εφέτος να έρθουμε σε επαφή με τους τοπικούς φορείς του Δήμου Δρυμαλίας για τη προμήθεια σμύριδας αλλά δυστυχώς ακόμα αναμένουμε στο ακουστικό μας! Θα σας πάρουμε σε δέκα λεπτά, ο υπεύθυνος δεν είναι εδώ, αφήστε μας το τηλέφωνο σας ήταν οι απαντήσεις που λάβαμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάναμε.
Ας βρεθεί ένας υπεύθυνος να μας δώσει μία απάντηση για το αν υπάρχει ενδιαφέρον ή όχι.
Φιλικά,
Μιχάλης Τσουκάτος
Η πρώτη αντικειμενική δημοσκόπηση…
σαν “στατιστικό παράδοξο”
ενώ το βράδυ σε διακαναλική διάσκεψη,
οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι δημοσιογράφοι,
θα αποφασίσουν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας.
Ας ανοίξουμε το λεξικό της πολιτικής γλώσσας
Ήτανε 1η Σεπτεμβρίου, υπενθυμίσαμε ότι θεωρείται για τους παλιούς πρωτοχρονιά, πράγμα που σηματοδοτούσε νέα πολιτική χρονιά.
Αν το υποτιμήσατε τότε, ποτέ δεν είναι αργά, ανεβάστε πάλι την ανάρτηση για να τη μελετήσετε ( Πατήστε ) και να πάτε στις κάλπες με άποψη και γνώση, είτε για το Κόμμα που θα ψηφίσετε είτε για να επιλέξετε υποψήφιο από το Κόμμα σας.
Και μη μας ξεχάσετε αν κάποιοι γίνετε Βουλευτές…..
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009
Ποιος κουρασμένος; Ομολόγησε πως 5,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα
Τώρα θα νοικοκυρέψει το Κράτος !!!
Τώρα θα κάνει διαρθρωτικές αλλαγές !!!
5,5 χρόνια τι έκανε; Ομολόγησε πως δεν έκανε τίποτα, πότε κουράστηκε;
ας χαλαρώσουμε με λίγο .. ΑΡΚΑ
από τον κ. πρωθυπουργό
και αφού δεν μπορούμε να λύσουμε
το γόρδιο δεσμό της πολιτικής κατάστασης,
ας λύσουμε ένα … σταυρόλεξο.
Οι καλοί λογαριασμοί…
Σας υπενθυμίζουμε ότι, κόσμια και τεκμηριωμένα, μπορείτε να γράφετε ότι θέλετε.
2. Για τον λεγόμενο “κάτω δήμο”, ότι μας έχει σταλεί το έχουμε δημοσιοποιήσει.
Αν είστε βέβαιοι ότι η διαπλοκή έχει στήσει χορό, το e-mail μας είναι γνωστό και μπορείτε είτε επώνυμα, είτε με ντοκουμέντα να τεκμηριώσετε την καταγγελία σας και να είστε σίγουροι ότι δεν κρύβουμε τίποτα και για κανένα.
3. Ο πολιτικός λόγος, όσο σκληρός κι αν είναι , είναι δεκτός.
Προσωπικές αναφορές, με χαρακτηρισμούς, και αστήριχτα υπονοούμενα όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, δεν έχουν θέση στο blog.
Γιατί δεν ανθίζει η Αριστερά;
Ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα που εκδηλώνεται με:
- Ελλείμματα
-Υπερδανεισμό
-Συρρίκνωση Κοινωνικών και Ασφαλιστικών δικαιωμάτων
-Περιβαλλοντολογικές καταστροφές
-Υποαπασχόληση και Ανεργία
-Απαξίωση παραγωγικών μέσων και της εργασίας
Ένα πελώριο ερώτημα διαπερνά κάθε προοδευτικό Πολίτη.
Σε τόσο δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες γιατί δεν ανθίζει η Αριστερά; Και αφού υπάρχουν οι αντικειμενικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες το ερώτημα αποχτά δραματικό χαραχτήρα.
Οι πολίτες και οι κοινωνίες έχουν ανάγκη την Αριστερά.
Οι ηγεσίες της πολυδιασπασμένης Αριστεράς οφείλουν μια απάντηση απέναντι στην κοινωνία και πολύ περισσότερο απέναντι στην ιστορία.
Στέφανος Ροδινός
srodinos@gmail.com
Σύλλογος Κορωνίδας 1912 μέχρι το 1931
Σημειώνουμε πως στην παρουσίαση των αρχείων αποφεύγουμε αναλύσεις και σχολιασμούς πράγματα που είναι της αρμοδιότητας ειδικών ερευνητών.
Από τα αρχεία του Συλλόγου Κορωνίδας Νάξου
Μήπως σας έλλειψε ο… Γιάννης;
Ήταν όμως πρωτομηνιά και το καλοσκεφτήκαμε..
Εμείς και να θέλουμε, δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε.
Μας τον θυμίζουν τα… έργα του !
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009
Όταν έχεις πυρετό δε σπας το θερμόμετρο
Έγινε μετά από αγώνες χρόνων και καμιά σημασία δεν έχει ποιο κόμμα το σχεδίασε ή ποιο κόμμα το ολοκλήρωσε. Το νοσοκομείο αποτελεί κατάχτηση και δικαίωση του αγώνα των πολιτών, των φορέων του νησιού και των γιατρών της Νάξου.
Η όποια κριτική σε ελλείψεις ή αδυναμίες δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ισοπεδωτική και πολύ περισσότερο να ακυρώνει το ίδιο το Νοσοκομείο, τη λειτουργία του και την αυτοθυσία κάποιων γιατρών που το στηρίζουν
Για λόγους ενημέρωσης δημοσιοποιήσαμε όλες τις κριτικές για το Νοσοκομείο της Νάξου.
Όμως η κριτική, αντί να στρέφεται κατά των γιατρών και του προσωπικού, να στρέφεται κατά των κυβερνητικών παραλείψεων και πολιτικών που έχουν απαξιώσει όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και φυσικά και της Νάξου.
Σε όσους κινούνται, σκέφτονται και δρουν με στείρο κομματικό φανατισμό ή προσωπική ιδιοτέλεια τους λέμε κοφτά, κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο και τους υπενθυμίζουμε πως όταν έχεις πυρετό δεν σπας το θερμόμετρο.
Το σύνδρομο της στέρησης…
Να μπούμε ή να … βγούμε;
Εμείς… δεν θα μπούμε.
Θα κρατήσουμε ότι δεν άγγιξε ο χρόνος και ο άνθρωπος, θα τραβήξουμε το δρόμο μας και θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε καινούρια πόρτα στο αύριο..
Δωρεάν μαθήματα για να μάθετε την ξύλινη γλώσσα των Πολιτικών
<< Περιττεύει να υπογραμμίσω ότι η ανάπτυξη ποικιλόμορφης δραστηριότητας εγγυάται την ευρύτερη δυνατή απήχηση ώστε να επεξεργαστούμε τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και τα θεσμικά πλαίσια >>
Ανάλογες φράσεις ακούμε καθημερινά από τους πολιτικούς και το βέβαιο είναι πως όσο κι αν προσπαθήσει κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτα.
Όμως αυτήν την ξύλινη γλώσσα για να την εντοπίσετε και να την κατανοήσετε, θα πρέπει πρώτα να μάθετε να την ομιλείτε οι ίδιοι! Είναι πολύ απλό.
Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει ο καθένας να εμβαθύνει στον σχετικό πίνακα που παραθέτουμε. ( Πατήστε εδώ για να τον κατεβάσετε )
Κατά το δυνατόν, απομνημονεύσατε τον παρατιθέμενο πίνακα. Ακόμα καλύτερα, αποκωδικοποιήστε τον και συμπληρώστε τον κατά βούληση...
Συνδυάστε οποιαδήποτε φράση της 1ης στήλης με οποιαδήποτε φράση της 2ης στήλης. Το παραχθέν αποτέλεσμα το συνδυάζετε με οποιαδήποτε φράση της 3ης στήλης. Το νέο παραχθέν αποτέλεσμα το συνδυάζετε με οποιαδήποτε φράση της 4ης στήλης.
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία (προσοχή: το σημείο κλειδί είναι να αποφεύγετε τους ίδιους συνδυασμούς) εις το διηνεκές. Λογικά, θα οδηγηθείτε σε 6.561 διαφορετικές φράσεις, μεστές από έμφαση, πλην όμως παντελώς άδειες από νόημα... Θα μιλάτε επί μέρες ολόκληρες, οι φίλοι και οι γνωστοί θα θαυμάζουν τον στόμφο σας, και εσείς θα νιώσετε τη χαρά του να σας θαυμάζουν για αυτά που είπατε, ενώ δεν θα έχετε πει απολύτως τίποτα!!!
Έτσι θα είστε πλέον έτοιμος να ιδρύσετε κόμμα ή να θέσετε υποψηφιότητα για βουλευτής... Σε περίπτωση εκλογής σας, ελπίζουμε πως θα φροντίσετε για την οικονομική επιχορήγηση αυτής εδώ της ταπεινής διαδικτυακής γωνιάς, που τόσο πολύ θα σας έχει βοηθήσει...
Αχινοί και φύκη «δείχνουν» τη ρύπανση των θαλασσών μας
ΕΝΩ ΟΙ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΔΟΥΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ
Υπάρχουν αχινοί; Τα νερά είναι καθαρά
Αλήθεια, υπήρχαν αχινοί εκεί που κολυμπούσατε;
Αχινοί, αστερίες και φύκη είναι μερικά από τα είδη που μαρτυρούν πόσο υγιές είναι ένα θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι ειδικοί λένε πως όταν αυτό αρχίζει να επιβαρύνεται, τότε μειώνεται ο αριθμός των ειδών και επιβιώνουν τα πιο ανθεκτικά, που συνήθως είναι τα σκουλήκια ή κάποια μαλάκια (π.χ. κοχύλια, πίνες). Πρέπει να σημειωθεί πως οι τσούχτρες και οι μέδουσες δεν είναι δείκτες... ρύπανσης αλλά αύξησης της θερμοκρασίας. Και το γεγονός ότι έχουν εξαπλωθεί προς τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη δείχνει ότι αυξάνεται η θερμοκρασία των θαλασσών.
Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ
Κυκλάδες: Στο γιατρό χωρίς λόγο
Η συχνότερη ηλικιακή κατηγορία είναι μεταξύ 35-50 ετών (36%) και ο μέσος χρόνος νοσηλείας στο μεγαλύτερο ποσοστό ξεπερνούσε τις 41 ημέρες (40%). Πάνω από τις μισές ακούσιες νοσηλείες προέρχονται από τις Βορειοανατολικές Κυκλάδες. Αυτά τα νησιά παρουσιάζουν συστηματικά, κάθε χρόνο, περιστατικά που νοσηλεύονται ακούσια, σε αντίθεση με την σποραδικότητα που παρουσιάζουν τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων. Τα νησιά των 1.500-2.000 κατοίκων έχουν μικρές συχνότητες, κοντά στον μέσο όρο του νομού (1,2 στους 1000 κατοίκους), με εξαίρεση τη Σέριφο που παρουσιάζει εξαιρετικά αυξημένη συχνότητα.
«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα δύο μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, η Σύρος και η Νάξος, παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά από την Πάρο και τη Μύκονο», υπογραμμίζει ο Στέλιος Στυλιανίδης, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Παντείου Πανεπιστημίου, υπεύθυνος για τις (ΚΜΨΥ), Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας ΒΑ και Δ Κυκλάδων (με συνεργάτες τον Μάριο Σταυρογιαννόπουλο και τη Στέλλα Παντελίδου) της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας. «Η χαμηλή συχνότητα εισαγγελικών από τη Μήλο, που αποτελεί έδρα ΚΜΨΥ, ενδεχομένως να είναι ένα αισιόδοξο εύρημα για την δράση αυτής της κοινοτικής δομής.
Οι μεγάλες συχνότητες που αποδίδονται στην Ανάφη και τη Φολέγανδρο είναι ασφαλώς πλασματικές, εξαιτίας του πολύ μικρού αριθμού κατοίκων των νησιών αυτών. Ωστόσο, το στοιχείο αυτό δεν μειώνει τη σημασία της ανάγκης αυτών των νησιών για υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Όπως είναι αναμενόμενο, η Σύρος και η Νάξος, τα δυο μεγαλύτερα σε πληθυσμό νησιά του νομού, παρουσιάζουν τους μεγαλύτερους αριθμούς ακούσιων εισαγωγών».
Η εποχική απασχόληση και το άγχος για την εξασφάλιση των προς το ζην για την υπόλοιπη χρονιά είναι οι παράγοντες που οδηγούν την οικογένεια στη λύση της ακούσιας νοσηλείας, μας λέει ο καθηγητής Στέλιος Στυλιανίδης Η ακούσια νοσηλεία-θεραπεία των ψυχικά πασχόντων πολιτών είναι ένα πολυσύνθετο κοινωνικό και ψυχιατρικό φαινόμενο, που εγείρει πολύπλοκα ζητήματα σε διάφορα επίπεδα, κοινωνικά, ψυχιατρικά, ιατρικά, νομικά, ηθικά, οικονομικά και πολιτικά. Είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί τη θεραπευτική κοινότητα παγκοσμίως και οι προσπάθειες ανάδειξης και βελτίωσής του είναι συνεχείς. Η στάση απέναντι στην ακούσια νοσηλεία άλλαξε μέσα στο πέρασμα του χρόνου, από το πατερναλιστικό-αυταρχικό μοντέλο σε ένα πιο δημοκρατικό και δίκαιο, με μεγαλύτερη έμφαση στα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών για ελευθερία και επιλογή θεραπείας.
«Η Ελλάδα κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., αφού πάνω από το 58% των εισαγωγών σε ψυχιατρικά τμήματα πραγματοποιούνται με τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας. Οι λόγοι που εξηγούν αυτό το τεράστιο χάσμα μεταξύ διακηρύξεων περί συνέχισης της αποκαλούμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και επικράτησης χείριστων θεραπευτικών πρακτικών, αυταρχισμού και καταστολής είναι γνωστοί», προσθέτει ο κ. Στυλιανίδης.
Με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ασθενών και την ποιοτική αλλαγή της διαδικασίας της ακούσιας νοσηλείας, οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας ΒΑ και Δ Κυκλάδων της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια μια σειρά από δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Σε τοπικό επίπεδο και μέσα από την εμπειρία των μονάδων, έγινε εμφανές ότι οι φορείς που εμπλέκονται ενεργά, άμεσα και έμμεσα στην αντιμετώπιση και στον χειρισμό ψυχιατρικών περιστατικών και όχι μόνο, είχαν μια μη συντονισμένη και ασυνεχή πορεία προς τον ίδιο στόχο, την προάσπιση και προαγωγή της ψυχικής, και όχι μόνο, υγείας των ανθρώπων που εξυπηρετούσαν. Η σύνθεση των ομάδων αυτών, σχεδόν σε κάθε νησί, περιλαμβάνει εκπροσώπους των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας ΒΑ και Δ Κυκλάδων της ΕΠΑΨΥ, εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιων Αρχών (Αστυνομία, Λιμενικό), σε συνεργασία με την τοπική εκκλησία.
«Η διάγνωση που κυριαρχεί στις ακούσιες εισαγωγές είναι η ψυχωσική συνδρομή. Ίσως ο όρος να μοιάζει γενικός, αλλά ήταν αυτός που χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο στα βιβλία κίνησης ασθενών των νοσοκομείων και ομοίως στις διαγνώσεις των ψυχιάτρων, που επισυνάπτονταν στις αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας προς τον εισαγγελέα. Οι ακούσια νοσηλευόμενοι είναι πιθανότερο να πάσχουν από ψυχωσικές διαταραχές και να είναι περισσότερο χρόνιοι από αυτούς που εισάγονται εκουσίως. Με την πάροδο του χρόνου, οι συγγενείς ευκολότερα καταφεύγουν στην εισαγγελική εντολή για τον ψυχωσικό ασθενή. Επιπλέον, στα αποτελέσματα που προκύπτουν από το αρχείο των Εισαγγελιών, κρίθηκε απαραίτητο να προστεθεί η κατηγορία "ασαφής διάγνωση" για διαγνώσεις ψυχιάτρων του τύπου "επιθετικότητα", "απώλεια ελέγχου πραγματικότητας" σε ποσοστό περίπου 6%. Εδώ υπάρχουν σαφείς προεκτάσεις ως προς την εφαρμογή του νόμου 2071/92, που επιτάσσει σαφή αιτιολόγηση και ακριβείς γνωματεύσεις που να δικαιολογούν την αναγκαιότητα ακούσιας νοσηλείας. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι ο εισαγγελέας, έστω και σε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων, πιθανόν εξαιρετικά επειγουσών, στηρίχθηκε σε τέτοιες "επιστημονικές διαγνώσεις"».
Όσο για τα αυξημένα ποσοστά ακούσιων νοσηλειών το καλοκαίρι, οι επιστήμονες εξηγούν ότι οφείλεται στις συνθήκες εργασίας: «Η εποχική απασχόληση για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και το άγχος για την εξασφάλιση των προς το ζην για όλη την υπόλοιπη χρονιά είναι παράγοντες που οδηγούν πιο εύκολα την οικογένεια στη λύση της ακούσιας νοσηλείας του ψυχικά πάσχοντος μέλους της. Ο ελεύθερος χρόνος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι εξαιρετικά περιορισμένος σε σύγκριση με τους χειμερινούς μήνες, όπου η οικογένεια είναι περισσότερο συγκεντρωμένη στο σπίτι και στα προβλήματα του».
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ , Ελευθεροτυπία, 31 Αυγούστου 2009
Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ
Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δρυμαλίας
υπό τη διεύθυνση της μουσικού κας Δήμητρας Γρατσία
απόψε 31 Αυγούστου 2009 και ώρα 21:00,
Φιλώτι (Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Φιλωτιτών)
ΜΑΜΑ ΕLΛΑΔΑ 2
Μια ξεχωριστή κωμωδία… για την εθνική μας τραγωδία
από την ομάδα AbOvo, έναν από τους πιο δημοφιλείς νεανικούς θιάσους της Αθήνας
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009 στις 21:00
στο Ι.Ε.Κ. Νάξου (Φιλώτι)
Είσοδος Ελεύθερη!
Ο Απεραθίτικος Πολιτιστικός Σύλλογος «ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ» και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας έχουν την τιμή να σας καλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της θεολόγου καθηγήτριας κας Ειρήνης Β. Πολυκρέτη «ΝΑΞΙΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΑΙ μετά ασματικής ακολουθίας», που θα γίνει στ’ Απεράθου (στο Πολιτιστικό Κέντρο) την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 7:30 μ.μ. από τον ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Κ. Προμπονά.
Ο Σύλλογος Δαμαριώνα Νάξου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας έχουν την τιμή να σας καλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του λαϊκού ποιητή Νικολάου Εμμ. Προμπονά - «Κοτζαλά» «Τα Τραγούδια μου», που θα γίνει στο Δαμαριώνα (Πολιτιστικό Κέντρο «Ανδρονίκη») το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 7:30 μ.μ. από τον ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Κ. Προμπονά.
Οι τράπεζες πλουτίζουν μέσω του Κράτους !!!
ΕΘΝΙΚΗ 708
ΑΛΦΑ 214
EUROBANK 169
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 128
MARFIN 90
ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ 94
ΑΓΡΟΤΙΚΗ 71
Ποιά είναι η κύρια πηγή των κερδών;
-Δανείζονται με επιτόκιο 1% και δανείζουν με 17%
-Το Κράτος δανείζεται από τις Τράπεζες, μέσω ομολόγων, στην ονομαστική τους αξία και τα πουλούν με κέρδος 10%
Εμείς το είχαμε αναδείξει σαν πρόκληση ( Πατήστε ΕΔΩ ).
Αϊ Μάμας: Ας μην τον μάθουν οι γκλαμουράτοι και οι νεόπλουτοι…
– πρωτοχρονιά για τους γεωργούς κατά τα παλαιά έθιμα –
μετά τον Εσπερινό,
ο… Άγιος σας περιμένει να σας κεράσει καλό κρασί με όλα τα συνεπακόλουθα…
Στη μέση περίπου της διαδρομής Χώρας –Απόλλωνα, στην περιοχή Κάμπος Κωμιακής, στην άκρη του ομώνυμου όρμου, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αϊ Μάμα.
Αν το εκκλησάκι αυτό, που χτίστηκε πρόσφατα από προσφορές πιστών της περιοχής δίπλα στα ερείπια του παλιού ναού, βρισκόταν σε ένα από τα λεγόμενα τουριστικά νησιά, θα ήταν σημείο αναφοράς και πόλος έλξης κάθε ματαιόδοξου που θα ήθελε φωτογραφία του τριτοτέταρτου γάμου του με φόντο το ηλιοβασίλεμα…
Όμως ο Άγιος, προστάτης των ζουλοπροβάτων, καλά κρατεί…
ΒΙΟΣ
Ο Άγιος Μάμας είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα (μ.Χ.) και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Το όνομά του φέρουν σήμερα χωριά στην Ελλάδα , ενώ θεωρείται και ένας από τους μεγαλύτερους Αγίους στην Κύπρο και τη Σκύρο.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου.
Γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Καππαδοκίας το 260 μ.Χ. από γονείς Χριστιανούς , οι οποίοι συνελήφθησαν για τη χριστιανική τους δράση και φυλακίστηκαν. Ο Άγιος γεννήθηκε στη φυλακή και επειδή οι γονείς του , ο Θεόδοτος και η Ρουφίνα, πέθαναν εκεί , ανέλαβε να τον μεγαλώσει κάποια γυναίκα που ονομαζόταν Αμμία Ματρώνα. Αυτή ήταν ευσεβής Χριστιανή και σε αυτήν οφείλεται το όνομα του Αγίου. Η παράδοση λέει ότι ο μικρός συνήθιζε να τη φωνάζει «μάμα».
Κατά την εφηβική του ηλικία ο Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Τελικά του κρέμασαν στο λαιμό ένα σιδερένιο ραβδί και τον έριξαν στο νερό για να πνιγεί. Κατά θαυματουργό τρόπο ο Άγιος επέζησε αλλά πιάστηκε ξανά από τους βασανιστές του και ρίχτηκε σε αναμμένη κάμινο. Και αυτήν τη φορά κατάφερε να βγει σώος. Όταν έριξαν επάνω του άγρια ζώα, τα τελευταία όχι μόνο δεν τον κατασπάραξαν αλλά ούτε και τον πείραξαν. Τελικά, οι εχθροί του αποφάσισαν να τον εκτελέσουν με τρίαινα. Το φονικό όργανο διαπέρασε τα σπλάγχνα του Αγίου, ο οποίος και παρέδωσε το Πνεύμα.
Σε ανάμνηση των παραπάνω και σύμφωνα με τα απελατικά δημώδη άσματα του Βυζαντίου την εικόνα του Αγίου Μάμα έφεραν τα απελατίκια (οι ράβδοι) που κρατούσαν οι απελάτες.
Σήμερα πολλοί ναοί στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Μάμα. Η λατρεία του εξαπλώθηκε από την Καππαδοκία στη Χίο, στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη Μακεδονία. Στη Χαλκιδική, σε ένα από τα χωριά που έχουν το όνομά του, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο μεγάλη εμποροπανήγυρη, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στους βυζαντινούς χρόνους ο Άγιος Μάμας ήταν ο προστάτης των Μαρδαϊτών στην Κύπρο. Οι τελευταίοι διέδωσαν τη λατρεία του έπειτα από τις αραβικές επιδρομές.
Λαογραφία
Ο Άγιος Μάμας στις ελληνικές δοξασίες φαίνεται να σχετίζεται με τους αρχαίους θεούς προστάτες των ποιμένων. Συγκεκριμένα στη Σκύρο, που ανθούσε άλλοτε η κτηνοτροφία, στην εορτή του Αγίου οι βοσκοί αφιέρωναν διάφορα σφάγια.
Στην εκκλησία του Αγίου που έκτισαν οι Σκυριανοί, κατά την τοπική παράδοση, σε σημείο που εμφανίσθηκε ο Άγιος σε κάποιον ποιμένα, κάθε χρόνο ανήμερα της μνήμης του κάνουν μεγάλο πανηγύρι με προσφορές και θυσίες αρνιών που τα σφάζουν κάτω από μια παρακείμενη καρυδιά και στη συνέχεια ακολουθεί το γλέντι.
Απολυτίκιο Αγίου
Ήχος α`
Παφλαγονίας το κλέος και μαρτύρων αγλάϊσμα,
φύλαξ και φρουρός των Κυπρίων, ανεδείχθης Μάμα μάρτυς ένδοξε.
Την θάλασσαν διήλθεν ώσπερ ζών, και ταύτης τρικυμίας χαλινών,
θαυμασίως λάρνακά σου, Μόρφου τη πόλει κατεστήριξας.
Διό εν τη μνήμη σου σοφέ, ευώδες μύρον βρύει εξ αυτής.
Δόξα τω Θεώ τω ενεργούντι δια σού πάσιν ιάματα.
Στο “σφυρί” ένας ανεκτίμητος φυσικός θαλάσσιος πόρος
Η σχετική απόφαση αναφέρει ότι για να προστατευθεί το απόθεμα των κοραλλιών, η αλιεία τους επιτρέπεται μόνο με το χέρι ή με σκαπάνη από δύτες, και από αλιευτικά σκάφη που διαθέτουν συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης.
Αν και τα μέτρα ακούγονται καθησυχαστικά, εν τούτοις η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς στην Ελλάδα, οι συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης (VMS) υπολειτουργούν, ενώ, το ισχύον ελεγκτικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια.
Η πλήρης έλλειψη αστυνόμευσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων (πολλώ δε μάλλον σε περιοχές και βάθη που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει), σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επιτρέπεται από σήμερα η αλίευση του κόκκινου κοραλλιού στις Κυκλάδες και το Κεντρικό Αιγαίο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μία καταστροφή.
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις χορήγησης αδειών για την αλιεία του κόκκινου κοραλλιού που είχαν δοθεί στο παρελθόν, οι περισσότερες από αυτές είχαν μεταβιβαστεί από τους Έλληνες κατόχους τους σε σκάφη από άλλες χώρες (κυρίως από την Ιταλία) υπό τη μορφή υπεργολαβίας.
Τα εν λόγω σκάφη, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα π..χ. ROV (τηλεκατευθυνόμενος υποβρύχιος ρομποτικός μηχανισμός) ή και με μεταλλικές δράγες (συρόμενο αλιευτικό εργαλείο), έχουν τη δυνατότητα να αποψιλώνουν πλήρως μεγάλες περιοχές από αυτό το σπάνιο και αργά αναπτυσσόμενο είδος. Το γεγονός δε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του κόκκινου κοραλλιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός (μόλις λίγα χιλιοστά το χρόνο), το καθιστά μη ανανεώσιμο θαλάσσιο πόρο.
Σημειώνουμε, πως για την ανανέωση ενός κοραλλιού που θα αφαιρεθεί από τον θαλάσσιο πυθμένα σήμερα, απαιτούνται δεκαετίες, ενώ πέραν της εντυπωσιακής ομορφιάς και εμπορικής αξίας αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Η αφαίρεσή του έχει ποικίλες σημαντικές επιπτώσεις στην ισορροπία των εμπορικών και μη ειδών που μοιράζονται τους θαλάσσιους
οικοτόπους του. (Στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί 10 είδη κοραλλιών γοργονίων, ένα εκ των οποίων είναι και το κόκκινο κοράλλι Corallium rumbrum)
Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιον με βάση ποια ερευνητικά και επιστημονικά δεδομένα θεωρεί το υπουργείο ότι υπάρχει επαρκές απόθεμα κόκκινου κοραλλιού προς αλίευση στην περιοχή των Κυκλάδων και του κεντρικού Αιγαίου. Τα αποτελέσματα των πολυετών ερευνών που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την τακτική που εφαρμόζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Την εμφάνιση δηλαδή νέων αλιευτικών αποθεμάτων, σε μία περίοδο όπου, η εφαρμογή άμεσων μέτρων στρατηγικής διαχείρισης και προστασίας των ήδη υποβαθμισμένων αλιευτικών πόρων στα συγκεκριμένα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Με βάση τα παραπάνω το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.ΕΑ καλεί τον Υπουργό να αποσύρει την παραπάνω άδεια αλιείας. Ειδάλλως, πρέπει να αναλάβει άμεσα την ευθύνη για το απροκάλυπτο ξεπούλημα ενός φυσικού πόρου και τη στέρηση από τις μελλοντικές γενιές ενός θαλάσσιου ζώου με σπάνια ομορφιά και οικολογική σημασία.
της Αναστασίας Μήλιου, από το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.
5000 κατοικίες από Αμερικάνους στην Κωμιακή
Όποιος γνωρίζει επί πλέον στοιχεία για τη συνέχεια της πρότασης ας τα γνωστοποιήσει.
Από τα αρχεία του Συλλόγου Κορωνίδας
Τεχνητές επιδημίες και γρίπη των χοίρων...
Επειδή σε λίγες μέρες αρχίζουν τα σχολεία, μεθοδικά αρχίζει να δημιουργείται και το κατάλληλο κλίμα ώστε να “ξεφορτώσουν” τα σκευάσματα τους οι φαρμακοβιομηχανίες.
Είναι και οι λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες».
Η εύκολη λεία διότι όπως όλοι ξέρουμε,
ο φόβος φυλάει τα έρημα…
Η γρίπη των χοίρων είναι μια τεράστια ευκαιρία. Όσο περίεργη και αν φαντάζει μια τέτοια διατύπωση, η αλήθεια είναι πως η γρίπη των χοίρων δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία “επιδημία” αλλά απλά ένα ακόμη προϊόν μιας βιομηχανίας επιδημιών που μεταφράζει τον φόβο σε κέρδος.
Του Πέτρου Αργυρίου, από το περιοδικό SAFE. Από το TVXS.gr
Κυριακή 30 Αυγούστου 2009
Μας… “κρέμασε κουδούνια” το troktiko…
"Είμαι Νάξο τρώμε με παρέα σε πιτσαρία ονόματι IL Girasole στο λιμάνι της χώρας. Η εν λόγω πιτσαρία θεωρείται από τα καλά μαγαζιά´ της Νάξου αλλά... η κακομοιριά ,η μιζέρια και η παρανομία το καθιστά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ . Και εξηγούμαι:
Για αρχή το μαγαζί χρησιμοποιεί ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ τακτικές.
Στο μαγαζί αυτό ( il girasole) χρεώνουν από μόνοι τους 1€ το άτομο με αιτιολογία "κριτσίνια". Και αυτό είναι παράνομο.
Το κουβέρ έχει καταργηθεί και κριτσίνια δε...παραγγείλαμε ποτέ.
Τα 7€ εγώ τα απαίτησα και τα πήρα πίσω.
Έχετε όλοι το νου σας στο τι σας χρεώνουν.
Είναι απαράδεκτο κάποιοι στο βωμό του χρήματος να αμαυρώνουν την εικόνα ενός τόπου.
Πέρα από τη παρανομία το μαγαζί στερείται και στοιχειώδους επαγγελματικής συμπεριφοράς.
Συγκεκριμένα χθες το βράδυ πάω εκεί με τη παρέα μου.
Παραγγέλνουμε πίτσες, σαλάτες κρασιά και μπίρες. Ως είθισται τα ποτά έρχονται στην αρχή. Μόνο που αυτά τα ποτά ποτέ δε ακούμπησαν στο τραπέζι. Απρόσεκτος ο σερβιτόρος, άτυχη στιγμή και ανθρώπινο το λάθος.
Με μια κίνηση καταφέρνει και ρίχνει όλο τον δίσκο πάνω μου.
Σοκ, υγρασία και μια μυρωδιά μπύρας και κρασιού σε μπλούζα και βερμούδα. «Shit happens» σκέφτηκα και αφού μιλάμε για ατύχημα δεν άφησα την οργή μου να με επηρεάσει.
Ευτυχώς τα μαγαζιά είναι ανοιχτά οπότε και με χαρακτηριστική ψυχραιμία πηγαίνω σε ένα και πληρώνω 35 Ευρώ για καινούργια ρούχα (a propo έπρεπε να ζητήσω να μου κόψουν απόδειξη γιατί μόνοι τους το «ξέχασαν»!!!).
Με Νέο λουκ επιστρέφω λοιπόν για να φάω, παραμερίζοντας το ατύχημα και επιστρατεύοντας την καλή ενέργεια των διακοπών μου στη πανέμορφη κατά τα άλλα Νάξο.
Έρχεται και ο λογαριασμός 92,10€ και πηγαίνω ο ίδιος να τον πληρώσω.
Αναρωτιέμαι αν ο δικός μου νους είναι παράλογος μιας και θεωρώ τουλάχιστον αυτονόητα «επαγγελματικό» να προσπαθήσει ο ιδιοκτήτης να ισορροπήσει το ατύχημα με ένα κέρασμα. Με μισό κιλό κρασί χύμα, με ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό έστω!!
Αντί αυτού ούτε οδοντογλυφίδα.
Μιλάω με τον ιδιοκτήτη του μεταφέρω το παράπονο μου, με κοιτά με απλανές βλέμμα και δεν λέει τίποτα.
Αφού τον είχα πληρώσει δεν τον ένοιαζε. Το πολύ πολύ να μην ξαναπάω να φάω στο μαγαζί του. Σιγά το ωά. Κάθε μέρα είναι γεμάτο. Όσο υπάρχει ανοχή θα υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές.
Ε λοιπόν Όχι, κύριε Σορολοπίδη Ιερόνυμε. (ιδιοκτήτης της εν λόγω πιτσαρίας). Όσο ευφάνταστα και «ιταλικά» και αν είναι τα πιάτα σας η έλλειψη στοιχειώδους επαγγελματικής ευγένιας και η κουτοπονηριά σας στερείται φαντασίας και προσβάλλει τον μέσο ναξιώτη. Τρία συνεχόμενα χρόνια κατοικώ τα καλοκαίρια στη Νάξο, έχω συναναστραφεί αρκετούς ναξιώτες και η ευγένια είναι ένα από τα πολλά-αξία θαυμασμού - χαρακτηριστικά τους.
Τη Δευτέρα θα κάνω και επίσημη καταγγελία στο ΙΝΚΑ και στη Τουριστική Αστυνομία κυρίως για τις παράνομες χρεώσεις".
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Σοκαρισμένος ο ΟΗΕ από την κατάσταση των προσφύγων στη Λέσβο
Στις αρχές της εβδομάδας κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέφτηκε το κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Παγανή της Λέσβου.
Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας δήλωσαν σοκαρισμένοι από τις συνθήκες που επικρατούσαν, καθώς περισσότεροι από 850 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 200 ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως από το Αφγανιστάν, ήταν στοιβαγμένοι σε ένα χώρο που δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερα από 250 – 300 άτομα.
Η Ύπατη Αρμοστεία περιέγραψε την κατάσταση στο κέντρο ως «απαράδεκτη» και «προσβλητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Μέσα σε ένα θάλαμο στεγάζονταν περισσότερες από 150 γυναίκες και 50 βρέφη, πολλά από τα οποία υπέφεραν από ασθένειες που συνδέονται με το συνωστισμό και τις ανθυγιεινές συνθήκες στο κέντρο.
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεσμεύθηκε πως όλα τα ασυνόδευτα παιδιά στην Παγανή θα μεταφερθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις υποδοχής μέχρι το τέλος του μήνα.
Η κατάσταση στην Παγανή είναι ενδεικτική των γενικότερων προβλημάτων που σχετίζονται με την παράτυπη μετανάστευση και το ιδιαίτερα προβληματικό σύστημα ασύλου της Ελλάδας. Πέρυσι, η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπέβαλε συστάσεις για την ολοκληρωτική αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος ασύλου, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των παιδιών που ζητούν άσυλο. Μέχρι σήμερα οι προτάσεις αυτές δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Το 2008, το Λιμενικό Σώμα κατέγραψε την είσοδο 2.648 ασυνόδευτων ανηλίκων, όμως πιστεύεται ότι πολλοί περισσότεροι έχουν εισέλθει στη χώρα χωρίς να εντοπιστούν. Η Ελλάδα δεν διαθέτει διαδικασίες για την αξιολόγηση των ιδιαίτερων αναγκών και του βέλτιστου συμφέροντος αυτών των παιδιών. Παρόλο που η κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθειες να αυξήσει τις θέσεις για παιδιά σε ειδικές, ανοικτές δομές, οι συνεχείς αφίξεις δυσχεραίνουν την κατάσταση και τα παιδιά παραμένουν σε συνθήκες κράτησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Η Ύπατη Αρμοστεία συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ως στόχο τη βελτίωση των δομών υποδοχής στη Σάμο, τη Χίο, τη Λέσβο και τον Έβρο.
http://lesvos.wordpress.com/2009/08/29/3434-17/
Χωροταξικό για παράκτια ζώνη και νησιά
Το σχέδιο αφορά το πιο ευαίσθητο ίσως τμήμα της χώρας, καθώς στην ευρύτερη παράκτια ζώνη συγκεντρώνεται το 85% των κατοίκων, το 80% της βιομηχανικής δραστηριότητας, το 90% των επιχειρήσεων τουρισμού και το 35% των αγροτικών εκτάσεων.
Tο σχέδιο δεν μεταβάλλει ουσιαστικά τα όρια για την ανέγερση κτιρίων κοντά στη θάλασσα. Ορίζει ως ελάχιστη απόσταση τα 50 μέτρα, αν και ορισμένοι φορείς είχαν ζητήσει να οριστεί ως ζώνη μη ανέγερσης κατοικιών ή άλλων κτιρίων η περιοχή που είναι ίση ή μικρότερη των 100 μέτρων από τη θάλασσα.
Η γενικότερη φιλοσοφία του σχεδίου φαίνεται να είναι το κλείσιμο των κενών στον χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς πάντως να προαναγγέλλονται ρηξικέλευθες ρυθμίσεις στη σχετική νομοθεσία. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο, τυχόν αυστηρότερες ρυθμίσεις που ισχύουν ήδη δεν αναιρούνται, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ σημειώνει πως η πρότασή του βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία τόσο με το εθνικό χωροταξικό σχέδιο όσο και με το ειδικό σχέδιο για τον τουρισμό, για το οποίο η κυβέρνηση είχε δεχθεί έντονη κριτική.
O περιορισμός στη δόμηση, η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς, η στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και η αντιμετώπιση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών επιχειρούνται με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς.
Ο υπουργός τόνισε ότι μπαίνει τάξη στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας και πού, στα νησιά και στον παράκτιο χώρο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας την ολοκλήρωση του χωροταξικού αυτού πλαισίου ως μία ακόμη πολύ σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση, που εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, με το οποίο η χώρα αποκτά νέες αναπτυξιακές προοπτικές και το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον θωρακίζεται.
Τα πρώτα σχόλια για το χωροταξικό ήρθαν από το ΠΑΣΟΚ. Σε δήλωσή τους, οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος, Σπ. Κουβέλης, Γ. Μαγκριώτης και Γ. Μανιάτης, εκτιμούν πως το σχέδιο «φαίνεται να κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το εθνικό χωροταξικό και το χωροταξικό του τουρισμού, συμπληρώνοντας το παζλ εμπορευματοποίησης και εκποίησης ενός από τα πιο ευαίσθητα και αξιόλογα κομμάτια της Ελλάδας». «Είναι απορίας άξιο», προσθέτουν, «πώς, σε μια στιγμή που υποτίθεται πως η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στην επούλωση των πληγών της Αττικής μετά τις πυρκαγιές... ανακοινώνει το χωροταξικό για την παράκτια ζώνη και τα νησιά. Αν υπήρχε καμία αμφιβολία στους Ελληνες πολίτες ότι οι διακηρύξεις μετά τις φωτιές αποτελούν κενό επικοινωνιακό γράμμα της κυβέρνησης, η απόδειξη ήρθε αμέσως από την ίδια, που έσπευσε να θυμίσει ότι δεν παρεκκλίνει από τους στόχους της».
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Το νέο Χωροταξικό, που είναι εναρμονισμένο με το εθνικό Χωροταξικό και τα άλλα ειδικά πλαίσια που έχουν θεσμοθετηθεί και αφορά το σύνολο της χώρας, δεν μεταβάλλει-όπως προαναφέραμε- την ζώνη του αιγιαλού, στην οποία απαγορεύεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα, ενώ σε απόσταση 50 μέτρων από τον αιγιαλό επιτρέπει τη δόμηση κατοικιών, κτιρίων για χρήση εστίασης και αναψυχής, καθώς και τουριστικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, αυξάνει τις αρτιότητες στην εκτός σχεδίου δόμηση και μειώνει τους συντελεστές δόμησης, ενώ εισάγει πρόσθετες ρυθμίσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού, την εγκατάσταση βιομηχανιών και την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ειδικότερα:
Ορίζεται ο παράκτιος χώρος Για πρώτη φορά ορίζεται ο παράκτιος χώρος ως ο μεταβλητός γεωμορφολογικός χώρος εκατέρωθεν της ακτογραμμής, δηλαδή με χερσαίο αλλά και με θαλάσσιο τμήμα.
Ως χερσαίο τμήμα του παράκτιου χώρου ορίζεται κατ΄ αρχήν το τμήμα ως και τα ακραία προς την ενδοχώρα διοικητικά όρια των αντίστοιχων παράκτιων ΟΤΑ της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης, ή ως υψόμετρο 600 μ., καθώς και στο σύνολο της έκτασης των νησιών (ανεξαρτήτως υψομέτρου). Το θαλάσσιο τμήμα ορίζεται ως το όριο των χωρικών υδάτων.
Ζώνες Διαχείρισης
Ορίζονται οι Ζώνες Διαχείρισης του Παράκτιου Χώρου και των Νησιών. Στο ειδικό πλαίσιο προβλέπεται η διαφοροποίηση σε τρεις ζώνες που καθεμιά τους διαθέτει χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα και που προσδιορίζονται κατ΄ αρχήν ανάλογα με την απόστασή τους από την ακτογραμμή. Οι ζώνες αυτές είναι οι εξής:
Κρίσιμη Ζώνη: Πρόκειται για το μεταίχμιο μεταξύ ξηράς και θάλασσας που παράλληλα δέχεται σημαντικές πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες. Το θαλάσσιο τμήμα εκτείνεται από την ακτογραμμή ως την ισοβαθή των 10 μέτρων, οπωσδήποτε όμως με πλάτος μεγαλύτερο των 100 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο ξεκινά από την ακτογραμμή και εκτείνεται προς την ξηρά σε ζώνη πλάτους 100 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη).
Δυναμική Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα ξεκινά από το όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται ως την ισοβαθή των 50 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση το ακραίο προς τη θάλασσα όριό της δεν μπορεί να απέχει λιγότερο των 200 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο τμήμα ξεκινά από το ακραίο προς την ξηρά όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται κατ΄ ελάχιστον σε ζώνη πλάτους 200 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη).
Υπόλοιπη Παράκτια Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα της εκτείνεται από το εξώτερο προς τη θάλασσα όριο της Δυναμικής Ζώνης ως το όριο των χωρικών υδάτων. Το χερσαίο τμήμα της εκτείνεται ως και τα ακραία προς την ενδοχώρα διοικητικά όρια των αντίστοιχων παράκτιων ΟΤΑ ή ως υψόμετρο 600 μ. αν η εν λόγω ισοϋψής βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των οικείων ΟΤΑ. Το εύρος αυτής της ζώνης θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προσδιορισμού κατά περίπτωση, με βάση τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία. Για την Κρίσιμη Ζώνη, που αποτελεί το πιο ευαίσθητο τμήμα του παράκτιου χώρου, προβλέπονται τα εξής:
Στο θαλάσσιο τμήμα (ΚΘ) επιτρέπονται μόνο συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση, η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, οι ερευνητικές εργασίες κτλ. Επιτρέπονται επίσης συγκεκριμένα έργα, όπως λιμενικές εγκαταστάσεις και ήπια τεχνικά έργα προστασίας των ακτών. Απαγορεύεται ή περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο η κίνηση ή η αγκυροβόληση θαλάσσιων σκαφών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Το χερσαίο τμήμα (ΚΧ) διακρίνεται στο ΚΧ1 (από την ακτογραμμή ως τα 50 μέτρα) και στο ΚΧ2 (από τα 50 ως τα 100 μέτρα). Στο ΚΧ1 δεν επιτρέπεται καμία νέα κατασκευή (πλην ελάχιστων αναγκαίων ήπιων εξαιρέσεων κοινωφελούς χαρακτήρα) και επίσης απαγορεύονται ή περιορίζονται στο ελάχιστο αναγκαίο η κίνηση και η στάθμευση οχημάτων.
Στο 2ο τμήμα ΚΧ2, στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, επιτρέπεται μετά τα 50 μέτρα από τον αιγιαλό η δόμηση κτιρίων που προορίζονται για χρήση κατοικίας, εστίασης ή αναψυχής, τουριστικών εγκαταστάσεων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Αν υπάρχει γκρεμός, το κτίσμα οικοδομείται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το χείλος του κρημνού. Ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης των κτισμάτων από όχθες ποταμών ή λιμνών ορίζονται τα 50 μ. από την παρόχθια ζώνη. Τυχόν παλαιότερες αυστηρότερες ρυθμίσειςως προς τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης κατισχύουν των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.
Για την ανάπτυξη σύνθετων και ολοκληρωμένων τουριστικών υποδομών μεικτής χρήσης, στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ο συντελεστής δόμησης μειώνεται από 0,2 σε 0,15, ενώ το όριο αρτιότητας ορίζεται σε 150.000 τ.μ. Στο χερσαίο τμήμα της Δυναμικής Ζώνης και σε περιοχές επέκτασης των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων τα κτίρια δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 60% της κάλυψης των οικοπέδων και τους τρεις ορόφους.
Σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών απαγορεύεται η δημιουργία ορισμένων χρήσεων (όπως νέων εγκαταστάσεων βιομηχανίας/βιοτεχνίας). Οσον αφορά τη δόμηση κύριων τουριστικών καταλυμάτων, ακολουθούνται οι όροι και οι περιορισμοί που τίθενται από το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.
Για τις λοιπές επιτρεπόμενες χρήσεις και ως την ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ) ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,5, ενώ για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς ακολουθούνται ανά χρήση οι ισχύουσες διατάξεις.
Για το χερσαίο τμήμα της Υπόλοιπης Παράκτιας Ζώνης δεν τίθενται επιπλέον περιορισμοί σε σχέση με όσα ισχύουν ως σήμερα.
Οι αιολικές εγκαταστάσεις
Για τη χωροθέτηση αιολικών μονάδων στον νησιωτικό και θαλάσσιο χώρο καθώς και στις ακατοίκητες νησίδες ισχύουν όσα περιλαμβάνονται στα σχετικά άρθρα του Ειδικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παράλληλα, ορίζονται οι κανόνες ένταξης των αιολικών εγκαταστάσεων στο τοπίο. Στη ζώνη των 350 μ. από τον αιγιαλό, όπου παρατηρείται υψηλός ανταγωνισμός χρήσεων γης και δραστηριοτήτων όλων των ειδών, δίδονται μεταξύ άλλων κατευθύνσεις για τον περιορισμό της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων-χρήσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα (εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, εμπορικές εκθέσεις, κτίρια και γήπεδα αποθήκευσης, γραφεία, κτίρια περίθαλψης, πρατήρια καυσίμων).
Τέλος, επιδιώκονται ο περαιτέρω περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης διασποράς έργων και δραστηριοτήτων και ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης.