ΚΟΙΝΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ:
ΑΠΕΡΑΘΙΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ,
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΡΩΝΙΔΙΑΤΩΝ,
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ
ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΩΤΩΝ-ΣΚΑΔΙΩΤΩΝ
ΘΕΜΑ: ‘‘ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΜΥΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ’’
Επιμέλεια εισήγησης: Ιάκωβος Β. Γιακουμής , Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ
Η Ναξία Σμύρις (σμυρίγλι κατά το τοπικό ιδίωμα) εξορύσσεται από τα σπλάχνα του βουνού Αμμόμαξη (βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Απεράθου και Κόρωνος της ορεινής Νάξου) από το 1825, έχοντας προσφέρει σημαντικά οφέλη στην εθνική οικονομία.
Σημειώνεται ότι, το 1926 η συνολική πρόσοδος της Ελλάδας από την εξαγωγή Σμύριδος ήταν 1.000.000 χρυσές δρχ. ετησίως (έναντι 500.000 χρυσών δρχ. από όλα τα άλλα ιδιωτικά και δημόσια μεταλλεία).
Η σμύριδα ετίθετο υπέγγυα στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (Δ.Ο.Ε.) για τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου από το 1850 έως το 1950.
Στην περίοδο της ακμής της εξόρυξης της Σμύριδας ο αείμνηστος Τρικούπης είχε προφητέψει από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων:
«Αν οκνήσωμεν να παρατήσομεν τας παλαιάς τύρβους και μη αποδυθώμεν εις τον αγώνα υπέρ της ημετέρας σμύριδος, ον προκαλεί ο προς αυτήν γοργώς αναπτυσσόμενος συναγωνισμός, κινδυνεύομεν να ίδωμεν προσεχώς το χόρτον φυόμενον επί των ορυχείων της Νάξου».
Δυστυχώς όμως το κράτος όντως «ώκνησε» και εγκατέλειψε την Σμύριδα που τόσα προσέφερε στην Εθνική Οικονομία, καθώς αποτελούσε μία σίγουρη πλουτοπαραγωγική πηγή σε μία περίοδο που οι διαδοχικοί πόλεμοι απαιτούσαν μεγάλες οικονομικές θυσίες από τον λαό.
Σήμερα, η κοινή αυτή εισήγηση των Συλλόγων που προέρχονται από τα σμυριδοχώρια της Νάξου (Απεράθου, Κόρωνος, Κεραμωτή, Σκαδό και Μέση) φιλοδοξεί να είναι το πρώτο βήμα αποκατάστασης αυτής της αδικίας έναντι των Σμυριδεργατών (που ξόδεψαν την ζωή τους στην εξόρυξη της Σμύριδας κάτω από απάνθρωπες συνθήκες) και της Ορεινής Νάξου, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της οποίας χρησιμοποιήθηκαν χωρίς να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις στον τόπο και στην συνέχεια εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.
Τελικός στόχος των τεσσάρων Συλλόγων είναι να ενταχθεί ο «ιστορικός τόπος και διατηρητέο μνημείο» (ΦΕΚ869Β/88) του Εναερίου και των Σμυριδορυχείων υπό την αιγίδα της UNESCO (ως διατηρητέο μνημείο του σύγχρονου ευρωπαϊκού βιομηχανικού πολιτισμού).
Για την επίτευξη του τελικού στόχου απαιτούνται να γίνουν πολλά, μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα που θα αναδείξουν το Προβιομηχανικό Πάρκο Εξόρυξης και Μεταφοράς Σμύριδας στην Μουτσούνα και την Στραβολαγκάδα Κορώνου και θα το καταστήσουν επισκέψιμο σε τουρίστες, φοιτητές, ερευνητές και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Τα πρώτα βήματα πρέπει να είναι:
1. Αποφόρτιση των 12 στρεμμάτων της Αποθήκης (που περιλαμβάνει τον τερματικό σταθμό και το Μηχανοστάσιο του Εναερίου) στην Μουτσούνα από τους σωρούς της Σμύριδας (μέσω της μεταφοράς τους στο Καμπί) με ταυτόχρονη περίφραξη του χώρου και ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων.
2. Ολοκλήρωση των έργων στην Σαραντάρα, με ταυτόχρονη επισκευή όλων των ζημιών που έχουν προκληθεί, ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων και ολοκλήρωση του προβιομηχανικού πάρκου της Στραβολαγκάδας και ανάδειξη των εγκαταστάσεων φόρτωσης στον Λυώνα.
3. Διαμόρφωση μίας επισκέψιμης στοάς σε κάθε πλευρά του βουνού Αμμόμαξη (μία από την πλευρά της Κορώνου και μία από την πλευρά της Απειράνθου)
4. Επικαιροποίηση και συμπλήρωση των μελετών του ΙΓΜΕ και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου για την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση των Σμυριδορυχείων και του Εναερίου.
5. Ένταξη του έργου της Ανάδειξης του Προβιομηχανικού Πάρκου Σμύριδας της Μουτσούνας στο ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση των αντιστοίχων έργων στην Στραβολαγκάδα Κορώνου.
6. Αξιοποίηση του αρχειακού υλικού της Διεύθυνσης της Μουτσούνας, των Σμυριδεργατικών Σωματείων και της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας (υλικό που αφορά την Σμύριδα)
Τα Δ.Σ. του Απεραθίτικου Συλλόγου, του Συλλόγου Κορωνιδιατών, του Συλλόγου Κεραμωτής και του Συλλόγου Σκαδιωτών-Μεσωτών
18 σχόλια:
Που ξεσκαρμώσατε πάλι αυτό το έγγραφο που δεν έχει ακόμα υποβληθεί. Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον και αν εξαιρέσουμε το μαξιμαλιστικό του στόχο που αφορά την Ουνέσκο(καθόλου δε μας χαλά να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε για να γίνουν τα όνειρα πράξη) έχει ενδιαφέρουσες και ολοκληρωμένες πολιτιστικές προτάσεις για τη σμύριδα. Υπάρχουν οι δυνατότητες να χρηματοδοτηθούν, έτσι ενωμένα και ενιαία που παρουσιάζονται, αρκεί να γίνει μεθοδική δουλειά με τους ειδικούς επιστήμονες, το Δήμο και τα τοπικά διαμερίσματα. Ο αγώνας τώρα αρχίζει και χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια και κυνήγι.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΣΜΥΡΙΔΟΧΩΡΙΩΝ.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗ ΘΕΜΑΤΟΣ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ.
ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΞΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ, ΚΑΛΩ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΥΣΤΟΧΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΙ. ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΧΡΕΙΑΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΖΟΥΝ, ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΝΗΣΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ , ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.
ΠΑΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Ξέρετε πόσα ελληνικά μνημεία είναι υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ; Ελάχιστα και μνημεία επιπέδου Δελφών, Ακρόπολης, Ολυμπίας, Αγίου Όρους, Κωσσού.
Εξαιρετική η πρωτοβουλία σας. Μακάρι και σε άλλα θέματα οι Σύλλογοι να εύρισκαν κοινό τόπο και συνεννόηση.
Όμως πολύ προσοχή στο θέμα με την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Υπάρχει κάποιο «παράρτημα» στον Πειραιά του Μαρωνίτη.
Ρωτήστε τους Κωμιακίτες διότι αν θυμάμαι καλά είναι μπέρδεμα…
Εκείνοι “που ξόδεψαν την ζωή τους στην εξόρυξη της Σμύριδας κάτω από απάνθρωπες συνθήκες “ το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει είναι η ΟΥΝΕΣΚΟ.
Επικεντρώστε το ενδιαφέρον σας σε όλα τα άλλα διότι αποτελούν μια αξιολογότατη αλλά δύσκολη πρωτοβουλία.
Εύγε !
Έτσι και μπλέξουν με την μαϊμού-Ουνέσκο του Μαρωνίτη στον Πειραιά ΚΑΗΚΑΝ, όπως έχει καεί ο δήμος Νάξου το περασμένο καλοκαίρι με το δήθεν διεθνές φεστιβάλ, ο Σύλλογος Κορωνίδας δυο καλοκαίρια. Ο Μαρωνίτης στην Κωμιακή τους υποσ΄χεθηκε ότι θα βάλει στην παγκόσμια κληρονομιά της Ουνέσκο τον θολωτό μυκηναϊκό τάφο!!! Η Κορωνίδα έγραφε τότε "Τα μνημεία της Κωμιακής στην αγκαλιά της Ουνέσκο"...
Άμα ακούτε "Ουνέσκο Πειραιώς-νήσων" να φτύνετε τρεις φορές στον κόρφο σας.
Ο Μαρωνίτης είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής στον Πειραιά. Έχει δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και διοργανώνει εκδηλώσεις που συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ουνέσκο και μάλιστα σε μία ήταν και ο Γ. Αναστασόπουλος, πρεσβευτής της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Αλλά το θέμα δεν είναι ο Μαρωνίτης. Το θέμα είναι το ΣΜΥΡΙΓΛΙ και η ανάδειξή του από την απαξίωση και την αφάνεια που το καταδίκασε η ανάξια πολιτική ΟΛΩΝ των κυβερνητικών κομμάτων.
Ήρθε η ώρα της σμύριδας.
Αν αξιοποιηθούν τουριστικά οι εγκαταστάσεις του εναέριου κάτι θα γίνει ως προς τον τουρισμό στην περιοχή. Ως προς τα άλλα το σμυρίγλι ως ορυκτό δεν έχει πλεόν καμιά τύχη. Γαι τον Σύλλογο Ουνέσκο Πειραιά και τον Πρόεδρό του ρώτα καλύτερα τον Δήμο Νάξου, τους δημοσιογράφους των ΜΜΕ στη Χώρα, αλλά και τον Σύλλογο Κορωνίδας και το Τοπικό Συμβου΄λιο Κωμιακής. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι η κολυμβήθρα του...Σιλωάμ, τότε το πρόσωπο που αναφέρεις έχει την ...έξωθεν καλή μαρτυρία.
Τα ελληνικά μνημεία που έχουν κηρυχθεί ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της Ουνέσκο, είναι τα εξής;
Ναός του Επικούριου Απόλλωνα
(1986)
Αρχαιολογικός τόπος των Δελφών
(1987)
Ακρόπολη (1987)
Άγιο Όρος (1988)
Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου
(1988)
Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης (1988)
Μετέωρα (1988)
Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)
Αρχαία Ολυμπία (1989)
Μυστράς (1989)
Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990)
Δήλος (1990)
Πυθαγόρειον και Ηραίον Σάμου
(1992)
Αρχαιολογικός τόπος της Βεργίνας
(1996)
Ιστορικό κέντρο (Χώρα), Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Σπήλαιο Αποκάλυψης στη νήσο Πάτμο
(1999)
Αρχαιολογικοί τόποι των Μυκηνών και της Τίρυνθας (1999)
Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας (2007)
Συνολικά λοιπόν 16 μνημεία της Ελλάδας έχουν υπαχθεί στα μνημεία της Παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Μπορεί ο Εναέριος να γίνει το 17ο; Μάλλον χλωμό μου φαίνεται.
“….απαιτούνται να γίνουν πολλά, μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα που θα αναδείξουν το Προβιομηχανικό Πάρκο Εξόρυξης και Μεταφοράς Σμύριδας στην Μουτσούνα και την Στραβολαγκάδα Κορώνου και θα το καταστήσουν επισκέψιμο σε τουρίστες, φοιτητές, ερευνητές και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.”
Παιδιά τα βήματα να είναι μεγάλα, δρασκελιές που λέμε, αλλά σταθερά και με ενότητα…
Να μην ξεχνάμε και κάτι ακόμη. Ότι οι σημερινοί σμυριδεργάτες δεν είναι και καλά οπαδοί της αξιοποίησης του σμυριγλιού. Προτιμούν να έχουν το"ΠΡΟΝΟΜΙΟ".
Επιτέλους !!!!!!!
Άντε. Καλή τύχη στην προσπάθεια ώστε να δικαιωθούν και οι Απολλωνιάτες σμυριδεργάτες-μαιμού.
Τι δουλειά βρε παλαβιάρη έχουν οι προτάσεις με τους Απολλωνιάτες σμυριδεργάτες; Κόλλησε το γραμμόφωνο...Δεν το πετάς;
Σοβαρευτείτε ρε που θέλετε τον εναέριο με προστασία Ουνέσκο. Ο εναέριος κατ'αρχήν θέλει Εισαγγελέα για να φέρει στην επιφάνεια αυτούς που εκμεταλεύονται τις ατέλειες του Νόμου και χωρίς να έχουν δουλέψει λεπτό στις στοές απολαμβάνουν, επιδόματα, ασφάλιση και συντάξεις.
Ή ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ;;;
Τι σχέση, άσχετε, έχει ο εναέριος με τους λαθρασφαλισμένους;
Δημοσίευση σχολίου