Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, 87 χρόνια μετά τη δίκη, απαλλάσσει τους εκτελεσθέντες στρατιωτικούς και πολιτικούς, στηριζόμενη σε τυπικούς λόγους
Σε πλήρη ανατροπή της Ιστορίας οδηγεί για πρώτη φορά δικαστική απόφαση, καθώς ο Άρειος Πάγος, 87 χρόνια μετά και χωρίς να έχει στη διάθεσή του την άφαντη πλέον σχετική δικογραφία, απαλλάσσει τους καταδικασθέντες και εκτελεσθέντες (πολιτικούς και στρατιωτικούς) για τη Μικρασιατική Καταστροφή!
Σύμφωνα με πληροφορίες-όπως γράφει σήμερα στο ΕΘΝΟΣ ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ-η Ολομέλεια ΑΠ υπό τον πρόεδρό της Γ. Καλαμίδα, σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση, έκρινε απαράδεκτη την παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια από το Ζ' ποινικό τμήμα λόγω οριακής πλειοψηφίας (3-2) και δέχτηκε ότι η σχετική παραπομπή είναι υποχρεωτική μόνο στις αιτήσεις αναίρεσης και όχι στις αιτήσεις επανάληψης της διαδικασίας, όπως συμβαίνει με τη «δίκη των έξι».
Για τον τυπικό αυτό λόγο η Ολομέλεια δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης, με συνέπεια (παρά την επαναφορά της υπόθεσης στο τμήμα) κανα γίνεται πλέον δεκτή η αίτηση επανάληψης της δίκης (που φυσικά δεν μπορεί να ξαναγίνει) και να κηρύσσονται αθώοι οι 6 πολιτικοί και στρατιωτικοί που καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 15-11-1922 από το Έκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών για εσχάτη προδοσία, ταλογίζοντάς τους ευθύνες για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ετσι γίνεται δεκτή η αίτηση που υπέβαλε ο εγγονός του τότε πρωθυπουργού Π. Πρωτοπαπαδάκη και η Ιστορία αλλάζει μέσω δικαστικής απόφασης, σχεδόν ύστερα από έναν αιώνα, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά.
Και τούτο διότι υπερισχύει πλέον η γνώμη της οριακής πλειοψηφίας του Ζ τμήματος ΑΠ, ότι από τα στοιχεία που προσκόμισε ο εγγονός (Μιχ. Πρωτοπαπαδάκης) γίνεται φανερό, αγγίζοντας τη βεβαιότητα, ότι οι 6 ήταν αθώοι για τα εγκλήματα, για τα οποία καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν.
Ωστόσο, κατά τη μειοψηφία, τα επίμαχα στοιχεία ήταν ισχνά, καθώς στηρίζονταν σε εκτιμήσεις και μεταγενέστερες προσωπικές απόψεις πολιτικών.
Αδύνατη η διερεύνηση
Συνεπώς δεν μπορούν να θεωρηθούν νέα στοιχεία, ούτε να ανατρέψουν την καταδίκη ύστερα από 87 ολόκληρα χρόνια -τονίζει η μειοψηφία-, πολύ περισσότερο αφού δεν βρέθηκαν στα αρχεία του κράτους η απόφαση και τα πρακτικά της δίκης, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διερεύνηση της αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας των μαρτύρων στο Έκτακτο Στρατοδικείο!
Η πλειοψηφία του τμήματος στήριξε την αθωωτική κρίση κυρίως σε δηλώσεις που είχαν κάνει μεταγενέστερα διάφοροι πολιτικοί και στρατιωτικοί της εποχής εκείνης (Ελ. Βενιζέλος, Θ. Πάγκαλος κ.λπ.) και σε βιβλία του τότε Αρχηγείου Στρατού.
Το «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος» διατύπωσε λίγες μέρες πριν από τη δίκη στην Ολομέλεια ΑΠ ισχυρές επιφυλάξεις για την όλη διαδικασία, τονίζοντας ότι μια κορυφαία ιστορική στιγμή του 20ού αιώνα, με ιδιαίτερες πολιτικές, κοινωνικές, στρατιωτικές προεκτάσεις, δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας, κάνοντας έκκληση στον ΑΠ να εκτιμήσει ότι η τελική απόφαση ανήκει στην κρίση της Ιστορίας.
Καταδικασθέντες και εκτελεσθέντες ήταν οι πρωθυπουργοί Π. Πρωτοπαπαδάκης, Δ. Γούναρης και Ν. Στράτος, οι υπουργοί Ν. Θεοτόκης, Γ. Μπαλτατζής και ο αρχιστράτηγος Γ. Χατζηανέστης.
Η εσχάτη προδοσία αφορούσε τον κλονισμό του ηθικού του μαχόμενου στην Ιωνία στρατού, τη μεταφορά μεγάλης δύναμης από το μικρασιατικό μέτωπο που εξασθένισε, την παράδοση αποθηκών με πολεμικό υλικό και μεγάλων τμημάτων της στρατιάς.
Έτσι, με μία ψήφο διαφορά, ο ΑΠ δίνει εντολή ουσιαστικά να ξαναγραφεί η νεότερη Ιστορία από την αρχή...
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
20 σχόλια:
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ.
Φίλοι Α-Νάξιοι.
Προσπαθήστε να είστε αντικειμενικοί κριτές χωρίς κομματικές και παραταξιακές παροπίδες. Οι ΈΞΗ ήταν αθώοι, είτε σας αρέσει είτε όχι. Η φράση "σε πλήρη ανατροπή της ιστορίας" δεν είναι δόκιμη. Η ιστορία ΔΕΝ ανατρέπεται, έγινε, συνέβη. Η ερμηνεία αλλάζει μόνον. (Εσείς ώς "αριστεροί" θα έπρεπε να είστε καχύποπτοι απέναντι σε αποφάσεις εκτάκτων στρατοδικείων έτσι κι αλλιώς). Η δίκη ήταν μία παρωδία και η εκτέλεση μία πράξη βαρβαρότητας, όπως ΚΑΘΕ εκτέλεση.
Και όπως έγραψε ο Άλκης Ρήγος "σήμερα κανείς δεν αμφιβάλλει πια πως η καταδίκη ήταν πράξη πολιτικής σκοπιμότητας. Πράξη δια της οποίας - ο ένας των ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΩΝ αστικών πολιτικών κόσμων - έριχνε τις ευθύνες της καταστροφής στον άλλο".
Ας κλείσει με την απόφαση αυτή ένα τραγικό κεφάλαιο στην νεώτερη ελληνική ιστορία, και ας ευχηθούμε πως δεν θα ξαναζήσουμε έναν νέο εθνικό διχασμό.
Αιωνία τους η Μνήμη και ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.
W.
Τελικά σε αυτό το τόπο ποιός ευθύνεται για τις καταστροφές του;
Και δεν μιλώ επί της ουσίας μιας και τα γεγονότα και οι πράξεις φαντάζουν τόσο μακρυνά μετά από 87 χρόνια.
Μέχρι χθες μιά μόνο καταστροφή είχε αποδοθεί σε κάποιους. Έτυχε ο ένας από τους υπευθύνους να είναι συμπατριώτης μας και για τον οποίο, να σημειωθεί, ο Ελ. Βενιζέλος είχε πει : " ο αδικώτερον εκτελεσθείς ήτο ο μακαρίτης ο Πρωτοπαπαδάκης ".
Από σήμερα λοιπόν για την Μικρασιατική καταστροφή ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.΄Οπως δεν φταίει κανείς για το 65 (που έφερε το 67 και το 74), για τα ΙΜΙΑ, για το χρηματιστήριο, για τη SIEMENS, για την VODAFONE, για το κανόνι που θα βαρέσουμε, για τον Ζαχόπουλο, για τη συμφωνία του Αμβούργου με την Έρευνα και Διάσωση στη θάλασσα, για τη χώρα-παράδεισο των λαθρομεταναστών και των παρανόμων, για την επερχόμενη συνεκμετάλευση του Αιγαίου (πρωτόκολλο της Μαδρίτης), για την ντροπή των μισθωτών που είναι οι υψηλότερα αμοιβόμενοι Έλληνες.
Σε αυτό το κράτος-μπουρδέλο μόνον οι Απριλιανοί "πληρώσανε" και καλά τους κάνανε.
Αυτό το τελευταίο μήπως πρέπει να μας πει κάτι; Μήπως το πολίτευμα της χώρας είναι Κοινοβουλευτική Δικτατορία που στηρίζει και εδραιώνει τη δύναμη του στην βεβαιωμένα πλέον σάπια ελληνική κοινωνία;
Θα συμφωνήσω.
Ας αναζητήσουμε τους πραγματικούς ενόχους. Όποιοι και να είναι αυτοί.
Και ανάμεσα σε όλα εκείνα που ο φίλος των 5.30 αναφέρει θα προσθέσω κι εγώ το Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, τα Ίμια, την προδοσία του Οτσαλάν. Ας τολμήσουμε να αποδώσουμε τις ευθύνες, δίκαια όμως και όχι άδικα, σε όποιους ευθύνονται, όσο ψηλά κι άν βρίσκονται, δεξιά και αριστερά.
Πάντως οι ΕΞΗ είναι αθώοι.-
W
ΥΓ: Εγώ πάντως ξέρω ποιός φταίει για την Μικρασιατική καταστροφή, και για πολλές άλλες, αλλά δεν το λέω γιατί θα τσακωθούμε.
Στην συνέχεια των όσων ανέφερα στις 05:30 ξεκαθαρίζω ότι και εγώ πιστεύω ότι και οι Έξη ήταν αθώοι. Αλλά ποιοί είναι οι ένοχοι και ποιός θα τους αναζητήσει; Ποιός θα τιμωρηθεί σε αυτή τη χώρα για την καθοδική πορεία της διαχρονικά;
Ποιος ευθύνεται για τη μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνισμού κύριε W; Ποιος ευθύνεται για τις λάθος αποφάσεις, για τον ξεριζωμό του ελληνισμού, για το ξεπούλημα στους ιμπεριαλιστές, για το θλιβερό "οίκαδε";
Έκτακτο Στρατοδικείο. Ωραία. Και γιατί δεν επαναλαμβάνονται οι δίκες των εκτάκτων στρατοδικείων του Εμφυλίου και της Χούντας; Είσαι σίγουρος οτι αν γίνει αίτηση για επανάληψη δίκης εκτελεσθέντος από απόφαση Έκτακτου Στρατοδικείου του Εμφυλίου θα δικαιωθεί έστω και ένας; Εγώ δεν είμαι σίγουρος. Η Δικαιοσύνη είναι ταξική. Στην απόφαση των 6 δεν είχε λόγο να επιληφθεί και να αναψηλαφ'ησει την ιστορία. Αυτόείναι δουλειά των ιστορικών.
Τι θέλετε να πείτε, δεν ευθύνονται οι έξι για την Μικρασιατική καταστροφή; Και ποιος ευθύνεται; Ποιοι έφεραν τον βασιλιά; Ποιοι ξήλωσαν όλους τους βενιζελικούς αξιωματικούς από την πρώτη γραμμή του μετώπου; Ποιοι βάλθηκαν να χτυπήσουν τις αποθήκες του Κεμάλ και ξυπόλητοι έβαλαν στόχο την Άγκυρα;
Δεν έπρεπε να τους εκτελέσουν, αλλά διέπραξαν εθνικό έγκλημα και εξ ατίας τους χάθηκε η Μικρά Ασία, η Ανατολική Θράκη, προαιώνιες εστίες του Ελληνισμού. Αυτοί δεν έλεγαν τότε για μια "μικρή και έντιμη Ελλάδα;".
Σε τελευταία ανάλυση ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ. Παραπέμφθηκε η υπόθεση να ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ-ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΘΕΊ στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.
Σε λίγο θα τους ανακηρύξετε και σε "ήρωες".
http://naxios.blogspot.com/2009/12/blog-post_3336.html
Απαράδεκτοι έκανα μπάχαλο την ΟΝΑΣ για μια καρέκλα
Μεγάλες ανατροπές (το δημοσίευμά μας έπαιξε το ρόλο του) είχαμε στην χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. της Ο.Ν.Α.Σ.. Το νέο Δ.Σ. δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο αφού κανένας εκ των υποψηφίων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους 11 ψήφους που απαιτούνταν. Συγκεκριμένα έλαβαν:
Νίκος Μαιτός 10,
Μανώλης Καλαϊτζής 9, και
Λευκά 2
Παρασκηνιακές πληροφορίες αναφέρουν πως από το στρατόπεδο του Καλαϊτζή αυτομόλησαν προς τον Μαϊτό ο Κώστας Βερνίκος, ο Στέλιος Στρούβαλης και η Ζανέτα Δέτση (εδώ αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο τελευταίοι είναι συγχωριανοί του Καλαϊτζή).
Παταγώδης ήταν και η αποτυχία του Κώστα Βερνίκου, που αν και μόνος του ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ εκλεγεί γραμματέας. Και παρόλο που οι συνεργασίες τις τελευταίας στιγμής τον έφερναν φαβορί, φαίνεται πως οι παλιοί του σύντροφοι δεν του συγχώρησαν τις απιστίες . Φημολογείται, χωρίς όμως να εξακριβώνεται, πως πίσω από την εξελιξη αυτή βρίσκεται ο δήμαρχος Νάξου Νίκος Μαράκης.
Παρά τον πόλεμο που δέχθηκαν, οι Απεραθίτες κατάφεραν να διασωθούν. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου τους Πέτρος Καραπάτης, έστω και οριακά, εξελέγη πρώτος Αντιπρόεδρος λαμβάνοντας 11 ψήφους. Ακόμα, η Σοφία Γρατσία -Χατζουδη με 14 ψήφους, και συνεπώς με περισσότερη άνεση, εξελέγη Ειδική Γραμματέας.
Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Πρόεδρος: Μαϊτός Νίκος 10, Καλαϊτζής Μανώλης 9, Λευκά 2
Α? Αντιπρόεδρος: Καραπάτης Πέτρος 11, Λευκά/Άκυρα 10
Β? Αντιπρόεδρος: Στρούβαλης Στέλιος 11, Δημητροκάλλης Γεώργιος 6, Λευκά/Άκυρα 4
Γενικός Γραμματέας: Βερνίκος Κώστας 8, Λευκά/Άκυρα 13
Ταμίας: Κονδύλης Σταυρος 18, Λευκά/Άκυρα 3
Ειδικός Γραμματέας: Σοφία Χατζούδη-Γρατσία 14, Λευκά/Άκυρα 7
Έφορος: Λιαδάκης Στέλιος 18, Λευκά/Άκυρα 3
Οι Νίκος Μαϊτός και Κώστας Βερνίκος, υποψήφιος Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας αντίστοιχα, ανακοίνωσαν προφορικά την απόφασή τους να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους αφού δεν συγκέντρωσαν 11 ψήφους – δεν διευκρίνησαν αν θα είναι υποψήφιοι εκ νέου .
Επίσης μεγάλη δυστοκία παρατηρήθηκε στην ανεύρεση Ταμία και Ειδικού Γραμματέα καθώς κανένας από τους Συμβούλους δεν ήθελε να θέσει υποψηφιότητα (στην γραμμή του Μαϊτού ήταν ο Αποστόλης Σαχάς και η Σοφία Μάρκου αντίστοιχα).
Αν σας πώ ποιός πραγματικά φταίει θα τσακωθούμε. Και δεν το θέλω πατριώτες. Αν με πιέσετε όμως θα σας δώσω μερικά hints, που θα έλεγαν και οι φίλοι του οι Άγγλοι. Είναι ο ίδιος που έκανε το ιδιώνυμο, που έστειλε ελληνικό στρατό να καταπνίξει την μπολσεβίκικη επανάσταση, που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ι.Μεταξά.
W.
Σώπα ρε ανιστόρητε που θα μας πεις για τον Βενιζέλο, τον δημιουργό της Ελλάδας των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών. Διάβασε λίγο ιστορία και όχι αριστερούς ή προοδευτικούς έστω ιστορικούς, διάβασε Σπ. Μαρκεζίνη, διάβασε το ημερολόγιο του Μεταξά. Ποιος κυβερνούσε από το 1921 μεχρι το 1922; Ποιος ήταν Πρωθυπουργός όταν οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη; Πού ήταν ο αρχιστρατηγος Χατζανέστης, όταν ο ελληνικός στρατός διαλυόταν στο Αφιον ΚΑραχισάρ; Ποιοι έφεραν άρον άρον πίσω τον γερμανόφιλο βασιλιά, παρά τις προειδοποιήσεις των συμμάχων, ότι θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα; Ποιοι έκαψαν τα βιβλία του δημοτικού το 1921 επειδή ήταν στη δημοτική;
Φυσικά έκανε και λάθη ο Βενιζέλος, κυρίως στην εσωτερική πολιτική, αστός πολιτικός ήταν και ποτέ κομμουνιστής, αλλά δεν προκάλεσε εθνικές καταστροφές, δεν ξεπούλησε ελληνικά εδάφη, δεν αναθεμάτισε αντιπάλους. Στη διετία 1921-1922 η Ελλάδα έχασε τη ΜΙκρασία, την Ανατολική Θράκη, τη Βόρεια Ήπειρο, την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα. ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΟΙ ΕΞΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, ΕΘΝΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΣ. Άλλο προδοσία και άλλο εσχάτη προδοσία. Δεν πρόδωσαν οι έξι,δεν συνεργάστηκαν με τους Τούρκους στην καταστροφή της Μ.Ασίας, αλλά τα εγκλήματά τους ήταν εθνικά εγκλήματα, με συνέπεια τον θάνατο ενός εκατομμυρίου Ελλήνων και τον ξεπατωμό απ' τις πατρογονικές τους εστίες 1.800.000 Ελλήνων. Η μεγαλύτερη Εθνική καταστροφή που υπέστη ο Ελληνισμός στην ιστορία του, γράφει ο Μαρκεζίνης, ήταν αυτή του 1922.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΟΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ. Και μην θεωρείς σίγουρη την απόφαση από την αναψηλάφιση. Άλλη θα είναι η σύνθεση πυο θα τη δικάσει από εκείνη που ήταν αρχικά. Όλα είναι ανοιχτά.
Αλλά μην το παρατραβάτε ανιστορητοι δεξιοί. Η ΜΙκρασιατική καταστροφή ήταν έργο της βασιλικής παράταξης αποκλειστικά.
Φίλε όλοι ιστορία διαβάζουμε.
Οι συντηρητικοί τον Σπ.Μαρκζίνη, οι προοδευτικοί, τον Ν.Ψυρούκη. Μην εκτοξέυεις κατηγορίες και αφορισμούς και προσπάθησε να δείς τα πράγματα αντικειμενικά. Καθένας βέβαια έχει το ύφος και το ήθος του και καθώς scritpa manent, έστω και ανώνυμα, όλοι κρινόμαστε. (Και μία ερώτηση απο έναν ανιστόρητο και ίσως αγεωγράφητο: αυτά που έχασε η Ελλάδα, τα είχε πρίν το 22;)
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε ολους.
W
Ασφαλώς τα είχε εξασφαλίσει ο Βενιζέλος με τη συνθήκη των Σεβρών, είχε καταληφθεί η Αν. Θράκη από τον Ελληνικό στρατό και είχε υπογράψει τη συνθήκη Ραπάλο για την Βόρειο Ήπειρο. Και όλα αυτά με την στηριξη των συμμάχων της ΑΝΤΑΝΤ. Το τελευταίο είχε τότε ιδιαίτερη σημασία.
Η Συνθήκη των Σεβρών δημιουργούσε την Ελλάδα των δύο Ηπέιρων και των πέντε θαλασσών και με την παρότρυνση και στήριξη της; ΑΝΤΑΝΤ ο Βενιζέλος αποβίβασε στρατό στη Σμύρνη. Και κάτι ακόμη: Ο Κεμάλ είχε συμφωνήσει να κρατήσειθ η Ελλάδα το σαντζάκι της Σμύρνης. Βέβαια ο Βενιζέλος δεν θα έκανε την ανοησία να εκστρατεύσει εναντίον της Άγκυρας, θα εφάρμοζε όσα προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών. Αλλά η βασιλική παράταξη έβαζε πάνω απ' όλα τον γερμανόφιλο βασιλιά, στον οποίο ο Κάιζερ της Γερμανίας έγραφε τότε:
"Σ' ευχαριστώ για τη στήριξή σου, έστω κι αν η Ελλάδα θα χάσει κάποια εδάφη της. Θα έχετε όμως την αιώνια αγάπη μου".
Αααα θα τα έπαιρνε.
Εντάξει κάτάλαβα.
ΘΑ,ΘΑ, ΘΑ δηλαδή.
W
Διαβάζεις αυτά που θες. Η Συνθήκη των Σεβρών είχε υπογραφεί, ο ελληνικός στρατός είχε γεί στη Μ. Ασία και είχε εγκατασταθεί εκεί ελληνική διοίκηση, ο ελληνικός στρατός είχε καταλάβει την Αν. Θράκη και τη Β.Ήπειρο. Στη Β.Ηπειρο υπήρχε και κυβέρνηση. Δεν τα ξέρεις καλά. Αν οι βασιλικές κυβερνήσεις του 1921-1992 ακολουθούσαν την πολιτική τουτ Βενιζέλου ΔΕΝ θα οδηγούσαν την Ελλάδα στη Μικρασιατική καταστροφή, ακόμη κι αν δεν πρασαρτούσαν εδάφη της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα, δεν θα είχαμε τις σφαγές, τις καταστροφές τον ξεριζωμό.
Και επειδή το ζητούμενο εδώ είναι αν οι 6 ήταν ένοχοι εσχάτης προδοσίας ή όχι, να πούμε πώς:
1)Όπως διαπιστώνει ο Μ.Λ.Σμίθ, "κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης, το εναντίον των 6 κατηγορητήριο δεν αποδείχθηκε από κανένα στοιχείο και με κανένα τρόπο". Και συνεχίζοντας αναφέρει πως όλοι οι μάρτυρες, ακόμη και εκείνοι που προτάθηκαν από τον στρατιωτικό επίτροπο, απέκλεισαν εντελώς κάθε έστω και υπόνοια εσχάτης προδοσίας.
2)Ο Κων. Ζαβιτσιάνος, υπουργός του Βενιζέλου, μάρτυρας στη δίκη, αμφισβήτησε το ποινικό μέρος του κατηγορητηρίου και απέκλεισε σε κάθε περίπτωση το στοιχείο του δόλου από τις πράξεις ή παραλείψεις των κατηγορουμένων. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο τότε υπαρχηγός των Φιλελευθέρων, ο Εμμ. Ρέπουλης.
3) Στην Ιστορία του ο Σπ.Μαρκεζίνης (Τόμος Β, σελ.484-5) παραθέτει απόσπασμα επιστολής του Πάγκαλου προς τον Ε.Βενιζέλο: "..Ανέλαβον το άχαρον έργον του προέδρου της ανακριτικής επιτροπής που απέστειλα ήδη εις το Επαναστατικόν Στρατοδικείον την πρώτην δόσιν των οκτώ κατηγορουμένων, ών η δίκη αρχίζει αύριον. Κατ' εμήν πεποίθησιν θα καταδικασθούν και θα τυφεκισθούν ασφαλώς".
Ο εγγονός του ανωτέρω κυρίου, που όπως φαίνεται διαπνέεται από γνήσια αισθήματα δημοκρατίας και δικαίου, είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Που όμως είναι τυχερός που δεν υπάρχουν στην αντίπαλη απ αυτόν παράταξη άνθρωποι σαν τον παππού του, διότι τότε θα είχε να αντιμετωπίσει κι αυτός δίκη και τιμωρία για τα εγκλήματα των Ιμίων και του Οτσαλάν.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
W
Τι σχέση μπορεί να έχει η υπόθεση Οτσαλάν ή τα Ίμια με την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής; Τέτοια "επιχειρήματα" είναι για γέλια και για κλάματα. Είχαμε κάποια εθνική καταστροφή στα Ίμια; ή με την υπόθεση Οτσαλάν;
Μάθε καλά κάτι: Όλες οι μεγάλες εθνικές καταστροφές έγιναν με κυβερνήσεις ΔΕΞΙΕΣ. Δυστυχώς.
Θα συμφωνήσω μαζί σου διότι απλά είχαμε ΠΑΝΤΑ δεξιές κυβερνήσεις παρα τις περι αντιθέτου ρήσεις.
W
Όταν μιλάμε για την δίκη των έξη, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως ουσιαστικά η διαδικασία της αναθεώρησης είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν.
Τον Ιανουάριο 1929 ο Ελευθέριος Βενιζέλος απέστειλε στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Παναγή Τσαλδάρη επιστολή, στην οποία σαφώς μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Δύναμαι να διαβεβαιώσω υμάς κατά τον πλέον κατηγορηματικόν τρόπο ότι ουδείς των πολιτικών αρχηγών της δημοκρατικής παρατάξεως θεωρεί ότι οι ηγέται της πολιτικής, ήτις ηκολουθήθη μετά το 1920, διέπραξαν προδοσία κατά της χώρας ή ότι εν γνώσει οδήγησαν τον τόπο εις την μικρασιατική καταστροφή».
Δημοσίευση σχολίου