“…Γεγονός είναι ότι η μάχη της Νάξου κράτησε τρεις μέρες.
Οι Γερμανοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Το Ε.Α.Μ. πήρε μέρος σύσσωμο στη μάχη, σε συνεργασία και με άλλες οργανώσεις και φρόντισε να μη δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις και να επικρατήσει η ομαλότητα στο νησί.
Δόξα και τιμή στο Βαλληνδρά,
το παλικάρι που σκοτώθηκε στη μάχη
κι έδωσε τη ζωή του στο βωμό της ελευθερίας.
το παλικάρι που σκοτώθηκε στη μάχη
κι έδωσε τη ζωή του στο βωμό της ελευθερίας.
Τιμή και στα μέλη της Ε.Ε. του Ε.Α.Μ. Γιώργο Ζευγώλη, Γιάννη Πριμηκύριο, Βασίλη Ορφανό, Δημήτρη Μαργαρίτη, Αντώνη Κατσουρό, Νίκο Σφυρόερα, Στέλιο Φλαμουρίδη, Μανώλη Καστελάνο και στο Φλώρο Φάρκωνα, που δεν ήταν μέλος της Ε.Ε. αλλά ήταν πολύτιμος βοηθός μου.
Τιμή ακόμα μεγάλη ανήκει σ’ όλο το λαό,
που πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση
και δε λογάριασε θυσίες και κόπους...”
που πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση
και δε λογάριασε θυσίες και κόπους...”
Από την αφήγηση του αείμνηστου Μανώλη Φάρκωνα, σε τιμητική εκδήλωση, που έγινε γι’ αυτόν το 1995 από το Σύλλογο Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ ΝΑΞΟΥ
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΑΛΚΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΑΓΑΙΑΣ
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΑΓΑΙΑΣ
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Σας καλούμε την Τρίτη 4 Αυγούστου 2009 και ώρα 20:00, στο Λύκειο Τραγαίας στην εκδήλωση – αφιέρωμα στο Γιώργο Λ. Βαλληνδρά, που σκοτώθηκε στη μάχη της Νάξου τον Οκτώβριο του 1944.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με ζωντανή μουσική.
Επίσης την Κυριακή 9 Αυγούστου, μετά τη Θεία Λειτουργία, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Χαλκί για το Γιώργο Βαλληνδρά και θα δοθεί το όνομά του στο δρόμο που βρίσκεται το σπίτι, στο οποίο έζησε.
11 σχόλια:
Συγχαρητήρια στους τρεις φορείς που κάνουν την εκδήλωση. Συγχαρητήρια στις Προέδρους τους Κατερίνα Σιδερή, Κατερίνα Γαλάνη και Μαρία Γεωργιάδου. Στην πρώτη γραμμή οι γυναίκες κι ας ανήκουν-έτσι λέγαν οι άντρες-στον άμαχο πληθυσμό.
Την κατάλληλη στιγμή μίλησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για κώδικα αξιών και για απαξίωση της πολιτικής. Δέστε ποιο κώδικα αξιών είχαν αυτοί που πέτυχαν την παράδοση των Γερμανών στη Νάξο στις 15 Οκτωβρίου 1944 και ποιο έχει σήμερα η κοινωνία και ιδίως η πολιτική.
Ωραίος ο Πρόεδρος. Είπε σήμερα αυτά που λέει ο κόσμος. Γι' αυτούς που βλέπουν την πολιτική σαν μέσο πλουτισμού, για την τρυφηλή ζωή των πολιτικών και την ανεργία, ειδικά των νέων, για το οτι έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας, για τις πελατειακές συμπεριφορές και διευκολύνσεις που έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, για την αναξιοκρατία, την ανάγκη επανακαθορισμού κανόνων, για τον κοινωνικό πολιτισμό, το τι κόσμο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.
Punkt, που είπε ο Πρόεδρος και λένε οι Γερμανοί. Τελεία.
Τελεία και παύλα που λένε οι Έλληνες.
Τρεις μέρες κράτησε η μάχη για τη απελευθέρωση της Νάξου από τη γερμανική φρουρά. Το απόσπασμα του Ιερού Λόχου και τα ένοπλα τμήματα των τοπικών αντιστασιακών οργανώσεων(του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Νάξου και του Στρατιωτικού Τμήματος Νάξου, που υπαγόταν στη διοίκηση του Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής) πέτυχαν να περιορίσουν τους Γερμανούς στο Κάστρο που είχαν καταφύγει για να αμυνθούν και να τους αναγκάσουν να παραδοθούν. Αναγκάστηκαν, αφού πρόβαλαν αντίσταση αλλά στο τέλος κατάθεσαν τα όπλα.
Στις 5 Μαΐου 1941 αποβιβάστηκαν οι Ιταλοί στη Νάξο και στις 15 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώθηκε το νησί από τη γερμανική φρουρά.
Για τη "μάχη της Νάξου" έχουν γράψει βιβλία ή άρθρα ο Αναστ. Ναυπλιώτης, ο Γ. Ζευγώλης, ο Μιχ. Γρατσίας, ο Μαν. Φάρκωνας.
Επειδή είναι κλειστά τέτοια ώρα τα βιβλιοπωλεία, ξέρεις αν υπάρχει κάτι στο διαδίκτυο, σχετικό με το θέμα;
Στις συζητήσεις των Ιερολοχιτών με τους Γερμανούς που ήταν στο Κάστρο, για την παράδοση των τελευταίων, συμμετείχε και ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας στη Χώρα Νικ. Κορρές, συνταξιούχος Εφέτης και γερμανομαθής.
Γι΄αυτόν που ζητά πληροφορίες από το διαδίκτυο, μην περιμένει να τα βρει όλα σε αυτό. Ποτέ δεν θα τα βρει ΟΛΑ. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις. Μπορεί όμως να παραγγείλει βιβλία από διαδικτυακά βιβλιοπωλεία!
Απάντηση σ' αυτό: "Στις συζητήσεις των Ιερολοχιτών με τους Γερμανούς που ήταν στο Κάστρο, για την παράδοση των τελευταίων, συμμετείχε και ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας στη Χώρα Νικ. Κορρές, συνταξιούχος Εφέτης και γερμανομαθής".
Λάθος, ο εν λόγω κύριος ήταν Πρόεδρος της Κοινότητας Χώρας στην Κατοχή, συνεργάτης των Γερμανών και έχει σχέση με την προδοσία του Γ. Σιδερή στους Γερμανούς, ο οποίος έσωσε δυο Άγγλους πιλότους που έπεσαν με το αεροπλάνο τους στον Κάμπο. Ο Σιδερής καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Γερμανούς όντας καταζητούμενος και παρολίγο να συλληφθεί με προδοσία του κυρίου αυτού, του αδελφού του Μανώλη στον Απόλλωνα και του γιου του αδελφού του Μάρκου. Ο Σιδερής ειδοποιήθηκε την τελευταία στιγμή και πρόλαβε κι έφυγε από τον Κάμπο. Η ιστορία είναι γραμμένη στον Γ΄τόμο του βιβλίου ΚΩΜΙΑΚΉ.
Για τη μάχη της Νάξου" έχει γράψει ένα βιβλίο ο Αν. Ναυπλιώτης με τίτλο "Η Μάχη της Νάξου" θα το βρεις στα βιβλιοπωλεία της Νάξου.
Αυτό το τελευταίο βιβλίο που αναφέρεις γράφει για τον Κορρέ όσα γράφτηκαν εδώ.
Όποιος θέλει να μάθει την εαμίτικη εκδοχή(πιο κοντά στα πράγματα από τη ρετουσαρισμένη και μακιγιαρισμένη "εθνική" του Ναυπλιώτη) πρέπει να διαβάσει το περιοδικό "Απεράθου" του 2005, όπου γράφουν οι μάρτυρες και πρωταγωνιστές των γεγονότων Β.Σφυρόερας, Γ.Ζευγώλης και κυρίως ο Μιχ. Γρατσίας.
Δημοσίευση σχολίου