Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ασφαλιστικό, το μισό κλάσμα


Ωραία, συγκρουστήκαμε πολιτικά και συνδικαλιστικά για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα για τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων κλπ.

Ο καβγάς έγινε για τις παροχές, δηλαδή για τον παρονομαστή του κλάσματος. Ένα κλάσμα όμως έχει και αριθμητή, που είναι φυσικά οι εισροές. Η θετική σχέση τους δίνει το αποτέλεσμα και όχι οι λεγόμενες καλές προθέσεις.

Επειδή το δομικό πρόβλημα του ασφαλιστικού δεν είναι και τόσο οι δαπάνες, που δεν είναι δα και τόσο μεγάλες, αλλά τα έσοδα, περιέργως το σκέλος αυτό ξεχάστηκε από τον «υψηλό προβληματισμό» που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Μήπως έστω και τώρα;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη μία ευκαιρία, για 300.000 επιχειρήσεις που χρωστούν στα Ταμεία

Της Ρούλας Σαλούρου

Έως τις 15 Οκτωβρίου θα ισχύει ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός της πάγιας που προβλέπεται στο νέο ασφαλιστικό νόμο, καθώς λόγω έλλειψης ρευστότητας (των ταμείων αλλά και των επιχειρήσεων), η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχώρησε μέσω τροπολογίας, σε νέα ρύθμιση, με ευνοϊκότερους όρους και περιορισμένη χρονική ισχύ. Η δεινή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών οργανισμών οδήγησε το υπουργείο Εργασίας στην απόφαση αυτή, αφού πληθαίνουν τα ταμεία και οι οργανισμοί που βρίσκονται στο κόκκινο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες στεγαστικής πολιτικής στους δικαιούχους του, αποφάσισε να παγώσει τις νέες αιτήσεις για δάνεια. Σήμερα, τα αποθεματικά του Οργανισμού δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, έναντι 750 εκατ. ευρώ το 2006, ενώ το ΙΚΑ χρωστάει στον ΟΕΚ περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί δε, πως στο νέο ασφαλιστικό, προβλέπεται μείωση των εσόδων του Οργανισμού, καθώς γίνεται μια εσωτερική «αναδιανομή» των εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, ώστε ένα ποσοστό αυτών, να κατευθύνεται στους κλάδους σύνταξης των ταμείων.

Αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο το ΙΚΑ, που έχει απορροφήσει σχεδόν το 46% της κρατικής επιχορήγησης, όσο και ο ΟΑΕΕ με απορροφημένο το 88,3%. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Τρόικας, κατά παρέκκλιση του μνημονίου και του ΠΣΑ, η καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενός ποσού που θα δώσει ανάσα στον Οργανισμό. Ανάσα, θα δώσει και η νέα ρύθμιση χρεών, όπως τονίζει και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, ιδιαίτερα μέσα στο πλέγμα αδυναμίας εκπλήρωσης επιχειρηματικών υποχρεώσεων και στενότητας ρευστότητας, που αντιμετωπίζουν πολλές βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Η νέα ρύθμιση, προβλέπει έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ποσού, και 60% σε περίπτωση τμηματικής - με min δόσης για οφειλέτες του ΟΑΕΕ τα 100 ευρώ, και ημερομηνία υποβολής αίτησης έως 15-10-2010. Σύμφωνα με το ΒΕΑ, η ρύθμιση αυτή θα συμβάλλει και στην ενίσχυση των οικονομικών των ταμείων, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα από την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων τους. Ιδιαίτερα για τον ΟΑΕΕ σημειώνεται ότι το ποσοστό της εισφοροδιαφυγής ξεπερνά το 30%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, με τη νέα ρύθμιση θα δοθεί οικονομική «ανάσα» σε περίπου 300.000 επιχειρήσεις που έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Να σημειωθεί δε, πως η ρύθμιση ισχύει και για οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλετών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 3833/10 και τηρούν τους όρους αυτής.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1010139

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΕΒΕ 700 ΕΥΡΩ ΤΟ 2ΜΗΝΟ ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. ΛΗΣΤΕΙΑ. ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΥΡΩΝ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ 145 ΕΥΡΩ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΒΕ..25 ΕΥΡΩ. ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΑΥΤΟΥΣ ,ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ,ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΡΩΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

Παρά την απλόχερη κρατική επιχορήγηση τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται στα όρια της οικονομικής πτώχευσης, με οξυμμένα ελλείμματα, υπερβολικό δανεισμό και με χρέη προς τρίτους. «Η Δημοκρατία στοιχίζει ακριβά» έλεγε συχνά ο αείμνηστος Αθανάσιος Τσαλδάρης και επιβεβαιώνεται από τις αυξανόμενες ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις προς όλα τα κόμματα.

Μια προσεκτική ματιά στους ισολογισμούς των κομμάτων τα τελευταία χρόνια δίνει σαφή εικόνα για την τραγική κατάσταση των οικονομικών τους, παρά τις ακριβές προεκλογικές εκστρατείες που διεξήγαγαν στις πρόσφατες εκλογές. «Τα κόμματα έχουν γίνει οι μεγάλοι ασθενείς του συστήματος» είχε πει παλαιότερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος και δεν είχε άδικο, αν κρίνει κανείς από την πορεία των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων που είναι αρκετά ζημιογόνοι οργανισμοί. Ο ΛΑΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥΣ

ταρζανακος

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ (Φωτογραφία: ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ)

TO BHMA

Ανώνυμος είπε...

ΠαΣοΚ και ΝΔ έχουν προεισπράξει την κρατική επιχορήγηση ως και το 2016 αλλά πορεύονται με οξυμμένα ελλείμματα, υπερβολικό δανεισμό και χρέη προς τρίτους
Υπερχρεωμένα στις τράπεζες και πλήρως εξαρτώμενα από την κρατική επιχορήγηση παραμένουν ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία, που αδυνατούν να εξορθολογίσουν τα οικονομικά τους, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να ζημιώνει πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως τους έλληνες πολίτες. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι οργανώσεις των δύο κομμάτων εξουσίας υπολειτουργούν, το ΠαΣοΚ και η ΝΔ είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες, χρωστώντας περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει ως προκαταβολή την κρατική επιχορήγηση, τουλάχιστον ως το 2016! Παράλληλα, για το 2010 τα κόμματα θα λάβουν, ανάλογα με τα ποσοστά τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, 109.343.200 ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ = ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. ΟΤΑΝ Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ, ΤΙ ΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ? ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΑΠΟΛΥΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ? ΕΕΕ?