Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Το ζητούμενο δεν είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στα αιολικά πάρκα αλλά ο κρατικός σχεδιασμός


Οι επενδύσεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως τα αιολικά πάρκα, επιδοτούνται από το δημόσιο ακόμα και στην τιμή πώλησης του παραγόμενου προϊόντος.
Λογικά οι Δήμοι, για την κάλυψη των αναγκών τους, θα έπρεπε να προηγούνται έναντι των ιδιωτών στις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό και οι άδειες δίνονται σε ιδιώτες, για τον απλό λόγο ότι πρόκειται για τη μοναδική επένδυση που έχει μηδαμινό ρίσκο. Έχει δηλαδή εξασφαλισμένη και την πώληση του παραγόμενου προϊόντος και την τιμή πώλησης.
Γιατί λοιπόν γι αυτές τις άδειες να μην προηγούνται οι Δήμοι;
Οι Δήμοι θα φροντίσουν για το περιβάλλον και θα παράγουν ενέργεια σύμφωνα με τις ανάγκες τους και όχι όση θέλει ο ιδιώτης προκειμένου να αποκομίζει υπερκέρδη και παράλληλα να επιβαρύνει υπέρμετρα το φυσικό περιβάλλον.
Είναι φανερό πως το ζητούμενο δεν είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην αιολική ενέργεια, αλλά με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί από την Κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτά σαν αρχή…

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαν αρχή θα ήθελα να προσθέσω δυο- τρία αυτονόητα…
1. Επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στην Ελλάδα σε προνηπιακό στάδιο , το πεδίο δράσης των επιτήδειων είναι ευρύ και πρόσφορο. Προφανώς ανάλογος είναι και ο κυβερνητικός σχεδιασμός ο οποίος έπρεπε να βρει εύσχημους τρόπους για να ξεχρεώσει ληξιπρόθεσμα κομματικά γραμμάτια που τρέχουν…
2. Με δεδομένο ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα της ΑΙΟΛΙΚΗΣ είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ –μη πυρηνική- μεσοπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών , εφαρμόζουν οι..αθεόφοβοι την «ενεργειακή πολιτική» τους δήθεν για το μέλλον του πλανήτη και των παιδιών μας, βασιζόμενοι στο σκοτάδι που βαδίζουν οι τοπικές κοινωνίες από πλευράς ενημέρωσης και όχι μόνο…
3. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι όχι απλά «επενδύουν» εκ του ασφαλούς αλλά στην ουσία πουλάνε αυτό που ο λαός μας απλά το λέει .. ΑΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑ…
4. Πολύ καλύτερα ξέρουν να βρίσκουν κατάλληλες πλάτες (κατά προτίμηση θεσμικούς παράγοντες με λαϊκή αποδοχή (;)..) για να στήσουν το.. παραμάγαζο!
Ως τέτοιους η ιστορία αναφέρει μεταξύ άλλων, τον Δήμαρχο Δρυμαλίας κ. Μπαρδάνη ο οποίος συμβούλεψε τους Κωμιακίτες «να μη ζητήσουν τα… μαλλιοκέφαλά τους » όταν η ΕΤΑΙΡΕΙΑ θα ζητήσει τα παλιοχώραφά τους και τον κ.Μανωλά που πρώτος σε ΟΛΑ, όπως πάντα έσπευσε να φυτέψει τα παλούκια για να κοιμηθεί ήσυχη η οικολογική του συνείδηση.

Για αρχή ,λοιπόν, το θέμα προφανώς δεν είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας. Το θέμα είναι ο πολιτικός σχεδιασμός για την εφαρμογή της. Και προσωπικά δεν ήλπιζα τίποτα λιγότερο ή τίποτα περισσότερο από τους…Βατοπεδιστές.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ΖΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ.
Είναι το αριστερό ψαλτήρι που κρατούν το ‘ίσο’ στο τελετουργικό.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ΝΑΙ ή ΟΧΙ ;
Αν κατάλαβα καλά λέτε ΝΑΙ στην αιολική ενέργεια, αλλά ΟΧΙ όταν το αιολικό πάρκο γίνεται κοντά στο χωριό σας.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο τρελός και άσχετος θα πει ΟΧΙ στην αιολική ενέργεια.
Επίσης μόνο τρελός και άσχετος ή ξεπουλημένος θα πει ΝΑΙ στην εγκατάσταση ενός ιδιώτη επιχειρηματία που θα παράγει ενέργεια πολλαπλάσια των αναγκών του νησιού για να κερδοσκοπεί και στη Νάξο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Αν δεν μπορεί η Νάξος να αυτοδιοικηθεί και να σχεδιάζει η ίδια τον τρόπο για τη κάλυψη των αναγκών της, τότε κλάφτα Χαράλαμπε……Κατάλαβες;

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά
Σας βρήκα τυχαία στο καθιερωμένο μου Κυριακάτικο σερφάρισμα σε ότι αφορά το νησί μας.
Καλό ξεκίνημα.
Συμφωνώ στο ότι οι απόψεις μας θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και επώνυμες.
Ξέρετε ότι η σχεδιασμένη στα μέτρα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ενεργειακή πολιτική δεν δημιουργεί αξιόλογη απασχόληση ;
Ένα αιολικό "πάρκο" ισχύος 100 MW και επενδεδυμένης αξίας 100 εκατομ. ΕΥΡΩ δημιουργεί μόνον 5 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας.
Τα 100 MW καλύπτουν τις ανάγκες όλων των Κυκλάδων!

Μαρία (από την όμορφη Μονή)
Φοιτήτρια ΤΕΙ Αθήνας

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ξέρετε τη «διαδικασία» της σύμβασης;
Μήπως ξέρετε από πόσα νησιά έχουν “φάει πόρτα” ;

Εργαζόμενος στη ΔΕΗ με μακρόχρονη υπηρεσία στη Νάξο

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε της 4ης ΙΑΝ ώρα 11:09 πμ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ακόμη και με το γεγονός ότι εξαίρεσες το χωριό σου και μιλάς για τα άλλα χωριά.

Ανώνυμος είπε...

Πόρτα έφαγαν από τους μαχητικούς κατοίκους της Σερίφου.
Οι δικοί μας δημαρχοέπαρχοι τους έχουν ανοίξει τις αγκάλες, γκιρεμίζουν τα παραδοσιακά γεφύρια, ξεκοιλιάζουν τα βουνά, κάνουν ό,τι γουστάρουν και πέρα βρέχει, ούτε νατούρα σέβονται, ούτε παραδοσιακούς οικισμούς, κανένα και τίποτα. Συγχαρητήρια μπόλικα στους κ.κ.Έπαρχο,Δημάρχους, Νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους.
Ας σημειωθεί ότι δυο από τους νομαρχιακούς συμβούλους είναι προϊστάμενοι των τεχνικών υπηρεσιών του Επαρχείου ο ένας και της Πολεοδομίας ο άλλος, δηλ. των υπηρεσιών που μπορούσαν να ελέγξουν όλες αυτές τις παράνομες δραδτηριότητες.