Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Μια "ΝΕΑ τάξη" γεννήθηκε...

Ένα ενδιαφέρον θέμα που προτείνει φίλος για ανάδειξη.
Κατά το παρελθόν ,την δεκαετία 60-70, για ποικίλους λόγους ,πολλοί συντοπίτες μας μετανάστευσαν ,άλλοι στο εσωτερικό και άλλοι στο εξωτερικό.

Στην συντριπτική πλειοψηφία τους άφησαν πίσω τους σπίτια, χωράφια, περιουσίες ,λέγοντας σένα συγγενή, γείτονα ,γνωστό να "έχει το νου του". Η πρόθεση τους ήταν να ξαναγυρίσουν ή να μην κόψουν απολύτως τις ρίζες με τον γενέθλιο τόπο.


Οι εναπομείναντες, καλλιεργούν τα κτήματα ή βοσκούν τα ζώα τους στα βοσκοτόπια και "κερνούν" τους ιδιόκτητες ,οικειοθελώς τις περισσότερες φορές, αναγνωρίζοντας έτσι την κυριότητα τους. Είναι η εποχή της αθωότητας, ο λόγος μετράει, και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν διαβλέπει να καταπατήσει την γη του γείτονα ή του συγγενή του.


Ο χρόνος και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες άλλαξαν ,τα "ΠΑΛΙΆ ΉΘΗ", Δυστυχώς ξέφτισαν και μια "ΝΕΑ τάξη" γεννήθηκε αυτή του ΚΛΕΥΤΟΧΩΡΑΦΑ . Το δυσάρεστο είναι ότι αυτό πάει να γίνει κοινωνικά αποδεχτό ως πραγματικότητα ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ .

Υπάρχει τρόπος ομαδικός ή ατομικός να αμυνθούμε στα ΝΕΑ ΉΘΗ ???
Περιμένω με ενδιαφέρον τις όποιες απόψεις .

Ο ουτοπιστής !!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το σπορ των καταπατήσεων είναι παμπάλαιο. Η άμυνα δεν μπορεί παρά να είναι ατομική. Και για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι προληπτική. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης γης πρέπει να διασφαλίζεται, νοικιάζοντας τα κτήματά του με ιδιωτικό έστω συμφωνητικό. Έτσι αποτρέπει την έκτακτη χρησικτησία αυτού που τα νέμεται. Αύτό μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, και αν αντιδρά ο νομέας, τότε υπάρχει η δικαστική οδός.
Αλλά θα σας προέτρεπα να δούμε μιαν άλλη όψη αυτής της εγκατάλλειψης. Βλέπεις ολόκληρες γειτονιές, πολλά σπίτια ρημαγμένα και βουλισμένα για δεκαετίες. Έχουν μπει στη μέση και τα κληρονομικά(θυμάστε τη λέξη ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ της γεωργικής γης) και η κατάσταση όχι μόνο διαιωνίζεται αλλά παρουσιάζεται ως αδιέξοδη. Έτσι και η εικόνα είναι άσχημη αλλά αποτρέπονται και ενδιαφερόμενοι κληρονόμοι ή ξένοι αγοραστές να χτίσουν σπίτια και να κατοικήσουν ή να κάνουν κυρίως εξοχικό στα χωριά. Σ΄αυτήν την περίπτωση μπορούν οι τοπικές αρχές να παίξουν ρόλο, όπως έχει γίνει στο Μόλυβο, αν δεν απατώμαι, να μεσολαβήσουν, να βρουν λύσεις και να προσελκύσουν επισκέπτες ή ντόπιους που θέλουν ένα σπίτι στα χωριά μας. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος αναζωογόννησης του τόπου, αισθητικής ανάπλασης αλλά και ευκαιρία προσέλκυσης εραστών των χωριών μας. Εξάλλου υπάρχουν και αυτοί που έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους και δεν έχουν κληρονόμους. Οι Δήμοι και το Δημόσιο ξέρουν τα δικαιώματά τους και τα διεκδικούν; Ξέρουν ακριβώς τα περιουσιακά τους στοιχεία; ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ.

Ανώνυμος είπε...

Γκρίζες ζώνες
Το αρχικό εφεύρημα είναι η περίφραξη μιάς μεγάλης περιοχής,παράνομα με οποιοδήποτε πρόσχημα.Η περιοχή μετατρέπεται σε γκρίζα ζώνη.Αφηγούμαι προσωπική μου περίπτωση.Θέλησα να οριοθετήσω οικογενειακό κτήμα όταν ο γενικός ΠΕΡΙΦΡΑΚΤΗΣ μου ζήτησε τύτλους ιδιοκτησίας ,το ίδιο έκανα και
εγώ,επικαλέστηκε την περίφραξη την οποία είχε κάνει προ 15΄ετών,τηνβοσκή κλπ κλπ..Του έδωστα τα "χαρτιά"μου ξαφνικά θυμίθηκε την οικογενειακή μας σχέση με την περιοχή.Η περίπτωση μου είναι ενδεικτική,υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοιες περιπτώσεις στο νησί.
Υπάρχουν και οι δεύτερης γενιάς
"μετανάστες" των Αθηνών οι οποίοι θέλουν να διεκδηκήσουν τα πατρογονικά
εδάφη όμως ο "πόλεμος"τους τρομάζει.
Η ομαδική άμυνα μπορεί να γίνει με ενημέρωση,με την οργάνωση(τύπου του συνηγόρου του πολήτη)των ενδιαφερομένων απο νομικούς.Αντε και καλές δουλειές!
Οσον αφορά την ηθική δικαίωση των ΚΛΕΦΤΟΧΩΡΑΦΑΔΩΝ αυτή έχει επιτευθεί όταν εμείς οι υπόλοιποι είμαστε απαθείς.