Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Ασφαλιστικό: Αλήθειες, λαϊκισμός και ανευθυνότητα


Για το ιστορικό αμαρτωλό παρελθόν του ασφαλιστικού, με τις ανεύθυνες κυβερνητικές παρεμβάσεις εδώ και δεκαετίες και την καταλήστευση των αποθεματικών του, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Ασφαλιστικό, ένα παρελθόν με νόημα…

Χωρίς να υποτιμούνται τα αίτια, η μονομερής επίκλησή τους δυστυχώς δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.


Θέλουμε δε θέλουμε, τώρα το πρόβλημα έγκειται στο τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα, για να στηριχτεί και να καλύπτει αξιόπιστα τις σημερινές και επόμενες γενιές.

Το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σύστημα βασίζεται και λειτουργεί ανάλογα με τις εισροές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι κρατικές, την αξιοποίηση των αποθεματικών και τις εκροές του.

Δεν υπάρχει άλλη συνταγή επιβίωσης ασφαλιστικού συστήματος και όσοι συγχέουν και αντιπαραθέτουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες με τις οικονομικές δυνατότητες βρίσκονται εκτός πραγματικότητας.


Εγώ δεν έχω τους αριθμούς και τα στοιχεία, όπως φαντάζομαι και όλοι οι πολίτες, για να έχω δικαίωμα και να μπορώ αξιόπιστα να έχω άποψη και πρόταση ρεαλιστική και βιώσιμη.

Τα στοιχεία μυστηριωδώς αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό και απ’ αυτή την πλευρά όλοι οι φορείς και κόμματα στρουθοκαμηλίζουν για να αποφύγουν την πραγματικότητα.

Το ασφαλιστικό ήταν γνωστό πως πρόκειται για βραδυφλεγή βόμβα, πλην όμως κανένας δεν τολμούσε να ομολογήσει την αλήθεια γιατί πάνω απ’ όλα βλέπεις μπαίνει το κομματικό και συνδικαλιστικό συμφέρον.

Και επειδή όλοι επικαλούνται τις νέες γενιές, τι έκαναν όλοι τους όλα τα χρόνια για να προλάβουν το προδιαγεγραμμένο τέλος, που όλοι γνώριζαν ότι το σημείο μηδέν είναι το 2013;


Έτσι το μόνο που απομένει είναι να διατυπωθούν πολιτικά ερωτήματα.

Προς την κυβέρνηση:

Τα μέτρα που προωθεί συμβάλουν στην οικονομική εξυγίανση και στη διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης ( δεν είδαμε τα μέτρα που προτείνει τι οικονομικά αποτελέσματα θα έχουν στο μέλλον ), ή πρόκειται για ταξική επιλογή, που είναι ανεξάρτητη από την οικονομική επιβίωση των ταμείων και στοχεύει στην ήττα των εργαζόμενων και συνταξιούχων ;

Προς την Αντιπολίτευση και Συνδικάτα:

Η αντίθεση προς τα κυβερνητικά μέτρα βασίζεται στην ύπαρξη άλλων προτάσεων, που αξιόπιστα θα συμβάλουν στη διάσωση του Ασφαλιστικού ( δεν έχουμε δει κάτι ) ή στοχεύουν σε μια κομματική και συνδικαλιστική κερδοσκοπία, που κι’ αυτό, ως χειρίστου είδους λαϊκισμός, οδηγεί στην ήττα των εργαζόμενων;

Απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε και δυστυχώς το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η οικονομική χρεοκοπία αλλά η πολιτική χρεοκοπία της χώρας.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρηχή και ύποπτη φαντασίωση για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η άποψη, ξεχνάμε τις αιτίες , ξεπλένουμε και καθαγιάζουμε τη φαυλότητα και το μεγάλο φαγοπότι και νοιαζόμαστε τι κάνουμε από δω και πέρα βολεύει πολύ και πολλούς. Αφήστε τα δύσκολα και βάλτε κανένα βιντεάκι.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ κι εγώ.
Η λογική, υπάρχει πρόβλημα, παραβλέπουμε τις αιτίες, αλλά παίρνουμε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, εξοντώνουμε το χαμηλόμισθο, το χαμηλοσυνταξιούχο, κόβουμε κάθε ελπίδα και προοπτική στο νέο εργαζόμενο, ταιριάζει σ΄ αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα.
Δυστυχώς είναι οι ίδιοι που εντέλλονται να το λύσουν.
Από πότε ο ρεαλισμός λέγεται λαϊκισμός;

Ανώνυμος είπε...

Βρε κομματόσκυλα δεν πήγατε στη παραπομπη να δείτε τις αιτίες; Κι αμ το άλλο, οι αιτίες σας ενδιαφέρουν ή οι λύσεις. Πηγαίνετε να αποκλείσετε κανένα βαπόρι να κάνετε την επαναστατική γυμναστική σας μη πάει κανένας άλλος.

Φρατζέσκος Φατούρος είπε...

Φίλοι σχολιαστές,
Ζητώ συγγνώμη που παρεμβαίνω, σπάνια το κάνω, σέβομαι τα σχόλιά σας αλλά ειλικρινά περίμενα πιο πολιτική προσέγγιση του μεγαλύτερου προβλήματος των εργαζόμενων και συνταξιούχων.
Οι αιτίες για το κατάντημα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, παρόλο που έχουμε αναφερθεί, δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι και το φερετζέ για να μην προτείνονται θέσεις και αποτελεσματικές λύσεις από τους αρμόδιους κομματικούς και κοινωνικούς φορείς.
Όταν το λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι, γιατί να καλύπτουμε τον οποιοδήποτε και να αδικούμε τον εαυτό μας και την κρίση μας.
Μήπως έγινε κανένας ξεσηκωμός όταν μας ληστεύανε τα αποθεματικά των ταμείων και δεν το γνωρίζω; Την αδράνεια αυτή πληρώνουμε τώρα.
Και κάτι τελευταίο, αν δε δίνουν οι δυνάμεις της εργασίας τη λύση, τότε τη λύση θα τη δώσουν άλλοι και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό.
Συγγνώμη για την παρέμβαση.

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΣΤΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΔΗΣΗ.

Το ΔΝΤ ανέβαλε την καταβολή νέας δόσης του δανείου του προς τη Ρουμανία, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των συντάξεων κατά 15%. Το Ταμείο δήλωσε ότι τα περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ της πέμπτης δόσης θα τεθούν στη διάθεση της Ρουμανίας «μόλις οι αρχές υιοθετήσουν τα μέτρα που υποσχέθηκαν». «Αναμένοντας την εξεύρεση μέτρων....

αντικατάστασης, η σύνοδος του Συμβουλίου διοίκησης του ΔΝΤ, η οποία αναμενόταν να εγκρίνει τη Δευτέρα 28 Ιουνίου την αποδέσμευση του πέμπτου τμήματος της βοήθειας του Ταμείου στη Ρουμανία, "αναβλήθηκε"», αναφέρει ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα, η ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων χωρίς να προκληθεί ασφυξία στην οικονομική ανάπτυξη είναι το θέμα που κυριαρχεί στη σύσκεψη των 8 πλουσιότερων χωρών στον Καναδά.

Το θέμα έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι τα μέτρα λιτότητας μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.

ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ;

ταρζανακος

Ανώνυμος είπε...

Μη μιλάτε περί ανέμων και υδάτων. Ο Διαχειριστής έχει δίκιο, κι αν δεν έχετε εσείς τι να πείτε ρωτήστε τα κόμματά σας. Καταλάβετε ούτε ανώνυμα δε μπορείτε να πείτε τη γνώμη σας. Τρελό αλλά πραγματικό.

Ανώνυμος είπε...

Εξοντώνεται ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος.
Από ποιο ποσό και κάτω εννοείτε χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο για να μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Ο αδελφός μου παίρνει σύνταξη ΙΚΑ 1000 και δεν του έκοψαν τίποτα.
Εγώ παίρνω σύνταξη δημοσίου 1300 και μου έκοψαν το χρόνο συνολικά από τα δώρα 1600. Με ζόρισαν αλλά δεν με εξόντωσαν. Τώρα κάποιοι της ΔΕΗ που παίρνουν 3000 το μήνα και τους έκοψαν το χρόνο περίπου 6.000 δεν ήταν και άδικο, εκτός αν και αυτούς τους βάζετε στους χαμηλοσυνταξιούχους. Παρά να βουλιάζαμε πολύ καλλίτερα αυτά που έγιναν. Εκτός και αν κάποιοι είχαν μια καλλίτερη λύση, πέρα από τις βλακώδεις, ανεφάρμοστες και λαϊκίστικες για άμεση εξασφάλιση πιστώσεων και όχι μετά από δυο χρόνια που η πτώχευση θα είχε έρθει.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ φίλε μου τα πήρες και γιαυτό μάλλον δεν σε νοιάζει.
Αυτοί που ΄δεν πρόλαβαν να τα πάρουν ή αυτοί που από τη μία μέρα στη άλλη τους λένε δούλεψε ακόμα 5-10-15 χρόνια για να πάρεις το 65% ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του εργάσιμου βίου, τί να πούν;.
Να μη σου πώ ότι και αυτά που παίρνεις, δεν σου εγγυάται κανείς οτι θα τα παίρνεις και του χρόνου.

Ανώνυμος είπε...

ΤΣΑΜΠΑ ΑΝΥΣΗΧΩ. ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΥΝ ΜΟΝΟ ΥΨΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. ΡΕ ΣΕΙΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΣΑ 545 ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΙΑ 120 ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΔΩ ΡΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ. ταρζανακος

Ανώνυμος είπε...

Ο 3:47 είναι τρία σε ένα.
πολύ ΠΑΣΟΚ πολύ ΨΕΥΤΗΣ και πολύ ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ.
Αϊ συ χτιρ παλιολαμόγια.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΠΆΕΙ ΝΑ ΠΕΙ «ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ»
ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΛΕΣ, ΔΕΣΤΕ ΤΟ ΜΑΤΣΑΚΙ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΝΑΣΤΕ .

Ανώνυμος είπε...

Πολλά μπορεί να γίνονται;Πες τα να τα μάθουμε κι εμείς.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΕΤΡΕΣ? ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΛΦΕΣ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ