Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Έμαθα να φροντίζω την τιμή μου, προτού χρειαστεί να την υπερασπιστώ !!!!!


Εκτός από το σμυριδικό, το βιολογικό, τις ανεμογεννήτριες, τα λιπάσματα, την ΟΝΑΣ…. υπάρχουμε και ‘μείς…

Συζητήστε με ένα φίλο/η, πηγαίνετε ένα σινεμά… σε μια ταβερνούλα… δέστε λίγο μπαλίτσα… έστω και τις Πύλες του ανεξήγητου…

Ξεκολλήστε λίγο από το διαδίκτυο.

Διαβάστε ένα καλό βιβλίο….


«…. Έμαθα πως πλούτος δεν είναι μόνο τα κτήματα και τα εμπορεύματα, τα γρόσια, η προίκα ή η κληρονομιά, αλλά και όσα έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας, οι ικανότητές μας, το πρέπει που βάζουμε εμείς στον εαυτό μας. Έμαθα να φροντίζω την τιμή μου, προτού χρειαστεί να την υπερασπιστώ….»


*** Από την “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ” του Νίκου Θέμελη (ΚΕΔΡΟΣ)


Και για να σας φτιάξουμε λίγο το κέφι κάντε κλικ ΕΔΩ , και ΕΔΩ , και ΕΔΩ


Αν σας άρεσε μπορούμε να παίξουμε και το δικό σας video....

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μας έβαλες από πάνω τον …Εφραίμ και μας χάλασες τη διάθεση.

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν αναφέρει ότι η διάσωση του «ΒΙΤΖΗΛΑΙΑΔΙΣΤΙΚΟΥ» οφείλεται στον Βασίλη Χατζόπουλο.

Ανώνυμος είπε...

Ο Βασίλης Χατζόπουλος πρωτοπαρουσίασε τον Μπιτζηλαιαδίστικο χορό σε μια εκπομπή της ΕΡΤ,αλλοιώνοντάς τον όμως με τους στίχους που έβαλε, ενώ ήταν μόνο ο σκοπός. Αλλά ο χορός αυτός, αφού έπαψε να χορεύεται στην Κωμιακή πριν από την Κατοχή, άρχισε πάλι να αναβιώνει από τον Σύλλογο Κορωνίδας, ο οποίος τον παρουσίασε με παλιούς χορευτές και τζαμπουνοντούμπακα το 1972 στον αποκριάτικο χορό του στο κέντρο "Αιγαίον" και όταν αργότερα δημιούργησε χορευτικό συγκρότημα, άρχισε να τον διδάσκει και να τον διαδίδει. Στο πρώτο Πανναξιακό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κορωνίδας το 1975 ή 76 στο Γαλάτσι, ο μπιτζηλαιαδίστικος χορός παρουσιάστηκε από το χορευτικό του Συλλόγου μπροστά σε 2000 κόσμο στον κινηματογράφο "Αλέξανδρος" στο Γαλάτσι. Η συμβολή του Β. Χατζόπουλου στη διάδοσή του Μπιτζηλαιαδίστικου χορού είναι αναμφισβήτητα μεγάλη, αλλά τον χορό αυτό τον έσωσε και τον αναβίωσε ο Σύλλογος Κορωνίδας.

Ανώνυμος είπε...

Όταν λες Σύλλογος Κορωνίδας τι εννοείς ;
Η μουσική και ο χορός μεταφέρονται και “παραδίδονται” από φυσικά πρόσωπα. Έχεις κάποιους υπόψη σου ;

Ανώνυμος είπε...

Σου είπα ότι ο Σύλλογος Κορωνίδας ξαναζωντάνεψε τον Μπιτζηλαιαδίστκο από το 1972 που πρωτοπαρουσιάστηκε σε εκδήλωση του με παλιούς Κωμιακίτες χορευτές που τον ήξεραν και με τζαμπουνοντούμπακα. Θες να σου πω ποιοι έπαιξαν και ποιοι χόρεψαν; Λεπτομέρειες για την εκδήλωση αυτή, όπως και για τον ίδιο το Μπιτζηλαιαδίστικο, θα βρεις στην εφημ. "Κορωνίδα" της εποχής εκείνης. Ως προς τα πρόσωπα που λες ότι μεταφέρουν την παράδοση από γενιά σε γενιά, συμφωνώ μαζί σου, μόνο που στις μέρες μας η εμπορευματοποίηση του νησιώτικου τραγουδιού το αλλοίωσε και το έβλαψε.
Ο μπιτζηλαιαδίστικος σκοπός έγινε..."δος του δος του" και ...μπάλος!!! ¨ετσι δεν είναι; Απο κάποιους εμπόρους-μουσικούς έγινε αυτό και όχι μόνο αυτό. Αν θες να μάθεις περισσότερα για τις αλλοιώσεις που επέφεραν στον μπιτζηλαιαδίστικο σκοπό διάφοροι μουσικοί της παράδοσής μας υπάρχουν πολλά κείμενα δημοσιευμένα στα βιβλία της Κωμιακής και σε διάφορα περιοδικά. Αν σε ενδιαφέρει μπορώ να σου δώσω πληροφορίες.

Ανώνυμος είπε...

Ο χορός "Κοτσάκια" τίνος εφεύρεση είναι; της ΕΤ3; Δεν υπήρχε τέτοιος χορός στην Κωμιακή. Αυτός ο χορός είναι Απεραθίτικος μαζί και ο σκοπός του. Εκτός αν θέλουν κάποιοι όλα να τα κάνουν...Κωμιακίτικα.!!! Ο άκρατος τοπικισμός δεν ωφελεί...

Ανώνυμος είπε...

Ας χορευονται κι ας ακουγεται το τραγούδι μας κι ας το διεκδικούμε όλοι. Εδώ ολόκληρη Ενωση Ξενοδόχων Νάξου που ζει κι απ το εμπόριο της Ναξιώτικης παράδοσης καλεί να παίξει στον αποκριάτικο χορό της το υποπροϊόν της κρητικής υποκουλτούρας κ.κ. Ζερβάκη , αντί για κάποιον Αξώτη καλλιτέχνη . Τις απόκριες όλη η Ελλάδα γλεντά και χορεύει με νησιώτικα - ναξιώτικα τραγούδια και τους καλλιτέχνες του νησιού , και στη μάνα της νησιώτικης μουσικής , τη ΝΑΞΟ , οι ξενοδόχοι της καλούν ότι πιο εξευτελιστικό για την πα΄ραδοσιακή μουσική υπάρχει . ΝΤΡΟΠΗ τους . Και ντροπή σε όσους τους συνδράμουν με τη φυσική τους παρουσία . Ελεος πια !!!