Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΑΓΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Χωρίς το χρηματισμό κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων δεν επιλέγεται ακτοπλοϊκή εταιρία που διεκδικεί τις παχυλές και…γόνιμες επιδοτήσεις των άγονων γραμμών.
Αυτό προκύπτει τόσο από τις καταθέσεις του εφοπλιστή Φ. Μανούση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όσο και από την εμφάνιση δεύτερης δικογραφίας που αφορά τον Α. Παυλίδη. Έτσι διαφαίνεται ένα εκτεταμένο κύκλωμα διαφθοράς, που στηριζόταν στους σχετικούς ακτοπλοϊκούς διαγωνισμούς.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία σκιαγραφούν μια δυσάρεστη πραγματικότητα την οποία ζουν διαχρονικά οι εφοπλιστές με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλία και η οποία όλα αυτά τα χρόνια τελούσε υπό το καθεστώς μίας ιδιότυπης ομερτά.
«Στημένοι» διαγωνισμοί, κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια
Οι καταγγελίες του κ. Μανούση -που φέρεται να ήταν μέρος αυτού του συστήματος μέχρι τη στιγμή που δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά του- αλλά και τα όσα υποστηρίζουν στη δεύτερη δικογραφία ο δήμαρχος Τήλου Τ. Αλιφέρης και ο πρόεδρος της εταιρείας Δωδεκάνησος Πελοπόννησος Γ. Σπανός για τον πρώην υπουργό κ. Παυλίδη τινάζουν στον αέρα το «πάρτι» μίζας, το οποίο είχε στηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Και σε αυτό, μεγάλος χαμένος ήταν το ελληνικό Δημόσιο και η εξυπηρέτηση νησιωτών και ταξιδιωτών, αφού οι στημένοι διαγωνισμοί δεν δίνονταν με κριτήριο την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών αλλά το ποιος από τους ακτοπλόους διακινούσε τα μεγαλύτερα ποσά κάτω από το τραπέζι...

Η νέα δικογραφία που έφθασε στη Βουλή από τον ανακριτή δημιούργησε νέα δεδομένα, εξόχως επιβαρυντικά για τον πρώην υπουργό κ. Παυλίδη. Υποστηρίζεται ότι ο πρώην υπουργός διακίνησε τα νήματα προκειμένου -όλως τυχαίως- στο διαγωνισμό του Δεκεμβρίου 2005 για τις άγονες γραμμές να επιλεγεί η ναυτιλιακή εταιρεία της αρεσκείας του, πράγμα που σημαίνει ότι επρόκειτο για ακόμα ένα σικέ διαγωνισμό, με μία σημαίνουσα επισήμανση: ότι η ναυτιλιακή εταιρεία που επελέγη δεν διέθετε το απαιτούμενο πλοίο! Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε εκνευρισμό στον κ. Παυλίδη, αλλά και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς επιβαρύνει τη θέση του και επιτείνει την πολιτική πίεση τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβέρνηση. Άνθρωποι του περιβάλλοντος του κ. Παυλίδη έλεγαν ότι με τον τρόπο αυτό εκδηλώνεται ακόμα μία προσπάθεια «πολιτικής εξόντωσής του, μέχρι το σημείο να εξωθηθεί σε παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα».
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός σχολίασε με δηλώσεις του την απόφαση της Δικαιοσύνης να στείλει και τη δεύτερη δικογραφία στη Βουλή, αφήνοντας υπονοούμενα για ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του. Πνέει, μάλιστα, μένεα εναντίον του ανακριτή κ. Ζαβιτσιάνου, κάτι που ήταν εμφανές από τα όσα είπε την περασμένη Κυριακή από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον για παράβαση καθήκοντος. Το ίδιο άλλωστε είχαν κάνει και σειρά κυβερνητικών βουλευτών που θεωρούν ότι ο κ. Ζαβιτσιάνος αγνόησε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, σπεύδοντας να καταλήξει σε πόρισμα επί της υπάρχουσας δικογραφίας. Η αποστολή και της δεύτερης δικογραφίας χθες στη Βουλή επιτείνει το κλίμα δυσαρέσκειας εις βάρος του ανακριτή. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του κ. Παυλίδη, σημειώνοντας ότι «μετά την πάροδο πενταετίας από τη διενέργεια του διαγωνισμού διαβιβάζεται ο σχετικός φάκελος αμελλητί στη Βουλή. Καλώς να ορίσει κι αυτός. Απλώς διερωτώμαι τι άλλο ακόμη θ' ακολουθήσει» σημείωσε με ειρωνεία.
Ο κ. Μανούσης χαρακτήρισε «ζούγκλα» το καθεστώς των διαγωνισμών στις άγονες γραμμές, κατηγορώντας ευθέως τον κ. Παυλίδη για αυτό, λέγοντας ότι την περίοδο υπουργίας του οι γραμμές του Αιγαίου ήταν «παυλιδιστάν», υπονοώντας ότι ο κ. Παυλίδης έδενε κι έλυνε, αγνοώντας τις διατάξεις του νόμου.
Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙ ΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ. ΕΤΣΙ
-ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
-ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΕΝΑ ΔΙΠΛΕΚΟΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ(κυβερνητικό-κομματικό-υπηρεσιακό-ακτοπλοϊκό) ΠΟΥ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΝΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΞΕΧΑΣΕΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Ζαβιτσιάνος ΚΑΙ ΣΑΝΙΔΑ ΟΤΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΜΕΡΟΛΥΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ Ο ΑΞΙΟΤΙΜΟΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΟΥΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΟΝΕΣ ΠΡΟΗΠΥΡΓΑΝ
(Ο ίδιος ο πρώην υπουργός σχολίασε με δηλώσεις του την απόφαση της Δικαιοσύνης να στείλει και τη δεύτερη δικογραφία στη Βουλή, αφήνοντας υπονοούμενα για ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του. Πνέει, μάλιστα, μένεα εναντίον του ανακριτή κ. Ζαβιτσιάνου, κάτι που ήταν εμφανές από τα όσα είπε την περασμένη Κυριακή από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον για παράβαση καθήκοντος. Το ίδιο άλλωστε είχαν κάνει και σειρά κυβερνητικών βουλευτών που θεωρούν ότι ο κ. Ζαβιτσιάνος αγνόησε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, σπεύδοντας να καταλήξει σε πόρισμα επί της υπάρχουσας δικογραφίας. Η αποστολή και της δεύτερης δικογραφίας χθες στη Βουλή επιτείνει το κλίμα δυσαρέσκειας εις βάρος του ανακριτή. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του κ. Παυλίδη, σημειώνοντας ότι «μετά την πάροδο πενταετίας από τη διενέργεια του διαγωνισμού διαβιβάζεται ο σχετικός φάκελος αμελλητί στη Βουλή. Καλώς να ορίσει κι αυτός. Απλώς διερωτώμαι τι άλλο ακόμη θ' ακολουθήσει» σημείωσε με ειρωνεία.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα τα βάλαμε με τη Δικαιοσύνη; Όπου δε μας βολεύει. Δε ντρεπόμαστε λιγάκι. Κάθε μέρα αποκαλύπτονται και νεότερα στοιχεία για τον Παυλιδη. Πάντα φτερολυγησαν οι μίζες στο Αιγαίο και παντού αλλά εδώ΄έχουμε όπως φαίνεται σκαστό σκάνδαλο δωροδοκίας. Άσε να ανο΄΄ιξουν πι λογαριασμοί και θα δούμε...

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα σήμερα στην "Καθημερινή" οτι "Ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης στις αρχές της υπουργικής θητείας του, το 2004, μοίραζε «παραπολιτικά» σε φίλους και γνωστούς δημοσιογράφους για την εγκράτεια που επιδεικνύει στα έξοδα του υπουργείου Αιγαίου. Πράγματι, τα λειτουργικά έξοδα του -τότε ακόμη ανεξάρτητου- υπουργείου μειώθηκαν. Ο κ. Παυλίδης ξεχνούσε τότε, όπως και σήμερα, κάτι βασικό: από περίπου 25 εκατ. ευρώ το 2004 για την κάλυψη των άγονων γραμμών, η κυβέρνηση έφτασε το 2009 να επιδοτεί εφοπλιστές, όπως ο κ. Φώτης Μανούσης, με 90 εκατ. ευρώ ετησίως".
Αυτά από μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα για όσους εύκολα εξισώνουν κόμματα και κυβερνήσεις.