Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

«Σαχάρα» θα γίνει η Ελλάδα μετά το 2020


Δραματικές διαπιστώσεις των επιστημόνων για την περιβαλλοντική καταστροφή από τις κλιματικές αλλαγές

Πόλεις αβίωτες, τουριστικά θέρετρα που θα «καίγονται» κάτω από τον καυτό ήλιο, αγρότες με μικρότερες σοδειές, εθνικοί δρυμοί και δάση στο έλεος των πυρκαϊών.

Κάπως έτσι «βλέπουν» οι επιστήμονες την Ελλάδα στα χρόνια 2021-2050. Ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του WWF Ελλάς παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα κύρια συμπεράσματα της νέας επιστημονικής έκθεσης με τίτλο «Το αύριο της Ελλάδας: Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον».
Οι κάτοικοι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαμία και Λάρισα θα ζουν σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου (συνθήκες καύσωνα) για επιπλέον 20 ημέρες τον χρόνο. Επίσης, στην Αθήνα και στον Βόλο, όπως και στη Θεσσαλονίκη, στη Λαμία και στη Λάρισα, η συνολική βροχόπτωση αναμένεται ότι θα μειωθεί. Ωστόσο θα αυξηθούν κατά 10%-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις.
Με άλλα λόγια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, φαίνεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για πλημμυρικά επεισόδια όσο και για την εκδήλωση πυρκαϊών στα περιαστικά δάση.
Παράλληλα η ήδη υπάρχουσα δυσφορία των κατοίκων στα αστικά κέντρα πρόκειται να ενταθεί. «Οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις επιτάσσουν τη λήψη μέτρων για δημιουργία “οάσεων”, για περισσότερο πράσινο, για παρεμβάσεις προστασίας των αδόμητων χώρων και των περιαστικών δασών, καθώς και για τη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων δροσισμού και μόνωσης κατοικιών» τονίζει ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλλας.
Ειδικά για την πρωτεύουσα προβλέπεται ότι οι κλιματικές συνθήκες την περίοδο 2021-2050 θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
* Επιπλέον 10-15 ημέρες κατ΄ έτος με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου (περισσότεροι καύσωνες).
* Επιπλέον 30 νύχτες τον χρόνο με θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών Κελσίου (μεγαλύτερη δυσφορία). * Αύξηση 10% του ύψους βροχής σε διάστημα τριών συνεχόμενων ημερών (κίνδυνος πλημμυρών).
* Επιπλέον 10 ημέρες τον χρόνο με αυξημένες ανάγκες για ψύξη (μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρισμού ή άλλων ενεργειακών πόρων το καλοκαίρι).
* Μείωση της περιόδου- κατά 15 ημέρες τον χρόνο- που απαιτείται θέρμανση (περιορισμός των ενεργειακών πόρων τον χειμώνα).
Η σύγκριση έγινε με βάση τις κλιματικές συνθήκες της περιόδου 1961-1990. Σημαντικά θα επηρεαστούν την τριακονταετία 2021-2050 και οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας.

Περισσότερες κατά 5 ως και 15 θα είναι οι ημέρες καύσωνα στους υπό εξέταση τουριστικούς νομούς. Επίσης θα αυξηθούν έτι περαιτέρω και οι νύχτες κατά τις οποίες η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές, όπως στη Ρόδο και στα Χανιά.

«Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα υγρασίας,μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες δυσφορίας. Ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας είναι η πρόβλεψη για σημαντική αύξηση του κινδύνου εξάπλωσης πυρκαϊάς στις υπό εξέταση τουριστικές περιοχές» σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας και κύριος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δρ Χρ. Γιαννακόπουλος.

Από την άλλη, η έρευνα «κρύβει» και μια... καλή είδηση: κατά σχεδόν έναν μήνα τον χρόνο υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι ημέρες με θερμοκρασία άνω των 25 βαθμών Κελσίου, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει καλές συνθήκες για προσωρινή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ ΤΟ ΒΗΜΑ, 17 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: