Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ-ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ













Ημερίδα της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου

Στη Σχοινούσα πραγματοποιήθηκε η 13η Τακτική Συνάντηση των Μελών της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου ( Ε.ΚΥ.Τ.),με συνδιοργανώτρια τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, στο Πνευματικό Κέντρο της Σχοινούσας.


Το πρωί ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Θεοδόσης Σκαρλάτος, ο εφημέριος Σχοινούσας Ιερομόναχος π. Φιλάρετος Θηραίος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σχοινουσιωτών κ. Ακαθή Νομικού, ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, στον οποίο υπάγεται διοικητικά η Σχοινούσα και ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτριος Μπάιλας παραχώρησαν συνέντευξη στους Κυκλαδίτες δημοσιογράφους.

Έδωσαν στοιχεία για την επικρατούσα κατάσταση στο νησί στα θέματα υγείας, παιδείας και συγκοινωνίας, ενώ επισήμαναν τα οξυμένα και χρονίζοντα προβλήματα της Σχοινούσας, που είναι η κατασκευή του νέου λιμανιού και η ασφαλτόστρωση των κύριων χωμάτινων δρόμων, μήκους μόλις έξι χιλιομέτρων, που παρεμποδίζονται από τη Β΄ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία επί δεκαετία δεν ολοκληρώνει τις σωστικές ανασκαφές στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αποπερατωθεί το λιμάνι και να υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των ποντισμένων ογκολίθων και οι χωμάτινοι δρόμοι να καταστούν αδιάβατοι. Αποφασίσθηκε η έκδοση. Ψηφίσματος διαμαρτυρίας και συμπαράστασης.


Το απόγευμα στο εντυπωσιακό και εξοπλισμένο Πνευματικό Κέντρο, μετά τον εσπερινό στο παρακείμενο παρεκκλήσι του αγίου Φιλαρέτου, διεξήχθησαν οι εργασίες της καθιερωμένης ετήσιας Ημερίδας της Ε.ΚΥ.Τ. με θέμα: «Νησιωτικότητα: Ωφελήματα από προγράμματα της Ε.Ε. και προβλήματα υλοποίησής τους».


Μετά την προσφώνηση από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σχοινούσας κ. Θεοδόση Σκαρλάτο και τον Εφημέριο π. Φιλάρετο Θηραίο και την αντιφώνηση του Προέδρου της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Εμμανουήλ Λιγνού, την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας.


Στη συνέχεια, οι κύριοι ομιλητές κ. και κ. Γεώργιος Πουσσαίος, Δήμαρχος Ιητών, Αγγελική Συνοδινού, Δήμαρχος Σερίφου, Θεόδωρος Μαγκανιώτης, Πρόεδρος της Κοινότητας Κιμώλου και Γεώργιος Χάλαρης, Πρόεδρος της Κοινότητας Οίας – Θηρασίας, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους με εξαιρετική σαφήνεια και πληρότητα, ενώ παρεμβάσεις έκαμαν ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και επικεφαλής της Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας κ. Νίκος Συρμαλένιος και ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας, ενώ ο Αντινομάρχης κ. Λάζαρος Θεόφιλος συνόψισε τις επισημάνσεις και τις προτάσεις των ομιλητών.


Τις εργασίες της Ημερίδας παρακολούθησαν ο Αντινομάρχης κ. Γεώργιος Παπαμανώλης, ο Έπαρχος Κέας – Κύθνου κ. Στέφανος Λέπουρας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων ( Ο.ΝΑ.Σ.) κ. Αντώνης Χωριανόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλαδονήσων ( Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ.) κ. Πασχάλης Συρίγος, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων ( Ο.ΠΑ.Σ.) κ. Γεώργιος Πούλιος, ο Κυκλαδίτης Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Μαρμαράς, ο Ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και εκπρόσωπος της αντίστοιχης Ένωσης Κρητικού Τύπου κ. Παναγιώτης Καμηλάκης, πολλοί Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Κυκλαδικών Συλλόγων, που είναι συγχρόνως και εκδότες συλλογικών εντύπων και κάτοικοι της Σχοινούσας.


Οι συμμετέχοντες εντυπωσιάσθηκαν από το επιβλητικό Πνευματικό Κέντρο Σχοινούσας, δημιουργός του οποίου είναι ο Εφημέριος της Σχοινούσας Ιερομόναχος στην Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας Αρχιμ. π. Φιλάρετος Θηραίος.


Την ευθύνη οργάνωσης της εκδρομής είχε η Γενική Γραμματέας της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Χαρίκλεια Χιόνη – Ζαμάνου, την ευθύνη των τοπικών οργανωτικών είχαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Θεοδόσης Σκαρλάτος, ο Εφημέριος π. Φιλάρετος Θηραίος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σχοινουσιωτών κ. Ακαθή Νομικού, η Γραμματέας της Κοινότητας κ. Ευαγγελία Κωβαίου και η υπάλληλος του Κ.Ε.Π. κ. Φωτεινή Βγόντζα, ενώ τη γενική εποπτεία είχε ο Αντινομάρχης Κυκλάδων και επίτιμος Πρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Λάζαρος Θεόφιλος.


Tην Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν εκδρομή – επίσκεψη στην Ηρακλειά, κατά την οποία παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου, στο λιμάνι, προεξάρχοντος του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Χοζοβιώτισσας και Εφημέριου Ηρακλειάς Αρχιμ. π. Σπυρίδωνα Δεναξά, συνιερουργούντος του Εφημέριου Ποταμού Αμοργού Πρεσβ. π. Γεωργίου Κωβαίου.


Ο Ηγούμενος π. Σπυρίδων στο μεστό κοινωνικού περιεχομένου κήρυγμά του μίλησε για την κοινωνικότητα και την αγάπη και πρόσφερε, μετά τη θεία λειτουργία, καφέ και αναψυκτικά σε παρακείμενο εστιατόριο.


Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Φάνης Γαβαλάς, η Γραμματέας κ. Ντιάνα Γαβαλά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηρακλειωτών κ. Άγγελος Κωβαίος υποδέχθηκαν στην προβλήτα τους Επισήμους και τους Δημοσιογράφους, τους οποίους ενημέρωσαν για τα αξιοθέατα του νησιού, την πειραματική εγκατάσταση αφαλάτωσης στη θάλασσα κ.ά.


Πολλοί κολύμπησαν στις παραλίες του νησιού, ενώ άλλοι επισκέφθηκαν το χωριό Παναγιά, όπου και γευμάτισαν, ενώ οι υπόλοιποι, μετά την περιήγησή τους, γευμάτισαν σε εστιατόριο, στο λιμάνι. Με τις καλλίτερες των εντυπώσεων για το ωραίο νησί της Ηρακλειάς οι συμμετέχοντες επέστρεψαν, δείπνησαν και διανυκτέρευσαν στη Σχοινούσα, από την οποία αναχώρησαν το πρωί της Δευτέρας, 7ης Σεπτεμβρίου.


Οι Κυκλαδίτες δημοσιογράφοι, κατά τη 13η Τακτική Συνάντηση – Ημερίδα της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Σχοινούσα, στις 5 Σεπτεμβρίου, και οι λοιποί παρευρεθέντες σ’ αυτή, με ομόφωνη απόφασή τους, ψηφίζουν τα ακόλουθα:


Διαδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον Πρόεδρο της Κοινότητας και στους Κατοίκους της Σχοινούσας και καλούν τον Υπουργό Πολιτισμού και την Προϊσταμένη της 2ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να δώσουν λύση στο πρόβλημα της κατασκευής του νέου λιμανιού και της ασφαλτόστρωσης του οδικού δικτύου, μήκους μόλις έξη χιλιομέτρων, τα οποία παρεμποδίζονται από τη μη ολοκλήρωση, επί χρόνια, των σωστικών ανασκαφών στην περιοχή.


Οι απομονωμένοι ηρωικοί Κάτοικοι της Σχοινούσας δικαιούνται να έχουν και λιμάνι και ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: