Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ STAGE...

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή (2678/16-12-2009), καταγγέλλοντας την κυβερνητική αυθαιρεσία απέναντι στους εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω των προγραμμάτων μαθητείας (Stage).
Στην ερώτησή του ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει ότι:

«Η κυβέρνηση τηρεί μια απαράδεκτη στάση απέναντι στους χιλιάδες νέους ανθρώπους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω των προγραμμάτων μαθητείας (stage) στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ενώ αποδέχεται και χρησιμοποιεί πλήρως τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, αρνείται αδικαιολόγητα και παράνομα να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα, παρά το γεγονός ότι απασχολούνται νόμιμα και με πλήρες ωράριο και μάλιστα υπό την εποπτεία των προϊσταμένων τους μονίμων υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών όπου εργάζονται.

Πρακτική πρωτόγνωρη που συνιστά ποινικό αδίκημα, αφού η παράνομη μη καταβολή του μισθού αυτής της ειδικής κατηγορίας απασχολούμενων για τις δεδουλευμένες ημέρες εργασίας τους, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και δη της σχετικής διάταξης του Α.Ν. 690/45, όπως αυτή αντικαταστάθηκε από το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2336/1995».

Κατόπιν τούτων ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει στην ερώτησή του ότι: «το κράτος οφείλει πρωτίστως να εφαρμόζει τη νομοθεσία και να σέβεται το Σύνταγμα και μάλιστα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων οφείλει να δείξει εμπράκτως το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο του, εάν υπάρχει, καταβάλλοντας τα δεδουλευμένα στους δικαιούχους απασχολούμενους στα προγράμματα stage.

Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη ν’ απαντήσει στους λόγους που οφείλεται η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους απασχολούμενους στα προγράμματα stage, καθώς και αν το αρμόδιο θεσμικό όργανο - Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) – προέβη, ως όφειλε στην διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων, επιβάλλοντας κυρώσεις και καταλογίζοντας ευθύνες για τις εν λόγω παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια; μας δουλευει ο Βρουτσης; δεν βρεθηκε καποιος να τον ρωτησει γιατι η ΝΔ δεν τους πληρωνε αυτους τους ανθρωπους;