Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Η σκληρή συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου



Ακόμα πιο δύσκολες μέρες περιμένουν τους πολίτες σε περίπτωση που τελικά η Ελλάδα αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βρει τα χρήματα που χρειάζεται.


Τις τελευταίες εβδομάδες παίζεται ένα σκληρό διπλωματικό παιχνίδι με την ΕΕ να προσπαθεί να πείσει τη Γερμανία να συναινέσει στην παροχή συγκεκριμένης μορφής βοήθειας στην Ελλάδα, την κα Μέρκελ να ανθίσταται σθεναρά, λόγω και των πιέσεων στο εσωτερικό και τον Γιώργο Παπανδρέου να διαμηνύει: "Εμείς κάναμε το καθήκον μας, τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης".


Προς το παρόν, τίποτα δεν αποκλείεται. Μάλιστα η ελληνική πλευρά ήδη έχει ενημερωθεί για το τι συνεπάγεται η λήψη βοήθειας από το ΔΝΤ και ποια σκληρά μέτρα θα πρέπει να λάβει.

Σε περίπτωση που η Σύνοδος Κορυφής δεν πάρει απόφαση για έμπρακτη στήριξη, ώστε να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού και η κυβέρνηση προσφύγει στο ΔΝΤ τότε ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι έτοιμος για ένα πραγματικό ηλεκτροσόκ.


Η πρώτη κίνηση θα είναι η αποδοχή των όρων του από την Ελλάδα, ώστε να λάβει την οικονομική ενίσχυση. Στη συνέχεια τοποθετείται επιτηρητής από το Ταμείο, ο οποίος επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων.


Με βάση το παρελθόν και τα μέτρα που αναγκάστηκαν να λάβουν άλλες χώρες (πχ η Αργεντινή) που βρέθηκαν στη θέση της Ελλάδας, το ΔΝΤ, μεταξύ άλλων θα απαιτήσει:


*Χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, μέσω συγχωνεύσεων, οργανισμών και κατάργησης θέσεων, με στόχο τη μείωση των δαπανών.


*Κατάργηση των επιδομάτων, των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων, και αδείας στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.


*Συγκράτηση ή και μείωση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


*Περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις. Αυτό σημαίνει πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.


*Επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό. Αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών, χωρίς καθυστερήσεις και χρόνο προσαρμογής.


*Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων


*Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των επιχειρήσεων


*Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.


Είναι προφανές ότι σε περίπτωση προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση θα αποφύγει τη χρεωκοπία του κράτους, αλλά δύσκολα θα αποφύγει την κοινωνική χρεωκοπία, αφού τα μέτρα θα είναι δυσβάστακτα για τους πολίτες και η συνταγή του ΔΝΤ έχει προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές, όπου και αν εφαρμόστηκε.


Ο σκοπός, η λειτουργία και η κριτική


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ισοζύγια πληρωμών και προσφέροντας οικονομική και τεχνική βοήθεια όταν του ζητηθεί.


Ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 στην Ουάσιγκτον, πρωτεύουσα των ΗΠΑ κατόπιν συνομολόγησης 39 Χωρών. Έδρα του Οργανισμού ορίσθηκε η Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής. Μέλη του ΔΝΤ γίνονται μόνο ελεύθερες και κυρίαρχες χώρες. Στον οργανισμό σήμερα συμμετέχουν 182 χώρες.


Επισήμως, κύριος σκοπός του εν λόγω οργανισμού είναι η προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών με ισόρροπη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, αν και έχει πολλές φορές κατηγορηθεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δράση του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.


Αποστολή του ΔΝΤ είναι να παρέχει οικονομική βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Χώρες-μέλη που έχουν πρόβλημα με το ισοζύγιο πληρωμών μπορούν να ζητήσουν δάνεια ή και διαχείριση της εθνικής τους οικονομίας. Σε ανταπόδοση, από τις χώρες αυτές απαιτείται συνήθως να προβούν σε μεταρρυθμίσεις-σοκ, στις οποίες οι επικριτές του αναφέρονται ειρωνικά ως "συναίνεση της Ουάσινγκτον".


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχεται σκληρή κριτική, καθώς οι παρεμβάσεις του οδηγούν συνήθως σε εξαθλίωση των πολιτών μιας χώρας και σε βαθύτερη ύφεση.


Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι αυτοί που κατευθύνουν την πολιτική του ΔΝΤ εσκεμμένα στήριξαν καπιταλιστικές στρατιωτικές δικτατορίες που πρόσκεινταν φιλικά σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.


Άλλοι ισχυρίζονται ότι το ΔΝΤ δεν έχει αρκετή ισχύ για να δημοκρατικοποιήσει κυρίαρχα κράτη, αν και αυτό δεν εντάσσεται ούτως ή άλλως στους δεδηλωμένους στόχους του, οι οποίοι είναι να συμβουλεύει και να προωθεί την οικονομική σταθερότητα. Το επιχείρημα υπέρ του ΔΝΤ είναι ότι η οικονομική σταθερότητα αποτελεί πρόδρομο της δημοκρατίας.


Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η οικονομική βοήθεια δίδεται πάντοτε υπό διάφορες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις, υποστηρίζεται ότι παρεμποδίζουν την κοινωνική σταθερότητα και επομένως και τους δεδηλωμένους στόχους του ΔΝΤ, ενώ τα Προγράμματα Διαρθρωτικής Προσαρμογής που εφαρμόζει, οδηγούν σε αύξηση της φτώχειας στις χώρες που δέχονται τη βοήθεια.

http://www.news247.gr/a/43!123944

Δεν υπάρχουν σχόλια: