Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Τι να κάνουμε;


Μας γράφει φίλος αναγνώστης, με δόση χιούμορ και ειρωνείας, αλλά μάλλον και με σοβαρό προβληματισμό, για το θεμελιώδες πολιτικό ερώτημα που απασχολεί κάθε σκεπτόμενο πολίτη, τι να κάνουμε.

Είναι γεγονός πως η επανάσταση και τα τσιτάτα πουλιούνται ανεύθυνα, καθημερινά ακόμα και από πλανόδιους πωλητές με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια γενικευμένη απαξίωση για σοβαρά ζητήματα.

«Στέκομαι απέναντι στο κέντρο υγείας και διαβάζω, θέλω δε θέλω, το πανό της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Νάξου που γράφει:

«Καμιά συναίνεση καμιά ανακωχή
γενική απεργία διαρκείας»

Εγώ είμαι ολίγον γεωργός, ολίγον οικοδόμος, ο γιός μου είναι ιδιωτικός υπάλληλος στην Αθήνα και η κόρη μου σπουδάζει στην Πάτρα.

Δηλαδή τι πρέπει να κάνω;»

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ, ΣΑΝ ΤΟ ΒΟΥΔΙ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ. ΟΤΙ ΠΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

γενική απεργία διαρκείας και οι αυτονομοι πρωτοβουλία κονόμα διαρκείας στο μαγέρικο τους και στα διάφορα τουρισταδικά τους.

Ανώνυμος είπε...

όλο τον χειμώνα χλευάζαν τον κόσμο που δεν συμετείχε και τώρα άφαντοι,βάλαν ενα πανό όμως καλούν σε γενική απεργία και αυτοί άφαντοι μην χάσουν κανένα τουρίστα.

Ανώνυμος είπε...

ενώ εσενα από πάνω βαρεθήκαμε να σε βλέπουμε τον χειμώνα όλη μέρα στον δρόμο να οργίζεσαι για αυτά που ήρθαν και τα άλλα που θα έρθουν.
κανε μας την χάρη και δέσε καμιά πέτρα στον λαιμό σου.

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ, ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΤΑΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ,ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ,ΤΙΣ ΑΔΕΙΑΣ,ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΓΑΙΡΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ. ΕΔΩ ΡΕ ΜΑΣ ΕΠΙΝΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΟΤΑΝ ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΑΜΕ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΙ,ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ.ταρζανακος

Ανώνυμος είπε...

Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα: Το εν λόγω πανό έχει μείνει στο συγκεκριμένο σημείο από την απεργιακή συγκέντρωση στα τέλη Μάη που είχε καλέσει η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Κρίση.
Από τον Απρίλη και μετά η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Νάξου όπως και σωματεία εργαζομένων (ΕΛΜΕ Ν.Κυκλάδων, Δήμου) καθώς και ανένταχτοι άνθρωποι καλούσαν κάθε φορά που υπήρχε Γενική Απεργία από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ σε κινητοποιήσεις. Σε αυτή της 5ης Μάη μάλιστα έγινε και κατάληψη στο Επαρχείο Νάξου. Σε άλλη, προβλήθηκε μια ταινία για την περίπτωση της κρίσης στην Αργεντινή. Έγιναν αρκετές συγκεντρώσεις και πορείες με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων.
Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία στις αρχές Μάρτη οργάνωσε ανοιχτή δημοσιοποιημένη συζήτηση, με τη συμμετοχή και συντρόφων από την Αθήνα, για την ανελέητη επίθεση κράτους και κεφάλαιου στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και τα εργασιακά δικαιώματα. Στόχος της η προώθηση αυτοοργανωμένων συλλογικών αντιστάσεων στη λαίλαπα με συγκεκριμένες προτάσεις. Εννοείται ότι όλα αυτά δεν μπορούν να μπουν σε ένα πανό. Ένα πανό δεν μπορεί παρά να έχει ένα σύνθημα ή ένα τσιτάτο και είτε να λειτουργεί καταγγελτικά είτε προτρεπτικά προς μια κατεύθυνση. Για περισσότερες πληροφορίες και για όποιον/α ενδιαφέρεται για τις προκηρύξεις της ΑΠΝ μπορείτε να μπείτε στο blog: www.autonomiprotovnaxou.blogspot.com.
Όσο για τον προβληματισμό του "ολίγον γεωργού, ολίγον οικοδόμου" μια πολύ χοντρική απάντηση είναι να συναντηθεί και με άλλους που θέλουν να αντισταθούν (αν θέλει βεβαίως να κάνει κάτι και δεν τα περιμένει όλα από ...φωστήρες και μεσσίες) και από κοινού να αποφασίσουν πώς θα πράξουν. Άλλωστε και απεργίες στην οικοδομή γίνονται και οι αγρότες το χειμώνα ξεσηκώθηκαν. Αν ο άνθρωπος το προσπαθούσε, κάπου θα έβρισκε άλλους με τους οποίους θα μπορούσε ίσως να συνεργαστεί.
Διότι όπως έλεγε κι ένα παλιό σύνθημα που δυστυχώς επαληθεύεται "ο καθένας μόνος του κι όλοι μαζί πίσω στον 19ο αιώνα".
Κατά τα λοιπά η ΑΠΝ στα επτά χρόνια ύπαρξής της δεν μπορεί να κατατάσσεται ούτε στους πλανόδιους επαναστάτες ούτε στους περαστικούς. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ. Άλλωστε εδώ μένουμε, παρεμβαίνουμε και εκφέρουμε λόγο για τα πράγματα του νησιού αλλά και ευρύτερα. Οι πολυάριθμες παρεμβάσεις μας και οι ποικίλες εκδόσεις μας (με τελευταία την μπροσούρα για τα σκουπίδια και για τη χωματερή καθώς και η αλληλεγγύη μας στους Γαληνιώτες) το αποδεικνύουν. Τι να πρωτοπούμε; Για τις παρεμβάσεις μας για το ακτοπλοϊκό (μαύρο πανό στην Πορτάρα και έξω από την Marfin Bank), για την αλληλεγγύη μας σε ομήρους του κράτους, για την διαδήλωση στις 14 Ιούλη 2004 ενάντια στην Ολυμπιάδα (που την πληρώνουμε σήμερα πανάκριβα) όταν περνούσε η φλόγα από το νησί, για τις δεκάδες εκδηλώσεις μας στο χώρο της ΑΠΝ...
Προς το παρόν αυτά και στο επανιδείν. Άλλωστε ο χειμώνας προβλέπεται θερμός...
Κάποιοι από την Αυτόνομη Πρωτοβουλία

Ανώνυμος είπε...

Α! Ξεχάσαμε και την παρέμβαση ενάντια στην ανάπτυξη και τη δημιουργία μεγάλου λιμανιού. Για μας ήταν μια παρέμβαση πολύ σημαντική μεν αλλά μια ανάμεσα σε άλλες που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές.
Μάλιστα όποιος θέλει να διαβάσει τη σχετική έκδοση μπορεί να επικοινωνήσει στο μπλογκ μας.
Οι προηγούμενοι.

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ της Αυτόνομης πρωτοβουλίας σου λέμε φίλε κάποια πολύ απλά πράγματα. ΕΣΥ για το συμφέρον σου κάνε γενική και διαρκείας απεργία, μη ψηφίζεις κανένα κόμμα, σπάζε μαγαζιά, αυτοκίνητα και ότι άλλο καπιταλιστικό βρεθεί μπροστά σου. ΕΜΕΙΣ και πάλι για το συμφέρον σου, στα μπαράκια μας, στα ταβερνάκια μας, στα δωματιάκια μας στα, στα, στα μας, θα σερβίρουμε, θα υποκλινόμαστε και θα ξαφρίζουμε τα κοροΐδα τους καπιταλίστες. Το χειμώνα θα την αράζουμε, θα φωνάζουμε, θα γρυλίζουμε, θα βάζουμε καμιά φωτιά πότε-πότε, θα πρεζακίζουμε κάπου-κάπου, θα σου συμπαραστεκόμαστε και δεν θα αφήνουμε την εξουσία να βάζει χέρι στη τσέπη τη δική σου και τη δική μας. Τώρα αν η δική σου η τσέπη είναι άδεια και πάλι αντιστάσου και μη κάνεις πίσω γιατί η εξουσία, το κολοκράτος, υποχρεούται να σε στηρίξει. Και προπάντων δεν πρέπει φίλε μου συναγωνιστή να είσαι και ζηλιάρης. Άλλο ΕΜΕΙΣ και άλλο ΕΣΥ.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι αφιερώνουν πολύ χρόνο σχολιάζοντας εδώ στο blog. Υποψιάζομαι ότι δεν υπάρχει δουλειά στα φαγάδικα και στα ρουμάδικα.

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΟΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ** ΟΠΟΙΟΝ ΣΑΣ ΤΑΞΕΙ ***(ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΑΣ, ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΕΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΑΣ, ΝΑ ΣΑΣ ΒΑΛΕΙ ΚΑΔΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, ΝΑ ΣΑΣ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟΙΧΑΚΙ, ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ, ΝΗΑ ΣΑΣ ΣΒΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΛΗΣΗ, ΚΛΠ ΚΛΠ). ΚΑΛΗ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ, ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ Ε?

Ανώνυμος είπε...

απαντώντας στην αυτονομη πρωτοβουλία και την άποψη να κάνω γενική απεργία να σπαζω αυτοκίνητα και μαγαζιά ,ρωτάω αν θα είναι και τα δικά σας μέσα.
εσείς για το συμφέρον μου λέτε θα ξαφρίζετε τους καπιταλιστές δημιουργώντας κεφάλαιο βέβαια που θα το αποταμιεύετε ή θα το μοιράζεστε με τους υπαλλήλους σας.
και αν κάνετε το δεύτερο ,μπράβο σας κάνετε πράξη αυτά που πιστευέτε,αν όχι είστε το ίδιο με όλους τους καπιταλιστές που λέτε οτι ξαφρίζετε.
με τον ίδιο ανήθικο τρόπο καλείτε σε γενική απεργία διαρκείας ,όταν εσείς δουλεύεετε κανονικά και τις ημέρες των απεργιών και ακόμα χειρότερα δουλεύουν υπαλληλόι σας.
μήπως λοιπόν πολιτικοποιήστε με τα δικά σας μέτρα και σταθμά και οί πράξεις σας είναι ασύμβατες με τα γραφομενά σας.
για τι λοιπόν να πιστέψουμε τις προθέσεις σας,τα λεγομενά σας.
αποδείξτε πρώτα ότι βάζετε πάνω απο όλα το συλλογικό συμφέρον.
και τι αποδέκτες έχει το ζηλιάρης και το αλαζονικό ,αλλο εσύ ,άλλο εμείς που λέτε.
Εσεις έχετε καταφέρει μεταξύ σας να πιστέψετε ,με περίσσια αλαζόνεια-- αλαζονεία, ότι είστε αγωνιστές επαναστάτες δίχως οι πράξεις σας (για να είμαι δίκαιος πάντα) να είναι ανάλογες.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε 4.39 εχεις μπερδεψει λιγο τα πραγματα στο κεφαλη σου διαβαζε καλυτερα τα σχολια για να καταλαβεις ποιος ειναι ποιος, και ποιος λεει τι.Κατα αλλα αφηστε ησυχους την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ειναι οι μονοι που λενε τα πραγματα με το ονομα τους εδω εξαναγκασαν μεχρι και το πρωην προεδρο του Εμπορικου να καλεσει σε απεργια αν και κανενας μαγαζατορας δεν ανταποκριθηκε... Αφηστε τη χολη και την κακοηθεια χωρις ουτε ενα επιχειρημα ας κανουμε κατι ολοι μαζι εστω και με τις υπαρκτες διαφορες και αδυναμιες μας γιατι αλλοιως θα μας τςακισουν οι απο πανω...

Ανώνυμος είπε...

Οι καλοθελητές αφού ξέρουν τοσο καλά πού να μας βρουν γιατί δεν έρχονται να μας υποβάλουν τις ερωτήσεις και να πάρουν τις απαντήσεις τους στα ίσια; Αλλά πίσω από την ανωνυμία το να πετάει κανείς λάσπη είναι εύκολο. Από την άλλη θέλει κότσια να είσαι έντιμος άνθρωπος και να μην κάνεις κουτσομπολιό επιπέδου εσπρέσσο. Δυστυχώς.
Λοιπόν, περιμένουμε.
Μια από την ΑΠΝ