Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Λάβαμε 2


‘’…και διαλέξαμε με την οικογένεια μου να περάσουμε τις διακοπές μας στη Νάξο. Ήταν για όλους μας αξέχαστες, διότι στις 12 ημέρες που παραμείναμε, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα μεγάλο μέρος του όμορφου, φιλόξενου και παραγωγικού νησιού σας.

Δημιουργήσαμε φίλους και του χρόνου το καλοκαίρι, πρώτα ο Θεός, θα δεθούμε περισσότερο με το νησί σας με κουμπαριά.

Επικοινωνώ μαζί σας για ένα θέμα που με απασχόλησε πολύ.

Αφορμή πήρα από δημοσιεύματα σε blogs της Νάξου που αναφέρονται στη μόλυνση των υδάτινων πόρων από τα ανεξέλεγκτα απόβλητα των χωριών του νησιού.

Θα ήθελα να βάλω μια ακόμα διάσταση.

Τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων (ζιζανιοκτόνων - παρασιτοκτόνων - εντομοκτόνων) και χημικών εμπλουτισμού του εδάφους.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι σε συζήτηση που είχα με μόνιμο κάτοικο της Νάξου σε καφέ του χωριού Σαγκρί μου ανέφερε ότι η χρήση χημικών ιδιαίτερα στην πεδινή Νάξο έχει υπερβεί πολλές φορές το όριο.

Μου έδωσε την εντύπωση ότι γίνεται αλόγιστη χρήση, χωρίς γνωμάτευση γεωπόνων, ακόμα και μη εγκεκριμένων χημικών.

Ίσως η εντατικοποίηση της παραγωγικότητας, ίσως η άγνοια κινδύνου, έχουν δημιουργήσει αυτήν την κατάσταση.

Επειδή τα χημικά λειτουργούν συσσωρευτικά με μεγάλο χρόνο ημιζωής, εκτός του ότι διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσυστήματος , τελικά με πολλούς τρόπους μεταφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό με πολύ αρνητικές επιπτώσεις, έκρινα σκόπιμο να θέσω υπόψη σας και αυτή τη διάσταση.

Σας ευχαριστώ πολύ.’’

Σταύρος Δρίτσας

Εύβοια



Δεν υπάρχουν σχόλια: