Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στο κράτος, αν δεν πάρει από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς


Ο φόβος και ο θυμός έβγαλαν τις προάλλες εκατό χιλιάδες Ιρλανδούς στον δρόμο.
«Νιώθουν φόβο επειδή δεν ξέρουν τι θα απογίνουν αυτοί και οι δουλειές τους και θυμό επειδή ξέρουν ότι δεν προκάλεσαν αυτοί την κρίση» γράφει στους «Τάιμς της Ιρλανδίας» ο Ντέιβιντ Μπεγκ, καθηγητής της Οικονομικής Ανάλυσης στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου.
Κι όμως, μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι Ιρλανδοί είχαν πιστέψει ότι ζούσαν σε έναν παράδεισο. Και κόντευαν να το πιστέψουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, που καλούνταν επιτακτικά να εφαρμόσουν το ιρλανδικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο.
Η Ιρλανδία έχει χτυπηθεί από την κρίση ίσως χειρότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει συγκλονιστεί από την ταχύτητα με την οποία καταρρέει η οικονομία της χώρας. Και σκέφτεται να εγκαταλείψει αυτό που κάποτε θεωρούσε προοδευτικό- τις ιδιωτικοποιήσεις- για να περάσει σε κάτι που θεωρούσε οπισθοδρομικό- τις κρατικοποιήσεις.

«Όλες οι ιρλανδικές τράπεζες θα εθνικοποιηθούν τους προσεχείς τρεις μήνες» προβλέπει ο Ντέιβιντ Μπεγκ, που πιστεύει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα αυτό τον δρόμο (ανάμεσά τους οι ΗΠΑ με την Μπανκ οβ Αμέρικα και τη Σίτιγκρουπ). Όμως, προσοχή! Όποιος νομίζει πως τέτοιες εθνικοποιήσεις ή «πακέτα σωτηρίας» όπως εκείνα που μοιράζει ο Ομπάμα θα σημάνουν το τέλος της δεξιάς πολιτικής, καλύτερα να το ξανασκεφτεί.
Γιατί ένας άλλος οικονομολόγος, ο Ντάνκαν Κάμερον, καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας, προειδοποιεί: «Όποιος νομίζει πως οι τράπεζες που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας, η πτώση του παγκόσμιου εμπορίου και η εξάπλωση της οικονομικής απόγνωσης θα σημάνουν το τέλος της “ελεύθερης” αγοράς ή όποιος πιστεύει πως αυτά τα πακέτα σωτηρίας θα σημάνουν το τέλος της δεξιάς πολιτικής, καλύτερα να το ξανασκεφτεί».
Η δεξιά πολιτική εθνικοποιεί σήμερα τις τράπεζες που κινδυνεύουν, για να τις παραδώσει πάλι αύριο μεθαύριο στους τραπεζίτες. Και αντί να μεταβιβάσει εισόδημα από τους τραπεζίτες, οι οποίοι σήμερα κάθονται πάνω στο χρήμα που τους δίνει το κράτος, σε εκείνους που θα το ξόδευαν αλλά που σήμερα δεν έχουν ούτε για να ζήσουν, προτιμά να κλείνει τα μάτια.
Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν- που θα επισκεφθεί τη χώρα μας τον Μάρτιο- επισήμαινε πως με όλο αυτό το κρατικό χρήμα που τσεπώνουν οι τραπεζίτες αντί να το διοχετεύουν στην οικονομία, θα προκύψει «ένα σύστημα στο οποίο θα υπάρξει ανεπάρκεια κεφαλαίου», ενώ οι φορολογούμενοι θα κληθούν να ξαναγεμίσουν τους κρατικούς κορβανάδες με τρισεκατομμύρια χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Η βασική αιτία του σημερινού οικονομικού χάους είναι η εγγενής αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις ανθρώπινες ανάγκες, όχι μόνο στις φτωχές αλλά και στις πλούσιες χώρες.

Ωστόσο, όποια ταμπέλα κι αν κρεμάσει ένα κράτος απέξω από τις τράπεζές του, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν πάρει από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς.

Ρούσσος Βρανάς
http://orfni.blogspot.com/2009/02/blog-post_8087.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλό είναι να αναφέρουμε και τις πηγές των σχολίων π.χ. εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Δεν είναι μόνο δεοντολογικό το θέμα.