Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Μια μπακαλίστικη οικονομική ανάλυση για το …Χάρβαρντ και απαγορευμένο… διδακτορικό για την οικονομία

Είναι λίγο πολύ γνωστά όσα έχουν ειπωθεί για τα 28 δις που εγγυάται το κράτος προς τις Τράπεζες. Σήμερα έκανα μια αποτίμηση της κεφαλαιοποίησης των Τραπεζών σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή τους αξία.
ΕΘΝΙΚΗ 4,8 εκατ. ΕΥΡΩ
EUROBANK 2,1
ΑΛΦΑ 1,8
Μην ψάχνετε άδικα γιατί το κράτος δεν αγοράζει μια Τράπεζα για να διαμορφώνει και να εξισορροπεί την Αγορά.

Ιδού η <<μπακαλίστικη>> ανάλυση.
Σκέψου ότι ζεις σε μια γειτονιά παλαιού τύπου. Από αυτές που βλέπεις στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, ας πούμε -Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο, φάση. Έχεις τώρα σ´αυτή τη γειτονιά ένα μπακάλικο -το αφεντικό του μαγαζιού, κωλόχοντρος αντιπαθέστατος αλλά αναγκαίος επειδή φέρνει τα πάντα, παστέλια, μαντολάτα, απορρυπαντικά, τρόφιμα, τσιγάρα -διαθέτει καιτηλέφωνο «δια το κοινόν». Έχει και υπαλλήλους διάφορους ο χοντρός -βάλτους κι αυτούς στην ιστορία. Τι κάνει λοιπόν ο χοντρός;

Αγοράζει κοψοχρονιά και πουλάει σε τσιμπημένες τιμές, κλέβει και στο ζύγι-κονομάει γενικώς. Και όσο κονομάει, τόσο αγοράζει κι όσο αγοράζει, τόσοπουλάει όλο κι ακριβότερα -κονομάει χοντρικώς. Πουλώντας λιανικώς.
Έχει φτιάξει τώρα ο χοντρός ένα κομπόδεμα μεγαλύτερο από τη μπάκα του. Τινα το κάνει; Οι τράπεζες δε δίνουν καλά επιτόκια, με τοκογλυφίες δε θέλει να μπλέκει καθότι επίφοβα πράγματα, για την πάρτη του δε γουστάρει ναξοδέψει επειδή τυγχάνει ολιγαρκής καρμίρης ο χοντρός -σκέφτεται λοιπόν,σπάει την κεφάλα του, τι να το κάνει το μπαγιόκο. «Ρε δεν ανοίγω ακόμα έναμπακάλικο -να κονομάω από δυο πάντες;» λέει στο τέλος.
Τώρα υπάρχουν δυο μπακάλικα στη γειτονιά, μόνο που οι τιμές δεν πέφτουν(μαλάκας είναι ο χοντρός να τις ρίξει; αφού μόνος του κάνει παιχνίδι),αντιθέτως, λόγω εξόδων της αναπτυσσόμενης επιχείρησης (του χοντρού), οιτιμές ανεβαίνουν. Τι γίνεται μετά;
Τι να γίνει; Μεροκαματιάρηδες οι άνθρωποι της γειτονιάς, δεν διαθέτουνκανένα μηχάνημα να κόβει αβέρτα χρήματα -οπότε δεν μπορούν πλέον νααγοράσουν τα εμπορεύματα του χοντρού. Πέφτουν τα έσοδα ανεβαίνουν τα έξοδα-τρελαίνεται ο χοντρός! Τι θ´απογίνει; Αποφασίζει να ανοίξει μπλοκάκι μεβερεσέδια, καλύτερα να του χρωστάνε παρά να σαπίζει το εμπόρευμα σταράφια. Αναθαρρεύουν λοιπόν οι μεροκαματιάρηδες της γειτονιάς κι αρχίζουννα ψωνίζουν όλο και περισσότερα με βερεσέ -το μπλοκάκι του χοντρού γίνεταικανονικός τηλεφωνικός κατάλογος.
Ξυπνάει, που λες, ένα πρωί ο χοντρός μέσα στον ιδρώτα. «Ρε τι γίνεται εδώ;Έχω καταντήσει να μου χρωστάνε μέχρι και τα καναρίνια το καναβούρι τους-που θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν έκανα καλά να ξανοιχτώ τόσο πολύ -άσεπου ψυλλιάζομαι ότι οι μπαταξήδες της γειτονιάς δεν θα έχουν να μεξεχρεώσουν στον αιώνα τον άπαντα». Τι σκαρφίζεται λοιπόν ο πούστης οχοντρός; Πάει στον γερο-τσιφούτη της γειτονίας, τον σιχαμερό που δανείζειμε τόκους δέκα φορές πάνω από το νόμιμο. «Γερο-Λαδά αδερφέ μου, σώσε με!»παρακαλάει ο χοντρός. «Ξανοίχτηκα με τα βερεσέδια -κάνε κάτι να έρθω σταίσα μου γιατί οι προμηθευτές πιέζουν κι εγώ μόνο το μπλοκάκι έχω!» Οτσιφούτης την έχει από καιρό ανθιστεί τη φτιάξη, καθότι παλιά πουτάνα στηνοικονομική ανάλυση. Αγοράζει λοιπόν το μπλοκάκι του χοντρού (κοψοχρονιάφυσικά) και όλα μέλι-γάλα.
Τώρα, αυτό το μπλοκάκι με τα βερεσέδια πρέπει κάπως να κλείσει -αλλά οτσιφούτης είναι λεπτοκαμωμένο άτομο, καχεκτικό και φιλάσθενο ας πούμε.Φωνάζει λοιπόν κάτι καλόπαιδα της γειτονιάς, με πτυχία και περγαμηνές απότα καλύτερα Σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας και τους ξηγιέται. «Φέρτε μουτα φράγκα κι από ότι μαζεύετε, 2% δικά σας». Ξαμολιούνται τα παιδιά,απειλούν, δέρνουν, σπάνε -κάτι μαζεύουν. Φτιάχνει την πρώτη μπάζα οτσιφούτης αλλά είναι ακόμα παθητικός. Το μπλοκάκι ούτε που αδυνάτισεκαθόλου, τετράπαχο παραμένει.
Πάει λοιπόν στα δικαστήρια και τις αστυνομίες. «Βοηθήστε με καλοί μουάνθρωποι, φτωχός είμαι, το κομπόδεμά μου δάνεισα και τώρα δε με πληρώνουνεπειδής είμαι γέρος κι ανήμπορος!» Φιλότιμοι οι σταυρωτήδες κάνουνε μιαέτσι και ξεσπιτώνουν ένα κάρο κόσμο, αφού οι έρημοι οι άνθρωποι δεν έχουννα πληρώσουν.
Κάθεται τώρα ο τσιφούτης και ξαναμετράει. Τι πήρε; Λίγα λεφτά και μπόλικαχαμόσπιτα. Ούτε καν τα χρήματα που έδωσε στον χοντρό μπακάλη δεν έπιασε,τραβάει τις αραιές τρίχες που του έχουν απομείνει ο τσιφούτης. «Πως τηνπάτησα με τον κανάγια! Που, ακόμα και σκλάβους να τους πουλήσω όσους είναιεδώ μέσα στο μπλοκάκι -τα λεφτά μου δεν θα τα βγάλω!»
Από την άλλη πλευρά ο μπακάλης έχει πέσει στα μαύρα πανιά. Γιατί όσα τουέδωσε ο τσιφούτης δε φτάνουν ούτε για «ζήτω» -έχει ξανοιχτεί πολύ, έχειτιγκάρει τις αποθήκες σε εμπόρευμα, χρωστάει στους προμηθευτές και οκόσμος δεν περνάει να ψωνίσει ούτε λουμίνια για το καντήλι. Πώς ναπεράσουν; Αφού δεν τους έχει μείνει ούτε κεραμίδι να βάλουν πάνω από τοχάλι τους, να μην τους βλέπουν τα σύννεφα και τους φτύνουν καταιγιστικά,που λέει ο λόγος. Αρχίζει λοιπόν τις απολύσεις ο μπακάλης -την πληρώνουνοι μπακαλόγατοι και το παράρτημα ειδών μπακαλικής, μπας και σωθεί ηεπιχείρηση.
Έχουμε τώρα έναν τσιφούτη στα πρόθυρα αυτοκτονίας, έναν μπακάλη σταπρόθυρα εμφράγματος και τους μεροκαματιάρηδες δυο-τρία χιλιόμετρα βαθύτερααπό τα πρόθυρα, στα υστερόθυρα, Καθαρτηρίου και Κολάσεως γωνία, για τηνακρίβεια. «Το νου σας τυριά, θα σας φαν´οι βλάχοι!» που λέει κι οφιλόσοφος.
Επειδή όμως τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια ευυπόληπτηκοινωνία, παρεμβαίνει το κράτος, να βάλει τάξη. Γιατί άνευ τσιφούτη δενκινείται το χρήμα, άνευ μπακάλη δεν εισάγονται φουά γκρα και άνευμεροκαματιάρηδων δεν εισπράττονται φόροι για να αγοραστεί το φουά γκρα -μενιώθεις;
Ερώτηση: τι πρέπει να κάνει το κράτος στη συγκεκριμένη περίπτωση; Τι μέτραπρέπει να πάρει; Απαντήστε και εισπράττετε την βάσην ας πούμε, με ολίγηαπό μπούτι εισπράττετε και το δίπλωμα οικονομολόγου να το ‘χετε, ναπορεύεστε στους χαλεπούς καιρούς.
Απαντήσεις που δώθηκαν από τυχάρπαστους φωστήρες της μπακαλικής:1.Μειώνει τους φόρους το κράτος, οπότε περισσεύουν χρήματα στουςφτωχομπινέδες και ξεχρεώνουν το μπακάλη και τον τσιφούτη.Σχόλιο: Αγαπητό μου παιδί, μάλλον διαβάζεις πολλές ιστορίες του ΈκτοροςΜαλό και της Μυρτώς Κοντοβά -δεν εξηγείται αλλιώς τόση απλοϊκότης! Και τιείναι ρε το κράτος που θα μειώσει τους φόρους; Σύλλογος προστασίαςαναξιοπαθούντων μισθωτών; Πως θα ζήσει το κράτος; Εδώ αυτά που παίρνει καιδεν του φτάνουν -εσύ προτείνεις μείωση; Άσε που, αν περισσέψουν λεφτάστους φτωχοί, σιγά μην πάνε να ξεχρεώσουν! Θα αγοράσουν ένα κάρο μαλακίεςκαι θα βρεθούν ακόμα πιο χρεωμένοι -έτσι όπως ακριβώς κάνουν τα τελευταίαχρόνια! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη με τον κηδεμόνα σου αγαπητό μου παιδί.
2.Ξεχρεώνει το κράτος τα χρωστούμενα από την τσέπη του και τα κρατάειλίγα-λίγα από τα μισθά των φτωχώνε.Σχόλιο: Από τον προηγούμενο αντέγραψες και άλλαξες λίγο το συμπέρασμα γιανα μη σε πάρουν είδηση; Ρε πανίβλακα, αφού και το κράτος από τον τσιφούτηδανείζεται, πού θα βρει λεφτά να τον ξεχρεώσει; Ξαναπέρνα τον Σεπτέμβρηχωρίς τον κηδεμόνα σου, έτσι κι αλλιώς θα ξανακοπείς λόγω αντιγραφής.
3.Αφήνει το κράτος τον τσιφούτη και τον χοντρό να ψοφήσουν επειδή κάνανεμαλακίες και ανοίγει ένα δικό του μπακάλικο μαζί με μια κρατική τσιφουτερίγια να βολευτεί ο κοσμάκης.Σχόλιο: Κατ’ αρχάς η γλώσσα που χρησιμοποιείς δεν ταιριάζει σε επιστήμοναπαύλα άνθρωπο. Κατά δεύτερον, αν ψοφήσει το κεφάλαιο ποιος θα χρηματοδοτείτους βουλευτές να βουλεύονται και τους υπουργούς να υποεργάζονται; Κατάτρίτον, είσαι παλιοκομμούνι και η ιστορία σε έχει καταδικάσει στο πυρ τοεξώτερον! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη που θα έχει τελειώσει η τουριστικήπερίοδος και θα ξαναλειτουργήσουμε τη Μακρόνησος, να δούμε τι θα κάνουμεμε σένα.
4.Αγοράζει το κράτος ένα ολοκαίνουργο τεφτέρι, λευκό σαν αθώα περιστεράκαι το δίνει στον χοντρό. Δίνει κι ένα στον τσιφούτη για να μη γκρινιάζει.Και τους λέει «μην ανησυχείτε, εγώ είμαι εδώ -γράψτε κατά βούληση,εγγυώμαι εγώ τα λεφτά σας».Σχόλιο: Να συλληφθεί πάραυτα ο γράψας την παραπάνω τούφα και να τουαπαγγελθούν επιτόπου κατηγορίες περιύβρισης αρχής, παρακώλυσηςσυγκοινωνιών, σύστασης συμμορίας καθώς και κατανάλωσης ψυχότροπων ουσιώνεν ώρα μαθήματος.
Σύμφωνοι; http://themotorcycleboy.blogspot.com/2008/10/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: