Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Στην Τραγαία θα κατέβω, να σου κάνω μήνυση…


Τσικνοπέμπτη σήμερα και ανεβολλάξανε πολλοί … μασκαράδες”…


Αν ο δρόμος σας φέρει προς την Τραγαία, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μήνυση.

Δώστε όμως χαιρετίσματα στην εξουσίακαι φιλιά στον Δήμαρχο.



Αν παρεπιπτόντως έχετε λαογραφικά στοιχεία για τα έθιμα της τσικνοπέμπτης στη Νάξο, είναι καλοδεχούμενα.


Καλό τσίκνισμα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα φιλιά θα είναι … δαγκωτά!!!
Όμως όλα τα λεφτά είναι η φωτογραφία. Φωτιά στα κόκκινα!

Ανώνυμος είπε...

Φύγανε από ένα blog και ήρθαν σε άλλο. Πάρτυ μασκέ για παιδάκια.

Ανώνυμος είπε...

TO ΓΛΕΝΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΦΙΛΩΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Αν βρεθεί κάποιος στο νησί την περίοδο της Αποκριάς, θα ζήσει μία μοναδική εμπειρία και ένα διονυσιακό γλέντι που κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο, πριν την Καθαρή Δευτέρα. Τότε όλη η Νάξος βρίσκεται σε αναβρασμό ενώ στις πλατείες πολλών χωριών στήνεται γλέντι, με φαγητό, άφθονο κρασί και όργανα. Στ’ Απεράθου επικρατεί πανδαιμόνιο όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι Κουδουνάτοι που φοράνε κάπα με κουκούλα και τρέχουν στους δρόμους του χωριού, σείοντας τα κουδούνια με κραυγές και αλαλαγμούς. Την Καθαρή Δευτέρα, κυρίως στα χωριά του Λιβαδιού, ντύνονται φουστανελλάτοι ή κορδελλάτοι με χρωματιστές κορδέλες και φλουριά, σχηματίζουν ομάδες και χορεύουν στις πλατείες.

Οι λαϊκές αυτές συνήθειες των μεταμφιεσμένων αποτελούν αναμνήσεις αρχαίων Διονυσιακών εορτών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα αποκριάτικα αυτά έθιμα συμπίπτουν χρονικά με τα αρχαία Ανθεστήρια, τα εαρινά Διονύσια.

Ανώνυμος είπε...

Αν παρατηρήσουμε την κατανομή των εορτών αλλά ιδιαίτερα των νηστειών, θα διαπιστώσουμε ότι εκτός από τη θρησκευτική ή λατρευτική σημασία, έχουν και αξιοπρόσεκτη διατροφική αξία.
Γνωρίζουμε ότι τα παλαιότερα χρόνια, τα αγαθά ήταν πολύ περιορισμένα. Ως εκ τούτου έπρεπε να γίνεται ορθολογιστική διαχείριση σε σχέση και με την ποσότητα αλλά και ως προς τις απαραίτητες ανάγκες της διατροφικής ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού.
Η Τσικνοπέμπτη, βρίσκεται ανάμεσα στις αυστηρές ,σύμφωνα με τη θρησκεία, νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, στο μέσο περίπου της Κρεατινής εβδομάδας. Παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος ,για να υπάρχει απόθεμα των απαραίτητων στοιχείων στον οργανισμό, εν όψη της νηστείας της Σαρακοστής.
Σήμερα βέβαια που για τους περισσότερους η Σαρακοστιανή νηστεία ..έχει καταργηθεί, η Τσικνοπέμπτη είναι απλώς για την ενίσχυση της χοληστερίνης του οργανισμού μας.

Ανώνυμος είπε...

Η Βλάχα και ο Μπιτζηλαιαδίστικος έχουν την τιμητική τους στην Κωμιακή αυτές τις μέρες. Και τα κοτσάκια δίνουν και παίρνουν, μα φθίνουν με τον καιρό.

Γλεντάτε να γλεντήσουμε
και ποιος το ξέρει αν ζήσουμε
Δώστε του να πάει νάρθει
του γαδάρου του κλινάφτη
Νά'μου'νι στο σύνεργό σου
και βουκέντρα τω βοδιώ σου.
Ατζαμιλή, ατζαμιλή
ως και ο κούκος σου λαλεί
Στη Γκωμιακή τσ' αποκριές
γλεντούν οι έροι κι οι γριές