Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Απόπειρα....


Δυο χρόνια τώρα που τρυπάμε
βουνό κι όλο τα μέσα πάμε.
Και τέτοιο βράχο, τέτοια πέτρα,
που κάθε μήνα δυο-τρία μέτρα.
Τυχαίνει πού και πού γρανίτης
που δεν τον σπα ούτε δυναμίτης.

Βάζουμε μέσα ακέριες κάσσες,
κι ύστερα…πιάνονται οι ανάσες.
Βρωμίζει ο αγέρας που υπάρχει
και μας φουσκώνει το στομάχι.
Μα μεις σαν σκύλοι εκεί χτυπάμε,
πώς να ντυθούμε, πώς να φάμε;

Σφυρά ο λοστός κι η παραμίνα,
σπίθες πετά η βαρειά κι η σφήνα.
-Αγάντα Γιώργη, αγάντα Πέτρο,
μ’ ακόμα σε κανένα μέτρο,
θε να το βρούμε πια και τότες
θα βγάζουμε όξω αράδα «πρώτες».

Ψάχνουμε ολούθε με τσοι λύχνοι,
μα ούτε σημάδια, ούτε ίχνη.
Στεγνώνει η γλώσσα μας στο στόμα
φαίνεται πως αργούμε ακόμα.
Ο ένας του άλλου λέει αγάντα
Και ποιο το θάρρος, ποια η αβάντα;
Ποιος αν δε βρούμε θα μας δώσει;
Ποιος τα έξοδά μας θα πληρώσει;

Κι αν άσκημα κανείς χτυπήσει,
πως κι από πού ύστερα θα ζήσει;
Κι αν σκοτωθεί-ο Θεός φυλάει-
καλά-καλά σαν σκύλος πάει.
Μα πώς να κάμομεν οι δόλιοι,
αφού αυτή είν’ η δουλειά μας όλη;

Χτυπά ο Μανώλης στο καλέμι
ματζακουπιές, που ο βράχος τρέμει.
Σβήνει το φως μέσα στο βάθος
και μεις γιομάτοι οργή και πάθος
την Παναγιά μας βλαστημούμε,
με τα μαρτύρια που τραβούμε.

Και φτύνουμε αίμα μέχρι να’βρει
η «απόπειρά μας» πέτρα μαύρη,
να’ρθει το κράτος να την πάρει
με τριάντα φράγκα το καντάρι,
κι ύστερα εκείνο να τη δώσει
πέντε φορές σ’ αξία τόση.


• Ο Τσικαλαδονικόλας ήταν ο Απεραθίτης Νίκος Εμμ. Πρωτονοτάριος (1911-2000).
• Το παραπάνω ποίημα δημοσιεύτηκε το 1937 στο λογοτεχνικό περιοδικό του Μελή Νικολαϊδη «Πνευματική ζωή», προξενώντας ευμενή σχόλια.

Σήμερα είναι ημέρα γενικής απεργίας.

Επειδή κοντεύουμε να απογαλακτιστούμε από τις αρχές και τη συνείδησή μας, καιρός είναι να αναβαπτιστούμε σε μερικές αξίες…

Το αριστούργημα του Νίκου Πρωτονοτάριου είναι η αρχή
που με τη δική σας συμμετοχή,
θα ανοίξει ο κύκλος της «μαύρης πέτρας».

34 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι μου θύμισες φίλε διαχειριστή….
Αν είσαι πάνω από 50, έχουμε πιεί σίγουρα κρασί…
Αν είσαι μικρός, να ‘σαι καλά και μπράβο σου…

Ανώνυμος είπε...

ο ΓΙΑΚΟΥΜΗΣΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Εγώ άκουσα για βουλευτής. Νέο κοπέλι είναι και ικανό φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Δεν σέβεστε τίποτα…

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ .ΘΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΩΤΙΤΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΧΡΗΣΜΑ .ΘΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ.ΕΞΑΛΟΥ Ο ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΗΤΕΡΟ

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι ο κ. Γιακουμής; Μένει στη Νάξο; Έχει κάποια πολιτική και κοινωνική δράση; Ρωτάω ειλικρινά, γιατί δεν τον γνωρίζω και δεν τον έχω ακούσει.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΣΑΣ Ο Κ.ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΦΙΛΩΤΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΠΕΡΑΘΙΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΝΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟ ΠΕΤΡΟ ΤΟΥ ΝΥΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Τι θα πει μέντορας;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ξεστρατίζετε την κουβέντα; Το θέμα δεν είναι ο κ. Γιακουμής, που πρωτοστατεί στην προσπάθεια για την πολιτιστική ανάδειξη του σμυριγλιού, αλλά, με αφορμή την κοινή ενέργεια των συλλόγων, να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να συνεισφέρουμε ΣΗΜΕΡΑ(σε ιδέες, σε προτάσεις, σε πρωτοβουλίες) για το μεταλλευτικό αυτό ορυκτό που έθρεψε τα πάνω χωριά σε δίσεκτους χρόνους.

Ανώνυμος είπε...

Τίποτα δεν μπορεί να γίνει πέραν ενός βιομηχανικού μουσείου-πάρκου. Το σμυρίγλι πλέον δεν έχει εμπορική αξία ως ορυκτό, έχει τελειώσει μετά απ' τις ατέλειωτες ευκαιρίες που χάθηκαν για την αξιοποίησή του. Η πολιτική και το "προνόμιο" φταίνε για το κατάντημά του.

Ανώνυμος είπε...

Όπως ήταν και είναι μέχρι σήμερα τα πράγματα, πράγματι η σμύριδα δεν έχει περιθώρια οικονομικής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης. Η ευθύνη δεν είναι μόνο πολιτική. Είναι και τοπική, της κοινωνίας που κουβαλούσε και κουβαλά-λιγότερο σήμερα- νοοτροπίες και αντιλήψεις εξωπραγματικές μέχρι ιδεοληπτικές και για τη σμύριδα. Βέβαια και αυτό το αξιοποιούσε κατάλληλα η άτολμη, ανέμπνευστη, πελατοκεντρική και κοντόθωρη τοπική και κεντρική πολιτική εξουσία.
Όμως η ζωή και οι αντιλήψεις αλλάζουν. Τα κέρδη δεν μπορεί να είναι πάνω από τους ανθρώπους και τους τόπους. Το "προνόμιο", όπως το εννοεί ο προηγούμενος, δεν υπάρχει και σε κάθε περίπτωση έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση που διευκολύνει τη συζήτηση και για το οικονομικό μέλλον της σμύριδας. Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ βέβαια ανάδειξη και αξιοποίηση(πάρκο-μουσείο-ταξινόμηση αρχείων-ερευνητικά προγράμματα) είναι άμεση προτεραιότητα και κινείται ανεξάρτητα αλλά και σε συνάφεια με την προοπτική(και τη σχετική σύγχρονη έρευνα) της οικονομικής εκμετάλλευσης.

Ανώνυμος είπε...

όχι καλέ μου φίλε, το ΠΡΟΝΟΜΙΟ είναι το μόνο που ΖΕΙ και ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ, εκτός αν δεν γνωρίζεις τι είναι αυτό.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ "ΠΡΟΝΟΜΙΟ". Δυο λέξεις που πάνε μαζί στο σμυριδικό από την αρχή. Άκου προνόμιο εργασίας...Δηλαδή είναι προνομιούχος ο εργαζόμενος, άσχετα αν κάποιοι πολύ μετά τον είπαν πολιτικάντικα "μη προνομιούχο". Ο νόμος πράγματι έδωσε το δικαίωμα εξόρυξης στους κατοίκους των κοινοτήτων Απειράνθου, Δανακού, Κορώνου, Σκαδού, Κεραμωτής, Φιλωτίου(για τα ορυχεία Κοξακής). Αυτό δε σήμαινε οτι θα γραφόταν στον κατάλογο κάθε καρυδιάς καρύδι. Κι όμως αυτό έγινε με την πάροδο του χρόνου, με τη συνέργεια των τοπικών παραγόντων και την ανοχή και τη συνενοχή των πολιτικών και της κεντρικής εξουσίας. Η κακή εφαρμογή ή μάλλον η παράβαση του νόμου βόλευε ΟΛΟΥΣ(πραγματικά εργαζόμενους, μη εργαζόμενους και ασφαλισμένους, ψηφοθήρες πολιτικούς, γραφειοκράτες για να δικαιολογούν την εργασία τους, παρα-σμυριδικά επαγγέλματα). Αυτό το "προνόμιο" όμως μπορούσε να ελεγχθεί, με την εφαρμογή του νόμου και να εκκαθαριστεί το μητρώο των σμυριδεργατών, με τη κατάλληλη πολιτική βούληση και την αψήφιση του πολιτικού κόστους.
Οι περισσότεροι αγνοούν(και απορώ πως δεν το ξέρει και ο προηγούμενος σχολιαστής) οτι οι σμυριδεργάτες εννοούν ως προνόμιο ένα ψευδο-προνόμιο δήθεν ιδιοκτησίας στις στοές εξόρυξης, κάτι που τους αναστάτωνε κάθε φορά που γινόταν απόπειρα ορθολογικής αξιοποίησης της σμύριδας. ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕ(απ' αυτά τα μέρη θα εργάζονταν και στη νέα εκμετάλλευση), κινδύνευε όμως η...ιδιοκτησία τους, για την "προοπτική" της οποίας είχε και έχει διαμορφωθεί από ψευδο-προφήτες ένα συλλογικό φαντασιακό και ένα εθιμικό...εμπράγματο δίκαιο. Στο να δουλεύουν και να ασφαλίζονται αυτοί που πράγματι το δικαιούνται, σύμφωνα με το νόμο, είναι εύκολο να εφαρμοστεί πειστικά. Άντε όμως να θίξεις τα περίπλοκα διαμορφωμένα και...ιερά "ιδιοκτησιακά δικαιώματα" στο έδαφος και υπέδαφος και να...πείσεις τους...ιδιοκτήτες, ακόμα και σε εποχές απαξίωσης του σμυριγλιού.
Αυτά περί "προνομίων"...

Ανώνυμος είπε...

Ακατανόητα όσα λες

Ανώνυμος είπε...

Για τους μη έχοντες(νου) και κατέχοντες(το θέμα). Κοινώς για τους ξέμπαρκους.

Ανώνυμος είπε...

γι αυτά και γι αυτά ερημώνουν κθημερινά τα σμυριδοχώρια.

Ανώνυμος είπε...

Η πολιτική και οι πολιτικοί είναι οι κύριοι φταίχτες που τα χωριά μας έγιναν κοιμητήρια και κατοικητήρια μόνο για τσοι κουκουμαύλες.

Ανώνυμος είπε...

ενώ οι "σμυριγλάδες" της Κυψέλης και του Γαλατσίου είναι αθώες περιστερές.

Ανώνυμος είπε...

Για ΚΥΡΙΑ ευθύνη έγραψα. Ποιοι ανέχονταν να ασφαλίζονται σαν σμυριγλάδες οι οικοδόμοι και επαγγελματίες της Αθήνας; Για ρώτα τους Πασόκους προέδρους Κοινοτήτων να σου πουν ξανά τα αίσχη τους. ΟΛΟΙ ήξεραν. Άρα ήταν συνένοχοι στον ένα ή άλλο βαθμό. Άν δεν ήξεραν, τότε ήταν κάτι χειρότερο. Ειδικά αν πρόκειται για δημόσια πρόσωπα και εκπροσώπους του λαού.
Για νάχουμε καλό ερώτημα, εσύ πότε έμαθες για τους "σμυριγλάδες" της Κυωέλης και του Γαλατσίου;

Ανώνυμος είπε...

Από άλλες περιοχές της Αθήνας δεν ξέρεις¨"σμυριγλάδες"; Πολύ ανενημέρωτο σε βρίσκω.

Ανώνυμος είπε...

Οι μη ΠΑΣΟΚΟΙ Πρόεδροι κοινοτήτων (ΝΔ_ΚΚΕ) πήγαιναν πίσω. ΌΛα έγιναν από το 1981 και μετά. Ως τότε ήταν όλα μελι-γάλα, όπως μέλι-γάλα ήταν και επι συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΚΚΕ. Πώς το είπε κάποιος κάποτε; Το σμυρίγλι περιέχει ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Πότε το είπε;

Ανώνυμος είπε...

Πολιτική περιείχε πάντοτε. Ήταν το κύριο συστατικό στοιχείο της σμύριδας. Και πριν το 1981 και μετά. Δυστυχώς. Όχι μόνο δεν άλλαξε σ' αυτό τίποτα, αλλά χειροτέρεψε η κατάσταση. Η μπλε πολιτική έγινε πράσινη, δηλαδή ένα και το αυτό.
Τι αναμειγνύεις το ΚΚΕ και τσαμπουνάς συνέχεια για συγκυβέρνηση; Πότε ήρθε στα πράγματα το ΚΚΕ για να ασκήσει την πολιτική του; Με το να θολώνεις τα νερά δεν ελαφρύνεις τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για το μαράζωμα του σμυριγλιού και της ορεινής Νάξου. Ο κόσμος τόχει τούμπανο και συ κρυφό καμάρι...

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1981-1989 ΓΙΑ ΤΟ ΣΜΥΡΙΔΙΚΟ

Έγινε το πιο βασικό: Ετοίμασε η Κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία της σμύριδας, με Υπουργό Βιομηχανίας τον Σ. Πεπονή, πλήρη μελέτη, με την ανάλογη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και φορέα την κρατική εταιρεία ΕΛΕΒΜΕ (Πρόεδρός της ήταν ο Απεραθίτης καθηγητής του ΕΜΠ Αντ. Φραγκίσκος, βαθύς γνώστης του σμυριδικού)για την αξιοποίηση της σμύριδας με την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας στη Νάξο.
Η μελέτη συνοδευόταν και από σχετικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό των σμυριδεργατών που ήταν τότε γραμμένοι στον κατάλογο, που είχαν δηλ. το λεγόμενο ΠΡΟΝΟΜΙΟ.
Το νομοσχέδιο-τροπολογία πρόβλεπε την κατάργηση του Προνομίου, χωρίς να θίγει τα κεκτημένα δικαιώματα των γραμμένων ως τότε στον κατάλογο των σμυριδεργατών.
Το νομοσχέδιο-τροπολογία (1987;) κατατέθηκε στη Βουλή από τον Πεπονή, για να αποσυρθεί το βράδυ που θα ψηφιζόταν μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των σμυριδεργατών (καταλήψεις Επαρχείου, ΙΚΑ κ.λ. στη Χώρα).

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ (ΔΕΝ) ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1981- 1989 ΓΙΑ ΤΟ ΣΜΥΡΙΔΙΚΟ

Ο παραπάνω προσπαθεί να υπερασπιστεί τα "επιτεύγματα" της...Αλλαγής στο σμυριδικό και εκτίθεται. Εκτίθεται γιατί:
-αν η πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα, εδώ είχαμε μηδέν εις το πηλίκον, με ευθύνη των πολιτικών.
-ενώ αναφέρεται σε μια ολόκληρη δεκαετία, δεν έχει να παρουσιάσει καμιά χειροπιαστή εξέλιξη-τόσο έτοιμοι ήταν;- πριν το 1987, παρά μόνο μια (ν)τροπολογία ή ένα...σχέδιο νόμου στο τέλος(ξεκαθάρισε τι απ' τα δύο ήταν. Και γιατί δεν εμφανίζεται το κείμενο να το δει, έστω και τώρα ο κόσμος και η...ιστορία;)
-το σχέδιο λέει αυτό ήταν τόσο... ευεργετικό για τους σμυριδεργάτες, που αυτοί οι...κακοκέφαλοι το πολέμησαν με λύσσα. Ακους εκεί να καταλάβουν το Επαρχείο και το ΙΚΑ! Η... κατάληψη των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους έπρεπε να σας βρει με σταυρωμένα χέρια, αγνώμονες!
-δε μας λέει ο παραπάνω αν οι πριν το 1981 πλουσιοπάροχες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που περιείχε το νομοσχέδιο ή τροπολογία-φάντασμα(φάντασμα γιατί οι ενδιαφερόμενοι δεν το είχαν δει και οι πολιτικοί-Σολωμοί και άλλοι ιχθείς το μετέδιδαν εδώ και κει , χωρίς να πείθουν ούτε τους κομματικά κολλητούς τους).
-μελέτη της ΕΛΕΒΜΕ υπήρχε από παλιά, επί ΝΔ, το 1977. Αυτή επικαιροποιήθηκε. Αλλά και
αυτή και του ΠΑΣΟΚ ήταν τεχνοκρατικές(και σ' αυτό το σημείο υπήρχαν έντονες ενστάσεις, λόγω της μονομέρειας των προτάσεων Φραγκίσκου), με πρόβλεψη ελάχιστου αριθμού πραγματικών εργαζομένων και χρύσωμα του χαπιού για ορισμένους που ήταν κοντά στη σύνταξη και τους συνταξιοδοτούσε πρόωρα.
-Κάθε τεχνοκρατική μελέτη έχει και πολιτικό υπόβαθρο. Ποια ήταν η πολιτική διαφοροποίηση; Καμμία. Θα "καθάριζε" ο κατάλογος από τα...ζιζάνια; Έτσι όμως, με 17 εργαζόμενους, ενώ οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ήταν πολύ περισσότεροι, θα υπογραφόταν μια ώρα αρχίτερα η ληξιαρχική πράξη θανάτου της σμύριδας. Με υπογραφή της πολυτραγουδισμένης...Αλλαγής τώρα, που άφησε μετά(ήταν και στα πράγματα μετά μην το ξεχνάς) το σμυριδικό να μαραζώσει.
Το θέμα είναι οτι, ώσπου να πάρουν χαμπάρι οι πολιτικοί(και αν ακόμα έχουνδιάθεση για φιλολαϊκές επιλογές) έχει αλλάξει η...μόδα. Πιο εύκολα βρίσκεις πηγάδι με νερό στη Σαχάρα, παρά ενημερωμένο, ειλικρινή και τολμηρό πολιτικό.

Ανώνυμος είπε...

Να διαβάσεις τις ναξιώτικες εφημερίδες της εποχής εκείνης, να πας στην Κόρωνο και να ρωτήσεις, όπου έγιναν πολλές συνελεύσεις και συζητήσεις, να πας στα πρακτικά της Βουλής να πάρεις την τροπολογία. Να Ρωτήσεις τον Αντ. Φραγκίσκο που ήταν Πρόεδρος της ΕΛΕΒΜΕ να στα πει χαρτί και καλαμάρι, να ρωτήσεις την Αγγ. Συνοδινού, τον Μανώλη Γλέζο, τον Νίκο Λεβογιάννη και τον Γιάννη Παλαιοκρασά. Να ρωτ΄'ησεις τον Γιάννη Κωνσταντάκη που ήταν Πρόεδρος του Σωματείου Σμυριδεργατών και τον Γιάννη Αγαπητό των Απεραθιτών. Κια για να έχεις κι άλλαη εικόνα διάβασε και το παρακάτω:
Στην ρύθμιση του Υπουργείου προβλεπόταν η δημιουργία μιας εταιρείας με τη συμμετοχή της κρατικής ΕΛΕΒΜΕ που θα είχε 51% των μετοχών και του συνεταιρισμού των σμυριδεργατών (θα γινόταν στη συνέχεια) που θα είχε το υπόλοιπο 49% των μετοχών. Το κεφάλαιο συμμετοχής του Συν/σμού των σμυριδεργατών στην εταιρεία θα το έδινε το κράτος. Το εργοστάσιο θα απασχολούσε σε πρώτη φάση 50 εργαζόμενους.
Τι έγινε στη συνέχεια; Ας απαντήσει η Ν.Δ. (Παλαιοκρασσάς τότε), το ΚΚΕ, οι τότε συνδικαλιστές των σμυριδεργατών, οι ίδιοι οι σμυριδεργάτες-αληθινοί και ψεύτικοι και οι ..συμβουλάτορές τους.
Πρόεδρος των σμυριδεργατών τότε ήταν ο Γιάννης. Κωνσταντάκης (αντιδήμαρχος Δρυμαλίας επί Μπαρδάνη μέχρι πρόσφατα και τώρα ανεξάρτητος δημ. σύμβουλος). Ποιος ήταν ο συμβουλάτοράς του; Άστα να πάνε. Ρώτησε τον ίδιο, ίσως στον πει.
Ο Μανώλης Γλέζος, Πρόεδρος τότε της κοινότητας Απειράνθου, υποστήριζε την αξιοποίηση της σμύριδας, αλλά διαφωνούσε ως προς τον φορέα και πρότεινε να ανατεθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι άλλες κοινότητες όμως απέρριπταν αυτή την πρόταση.

Ανώνυμος είπε...

Να πούμε του στραβού το δίκιο. Ο Τότε Υπουργός Πεπονής και το ΠΑΣΟΚ πήγαν να κάνουν ομελέτα με το σμυρίγλι και σπάσαν αβγά. Δεν έγινε η ομελέτα, αλλά αβγά έσπασαν και αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε.
Η ρύθμιση πήγε στη Βουλή και έχω ακούσει τι έγινε εκείνο το βράδυ από Κορωνιδιάτη που ήταν στα θεωρεία της Βουλής.
Η αλήθεια να λέγεται.
Τώρα ούτε στα καφενεία πια του χωριού δεν μιλούν για το σμυρίγλι, ούτε εκλογές δεν κάνουν στο Σωματείο. Οι πολιτικοί δεν φοβούνται και να μιλήσουν για το θέμα αυτό. είδατε τον Βρούτση σε καμιά φωτογραφία με τους σμυριδεργάτες; Βγαίνει με μαθητές, με ποδοσφαιριστές, με ψαράδες, με υπουργούς, με ό,τι βρει. Με τους σμυριγλάδες όμως, πουθενά.
Μην πολυμιλάτε αδέλφια, γιατί με την κρίση μπορεί να κόψουν και τα ελάχιστα λεφτουδάκια του προνομίου απ' τον προϋπολογισμό.
Στα Υπόυργεία διαβάζουν οι κομπιουτεράκηδες δημόσιοι υπάλληλοι τα blgog.

Ανώνυμος είπε...

Για το όψιμο και υποκριτικό ενδιαφέρον, για τη δήθεν λύση που ήταν χειρότερη από το πρόβλημα, δεν απαντούν οι ...προοδευτικοί νεκροθάφτες της σμύριδας. Τα ντοκουμέντα δεν θ' αργήσουν να μιλήσουν. Στους 50 "εργάτες", ο παραπάνω...ειδικός βάζει και τους υπαλλήλους στα γραφεία και όσους εμπλέκονταν με το ορυκτό. Αυτή είναι η ειλικρίνειά του ή η γνώση του.
Ποιον τοπικό Τύπο να διαβάσει κανείς; Άλλο να διαβάζεις "Κορωνίδα" ή "Κορωνιδιάτικα Χρονικά" και άλλο τη Φωνή ή τη Γνώμη του κυρίου(τρόπος του λέγειν).
Να ρωτήσω λέει το Μανώλη Γλέζο. Μα ο Γλέζος διαφωνούσε με τη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ (μη) λύση. Το παραδέχεται και ο παραπάνω στο τέλος. Όσο για τους άλλους, άστα να πάνε. Είναι σαν να λες "ρώτα τον μπάρμπα μου τον ψεύτη".
Τελικά αρχίζω να το ξανασκέφτομαι. Μήπως φταίνε το ΚΚΕ και οι εργαζόμενοι που το σμυριδικό από άταφος νεκρός έγινε (θαμένος)νεκρός της μεταπολίτευσης, μαζί με κάποιους ανάξιους και ανίκανους...παγκίτες πολιτικούς.

Ανώνυμος είπε...

Οι σμυριδεργάτες δεν πάτησαν την...Πεπονό-φλουδα και γι' αυτό τιμωρήθηκαν από τους εκβιαστές τους: ή δέχεστε αυτό ή καταδικάζεστε σε αργό θάνατο. Βρε που τους βρήκαμε αυτούς τους Ναξο(Μαυρο)γυαλούρους;

Ανώνυμος είπε...

Αυγά μπορεί να πήγαν να σπάσουν, ομελέτα δεν ήξεραν να φτιάξουν οι αχαΐρευτοι. ΑΥΓΑ τελικά δεν είχαν.

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίμα κάτω από ένα ωραίο ποίημα να εμφανίζονται κάποιοι πολιτικοί και να παίζουν με τον πόνο του σμυριγλιού. Το μαύρο δε γίνεται άσπρο. Αρκετά έπαιξαν με τη ψήφο του σμυριγλά και τον πρόδωσαν.
Η πρόταση των Συλλόγων είναι πολύ καλή και μπράβο στο Γιακουμή που είχε την πρωτοβουλία.

Ανώνυμος είπε...

Η «απόπειρα» που γίνεται να γύρει η πλάστιγγα του σμυριγλιού προς τη μια ή την άλλη πλευρά δεν καταλήγει νομίζω πουθενά. Άλλωστε τα καντάρια που ζυγίζονται σήμερα είναι εικονικά. Δεν είναι όμως εικονική η πραγματικότητα η οποία είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζονται πολλά...καντάρια τσαγανό για αυτοκριτική και αποδοχή της πολιτικής ευθύνης και ως προς την κατάντια του σμυριδικού. Δεν είναι το ίδιο οι εργάτες με τους μανδαρίνους και τους πολιτικάντηδες. Μην τους βάζεις στην ίδια ζυγαριά.
Για όσους δεν ξέρουν και προσπαθούν κάποιοι πονηροί πολιτευτές να τους παραπλανήσουν, τα πρακτικά της Βουλής που λέει ο πιο πάνω είναι όλα κι όλα ΜΙΑ σελίδα!!! Το ερώτημα όμως είναι: Γιατί η κυβέρνηση της Αλλαγής δεν πέρασε την...ευεργετική για τους σμυριδεργάτες τροπολογία, αφού είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με βάση την οποία ψηφίστηκε εξάλλου και το νομοσχέδιο, όπως συμβαίνει και με σωρεία άλλων νομοθετημάτων; Από...δημοκρατική ευαισθησία; Και γιατί δεν την έδειχνε σε άλλα νομοσχέδια που συναντούσαν καθολική αντίδραση των εργαζομένων ή/και της αντιπολίτευσης; Εδώ, χωρίς να πέσει τουφεκιά, μάζεψε την τροπολογία. Δυο εξηγήσεις υπάρχουν: ή κατάλαβε το λάθος της, πράγμα που δεν κάνουν ακόμα και σήμερα διάφοροι αμετανόητοι ή φοβήθηκε την οργή των εργαζομένων.
Υπάρχει άλλη εξήγηση;

Ανώνυμος είπε...

Εικονικοί εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι υπήρχαν και υπάρχουν(Δέστε το ΝΑΤ).Εικονική πραγματικότητα όμως στις στοές των ορυχείων δεν υπάρχει. Ούτε στο ζύγισμα και στην παράδοση του σμυριγλιού στο Δημόσιο. Η εικονική πραγματικότητα δημιουργείται μακριά από τους τόπους της δουλειάς και του μόχθου, πολλές φορές στις συζητήσεις της Βουλής και τις μεταμεσονύκτιες (ν)τροπολογίες. Εικονική πραγματικότητα δημιουργεί ο Τύπος(ιδίως η τηλεόραση). Η πραγματικότητα του σμυριδεργάτη είναι η σκληρή, αληθινή ζωή που όποιος τη βιώνει μόνο ξέρει τι θα πει μεροκάματο του τρόμου.

Ανώνυμος είπε...

Η σμύριδα είναι ΚΑΙ πολιτισμός. Είναι μια προ-νεωτερική βιομηχανική εκμετάλλευση που σωστά ζητούμε να την αναδείξουμε. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης,στη μεταβίβαση εμπειριών στους νεότερους και στην τουριστική αξιοποίηση. Η Κόρωνος και ο Μαν. Μανωλάς έχουν αναπτύξει δεσμούς συνεργασίας με μια πόλη της Γερμανίας, το Μπόχουμ, που είναι μεταλλευτική περιοχή. Κάθε χρόνο οι Γερμανοί έρχονται στην Κόρωνο και μας βοηθούν με τις σκέψεις, τις εμπειρίες και την προβολή του χωριού. Όλα αυτά θα πολλαπλασσιαστούν με την πολιτιστική αξιοποίηση της σμύριδας.