Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Τι είναι το Zeitgeist;

Μπορεί μια ταινία να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο; Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με όραμα να ανατρέψει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα; Τι πιθανότητες υπάρχουν η αλήθεια να βρίσκεται ένα «κλικ» μακριά;
Ιούνιος 2007
: ένας κινηματογραφιστής από τη Βόρεια Καρολίνα, ο Πίτερ Τζόζεφ, ολοκληρώνει το σημαντικότερο προσωπικό εγχείρημά του. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ το οποίο θέτει σε βάσιμη αμφισβήτηση θεσμούς και στερεότυπα της παγκόσμιας κοινωνίας. Διαρθρωμένο σε τρία μέρη το Zeitgeist, the movie, όπως ονομάστηκε, αναζητεί τις βάσεις του χριστιανισμού, μελετά γεγονότα όπως αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου και αναλύει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και τους μηχανισμούς με τους οποίους «δημιουργεί» οικονομικές κρίσεις. Το ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε στο «4th Artivist Film Festival» με το βραβείο «Artivist Spirit» και ο δημιουργός του το ανέβασε, με τη μορφή δωρεάν διάθεσης, στο Google video. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι παγκοσμίως το έχουν παρακολουθήσει πάνω από 100 εκατομμύρια άτομα.
Εναλλακτική κοινωνία
Οκτώβριος 2008: ο Πίτερ Τζόζεφ επέστρεψε στο ετήσιο «Artivist Festival» με τη συνέχεια του πρώτου ντοκιμαντέρ, το Zeitgeist Addendum. Η ταινία λειτούργησε ως ανάλυση του τρίτου μέρους της πρώτης ταινίας, επιχειρώντας να εντοπίσει τις ρίζες της κοινωνικής διαφθοράς μέσα στο υπάρχον νομισματικό σύστημα. Όμως, δεν έμεινε εκεί, αφού πρότεινε παράλληλα ένα εναλλακτικό κοινωνικό μοντέλο, το οποίο βασίζεται στην αρχή της ισότητας των ανθρώπων και λειτουργεί με μια οικολογική οικονομία, θεμελιωμένη στους φυσικούς πόρους. Η πρόταση είναι ήδη γνωστή με τον όρο «Venus Project» και φέρει την υπογραφή του επιστήμονα και εφευρέτη Ζακ Φρέσκο. Μέσα σε μόλις δύο μήνες από την online διάθεση του Addendum, η μέση ημερήσια θέαση έφτασε τους 50.000 χρήστες διαδικτύου, οδηγώντας τον Πίτερ Τζόζεφ στην ίδρυση του «Zeitgeist, the movement», μιας ιστοσελίδας ακτιβιστών που μέχρι στιγμής αριθμεί περισσότερα από 250.000 μέλη.Δεκέμβριος 2008: το κίνημα του Zeitgeist αποκτά και ελληνικό πρόσωπο με τη δημιουργία του αντίστοιχου φόρουμ. Μέσα στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας του ξεπερνά τα 600 μέλη και μέσα σε μόλις τρεις μήνες κατορθώνει να οργανώσει την ελληνική Ζ-DAY, την ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού. Επικοινωνήσαμε με τα μέλη του φόρουμ και τους ζητήσαμε να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε περισσότερα για το «Πνεύμα της Εποχής».

Ποιος είναι ο Πίτερ Τζόζεφ και με ποια ιδιότητα υποστηρίζει τις ταινίες Zeitgeist;
Ο Πίτερ Τζόζεφ προέρχεται από μια οικογένεια μεσαίας τάξης, είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης-παραγωγός, συνθέτης και εκδότης, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Το Zeitgeist δημιουργήθηκε ως ένα προσωπικό έργο και παρουσιάστηκε ως ελεύθερη έκφραση ευαισθητοποίησης του κοινού. Η χρηματοδότησή του έγινε από τον ίδιο με χρήματα από την εμπορική δραστηριότητά του. Για τη δημιουργία της ταινίας χρησιμοποίησε επιστημονικές πηγές και έρευνες, τις οποίες και αναφέρει.

Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε το Zeitgeist, the movement;Ουσιαστικά το κίνημα δημιουργήθηκε μέσα από την τεράστια ανάγκη για μια παγκόσμια αφύπνιση μετά την προβολή των ταινιών. Ήταν η απάντηση όλων αυτών των ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, οι οποίοι οργανώθηκαν σε κάθε χώρα με κοινό όραμα μια κοινωνία οργανωμένη στο «Πνεύμα της Εποχής».

Τι είναι το Venus Project;
Το Venus Project, το δημιούργημα του Ζακ Φρέσκο, είναι η πρακτική εφαρμογή μιας κοινωνίας που βασίζεται στην ενεργειακή αφθονία, η οποία αντικαθιστά την έλλειψη αγαθών στην οποία βασίζεται το σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Ο Φρέσκο δίνει τις αποδείξεις ότι ο πλανήτης διαθέτει τους απαραίτητους φυσικούς πόρους και την ενέργεια που μέσα από τις τεχνολογικές καινοτομίες επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσης όλου του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό θα οδηγήσει και στην κοινωνική αλλαγή καταλήγοντας σε έναν ειρηνικό και βιώσιμο παγκόσμιο πολιτισμό.

Τι επιχειρεί να πετύχει το ελληνικό φόρουμ;
Το ελληνικό φόρουμ ως διαδικτυακό εργαλείο επικοινωνίας εκφράζει το παγκόσμιο κίνημα «Το Πνεύμα της Εποχής-Zeitgeist movement». Κύριος στόχος είναι η διάδοση του κινήματος και το πρώτο βήμα είναι η αφύπνιση του κόσμου σχετικά με τη σημερινή κατάσταση της κοινωνίας στο σύνολό της μέσω των προβολών των ταινιών The Movie και Addendum και της ενημέρωσης του κόσμου. Ερχόμαστε να παρουσιάσουμε την ειρηνική πρόταση μιας εναλλακτικής πραγματικότητας, με την κοινωνία και την οικονομία να βασίζονται στους φυσικούς πόρους. Εκφράζουμε και στηρίζουμε την πρόταση του κινήματος καθώς και την πρόταση του Venus Project.

Τι είναι το Ζ-DAY και ποιος ο σκοπός της διοργάνωσης;
Η 15η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημερομηνία Zeitgeist Movement. Το 2009 είναι η δεύτερη φορά που οργανώνεται αυτή η εκδήλωση παγκοσμίως και είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα. Το μήνυμα λέει: «Βρες ένα χώρο, πάρε προβολέα, δείξε και πυροδότησε την επίγνωση της εναλλακτικής πραγματικότητας». Ο σκοπός είναι η αφύπνιση του κόσμου.

Το Zeitgeist στην Ελλάδα
Με επιχειρηματικές σπουδές στις ΗΠΑ, 28ετή καριέρα στο μάρκετινγκ, το franchising, την πληροφορική και εμπειρία στον ακτιβισμό, τις ΜΚΟ και τα Νέα Μέσα (Social Media), o Φ. Π. Μπόμπολας (45) αναπτύσσει νέες τεχνολογίες επικοινωνίας, το κίνημα «Zeitgeist», και μας μιλά για τις αναμενόμενες δράσεις και εξελίξεις στην Ελλάδα. «Μετά την επιτυχία της παγκόσμιας ημέρας Z-Day, αποκτήσαμε σημαντικά νέα δεδομένα για να μελετήσουμε το κατασκευαστικό σκέλος του κινήματος Zeitgeist στην Ελλάδα. Ο φάκελος υλοποίησης θα υποβληθεί πιθανώς μέσα στο 2009 και θα αξιολογηθεί με αρκετές υποψηφιότητες άλλων χωρών για την υλοποίηση του νέου κοινωνικού μοντέλου. Το παγκόσμιο κίνημα θέτει ως προτεραιότητα την κατασκευή 4-5 μικρών πρότυπων οικισμών (farms) ανά τον κόσμο, τα οποία θα λειτουργούν βάσει των αρχών και των διαδικασιών της “Οικονομίας των Φυσικών Πόρων” (ΟΦΠ) που προβλέπονται στο σχέδιο Venus. Θα έχουν πρωτοποριακή σχεδίαση, 100% ενεργειακή αυτονομία, διατροφική αυτονομία από βιολογικές καλλιέργειες, πλήρη ανακύκλωση απορριμμάτων, ηλεκτρική αυτοκίνηση και εσωτερική “αχρήματη” κοινωνική και επιστημονική δραστηριότητα των κατοίκων».
Αχρήματη.
«Για να είμαστε επιλέξιμοι ως δημιουργοί του στη χώρα μας ενός από τα πρώτα ζωντανά μοντέλα διαβίωσης ανθρώπων με βάση το κοινωνικό σύστημα της ΟΦΠ, θα πρέπει να επιλέξουμε μια τοπική κοινωνία που ενδιαφέρεται ενεργά να στηρίξει το πρωτοποριακό εγχείρημα, να εξασφαλίσουμε τον κατάλληλο χώρο και φυσικά να διαπραγματευτούμε με την κυβέρνηση τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν την “αχρήματη” και ιδιαίτερα επωφελή για το κοινωνικό σύνολο λειτουργία της νέας κοινότητας».
Για να μάθετε πιο πολλά:http://www.zeitgeistmovie.comhttp://thezeitgeistmovement.comhttp://www.thezeitgeistmovement.gr
http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=411243

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με το ZEITGEIST MOVEMENT σας προσκαλούμε στην ιστολσελίδα του FORUM THEZEITGEIST MOVEMENT GREECE
www.thezeitgeistmovement.gr (από το κανάλι μας στο mogulus μπορείτε να δείτε και άλλα ντοκυμαντερ σχετικά)