Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Υπάρχουν άνθρωποι…και μάλιστα έξυπνοι




Ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου, όπως έχει ονομασθεί ο Δρ. Grigori Perelman.

Ο Ρώσος επιστήμονας, πριν από έξι χρόνια συγκλόνισε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ανακοινώνοντας ότι έλυσε έναν από τους μεγαλύτερους γρίφους των σύγχρονων Μαθηματικών, τη λεγόμενη «υπόθεση του Πουανκαρέ», ένα πρόβλημα που έμενε άλυτο από το 1904, όταν διατυπώθηκε για πρώτη φορά.

Ο Perelman έλυσε τον γρίφο το 2003, όταν εργαζόταν ως ερευνητής στο ινστιτούτο Steklov στην Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο, χρειάστηκε αρκετός καιρός για να αποδειχθεί η αλήθεια των λόγων του.

O Ρώσος μαθηματικός με τη μακριά γενειάδα και το αφηρημένο ύφος, έλαμψε διά της απουσίας του από το διεθνές μαθηματικό συνέδριο της Μαδρίτης, όπου επρόκειτο να του απονεμηθεί η ύψιστη τιμητική διάκριση, το βραβείο Φιλντς (αντίστοιχτο των βραβείων Νομπέλ στα Μαθηματικά) για το επίτευγμά του.


Ο 44χρονος επιστήμονας αδιαφορεί για την αναγνώριση και τα χρηματικά έπαθλα λέγοντας ότι «Δεν χρειάζομαι τίποτα, έχω ό,τι θέλω», «δεν είμαι ήρωας των μαθηματικών, ούτε καν επιτυχημένος και δεν θέλω να εκτίθομαι σαν ζώο σε τσίρκο».

Ο Perelman δεν δέχθηκε το βραβείο του Ινστιτούτου Clay Mathematics του Cambridge στη Μασαχουσέτη, το οποίο είναι ύψους 1 εκατομμυρίου δολλαρίων, παρά το γεγονός ότι είναι πάμπτωχος και ζει σε ένα βρόμικο διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη.

http://mythos66.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΞΥΠΝΟΙ. ΑΛΛΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΑΞΟ. ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΚΑΦΡΙΛΑ. ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ. ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΕ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ.