Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Κατανομή του ελληνικού δημόσιου χρέους


Yπάρχει μια επιτήδεια φήμη που πλανάται όλους αυτούς τους μήνες, ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι απ’ την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού κράτους, είναι διάφορες “αλλότριες” τράπεζες, και μάλιστα πρώτες πρώτες οι γερμανικές.

Aυτή η φήμη ταιριάζει με το κάλεσμα της “εθνικής ενότητας” για την “εθνική σωτηρία” - και ταιριάζει γάντι με την άγνοια, την βλακεία, την ευπιστία και των εθνικισμό των ελλήνων.

“H πατρίς κινδυνεύει απ’ τους βάρβαρους”!!!
Eνώ είναι γενικά σωστό πως όλοι οι δανειστές του ελληνικού κράτους κερδίζουν (κατ’ αρχήν λογιστικά) απ’ αυτά τα αυξημένα επιτόκια, δεν μας λέει κανείς αναλυτικά ποιοί είναι αυτοί οι περιβόητοι “κερδοσκόποι”!
M’ έναν συνδυασμό ψαξίματος και τύχης, βρήκαμε κάποια στοιχεία που δείχνουν αυτό που υποψιαζόμαστε: μεταξύ των τραπεζών τα μεγαλύτερα μερίδια δανεισμού του ελληνικού κράτους (και άρα των κερδών απ’ την αύξηση των επιτοκίων) το έχουν οι ελληνικές τράπεζες!

M’ άλλα λόγια επιβεβαιώνεται ότι το (ελληνικο) κράτος, όπως και κάθε άλλο, εξακολουθεί να λειτουργεί σαν “σωτήρας” των τραπεζών του, μεταφέροντας χρήμα σ’ αυτές απ’ τους μισθούς και τους φόρους μέσω του “δημόσιου χρέους”.

Λοιπόν. Στα τέλη Γενάρη του 2010 οι γερμανικές τράπεζες είχαν στα χρηματοκιβώτιά τους ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 17,9 δισεκατομυρίων ευρώ. Που ήταν μοιρασμένα ως εξής: η (κρατικοποιημένη μέσα στην κρίση) Hypo Real Estate 9,1 δισ. ευρώ· η Commerzbank 4,6 δισ. ευρώ· η LBBW (κρατική) 2,7 δισ. ευρώ· και η BayernLB (κρατική) 1,5 δισ. ευρώ. Σύνολο ελληνικού χρέους σε γερμανικές τράπεζες 17,9 δισεκατομύρια.


Προφανώς υπάρχουν και άλλοι (γερμανοί) δανειστές, όπως ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές, κλπ, αν πάρουμε σαν βάση την πιο πάνω κατανομή του ελληνικού δημόσιου χρέους, που παρουσίασε το spiegel.

Όμως μονάχα μια ελληνική τράπεζα έχει στα χαρτοφυλάκιά της ελληνικά ομόλογα όσα το σύνολο των γερμανικών!

H εθνική κατείχε τον Φεβρουάριο του 2010 κρατικά χρεώγραφα αξίας 17,9 δισεκατομυρίων ευρώ!

Kαι ακολουθούσαν: η Eurobank με 9,4 δισεκατομύρια (περισσότερα απ’ την πλέον μπλεγμένη γερμανική Hypo Real Estate)· η Alpha 7,5 δισεκατομύρια ευρώ· η Πειραιώς και το Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο από 5,5 δισεκατομύρια ο καθένας· και η Aγροτική 1,1 δισεκατομύρια.


Σύνολο ελληνικού χρέους σε ελληνικές τράπεζες: 46,9 δισεκατομύρια, μεγαλύτερο κατά πολύ απ’ το σύνολο εκείνου που βρίσκεται σε γερμανικά χέρια (και όχι μόνο τραπεζών), και σχεδόν ίσο με το σύνολο εκείνου που βρίσκεται σε ελβετικά! Kαι, βέβαια, δεν ξέρουμε πόσα άλλα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στα χέρια ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων ή ασφαλιστικών εταιρειών - όμως τα ελληνικά ταμεία ασφάλισης των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών είναι παραδοσιακά μεγάλοι αγοραστές κρατικών ομολόγων.

Yποψιαζόμαστε κατά συνέπεια ότι απ’ την άποψη της εθνοκρατικής έδρασης των δανειστών του ελληνικού κράτους, πιθανόν οι μεγαλύτεροι να βρίσκονται εδώ! Kάπου εδώ γύρω. Στην Aθήνα.

Bάλτε τώρα αυτά τα στοιχεία δίπλα στις πατριωτικές παπαριές, δεξιές και αριστερές, για τους (άθλιους) “ξένους (ή απλά μυστηριώδεις) κερδοσκόπους που μας εκμεταλλεύονται”, και θα έχετε ένα καλό παράδειγμα αποπροσανατολισμού και real εθνικής ενότητας.

Bάλτε επίσης το άλλο, το διακομματικό και εθνικό παράπονο: μα τί θέλουμε; να δανειζόμαστε όπως οι άλλοι! (Mα αν “δανειζόσαστε όπως οι άλλοι” οι πρώτοι που θα βουλιάξουν επειδή θα πέσουν τα λογιστικά τους κέρδη είναι οι τράπεζές ΣAΣ!!!)


Για να είμαστε εντάξει: δεν ξέρουμε, και είναι δύσκολο να μάθουμε, σε ποιών τα χέρια βρίσκονται τα cds που σχετίζονται με κάποια απ’ αυτά τα ποσά - περί cds δες το παράδοξο του Tόκιο.

Eίναι πιθανόν η deutche bank όπως και η goldman να έχουν εκδώσει και πουλήσει τέτοια, μιας και είναι “ειδικότητά” τους· πιθανόν και άλλοι αγγλικοί ή αμερικανικοί οίκοι.

Aυτή είναι μια επιπλέον κατηγορία “επενδυτών / τζογαδόρων”, που ωστόσο καθόλου δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες, οι ελληνικές ασφαλιστικές και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία κερδίζουν (στην χειρότερη: τακτοποιούν τους ισολογισμούς τους) απ’ τα ζόρια του κράτους τους.


http://www.sarajevomag.gr/entipa/teuhos_38/i38_p10_dept.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: